HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Mások hibáztatása helyett együttműködést javaslunk

2022.09.19. 16:25 varnai

  

Az időközi választáson, ahogy jósoltuk, kikapott az ellenzék. Nem véletlenül javasoltuk egy hete írt nyílt levelünkben a visszalépést, a civil jelölt közös jelöltként való támogatását.

Egyből meg is indult az ellenzéki felelőskeresés, a gyászmunka, a kivetítés - a felelősség másra hárítása, ránk, civilekre tolása. Mondhatni a szokásos, hiszen 2018-ban az LMP-t, idén a kutyapártot hibáztatta saját bukásáért őfelsége ellenzéke. 

Hát jó, nézzük sorjában, ki a felelős a zuglói körzet elveszítéséért. 

Az előzmények - miért van  egyáltalán választás?

1. Az egyéni körzetet, a mandátumot az alpolgármesterséggel együtt Szabó Rebeka hagyta itt, a jobban fizető, rangosabb, két évvel tovább biztos állás jelentő parlamenti székért. A Párbeszéd bárkit betehetett volna a listájáról, nem volt szükségszerű a zuglói mandátum megkockáztatása. Dorosz, Cake és még bizonyára sok tehetséges politikusuk van akik örömmel ültek volna vissza a patkóba a havi 2 millióért. Tehát az egész időközi választás, az egyéni körzet megüresedése, a fidesznek tálcán kinálása Szabó Rebeka döntése, karrierje, pozícióéhsége miatt történt.

2. Az ellenzéki jelölt kiválasztása. A Párbeszéd közölte, hogy ez a körzet az övék, nekik "jár" és egy a körzetben teljesen ismeretlen ember lesz a jelöltjük - Szabó Rebeka barátnője. Az ellenzéki pártok már akkor jelezték, hogy nem biztos, hogy az immár 1% alá süllyedő népszerüségű Párbeszéd a legalkalmasabb a jelöltállításra, de végül elfogadták az erőszakos nyomulást. Rebeka még azt is megpróbálta, hogy a barátnőt maga helyett alpolgármesterré neveztesse ki, de ebbe a DK nem ment bele.

3. Hadházy Ákos részvételével tárgyalásokat folytattunk, hogy legyen közös, netán Ákos példáját követve független, a pártok által támogatott civil jelölt, de erről hallani sem akartak. Azt hajtogatták, hogy 50% fölötti eredménnyel fognak győzni,  a Civilzugló Egyesület ne is induljon, megbánjuk, ha "rájuk indulunk".  Már maga a kifejezés is döbbenet. A jelöltünk bemutatása után még erőszakosabban próbáltak minket az indulástól eltántorítani.

Kerületi előzmények 

4. Akik a zuglói valósággal tisztában vannak tudják, a lakosok kifejezetten nem elégedettek az ellenzéki kerületvezetés elmúlt három éves tevékenységével, a koalíciós huzakodással, a parkolással, a városközpont ügyével, szakrendelők romjaival, piac lebontásának ötletével, a cégvezető váltás körüli botrányokkal, azzal, hogy az elmúlt három évben semmiféle fejlesztés nem történt. A zuglóiak igencsak rossz szemmel nézték, hogy az ellenzéki pártok, köztük a most jelöltet adó Párbeszéd és annak főpolgármestere és a DK látványosan támogatta Tóth Csabát. A vörös vonal átlépése visszatetszést szült számos ellenzéki zuglóiban. 

karacsony.jpg

A hitelesség kérdése: Karácsony Tóth Csabát és Kökény Dalmát ölelgetve.

5. A kitelepüléseken szintén sokszor elhangzott, hogy Szabó Rebeka helyi, alsórákosi körzeti képviselői jelenlétével, munkájával elégedetlenek, nem igazán ereszkedett közéjük az elmúlt nyolc év alatt. Felhánytorgatták a zöldterületre, a kertvárosba engedett monstrum Paskál lakótelepet, a körzet túlépítését, elhanyagoltságát, hogy semmi közösségi fejlesztés, óvoda, bölcsöde, iskola felújítás nem valósult meg. A tevékenységre tökéletes példa a Rákosmezei tér felújítása, melyet 2019-es kampányban megígért, de azóta is csak a tábla rozdásodik a gazban.

Országos  és budapesti előzmények

6. Az országgyűlési választások hatalmas kudarca után az elmúlt hónapok az ellenzék széteséséről,  egymás hibáztatásáról szólt. Az ellenzéki szavazók döbbenten figyelték azt a felelősség nem vállalást, ahogy a pártok és vezetőik viselkednek. Az időközi választások eredményeiben meg is mutatkoztak e tendenciák, Zugló előtt nyolcból hét helyen, ellenzéki fellegvárakban, Erzsébetvárosban, Józsefvárosban, Óbudán is úgy veszitett az ellenzék, hogy még civil induló sem volt. Mégsem vonták le a következtetéseket.

A kampány

7.  A Párbeszéd rossz kampányt folytatott. A lakosok nevettek a "Zugló veled nő" szlogenen, (senki nem szeretné ha Zugló nőne) a főpolgármester lakosság kizárásával történő tollasozásán, utolsó percben kitalált, kongó rendezvényen.  Azt is észrevették, hogy Horváth Csaba polgármester  és az MSZP nem áll ki a jelölt mellett, sőt saját jelöltet indít. A logóval támogató szervezetek, a Civil Bázis az MMM Zugló, az LMP valójában nem léteznek, alig segítettek. Elég megnézni a kerületi LMP, DK, Momentum facebook oldalát, a kampány két hónapja alatt még csak nem is írtak Dalmáról. A fidesz velük szemben mozgósított Kubatov módra,  ahogy szokott. 

8. A Civilzugló Egyesület ellenben helyben ismert,plakatok.jpg népszerű, alkalmas jelöltet állított és korrekt kampányt csinált - természetesen a töredékéből annak, amit a pártok a kampányaikba beletoltak. Ráadásul mi, ellentétben a pártokkal nem csak kampányok alkalmával, de folyamatosan 14 éve részt veszünk a kerületi közéletben, közösségi rendezvényeket tartunk, elérhetöek vagyunk.

Jellemzően hiába toltak bele kb. 3 milliót Kézdi Gabriella kampányába, az Összefogá Zuglóért, a kerületi MSZP fedőszervezetének, Tóthnak jelöltjébe, senki nem hitte el, hogy ők egy létező civil szervezet.

A visszalépés

9. Mindezeket, a várható vereséget  előrelátva javasoltuk egy hete a párbeszédes jelölt visszalépését, a civil jelölt közös jelöltként elfogadását. Lekezelő elutasítás volt a válasz. (még a hivatalos emailre sem válaszoltak). A doktorra átszavaztak volna az ellenzékiek, és a mi 20%-unk az ellenzéki szavazókkal együtt biztos győzelmet hozott volna. Fordítva nem igazán működött volna, mert a mi és különösen a doktor szavazói, akik a személyes ismeretség miatt mentek el, nem szavaztak volna az ellenzéki jelöltre. 

A válaszáson indulás jogának elvitatása

Az ellenzék mára annyira demokratikussá vált, annyira belehergelte magát az orbánozásba, hogy sokan, a politikusaik, hívőik, médiamunkásaik közül  már mások jogát is elvitatják a választáson elinduláson. Mindenhez a szent cél, a Fidesz legyőzése a főadú. Természetesen ezt mi nem fogadjuk el. Bárkinek, különösen egy másfél évtizede működő lokálpatrióta, beágyazott civil szervezetnek ne lenne joga elindulni egy önkormányzati választáson? Orbán leváltása nem egy Zuglói körzetben dől el.  De ha e szent célhoz még Alsórákos képviselői helye is szükséges, akkor a pártok megtehetik ,hogy visszalépnek, hisz hát a szent cél csak fontosabb, mint hogy az ö párttársuk, barátnőjük kapja az állást. Vagy mégsem? 

A civilek mint alternatíva

Zuglóban ráadásul az ellenzék (Tóth Csabával fémjelezve)  vezeti a kerületet nyolc éve, és igen gyakran semmivel sem kevésbé korruptan, mint a Fidesz az országot. Az ellenzék e tevékenységével sokat eljátszott a hitelsségéből, népszerüségéből.

Tehát Zuglóban mindenképp szükséges egy a jobb-bal pankrációt meghaladó, kiutat, alternatívát mutató  erő, civil szervezet megerősítése, és erre, mint folymatosan növekvő a választási ereményeinkből is kiderül, igény is van.   A baloldal azonban, bár szóban támogatja a civilséget, de ha azok nem csak őket segtik, hanem netán helyettük is alternatívát kinálnak, menten igyekszik megfojtani mindenféle civil kezdeményezést.

A Civilzugló Egyesület ennek ellenére tizennégy éve létezik és nem sikerült megfojtani. Ezért, a józsefvárosi C8-hoz hasonlóan  indulunk el minden választáson, hogy egy valós, egyre népszerübb alternatívát kináljunk a hamis, csak a pártok elitjét szolgáló bal-jobb felosztás helyett.

Mi lesz most?

A 22 fős testületben lesz öt fideszes képviselő. A polgármesterrel együtt van még öt szocialista szavazat. Velük szemben  .- ha kell - van a DK hat mandátuma, (két szoci bátran átült miután Tóth megbukott), van három Momentumos, van az LMP-s, (bár Vida Attila jó barátságot ápol a szocialistákkal) a független az ex MKKP-s, és én, a Civilzugló Egyesüetet képviselve.  Ez 12, a szükséges minősített többséghez elegendő erő.  Tehát nem kell pánikolni, viszont mindenkit egyenjogú partnernek kell tekinteni.  És érdemes a tanulságot eltenni a közelgő 2024-es választásra.

 

 

8 komment

Címkék: Szabó Rebeka alpolgármester Kézdi Gabriella dr. Keczéry Attila Kökény Dalma Juhász-Pintér Pál

Civilek, álcivilek és képmutató pártok

2022.09.16. 09:57 varnai

Túl vagyunk egyesületünk évi szokásos programján a  Túr de Rákosrendezőn és hétvégén itt a nagy megmérettetés, az időközi választás! Lássuk kik indulnak és miért.

306637326_423859293185100_6319850367028769343_n.jpg

Lámpavason mindenki: a fideszes jelölt, álságos módon Civilek a civilekért szlogennel kampányol Kézdi Gabriella az MSZP / Tóth Csaba jelöltje. A Párbeszéd jelöltje, Kökény Dalma a Zugló veled Nő szlogent ötlötte ki, és ott fakul a CivilZugló Egyesület jelöltje dr. Keczéry Attila plakátja is.

Egy-egy választáskor nagyon tanulságos elolvasni, hogy az induló szervezetek mivel hirdetik önmagukat, és egy kis odafigyeléssel összemérhetőek az ígéretek és a valóság, a tettek is. Arra is érdemes odafigyelni e szervezetek mit tesznek, amikor nincs választás.

Magunkról írok

A CivilZugló Egyesület mint honlapunkon lévő alapító okiratunkban leírt céljában is olvasható 2007-ben azért alakult, hogy Zugló zöldterületit és épített örökségét megvédje, Zugló lakosságát közösségé formálja és képviselje az önkormányzatban. 

Ezért rendezünk közösségformáló rendezvényeket, a Túr de Rákosrendezőt, ezért szervezünk műemlékeinket, Zugló múltját felelevenítő városnéző sétákat, ezért szervezünk szomszédünnepeket és közösségi szemétszedéseket. Keressenek rá a honlapunkra, görgessenek facebook oldalunkon.

ajánlok egy filmet az egyik első vonulásunkról, 2015-ből.

 

 És az idei vonulásunk. Tavaly és idén is több, mint 200 ember vonult fel a zuglói kerékpárutakért. Idén Zugló 14 éve rejtegetett Római-parti üdülője volt a célpont.

2022_09_10_tur_de_rakosrendezo_-net.jpg

Túr de Rákosrendező 2022. Az első vonulást 2015-ben rendeztük meg. Mára a Túr Zugló bevett rendezvénye lett, melyet várnak a zuglói bringások. (fotó: Zuglói Médiaszolgáltató, Balogh Róbert)

Igyekszünk szebbé tenni Zuglót. Évente, és idén már egyszerre két helyen szerveztünk a Te Szedd! keretében szemétszedési akciót.

Védjegyünkké váltak az aluljárófestéseink, melyek szintén közösségi munkával készülnek. Az  M3 alatti, az Erzsébet királyné úti, a Mexikói úti, a Korong utcai és a Tábornok utcai átjáró is már többször sorra került.

aluljarofestes.jpg

Egy-egy festéskor tucatnyi felnőtt és gyerek dolgozik. Emlékezhetünk a MÁV tiltakozással kezdett, ma már alapozással segít nekünk.

 Most próbáljanak rákeresni, hogy a többi választáson induló szervezet/párt milyen közösségi aktivitást végez, mennyire vesz részt Zugló életében olyankor, amikor nincs választás. Ne önkormányzati rendezvényt, kivezényelt kabinet alkalmazottakat, hanem a helyi pártszervezet tagjai által végzett munkát, általuk rendezett eseményt keressenek!

 

Mi nem csak szavakban állunk ki Zugló kertvárosias jellegének, zöldterületeinek megőrzéséért.

Ezért álltunk ki a Városliget beépítése ellen már az első megalomán tervek megjelenésekor. 2014-ben a Civilzugló Egyesület elindítója volt a Városliget beépítése elleni tiltakozásnak. Emlékezetes volt a Fogadj örökbe egy fát rendezvényünk, és a NEM KELLENEK MONSTRUMOK A LIGETBE! vonulásunk a parlamentig. Mindkettőn még Ráday Mihállyal álltunk a színpadon. Az ellenzéki pártok sehol sem voltak.

nemkellenek.jpg

Vonulás a parlamentig és 20.000 aláírás átadása

Újságot nyomtatva ismertettük meg a mit sem sejtő fővárosiakkal, hogy mire készülnek a ligetben. Eközben összegyűjtöttünk 20.000 tiltakozó aláírást, melyet a parlament kultúrális bizottságának adtunk át. Felszólaltunk a fővárosi közgyűlésben végül 2016-ban az akkora megalakuló Ligetvédőkkel és a többi zöld szervezettel megszerveztük a nag tüntetést a Protestivált. Tiltakozásunk részben sikeres volt, több épület nem épült meg, tán sosem fog.

Ezért tiltakoztunk és sikerrel akadályoztuk meg 2008-ban a Kisföldalatti végállomás fölé tervezett óriásplázát és ezért

 2006-os filmünk a Mexikói útra tervezett plázáról. A  környékbeli lakosság összefogásával sikerült a Herminamezőre nem illő otromba épületet megakadályozni. 

Ezért terjesztettük elő 2010-ben első képviselői előterjesztésemmel a Helyi értékvédelmi rendeletet, mellyel megakadályoztuk, hogy a műemlék házakat lebontsák és otromba épületeket építsenek a helyükre. Hozzávetőleg 300 házat védettünk le, hogy megállítsuk a kertvárost, a villanegyedet elpusztító folyamatot.

306223998_608803550697865_4804424995296187380_n.jpg

Zugló, ahogy megőrizni szeretnénk...  helyi védettség alá vett 120 éves favázas villa a Mexikói úton

Ezért tiltakoztunk azóta is minden Zugló kertvárosias jellegét tönkretevő Építési Szabályzat változtatás, zöld területek eladása, az engedményes mértékkel történő túlépítéses ügyeskedés ellen. Ezért tiltakoztunk 2017-ben, amikor az előző Párbeszédes városvezetés 30%-al emelte meg a patakpart beépíthetőségét, lehetővé téve a 770 lakásos, 6-7 szintes lakótelep megépítését Alsórákos kertvárosába. 

paskal_laktelep.jpg

És Zugló amilyenné az önkormányzatot irányító pártok teszik: a Paskál Rose lakótelep 770 lakása. A 30%-os túlépítést a "zöld" Párbeszédes városvezetés terjesztette elő és minden párt megszavazta. A patakpart örökre elveszett, pedig a patak kanyarulathoz eredetileg jászóteret, parkot terveztek. A lakók autói máris a környező családi házas utcákban parkolnak. A beruházóval kialkudott 50 férőhelyes óvoda megépítését elengedték.

Ezért tiltakoztunk, amikor 2017-ban az MSZP és a Párbeszéd polgármesterének előterjesztésére engedélyezték a Bosnyák térre a lakásfunkciót és engedélyezték, hogy a MUNDO eladja a telket a BAYER-nak. (A vétó után második szavazási alkalommal átment a telek átruházása és a lakásfunkció engedélyezése) Ezzel a rossz döntéssel vált lehetővé, hogy a NER válalkozó megkapja a telket, és ez az otromba, haszon maximalizálásra törekvő beruházás épületkomplexum épülni kezdjen.

tomegek_madartavlat_bosnyak_u_felol.jpg

 tomegek_madartavlat_piac_felol.jpg

A Bayer beruházás tömegvázlatai. 9-10 emeletes monstrumok a családi házas, kistársasházas kertvárosba ékelődve. 90.000 nm-es irodatornyok és 950 lakás, miközben semmiféle közlekedés fejlesztés nincs.

Ennek az otrombaságnak a megakadályozására szervezünk most október 1-re, 16 órára tüntetést a Bosnyák térre. Várunk mindenkit, akinek fontos, hogy Zugló lakható maradjon!

 

És ezért szörnyen álságos, hogy az időközin induló Párbeszédes jelölt a zöldterületek megvédéséről és klimavédelmi lépésekről beszél, a Bayer elleni tiltakozással kampányol - miközben pár éve éppen ők tették lehetővé a beruházást. Hasonlóan álságos, amikor pártjelöltként nagyobb civil részvételt igér a képviselőtestületben - miközben épp a civilek kiszorításán dolgozik. 

307416902_463450512466325_7196390328368132821_n_3.jpg

A fideszen nem csodálkozunk, ők nyíltan kiállnak a "fejlesztés", a NER beruházó mellett, az MSZP  sumáksága pedig köztudott Zuglóban, ők nyiltan fejlesztés azaz beépítés- , beruházó pártiak. 

És ezért kérjük, hogy szavazzanak dr. Keczéry Attilára, a Civilzugló Egyesület jelöltjére.

6 komment

Címkék: Kézdi Gabriella dr. Keczéry Attila Kökény Dalma Juhász-Pintér Pál CivilZugló Egyesület Párbeszéd Zugló

Együtt meg tudjuk nyerni a választást, Önök csak elveszíteni tudják

2022.09.13. 09:12 varnai

Szeptember 18-án időközi választást tartanak Zuglóban. Az eddigi budapesti időköziket az ellenzék még a baloldaliként számon tartott kerületekben, a VII., VIII. kerületben is elvesztette.

Zuglóban is ez fog történni.

A győzelmük esélyét nem csak az országos trendek, az ellenzék szétesése, de zuglói koalíció teljesítménye, az egymás közti civakodás is esélytelenné teszi. A lakossági visszajelzések alapján a ciklus eltelt három évében az ellenzéki kerületvezetés teljesítménye, produktuma minimum kétséges. A kerület lakosai, és különösen a 9. választókörzet elkeseredetten figyeli a zöldövezetek beépülését, a kerület stagnálását, a koalíciós civakodást.

 img_4564.JPGA CivilZugló Egyesület jelöltje Dr. Keczéry Attila 25 éve a körzet háziorvosa, a zuglói körzeti orvosok kollegiális vezetője. A négy gyerekes családapa dinamikus, hozzáértő, alkalmas és jó képviselője lehet a 9. körzetnek. Képviselőként sokat tehetne a zuglói egészségügy javításáért.

Mivel e körzet képviselete a testületi arányok okán túlmutat önmagán, a ciklus hátralévő időszakára az önkormányzati működését is döntően meg fogja határozni, ezért a felelősségünk nagy.

 

Ezért az alábbi nyílt levelet juttatjuk el ma az ellenzéki pártok vezetőihez.

 

 

Azt reméljük, ahogy egy innovációval, egy független jelölt Hadházy Ákos közös jelöltségével sikerült a kerületben változást elérnünk, úgy most is képesek lesznek a pártok bölcsességre, és átlépni a saját árnyékukon. Várjuk válaszukat.

 

 

 

 

Nyílt levél a Párbeszéd jelöltjét támogató pártoknak!

 

Együtt meg tudjuk nyerni a választást, Önök csak elveszíteni tudják

 

 

Sorjáznak a budapesti kerületekben zajló időközi választások eredményei, hét eddig ellenzéki kerületben az ellenzéki pártok jelöltjei súlyos vereségeket szenvedtek el, több helyütt a kerületvezetéshez szükséget többségét is elveszítve.

Így lesz ez Zuglóban is szeptember 18-án.

Zuglóban nem csak egy körzet, de a helyi MSZP nélküli többség megőrzése, azaz Zugló korrupciótól megtisztítása a tét. Aki a zuglói történéseket követi, tudja, itt a még mindig Tóth Csaba által vezetett szocialisták külön utat járnak, számos ügyben a fidesszel szavaztak az elmúlt években, pl. a parkolás ügyében. Jellemzően a mostani időközi választáson sem ők, sem a polgármester nem támogatják az „ellenzéki” jelöltet, hanem saját, civil köpönyegbe bujtatott jelöltet állítottak, mely több százalékot is elvihet az ellenzéki oldalról.

Zuglóban azonban ezzel együtt is van mód a Fidesz legyőzésére. A CivilZugló Egyesület jelöltje a körzetben évtizedek óta praktizáló körzeti orvos dr. Keczéry Attila meg tudja nyerni ezt a választást. Már 2019-ben még az egyesületünk támogatása, kampány nélkül függetlenként jelentős eredményt ért el. Önök is tudják, a körzet lakói által ismert és közkedvelt, alkalmas, hozzáértő és tisztességes, a kerület rendbetétele iránt elkötelezett ember, aki kiváló képviselő lenne.

Az őt most támogató, Zuglóban beágyazott Civilzugló Egyesület pedig elismert tényező a kerületben, több mint egy évtizede aktívan jelen van a zuglói közéletben.

 A CivilZugló Egyesület 2020-ban az előválasztáskor a Momentum jelöltjét Hadházy Ákost jelölő szervezetként támogatta. Emlékezhetünk, a Párbeszéd és a DK az előválasztáson Tóth Csabát támogatta, és e morálisan megkérdőjelezhető kiállás Zuglóban igen sokat rontott e pártok megítélésén.

A CivilZugló Egyesület tagjai a választási kampányban is rengeteget dolgoztak az immár közös jelölt, Hadházy Ákos győzelméért.

A CivilZugló Egyesület az elmúlt évben döntően segítette ezt az „új koalíciót”, a kerület korrupciótól megtisztításhoz szükséges döntő szavazatát adta számos fontos ügyben, pl. a zuglói vagyonkezelő cég igazgatóváltásakor.

Mindezek okán azt kérjük a körzethez ragaszkodó Párbeszédtől, a támogató Momentumtól, a DK-tól, hogy most önök is gyakoroljanak gesztust, egy körzet erejéig lépjenek vissza, és támogassák a civil jelöltet.  Együtt meg tudjuk nyerni a választást, Önök csak elveszíteni tudják.

 Tegyenek egyszer tanúbizonyságot arról, hogy képesek a pártlogikán felül emelkedni, hogy nem csak a szavak szintjén támogatják a civileket, de a valóságban is. Hogy a kerület korrupciótól megtisztítása fontosabb cél, minthogy melyik körzet melyik pártnak „jár” - azaz melyik ellenzéki párt jelöltje bukja el a választást.

A sorjázó kudarcok után a közös győzelem országos szintű hír lenne, és egy hosszútávú zuglói együttműködés, egy új többség alapjául szolgálhatna.

 

 1. 09. 13.

                                              

 CIVILZUGLÓ EGYESÜLET

 

 

 

3 komment

Címkék: Párbeszéd Szabó Rebeka Horváth Csaba polgármester Momentum Zugló Összefogás Zuglóért Egyesület dr. Keczéry Attila Kökény Dalma Demokratikus Koalíció Zugló

Horváth belháború miatt elmaradó rendkívüli testületi ülés

2022.09.12. 14:45 varnai

Obstrukció! Rendkivüli ülést hívott össze mára a polgármester, de ez határozatképtelenség miatt meghiúsult.

A 22 képviselőből csak 8 jelent meg, a DK és a Momentum testületileg, azaz tudatosan maradt távol, de két fideszes, az ex MKKP-s képviselő, sőt egy szocialista képviselő is hiányzott. A távolmaradások miatt a másik fontos napirendről sem születhetett döntés.

tavolmaradasszept12.jpg

Így dolgoznak meg havi 540 ezer forintért...

Ez már a második testületi ülés ami hasonló koalíciós vita miatt elmarad. A magam részéről azt gondolom, hogy havi 540 ezer forintért igazán ráérhetnének havi kétszer szeptember közepén - még akkor is ha nem tetszik amiről dönteni kell.

7ltv3sivdfgsfuajs_1.jpeg 

Ki ejti ki egymást hamarabb? A játékkal a zuglóiak biztos veszítenek - a Horváthok közt kitört belháború közepette a kerület működtetésére alig jut figyelem, egymásnak keresztbe szervezett rendezvényekkel, pitiáner gáncsoskodással megy az idő.

Horváth Zsolt DK-s alpolgármester állítólag tájékoztatta a polgármestert, hogy a frakciójából többen külföldön vannak, de Horváth Csaba MSZP-s polgármester nem volt tekintettel rájuk. Azaz direkt arra játszott, hogy ne legyen meg a többség a munkaszerződés módosításához. 


A távolmaradással obstruálás oka, hogy ma kellett volna döntenünk a Városgazdálkodási Zrt frissen, szeptembe 1-el  kinevezett igazgatójának, Bendula Istvánnak munkaszerződés módosításáról. 

Mint kiderült ugyanis a munkaszerződésben - ahogy az törvényi előírás - szerepelt, hogy más cégben nem lehet vezető, tulajdonos, csakhogy ennek a feltételnek nem tud, nem akar megfelelni. Állítólag egy 15 éve működő mezőgazdasági vállalkozása van, melyet nem akar/tud feladni, vagy a feleség nevére iratni, ahogy az ilyenkor szokás. És ezt most veszi észre.

A szocik, akik amúgy is nyár eleje óta minden eszközzel húzták a kinevezést, minden furfanggal meg akarták akadályozni hogy bárki új igazgató legyen, de különösen fúrták a DK-által erőltetett Bendula kinevezését - emlékezhetünk a polgármesteri vétóra - most röhögnek a markukba. Nekik ideális ez az exlex állapot, nekik nem érdekük hogy egy új seprű a cégüknél elkezdjen seperni, kutakodni.


A tudatosan távolmaradók miatt a másik napirendről sem tudtunk dönteni, ez pedig a népszámlálás számlálóbiztosainak biztosítása. Tehát a távolmaradás, a koalíciós civakodás hátráltat más fontos ügyeket is.

UPDATE

Meg is jött a meghívó az újabb rendkivüli ülésre.

kt_meghivo_2022-9-15_r_1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Zuglói Városgazdálkodási Zrt Horváth Zsolt alpolgármester Horváth Csaba polgármester Bernula István vezérigazgató

Termések, virágok dzsungele

2022.09.04. 19:35 varnai

Nyilt napot tartott a Zsálya utcai  ZUG-Zuglói Közösségi Kert. 

Emlékszem, 2011-ben nem volt egyszerű a megalakulás, sokan nem értették mire van, miként működik egy közösségi kert. ( és van aki ma sem, bizarr módon pl. a környezetvédelmi tanácsnokunk máig nem érti) Aztán az alapítók álhatatosságának köszönhetően 2013. táján csak megépült, és azóta kitartóan működtetik, mindig túljelentkezés van az ágyásokra.

A Zsálya utcai kert pusztasága a 2014-es alapításkor:

zuglert_elso_1.jpg

És a 2016-os állapotok.

A kert pedig, akár az alapítók gyerekei, növekszik, igazi kis mesedzsungel nőtt fel tíz év alatt a területen. Azóta, bár az Angol utcai közösségi kertet "sikeresen" megtorpedózták - jellemzően azóta is üresen áll a telek -  nagy nehezen létrejött egy újabb kert a Padlizsán utcában. És lenne igény egy harmadikra, akár negyedikre is, több mint százan állnak sorba ágyásért. Egy 124 ezres, 18 km2-es kerületben lenne rá hely és igény.

Egy-egy nyilt napon gyerekek tucatjai hallgatják az előadásokat, a méhek magánéletéről családtagként mesélő méhész előtt én is ottragadtam, esszük a házi sütiket, hallgatjuk a zenészeket. 

286919151_3051738275116904_1365965652510327773_n_1.jpg

Lenyűgözve hallgattuk a méhész előadását.

302024921_613952680139986_5811625274323951469_n.jpg

 Száz ember is nézelődött.

303019646_790918062049898_1378931765851143128_n.jpg

 A legizgalmasabb azonban a hatvan parcellás, a közösségi kertek között hatalmas kert felfedezése. A terményeket elsőre ugyanis nem könnyű észrevenni. Türelem kell hozzá, akár a kertműveléshez.

302800876_741134686983742_7097193073016331973_n.jpg

Van itt a levelek közt megbúvó szamóca...

304910099_1240714746664296_2520893070945385652_n.jpg

napraforgók...

302620921_1251616718933014_3280868761253803569_n.jpg

különböző fajta paprikák...

 

 

304795882_453077909900544_1391248131958201204_n.jpg

302620927_1249853109181587_4612065934497795579_n.jpg

305156666_444816177602855_399436270344725558_n.jpg

302128532_612509520324093_2212210350799638714_n.jpg

rózsák és sok-sok fajta virág...

302633158_817428069447370_6558110978076111299_n.jpg

menta, origano, bazalikom és kakukkfű...

 

304504501_1257857151714854_3342577374967668503_n.jpg

304481873_468976718425077_2063183825365514881_n.jpg

kövérre hízó padlizsánok... 

kétméter magasra futtatott, lucullus és egyébfajta paradicsomok...

305062764_811688913530098_2162304558098934346_n.jpg

304909430_389138373365961_5802248285092476424_n.jpg

304818760_493384492149914_5813953031080002703_n.jpg

302804849_523719499431838_3473996175338490365_n.jpg

kétarasznyi tökök...

304628118_768343817550508_6113136350047513224_n.jpg

zöldbabok, karósbabok és leszedett zöldborsók...

302610408_472926431124383_897554686722803828_n.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: közösségi kert Zsálya utca

Szavazz a dokira!

2022.08.01. 11:37 varnai

Időközi választás lesz Zugló 9. választókörzetében, Alsórákoson. A Civilzugló Egyesület dr. Keczéry Attilát indítja, azaz egy szerencsés egymásra találás eredménye a közös indulás. Kérjük támogassátok Attilát, nincs nála alkalmasabb ember e posztra! Olvassátok el az életrajzát és a terveit!

Kérjük támogassátok indulását ajánlasaitokkal, és ha tudtok segítsétek a kampányát, akár egy facebook megosztással, akár pár órányi aktivistáskodással!

 

2207-23_szoro_press_5_-1.jpg

Háttérként:

Az időközi választás oka, hogy Szabó Rebeka, miután Monoron egyéniben nem nyert, listás helyet kapott a Párbeszéd frakciójában. Kevesen ártottak többet Zuglónak mint ő. A Párbeszéd félrenézett minden Tóth féle korrupciónál, sőt megszavazta azokat, csak hogy a kerületi állásaikat ne veszítsék el. A parkolástól kezdve a kerületi telkek eladásáig, a Zrt. szerződéseiig lehet sorolni a kifolyó százmilliókat. Az Alsórákosi választókörzetnek pedig a túlépítések engedélyezésével ártottak igen sokat, a patakpartra épített monstrumok örökre tönkre tették azt a békés, családi házad környéket.

Legutoljára pedig a Párbeszéd csúcspontjaként az elvtelenségnek, Hadházy Ákossal, a Fideszes korrupció ellen legtöbbet tevő független képviselővel szemben Tóth Csabát támogatta az előválasztáson. Bravó! Most, miután a körzetet magára hagyták, újra ugyanott akarnak mandátumot kapni... mert az jár nekik. Nem jár.

Indul még a Fidesz, sőt állítólag a szocialisták külön is, akik Összefogás  TóthCsabáért Zuglóért nevű szervezet mögé bújva néven indítanak saját jelöltet. Hát ezért írom, hogy támogassák dr. Keczéry Attilát!

Szólj hozzá!

Címkék: Szabó Rebeka Alsórákos dr. Keczéry Attila háziorvos Időközi választás Zugló

"Nem hagyja, hogy alkalmatlan haverok vezessenek cégeket"

2022.07.13. 15:24 varnai

A fenti mondat a tegnap megjelent polgármesteri sajtóközlemény veleje, melyben az egyik pályázót minősíti.

Csakhogy Zuglói Városgazdálkodási Zrt-t Horváth polgármesterségének elmúlt két és fél éve alatt  egy igencsak alkalmatlan haver vezette, mi több, több mint haver, rokon: Hajdú MSZP-s alpolgármester sógora, Tóth Csaba haverja: Baracskai Gábor. A polgármester pedig ezzel a szituációval tökéletesen tisztában volt, számos konkrét ügyből keletkezett konfliktusból, sőt a cég gazdasági mutatóiból is megtapasztalta. Mégsem tett semmit két évig, mindaddig míg Hadházy Ákos ide kerülésével - azaz Tóth mandátumvesztésével - a fel nem bátorodott a helyi koalíció két pártja   összefogva velünk és a kutyákkal ki nem erőltettük Baracskai úr menesztését. 

A pályáztatás sem valami ősi tradicionális, elvhű dolog itt Zuglóban. Simán kineveztek eddig bármely cég élére bárki ismerőst, havert mindenféle pályáztatás nélkül. Elég csak Horváth Csaba által a Médiaszolgáltató Kft.  - a helyi közmédiaszintű propagandagyár - élére kinevezett Murányi Marcellre majd Jaksity Katára gondolni. Dehogy volt pályáztatás. Ha pedig időben kissé messzebb tekintünk akkor Karácsony Gergely által az Önkormányzati Piac  Kft-nk élére kinevezett Szatmáryné Jahl Angéla - Szatmáry Kristóf Fideszes képviselő anyukája - klasszikus NER trafiktulajdonos-vállalkozó, BKIK elnöki családfő kinevezése az elvhűség csimborasszója. Ki más lenne alkalmasabb egy olyan hely vezetésére, ahol tekercsben jár a készpénz?

És hát a pártbéli ismerősök helyzetbe hozása esetében esetében sem volt mindig ennyire finnyás a polgármester, elég csak a pont a Vagyonkezelő Zrt-hez benyomott Busszola Bt-re gondolni. A Bt. nem mást takart, mint Gúr Nándor ex MSZP-s parlamenti képviselő cégét. Ő végzi most külsősként az inkriminált cég belső ellenőri munkáját. 

7ltv3sivdfgsfuajs.jpeg

Horváth Zsolt DK-s alpolgármester felhívja a figyelmet a Gazdálkodj Okosan társasjáték "Börtönbe kerültél, két körből kimaradsz! " mezőjére.

Mert a nagy elvhűség nemigen szól másról, mint hogy minden pillanat aranyat ér nekik, - a szó szoros értelmében -   amíg egy tőlük független új igazgató el nem foglalja a cégvezetői széket és nem kezdi el átnézni a Zrt. elmúlt években kötött szerződéseit. Hogy tippeket adjak: informatikai szerződések, útépítő, parkfenntartó szerződések, Gúr Nándor szerződése, dr. Varga Dóra közbeszerzési tanácsadó szerződése, Békefi úr ügyvédi szerződése, stb. (Békefi úr neve Tóth Csaba gyártelepének kurátoraként és a zuglói eladott MSZP székház kuratóriumából lehet ismerős.) Ezért az időhúzás, a pályáztatás,  elnapolás, vétó... Ki időt nyer, életet nyer.

Nem véletlenül jegyezte meg Karácsony Gergely az ominózus kiszivárgott hangfelvételen, hogy Horváth Csaba legalább azt tudja, miért lehet börtönbe menni. És emlékezhetünk, épp most 10 éve, hogy megbukott a Papcsák féle vagyonkezelő igazgatója...  Úgy tűnik mindenkinek lehet 10 éve büntetlenül megcsapolni a zuglói önkormányzat pénzét?

 

202202268.jpg

Csakhogy Horváth Csaba úgy tűnik még mindig jobban tart Tóth Csabától,  mint attól, hogy belebukik ebbe az egész cirkuszba.

Mert Tóth Csaba - ne feledjük -  mindmáig, ennyi kínos országos botrány után is a zuglói MSZP elnöke, sőt az MSZP Országos elnökségének a tagja maradt, senki nem szólította fel lemondásra, és informális, gazdasági hatalma, zsarolópotenciálja töretlen. Jellemzően cserben hagyva a polgármesterüket a tegnapi testületi ülésről távol maradtak az MSZP képviselői, akik látványosan Tóthoz hűségesek.

   Az, hogy minderre a csatározásra rámegy Zuglónak a karácsonyi öt év után újabb öt éve, az őt mit sem érdekli.

Persze egy ideális világban a polgármesternek igaza lenne, feltehetőleg lehetne alkalmasabb vezetőt is találni, mint a DK javasoltját. Azonban nem vitatható, a DK jelöltje bekerült a pályáztató cég által javasolt öt kiválasztott, javasolt személy közé,  bár szerintem többen voltak akik tudásuk, vezetői tapasztalatuk, pályázati anyaguk, a testület előtti interjújuk alapján alkalmasabbnak tüntek. Én és többen is támogattuk a vezérigazgatóvá választásukat. A DK-Momentum azonban csak az ő általuk javasolt emberben bízik, és  ebben a kiélezett szituációban ezt is megértem.  És persze azzal is tisztában vagyok, hogy a DK igyekszik minden elérhető ellenzéki politikai és gazdasági pozíciót megszerezni. 

Szólj hozzá!

Címkék: Tóth Csaba Horváth Zsolt alpolgármester Horváth Csaba polgármester

Az utolsó emberig - Küzdelem a vagyonkezelő Zrt-ért

2022.07.07. 23:57 varnai

A mai testületi ülés határozatképtelenség miatt elmaradt. 

A Demokratikus Koalíció és a Momentum képviselő ugyanis kollektíve kivonultak, amikor Horváth Csaba - látván, hogy megvan a többség a DK-Momentum igazgató-jelöltjének megszavazásához - egy huszáros húzással levette napirendről  Városgazdálkodási Zrt igazgatói pályázatáról szóló előterjesztést, azaz megakadályozta a nem szívének kedves jelölt kinevezését.

A polgármester kissé arrogáns sajtóközleménye  ITT olvasható. Cinikus módon munkára bíztatja a képviselőket, miközben ő heti háromszor ha bejár a hivatalba.

Lassan, de biztosan Zuglóban is szétbomlik az ellenzéki koalíció. Nem kár érte, a félrenézések, sűrűn megkötött rossz koalíciós alkuk csak a döntésképtelenséget és a korrupciót leplezték el ideig-óráig. Az elmúlt két és fél évet elvesztegették: a Horváth féle vezetéstől egy hamvábaholt városközpont ötlet erőltetésén kívül érdemi produktum nem született, csak rossz és még rosszabb kompromisszumok pl. a parkolás, közétkeztetés ügyében. A túlépítések gyorsuló engedélyezése pedig kifejezetten káros Zugló számára, azzal csak a beruházók (és még ki tudja kik?)  járnak jól.

291715987_1099394707648009_4284519869927960278_n.jpg

Határozatképtelenség. Július 12-én tárgyaljuk a most elmaradó számos ontos egyéb döntést.

Tóth Csabáék halogató harcában az ideiglenes vezető minél tovább pozícióban tartása is sikernek számít.

Most látni csak, hogy ZVK Zrt. vezetése mennyire fontos pozíció: mindenki mindent megtesz, hogy a saját bizalmi emberét tegye a kulcspozícióba. És hogy a céget mennyire szocialista magánvállalatként kezelik arra mi sem jellemzőbb, hogy sem a Civilzugló Egyesületet, sem az MKKP-t, sem a Fideszt nem engedik be a cég felügyelő-bizottságába (FB). A jelen helyzetben, tekintettel az eddigi pártkifizetőhelyként működtetésre, az átmeneti koatikus viszonyokra, az új vezetőre (legyen az bárki is),  a folyamatban lévő FB vizsgálatokra, nem utolsósorban a túl sokat kérdező FB elnök erőből visszahívására, ezt a kontroll pozíciót különösen fontosnak tartjuk.

285890797_389062129823540_209224500869645957_n.jpg

A  Zuglói Városgazdálkodási Zrt. Pétervárad utcai épülete. Állam az államban. 

A cégen évente keresztül folyó 3-5 milliárd forint hatalmas konc, a szocik, Tóth és Horváth Csaba mindent megtesznek  - ha már a sógort kitettük az igazgatói székből -  hogy a kontrollt megtartsák a cég fölött - nem mentség, hogy nem volt ez máképp Papcsák idejében sem.

A ZVK Zrt-t különösen értékessé teszi, hogy két alvállalatot is rejt, az egyik az Önkormányzati Piac Kft., mely a Bosnyák téri önkormányzati és hétvégi piacot üzemelteti, és mindmáig a Szatmáry klán hitbizománya. A másik cég pedig a Zuglói Információs és Média Kft. mely az önkormányzat kommunikációját végzi Jaksity Kata vezetésével. A cég évi közel 200 milliós büdzséből a polgármester népszerűsítésével és bulvármagazin gyártással kisérletezik  - nem túl nagy sikerrel - , e mellett több fura zerződést is rejt. A két cég működésébe lényegében nincs belelátása a képviselő-tetületnek. 

A szocik láthatóan nagyon tartanak tőle, hogy egy új seprű lendületből  takarítja ki a cégekből Tóth  embereit, (minimum két tucatnyi politikai eltartott van kifizetve a cégben). A rendrakás közepette számos csontváz is kidőlhet a szekrényekből, sok kínos ügy, oktalan/haveri szerződés is előkerülhet. A nemrégiben elkészült átvilágítás csak a jéghegy csúcsát mutatta, de az is 20-30%-os fölösleges létszámot, rengeteg fölösleges ügyvédi szerződést, oktalan kiszervezést mutatott ki.

A cél szentesíti az eszközt, mindenki igyekszik befeketíteni, lejáratni a másik emberét. Előkelő hely a K-Monitor  korrupciós listáján, végrehajtás van a cége ellen, miközben nagy lábon él, vajon miből, szól a vád a másik jelölt ellen. (külön pikáns, hogy eközben a polgármesterünk saját feje fölött is ott lebeg a parkolási korrupció vádja)

Tegnap egy névtelen telefonálló nekem is megmondta a tutit, kit kéne támogassak, pár perccel késöbb egy másik hívásban a Zrt. egy fizikai dolgozója, a zuglói közélet sonkaosztó mindenlébenkanálja is megmondta kire szavazzak és kire ne. Az külön bájos, hogy miközben a képviselőknek adatvédelmi okokra hivatkozva nem árulják el még a pályázók nevét sem, nem tárják elénk a CV-ket, a beadott pályázati anyagokat, eközben teljesen idegenek láthatólag tökéletesen képben vannak a pályázók személyét illetően.

Mert hát ez a legfurább. Az igazgatói pályázatra 56-an jelentkeztek, melyből hozzávetőleg a fele felelt meg a szakmai követelményeknek. A megfeleltekkel a pályázatot bonyolító Prohuman Kft. interjúket készített és az átvilágítási anyagot megküldve egy-egy rövid pályázati anyagot kért a jelöltekről.   A pályáztatás hitelességét eleve kérdésessé teheti, hogy az anyag megírására nem jutott egyforma hosszú idejük a jelölteknek és volt aki a pályázat beadásának határideje után kapta meg az átvilágítási anyagot. A Prohumán végül öt embert tartott a pozícióra alkalmasnak, de őket is csak monogrammal jelölték, a pályázati anyagaikat, CV-jüket a testületi ülésig nem láthattuk. Felelős döntést így senkitől nem lehet elvárni.

A tegnapi nap folyamán végül előterjesztői kiegészítésként megkaptuk kit szán igazgatónak  a polgármester (Berkes. Györgyöt)  és módosítóként megkaptuk kit akarnak pajzsra emelni a DK és a Momentum frakciói (Bernula Istvánt). Egyik személyi javaslat mellett sem állt semmiféle szakmai indoklás.  Ezzel egyszerű politikai bizalmi kérdéssé degradálják le az új cégvezető megtalálásának ritka lehetőségét.

Az adatvédelemre hivatkozás márcsak azért is sántít, mert egyrészt képviselőként tart minket a titoktartási eskü, másrészt az intézményi igazgató választások során pályázókat mindig megismertük, simán szétküldték a CV-ket és a 30-40 oldalas, sok munkával megírt pályázati anyagaikat, (emlékezetes volt, amikor a Munkácsiban a szülők szúrták ki az innen-onnan kikopizott szövegrészeket) a jelentkezők a zárt testületi ülésen mutatkoztak be, mi több kérdezni is lehetett őket. 

Most pedig a pályázatokat eltitkolták a képviselők előtt, majd ismeretlen szempontok alapján kaptunk pár monogrammot és egy, azaz két győztest. Most  - a kérésemre - a képviselők egy zárt szobában böngészhetik a pályázatokat, CV-ket. 

Sajnos elmondható: az egész pályáztatás, a pályáztató cég megbízása csak parasztvakítás volt, azaz a polgármester számára eszközként szolgált, hogy a saját emberét hozza ki győztesnek, míg a DK-Momentum kombó eleve nem akart pályáztatást. Mindkét oldalnak előre megvolt saját embere, szomorú, de valójában nem is voltak kiváncsiak a pályázókra. Ez bizalmi állás,  - mondták - nehogy már egy hozzáértő, külsős ember, aki senkinek nem az embere, lehessen itt az igazgató!

A magam részéről örülnék egy független embernek, és alapvető elvárásnak gondolnám, hogy vagy helyismerete legyen, ismerje a céget, Zuglót, vagy legyen tapasztalata hasonló önkormányzati, állami vagyonkezelési területen, lakás, helyiségbérlemény gazdálkodási területen, esetleg városüzemeltetési területen legyen felső vagy középvezetői gyakorlata. 

Az új vezérigazgató munkája nem lesz egyszerű, hisz a polgármester a múlt nem bolygatását, konfrontációmentes átmenetet, míg a testület többsége kemény kezű rendrakást remél az új vezérigazgatótól. 

1 komment

Címkék: Civilzugló Egyesület Horváth Zsolt alpolgármester Ci Horváth Csaba polgármester Zuglói Városgazdálkodási Zrt. Rózsa András alpolgármester vezérigazgatói pályázat

Thököly út 150. kiadása - Nem akarásnak nyögés a vége

2022.07.01. 11:11 varnai

Tovább folytatódik a Thököly út 150. alatti bolthelyiség kálváriája. Miután a szépen felújított, frekventált helyen lévő helyiség egy évvel a pályázat kiírása után is üres, tegnap közérdekű kérdéssel fordultam a polgármesterhez. A válasz gyors volt, csak a felelős mutogatott másra. Láthatólag nem adták fel, hogy a bolthelyiséget megszerezzék. 

 291351805_1851279238585336_2031010769632381898_n.jpg

Szajna-parti életérzés üres bolttal és hajléktalanokkal...  A 140 millióért felújított teret és tucatnyi millióért felújított helyiség előterét mára hajléktalanok foglalták el. Szélárnyékoló, kandeláber, minden úgy lett, ahogy a szivüknek kedves bérlőjelölt elképzelte. ( akkoriban többen látták Tóth Csabát és titkárnőjét a helyiséget nézegetni)

Mint emlékezetes a frekventált helyen lévő bolthelyiség mintegy 5 éve üres, és az akkor kivenni szándékozó céget a Zrt. lepattintotta. Majd a helyiséget 15 millióért felújították - ami azért volt fura, mert a Zrt. tán létrehozása óta egyetlen kiadni szánt helyiséget sem újított fel, itt meg, bár leendő funkciót nem ismerhették, gondosan elhelyezték a leendő "Szajna-parti  életérzésű" cukrászdához szükséges csaptelep kiállásokat,  - majd illegálisan, cserével próbálták azt a szivüknek kedves cégnek odaadni. (az életérzés kitalálása után egy évvel késöbb cserét ajánló  Hetti-Ker Kft. cukrászdája macaronokat árul a Szugló utca 80-ban) 

Miután a csere törvénytelenségére felhívtam a figyelmet a jegyző is megállapította a szabálytalanságot és kínjukban kiírták a rendes pályzatot. Ezt húzták egy évig, míg végül a kifárasztás sikerrel járt és az összes licitáló, ajánlattevő cég visszakozott. Meghökkentően hasonlít a szituáció ahhoz, amikor a kizárt parkolási cég felebezett, majd egyszercsak visszavonta a a fellebezését. Kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot/fenyegetést?

Most kezdhetik a pályáztatást előlről, kíváncsi vagyok a Hetti-Ker Kft. tulajdonosi köre elindul-e.

Alant olvasható, a Zrt. ideiglenes igazgatója által összerakott időrendi táblázat. Ebben a 2017-es bérbevételi szándék, és a cserés kiutalási próbálkozás furamód nincs feltüntetve.

Feljegyzés

Thököly út 150. pályázat

 

 • 2021. április 29.: KT döntött a pályázat kiírásáról, pályázat tartalmáról, feltételek meghatározásáról
 • 2021. május 06-2021. június 04-ig pályázat (hirdetmény) kiírásra került a rendeletben szabályozott rendelkezéseknek és a KT döntésben meghatározottaknak megfelelően
 • pályázatra beérkezett ajánlatok: 14 db (érvényes 6 db, érvénytelen 8 db)
 • érvényes ajánlattevőkkel előzetes megállapodások megkötése: 2021.06.hóban lefolytatva
 • pályázat alapján a bérleti szerződés elfogadásáról GB döntés 2021. szeptember 02.
 • A 2021. április 29-i KT döntés a pályázatban előírta az árversenyt, azonban a Jogi Főosztály állásfoglalása alapján egyértelműsítő rendeletmódosítás vált szükségessé az árverseny támadhatatlan lefolytatása érdekében. A rendelet módosítására 2021. december 21-én került sor, ezt követően kezdhettük meg az árverseny lebonyolításához szükséges, jogszabályokban meghatározott határidők betartásával az előkészületeket – pl. kihirdetés, ügyfelek által nyilatkozatok, igazolások beszerzése.
 • Az árverseny (licit) időpontja (tekintettel a rendeletben előírt nyilatkozattételekre és határidőkre): 2022. február 09. – résztvevő ajánlattevők száma: 3
 • Az árverseny eredménye alapján előterjesztés elkészítése az 2022. áprilisi (ülés időpontja 2022. május 02-ra áttéve) ülésre – a véleményezés során az árverseny 2., majd később a 3. helyezettje visszalépett
  GB döntése alapján bérleti szerződés előkészítése aláírásra, közterületfoglalási engedély kérelem bekérése (2022.05.24.), ügyfél 06.02-án felvette a kapcsolatot PH-val a közterületfoglalási engedélyezés ügyében (kérelem nem lett benyújtva)
 • 06.29-én ügyfél előzetesen e-mailben jelezte, hogy „helyiség bérletéről az azóta eltelt időszak gazdasági változásai illetve a tervezett bérleti szerződés egyes pontjainak következtében lemondok.”. Kértük az elállási nyilatkozat cégszerű megküldését.

A testületi vitán elhangzó közérdekű kérdés és vita 1 óra 58-tól látható.


A legabszurdabb pillanat, amikor Hajdu Flórián gazdasági alpolgármester engem szólít fel, hogy fizessem ki az okozott kárt... iközben gazdasági alpolgármesterként ő és a sógora, a Zrt. igazgatója voltak azok akik hosszú évekig nem szedték be a bérleti djíat az előző bérlőktől, tucatnyi millió forintot hagyván elveszni, majd 140 millióért újítatták fel a terecskét és 15 millióért a helyiséget, hogy az ismerős beleülhessen a készbe, majd a cserés ügyeskedésük miatt ismét több évnyi kiadás maradt el, ismét tucatnyi milliót vesztettünk. Igen vastag bőr van a meggazdagodott alpolgármester képén.  

Nem véletlen, hogy az átvilágítás is rámutatott a helyiségkiadások furcsaságaira, a Zrt. igazgatóját májusban felmentettük, a cég felügyelő bizottsága több területen, pl. a helyiségek kiadása ügyében belső vizsgálatot rendelt el.

A cég feletti kontroll megtartása, az ottani vizsgálódások  mindenáron való akadályozása Hajdúnak és a mögötte álló Tóthnak mindent megér, ezért hivatták vissza a Zrt. rámenős FB. elnökét, és ügyeskednek most az igazgatói pályázattal.  Ha kidőlnek a csontvázak a szekrényekből azok börtönbe juttathatják a Zrt-t eddig magánbirodalomként uraló csipetcsapatot. 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Városgazdálkodási Zrt Hajdú Flórián alpolgármester Baracskai Gábor

Úgy ment, hogy maradt - csatározás a Városgazdálkodási Zrt. ellenőrzése körül

2022.06.07. 09:42 varnai

Az előző testületi ülésen leváltottuk önkormányzati cégünk, a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatóját Baracskai Gábort. A dolog nem volt egyszerű és előzmény nélküli. Csakhogy az eddigi igazgatót adó, a céget a saját magánbirodalmukként kezelő zuglói szocialisták makacsul kapaszkodnak a húsos koncba, az új igazgató kiválasztását akadályozzák, a cégben folyó vizsgálatokat immár a felügyelő-bizottság elnökének visszahívásával is sikerrel hátráltatják. 

Zuglóban szinte tradíció, hogy kerületi vagyonkezelő cég, hivatalos nevén Zuglói Városgazdálkodási Zrt. az önkormányzati pénzek kifolyatásának helyszíne -  nem vigasz, hogy sok más kerületben is az. (pl. az V. kerületben, Kispesten, hogy fideszest és ellenzékit is mondjak).

285890797_389062129823540_209224500869645957_n.jpg

A ZVK Zrt. Pétervárad utcai főhadiszállása. 5 milliárdos büdzsével millió négyzetméternyi zöldterületet, 114 bérházat, 2200 lakást, hozzávetőleg 900 helyiséget kezelnek, sőt van egy komplett társasházkezelő divíziójuk is, kéttucatnyi óvoda, tucatnyi bölcsőde, tucatnyi rendelő felújítását, karbantartását végzik.  Alcégként alájuk tartozik a Média Kft és az önkormányzati piacot üzemeltető kft is. Sima képviselőként esélyesm sincs belelátni a működésükbe, gazdálkodásukba, beszerzéseikbe, szerződéseikbe.

Emlékezhetünk, 2013-ban, Papcsák idejében is feljelentést kellett tennem, amikor kiderült: a három évre szóló felújítási keretnek egy év alatt a nyakára hágtak és egy hangfelvétel szerint az alvállalkozók visszadobtak pénzt. 

2015 elején a választás megnyerve a zuglói szocik szintén az igazgatói pozíció megszerzésével kezdték a hatalomátvételt. Kisebb háborúság, egy elfogadhatatlan javaslat után - bár erről a polgármesternek elfelejtettek szólni - Hajdu Flórián szocialista alpolgármester sógorának személyében találták meg a cég (hozzájuk ) hű igazgatóját.

Innentől kezdve akár a mesebeli kisgömbőc egyre nőtt a cég tevékenységi köre és büdzséje. Elnyelte az intézmény-karbantartást, az eredetileg a hivatalban lévő, őket ellenőrizni hivatott Főmérnökséget, jogot kaptak 100 millióig önállóan közbeszerzést lefolytatni, a létszám pedig nyolcvanról lassan 140 fölé növekedett, bár fizikai munkavállaló alig akadt köztük.  A cég szoci magánvállalatként kezelése, az ez elleni hiábavaló tiltakozások is jócskán benne voltak Karácsony egykori polgármester jegyzőinek távozásában.

2019 őszétől Horváth Csaba polgármesterré válásával a cég fölött a minimális polgármesteri kontroll is megszűnt, hisz Horváth Csaba, ahogy Karácsony is csak a kirakatba és aláírni kellett. A cégvezető, a fölötte álló gazdasági alpolgármester Hajdu, mint ahogy a teljes a szocialista frakció is Tóth Csaba hűséges hűbéreseiként az ő döntéseit követték.

Hogy a cég mennyire magánvállalattá vált az tökéletesen illusztrálta, hogy a 2020 őszén az előválasztáson a vezérigazgató vezetésével két tucatnyi Zrt. dolgozó két héten át a szabadságát kivéve nyilván őszinte lelkesedésből segítette Tóth Csaba kampányát. 

Hogy Horváth Csaba polgármester akarata mennyire számított, arra rájöhetett, amikor 2020 szeptemberében az általa elért MSZP  frakcióvezető cserét (Hajdu Flórián helyett Hevér György) a Tóth által mindmáig vezetett zuglói MSZP elnökség lendületből bírálta felül. Mit sem számított, hogy ennek következtében a frakció harmada elveszett, két szoci képviselő is átállt a DK-hoz.

2021-ben cég létszáma, költekezése, mint az átvilágító cég is rámutat, látványosan még jobban meglódult,  - amit lehetett még ki akarták venni a Zrt-ből.  

Mert lassan Horváth Csaba is észbekapott. A polgármester a rendőrségi nyomozásokat, házkutatások után joggal tartott tőle, hogy  az összes vagyonkezelős turpisság is az ő körmére fog égni -   januárban megrendelte a ZVK Zrt. átvilágítását. A kapott anyag - ahogy az várható volt - igen súlyos megállapításokat tartalmazott.  Azonban ezt az anyagot, bár a képviselő-testület gyakorolja a tulajdonosi jogokat, hónapokon át gondosan titkolta a testület előtt. Az anyagot ezután is hetekig kérni kellett, végül június 2-án kaptuk meg mi a képviselők. 

cyclick_munkaanyag_3_7ut_20220425_tiszta-12.jpg

Egy oldal az átvilágításból - súlyos megállapítások sora

Több ügyvédi szerződésnél is kilóg a lóláb: a Varga Dóra ügyvédi irodának párhuzamosan fizetünk egyszerre a hivatal és a Zrt-nél, havi 500-500 ezer forintot közbeszerzési tanácsokért. Szintén védhetetlen dr. Békefi havi megbízása. Ő volt az átláthatóságot nem biztosító átláthatósági biztos intézte az Inkubátorházban bújtatott gyártelepet, és - mint nemrég kiderült - 2019-ben az MSZP-s alapítvány kuratóriumában is döntött, hogy az ingatlant Tóth megvásárolhassa. 

 

A felügyelő bizottság ügye

A Városgazdálkodási Zrt. felügyelő-bizottságában 2015-től Tóth Csaba két bizalmi embere, parlamenti asszisztensei Varga Csaba, Spiesz András mellett Sógor és Felkai MSZP-s képviselő vigyázott, hogy a cégbe senki bele ne lásson, de még csak kellemetlen kérdést se tegyen fel. 

2021 őszére, miután az egészet mozgató Tóth parlamenti mandátuma megszünt,  a Momentum és a DK is összeszedte a bátorságát és a decemberben lejáró Fb tagságok után az újjá alakított felügyelő-bizottságból kiszavazták Tóth leghűségesebb embereit, Sógort, és Tóth parlamenti asszisztenseit. Az ő nevük mostanában onnan is  ismerős lehet mostanában, hogy a fillérekért megszerzett MSZP irodaépületnél is ők falaztak Tóthnak a kuratóriumban, ők ketten  (és a mindenlében kanál dr. Békefi zuglói átláthatósági biztos) juttatták Tóth cégét a potya ingatlan vagyonhoz.

Az új Fb-be a DK, a Momentum és a szocialisták is  2-2 tagukat delegálták, az FB elnöki posztot pedig a Momentum delegált, dr. Szalkai István kapta. Szomorú mellékszál, hogy a koalíció azonban sem minket, a Civilzuglót, sem az MKKP-t, sem a Fideszeseket nem engedte be az 5 milliárdos büdzséjű cég ellenőrző testületébe. Tehát a koalíció még annyi ellenőrző pozíciót sem ad a zuglói ellenzéknek, mint a parlamentben nekik a fidesz. Így mutatnak példát demokráciából, tisztességből.

A cégvezetésnek az új  felügyelő-bizottság bejegyzését, megalakulását adminisztratív csínytevésekkel mintegy két és fél hónapig sikerült hátráltatniuk, pl. a tulajdonosi jogokat gyakorló polgármester "véletlenül" nem ment el az alakuló ülésre.

 

Ekkora már a Momentumban és a DK képviselői, Fb tagjai is annyiszor ütköztek elutasításokba ZVK Zrt-ben, hogy megszilárdult bennük az igazgató leváltásának akarata. Az igazgató leváltásához a polgármester, az MSZP, a mára tökéletesen hozzájuk nőtt LMP-s Vida, sőt a Fidesz nélkül is megvolt a testületben a 12 fős minősített többség. Ezt látva a cégvezető mellett senki nem állt ki, de a közös megegyezéses felmondást és hat havi lelépési pénzt (bruttó 6 millió forintot) még kiharcolt magának. Ideiglenesen megbíztuk a Városüzemeltetési Osztály vezetőjét, Baranyai Zsoltot és pályázatot írtunk ki az igazgatói posztra.

Trükközés az igazgatói pályázattal

A még mindig Tóth Csaba által irányított szoci frakció a pályázat kiírását is sikerrel torpedózta, miután a pályázatban szereplő  bruttó1,8 millió helyett 1 milliós tiszteletdíjra tett javaslatot. Ennyiért a versenyszférából kompetens ember nem jelentkezne egy 5 milliárdos forgalmú, igencsak problémás cég vezetésére. Miután ellene érvelt, mégis majd minden párt megszavazta a csökkentést. Ezután az a bizarr helyzet alakult ki, hogy a szocialista polgármester megvétózta a szocialista frakció módosítóját. 

Koncepciós eljárás az Fb elnök ellen

A felügyelő-bizottság elnöki székében éppen csak megmelegedő elnökének eltávolítására egy tökéletesen konstruált koncepciós eljárás adott alkalmat. A Zrt. ideiglenesen megbízott igazgatója azt jelentette a polgármesternek, hogy az Fb. elnöke neki négyszemközt a cég több vezetőjének eltávolítását javasolta. A képviselő-testület elé megidézett Fb elnök ezt tagadta. Innentől kezdve, tekintettel arra, hogy a négyszemközt elhangzott beszélgetésről volt szó, egyszerű politikai döntéssé vált, hogy kinek hiszünk.  A polgármester az előterjesztésében azt írta elfogyott a bizalma az Fb. elnökben. Csakhogy az Fb. tag felé a delegáló szervezetnek és nem a polgármesternek kell bizalmának lennie.  Az Fb. tag visszahívását valamiért a DK hat képviselője is támogatta, ezért az átment. 

A meghallgatáson Szalkai Fb. elnök elmondta, hogy pár napja telefonon és emailben is fenyegető üzeneteket kapott, miszerint megbánhatja ha a Zrt ügyeit nagyon feszegeti. El se hinném, ha annak idején nem fenyegették volna meg Tóth körei Karácsonyt az emlékezetes "tudjuk melyik óvodába jár a gyereked!" mondással, nem lenne közismert a "ha én visszamegyek Zuglóba engem ott elásnak" aggodalom,  és nem fenyegetnek meg engem is jópárszor. 

Azaz mint a Szabad Európa cikke is találóan észrevette: Tóth Csaba úgy ment el, hogy maradt.

toth_hajdu_baracskai.jpg

Ezen a 444.hu-n megjelenő április 28-án készült fotón Tóth Csaba magánember - aki a  zuglói önkormányzatban semmiféle pozícióval nem rendelkezik -  Hajdu Flórián gazdasági alpolgármesterrel, annak sógorával a Városgazdálkodási  Zrt. vezérigazgatójával Baracskai Gáborral, illetve a parkolási cég igazgatójával egyeztet.

 

Láthatólag Tóthnak esze ágában sincs itt hagyni Zuglót, elengedni a sok milliárd forint, sok ezer ingatlan fölött diszponáló céget.  

 

 

Az elnök nélkül maradt Fb. most újra hónapokig képtelen lesz a cég ellenőrzésére, a tehát Tóthék a céljukat elérték.

 

Szólj hozzá!

Címkék: átvilágítás Varga Csaba Zuglói Városgazdálkodási Zrt dr. Békefi László Horváth Csaba polgármester Spiesz András

Száz lakást, ezeret!

2022.05.22. 23:41 varnai

A május 26-i testületi ülés napirendjén rengeteg fontos előterjesztést tárgyalunk. 

Több un. településrendezési szerződés is a testület elé kerül, azaz a lakosság kifejezett akarata ellenére a Zuglói Építési Szabályzatunk egy kiskapuját kihasználva egyre több óriási társasház építését, azokban egyre több lakás építését akarják engedélyezni. 

Azonban a legnagyobb összegről döntő előterjesztések, pl. a kerület évi 1,4 milliárdos közétkeztetésének,  és hasonló nagyságrendű parkolásunk sorsáról döntő, vagy a Dűrer Kert beruházóval megkötni szándékozott szerződés mindmáig nem olvasható a govcenteren, mert nincs feltöltve. Ez nem csak SZMSZ ellenes, de a felelős döntéshozatalt is lehetetlenné teszi, hisz a képviselők nem tudnak felkészülni, az anyagokról szakértőkkel konzultálni.

kt_meghivo_2022-5-26-1.jpg

 

Az áram és földáz beszerzésünk nyilt közbeszereztetésére a Civilzugló Egyesület még 2017-ben tett a javaslatot. Ahhoz képest, hogy az intézmények egyenként kötnének szerződést, így összevonva, a nagykeresekedőket elektronikus lejtéses közbeszerzéssel megversenyeztetve évi akár 100 millió forintot is megspórolhatunk. 

kt_meghivo_2022-5-26-2.jpg

Mint a govcenterből látni a napirenden szereplő 4. 5. napirend hiányzik, nincs feltöltve.

govcentr.jpg

Pedig a 4. napirendi pont, a kerület évi 1,4 milliárdos közétkeztetésének rendbetétele, a tisztességes közbeszerzés kiírása napi tizezer gyerek étkeztetésének minőségéről dönt további hosszú évekre. Azt hogy ne zsúrmóka levesek, de minimum ehető, mi több ízletes ételt kapjanak, és lehetőleg olcsón, azaz ezt a hatalmas üzletet ki kapja, nem a pályázatoknál, hanem most a közbeszerzés feltételeinek meghatározásakor fog eldőlni. 

zsurmoka_leves.jpg

Ugyanis az elmúlt években a Bánki Erik fideszes képviselőhöz köthető Hungaston kívül másnak esélye sem volt pályázni... A leggyakoribb eszköz, hogy olyan mértékű referenciát kérnek, hogy a Hungaston kívül más cég nem is tud pályázni. A cég eddig nagyon közel állt, azaz ült a kerület urához ( Bánki a parlament Gazdasági Bizottságának elnöke, míg Tóth Csaba az alelnöke volt) nagyvonalúságunkra jellemző, hogy nemrégiben 52 millió forintot felejtettünk a Hungastnál.

Az 5. pont pedig a parkolásunkhoz szükséges parkolóórák, parkolóhelyek üzemeltetéséről szólna...  Az eddig méregdrágán, a 2017-ben beszerzett 202 óráért darabonként havi 72.000 Ft-ot fizetünk, jóval többet mint más kerületek. Nem csoda, hogy a parkolást sikerült veszteségessé tenni.  A 2020-as beszerzésnél kisebb koalíciós pávatánc után további 76 órát vettünk  - érezvén az összeg abszurditását -  ezért a darabonkénti havi üzemeltetés árát leengedték 40.000 Ft-ra, kihagyván a helyek takarítását (téli hólapátolás...(nincs hó)) és a jelzések felfestését. A döntés tehát milliárdos üzletről szól:  2+2 évig évi hozzávetőleg 13.000 parkolóhely üzemeltetéséről, a 278 parkolóóra üzemeltetésének közbeszereztetéséről szól (szólna, ha fel lenne töltve).

Hogy a zuglói parkolással mi a baj, azt az országos média, különösen a 444.hu számos cikkben feltárta. A már a kiíráskor általam megfogalmazott korrupciós gyanút utólag igazolni látszik, hogy pénz nem vész el, csak a tulajdonosa változik, a szerződést erőltető akkori parlamenti képviselőnk Tóth Csaba mentelmi jogát kikérték 2022. márciusában, és meggyanúsították befolyással üzérkedés bűncselekményével. 

kt_meghivo_2022-5-26-3.jpg

kt_meghivo_2022-5-26-4.jpg

Az önkormányzti cégek éves beszámolóinál és terveinél elvi problémánk van, hiszen a Civilzugló Egyesületet egyetlen cég felügyelő bizottságába sem engedték be, azaz az önkormányzat költégvetésének jelentős részét elköltő cégeink gazdálkodásába, napi működésébe nem tudunk, nem  engednek minket belelátni. A lakosság jelentős részét képviselő civilek ilyen durva kiszorítását épp a "baloldali" polgármester, az ellenzéki többség műveli.

19. pontban a Padlizsán utcai közösségi kertünk esővízzel locsolását próbáljuk megoldani a környező házak tetőiről.

A 20. pontban a Lakáshasznostási tervben sok egyéb jó ötlet mellett 55, évek óta üresen álló, rossz állapotú önkormányzati lakásunk eladására tesznek javaslatot. Így fogynak el szép lassan a lakásaink. Mivel az önkormányzati bérházakra, a lakásokra egy évtizede jóformán nem költünk egyre több ház jut el a felújíthatatlanul romos, csak szanálásra alkalmas állapotba. A lakásokat pedig cégek vásárolják fel, amelyeknek, láss csodát megéri felújítani és bérbeadni, eladni ezeket.

21. Az Angol utca 55-59-61. alatti telkek átszabása: egy nagy, eladásra és beépítésre szánt és egy kisebb, a lakóépület hátsó kertjének szánt telek, közterület létrehozására szánt "telekalakítás". A kerület maradék telkeinek, zöldterületeinek eladása és beépítése a haszon maximalizálására törekvő építési vállalkozóknak és a velük összejátszó pár politikusnak, de nem az itt élő zuglóiak áll az érdekében.

23. A Bosnyák tér sarki három helyi védettség alatt álló három műemlék épületét Karácsony regnálásának utolsó napjaiban, 2019. októberében adta el. A beruházó a ZÉSZ szerint lehetséges 32 lakás helyett, az un. engedményes mértékkel maximálisan élve 55 lakást építene a saroktelken. A főépítész által támogatott terv egyáltalán nem illik a Bosnyák térre, nemcsak hogy egy kis teresedés nem marad ott, ahol nemrég a gyroszos előtt még ki lehetett ülni, de még pár fának sem jut hely az óriási épület előtt. 

bosny_epulet.jpg

Ilyen volt, ilyen lesz. Az évek óta pusztuló historizáló villát, az ákombákom ráépítés mögött megbújó századfordulós patika épületet, és a volt híres mulatót 250 millióért adták el, és még tavaly ledózerolták.

nagy_lajis142.jpg

 55 lakásos társasház  - még egy kis teresedésnek, pár fának sem jut hely az épület előtt. 

Hasonlóan durva túlépítés elfogadását javasolja előterjesztésében a Tóth Csaba gyártelepét dugdosó Inkubátor Alapítványos Hajdú Flórián a Gizella út 24-26. telekre.  

Gizella út 24-26. szám alatti, 32559 hrsz.-ú ingatlan (a továbbiakban: Ingatlan) övezeti besorolása Ln-2/1, nagyvárosias, jellemzően zártsorú, keretes beépítésű lakóterület, ahol a lakásszám megengedett alapértéke 92 db, míg az engedményes érték 185 db. Az övezetben a terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke 60%. ... A beruházó kérelmezte a lakásszám alapértékén túl plusz 45 db lakás, így összesen 137 db lakás megépítését, és parkolóterület kialakítása érdekében a terepszint alatti beépítés maximum 90%-os megvalósítását, mellyel az épület parkolási igényein túl többlet parkolók létrehozása is a cél. Beruházó a kérelmében a városrendezési megállapodás megkötésének szándékát is jelezte.

Tehát 92 helyett 137 lakás épülne, 50%-al több. Furamód, bár a tervek még a kerületi építészeti tervtanács előtt is jártk, semmiféle tervet, alaprajzot, beépítési tervet, látványtervet nem kívánnak a képviselő-testületnek megmutatni.  Még az sincs leírva, hogy hány plusz parkoló épülne éss ez miért is előnyös a környékbelieknek? Az előterjesztésből hiányzik a zöldterületi mutató változása, a párkánymagasság és a többi fontos szám is. A környéken nincs efféle lakóház monstrum. A beruházó a plusz 45 lakásért 150 milliót ,azaz lakásonként 3,3 milliót adna az önkormányzatnak. A lakásokat pedig ha átlag 60 millós átlagáron árulná... akkor 2,7 milliárddal több bevételt realizálhatna. Ügyes.

Miért van az, hogy akik a családi házas, kertvárosias Zuglóba minden gond nélkül benganagy sokemeletes társasházak építésére tesznek javaslatot,  Hajdu Flórián vagy a polgármester azok mind az agglomerációban, erdők szélén, nagykertes családi házakban laknak?

gizella24_26.jpg

 

kt_meghivo_2022-5-26-5.jpg

A 26. és 27. számú előterjesztések tartalmai sincsenek feltöltve, csupán napirend címekként szerepelnek.

Vajon miféle megállapodást akar kötni a polgármester a "nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás" státuszt kapott és már javában épülő, Isvánmező épületei közé durván nem illő hatalmas, 1000 autós mélygarázsos 30.000 négyzetméteres lakás és  irodaház komplexumot építő NER oligarcha Garancsi Istvánnal?

És milyen újabb ingatlanok értékesítését tervezi Hajdu Flórián, Tóth Csaba itt maradt jobbkeze?

A 30-as számú előterjesztésnél  az előterjesztő, Rózsa András a testületre hagyja a politikailag és korrupciós szempontból is sikamlós döntést.

A sluszpoén a 33-as. Baracskai Gábornak, a Városgazdálkodási Zrt. menesztett igazgatójának plusz hat hónapig engedélyezzük az önkormányzat Chewrolet SUV-jának magáncélú használatát...  miután hat hónap végkielégítést is kialkudott. Miért is?

kt_meghivo_2022-5-26-6.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: közbeszerzés fizető parkolás Hajdú Flórián alpolgármester HUNGAST Kft Dienes János főépítész Dűrer kert Gizella utca túépítés

Lesz-e valaha faültetés, ligetes tündérkert a Vezér utca kopár részén?

2022.05.04. 13:03 varnai

A Vezér utca Fogarasi út és Egressy út közötti felhagyott külterületi szántószerű állapotára még a sokat látott zuglóiak is rácsodálkoznak míg a Vezér utca úttestjén kátyúin hánykolódnak. Van ebben az állandóságban, gyepűszerüségben valami sorsszerűen megnyugtató: polgármesterek, országgyűlési képviselők jönnek-mennek, a Vezér utcai pusztaság, a magyar ugar állandó.

Hat éve próbálunk ezen az állapoton változtatni, mindeddig sikertelenül. A terv már a 2014-es Civilzugló programban is szerepelt és Karácsonyék 2016-ban még meg is szavazták, de jó szokásukhoz híven a fizikai megvalósítást már elsinkófálták. Mondhatni örülhettünk, hiszen pl. az óvodai faültetést igazi zöldpártiként csak simán leszavazták.

Most ismét beadtam előterjesztésként, javasolva, hogy egy ültetési tervet követve telepítsük be fákkal a  területet, ha már ennyit beszélünk klimakatasztrófáról, klimatervről, stb. A pénz a környezetvédelmi alapunkban bőven rendelkezésre áll, a jegyző és a szakmai osztályok leokézták az előterjesztést, most már csak a képviselőtársaimon múlik. Csak szlogen-e a Zöld zugló, vagy teszünk is valamit? 

Valósítsuk meg a régen kitalált, polgármester által is (igaz csak a kampányában konkrétum nélkül) emlegetett Tündérkertet. Az első 2022 őszi faültetésre 5 millió forintot szánnánk, ebből hozzávetőleg 100 szülő ültethetne fát az újszülött babájának érkezését megörökítve. 

Az előterjesztés a fotók alatt teljes terjedelmében elolvasható. 

A Vezér utca: több száz méternyi por vagy sár az időjárástól függően.

20220424_162958_1.jpg

20220424_162925_2.jpg

20220424_163152_3.jpg

 

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Várnai László képviselő

Szám: 123-297/2022

                                                                                              Nyilvános ülésen tárgyalandó!

                                                           Napirend száma: ……….

 Képviselő-testület május 5-i ülésére

 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Tárgy:    A Vezér utca földes középső területének fásítása – tündérkert kialakítása

 

 1. Előzmények

 

A Vezér utcai zöldsáv Zugló tán legnagyobb szabadon álló parkosítatlan zöldterülete.

 A Vezér utca (Mogyoródi út és Fogarasi út között)  adatai:

39639/31 hrsz.   8257 m2

39740/2 hrsz.  14.883 m2

39627 hrsz.  3253 m2

A területen pár öreg fa, gaz, és por éktelenkedik évtizedek óta.

A Civilzugló Egyesület a 2016-os költségvetés tárgyalásakor módosítót adott be, hogy a Vezér utca évtizedek óta gondozatlan területén végezzünk fásítást, és alakítsunk ki úgynevezett Tündérkertet, azaz a zuglói szülők a gyerekük születése alkalmából fát ültethessenek ott. Hasonló megoldás nagy sikernek örvend és sikerrel működik számos önkormányzat területén.

 

A 2016-os költségvetési módosítónk:

 

Vezér úti park építés, Tündérkert létrehozása I. ütem megépítése        57 000 eFT

Kiadás csökkentés  Lakásingatlanok vásárlása (105. sor)                  -57 000 eFt

Indoklás:

Fontos, hogy Zugló minden évben valamelyik jelentősebb zöldterületét rendbe tegye. A Vezér út rekonstrukciója régen tervezett , de mindig halasztgatott beruházás volt.  A főváros tervei közt szerepel, hogy 2017-ben felújítja a vezér út úttestjét. A zuglói önkormányzat parktervezési feladatai között 5 milliót szánunk az ezzel párhuzamos zöldterület passzázsként megtervezésére. Fontos, hogy a fizikai megvalósítás is elinduljon. Az első ütem megépíthető úgy, hogy az útépítést ne érintse, és a Tündérkerti közösségi faültetés, újszülöttek szüleivel  az önkormányzat közösen ültet,  még a 2016-os év őszén elkezdődhessen.

A kiadás csökkentés lehetősége. Zugló nemrég csere okán hozzájutott a Sárrét parki 54 lakásos ingatlanhoz, ezért  nincs szükségünk egyéb ingatlanok megvásárlására. A Csantavér ucai öt lakásos társasház megvétele egy év alatt sem sikerült, és újabb problémák is adódtak vele.  Nem mellesleg egy ekkora összeg a meglévő, állapotuk miatt nem kiadható  lakásaink felújításával jóval hatékonyabban, több kiadható lakás „előállítására” alkalmas.

 

A módosítót a polgármester befogadta, de az abban foglaltak nem valósultak meg.

 

A zuglói önkormányzat a Főváros TÉR-KÖZ pályázatán is pályázott a Vezér utca parkosításával és 100 millió forintot nyertünk is. Látványos és drága tervek készültek, sportpályákkal és sok térkővel, és mindenféle rekreációs eszközzel.  Egy alkalommal még lakossági egyeztetést is tartottak, melyeken a lakosság a sportpályákat feleslegesnek vélte, érthetően hisz a Mogyoródi utcai sportközpont párszáz méter, a terveket túlzónak találta és csak sima fásítást kért…

Több év semmittevés után a kapott fővárosi 100 millió forintot az önkormányzat végül a patakpart revitalizációs projektjébe csoportosíttatta át, a Vezér utca pedig maradt ahogy volt.

2022 elején a Vezér utca szervízútját a földutakra létrehozott állami keretből kerékpárúttal kiegészítve pár szakaszon megépítették, de a parkosítás furamód elmaradt. Sőt a feltúrt föld miatt kialakult por, sár még csúnyább, mint az eddigi beállt gaztakaró.

Szomorú, hogy ha a parkosítást, faültetést, ahogy 2016-ban javasoljuk, az önkormányzat elvégezi már 7 éves fáink, terebélyes kiserdőnk lehetne a Vezér utcán végig.

 

 1. Vélemények

Itt az ideje, hogy a területet rendbe tegyük. A főváros évtizedek óta igért útfelújítására pedig fölösleges várni, az a végtelenségig eltolódhat, ráadásul a fákat úgysem az úttest széléhez ültetjük, illetve ha szükséges azok kalodával megvédhetőek.

Javaslatunk szerint egy tájépítésszel, kertészmérnökkel készíttessünk ültetési tervet a Mogyoródi és a Fogarasi út közötti területre. Néhány padon kívül semmiféle egyéb parképítő elem, térkő és más hasonló, a projektet megdrágító elem nem szükséges.

A projekt azért is szerencsés, mert a tündérkert elképzelést a polgármester úr is felvetette a 2019-es választási kampányában, bár konkrét helyszínt nem javasolt, és azóta ilyen tartalmú előterjesztés a testület elé nem került.

A Tündérkertben ültetendő fák fajtái lehetnek változatosak, ligetszerűek, akár nagyon izgalmas, egy botanikai kerthez hasonló facsoport kialakításokkal.

Ekként a szülők a területen sok fajta fafaj közül a nekik tetszőt – újszülött gyermekükhöz illőt - tudják kiválasztani.  Az ültetések az évi két, tavaszi és őszi faültetési szezonkor közösen, kisebb rendezvény keretében történnének és a gyerekek nevei a fák fajtája és az ültetés éve lenne feltüntetve egy táblán.

A csemetefák fajtáit, azok ültetési helyét tehát az önkormányzat határozná meg, és az ültetéskor is szakmai, fizikai segítséget nyújtana.

Pár év alatt az egész ma kietlen terület fás ligetként varázsolódna újjá.

Mindezek okán arra kérem a Képviselő-testületet, hogy támogassa az előterjesztést.

.

Gazdasági Főosztály véleménye: Észrevételt nem tesz.

Jogi Főosztály véleménye: A Jogi Főosztály az előterjesztésben közölt adatok, egyéb információk alapján az előterjesztéshez jogi észrevételt nem tesz.

 

III. Bizottsági vélemények

Az előterjesztést a Városfejlesztési Bizottság tárgyalja.

 

 1. Döntési javaslat

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, hogy elfogadja az előterjesztés 1. mellékletét képező határozati javaslatot.

 

A határozati javaslat elfogadásához a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 47. § (1)-(2) bekezdései, valamint az 50. §-a alapján egyszerű szótöbbség szükséges.

 

 

Budapest, 2022. április 24.

Várnai László sk.

 

Mellékletek:

 1. melléklet: határozati javaslat


 1. melléklet a 123-297/2022. számú előterjesztéshez

 

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete

 ..../2022. (V. 5.) önkormányzati határozata

 a Tündérkert létrehozásáról

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, hogy

 

 1. támogatja a Tündérkert létrehozását a Vezér utca Mogyoródi út és Fogarasi út közötti 39639/31 hrsz.,39740/2 hrsz., 39627 hrsz. szakaszán.
 2. hozzájárul a szükséges fásítási/ültetési terv előkészítéséhez, amelyre a fedezetet a Környezetvédelmi Alapból biztosítja maximum 1 millió Ft összegben.
 3. A 2022 őszi, 2023. tavaszi faültetéshez 5 millió forint keretet a Környezetvédelmi Alapból biztosítja.

 

Határidő: kertészeti tervek elkészítésére 2022. június 30.

Felelős: Horváth Csaba polgármester (Főmérnökség és Zuglói Zrt. útján)

 

1 komment

Az Ökoház Zugló módra, dráguló közbeszerzések, és eszükbe jutott a Római-parti nyaralónk is

2022.04.10. 19:48 varnai

Az országgyűlési választások idejére - ahogy már megszokhattuk - több hónapra megállt az önkormányzatban a munka. A képviselők kampányolással, a hivatal a választások előkészítésével, lebonyolításával, a polgármesterünk pedig a  városközpont álmának áterőltetésével, nem utolsó sorban pedig a parkolási korrupciós vádak cáfolásával/tagadásával volt elfoglalva.

Hétfőre rendkívüli testületi ülést hívtak össze, hogy legalább azokban a projektekben történjen előrelépés melyeknél határidőkhöz vagyunk kötve. 

kt_meghivo_2022-04-11_r-1.jpg

kt_meghivo_2022-04-11_r-2.jpg

Kezdjük a végén: Az annó hatalmas sikerként bejelentett E-Co-housing, pórias nevén ökoház projekt - melybe mostanában kellene a lakóknak beköltözniük -  újabb stációjához érkezett. Emlékeztetőül:

A „Több mint lakóház” elnevezésű projekt az Európai Bizottság Urban Innovative Actions 1,5 milliárd forintos támogatásából valósul meg. A többszintes lakóház a zuglói Gizella út 14-16.szám alatti önkormányzati tulajdonú telekre épül, a munkálatok várhatóan 2020 év végén kezdődnek. A házban 27 önkormányzati bérlakás lesz, melyekbe hátrányos helyzetű zuglóiak költözhetnek. Közös mosókonyha és közösségi terek is helyet kapnak a lakóházban, melynek tervezését a potenciális lakókból álló fókuszcsoport bevonásával készítette el a tervező csapat. A lakók kiválasztási folyamatát, a lakóközösség beköltözés előtti mentoring programját és a beköltözés utáni működtetés monitoringját egy szakértő csapat végzi.

Az UIA projektirányító szervezetével folytatott egyeztetések és részletes előkészítés után a projekt elindítása 2019 elején történt meg. A projekt konkrét végrehajtására 3(+1) év áll rendelkezésre. Az első évben történik majd az épület részletes tervezése, és az építéshez szükséges engedélyek megszerzése, a közbeszerzés lebonyolítása. Ezzel párhuzamosan zajlik majd a lakóközösség-építés alapjainak, a bérlőkiválasztás és -képzés módszertanának kidolgozása. A második év során épül fel a ház, a harmadik évben már beköltöznek a lakók, a projektben résztvevő szervezetek segítik őket az épület megfelelő használatában, az új típusú, egymás segítő, költségtakarékos működést lehetővé tevő lakóközösség kialakításában.

Mindebből semmi nem lett, kivéve önmarketing. Az oly sok médiaeseményen bemutatott Gizella úti házépítésből ma már csak egy meglévő, düledező önkormányzati bérház tatarozása maradt. "Fogpiszkáló lesz, ha el nem b..om." Ellentétben azonban a székely bácsi őszinteségével a zuglói ökoház kudarcáért Szabó Rebeka alpolgármester, a projekt gazdája sosem vállalta a felelősséget. Most listán szépen beül a parlamentbe, és a testület többi tagjára hagyja a kudarc menedzselését. Hát ez nem éppen a projekt szakmai tapasztalatainak a levonása...

mexikoi11.jpg

A Mexikói út 11. alatti romos önkormányzati bérházunk, melyre 923 millió forintot költenének.

De még ez sem biztos, hogy ez a beruházás megvalósul, mert a becsült értékért senki nem jelentkezett az építési közbeszerzésre. Egy cég volt csupán, mely árajánlatot adott, de az is 158,567.810 Ft-al drágábban vállalná, mint amennyit erre szántunk. 

A fent meghatározott ajánlattételi határidő lejártáig az alábbi ajánlattevő nyújtott be ajánlatot (1 db):

Ajánlattevő neve: Pesti Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Ajánlattevő székhelye: 1112 Budapest Rózsatő utca 10.

Összesített nettó ajánlati ár (HUF): 727 000 000

 

A beérkezett ajánlat nettó 727.000.000 HUF + ÁFA, bruttó 923.290.000 HUF

10 % tartalékkerettel növelt összeg 799.700.000 HUF +ÁFA, bruttó 1.015.619.000 HUF

A rendelkezésre álló forrás: bruttó 857.051.190 HUF (2022.03.30.-i euro árfolyam) 

Hiányzó fedezet: 158.567.810 HUF

Tehát az önkormányzat által eddig biztosított 166 millió forint mellé további 158 millió forintot kéne tennünk,  megtoldva az EU által eredetileg a projektre adott 1,5 milliárd forintot. Megjegyzem, ebből az elmúlt 2 évben már jelentős összeget, kb. az összeg felét elköltöttek kommunikációra, a projekttel való dicsekvésre, utazásokra, és a meg nem valósuló Gizella utcai épület megtervezésére, illetve abszurd áttervezésekre.

Kérdés biztosítsunk-e további forrást a Mexikói út 11. alatti épületben hogy 16 új lakást alakítsanak ki? A magyar közbeszerzési gyakorlatot ismerve az is gyanúra adhat okot, hogy miért csupán egyetlen cég adott be árajánlatot, és - az építőipari drágulást elismerve - hitelesnek tekinthetjük-e a kapott egyetlen árajánlatot?

Nem fog-e a projekt a kivitelezés során tovább drágulni? A drágulás és az ökoház sorsa intő jel lehet a polgármesteri álom 3 in 1 városközpont épületére nézve, csak ott a projekt húszszoros nagyságrendjéből adódóan több milliárdos drágulások történhetnek és a végén, miután ingünk-gatyánk ráment és 10 milliárdos hitelt törlesztünk, könnyen lehet nekünk is egy biodóm torzónk.

-----------------------

Hasonlóan nem kaptunk ajánlatot a becsült értéken a Kerékgyártó utcai útépítéshez. 

kerekgyarto.jpg

A  Kerékgyártó utca posta felőli sarka. A fizetőparkolás a kerület belsőbb részeiből ide tolja át a parkolást. Az autók mára teljesen tönkretették a zöldterületet. A középső részen tó méretű pocsolyák, gödrök keletkeztek, igazi ökotáj...

A Zuglói Zrt, a vagyonkezelő cégünk által bonyolított közbeszerzésre is csupán egyetlen cég jelentkezett, a  és ők is a becsült értéknél, bruttó 160 milliónál többért, 190 millióért vállalták volna a munkát.

A benyújtott ajánlati ár (bruttó 190.056.455, - Ft) meghaladja a Képviselő-testületi döntéssel biztosított bruttó 160.000.000, - Ft forrásösszeget.

 

A benyújtott ajánlatot átnézve a Bírálóbizottság az alábbiak elfogadását javasolja a Döntéshozónak:Az alábbi ajánlattevő ajánlata érvénytelen a következő indokok miatt:

A két előterjesztő, Hajdú Flórián MSZP-s gazdasági alpolgármester és Vida Attila az LMP-s képviselő - de szép is őket látni -  Tóth Csaba gyártelepének kurátorát és az LMP elvhű tagját-  amint együtt intézik a ZVK Zrt-s közbeszerzéseket...-  javaslata, hogy a kiírást érvénytelenítsük, és 170 millióért írjuk ki újra. 

  ------------------------

Újra rápróbálkoznak a Római parti telkünk megszerzésére

Így két és fél évnyi regnálás után az új kerületvezetőink is észrevették, hogy van a Római-parton egy jobb sorsra érdemes üdülőnk. A telepet utoljára 2008-ben használták, akkor felhúzott ágyneműstől hagyták ott, azóta évi tíz millióért őriztetik. 

Mondani sem kell a telek igencsak értékes. A vízparti telek hatalmas, hozzávetőleg 220 méter hosszú és 30 méter széles, kb. 7000 négyzetméter, és a Római part gáttal védett, árvízmentes részén található. Az egyik kapu a Nánási útra, míg a másik a Duna partra nyílik.

romai_ingatlan_google_1_1.jpg

Írtam róla 2013-ban, mivel nem engedtek be be kellett mászni, Papcsák fel is jelentett magánlaksértésért, ki is nevették a rendőrségen, majd regnálásuk utolsó hónapjában az akkori jegyző Papp Csilla köre (NER benfenntes) megpróbálta megszerezni.

Írtam róla 2019-ben is, nagy nehezen kierőszakoltam egy bejárást, addig és azóta sem történt semmi, kivéve, hogy valaki folyamatosan jól keres a terület örzésén. Azaz Karácsony öt éves polgármesteri regnálása alatt nem kezdett semmit az üdülővel, -nem tudom, járt-e ott valaha egyáltalán -  ellenben kifizettek kb. ötven milliót az örzésre. Hanyag kezelés a javából.

etkezo_kivulrol_0243_1.jpg

vendeghaz_0266_1_1.jpg

etkezo_0284_2.jpg

parnak_0290_1.jpg

A területről és az épüetekről további képek a 2019-es blogban.

Most, két és fél évvel az új testület beiktatása után a DK-s alpolgármesternek, Horváth Zsolnak jutott eszébe, mégiscsak ciki ez az egész. Az előterjesztése szerint a felügyelete alá tartozó Sport kft-nk kapná meg területet haszonbérletbe, akik egy több lépcsős felújítási tervet is összeraktak. Elsőként 20 milliót költenének rá. Nekem nem tűnik életszerűnek, mely zuglói akarna a Római-parton kint lakva nyaralni? És iskoláscsoportokkal vajon mit lehet ott kezdeni, amit a felújított Soltvadkerti táborunkban nem... de, reméljük tévedek. Az bizonyos, valamit kezdeni kell végre az egyre jobban pusztuló teleppel. 

 Hát ezekben az ügyekben fogunk vitakozni és dönteni április 11-én, hétfőn -  a költészet napján. Jut is eszembe, ézrevették, hogy a Korong utcai Verspiknik-et, egy sikeres, igényes és jó hangulatú, bejáratott rendezvényt  gondosan nem rendezték meg az idén? 

UPDATE: 

A kerületi MSZP frakció Módosító javaslata meg is érkezett. És ezzel párhuzamosan hirtelen, bár semmilyen módon nincs meghirdetve, pár éve még a tábla is furamód eltűnt a telekről, két vételi ajánlat is érkezett a telekre. Az egyik egy Bt-től, a másik egy szlovák cégtől. Vajon épp most honnan tudták meg, hogy létezik ez a telek, és épp el akarjuk venni a Vagyonkezelőtől és kezdeni akarunk valamit vele? Talán csak nem ők is, még távozásuk előtt ami értékes megpróbálják magukkal vinni?

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

MSZP-Összefogás Zuglóért Frakció tagjai

 

Tárgy: A Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata tulajdonában álló, 63647, 63648 hrsz-on felvett, a természetben Budapest III. kerület, Királyok útja 315. szám alatt fekvő „kivett üdülőépület, udvar” megnevezésű ingatlanoknak (Római parti gyermek- és nyaralótábor) a Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-profit Kft. részére történő haszonkölcsönbe adása, valamint megbízási szerződés kötése az ingatlanok felújítása tárgyában

(123-188/2022 sz. előterjesztés)

 

MÓDOSÍTÓ JAVASLAT

Javasoljuk, hogy az előterjesztésben szereplő határozati javaslatok szövege helyett az alábbi szöveg kerüljön elfogadásra:

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete

…./2022 (….) önkormányzati határozata

az Óbudai Gyermektábor haszonkölcsönbe adásáról

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete az Önkormányzat tulajdonában álló, 63647, 63648 hrsz-on felvett, a természetben Budapest III. kerület, Királyok útja 315. szám alatt fekvő „kivett üdülőépület, udvar” megnevezésű ingatlanok tárgyában úgy dönt, hogy az Ukrajnából hazánkba érkező menekültek elszállásolása érdekében felajánlja a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács részére haszonkölcsönszerződés keretében azzal a kitétellel, hogy fenti ingatlan, a célnak megfelelő rendeltetésszerű állapotba hozatala és az üzemeltetés a Tanács feladatkörébe kerül.

Határidő: haszonkölcsönszerződés időtartalma: az ukrajnai menekültválság időszaka, de legkésőbb 2023. március 31.

Felelős: Horváth Csaba polgármester (Jegyzői Kabinet)

 

 

 1. 2. határozati javaslat

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete

…./2022 (….) önkormányzati határozata az Óbudai Gyermektábor fejlesztési tervéről

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete felkéri a Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-profit Kft. ügyvezetőjét az Önkormányzat tulajdonában álló, 63647, 63648 hrsz-on felvett, a természetben Budapest III. kerület, Királyok útja 315. szám alatt fekvő „kivett üdülőépület, udvar” megnevezésű ingatlanok (Óbudai Gyermektábor) hasznosítása tekintetében egy rövid-közép és hosszútávú fejlesztési terv 2022. június 30-ig történő elkészítésére, ami az ingatlanoknak a szabadidő-rekreációs célú táboroztatás érdekében megvalósítandó hosszútávú fejlesztéseiről szól. A tervben éves bontásban meg kell határozni az elérendő célokat, és az egyes célok eléréséhez szükséges feladatokat, beruházásokat, azok költségigényével együtt.

Határidő: a koncepció elkészítésére 2022. június 30.

Felelős: Hámori György ügyvezető (Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-profit Kft.)

 

 

Budapest, 2022. április

Az MSZP-Összefogás Zuglóért Frakció tagjai

nevében:

Hajdu Flórián

frakcióvezető sk.

 

INDOKOLÁS

 

A módosító javaslat célja, hogy az Ukrajnából hazánkba érkező menekültek szállással történő ellátása az arra kijelölt kormányzati szerv, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács bevonásával történjék. A humanitárius munka megsegítése érdekében, és a menekültek iránti szolidaritás céljából az Önkormányzat az erre a célra használható ingatlanvagyonát (Óbudai gyerektábor) ajánlja fel – a tulajdonost terhelő kötelezettségek átmeneti (2023. március 31-ig tartó) átruházása mellett - a Magyarországot érintő humanitárius katasztrófa időtartalmára.

 

A menekültek megsegítése mellett, a felelős vagyongazdálkodás érdekében és tekintettel a felújítandó önkormányzati ingatlanok nagy számára, megfontolandó akár az Óbudai gyerektábor jelen állapotban történő értékesítése is.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Szabó Rebeka alpolgármester Római-parti nyaraló Hajdú Flórián alpolgármester E-Co-Housing Kerékgyártó utca

Lakossági véleményezés Zugló módra - mi épül a Vezér úti zöldterületre?

2022.04.07. 08:40 varnai

Szállodát, diákszállót? építenének a Vezér út - Mogyoródi sarkon lévő eddigi zöldterületként funkcionáló részre. Ehhez az Építési Szabályzatunk megváltoztatása szükséges. Az ilyenkor kötelező lakossági véleményezést egy hétfő reggel 9!!!! órára meghirdetett lakossági fórummal kívánták letudni. Nem csoda, hogy csupán egyetlen lakos jelent meg. 

vezerut2.jpg

A jelenleg zöldfelületként nyilvántartott és ténylegesen zöldként funkcionáló területet régen eladták,  pedig remek park lehetett volna ott...

 Az ilyenfajta fórum meghirdetés cinikus húzás, a lakosság véleményének bevonására kitalált, kötelező intézmény megcsúfolása, merő alibi. Az alábbi levelet küldtem a kerület főépítészi irodájának és a jegyzőnek.  A tervezett beruházás kapcsán/ellen lakossági aláírásgyűjtés indult.

A Civilzugló Egyesület ragaszkodik hozzá, hogy az ilyenfajta fórumok tisztességes, a lakosság által látogatható délutáni-esti időpontokra legyenek meghirdetve, és tisztességgel meghirdetve. Ezért egy másik fórumot fogunk meghirdetni hamarosan és kérjük a jegyzőt, hogy az április 4-i véleményezést ne tekintse érvényesnek.

A tegnap reggel elküldött kérdéssorra mindezidáig nem jött válasz. Ha válaszolnak azt, menten nyilvánossá teszem.

A véleményezési anyag EZEN a linken olvasható.  Megjegyzendő, a benne feltüntetett épület látványtervén földszint+3 emelet látható, míg a a szövegben földszint +4 emeletes épületről beszélnek...

Ha ön is úgy gondolja, hogy a Vezér utca 120-126 alatti területet ne minősítsék át és maradjon beépítetlen zöld terület, ezt a véleményét pár szóban a varosrendezes@zuglo.hu email címre és kérem az enyémre is. varnai.laszlo@zuglo.hu. Köszönjük!

Tisztelt főépítész úr, 

Kérem tájékoztassanak, a lakossági fórumon hány lakos jelent meg? Kérem küldjék meg a jegyzőkönyvet.
A lakosság milyen módon lett meghívva az eseményre? Milyen felületeken, pl. Zuglói Lapok, plakátok a környékbeli házak kapuin, közterületeken... önkormányzati facebook felületek, zuglóiak fóruma,  stb. lett meghirdetve a fórum?
Önök szerint egy hétfő reggel 9 órára meghirdetett lakossági fórum mennyire segíti, mennyire teszi lehetővé a lakossági részvételt?
Jól értelmezem, a 16 szobához 6 parkolóhely az épületen belül 2 az épületen kívül kerül elhelyezésre? Az ott dolgozók (igazgató, adminisztrátorok, konyhai, éttermi dolgozók, takarítók, recepciós, stb) számára hány parkoló kerül kialakításra a telken belül?
Miért nem épül mélygarázs?
Mi különbözteti meg a gyakorlatban az ifjusági-diák szállót a rendes, 3 csillagos szállodától, netán egy munkásszállótól, apartmanháztól? 
Mi a garancia, hogy nem szállodaként fog üzemelni, nme fog idővel szállodává átalakulni, ahol minden szobához autóval érkezik a vendég?
Tisztelettel,  Várnai László önkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület

 

Szólj hozzá!

Címkék: főépítész Zugló Vezér utca 120-126. zöldterület beépítés lakossági véleményezés

Így döntünk mi! - napirendi pontok előterjesztések nélkül

2022.03.02. 15:44 varnai

A polgármesteri meghívó szerint ötvennyolc előterjesztésről  - plusz a 2022. évi költségvetésről  - döntenénk a március 3-ai testületi üléseken - csakhogy épp a legfontosabb előterjesztések mindmáig nincsenek feltöltve a govcenterre - tehát nem olvashatóak el. Ezekről az el nem készült, netán politikai konszenzussal,  jegyzői, jogi kontrollal  nem rendelkező  anyagokról, sokmilliárdos összegű, a kerület jövőjét évtizedekre meghatározó szerződésekről, telekeleadásokról, beépítésekről kéne döntenünk csütörtökön. 

A testületi ülés nyilvános, minden zuglóit várunk, de az onkormányzatitv.hu oldalon élőben is nyomon követhetitek, miként vitatkozunk, döntünk a kerületetekről, az adóforintjaitokról!

eloterjesztesekmarc3.jpg

A kerület hatályos Szervezeti Működési Szabályzata szerint - és hát nem véletlenül - az előterjesztéseknek  hat nappal a testületi ülések előtt olvashatóaknak kell lenniük a kerület honlapján.  Hiszen csak így van lehetősége a képviselőknek, az általuk felkért szakembereknek, a külső bizottsági tagoknak megfontolt véleményt kialakítani a szavazásuk előtt.

Nem mellesleg a lakosság is ITT a honlapon tud tájkozódni, hogy az általa választott képviselők miről szándékoznak dönteni.

A meghívó alább olvasható.

kt_meghivo_3-1.jpg

 Tappancs Szabó Rebeka szíve csücske Zugló macskaivartalanítási progamja, mely nyilván Zugló egyik akut problémája, ekképpen joggal előzi meg a cégeink felügyelőbizottságainak ügyrendjét, a városközpontot, a telekeladásokat és egyéb bagatel pontokat.

A 4. napirendnél érdemes észrevenni, hogy  legfontosabb cégünk a Városgazdálkodási Zrt ügyében nincs döntés, mert az új felügyelőbizottság munkájának megkezdését, az FB bejegyzését, megalakulását mintegy három hónapja szabotálják a szocialisták. Az Fb februári alakuló ülésére a polgármester mint tulajdonos nem ment el , azért az elmaradt.

kt_meghivo_3-2.jpg

A legfontosabbak, a 8. 9. 10. 11. számú előterjesztések,  egy nappal a testületi ülések előtt sincsenek feltöltve.  A 700 milliós, de valójában akár 1,4 milliárdot érő telek eladása ellen erős lakossági tiltakozás és aláírásgyűjtés alakult ki.  Az áron alul eladás kimerítheti a hűtlen kezelés tényállását. A telekre 260 lakás épülhetne, és ez  ellen joggal tiltakoznak a helyiek. A kerület túlépítése és az ingatlan vagyon elherdálását a Civilzugló Egyesület is elfogadhatatlannak tartja. A telek eladásának szándékára még augusztusban én hívtam fel a figyelmet és vált az előválasztás témájává.

11. A kisebb Kövér Lajos utca 25. alatti telek eladás pályázatát viszont érvénytelenítik. A telekre közparkot kell kialakítani.

12. Tájékoztató a zuglói nemzeti konzultációról. A polgármester tájékoztatni fog a soha nem látott sikerről: 71.500 ív (ennyi lett kinyomtatva)  érkezett vissza, ezek közül 71.499 IGEN válasszal, egyet pedig a kákán is csomót kereső Várnai dobott be. Az előző testületi ülésen közérdekű adatként kikértem a konzultáció költségeit, a holnapi közérdekű felszólalásomban újra kérem. Remélem nem kell kiperelni.

Ilyen nagyipari módon kitöltött ívekből van ezerszámra. Ha valaki az X-ek írásmódjában hasonlóságot látna az csak a képzelete műve - épp így irtakból van még sok-sok... Az igazi lakosok által megfontolással odatett X-ek, az IGEN-ek és NEM-ek egyaránt jól megkülönböztethetőelk voltak a szakmányban, kapkodósan, rutinból behúzkált munkában kitöltött lapoktól. 

274795366_1997707917069798_3343821187638884363_n.jpg

Nem kell grafológusnak lenni...

Ezért aztán 13. napirendként be is terjesztette a tervezési közbeszerzést. 380 milliót költene el egy olyan épület kiviteli tervére, melynek semmiféle financiális megalapozottsága nincs, amelyiknek az építési területe, telke nem a mienk, és mely ellen rengeteg szakmai kétely merült fel, hovatovább a lakossági fórumok szerint a lakosság erősen ellenzi.  Magam részéről azt gondolom, hogy a polgármester fejjel megy a falnak, ha ezt továbbra is erőlteti. Ő tudja.

kt_meghivo_3-3.jpg

 

Pár millió forintokért sorra engedélyezik, hogy az Építési Szabályzathoz képest több lakás épülhessen a telkekre. Így lesz Zugló egyre sűrübb beépítésű, tűnik el a kertvárosias jelleg. kt_meghivo_3-4.jpg26. A Médiacég önvizsgálata, ugyanis a cég működését átvilágító  munkacsoport létrehozását a koalíció megakadályozta. A kerületi  közmédia, mint megállapították magukról, objektív, a MUOSZ etikai elvárásainak megfelelően működik évi 180 millióért...  A valóság ezzel szemben az, hogy a Zuglói Lapok meglehetősen elfogult, leginkább a polgármester véleményét harsogja, imidzsét próbálja építeni. (nem sok sikerrel) A lapot a kerület számos részén nem kapják meg a lakosok...  a régebben kéthetente megjelenő lapot havira változtatták, de a lakossági levelek,  hivatal válaszol rovatot gondosan nem engedélyezik, még valaki problémákról merne írni.  Míg keresztrejtvényre, horoszkópra komplett oldalak jutnak, kétévenként 1000 karaktert kap egy képviselő, hogy a véleményét elmondhassa. Jellemzően Zugló TV-be, melynek év 36 milliót fizetünk, a szocialista képviselőkkel van tele, az elmúlt 7 év alatt egyetlenegyszer hivtak be ellenzéki képviselőket. 

kt_meghivo_3-5.jpg

 A tanácsnokok beszámolói közül különösen érdemes Sógor Lászl óKörnyezetvédelmi Tanácsnok beszámolóját elolvasni. 

kt_meghivo_3-6.jpg

Az 56. 57. 58. előterjesztés z Ajtósi Dűrer sor Zichy  Jenő utca sarokra tervezett "nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűnek" minősített építkezés megakadályozását, lassítását célozza. A Garancsi István oligarcha beruházásában készülő hatalmas épület minden kerüreti szabályozáson átlép, és egyáltalán nem illik Istvánmezőre. A beruházás és a hasonló, a helyi közösségek akarata ellenére erőltetett maximális haveri profitot elősegítő monstrumok ellen,  pl. a Bayer a Bosnyák térre tervezett 950 lakása és 72.000nm irodája, Baán álma a Nemzeti Galéria a Városligetben, stb.  Március 11-én tiltakozunk a Kossuth téren. Gyertek el minél többen!

kt_meghivo_3-8.jpg

3 komment

Címkék: költségvetés közbeszerzés városliget zuglói önkormányzat Bosnyák tér Várnai László Civilzugló Egyesület Horváth Csaba polgármester Dűrer kert Bayer Contruct Kft. Médiaszolgáltató kft.

Szeretne Zuglónak kétmillióért "kulturális koncepciót" írni ön is?

2022.02.11. 13:22 varnai

Szeptemberben konstatálhattuk, hogy Janicsák István is felsorakozik az előválasztásban Tóth Csaba MSZP-s jelölt mögé. Mondhatnánk embert barátjáról, csakhogy ennek a támogatásnak ára volt - melyet zuglói közpénzből fizettek meg. 

272916696_487164692792467_613702145953780823_n.jpg

Janicsák úr mellett a pártok a Momentum kivételével mind  kiálltak a Don, azaz Tóth Csaba mellett.   

A  zuglói önkormányzat a támogatás után szerződést kötött Janicsák úrral, hogy megírja Zugló Kulturális Koncepcióját. A szerződést nem bonyolították túl, két oldal az egész. 

A szerződést 2021. október 26-én írták alá, de a megbízás már szeptember elsejétől élt, azaz szeptemberben még szerződés nélkül fizettek. A koncepció megírása  furamód havi díjjazással történt, a négy hónap alatt mindösszesen kettő millió forintot fizettek ki Janicsák Istvánnak. 

2021_zuglo_onkormanyzata_megbizasi_szerzodes_janicsak_istvan_laszlo_ev-1ret.jpg

2021_zuglo_onkormanyzata_megbizasi_szerzodes_janicsak_istvan_laszlo_ev-2.jpg

20100817tocsikugy1.jpg

Gime,gime, gime....   Janicsák úr most az MSZP, a zuglói önkormányzat után  a Gattyán féle Megoldás Mozgalomban találta meg   támogatóját politikai otthonát.

 

Furamód az elmúlt hat hónapban a polgármester Zugló képviselő-testületét a megbízásról nem tartotta  tájékoztásra érdemesnek. Nem csak a képviselő-testület előtt maradt titokban a megbízás,  de a kerület Kulturális tanácsnoka. Bitskey Bence képviselő előtt is, őt sem informálta a polgármester a kulturális koncepció készüléséről, nemhogy belevonták volna a munkába. Megjegyzendő, az elmúlt két évben nem panaszkodott a polgármester a kulturális élet problémáiról, a szörnyen hiányzó koncepcióról, minden rendezvényt amit lehetett megtartottak, Tóth és Horváth Csaba fővédnöki és színpadi jelenlétével zajlott.

Minthogy a megrendelésről sem tudtunk, arról sincs információnk miféle kiválasztási módszerrel, miért  épp a méltán elismert zenész lett megbízva. Van-e Janicsák Istvánnak kultúrmenedzseri végzettsége, fel tud-e mutatni a témába vágó referenciáikat. 

Hogy a mű mikorra készült el nem tudjuk, hisz a polgármester úr az elmúlt két hónapban sem hozta a testület elé elfogadásra, átgondolásra a koncepciót, hallgatott róla mint a sír, még a koalíciós partnerei előtt is. 

De íme, a tegnapi testületi ülésen feltett közérdekű kérdésemre menten kiosztották, bár az eredeti dátumos anyagot nem láttuk. Beszéljen hát  önmagáért a négy hónap kemény munkájával elkészült ritkásan 10 oldal, 15, a végén 20 pontos betű mérettel íródva.

Tán hiányosságként megemlíthető, hogy a "koncepcióban" nem szerepel az önkormányzat rendezvénynaptára, kulturális büdzséje, eddigi és potenciális rendezvényhelyszinei. Nincs áttekintve az eddigi rendezvényeink, azok költségvetései, a rendezvényeink látogatottsága, elemezve azok népszerűsége netán sikertelensége. Ahogy  a Zuglóban tartott budapesti vagy országos szintű rendezvények sincsenek felsorolva.  Én, ha a kerület kulturális életéről dolgozatot írtam volna mindenképp számba vettem volna volna más kerületek követendő példáit, sikeres rendezvényeit, pl. az Óbudai Napokat, Terézvárosi Andrássy úti fesztivált, stb. és áttekintettem volna azok költségvetéseit...

A koncepció első oldalán szerepel a "gazdasági számítások", de ilyen mellékletet nem kaptunk. 

Olvasgassák nyugodtan. Kiváncsi vagyok, önök közül hányan tudnának - szeretnének  - hasonló szintű"koncepciót"  négy hónap, de akár egy nap alatt két millióért megírni. Ha önökben is felmerülnének a kamukifizetés, hűtlen kezelés, haveri szerződés  szókapcsolatok, hát nincsenek ezzel egyedül. 

zuglofest_tanulmany-1.jpg

 

 

 

zuglofest_tanulmany-2.jpg

zuglofest_tanulmany-3.jpg

zuglofest_tanulmany-4.jpg

zuglofest_tanulmany-5.jpg

zuglofest_tanulmany-6.jpg

zuglofest_tanulmany-7.jpg

zuglofest_tanulmany-8.jpg

zuglofest_tanulmany-9.jpg

zuglofest_tanulmany-10.jpg

zuglofest_tanulmany-11.jpg

zuglofest_tanulmany-12.jpg

3 komment

Címkék: kulturális koncepció Horváth Csaba Tóth Csaba Janicsák István Megoldás Mozgalom

Fát ültetnének - ha már a kampányban nem segítenek

2022.02.08. 14:01 varnai

A februári testületi ülés legfontosabb anyaga a Rákosrendező fölött Zuglót Angyalfölddel összekötő felüljáró tervei, de a megfogyatkozott szocialista frakció is offenzívába kezdett, rendezvényre költenének, fákat ültetnének, de csak a saját körzeteikben.

Mindeközben a polgármester Városközpont álmát és az óriási magánberuházást erőltetve a "nemzeti konzultációt" megszégyenítőn sugalmazó kérdéssorral puhítja a lakosságot illetve a koalíciós partnereket, és a 2022-es költségvetésről mély hallgatásba burkolóznak.

 

kt_meghivo_2022-2-10_r_1_-1.jpg

2. Fél évszázada halogatott fejlesztésről kezdödött végre érdemi gondolkodás A BKF-nél. Zugló és Angyalföld, Pest két legnagyobb kerülete között abszurd módon ma jóformán csak a Hungária körút autópályája jelent összeköttetést, a Rákosrendező területe, negyedórákra lezárt sorompója, töredezett macskakövei a főváros és a MÁV fél évszádos szégyene, mulasztása. A volt rendező-pályaudvar 180 hektáros barnazónával 40 éve nem kezdenek semmit, pedig a főváros egyik legnagyobb potenciális fejlesztési területe, feltehetőleg sok ingatlanbefektető kinézte már magának.  A mostani felüljáró építési tervek talán megvalósulnak és a barnazónából is lehet valamennyi park, nem csak lakó és kereskedelmi terület.

5. A tanárok két órás bérkiesésének pótlása nyilvánvalóan csak szimbolikus politikai cselekedet. A tanároknak merniük kellene több napos, rendes sztrájkot tartani, ahogy ezt bármely más országban a pedagógusok tennék.
kt_meghivo_2022-2-10_r_1_-2.jpg

6. Az E-co-housing, magyarul ökoház  projekt " fogpiszkáló lesz belőle, ha el nem b...om"  jellegű megmentése. Így lesz egy kivételes lehetőségből, egy nagy kertbe építeni szándékozott szép új környezettudatos ház lehetőségéből -     lelkes/erőszakos, de nem hozzáértő alpolgármesterek közreműködésével - hatalmas kudarc és jobb híján egy évtizedek óta düledező önkormányzati rom kitatarozása. Reméljük ezt a feladatot sikerül megugrani.

8. Európa Hét rendezvény sorozat. A megfogyatkozott  MSZP frakció előterjesztés offenzívájának pótcselekvéseként -   ha már a választási kampányban látványosan nem segítik az ellenzéket - Sokacz Anikó előterjesztése. Zugló számos, évtizede bejáratott rendezvénnyel rendelkezik, említhető a népszerű áprilisi verspiknik a Korong utcában, Nyárbúcsúztató a Füredin, patakparti futás, Gaszro alias káposztafesztivál a Mogyoródin,  októberi koszorúzás, a Bosnyák téri korcsolyapályához kötődő téli programok... Ezeket pártalapon szétosztva a kabinet,  Cserepesház rendezvényszervezői, és a Sport és Rendezvényszervező Nonprofit kft-nk rendezi egymással vetélkedve, nem ritkán egymásnak keresztbe téve. Most új szereplőként Sokacz Anikó is szervezne rendezvényt.

9. A faültetés fontos dolog. A maradék négy szocialista képviselő pedig hol máshol, mint kizárólag a saját négy választókörzetében ültetne fát. A Városgazdálkodási Zrt. pedig felmérte nekik, hogy épp e négy körzetben hány fa hiányzik. (kiváncsi vagyok, ha én kérném megtennék-e)  A többi 11 körzet pedig nem számít.  Emlékeztetném az MSZP fakciót, amikor a Civilzugló Egyesület a kerület összes óvodájában és azok környékén javasolt az óvodásokat bevonva edukációval, környezettudatos életmóddal összekötött facsemete ültetést, azt épp a szocialista frakció gáncsolta, szavazta le két éven át, míg végül sikerült is a programot ellehetetleníteniük.

Most meg, láss csodát, üres fahelyeket találnak ott, ahol eddig foggal-körömmel akadályozták az óvodások faültetését.

toth_fat-ultet_1.jpg

Tóth Csaba és a frakciója nem akar felhagyni az ásással. Tóth Csaba választókerületi elnök, (jelenleg még parlamenti képviselő), Bitskey Bence képviselő, (immár a DK frakcióban), Hajdú Flórián MSZP frakcióvezető (jelenleg gazdasági alpolgármester).

10. Sokacz Anikó, Hevér Gyuri, nemrég frakcióvezetővé kinevezett majd leváltott, ezután a DK-ba dezertáló képviselőjük ötletét magáévá téve Rákosfalva kerületrész 150 éves megalakulását ünnepelné.  A többi városrész, Herminamező, Istvánmező, Törökőr pedig nem számít, ezek nem a szocialista képviselők körzetei.

11. Hajdú Flórián a Csertő parki  sportpálya kétharmadán parkolókat alakítana ki, a 41 autó helyét csekély 180 millióért. Az ötlet, hogy sporpályát beépítve alakítsunk ki autóparkolókat eleve jellemző rá, mint ahogy a mészároslőrinci szintű durva túlárazás is. Érdemes a Gazdasági osztály és a Jegyző véleményét elolvasni, mely az összes többi előterjesztésükre rákerült:

Gazdasági Főosztály véleménye: Az előterjesztés véleményezésekor még folyik a 2022. évi tervező munka. Jelenleg az egyensúlyt tartalmazó költségvetési tervezetben nem szerepel az előterjesztés szerinti feladat. Támogató döntés esetén, annak költségvetési tervezetbe történő beépítéséhez a forrását is meg kell teremteni az egyensúly fenntartása miatt.

Jegyző véleménye: Felhívom a figyelmet a Gazdasági Főosztály véleményére. A 2022. évi költségvetés tervezete jelenleg nem tartalmazza az előterjesztés szerinti feladatot, sem fedezetet, előirányzatot a javasolt beruházásra.

És itt a lényeg. Miközben új rendezvényekről, 180 millióért építendő parkolóról álmodnak, a kerület 2022-es költségvetéséről feltűnően nagy a csend.

A régebben ilyenkor már javában zajló intézményi költségvetési egyeztetések immár nem nyilvánosak a képviselők előtt, nem tudjuk, hogy mely intézmény milyen bér-, műszaki, működési, dologi kiadási igényekkel lép fel és ezekből mennyit kap meg, de az egész költségvetés tervezésről nem tudunk semmit. Nem tudjuk milyen beruházásokat, intézmény, bérház, bérlakás felújításokat, közbeszerzéseket terveznek, mennyit terveznek adni a cégeinknek, mennyit a Zrt-nrk, a médiacégnek, stb., mennyi bevételt várnak a parkolásból, bolthelyiségeink (nem)kiadásából, az adókból, pl. mennyi folyik be a méltán népszerű garázsadóból, hány önkormányzati építési telek, bolthelyiség, lakás eladását tervezik.

kt_meghivo_2022-2-10_r_1_-3.jpg

 

1 komment

Címkék: testületi ülés Zugló MSZP frakció Sokacz Anikó Hajdú Flórián frakcióvezető

Helyreigazítás

2022.02.07. 13:56 varnai

Tavaly szeptember végén blogot írtam a Zuglóban elvetélni látszó Gizella utcába tervezett Ökoház, az E-co-housing projektről. A három éve tartó szerencsétlenkedést egy, a hátsó kertbe engedélyezett további 27 lakásos épülettel vágták volna át, tulajdonképp megszüntetve a kertet és a benapozást, ehhez a főépítészi engedély adta volna meg a lehetőséget. 

A hátsó kert 27 lakásos házzal való beépítését, és ehhez Dienes János főépítészi minőségében való hozzájárulását az egész projekt megcsúfolásának tartottam, nem utolsósorban állatorvosi lónak, ahogy az elmúlt évtizedekben Zugló zöld területeiből a kerületi politikum és az aktuális főépítészek hathatós asszisztálásával, az építési szabályok egyre megengedőbbé farigcsálásával, az eseti megállapodásokkal, területrendezési szerződésekkel hogyan válnak mindenütt lakóparkok. (A Paskál lakópark 770 lakása, és a most áterőltetni kívánt Bosnyák térre tervezett 950 lakás és 72.000 nm-nyi iroda az eklatáns példája a rossz gazdálkodásnak, urbanisztikai károkozásnak, Zugló tönkre tételének.)

Dienes főépítész korábbi, 2008-as zuglói tevékenységéről, elbocsátásának okáról, (miszerint a saját tervező irodája házait engedélyeztette) azonban csak korabeli polgármesteri, hivatali szóbeszéd alapján volt információm. Ezt azonban alátámasztani nem tudom. Ezért elfogadom Dienes úr állítását, miszerint nem az általam becsült két hónapig, hanem hat hónapig dolgozott  zuglói főépítészeként és nem  felmondással, hanem közös megegyezéssel szünt meg a munkaviszonya.  A tévedésért elnézést kérek.

Fontos elmondani, gondolom jórészt a tiltakozásom hatására a képviselő-testület egy egész testületi ülést rászánva újragondolta az eredetileg lendületből áttolni kívánt hátsókertes machinációs ökoház projektet és visszakoztak, a projekt gyökeresen új irányt vett. A Mexikói út 11. szám alatti egyik düledező önkormányzati bérházunk teljes felújítására költik az EU-tól kapott közel 1 milliárdnyi pénzt. Reméljük ez sikerülni fog. A Gizella utcai új épület rossz tervezéséért, egy fantasztikus lehetőség elvesztéséért pedig azóta sem vállalta senki a politikai felelősséget.

Szólj hozzá!

Címkék: E-co housing Dienes János főépítész Gizella utca 14-16.

Hogyan tovább Bosnyák piac?

2022.01.13. 12:52 varnai

Kedden a polgármester fórumot tartott a Bosnyák téri piac kereskedőinek. A megjelent durván 100 kereskedő számos jogos kérdést tett fel, melyekre leginkább mellébeszélést kaptak válaszul, de a piaci kereskedők okos, gyakorlatias emberek lévén átláttak a kommunikációs blablákon. Nekünk önkormányzati képviselőknek furamód nem szóltak a fórumról - azért én egyetlen képviselőként ott voltam.

A nem túl szerencsés időre összehívott fórumra eleve sok kereskedő nem tudott eljönni, mert pl. a zöldségesek ilyenkor szerzik be az árut a nagybani piacon.

A Bosnyák térre tervezett önkormányzati beruházásról, annak tényszámairól és az általunk javasolt helyi népszavazási kezdeményezésről ITT és ITT ,  olvashatnak. A decemberi lakossági fórumról pedig a TELEX tudósított

271436887_701850644136102_2533729480840844515_n_1.jpg

A LIMA tervezői levetítették a már ismert látványterveket és a földszinti és garázs és árufeltöltésre szolgáló szint alaprajzait, kijelentették, hogy a BAYER építkezés nem tartozik a témához, pedig nagyon is, ez késöbb be is bizonyosodott.

A polgármester elmondta, a '70-es években épült klinkertéglás piacépületet elbontanák, ennek helyén csodás, vízjátékos közparkot alakítanának ki. A kereskedők épp a megélhetésükért aggódnak, ezért nem lelkesedtek túlságosan a vízjátékért. A polgármester azt is kijelentette, a Bosi semmiféle építészeti értékkel nem bír. Pedig dehogynem. Ez  a főváros utolsó nagy klasszikus, hagyományos piaca.  És az árusok jól tudják, megtapasztalták a többi átalakított/tönkre tett piacon, hogy pár év ideiglenes piacos szerencsétlenkedés elég ahhoz, hogy az összes vevőjüket elvesztsék, mert a vevők könnyen  átszoknak máshová, az új csarnoképületek pedig nem vonzóak a vevők számára.

 Az új épületben  a tervezett kiosztás szerint, a jelenlegi piaci boltarányokat követve kb. 20-25 zöldségest, 22 húsos, vegyes, 7 savanyúságost, 1 halast, 4 melegételest, 1 virágost, stb. tervenek és középre pedig 160 őstermelői szabadasztalt.  Megjegyzendő, a kiosztásban mutatott boltterületek jóval kisebbek, mint a jelenlegiek.

zuglovaroskozpont-bosnyak-teri-vasarcsarnok-zugloipolgarmesterihivatal-prezentacio-211111-6.jpg

 

Tehát az önkormányzati piac és a hétvégi piac kereskedői az új épületbe nem fognak beférni. Ez nem is lenne lehetséges, mert a hétvégi és önkormányzati piaccal teljes piaci terület jelenleg hozzávetőleg 18.000 nm, míg az új épület csak kb. 6000 nm. Úgy tűnik a polgármester a hétvégi piacot általában, a nem élelmiszert áruló, ruha, kés, textil, stb. kereskedőket, a bolhapiaci funkciót különösen  megszüntetendőnek, fölöslegesnek gondolja. Szerintem pedig kifejezetten igény van erre. 

A vállalkozók a legtöbb kérdést a 350 férőhelyesre tervezett fizetős garázsról tették fel. Ennyi hely jutna a 300 köztisztviselőt foglalkoztató hivatal, okmányiroda, a 250 főt foglalkoztató szakrendelő és a piac több száz kereskedője, dolgozója számára... (A polgármester szerint a Csapi 20 helyet kért a dolgozóknak. A mondatot erős zúgolódás, derültség követte.)

Ráadásul ezen a 350 mélygarázs parkolóhely maradékán kellene osztoznia a három funkciót felkeresőknek: 

 • a rendelőbe érkező napi több száz betegnek, kontrollra, vérvételre érkezőnek,
 • a hivatalba, okmányirodába érkező napi több száz ügyfélnek,
 • és  piacon vásárolni kívánó több ezer vásárlónak.

 A kereskedők joggal állapították meg, hogy ez a 350 hely - melynek felét minimum elfoglalják a három funkció dolgozói -  szörnyű kevés.  Nem véletlen, hogy mind az Aréna és a MOM, és több plázában is  2-3 szintes a mélygarázs. A polgármester ekkor a Bayer több ezer parkolóját ajánlgatta, de nyilvánvaló, bár nem mondta, azok jórészt az irodák, a lakótornyok magánparkolói lesznek, és a Bayer boltosainak, pl. a hipermarketnek nem is áll majd érdekében a piac vevőinek parkoltatása.

A kereskedők kérték, hogy a piaci dolgozóik kapjanak ingyenes parkolást. Jelenleg ugyanis a kisteherautóik és a dolgozók járművei, kb. 100 jármű ingyenesen parkol a piac rámpás területén. Kérték a polgármestert, hogy ugyanennyi ingyenes helyet biztosítsanak az új helyen is. Ezt a polgármester nem akarta megígérni. Egy hölgy kijelentette: - Szögezzük le, ha az árakba parkolás költségét be kell tennünk a Bosi meg fog drágulni, és elveszti vonzerejét,  nem lesz többé olcsó piac! Ezt egyetértő morgolódás támasztotta alá.

Az árurakodás kérdését is többen feszegették. A kisteherautók ma közvetlenül az árusok mögötti raktárként szolgálnak, és ha a pincei raktárblokkokból kell felvinni a rekeszeket akkor az külön munkaerőt igényel majd.

269735830_349409843353829_4584830352096087198_n.jpg

Kérték, hogy a vevők - és ne csak a zuglóiak -  kapjanak egy-egy óra ingyenes parkolást, akár a plázák parkolóiban. A polgármester ezt a kérést elutasította. Pedig a piac a fizetős parkolás bevezetésével már így is igen sok vevőt vesztett. Saját tapasztalatból tudom, igencsak nem mindegy, hogy egy bevásárláskor a parkolásért fizetni kell, ráadásul a leendő mélygarázsban helykereséssel kell az időt tölteni, vagy csak bekanyarodok a Tesco/Lidl , stb. ingyenes parkolójába, és a csomagtartóig tolhatom a bevásárlókocsit.

Egy 40 éve ABC-t üzemeltető kereskedő szerint rendezettség, felújítás kell, de egyszerübb és elegendő lenne a meglévő piac rendbe tétele, új fedés kialakítása. Az átalakított fővárosi piacok, a Lehel, a Fehérvári úti elvesztették piac jellegüket, már nem piacok. 

Egyetértek. Intő példa a kvázi megszüntetett Garay piac és a gyönyörű, de üres Klauzál téri csarnok is, melyet több milliádért újítottak fel pár éve. Íme a hétköznap délutáni forgalma:

270461490_2083375065146773_646305252130855272_n.jpg

A Klauzál piac vevőit részben elvonta, árusait kiszorította a drága SPAR. Két zöldséges maradt, (méregdrágák) míg a többi tucatnyi asztal üresen áll. A VII. kerületi őslakosok pedig hozzánk, a Bosnyákra, az utolsó megmaradt igazi, olcsó piacra járnak. A Klauzál piac felső szintje is üres, a helységeket a Klauzált diszkóvá, kocsmává átalakítani kívánó kocsmások bérlik,  - és tartják szándékosan zárva.

Sokan kérdeztek a megígért ideiglenes piacról. Ennek helyszíneként a Bosnyák utcát nevezték meg, mint ahogy az új termelői piac helyszíneként is. A valóságban egyik sem lehetséges. A következő években a Bosnyák utca a Bayer hatalmas építkezésének, 950 lakásos lakóparkjának, 72.000 nm-es irodaházainak építkezési felvonulási területeként fog funkcionálni, folyamatos lesz a teherautó forgalom, a por, a zaj, a földmunka, pl. a közművezetékek cseréje, a mélygarázsok bejáratai is itt kerülnek kialakításra. A nemrégiben mutatott tervek szerint pedig a Bosnyák utca parkosított terület lesz, ide fognak nézni a lakóházak... Ki akarná, hogy a frissen vett lakása előtt ideiglenes konténer telep, hétvégi piac legyen hajnali rakodással, letaposott fűvel, kosszal-zajjal?

Kérdés volt, hogy lesz-e hely az egyéb a nem kifejezetten élelmiszer árusoknak, pl. a 300nm-es DM-nek, kifőzdéknek, szolgáltatóknak. A polgármester szerint nekik a Bayer bevásárlóutcájában/plázájában kell majd helyet bérelniük. És hát épp itt kapcsolódik össze a két beruházás. A piacosoknak gondosan nem mondták, hogy az új épület komplexumban 12,300 nm kereskedelmi funkció is lesz. Nyilván helyet kap benne egy nagy hipermarket, és minden más is, ami az ő vevőiket igencsak elvonzza. 

Az elmúlt hónapok vitái során kiderült, a polgármester és tanácsadói láthatóan nem ismerik a Bosnyák piac működését, mint ahogy a kerület napi lüktetését, hétköznapi közlekedését sem. Nem érzik, hogy a Bosi kis túlzással az egész fővárost ellátja olcsó és friss élelmiszerrel. A jómódú polgármester nem is érti, vajon kik és miért tolonganak a piacon, miért vesznek ott akár használt ruhát, akár olcsóbb élelmiszert.

269982546_401976238352875_4189889087622296538_n.jpg

Kesztyűk és pénztárcák. Van akinek nem tellik plázákban árult márkás ruhaneműkre. A Bosnyák széles kínálata, olcsó bérleti díjai okán pedig mindenből kínál olcsó ,mégis minőségi árut.

 

Utolsó megszólalóként a CSAPI vezetője diplomatikusan ugyan, de több súlyos megoldatlan problémát is felsorolt, melyeket az eddigi egyeztetéseken hiába jelzett. Megoldatlan az árufeltöltés kérdése. Egyetlen lejáraton, kijáraton, 1-2 teherliften megoldható lesz-e az árufeltöltés? Kétli. Hisz egy-egy henteshez, ABC-shez akár 3-4 beszállító kisteherautó is jön egy nap folyamán. Minden  őstermelő furgonnal érkezik, pakolni akar... Nem nehéz elképzelni az egy lejáraton feltorlódó kisteherautókat, a lifteknél kialakuló sort és vitákat. A Csapi vezetője szerint hasonlóan megoldatlan a higénia, a mellékhelyiségek, és a hulladék kezelés kérdése is. Egy piacon rengeteg romló élelmiszer, hús- zöldségszemét keletkezik. Eközben a terveik szerint ugyanebben az épületben, közös gépészettel, közös vezetékalagúttal, egy parkolóval, stb. lenne kialakítva a különös tisztaságot igénylő egészségügyi szakrendelő. Az új szakrendelő tervezett MR-je is speciális elektromos hullám és rezgésmentes tért igényel, ezért azt pinceszinten szokták elhelyezni, csakhogy itt a pincében ki be hajtó áruszálltó teherautók dübörögnének. Talán nem véletlen, hogy ilyen 3 in 1 épületet sehol nem látni...

A bérleti díjak kapcsán pedig rámutatott, immár ők is a versenyszférába tartoznak, nekik is nyereséget kell termelniük, és a bérleti díj üzemeltetési része nyilvánvalóan emelkedhet, mert az új épület üzemeltetése, pl. annak hűtése, fűtése, az eddigi fűtetlen árusítótérrel ellentétben sokkal több pénzbe fog kerülni. Az ideiglenes piac kapcsán is számos higéniai és szakmai követelménynek kell majd megfelelni.

Nem mondhatjuk, hogy a kereskedők megnyugtatva távoztak.

 

2 komment

Címkék: bosnyák piac LIMA design Bayer Contruct Zrt

Zugló 2021-es történései

2021.12.29. 18:24 varnai

A 2021-es év volt az első, amikor a kerületi költségvetés tervezésébe legalább konzultáció szintjén bevonták a képviselőket. A költségvetés a Covid kapcsán elég rosszul állt, a gépjárműadó elvonása, a kormányzati döntéssel elrendelt ingyenes parkolás, a kis és közepes adózók fele iparűzési adójának elengedése több milliárdos bevétel kiesést okozott, ráadásul a büdzsét teletették fiktív számmal, hiába remélt 6 milliárdos állami támogatással, hatalmas ingatlaneladási bevétellel. A költségvetésről és leszavazott Civilzuglós módosítóról ITT olvashattok. A zuglóiak kedélyét, ahogy egyre többen kapják meg az adóosztályunktól a kivetést, leginkább a még 2020-tól élő garázsadó borzolja. 

Míg a hivatal a költségvetéssel bajlódott a zuglóiakat a Hermina úti labormintavétel, legfőképp a vérvételi lehetőség megszüntetése is bosszantotta. Ki akarja betegen órákig a tömegközlekedésen utazva kitenni magát a Covid fertőzésnek? A kerületet is sújtja az országos orvos és szakdolgozó hiány,  és szomorú, de az általunk két éve javasolt szolgálati lakások mindmáig nem állnak rendelkezésre.  A Hermina úti rendelő lassú elsorvasztása azonban mintha szándékos lenne, eképp próbálják a lakosokat hozzászoktatni az egyrendelős ellátáshoz. A Covid járvány kellős közepén, a rendelők működése közepette történt a 11 körzeti orvosi rendelőnk rég várt felújítása, ugyanis Zugló is megkapta az állami csomag ráeső 650 milliós részét. Tehát az állam nagy kegyesen visszaadott egy kis töredéket abból, amennyit elvontak. Javukra legyen mondva, az önkormányzat önszántából sosem költött volna 650 milliót a háziorvosi rendelőink teljeskörű felújítására.

A februárt a Thököly út Varsó utcai parányi teresedés méregdrága, 136 milliós felújítása és sarki bolthelyiség törvényellenes bérbeadási kísérlete körüli botrány határozta meg.

A parányi területre költött hatalmas összeg azért is gyanús és felháborító, mert az Ungvár utca menti lakótelepieknek és az Egressy térieknek hosszú évek óta igérik a zöldterületeik rendbetételét.

thokoly150.jpg

A Thököly út 150. 96 nm-ére 13 milliót költöttek. A bolthelyiség pályázata júniusban lezárult, de azóta sincs kiadva. 

A régóta megürült önkormányzati tulajdonú helyiséget Tóth és stábja nézegette sokáig, majd soha nem látott dolog történt, önkormányzati pénzen felújították. (Tudni kell, a  bolthelyiségeket mindig a bérlőkkel tetetjük rendbe, akik részben lelakhatják a beruházást) Miután tucatnyi milliós ráfordítással minden épp olyan lett, ahogy azt valaki elképzelte magának - sosem láttam a ZVK Zrt-t ilyen gondosan és gyorsan dolgozni - egy cserével próbálták azt a szívüknek kedves vállalkozónak odaadni. Tiltakozásunkra a jegyző észrevette a törvénytelenséget és visszavonulót fújtak. (Karácsony őszinte megszólalásában találóan fogalmazta meg: Horváth Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja miért lehet börtönbe menni.)

A bolthelyiséget végül áprilisban meghirdették, a pályázat júniusban lezárult, de mindmáig nem hirdettek eredményt, mert nem a szívüknek kedves vállalkozó adta a legmagasabb bérletidíj ajánlatot. A bérlemény azóta is üresen áll, és ahelyett, hogy havi 350.000 Ft bevételt hozna a kerületnek, ehhez képest havi harmincezres minuszt termel. A bolthelyiség történet akár cseppben a tenger jellemzi az az önkormányzati bérlemény gazdálkodást, a ZVK Zrt. működését, hogy miért áll a majd 900 kiadható helyiségünk fele üresen, és az ez által megvalósuló hanyag/hűtlen kezelés okán elvesztett százmilliókat.

Zuglóban a 2021-es év kétségkívül legnagyobb történése Hadházy Ákos előválasztási bejelentkezése, és ezáltal kerületünk eddig korlátlan hatalmú hűbérurának, Tóth Csabának váratlan új kihívóval való szembekerülése volt.

Egy körzetes parlamenti képviselő személye elméletileg  nem kéne hogy ilyen fontos legyen, mert nem lehetne konkrét befolyással az adott terület önkormányzati működésére, csakhogy Zugló működésére Tóth Csaba nagyobb ráhatással van, mint maga a polgármester, Tóth országgyűlési képviselő keze elér akár a legalacsonyabb szintig is, pl. egy bolthelyiség bérbevételéig. 

A Civilzugló Egyesület elsőként állt ki Hadházy Ákos mellett, hivatalos szövetségeseként, munkánkkal nagyban segítve kampányát, míg Tóth mellé szépen felsorakozott Karácsony Gergely, a Párbeszéd, a Demokraikus Koalíció, az LMP és a Jobbik is. Lelkük rajta...

7c3bwiag0ckkcalgs.jpeg

Sose legyen őszintébb és hűségesebb barátja. Karácsony Gergely személyesen rohant Tóth Csabának kampányolni. Ezen az elvtelenségen még a kormányváltásért sokat lenyelni hajlandó liberális elit is elszörnyedt. Karácsony hitelességének, miniszterelnökjelöltségének sokat ártott  Tóthoz dörgölőzése.

Tóth rengeteg pénzt tolt az előválasztási kampányba, szórólapok százezrei, sátrai, kisteherautói, fizetett diákmunkások... Tóth emelltett használta az összes önkormányzati erőforrást: a ZVK Zrt. dolgozóinak tucatjai élükön a cégvezetővel   önkéntesen "lelkesen" áldozták idejüket, őt dicsőitette a Zugló TV, a Zuglói Lapok, a kerület hivatalos honlapja, Zugló  polgármestere, ezért legyőzésének esélyességében igen kevesen hittek. A Momentum az MMM és a Civilzugló nagyságrendileg kisebb pénzből, de lelkes önkéntesekkel kampányolt, egyesületünk tagjai, szimpatizánsaink 35.000 újságot hordtak szét szeptemberben. Az értékválasztással is felérő oldalválasztásba a Kétfarkú Kutyapárt is felsorakozott Hadházy Ákos mellé.
Tóth egyre vállalhatatlanabb stílusú nyilatkozataiban sérelmezte, hogy valaki merészel egy ellenzéki előválasztáson "ráindulni",  engem okolt ügyeinek nyilvánosságra hozásáért,  valódi személyiségét, "elveit",(-ha lehet ezt a szót használni), eláruló nyilatkozatai, pl. a Partizánnak adott interjúja önleleplezőek voltak, végül a gyártelepének nyilvánosságra kerülése alkalmat adott  "igaz barátjának", Karácsonynak, hogy élő adásban szúrja őt hátba. A közélet megtisztulását szorgalmazó politikusként Tóthot nem sajnálom, de az amúgy annyira jellemző karácsonyi húzásról: a látványos támogatásról, majd élő adásban elhatárolódásról azért megvan a véleményem. Tóth a visszalépését bejelentő sajtótájékoztatóján lejárató, mocskos politikáról beszélt, és ha valaki, hát őt tudja milyen az, hisz ellenfelei rendre megtapasztalták ezt, amióta Tócsa Zugló életében feltűnt. Mint a szavazatok megszámolásakor kiderült, 80-20 arányban kapott volna ki. Egyelőre Tóth nemhogy eltűnt volna Zugló életéből, hanem bosszút forralva szervezkedik a háttérben.

Szerencsére az előválasztási kampány részévé vált az Angol-Egressy sarki  önkormányzati telek eladása is.

237023586_1831693650372393_4576869202922267695_n.jpg

A telek ma grund, kis ráfordítással remek közpark lehetne belőle. A telekre 260 sőt az "engedményes" kedvezményt kihasználva akár 288 lakást is lehetne építeni. A beruházó már csak 198-at szeretne. Hogy ez miyen sok gondoljunk bele: egy 10 emeletes, 34 méter magas négy lépcsőházas 50 méter hosszú paneltömbben "csak" 178 lakás van.

Zugló tán legnagyobb egybefüggő önkormányzati telkét a Gazdasági Bizottságra testált döntéssel, mondhatni a képviselő-testületet, ezáltal a nagy nyilvánosságot megkerülve próbálták eladni.  Jellemzően míg a lakásárak jelentősen megemelkedtek, és az Építési szabályzat vállalkozóknak előnyös módosítgatásával a telek beépíthetősége is megnőtt,  260 lakás fölé emelkedett, (a 2017-es szabályozás még csak 170 lakás építését tette volna lehetővé a telekre) eközben a telek ára 800 millióról 709 millióra csökkent...  A  botrány kirobbanása után a polgármester rendkívüli testületit hívott össze, ahová épp a saját szocialistái nem mentek el...  Az eladási határozatot szeptemberben felfüggesztették, de a szándéktól láthaóan nem álltak el, mert a pályázat érvénytelenítését, bár javaslatot tettem rá, nem voltak hajlandóak megszavazni. A lakosok a szept 24-én tartott lakossági fórumunkon mondták el a polgármesternek a véleményüket.

Szeptemberben tartottuk immár TOUR de Rákosrendező kerékpáros vonulásunkat. Idén rendkívül sokan, több mint háromszázan vettek részt a vonuláson. Első alkalommal afféle ismeretterjesztő túrát szerveztünk, bejárva a kerület problémás pontjait és  vártuk zsírosdeszkával és málnaszörppel a 12 kilométert letekerőket.

A szeptember végi rendkívüli  testületi ülésen kiderült,  hogy az Ökoház projektet három év alatt sem sikerült megvalósítani.

okohaz1.jpg

A projektet túlálmodó Szabó Rebeka alpolgármester mosta kezeit, a kudarcot az inflációra hárítva még azt is megszavaztatta volna, hogy a projektet megcsúfolva durván teleépítsük a telket, vagy az önkormányzat összes likvid forrását 780 millió forintot is a projektre költsük.  Úgy  tűnik most, ha az EU hozzájárul egy lepusztult önkormányzati bérház tatarozása lett a sikerprojektből. Klasszikust idézve: "fogpiszkáló lesz ebből, ha el nem b...szom". 

 November elején nagy csinadrattával, Schirilla György patakátúszásával adták át a Rákosatak revitalizált részét. Halkan jegyzem meg, a vízhez épp ugyanúgy nem lehet lemenni mint eddig, mint ahogy látványtervekben ígért nádasos, kiszélesedőbb rész sem valósult meg.

267870030_268832155236545_4707793500151768895_n_1.jpg

A 460 millióból sok műanyag került a partoldalra és sok gabonháló a mederbe...  A patak kanyargósítása (kb. 1,5 méter)  felszívta a Vezér út parkosítására kapott 100 milliós TÉR-KÖZ támogatást is.

 

 

Rövid életű frakcióvezetőség után a hat fős mszp frakció két tagja, Hevér György és Bitskey Bence átült a Demokratikus Koalícióba, jelentősen megvátoztatva a testületi-, koalíción belüli hatalmi arányokat. Jellemző, hogy ahogy Papcsák nullázta le a kerületi fideszt, most a zuglói MSZP fog Tóth Csaba görcsös hatalomhoz ragaszkodása miatt elolvadni.

A november 11- ülésre hozták be helyben prezentálva a két évig magántárgyalások során "kiérlelt" polgármesteri álmot, a Városközpont ügyét.

bosiprezi.jpg

November 11-i testületi ülés, A Bayer Property Zrt igazgatója prezentál: hatalmas épületmonstrumok a kivetítőn. Az ülés során csak én tiltakoztam a Zugló kertvárosias szövetébe nem illő megalomán negyed ellen. Tóth Csaba a kép  baloldalán. 

A telket 2017-ben megvevő, jó kormánykapcsolatokkal rendelkező BAYER elérte, hogy a beruházást minősítsék nemzetgazdaságilag kiemelkdő jelentőségűvé, ezért a helyi építési szabályzatunk nem érvényes a telekre. Az önkormányzati szabályozás max. 20 méteres épület magasságot engedett, míg az állam immár 35 métert is lehetővé tesz, és az általunk engedett 15%-nyi lakás funkcióval szemben Bayerék korlátlan lakásszámot kaptak ajándékba. A beruházó élt is a lehetőséggel, 950 lakást, 92.000 nm-nyi irodát, 30-35 méteres épületeket terveztetett.

A polgármester a beruházó ügyvédjét megszégyenítve érvelt a kerületbe nem illő épülettömeg mellett. Neki cserébe egy zöldtetősre rajzolt 3 in 1 épületet terveztek, (a 6. emeleten tetőkertes kabinetirodával) egy épületbe szuszakolva a piac, a szakrendelő és a hivatal funkciót... a nagyon komplex épület akár egy kombinált fogó, egyik funkcióra sem lesz igazán elegendő sem alkalmas.  A kertvárosi környékre nem illő iroda- és lakótornyokat és financiális háttérrel nem rendelkező önkormányzati projektet a baloldali koalíció "elvi támogatását" adta, felkérve a polgármestert a tervezési közbeszerzés előkészítésére.  A Civilzugló Egyesület tiltakozott, hisz feladatunk - kifejezetten ezért jöttünk létre 2007-ben -  Zugló zöldterületeinek, épített örökségének a védelme. 

265449098_1002186820330157_3132999759179493804_n.jpg

Ritkán látott tömeg a városközpont ügyében meghirdetett novemberi lakossági fórumon. A megjelentek szinte egybehangzóan ellenezték a hatalmas épülettömeget, számos urbanisztikai érvet, kételyt és kemény ellenvéleményt fogalmaztak meg mind a magánberuházást, mind az önkormányzati épületet illetően.

A  lakossági fórumok, és az itt élők elemi erejű morgását a polgármester negligálta, próbálta erőből átvinni a koalíción a döntést, (láthatóan nagyon szeretnék még Tóth távozása előtt nyélbe ütni a szerződést a Bayeral, és valamit avatni a ciklus végén)  de a DK és  Momentum megtapasztalva a lakosság ellenkezését, visszakoztak, így a magánberuházás ügyében eljutottak az alkotmánybíróságig forduláshoz, és a bizottságokban is leszavazták a 380 milliós közbeszerzés kiírását. Ezután a polgármester ideiglenesen meghátrált, most a Klubrádióban hirdeti a városközpont tervet.

A civil kurázsiért, a 200-250 millárdos magánberuházás, és tervezett 20 milliárdos önkormányzati  pénzköltés, hitelfelvétel - mindez hatalmas biznisz -  megakasztásáért a bosszú nem maradt el. A decemberi ülésen a lejáró céges felügyelő bizottsági helyek újraosztásakor álltak kicsinyes bosszút a nagy polgármesteri  üzletbe álomba belekötő, a lakosságot képviselő civileken. Belénk könnyű rúgni, minket nem véd semmilyen pártszövetség.

fb_szavazas.jpgA december végével cégeink lejáró  25 Felügyelő Bizottsági helyének újraosztása úgy történt volna, hogy az eddigi 12 helyükből a szocik hetet, a megnövekedő DK frakció nyolcat, a Momentum hatot, a nem létező LMP hármat, a Párbeszéd és a Civilzugló 1-1-helyet kapott volna, míg igen inkorrekt módon a Fidesz eddig két helyét elvették volna. Ezt szóvá is tettem a szavazás előtti vitában ITT 2óra 57 perctől.  (Tudni kell, a mindenkori ellenzék dolga a cégeket az FB helyek által ellenőrizni. Az FB  és a bizottsági helyeket a választási eredmények arányában szokták/illik kiosztani, ennek ellenére a 2019-es választás után Civilzugló Egyesületnek se felügyelő bizottsági, se külső bizottsági helyet nem adtak)

Az előterjesztéshez, vagy ez, vagy semmi ultimátum után Horváth Csaba kifejezett kérésére Victora Zsolttal az MKKP színeiben előterjesztőként is a nevünket kellett adnunk. Tehát a szavunkat tartva összes párt nem egy esetben vállalhatatlan emberét is megszavaztuk,  de amikor a Civilzugló Egyesület egyetlen helyéről kellett dönteni, a szocik NEM-el szavaztak, az "elvhű" LMP-s Vida képviselő, és Kissné momentumos képviselő összebeszélve, a koalíciós megállapodást felrúgva tartózkodtak. Az előterjesztő, vagyis az alkut kitaláló polgármester pedig nem nyomott gombot a saját javaslatára. 12 éve vagyok képviselő, de ez az óvodás, kicsinyes gonoszkodás, a szószegés ennyire látványos módja még mindig meg tud lepni. A tanulság: nem a drága öltönytől lesz valaki gentleman. Reméljük az év elején újragondolják ezt a finoman szólva is inkorrekt kiszavazósdit.

 

Szólj hozzá!

Címkék: előválasztás Tóth Csaba országgyűlési képviselő Horváth Csaba polgármester ökoház Zugló Bayer Porperty Zrt Bosnyák városközpont felügyelő bizottsági helyek

Átmeneti visszavonulás városközpont ügyben

2021.12.14. 12:39 varnai

Meghökkentő "előterjesztői kiegészítéseket" kaptunk tegnap este. A polgármester a közhangulatot, a valóságot végre tudomásul véve ideiglenes visszavonulót fújt városközpont kiviteli terveinek közbeszereztetését és a Bayerral kötendő Településrendezési szerződést illetően.


Bölcs belátás, de hozzá kell tenni, azért született, mert a koalíciós partnerek eddig mindkét, mind a Városfejlesztési, mind a Gazdasági Bizottságban leszavazták a közbeszerzés elindítását. 

A polgármesternek a testület önálóságáról elég fura, mondhatni antidemokratikus elképzelése van, azt írja, idézem " a javaslatok késöbb kerülnek elfogadásra". Én úgy gondolom, egy testületi ülés során a határozati javaslatok először vitára kerülnek, ezután szavazásra, és ezután - talán - elfogadásra. Az elfogadás tényként előrevetítése diktátumszerű kijelentés, mert egyáltalán nem biztos, hogy a javaslatot megszavazzuk, különösen ilyen előzmények után. 

Tárgy: a Döntés Budapest-Zugló Kerületközpont tervezési közbeszerzési eljárásának indításáról és az önkormányzat 2021-es közbeszerzési tervének módosításáról vonatkozó előterjesztői kiegészítés (a 123-725/2021 számú előterjesztéshez)

 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Előterjesztői kiegészítést nyújtok be az alábbiak szerint:

A Zuglói Városközpont kapcsán számos lakossági kérdés merült fel, amelyeknek megválaszolása megtörtént, ugyanakkor újabb és újabb kérdések merülnek fel, amelyek kapcsán további egyeztetést tartok szükségesnek, ezért javaslom, hogy a napirendet csak tájékoztató anyagként vegyék figyelembe.

 

A határozati javaslatokat visszavonom, azokról később szükséges majd dönteni.

 

Így az előterjesztéshez csatolt közbeszerzési tervezési felhívást szíveskedjenek tájékoztatásnak tekinteni!

A napirendi ponthoz csatolt határozati javaslatok ennek megfelelően később kerülnek elfogadásra, a tájékoztatás testületi döntést nem igényel.  

                                                                       Tisztelettel:

                         

Budapest, 2021. december 13.

                                                                                                         Horváth Csaba

                                                                                                           polgármester

                                                                                                                   s.k

A BAYER Property Zrt-vel aláírni szándékozott Településrendezési szerződés ügyében is hasonló visszakozásról jött előterjesztői kiegészítés. A kerület lakoságának, és az önkormányzatnak egyaránt (szomorú, hogy e két szempont ritkán ér össze) végtelenül előnytelen és egyoldalú, akár a hűtlen kezelés tényállását felvető szerződés már megszavazásra jött volna be... ezt a szerződést sikerült két év alatt a beruházóval letárgyalnia a polgármesternek?

Most, a szerződéstervezetet mint "a cég ajánlatát megtekintésre" tálalja a polgármester, amihez neki ebben a formában nem volt beleszólása... de hát egy nappal ezelőtt még meg akarta szavaztatni. Úgy tesz, mintha nem erről egyeztettek, tárgyaltak volna a Bayer Property Zrt-vel két évig, mert hát még nem régiben ugye ezt mondta.  Vagy amíg nem lett botrány, addig ez a szerződés elfogadható lett volna a számára? Vagy a Bayer diktátumát kívánta a testület elé hozni elfogadásra? 

Emlékeztetőül a testületi meghívó címe:

szerzodes_varoskozpont.jpg

Mennyire szomorú,  hogy nem a józan belátás, netán a lakossági fórumok tiltakozásai, az elinduló aláírásgyűjtés, a helyi népszavazás kezdeményezése, hanem a koalíciós képviselők halk morgása, azaz két bizottság béli is elutasítás, azaz  a nyilvános leszavazás blamájának lehetősége kellett a visszavonuláshoz. 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

A mellékletben csatolom a magánberuházó Városközpont Kft. által megküldött szerződéstervezetet.

Hangsúlyozom, hogy a mellékelt szerződéstervezet nem tükrözi az Önkormányzat álláspontját.

A szerződéstervezet ajánlat, amelyben a magánberuházó által már elfogadott szerződési pontok találhatók meg, melyekkel kapcsolatban további önkormányzati garanciális elemeket kívánunk beépíteni, ezért további egyeztetések szükségesek. Ugyanakkor a szerződéstervezet, a Városközpont Kft által megküldött anyag alkalmas arra, hogy a képviselő testület betekintést kapjon a tárgyalások jelenlegi állásáról.

A szerződéstervezetben az Önkormányzat további garanciákat kíván érvényesíteni, amelyeknek a dokumentumban való rögzítése után következhet a Képviselő-testület tárgyalása.
Ennek megfelelően tájékoztatásul csatolom a szerződéstervezetet, a napirendi pont tárgyalása testületi döntést nem igényel.

 

                                                           Tisztelettel:

Budapest, 2021. december 13.

 

                                                                                                         Horváth Csaba

                                                                                                           polgármester

                                                                                                      

   Most, hogy úgy tűnik sikerült  az álmodozást elengedni, a presztizsszempontokon felülemelkedni, újra beadom a helyes döntéshozatai sorrendre tett, november 11-én már leszavazott módosítómat. Vonjuk vissza a koncepciótervhez adott elvi hozzájárulást, és járjuk végig a józan utat, az alternatívák megvizsgálását, pénzügyi tervezést, az alternatívák megismertetését a lakossággal, bevonásukat a döntésbe helyi népszavazással és ezután döntsön a testület. Ez az egyetlen demokratikus és racionális döntéshozatali eljárás egy Zugló városépítészetét 50-100 évre meghatározó, 20-40 milliárdos költségvetésű projekt esetében. A javaslatom ITT olvasható.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Bosnyák tér Városközpont Horváth Csaba polgármester Bayer Porperty Zrt LIMA design

A Zuglói Szülők Közösségének levele a tervezett Városközpont kapcsán

2021.12.13. 11:15 varnai

Közzéteszem a Zuglói Szülők Közösségének levelét, melyet most küldtek meg minden képviselőnek és a polgármesternek. Minden megállapításuk helytálló.  

A Zuglói Szülők Közössége 2011-ben akkor alakult meg, amikor a Papcsák féle kerületvezetés minden egyeztetés nélkül össze akarta vonni az összes óvodát.  A Szülők Közössége azóta kisebb-nagyobb aktivitással létező, a kerületi oktatási ügyeket figyelemmel kisérő, az önkormányzati oktatási ügyekben, bérpótlék, dologi kiadások, intézmény felújítások stb. láthatóan felkészülten véleményt nyilvánító nem formalizált (nem bejegyzett egyesületként működő) érdekvédő szülői közösség. 

Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Képviselő Testület!

 

Zugló Városközpont építésével kapcsolatban ez év november 20-án feltett kérdéseinkre még nem kaptunk választ. Ugyanakkor a december 16-i testületi ülés 17. számú előterjesztése már a beruházás közbeszerzési eljárásának kiírására adna felhatalmazást. Az előterjesztés szövege utal arra, hogy a témában lakossági fórum volt november 23-án, de azt elhallgatja, hogy ott a lakosság erős ellenállása volt tapasztalható! Érdekes tehát, hogy a szöveg így fogalmaz: most először születtek olyan tervek, amelyek valóban az itt élők érdekeit szolgálják”. Az itt élők egyáltalán nem érzik úgy, hogy érdekeiket szolgálná a beruházás, csak erről az előterjesztő nem vesz tudomást. (A polgármesteri megrendelésre készült – szakmaiatlan, a válaszokat már előre sugalló konzultáció inkább csak az önkormányzati költségvetést terhelte meg feleslegesen, a lakosság véleményét azonban nem tükrözi.)

Az előterjesztés szövegében sajnos több alá nem támasztott „vélekedés” van, amikre alapozni egy ekkora beruházást felelőtlenség. Például: az új szakrendelő a kerület kellős közepén szolgálná a zuglóiakat, olcsóbban megépíthető és a jelenlegi épületek fenntartási költségeinek feléből lehet majd üzemeltetni.”  Ezt honnan lehet előre tudni? Sokszor a modern épületek rezsiköltsége (pl. az elektronikai vezérlések, klímarendszer miatt) drágább, mint a régieké. A november 11-i testületi ülésen bemutatott kalkuláció szerint a rendelőintézet és a önkormányzat kivitelezésének költsége (ez vajon tartalmazza az építőanyagot is?), a már szerkezetkész piacépület felett kb 7 milliárd forint. Az előterjesztés szerint a jelenleg is működő 2 rendelőintézet felújítása szintén 7 milliárd forint.  Kérjük, hogy osszák meg a részletes kalkulációkat, szakértők bevonásával történt költségterveket a lakossággal.

Továbbá: „az orvosok a rendeléssel tölthetik idejüket utazás helyett.” írja a szöveg. Megkérdezték erről az orvosokat? (Amúgy a Bosnyák térre nem utaznának az orvosok, ott laknának az épületben ezek szerint?)

A Hermina és Örs vezér téri rendelők jövőbeli felújításán kesereg az előterjesztés, pedig ez év februárjában ez már elkezdődött: https://www.zuglo.hu/elkezdodott-a-zugloi-rendelok-felujitasa/ A gépészeti és energetikai átalakításokat fokozatosan, több évre elosztva meg lehetne valósítani a jövőben is, új épületközpont építése nélkül. Erre nézve hol találhatóak számítások, tervek? A Hermina úti rendelő számára lenne elég hely a Bosnyák téren? Ha nem, akkor miért érné meg új épületet építeni? Hasonló a helyzet a Polgármesteri Hivatal épületével is. A zuglóiak már jelenleg is „könnyen, gyorsan” el tudják intézni ügyeiket, pusztán az épület címének megváltoztatásával nem lesz az ügyintézés könnyebb, gyorsabb. (Azért sem, mert a zuglóiak, ahogy is egyre inkább elektronikusan intézik az ügyeiket, amihez nincs szükség a hivatal költözésére). Hiába lesz szép új épület, ha nem lesz benne elég ügyintéző, orvos, asszisztens.

 

Kérjük tehát a tisztelt képviselőket, hogy NE szavazzák meg az előterjesztést, mert nem megalapozott és ellenkezik a lakosság véleményével! Továbbra is várjuk a választ korábbi kérdéseinkre, különösen az alábbiakra:

 

1.      Kérjük, a Bosnyák téri önkormányzati beruházásra vonatkozó pénzügyi terveket, számításokat (beleértve a régi épületekre vonatkozóakat is) hozzák nyilvánosságra!

2.      Hogyan konzultáltak a költözésről a rendelők orvosaival, személyzettel, milyen eredménnyel?

3.       A november 10-i testületi ülésen elhangzott, hogy az Örs vezér tér környékéről „külön buszokkal szállítanák a betegeket” a Bosnyák térre. Milyen költségekkel járna ez, milyen gazdasági tervek készültek erre a nem környezetkímélő megoldásra?

4.      Hogyan biztosítják, hogy az új városközpontban a fedett piacon a bérleti díjak ne legyenek drágábbak az árusoknak?

5.      Mennyire fogja a forgalom megterhelni a Thököly utat és a Nagy Lajos király útját? Ezáltal az ott élőkre milyen többlet légszennyezettség jut? (Már az építkezés idejére is kérdés ez).  Lesz kötött pályás közlekedés a Thököly úton (villamos)/vagy alatta (metró)? A BKK-val egyeztettek a többletforgalomról?

6.      Mennyi „adóforintba” került a Zuglói Lapok színes, minőségi papírra való kinyomtatása több ezer példányban „a fenntarthatóság jegyében”? Mennyibe került a „zuglói álkonzultáció”?

 

A december 16-i ülés közvetítése visszanézhető, a zuglóiak tehát értesülnek majd róla hogyan vélekedtek és szavaztak azok, akik (állítólag) őket képviselik. Bízunk benne, hogy nem döntenek elhamarkodottan.

 

Üdvözlettel,

 

Bp. 2021, december 13.

 

Zuglói Szülők Közössége (ZSZK-2011)

Szólj hozzá!

Címkék: városközpont Zuglói Szülők Közössége

Kiviteli tervek közbeszereztetése 380 millióért?

2021.12.11. 17:05 varnai

"Eszetlenül, erőből" jellemeztem 2013-ban a Papcsák féle kerületvezetést, és most sajnos ugyanazokat a szavakat kell használjam. Javaslom nyissák meg és olvassák végig a fenti linket, mennyire  ijesztően hasonlóan ugyanaz a működés és csoportdinamika érvényesül.

Horváth Csaba ezzel a politikával, ezzel a stílussal pont ugyanarra a sorsra is fog jutni mint luxusvécés elődje. (A Zuglóiak fórumán már volt aki közölte vele, mész Tóth kollégád után) Hogy a bukásával Papcsákhoz hasonlóan hány képviselőt ránt magával nem tudni,  de hogy süllyed a hajó, arra ékes bizonyíték, hogy a két szocialista képviselő Hevér és Bitskey  átülése után most Szabó Rebeka alpolgármester, "zöldpolitikus"  is menekül, oly sok "sikeres" projektje után (milliárdos veszteségű  lakásgazdálkodás, kudarcba fulladó Ökoház, zöld területek túlépítése klimastratégiával palástolva, Paskál túlépítés megszavazása, Szugló utca lezárása, stb. ) Párbeszéd listamásodikként fölfelé bukik, áprilisban a parlamentbe távozik a zátonynak tartó zuglói hajóról. 

Nem Horváth Csabát és a vele tartókat sajnálom, hanem a kerület újabb elvesztegetett öt évét, hogy visszafordíthatatlan kárt tesz, lakótelepek, épületmonstrumok maradnak utánuk, beleviszik Zuglót egy hatalmas hiteladósságba, elbontják szeretett Bosnyák piacunk, és távozásukkor egy pénznyelő feneketlen kutat, egy félkész óriásépületet hagynak maguk után.

Hiába ugyanis a lakossági felzúdulás, a képviselők megválaszolatlan kérdései, és egyre több a koalíción belül is a kétely, úgy tűnik a polgármester erőből akarja az általa elképzelt városközpont épületet megépíteni, a testületen az önmegvalósítását áterőltetni. A december 16-i ülésre előterjesztette a kiviteli tervek közbeszereztetését, melynek becsült értéke 380 millió forint. Az előterjesztés legalul teljes terjedelmében elolvasható. 

Horváth Csaba a lakossági ellenkezéseket nem akarja meghallani, azaz hallja ő, csak semmibe veszi, a lakosokat kisgyereknek nézve próbálja  őket félresöpörni, kijátszani. A közmeghallgatáson a törvényeket semmibe véve közli a kifejezetten a városközpont miatt eljövő lakossággal, hogy a városközpontról nem lehet kérdezni, sem véleményt megfogalmazni. Arroganciáján, lekezelő kommunikációjan még a szövetségesei is megdöbbennek. 

Egy látványosan elfogult, koncepciózus "közvéleménykutatással" igyekszik magát kábítani, - ugyanis nem csak a lakosság, de még a koalícióstársai is kinevették a a nemzeti konzultációkat megszégyenítően koncepciózus kérdéssorral próbálkozást. Ennyit a készítő cég, a Publicus szakmaiságáról. Még nem kaptam választ a közérdekű kérdésemre, hogy mennyibe fájt ez a gyengécske propaganda az önkormányzatnak.

A közmeghallgatáson közli, hogy a lakossági egyeztetés folytatódik, de eközben már dec. 16-i rendkívüli testületi ülésen már a kiviteli, engedélyes tervek közbeszereztetését akarja elindítani. A napirendi pontok ITT olvashatóak el.

kozbesz_varoskozpont.jpg

Az engedélyes, az utolsó kilincs helyéig, tipusáig megtervezett épület megterveztetése után miről is lenne lakossági egyeztetés, a padok szinéről, a tetőre ültetni szánt pozsgások fajtájáról?

El kell azonban ismerni, a polgármester a közbeszerzés kiírását tulajdonképp jogosan hozza a testület elé, hisz a most csendben eszmélő, pálforduló koalíciós partnerei a november 11-i testületi ülésen támogatták, megszavazták az elvi koncepciótervet, és felkérték a polgármestert  a közbeszerzés előkészítésére. E rossz döntést megszavazták a szoci képviselők, a DK immár hat fős frakciója, a Momentum három képviselője, sőt még a "helyben osztva, dehogy szavazom meg!" felkiálltással érkező Victora úr, az MKKP képviselője is. (Mindenki maga döntse el, ez milyen összefüggésben állhat frissen előterjesztett tanácsnoki állásával.) 

Simán megszavazták, úgy hogy az általuk képviselt lakosság véleményét nem ismerték, hisz a lakosság nov. 11-én a projektről még csak nem is hallott.  Sőt, a tervezett épületek, a magán és önkormányzati beruházás tényszámairól, méreteiről a lakosság mindmáig nem kapott érdemi tájékoztatást.

bayer_szintek2.jpg

10-12 szintes, 27-35 méter magas épületek a prezentációkban. Ez csak benne maradt a látványterben! - magyarázta feszengve  a Bayer ügyvezetője.

Milliókért készülő propagandaújságot viszont  kaptunk szakmányban, de ebből az újságból gondosan kihagytak  minden számot és tényt, a lakásszámot, irodanégyzetmétert, az épületek magasságát és a finanszírozás, valamint a felvenni szánt hitel kérdését.

Megjegyzem, a finanszírozásra, hitelfelvételre, stb. november 11-én több képviselő is rákérdezett, de a mostani előterjesztésben sem szerepel még egy fél mondat sem, nemhogy egy külső független szakértő által készített finanszírozási, likviditáási terv.

A Demokratikus koalíció eközben a javaslatomat átvéve és a lakossági morgásra ráérezve alkotmányjogi  panasz benyújtására szóló előterjesztést adott be. Dicséretes, örömmel lettem volna társelőterjesztő.

elkotm_panasz_dk.jpg

Ez természetesen hadüzenet a Bayer Property Zrt. számára, és szögesen ellentétes a polgármester által beterjesztett Településrendezési szerződéssel, (amelyet aláírva elfogadnánk, és a beruházóval kötött megállapodással szentesítenénk a "nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás" kormányrendelettel Zuglóra erőltetni kívánt épületmonstrumokat).

Dicséretes pálfordulás, de ne feledjük, e pártok november 11-én még simán leszavazták a Bayer méreteit elitélő, a projektet a kályhától újragondoló, helyi népszavazást kezdeményező alternatív javaslatomat.

Módosító javaslatok  123-605/2021. előterjesztéshez

 Alternatív javaslat 1.  

Határozati javaslat

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete

…../2021. (...) önkormányzati határozata

Zugló-központ fejlesztéseiről

 1. Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete a bemutatott koncepcióterv kapcsán az alábbi véleményt fogalmazza meg a Bayer Property Zrt. beruházó felé:

A beruházást Zugló Önkormányzata, Zugló és a közvetlen környezet kertvárosias, kisvárosias léptékű beépítéséhez képest messze eltúlzottnak, és a meglévő épített környezethez nem illeszkedőnek, a környező területeket jelentősen terhelő fejlesztésnek találja. A hatályos kerületi szabályozás a területre 18 méteres építmény magasságot ír elő. A telket 2006-ban „városközpont” funkcióval adta el az önkormányzat, ezért alapvetően   intézményi, kereskedelmi, és iroda funkciókat engedélyeztünk, e mellé a 2017-es Zuglói építési szabályozás változtatás is csupán 15%-nyi lakás funkciót engedélyezett. Ezért a projektben tervezett nagyságrendileg 900 lakás építését NEM tartjuk elfogadhatónak. A kerületben ennyi lakás befogadásához nincsenek meg sem a közlekedési, (pl. 4-es metró) sem az intézményi feltételek. A beruházót felkérjük, hogy a projektet a fenti, urbanisztikai, építészeti irányelvek szerint terveztesse át.

 

 1. Zugló önkormányzata a saját beruházásában készülő városközpont terv esetében a különböző projekt elemekkel és ezek költségvonzataival alternatívákat dolgoztat ki és tár mind a lakosság és a képviselő-testület elé
 2. A polgármester készítessen és tárjon a Képviselő-testület és Zugló lakossága elé részletes költségkalkulációt a különböző funkciók és épületelemek becsült bekerülési költségeiről. A részletes költségbecslés külön mutassa be a hivatal számára készülő irodaépület, a szakrendelő, a piac, a mélygarázs és a közpark rész teljes költségét , pl. a berendezés költségeit is.
 3. A beruházás teljes vertikumára készüljön finanszírozási és likviditási terv, a tervezett hitelfelvétel költségeiről, futamidejéről, stb. Történjen tartalékképzés, és forgatókönyv arra  az esetre, ha az építőanyag és munkadíjak drágulása vagy egyéb problémák, pl. a tervezett ingatlaneladások elmaradásának esetén a költségvetés felborul.
 4. Zugló önkormányzata készítessen hatástanulmányt a tervezett Bayer és önkormányzati beruházás környezetterhelési vonzatairól. Készítessen közlekedési, intézmény kihasználtsági hatástanulmányokat a tervezett beruházás hatásairól.
 5. Zugló önkormányzata úgy dönt, hogy a tervezett projektről széleskörű lakossági konzultációt folytat, melynek részeként részletesen tájékoztatja a lakosságot az alternatívákról és azok költségvonzatairól, az esetleges hitelfelvétel összegéről, visszafizetési feltételeiről, összegéről, futamidejéről.
 6. A folyamat lezárásaként Zugló önkormányzata helyi népszavazást ír ki az alábbi pontokban: 
  1. Támogatja-e Zugló lakossága a Bosnyák piac helyén új több funkciós városközpont épület megépítését?

 2. Támogatja-e Zugló lakossága, hogy az új városközpont kialakítása keretében a meglévő piac elbontását, és annak helyén helyén új, több funkciós épületben kerüljön a piac elhelyezésre, és jelenlegi helyén megszűnjön a hétvégi szabadtéri piac? Vagy elegendőnek tartja a meglévő piac felújítását a jellegének megőrzésével együtt?

 3. Támogatja-e Zugló lakossága, hogy az új városközpont kialakítása keretében a kerületben az eddigi két helyszín történő szakrendelős ellátás helyett egyetlen helyen, a Bosnyák téren kerüljön elhelyezésre a szakrendelő?

 4. Szükségesnek tartja-e Zugló lakossága, hogy az új városközpont kialakítása keretében a régi polgármesteri hivatal megszüntetésével új polgármesteri hivatali épület épüljön xxx költséggel?

5. Támogatja-e Zugló lakossága, hogy az önkormányzat a tervezett építkezéshez X milliárd forintnyi hitelt vegyen fel, X évnyi futamidővel, Y éves évi költséggel megterhelve a kerületi költségvetéseketet?

 

 A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy kizárólag a fenti lakossági konzultációk, és helyi népszavazás lezárulta UTÁN, annak eredményét figyelembe véve írjon ki tervpályázatot. 

 

Határidő: azonnal

Felelős: Horváth Csaba polgármester

 

Módosító javaslat 2.

 

A képviselő-testület a beruházó terveinek elfogadását vagy elutasítását és tervpályázat kiírását a 2022-es országgyűlési választások lezárulta utánra halasztja.

 

Felelős: Horváth Csaba polgármester

Budapest. 2021. november 09.                                  Várnai László képviselő

                                                                                 Civilzugló Egyesület

modositom.jpg

 A testület, a bal és jobboldal pártok egyhangúlag utasították el a BAYER túlzott méretei ellen tiltakozó, alternatívák kidolgozását, pénzügy tervek elkészítését, ezek lakosság számára bemutatását, megvitatását, és végül helyi népszavazást elrendelő alternatív javaslatomat. Mély, az önkormányzatiságot, a lakosság bevonását negligáló, de legalább őszinte szavazás volt.

Ezután már nem volt csoda, hogy a polgármester előterjesztését, a koncepciótervekben szereplő háromfunkciós épület koncepcióját elfogadták, és a kiviteli tervek megrendeléséhz szükséges közbeszerzés előkészítését az én NEM szavazatommal, és a Fidesz tartózkodása mellett megszavazták. 

Én mindenestre örülök a Demokratikus Koalíció és a pártok eszmélésének, tanulási képességének.

Nagyon kíváncsi vagyok ki mit mond és hogyan szavaz a december 16-i testületi ülésen. Az ülés nyilvános, várunk minden Zuglót szerető lakost, adófizető állampolgárt.

Alább olvasni a Közbeszerzés kiírását célzó előterjesztést.  Halkan jegyzem meg, az előterjesztésben szereplő számok semmiféle kibontással, melléklettel nincsenek alátámasztva.  2016-ban még a két szakrendelő felújításáról jelentek meg  cikkek a Zuglói Lapokban, a többit most nem cáfolnám részletesen.

total_8696.jpg

Ugye milyen érdekes, szomorú a sok meg nem valósult igéretet, győzelmi bejelentést újraolvasni?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának

Polgármestere

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Szám:123-725/2021.                                                          Nyilvános ülésen tárgyalandó!                                                                                                                                          

Képviselő-testület 2021. december 16-i ülésére

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Tárgy:

Döntés Budapest-Zugló Kerületközpont tervezési közbeszerzési eljárásának indításáról és az önkormányzat 2021-es közbeszerzési tervének módosításáról.

 

 1. Előzmények

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

Budapest XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Bosnyák téri vegyes funkciójú középület fejlesztési tervét bemutató és a tervezendő épület koncepciótervéről szóló tájékoztatást Képviselő-testület a 2021. november 11-i ülésén a 367/2021 (XI.11.) számú határozatával elfogadta és felkérte a polgármestert a tervezési tevékenység beszerzésének előkészítésére.

 

Az ingatlanfejlesztés, a Budapest-Zugló Kerületközpont a Budapest XIV. kerület Csömöri út   1-11. sz. (31267/96 hrsz.) és Bosnyák utca 46. sz. (31267/95 hrsz.) ingatlanokon kerül kialakításra.

 

Zugló az ország nyolcadik legnépesebb önkormányzata és nincs hagyományos, megérdemelt, méltó központja, főtere. A Bosnyák tér mindig is a kerület központjának volt kijelölve. A tér két helyi főút kereszteződésében található, ezért várostervezésileg kerületközpontnak tekinthető.  Zugló-központhoz értendő a Bosnyák tér, a környékbeli további közterületek, közintézmények és építési telkek. A közintézmények: a Fővárosi Vásárcsarnok, a Remiz, a katolikus és az evangélikus templomok, kertjeikkel. A tér azonban az elmúlt években egyre jobban elmaradt egy modern, XXI. századi városi főtérrel szembeni elvárásoktól és a híres “Bosi”, vagyis a piac is régóta komolyabb felújításra szorul. (A Főváros évek óta tervezi a piac megújítását és a kocsiszín elköltöztetését, azonban  forráshiány miatt a közeljövőben nem tudja ezt megvalósítani. ) Mivel a kerület több évtizede tervezi egy városközpont kialakítását, városi főtérrel, amelynek részét kell, hogy képezze a kerület hivatala, így megvizsgálták, hogyan lehetne mindezt a Bosnyák téren megvalósítani együtt a piac megújításával.

Az elmúlt évtizedekben számos elképzelés született már a Bosnyák tér és környékének rendezésére, de most először születtek olyan tervek, amelyek valóban az itt élők érdekeit szolgálják. Az új zuglói városközpont nemcsak a XIV. kerületben, hanem egész Budapesten az egyik legelőremutatóbb fejlesztés lenne.

Az új piac és a hivatal kialakítása mellett ráadásul a telek beépíthetősége további funkciót is elbír, ezért merült fel egy új szakrendelő ide építése is.

Zugló két fontos szakrendelőjében ugyanis évek óta versenyt fut az Önkormányzat az enyészettel, hogy a zuglóiak megfelelő ellátást kaphassanak, de valójában mindkét épület pénznyelő. A kerület egészségügyi ellátásának gerincét most a Zugló szélén lévő, Örs vezér terei szakrendelő és a modern egészségügyi ellátásra alkalmatlan Hermina úti szakrendelő látja el. Az Örs vezér terén lévő épület gépészeti megújítása előbb-utóbb elkerülhetetlen. A gépészet előtt azonban az épület energetikai korszerűsítése is szükségszerű, mert csak így optimalizálható az élet gépészeti rendszere. A hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, majd a gépészet felújítása a mostani árakon is nagyságrendileg is meghaladja a 4,2 milliárd forintot. Ugyanez elmondható a Hermina úti rendelőről is. Itt a felújítás meghaladhatja a 2,7 milliárd forintot.

A két épület együttes felújítása tehát várhatóan közel 7 milliárd forintba kerülne az önkormányzatnak, ami aránytalanul sok. Ráadásul a felújítással sem lehetne a mai igényeknek megfelelő ellátást biztosítani, nem változnának jelentősen a helyiségkapcsolatok, és az orvosi berendezések elhelyezése sem lenne kedvezőbb.

Jól mutatják a szükséges felújítást az épületek jelenlegi működtetési költségei is. Az Örs Vezér terei épület éves rezsiköltsége 177 millió, míg a Hermina úti rendelőé 107 millió forintba kerül.

Ehhez képest az új szakrendelő a kerület kellős közepén szolgálná a zuglóiakat, olcsóbban megépíthető és a jelenlegi épületek fenntartási költségeinek feléből lehet majd üzemeltetni.

Az ellátás egy helyen történő biztosítása ugyanis jelentős működési költségmegtakarítást eredményez, és a szakmai humánforrás is sokkal jobban összpontosítható, az orvosok  a rendeléssel tölthetik idejüket utazás helyett.

Ezeket a költségeket tehát minimum a felére lehetne csökkenteni az összevonással, de a fenntartható kialakítás, korszerű fűtési rendszer további csökkentést eredményez.

 

Szintén teljes felújításra szorul az önkormányzat épülete; a gépészetét, elektromos hálózatát, a világítást, nyílászárókat, burkolatokat cserélni kellene. A gépészet előtt azonban az épület energetikai korszerűsítése is szükségszerű, mert csak így optimalizálható az épület gépészeti rendszere. A felújítás ebben az esetben is több milliárd forint. A felújítások szükségességét jól mutatja itt is az épület működési költsége, amely éves viszonylatban eléri a 82 millió forintot. A korszerű épületkialakítás a működési költséget meg tudná felezni. És azt is látni kell, hogy a felújítás sem oldaná meg, hogy egy helyen tudják a lakosok intézni gyorsan és korszerűen a hivatalos ügyeiket.

 

Ehhez képest az új Városháza, amely a tervek szerint ráadásul Zugló szívében épül meg, hosszútávra oldhatja meg Zugló strukturális problémáját azzal, hogy kap egy főteret, amely multifunkcionális rendezvénytér is lenne egyben és ide kerülhet a közigazgatási központja, ahol a lakosok minden hivatalos ügyüket egy helyen, gyorsan intézhetik, a bevásárlással és egészségügyi ellátással együtt.

 

A felújítási és a működési költségek alapján kerültek ezek a funkciók a Városközpontba és ez alapján készült a koncepció. Az új korszerűen, energia-hatékonyan kialakított épületben a jelenlegi működési költségek és a rezsi minimum a felére csökkenthetők, ez a mai energiaárakon is közel  200 millió forint éves megtakarítást eredményezhet.

 

Az új városközpont tehát olyan problémákra ad fenntartható választ, amelyekkel Zugló évtizedek óta küzd, de mindeddig nem sikerült megoldani ezeket.

 1. november 23-án az új Városközponttal kapcsolatos társadalmi egyeztetés céljából lakossági fórumot tartott az Önkormányzat nagy érdeklődés mellett, hogy vázolja az elképzeléseket egy prezentáció keretében és a felmerülő kérdésekre, észrevételekre válaszoljon. A lakosság tájékoztatását és egyeztetéseket a jövőben is folytatja.

 

 1. Vélemények

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

A Budapest Zugló Bosnyák téri piac jelenlegi területére egy új 3 funkciót magában foglaló  épület engedélyezési és kiviteli terv készítése a szükséges hatósági ügyintézéssel, engedélyeztetéssel. Az épületen kívül a tervezési területen az új városi tér kialakításának terve nagyságrendileg 6000 m2 alapterülettel, valamint az ingatlanon a városi tér tájépítészi terve is részét képezi a tervezésnek.

 

A tervezési feladat a területen egy meglévő, felújításra szoruló, korszerűtlen piac helyett egy új piac-vásárcsarnok kialakítása 5600 m2 alapterülettel, egy új, a kerület szakorvosi ellátását biztosító szakorvosi rendelőintézet 7600 m2 alapterülettel, valamint az új kerületi önkormányzati hivatal tervezése 5500 m2 alapterülettel a rendelkezésre álló koncepcióterv alapján.

 

A földszint alatt egy szint kerül kialakításra 13547 m2 alapterülettel, amely magában foglalja a mélygarázs területét 340 férőhellyel, a piac raktárhelyiségeit, logisztikáját, és a szakorvosi rendelőintézet helyiségeit.

 

A tervezendő épület megközelítésének kialakítása során a városi tér és a tervezési terület melletti zöldterületek összekapcsolásának lehetőségét vizsgálni kell, ennek során a Lőcsei út forgalomcsillapítása is lehetséges.

 

A közbeszerzési eljárás célja generál tervezési szolgáltatás beszerzése, amely magában foglalja a:

- településképi véleményezési,

- engedélyezési,

- kivitelezési,

- szakági,

- és megvalósulási tervdokumentáció elkészítését, hatósági engedélyeztetését és kapcsolódó mérnöki szolgáltatásokat (tervezői művezetéssel együtt).

 

Eredményes eljárás esetén a  szerződést Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata, mint Ajánlatkérő Megrendelő minőségben, míg a nyertes Ajánlattevő generáltervező minőségben írja alá.

 

Eljárás becsült értéke – tartalékkerettel együtt nettó 300 millió HUF + ÁFA, összesen bruttó 381 millió HUF.

A fedezet forrása: 2021 évi Költségvetési rendelet 8. melléklete alapján biztosított saját forrás.

 

Jelen előterjesztés 1. számú határozati javaslatának célja, hogy a Képviselő-testület döntsön a szükséges közbeszerzési eljárás megindításáról és lefolytatásáról.

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete 1/2020. (II.27.) normatív határozatával elfogadott Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Közbeszerzési Szabályzata III.1.3) pontja alapján: amennyiben az eljárásra vonatkozó becsült érték meghaladja a nettó 100 millió forintot, úgy a Képviselő-testület dönt az eljárás megindításáról és a lezárásáról.

 

Mivel a Képviselő-testület által az év elején elfogadott, az Önkormányzat 2021 évi közbeszerzési tervében nem szerepel ezen közbeszerzési eljárás, ezért a közbeszerzési eljárás megindításával egyidejűleg a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (továbbiakban: Kbt.) 42. § (3) bekezdésének rendelkezése alapján a Képviselő-testületnek formálisan módosítania szükséges az Önkormányzat 2021. évi közbeszerzési tervét ilyen igény felmerülésekor. Ezt a célt hivatott szolgálni az előterjesztés 2. sz. mellékletében megfogalmazott Határozati javaslat.

 

Főépítészi véleménye: A közbeszerzési kiírás a közterületekkel kapcsolatos elvárásokat településrendezés szempontból helyesen tartalmazza, az épület engedélyezéséhez szükséges településképi eljárás a leírt folyamatok közé jól van beágyazva.

 

Jogi Főosztály véleménye: Az előterjesztésben közölt adatok, információk alapján észrevétellel nem él.

 

Gazdasági Főosztály véleménye: Az előterjesztés tárgya szerinti beszerzés fedezete a 2021. évi költségvetésben rendelkezésre áll a „Városközpont tervezése” megnevezésű beruházási soron.

 

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, az előterjesztés megtárgyalására és az 1. és 2. mellékletben foglalt határozati javaslatok elfogadására.

III. bizottsági vélemények

 

A Gazdasági Bizottság és a Városfejlesztési Bizottság tárgyalja.

 1. Döntési javaslat

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete a „Budapest Zugló-Kerületközpont tervezése” elnevezésű közbeszerzési eljárás megindításához kapcsolódóan elfogadja az előterjesztés 1-2. mellékletét képező, önkormányzati határozati javaslatokat

 

Az 1-2. melléklet szerinti határozathozatal a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 47. § (1)-(2) bekezdése alapján egyszerű szótöbbséget igényel.

Budapest, 2021. december 7.

Horváth Csaba

polgármester

 

Mellékletek:

 1. számú melléklet: Határozati javaslat
 2. számú melléklet: Határozati javaslat
 3. számú melléklet: Műszaki szakmai leírás – Tervezési feladat
 4. számú melléklet: Indítólevél
 5. számú melléklet: Ajánlattételi felhívás
 6. számú melléklet: Tervezési közbeszerzés szerződéstervezete
 7. számú melléklet: Módosított 2021 évi Közbeszerzési terv

Az előterjesztést készítette:

 • Nagy Péter János (Polgármesteri Kabinet)
 • Horváth János jogtanácsos, közbeszerzési referens (Jogi Főosztály),
 • Varga Dóra Katalin ügyvéd (FAKSZ) (ajánlati felhívás, szerződés tervezet)
 1. számú melléklet a 123-725/2021. előterjesztéshez

 

Határozati javaslat

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete

……/2021. (…) önkormányzati határozata

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete a „Budapest -Zugló Kerületközpont tervezése” elnevezésű közbeszerzési eljárást, a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény 81. §-a szerinti nyílt közbeszerzési eljárást az előterjesztés 4-6. számú mellékletei szerinti tartalommal megindítja. Az előterjesztés 4-6. számú mellékleteit az abban foglalt tartalommal elfogadja.

Határidő: azonnal

Felelős:   Polgármester (Polgármesteri Kabinet útján)

 2. számú melléklet a 123-725/2021. előterjesztéshez

 

Határozati javaslat

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete

……/2021. (…) önkormányzati határozata

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata 2021. évi közbeszerzési tervét az előterjesztés 7. sz. melléklete szerinti tartalommal módosítja és elfogadja.

Határidő:       azonnal

Felelős:          Polgármester (Jogi Főosztály útján)

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Bosnyák tér Városközpont Horváth Csaba polgármester Bayer property Zrt tervezési közbeszerzés Szabó Rebeka Párbeszéd

Egybehangzó vélemények a lakossági fórumon

2021.11.24. 13:23 varnai

Tegnap megvolt az első lakossági fórum a Bosnyák térre tervezett gigaberuházásról. 

A Telex korrekt beszámolót írt a fórumról, bár a cím erősen telexesre sikeredett, nem ez volt a lényeg.
Az önkormányzati Tv-n rögzítve lett a fórum, itt visszanézhető. 
Rezignáltan jegyzem meg, hogy ezért a magától értendő nyilvánosságért is mennyit kellettt is csatázni. Az élő adást és viszanézhetőséget még 2012-ben javasoltuk, Pápcsák három évig szabotálta, de még Karácsony is másfél évig húzta a megrendelést. Ennyire félnek a nyilvánosságtól. 
A fórumon megjelent hozzávetőleg150 ember, ami igencsak jelentős szám ahhoz képest, hogy a fórum hirtelen, mondhatni muszájból lett kitalálva, én nem véletlen, hogy a Zuglói Lapokban sem a Városközpontról szóló extra lapszámban nem hirdették meg, csak mi szórólapoztunk a szűk környéken és a szombati piacnapon. Még a földön is ültek.
260480773_1358095824588718_1979231485178269684_n.jpg
260296418_1505198176529809_3045689525165612374_n.jpg
260370954_1058727468284037_8205215284061552974_n.jpg
A polgármester és mind az öt alpolgármester megjelent, de ők nem szólaltak meg. A képviselők kb. harmada jelent meg, mint a polgármester megjegyezte, a felük nem zuglói. Ő pedig csak aludni jár át Pesthidegkútra.
A önkormányzati terveket prezentálták, a Bayerosok is jöttek a szokásos papagájok a dzsungelben képekkel és a zöld mesével, nyolc szintes épülettel. A saját prezentációjukból kivett 13. szintes épület képévelszembesítve őket pedig lendületből  rávágták, hogy az csak látványterv. No comment.
bayer_szintek2.jpg
A megjelentek véleménye meglehetősen világos és egybehangzóan elutasító volt, érdemes lenne meghallani.
Sajnos azonban most a fórumon is elmondta a polgármester, az alapkoncepcióról nem enged vitát, sőt népszavazást sem akar a "kerületében". Ez nem túl demokratikus hozzáállás. Ahogy a lakosság lekezelése, szavaiknak kicsavarása sem. Emiatt sokan morogtak, teljes joggal.
Hogy a Civilzugló Egyesületnek mi a baja a beruházásokkal elmondom ITT.
Zuglónak, ha már a "baloldal" , az ellenzék vezeti, demokráciából példát kéne mutatnia, és nem beállni az orbáni sorba amely az elmúlt évtizedben sorra megakadályozta az összes népszavazási kezdeményezést.
Pedig bizony, ezt mondta mindenki, vissza kell menni a kályháig és az alapkoncepciót kell a zuglóiakkal közösen kiérlelni. Döntsük el milyen funkciók kellenek és hová, az ezekhez szükséges hitelfelvétel nagyságát, kockázatát, azaz független szakértők által letett építési költségbecslést és finanszírozási terveket látni.
És erről, mivel ez évtizedes közös projektünk HELYI NÉPSZAVAZÁSSAL dönteni. Ha valamire való a népszavazás, akkor épp az ilyen stratégiai jelentőségű projektek támogatására vagy elutasítására.
A polgármester elmondása szerint közvélemény kutatást készíttet, eddig ezt nem mondta sehol, de a kutatás - mint ezt a pártok megrendeléseivl készülő kutatásokból tudjuk - lehet a megrendelő által irányított, gyakorta az általuk remélt eredményt kihozó, és az eddigi propagandát látva félő ilyen is lesz. A helyi népszavazás az, ami kellő legitimitást ad egy ilyen nagyságrendű döntéshez, nem utolsósorban kötelező érvényű a döntése.
Mindezek előtt 3-400 millióért kiviteli terveket készíttetni fölösleges, sőt hűtlen kezelés.
A Bayer gigaprojekt kapcsán pedig érdemes lenne követnünk az angyalföldi polgármestert, aki országos ügyekben nem szólal meg, nem jár tévébe, ellenben ha kell gondosan kiáll a kerületéért. Ők az alkotmánybírósághoz fordultak, mert úgy látták, a túlépítéssel az ott élők érdekei , az egészséges élethez való jogai sérülnek, és elfogadhatatlan, törvénytelen, hogy az állam erőből felül akarja írni az önkormányzatiságot, a helyi építési szabályozást - ráadásul nem közérdekből, hanem egy magánvállalkozó profitmaximálásának érdekében.
Szintén javallom követni a Zamárdi polgármester és testület példáját, meg az ottani parlamenti képviselőét, akik véleményüket megváltoztatva, a magukért kiálló lakosság akaratát meghallva a Balaton partra tervezett oda nem illő épületsor ellen lépnek ma már fel. 

Szólj hozzá!

Címkék: lakossági fórum Horváth Csaba Lima BAYER Prperty Zrt Zugló Városközpont

15 milliárd? Akkor kérjük! Finanszírozási terv, népszavazás, hát az minek?

2021.11.15. 13:26 varnai

Ahogy az várható volt a nov. 11-i testületi ülésen a képviselők megszavazták a helyben levetített csilivili prezentációkat. Bölcs megfontolással, alternatívákat nem látva és nem hiányolva úgy adták elvi támogatásukat egy minimum 15 milliárdos összegű önkormányzati beruházáshoz, hogy egy A4-es papíron nem volt felvázolva a finanszírozási háttér. A testületi ülés ITT visszanézhető. Az hogy itt rettentő sok pénz fog megmozdulni mi sem mutatja jobban, hogy Tóth képviselő úr újra feltűnt közvetlenül a beruházók mellett ülve. 

bosiprezi.jpg

A Bayer Property Zrt. igazgatói, a Zaha Hadid építésziroda két olasz építésze és Tóth Csaba MSZP-s képviselő 

Elsőként szögezzük le, a Civilzugló Egyesület örülne, ha a terület rendezésre kerülne, de ugyanilyen fontos, hogy a környék kertvárosias jellegét, beépítési jellegzetességeit, Zugló zöld jellegét,  az önkormányzat anyagi lehetőségeit, nem utolsó sorban az itt élők véleményét is figyelembe vegyük. Ezért módosító javaslatot nyújtottunk be, mely legalul olvasható,  miszerint a projektbe tervezett elemekről, az új hivatalépületről, piacról, és szakrendelőről, és a tervezett sok milliárdos hitelfelvételről tartsunk helyi népszavazást. Mire való a helyi népszavazás intézménye, ha nem épp ilyen stratégiai jelentőségű ügyek eldöntésére? Ezt a javaslatot meghökkentő módon egyetlen párt sem támogatta. Demokratikus hozzáállás.

November 23-án tartanak egy lakossági fórumot, ott lehet az ellenérvekkel szembesíteni a kerületvezetést. Kiváncsi vagyok mi történik, ha a megjelenők a beruházást ebben a formájában elutasítják.

hadid_ujsag1.jpg

Nagyon készültek, még milliós költséggel szines-szagos Zuglói Lapok Extrát is nyomtattak, úgy tűnik a dizájnos látványképekkel és hangzatos szólamokkal kívánják a zuglóiakat meggyőzni, mert szám, pl. tervezett lakásszámról, irodanégyzetméterről, épületmagasságokról,  költségvetésről, felvenni tervezett hitelösszegről futamidőről és részletekről egy szó sincs az újságban. Még naptár is van benne, (Bíró Icát hiányolom)  de a beigért lakossági fórum időpontja, helyszíne sajnos már éppen nem fért bele...

Először is nézzük, a látványterveken felül miféle konkrétumokat, számokat sikerült a két, az önkormányzati és a Bayer prezentáció során megtudni, nem egyszer többszöri rákérdezéssel kibarkóbázni a fejlesztőkből. 

 A tetőkre rajzolt hatalmas zöldfelületeket a lakosok nem, csak a madarak élvezhetik, de valójában csak légkondik lesznek azon a tetőn. A legdurvább azonban a Bayer épületek magassága. Az  önkormányzati hivatal 6. szintje  fölötti tetősík 27,5 méter, ahhoz viszonyítva mérhető, hogy  az átlátszóra rajzolt Bayer épülettömb akár 9-10 szintes is lehet, a maximállis 35 méteres épület magasággal.

A sok látványtervből egy sem ábrázolja, hogy a környező  2-3 szintes kertvárosias lakónegyedhez képest milyen viszonyban lesznek a toronyépületek.

A tervezett önkormányzati beruházás is hatalmas komplex épület lesz, de épp ezért, mert túl sok funkciót akartak egyetlen épületbe belezsúfolni, mind kissé alultervezett.  A piac funkcióra a prezentációban 5600nm-t kalkuláltak, (a pdf-ben 7300nm szerepel), de ennek ellenére a jelenlegi piac összes eleme (a főépületi 12.000nm, az önkormányzati piac 5000 nm, és a hétvégi őstermelői rész +-10.000nm) nyilván nem fog beleférni.  A 8200 négyzetméteres szakrendelőbe (a prezentáción szóban 7300-at mondtak)  pedig csak utólagos hozzáépítéssel férhetnek el a Hermina úti rendelő funkciói. Tehát a draga két helyszínes működés, a Hermina úti a rossz állapotú műemlék épület költséges fenntartása nem szűnik meg.

További probléma, hogy jelenleg a két szakrendelőnkben 20 körzeti orvosi praxis rendelője is működik. Rákérdezésre kiderült, hogy ezek elhelyezéséhez a polgármester vissza kívánja vásárolni a volt kék óvoda Füredi lakótelepi területét és oda új körzeti rendelőépületet kíván építeni. Hogy mindezt miből, illetve a Herminával mi a szándék, arra már rá sem kérdeztünk.

Láthatólag a legtöbb időt a tető bezöldítésével és a hivatalépület megtervezésére szánták, már azt is megtervezték, hogy a tetőszint 6. emeletén tetőterasza lesz a polgármesteri kabinetnek. Ha Orbánnak van kilátásos terasza, nehogy már a zuglói polgármesternek ne legyen!

Az épület költségei egy gyorsan tovább pörgetett slideon szerepeltek. Ime:

koltsgvetes_zuglovaroskozpont-bosnyak-teri-vasarcsarnok-zugloipolgarmesterihivatal-prezentacio-211111-32.jpg

Hozzáértő, elismert építészek szerint már a mai anyagárak mellett is erősen alulárazott a beruházás, a folyamatos munkadíj és anyagár drágulás pedig előre vetíti a költségek elszállását.  Gondoljunk bele, ha a 27 lakásos ökoházat képtelenek az önkormányzatban megtervezni, és az alpolgármesteri zöld álmokat követve a rendelkezésre álló 1 milliárd helyett 2,1 milliárd forintos indikatív árajánlatig sikerül eljutni, akkor egy öt liftes, kétfajta hűtőházas, mélygarázsos teherautós árufeltöltős, plusz az egészségügyi épületek speciális követelményeinek megfelelő  (rezgés és rádióhullám mentesítés az MR és CT készülékeknek) akadálymentesített épület, hogy jönne ki, 13, berendezéssel együtt 15 milliárdból? A szakemberek a 25 milliárdos bekerülési összeget tartották reálisnak. 

Finanszírozás

A beruházás finanszírozása teljesen alevegőben lebeg, még egy papírfecni sem volt kiosztva. 13 milliárdos hitelfelvételről és eladni tervezett  önkormányzati épületekről ötletelt  - szóban - a polgármester. A hitelfelvétel fedezetéül pedig a Bayer beruházás adófizetését javasolta. Azonban ez hamis jóslás, mert mint tudjuk Zuglóban nincs a lakásokra kivetett ingatlanadó, az iparűzési adó pedig fővárosnál landol, sajátunk csupán az építményadó, de erre alapozni is merész, hisz láthatjuk, az állam egy tollvonással von el komplett adófajtákat az önkormányzatoktól. 

A magam részéről az új szakrendelő építését támogatom, akár hitelfelvétel árán is, de új hivatalépület építését fölösleges, sőt öncélú presztizsberuházásnak tartom. Amíg a kerületi intézményeink évek óta várnak felújításra, pl. a Családsegítő teteje beázik, amíg a 114 bérházunk egyike sincs felújítva és romos, penészes lakásokban lakik majd 1000 család, amíg egyetlen új bérlakást nem építünk, és amíg a kerület vezetése egy 27 lakásos EU finanszírozású ház, az ökoház tervezését sem képes megoldani, amíg az utcáink kátyúsak, addig abszurd, századrangú kérdés új hivatalépületet álmodni. 

A projekt lakosság által szükségesnek tartott elemeiről és a tervezett hitelfelvételről helyi népszavazás kiírását fogjuk kezdeményezni, mert e döntések és következményeik messze túlnyúlnak a politikai ciklus mandátumán.

 A Bayer projekt

A BAYER property Zrt beruházás prezentációja pedig maga volt a multiprofi parasztvakítás iskolapéldája. Zöld ahová csak nézünk, még az ottaniak életmódjára is zöld lészen. Egy tucatnyiig struguláztam a "sustainability" szót, aztán beleuntam. A számok, a valóság ennél ijesztőbbek:

Mint kiderült immár 950 lakást terveznek nettó 55.000 négyzetméterre,  mellé nettó 72.000 négyzetméter iroda néz a Csömöri bulvárra (ezt mondták, és azóta felcsendül a fülemben a tangóharmonikaszó, ha csak végigzötyögök rajta) )  melybe szerintük 3-5000, mások szerint naponta 7000 dolgozó fog érkezni és távozni. Kereskedelmi funkcióra nettó 12,300 négyzetmétert szánnak. A projekt kiszolgálásához 3385 !!! parkolóhelyet építenek részben a -1, részben a földszintre. 

Az épületek 7-9 szintesek lennének, de a tömbök magasságát sokszori kérdésre sem árulták el. Azért érdemes összevetni, ha a hivatal teteje 27,5 méter, mennyivel tornyosodnak fölé fölé a Bayer félig átlátszó tömbjei, melyek kb. egymagaságúak lennének a templomtoronnyal, mely a környébeli kertes kistársasházas lakónegyed fölött háromszorosan túlnyúlik.

 Öndicséretben, pozitív jelzőkben nincs hiány:

hadid_ujsag2.jpg

 Ígérnek egy közparkot, azaz a lakosaiknak a patak felé egy játszóteret, de ez - mint Bitskey képviselő kérdésére bevallódott -  csak a projekt utolsó, 10. évében épülne meg... A házak közti zöld részek pedig az ott élők számára lesz elzárva. Megjegyzendő, a tornyok közti zöld terület szűkebb lesz, mint a lakótelepeken a '70-es években a paneltömbök közt kialakított füves rész.

hadid3.jpg

 

 Kedvencünk a 7-8. szintekig felérő fák, melyeket a városligeti múzeum negyed látványterveiből már jól ismerünk. 

Szerintük csupa áldás amit tesznek, hisz mint mondták egy barnazónát varázsolnak élővé. A képviselők közül többen is kijavítottuk a két olaszt, hogy a helyszínen nem gyártelep, hanem sportpark és tanuszoda működött...

A patakpartra nem mellesleg elfelejtették rárajzolni a Rákospatak utcát, mely igencsak forgalmas ma is, de ha a 950 lakásba és az irodákba menő 5-7000 dolgozó is innen fogja a mélygarázsokat megközelíteni, akkor az utca nem a képen látható sétálóutca lesz. A patakpart gyerekhomokozós partja meg külön megmosolygtató annak fényében, hogy a jelenleg elkészült önkormányzati patakrevitalizáció után mennyire sikerült megközelíthetővé tenni a patakpartot. Semennyire. 

Környezetterhelési hatástanulmány nem készül.

Illeszkedés

A több tucatnyi látványterv közül egy sem volt, mely a környező városszövettel, a jelenlegi 1-4 szintes házakkal közös képen ábrázolta volna a tervezett negyedet, a családi házak fölé magasodó  tornyokat.

Közlekedés

Amiről szintén nem esett szó az a közlekedés és az intézményi infrastruktúra. A környék közlekedését senki nem szándékozik fejleszteni. A 4-es metróról már szó sincs, de már a villamosról sem. Tehát az ide telepített 2500-3000 lakos és az irodákba bejáró  4-7000 ember vagy a  tömegközlekedést, a Thököly út buszkaravánjait vagy  az autóját fogja használni...  félő, hogy az autójukra szavaznak. Ehhez képest meg lehet nézni a Thököly úti, Egressy úti, szugló utcai dugókat reggelente. Véleményem szerint amíg a közlekedési infrastruktúrán nem javítanak, addig nagyvolumenű lakásépítést a kerületben engedélyezni nem szabad.

Intézményi infrastruktúra

Ahogy a közlekedésről, úgy az infrastruktúráról nem készült hatástanulány. Hová fog bölcsödébe, óvodába, iskolába járni az ide költöző, itt születő gyereksereg? Ki fogja a hiányzó épületeket felépíteni, üzemeltetni, dolgozók bérét fizetni? A berzházó eladja a lakást elteszi a profitot, de az intézményi ellátási kötelezettség az önkormányzat kötelessége.

 

A CIVILZUGLÓ EGYESÜLET  javaslatában alternatívák kidolgozását és helyi népszavazást kért. Alább a leszavazott alternatív javaslatunk:

Határozati javaslat

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete

…../2021. (...) önkormányzati határozata

Zugló-központ fejlesztéseiről

 1. Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete a bemutatott koncepcióterv kapcsán az alábbi véleményt fogalmazza meg a Bayer Property Zrt. beruházó felé:

A beruházást Zugló Önkormányzata, Zugló és a közvetlen környezet kertvárosias, kisvárosias léptékű beépítéséhez képest messze eltúlzottnak, és a meglévő épített környezethez nem illeszkedőnek, a környező területeket jelentősen terhelő fejlesztésnek találja. A hatályos kerületi szabályozás a területre 18 méteres építmény magasságot ír elő. A telket 2006-ban „városközpont” funkcióval adta el az önkormányzat, ezért alapvetően   intézményi, kereskedelmi, és iroda funkciókat engedélyeztünk, e mellé a 2017-es Zuglói építési szabályozás változtatás is csupán 15%-nyi lakás funkciót engedélyezett. Ezért a projektben tervezett nagyságrendileg 900 lakás építését NEM tartjuk elfogadhatónak. A kerületben ennyi lakás befogadásához nincsenek meg sem a közlekedési, (pl. 4-es metró) sem az intézményi feltételek. A beruházót felkérjük, hogy a projektet a fenti, urbanisztikai, építészeti irányelvek szerint terveztesse át.

2. Zugló önkormányzata a saját beruházásában készülő városközpont terv esetében a különböző projekt elemekkel és ezek költségvonzataival alternatívákat dolgoztat ki és tár mind a lakosság és a képviselő-testület elé

3. A polgármester készítessen és tárjon a Képviselő-testület és Zugló lakossága elé részletes költségkalkulációt a különböző funkciók és épületelemek becsült bekerülési költségeiről. A részletes költségbecslés külön mutassa be a hivatal számára készülő irodaépület, a szakrendelő, a piac, a mélygarázs és a közpark rész teljes költségét , pl. a berendezés költségeit is.

4. A beruházás teljes vertikumára készüljön finanszírozási és likviditási terv, a tervezett hitelfelvétel költségeiről, futamidejéről, stb. Történjen tartalékképzés, és forgatókönyv ha az építőanyag és munkadíjak drágulása vagy egyéb problémák, pl. a tervezett ingatlaneladások elmaradásának esetére.

5. Zugló önkormányzata készítessen hatástanulmányt a tervezett Bayer és önkormányzati beruházás környezetterhelési vonzatairól. Készítessen közlekedési, intézmény kihasználtsági hatástanulmányokat a tervezett beruházás hatásairól.

6. Zugló önkormányzata úgy dönt, hogy a tervezett projektről széleskörű lakossági konzultációt folytat, melynek részeként részletesen tájékoztatja a lakosságot az alternatívákról és azok költségvonzatairól, az esetleges hitelfelvétel összegéről, visszafizetési feltételeiről, összegéről, futamidejéről.

A folyamat lezárásaként Zugló önkormányzata helyi népszavazást ír ki az alábbi pontokban:

 •  - Támogatja-e Zugló lakossága a Bosnyák piac helyén új több funkciós városközpont épület megépítését?
 •  - Támogatja-e Zugló lakossága, hogy az új városközpont kialakítása keretében a meglévő piac elbontását, és annak helyén helyén új, több funkciós épületben kerüljön a piac elhelyezésre, és jelenlegi helyén megszűnjön a hétvégi szabadtéri piac? Vagy elegendőnek tartja a meglévő piac felújítását a jellegének megőrzésével együtt?
 •  - Támogatja-e Zugló lakossága, hogy az új városközpont kialakítása keretében a kerületben az eddigi két helyszín történő szakrendelős ellátás helyett egyetlen helyen, a Bosnyák téren kerüljön elhelyezésre a szakrendelő?
 •  - Szükségesnek tartja-e Zugló lakossága, hogy az új városközpont kialakítása keretében a régi polgármesteri hivatal megszüntetésével új polgármesteri hivatali épület épüljön xxx költséggel?
 •  - Támogatja-e Zugló lakossága, hogy az önkormányzat a tervezett építkezéshez X milliárd forintnyi hitelt vegyen fel, X évnyi futamidővel, Y éves évi költséggel megterhelve a kerületi költségvetéseket?

7. A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy kizárólag a fenti lakossági konzultációk, és helyi népszavazás lezárulta UTÁN, annak eredményét figyelembe véve írjon ki tervpályázatot. 

Határidő: azonnal

Felelős: Horváth Csaba polgármester

Módosító javaslat 2.

A képviselő-testület a beruházó terveinek elfogadását vagy elutasítását és tervpályázat kiírását a 2022-es országgyűlési választások lezárulta utánra halasztja.

 

 

 

 

4 komment

süti beállítások módosítása