HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Otromba engedményes mértékes beépítés a Bosnyák utcában

2022.10.21. 15:50 varnai

Nagyon rákaptak az "engedményes mértékes" bizniszre. Az önkormányzat filléreket kap, (lehet, hogy máshol több csapódik le?)  a zuglói közterületek, a kerület kisvárosias- kertvárosias jellege pedig helyrehozhatatlanul, örökre megváltozik. A kerületi főépítész és a politikum pedig asszisztál ehhez a rövid távú fiskális szempontú urbanisztikai károkozáshoz. 

A legújabb otrombaság a Bosnyák utca 5. alatt terveződik és az október 27-i testületi ülésre terjesztette be Hajdú alpolgármester. Tudvalevő, az elmúlt évben több tucatnyi engedményes mértékes üzletet is nyélbeütött a Gazdasági alpolgármester főépítészi segitséggel. A kertes övezetekbe 2-4 lakással többet engednek egy-egy új építésű társasháznál, a Gizella úton azonban 92 helyett 137 lakást, a Bosnyák térre 37 helyett 55 lakást, a Zászlós utcába pedig 240 lakásos bérkaszárnyát engedélyeztek. 

 A beruházó a Bosnyák utcában is maximális haszonra törekszik: a két százéves sátortetős épület közé, (az egyik földszintes, a másik egy emeletes), egy földszint plusz hat emeletes, 39 lakásos épületet kíván felhúzni.

bosnyak_u_5.jpg

Mögöttünk a szecessziós villa, a földszintes a Vöröskereszt adomány boltja, a sarkon pedig az AZT Közösségi ház. E kettő közé kerülne be a 7 szintes épület.

Igaz, a Zuglói Építési Szabályzat, a ZESZ csak 29 lakást engedélyez a telekre, de a ZESZ-be 2020-ban belehegesztett "engedményes mértékkel" a "kivéve a gyevi bíró" szabályozással, főépítészi javaslatra ettől el lehet térni. Íme a főépítészi indoklás:

A ZÉSZ 16. § (7) bekezdése alapján a lakásszám megengedett alapértéktől – a kialakult állapotra, a városképi illeszkedésre, a szomszéd telkekre gyakorolt hatásra, a terület intézményi és közmű infrastruktúrájára kiterjedő vizsgálat alapján – konzultáció keretében adott szakmai véleményben és városrendezési megállapodásban meghatározott mértékben és feltételekkel legfeljebb az övezeti előírások szerinti lakásszám engedményes mértékéig el lehet térni.

A Bosnyák u. 5. számú ingatlanon – a szabályozási határértékek betartása mellett – egy pince + földszint + 5 emelet + tetőemelet nagyságú épület elhelyezhető, mely alkalmas 39 lakás kialakítására úgy, hogy a kialakított lakások mérete is megfelel Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének Zugló városképvédelméről szóló 10/2021. (III. 26.) önkormányzati rendelete 20. §-ában a lakásokkal kapcsolatban meghatározott követelményeknek, a lakások alapterülete a 30 m2-t meghaladja. A tervezett lakásokhoz szükséges gépjármű-elhelyezés a telken belül biztosítható.

és szerintük ez az az épület, mely VÁROSKÉPILEG ILLESZKEDIK:

bosnyak_5_homlokzat.jpg

A szomszéd telkekre és épületekre, és az azokban élőkre sincs hatással az, hogy a telekhatáron ezentúl egy 25 méterre felmagasó tömör tűzfal emelkedik fel és a lakásaik, a kertjeik ezentúl semmiféle napot, fényt nem kapnak, egy falra látnak. Nyilván.

bosnyak3.jpg

Bosnyák utca 3. Ki szeretne egy tűzfal tövében élni? 

A rossz, a már ott lévő épületre tekintettel nem lévő beépítésre, egy otromba tűzfal kinézetére pedig negatív példaként pár méterrel odébb ott tornyosul a harmincas években épített sarokház, mely otromba tűzfalával teljesen elnyomja a Bosnyák utca 3 alatti gyönyörű szecessziós villaépületet. 

Az már csak mellékes, hogy tervezett új épületbe költözőknek jóformán nem lesz kertjük, mert az épület és a mélygarázs lejárat szinte a teljes telket elfoglalja. 

bosnyak_5_alaprajz.jpg

Mindezt az otrombaságot 60.000 Euróért azaz hozzávetőleg 25 millió forintért, azaz egy fél lakás áráért engedélyezzük. 

Az ilyen és hasonló döntések, túlépítések következtében aztán dominóelvszerűen esik el, bontják el a szomszéd hangulatos, akár jó állapotú kisebb épületeket. A lakók házai lakhatalanná válnak az építkezés során, a benapozás megszűnik, beruházók különböző módszerekkel kierőltetik az eladást, és a hangulatos kertes házak sorra bontásra kerülnek. Végül szinte teljesen eltünnek a kertek, a zöldterületek, a kisvárosias Zugló. 

És végül, de nem mellékesen, a pénzszűkére hivatkozás. Mire elég ez a 25 millió forint? Hogy miként lehetne ennyi pénzt megspórolni? Például az önkormányzat és az ATV közti évi 6 milliós szerződésének felmondásával? Netán a Zrt ügyvédi tanácsadási szerződéseinek és az egyéb fölösleges pártkifizetőhelyes megbízások, Gúr Nándor, Kránitz László mszp-s, Janicsák és egyéb haverok szerződéseinek megszüntetésével. Menten jutna pénz arra amire tényleg kell.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr2817959294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása