HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A nemzeti ünnepet a helyi politikai "elit" zártkörű magamutogatásává tették

2024.03.15. 12:12 varnai

Immár tizenhárom éve veszek részt  az önkormányzat Március 15-i és Október 23-i ünnepségein. Mind a megjelentek létszámában, mind tartalomban egyre silányabbak e rendezvények - lényegében megszüntek közösségi rendezvényként funkcionálni.

Az idei március 15-ét 14-én tartották...  Negyven ember jelent meg, beleszámítva  a tucatnyi rendezőt, szóvivőt, médiacég vezetőt, szóvivőt, szakmai vezetőt, kabinet fontoskodókat, a három fellépőt, hangosítókat. 

A nemzeti ünnepet  a helyi politikai "elit", a pártok zárt rendezvényévé tették. De a képviselők fele igy is távol maradt. Lakos egy sem volt, nem is hívták őket.

487038d2-6a74-4658-b7fb-936fc5ffdf78.jpg

Mára ugyanis sikerült az önkormányzati rendezvényeket úgy szervezni, vagy tudatosan vagy ennyire dilletánsan - nem tudom melyik rosszabb - hogy a lakosság még véletlenül se jelenjen meg.

Az idei önkormányzati ünnepséget ugyanis munkanapra, 13 órára tették.

A helyi politikusok szánalmas-belterjes seregszemléjévé, aktuálpolitikai ökölrázássá, üzengetéssé silányított cirkuszt tényleg kár lenne lakosoknak, ne adj isten gyerekeknek végignézniük.

Nem mindig volt ez így, volt amikor lakosok százai jöttek a környékről és távolabbról, gyerekek vettek részt a lovashuszárokkal, koncertekkel iskolai felépőkkel teli, tartalmas, színes, igényes, jó hangulatú rendezvényen. 

_dsc9122_1.jpg

2012. március 15. Huszárcsata, lósimogatás, rézágyú...

Az ünnepség helyszínének neve jellemző, afféle moldovai szatíra. Az ötvenes évekbeli lakótelep közepén lévő teret és hatalmas parkot ( lenne ennyi zöd közterület egy mai lakóparkban?)  Pákozdi Antal Danuviás munkásról nevezték el, aki meghalt az '56-os "ellenforradalom" során. A tér lassan simán pákozdivá lényegült át, különösen miután a '48-as emlékkövet a közepén elhelyezték, és itt rendezik a márciusi ünnepségeket.  Papcsák nem bírt magávlúal,  a teret a lakosság megkérdezése nélkül Wass Albertre neveztette át. A lakosok bár több száz aláírást gyűjtöttek, nem tudták visszaváltoztatni.

De ha már seregszemle, érdemes a felhozatalt végigtekinteni. Fontos, hogy ki kit képvisel, és az is érdekes kik maradtak távol. Hát nézzük:

A fideszesek, a kormányoldalhoz közelebbi civil szervezetek, a velük szimpatizáló lakosok már rég nem vesznek részt az önkormányzati ünnepségeken, külön, magukban ünnepelnek.  Ennek a rossz kölcsönös utálkozásnak csak akkor lehet véget vetni, ha megszűnik a szónokok durva aktuálpolitizálása.

A mostani rendezvényen Horváth polgármester és a két kerületi országgyűlési képviselő voltak a szónokok. A polgármester még visszafogott volt. Hadházy Ákos párhuzamot vont az akkori forradalmárok és a mai ellenzék között. A szöveg eljutott a parkolási korrupcióig végül az előválasztásig, megfutamodó gyáva Jelasicshoz hasonlítva az előtte felszólaló polgármestert. 

7e49db31-bead-4492-ae9d-d90746aa0eb7.jpg

Egymást hergeltük. Lakosság sehol, éneklő, szavaló gyerekek..?  

Vajda Zoltán már nem is bíbelődött 48-as párhuzamokkal, direktben szídta a kormányt, végül felemlegette sérelmét, hogy őt a XVI. kerületben nem engedik felszólalni. Igazuk van, de minek ez ide.. és mennyire elegáns?

Jordán Adél, a másik szavaló előadó és a remek énekes messze nagyobb tapsot kaptak mint a politikusok. Nem véletlenül.

Ezután elérkeztünk a  ki tud nagyobb koszorút venni közpénzből versenyhez. A helyi pártszervezetek egész kocsikeréknyiket vonszolnak és  két körben is egymásra licitálnak, mert egyszer a frakciójuk, egyszer a pártalapszervezet nevében mennek ki, az élelmesebbje még egy kamucivil szervezetként is villant egy húszonharmincezres koszorút.

A zuglói  MSZP háromszor is kivonult.  Tóth Csaba A kerületi alapszervezet elnöke nem tette tiszteletét, előválasztási bukás óta illegalitásba vonult, onnan irányít, üzletel. b338c962-b0ab-4ba2-999b-60d3184bed8a.jpgÍgy helyette koszorúzhatott az Összefogás Zuglóért egyesület nevében (2%-ot kaptak az időközin) egy nem kevésbé kompromitált angyalföldi ügyvéd, az a dr. Békefi László, aki a Tóth megbukásához vezető gyártelepet intézte okosba: inkubátorházként rejtve el a milliárdos tulajdont.

Végül koszorút helyeztek el a kerületi nemzetiségi önkormányzatok képviselői és mi is, helyi civilek.

3fabb30c-f33b-4442-8233-59d684ce3ead.jpg

 Katona Zsolt a zöld Zug Kör nevében, míg a Civilzugló Egyesület nevében Zágon Zsuzsa és én heyeztünk el virágot. 

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr6118354357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2024.03.16. 00:42:52

A gyerekek és a tanárok ünnepelnek az iskolában is. Érettségi után meg sajnos hidegen hagyja az emberek többségét, főként a leírtak miatt, ami országszerte jellemző. Sokan viszont egyszerűen csak pihennek, kirándulnak ilyenkor, még akkor is, ha egyébként érdekli őket a történelem és a politika.

Andy73 2024.03.16. 00:46:05

Az persze nem mindenütt jellemző, hogy munkaidőben legyen az ünnepség, inkább csak ott, ahol az iskolásokat is kivezenylik a helyi ünnepségre.
süti beállítások módosítása