HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A közmeghallgatás intézményének kiüresítése

2018.11.27. 13:04 varnai

Az önkormányzati szintű demokrácia egyik eleme - azaz egyik eleme lehetne -  az éves közmeghallgatás. A nyilvános eseményen az adott település bármely lakosa kérdéssel fordulhat településének vezetőihez, és a vezetőknek ott a helyszínen választ kell adnia.

Teljesen alkalmatlan időpontok kijelölésével, a meghirdetés elsumákolásával, érdemi válaszok helyett rutinos mellébeszéléssel,  végtelen polgármesteri monológokkal mára számos településen elérték, hogy a lakosok kiábrándultak a közmeghallgatás intézményéből és már el sem akarnak jönni.  Szomorú példa erre a 120 ezres lakosú Zugló, ahol a csütörtöki közmeghallgatáson 38 lakos jelent meg. 


kozmeghalg_2018.jpg

 Zuglói konzultáció. A 123 ezer lakosból csupán 40 érdeklődne közügyek iránt, lenne panasza, mondandója?

Míg régen az egész terem a pulpitusig tele volt székekkel,  mára négy sornyi szék elég, a polgármester a képviselők tárgyalóasztala mögül, tíz méteres védőtávolságból kommunikál a lakosokkal.

De nézzük sorra, milyen eszközökkel érik el, hogy a  demokráciájáról, ellenzékiségéről, sőt liberalizmusáról híres Zuglóban 2018-ban, a négy éves ciklus lezárásakor mindössze 38 lakost lakost érdekelnek kerület közügyei?

A meghirdetést nem igazán erőltették most sem. A Zuglói Lapok terjesztése finoman szólva nem tökéletes, ráadásul a lapszámban a hátsó oldalra került a közmeghallgatás. (számomra az is felfoghatatlan, hogy a testületi üésekre miért nem hvjk meg a lakosokat) A terjesztés hiányosságaira az elmúlt években folyamatosan panaszkodtak a lakosok, mint ezt a zuglóiak közösségi oldali fórumán az alábbi szavazatok is mutatják. 

kozmeghallgtas_meghirdetes.jpg

Az önkormányzat közösségi oldalára egyszer sikerült kitenni, de az aktív közösségi fórumoko már nem osztották meg a hírt, és  nem hirdették az eseményt.

Végül a 17 órás kezdési időponttal pedig elérik, hogy aktív, dolgozó lakos, szülő még véletlenül se tudjon megjelenni. Nem is volt hatvan év alatti lakos tán egy sem.

Mindazonáltal a legnagyobb távol tartó erő az előző évtized közmeghallgatásainak, lakossági fórumainak keserű tapasztalata. A Pillangó park szétrombolása miatt tiltakozó lakosok meg is mondták, minek még egy fórumra elmenni, elegük van a mellébeszélésből.

A lakosság elfogyása jól nyomon követhető az elmúlt évtized üléseit végig nézve:  a 2016-os közmeghallgatáson már alig voltak,  a 2015-ösön mely érvénytelen volt,  mert az MSZP frakció (bocsánat, az Összefogás Zuglóért frakció, a zuglói CÖF) egyetlen képviselője sem tisztelte meg jelenlétével a lakosokat, de az érvénytelenségről a polgármester valahogy elfelejtette tájékoztatni  a  polgárokat. És tanulságos a papcsáki közmeghallgatásokat is visszanézni, pl. a 2011-est. 

kozmeghallgatas2011_4495_1.jpg

Dübörgő érdeklődés a 2011-es közmeghallgatáson.

Az idei közmeghallgatás egy húsz perces polgármesteri monológgal kezdődött, Gergő profi showderesként nyomja, minden kínosabb ügyben igyekezett előre kifogni a szelet a kérdezők vitorláiból. Tulajdonképpen kiderült, hogy minden zuglói problémáért más a felelős, az önkormányzat, a polgármester tehetetlen.

Igyekeztem lejegyzetelni a kérdéseket:

  1. Miért nem viszik el a roncsautókat? Mert amíg van rajta rendszám, addig nem lehet.
  2. Légtérzaj. A kerület megteszi amit lehet. Szerintem sokkal határozottabban kéne kiállni az önkormányzatnak, mert mára elviselhetetlenné fokozódott a gépek száma, mérete, zaja.
  3. Hogy áll, miért áll a MUNDO, azaz Bosnyák téri városközpont/pláza építkezése? 
  4. A parkolás: miért nem adták meg  a zuglóiaknak az évi 100-100 órányi ingyenességet, ha a testület eldöntötte? 
  5. Miért nem fejezi be Zugló  rákosrendezői kerékpárutat? Az MÁV üzemi terület. Megjegyzendő, az önkormányzatunk egyetlen méter kerékpárutat sem épített négy év alatt, a BVSC kerítés menti sem az, csak egy járda sárga csíkkal a közepén.
  6. Miért nincs angiológus a szakrendelőkben? Az országos orvoshiány minket is elért. A ZESZ honlapján 15 orvosi állást hirdetnek.
  7. Mikor lesz járda a Nezsider park földútjain. Válasz, már készül a teljes M3 menti lakótelepsor felújítása. Ja, 4 évig semmi, de majd a választási évben : )
  8. A Bosnyák utcában is oda nem illő hatalmas házak, lakóparkok épülnek.  A válasz: e házak 2010 előtti építési engedélyek alapján készülnek, Zugló már nem támogtja nagy épületek építését. Az igazság odaát van: a jövőre elfogadni szándékozott ZKSZT a kerület kb. harmadán jelentős lakásszám növelést engedélyezne.
  9. Mikor aszfaltozzák le az Argentína teret? Majd.
  10. Kopja utca 3-4. előtt a vízmegállás megoldása.
  11. Mikor lesz felújítva a Gvadányi út? Válasz: a Kalocsai utca elkészült.
  12. Az épülő új lakóparkok, a Cordia 220, a Paskál 770 lakása elviselhetetlenné teszik a közlekedést, hiányoznak az utak, a BKV járatok. A Mogyoródit 2X2 sávosra akarja Zugló bővíteni, a Vezér út rendbe tételét a főváros évek óta betervezi, majd kihagyja a költségvetéséből.
  13. Mikortól lesz a Szugló utca fizetős övezet? Január 1-től. Megjegyzés, igencsak csuklani fog péntekenként a polgi mamája, amikor a zuglóiak észreveszik, hogy  a szokásos piaci vásárlásuk cechjét 4-500 forinttal megdobja a parkolóórák etetése.
  14. Az Istvánmező fizetőssé tétele Törökőr kertvárosának parkolási káoszt okozott.  Válasz: itt is kezdeményezték a  fizetős övezetet. Megjegyzés: ingünket-gatyánkat ki fogjuk fizetni a két parkolós cégnek. Miért nem lakó-pihenő övezet csinálunk, az nem kerülne ennyibe. Válasz: a főváros állítólag csak nem osztott burkolat esetén támogatja ezt a forgalomcsillapítási formát.
  15. Lesz-e valaha zajvédő fal a szolnoki vasút vonalán?  A kerület többször kérte ezt a MÁV-ól, de a töltésre nehéz elhelyezni, a MÁV nem is szándékozik erre költeni.
  16. Miért vágják ki a lakosok által ültetett fákat a Rákospatak mentén? Válasz: nem szakszerűen lettek ültetve.
  17. Horváth alpolgármester hány előterjesztést írt, hányszor szólalt fel másfél éves alpolgármestersége alatt? Horváth nem válaszol, pedig ez a törvény szerint kötelező. ( 0 előterjesztés, 1 hozzászólás)
  18. Miért nem hajtották végre a 100 órás ingen parkolást elrendelő testületi határozatot? Válasz: Más kedvezmény formákat keresnek. Megjegyzés, a kerület számára irtó előnytelen szerződés okán már így is a veszteség szélén táncolunk, és halál kínos lenne ha veszteségessé is vállna a biznisz.
  19. Kérdés minden alpolgármester és a képviselő számára: Életvitelszerűen  Zuglóban él-e, ide-jár-e háziorvoshoz, zuglói intézménybe jár-e a gyereke, hallja-e a lakásában repülőgép zajt? A polgi azt javasolja írjon e-mailt a kérdező minden képviselőnek... a törvény szerint kötelző válaszolni  és hát akkor minek a közmeghallgatás? Végül csak ketten, Szabó Rebeka és én válaszolunk, hogy Zuglóban lakunk. Kíváncsi vagyok betartják-e a törvényt, miszerint a megkérdezetteknek 30 napon belül  írásban kell válaszolniuk.
  20. Miért nem bontja el idén a ZVK Zrt. a Korong utcai kutyafuttatót, ha a testület erre 2018. de. 31-i határidőt szabott? Ha nem bontják el a lakosság megteszi sajátkezűleg. A karakán kiállás a meghallgatás egyetlen közönségtapsát hozta.  A polgi populista válasza: jön segíteni. Megjegyzés, a helyes válasz az lett volna: holnap kötelezem rá a ZVK Zrt-t és utaljuk a munkához szükséges fedezetet.
  21. Mikor fog megtörténni a Rákosmezei tér felújítása. Válasz: a tervek elkészültek, reméli, hogy a 2019-es költségvetésbe bekerül. 
  22. Hogy éli meg a polgármester, hogy csak 45 ember ül itt? Nem igazi közszolgálati újság a Zuglói Lapok, nem tükrözi a kerület történéseit.  Hány lakást újított fel Zugló az elmúlt négy évben. A válasz: 40-et, ez negyvennel több, mint amit az előző ciklusbn felújítottak. Hamis válasz, Papcsák idején is voltak lakásfelújítások.
  23. Bagolyvár utcai parkolás,  a lakosok parkolóhely híján a zöldterületre állnak a Rendészet megbünteti őket.
  24. Miért nem újították fel egyik szakrendelőt sem? 
  25. A szociális lakások egészségtelen állapotúak,  hány lakás felújítását tervezték bele a 2018-as költségvetésbe?  Miért kellett újra a rossz kaját szállító HUNGASt-tal szerződést kötni?

A fórum ezzel véget ért, a lakosok megbabonázva, a kapott válasszal nem megelégedve szépen hazakullogtak.

És íme a hivatalos beszámoló, mely  mondhatni elég szelektíven válogatott a kérdésekből. Megjegyzendő, az onkormanyzatitv.hu  oldalon nem található meg se a közmeghallgatás, sem a novemberi 27-i rendkívüli Képviselő-testületi ülés filmje.

komment

Címkék: közmeghallgatás Zugló Karácsony Gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr8414393400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása