HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Utánuk az özönvíz

2024.09.27. 16:12 varnai

Egyre több helyről jelzik a lakók, hogy Zugló közterületei, zöldterületei még a szokásosnál is koszosabbak, elhanyagoltabbak.

Sajnos igazuk van, a kutyaürülékgyüjtők mizériája csak a jéghegy csúcsa volt. Mindenütt méteres gaz, letört faágak, szeméthalmok, az elmaradó locsolások miatt kiszáradó százezres facsemeték...

Mint kiderült ugyanis a polgármester nyomására a Zuglói Zrt nyár közepére elköltötte az egész évre szánt keretösszeget, a zöldterületi munkákra a költségvetésben szánt 960 milliós összeget.

Az el nem végzett munka sajnos megtapasztalható a kerület bármely pontán, de szemléltetésnek elegendő egy parányi ficak:  a Rákospatak utca Szugló utca sarkán lévő féllegális parkoló, a Németpróna utca és a "párbeszédes klimaerdő" botrányos állapotán.  

nemetprona.jpg

A kép közepén lévő patakmenti illegális parkoló körül halmokban áll a szemét.

A területen leginkább a Bayer kivitelezésén dolgozók kisteherautói parkolnak... Amúgy a pár éve készült légifotó ijesztően mutatja meg a kerület  zöldterületeinek fogyását, félelmetes ütemű beépítését is: mára a kép bal sarkán a volt szabadidőközpont zöldterületei és tanuszodája helyett a Bayer nyolc emeletes irodaházai, a teniszpályák helyén az MTK csanoka áll, míg a jobb felső zöldterületen a Paskál Rose "lakópark" épületei magasodnak.

34f1d97a-5a7b-4338-b9b0-9a1c394af1e1.jpg

Céges kisteherautók és feltehetőleg a róluk leesett építési törmelék...

482caea8-fa29-4c66-abeb-73a8e3b03ec2.jpg

2f1b9f64-ae01-4cfe-9b51-a78d666ec72b.jpg

10a44f07-f430-4e1a-ac1b-e40012992bb3.jpg

7872bbfa-6aaa-4b8b-8452-1732940a0043.jpg

0c5da320-4ce3-4a21-ad7b-0501cd162a25.jpg

A rendészetnek is lenne itt dolga bőven...

A zöldterület fenntartási 960 milliós keret kimerülése nem véletlen. A tavaszi választási kampányra készülve ugyanis extra fűnyírásokat, virágültetéseket, kapkodva zajló parképítéseket rendeltek, ( testvérvárosi park és kutyafuttató, Zsálya-parki játszótér, egynyári virág kiültetések garmada)  kampányüzemmódban éjjel-nappal pardézott a két frissen vett utcaseprő gép, a locsoló... pénz nem számít alapon.

A Zrt. igazgatója írásban többször is jelezte a polgármesternek, hogy az intenzív költés a keret idő előtti kimerüléséhez fog vezetni, augusztustól többletforrásra lesz szükség.

Ezeket a figyelmeztetéseket az újraválasztásáért vadul és közpénzből kampányoló Horváth Csaba gondosan eltitkolta a képviselő-testület elől.

vezig_level_keretkimerules.jpg

 

 

Az első, márciusi levelet, melyben meglehetősen álságos módon a képviselői igényekkel magyarázza az intenzívebb pénzköltést, még több követte, de a képviselő-testülethez ezek a levelek is csak a szeptemberi testületi ülés vitái, a 2023-as beszámoló ismételt el nem fogadása után, a vezérigazgató által jutottak el.

vezig_szept5.jpg

A milliárdos keret kámforszerű elfogyására szintén magyarázat lehet a túlárazás, azaz ha a szerződést vetélytársak nélkül elnyerő Deergarden Parkfenntartó Konzorcium mindent exra magas áron számláz a kerületnek. Ezt tökéletesen illusztrálta az öntözőzsákok esete. Ezekből 530 darabot adtak el nekünk - bár minek vannak, ha vizet nem tölt beléjük senki? -  darabonként bruttó 20.000 forintért. Ezeket a zsákokat 5-6000 forintos áron még kis  tételben is meg lehet venni bármely kertészeti boltban, nagytételben pedig nyilván még olcsóbbak lehetnek,  azaz négyszeres a túlárazás. És míg a zsákok legalább megszámolhatóak, addig a fűnyírásnál, kaszálékgyűjtésnél, lombgereblyézésnél, egyéb munkánál egy jóindulatúan kiállított teljesítésigazolás elég, hisz a fű úgyis visszanő, újra lehullanak a levelek... ki tudja egy hónap után megmondani hányszor nyírtak, gereblyéztek?

Emlékezhetünk, a Zuglói Zrt és a polgármester több éven át együtt szabotálták el az évi 5-600 millióba kerülő fűnyírás feladatkör beszervezését...  A fővárosi milliárdos kertészeti munkák  körüli korrupciós machinációkról az elmúlt hónapban többször írt a sajtó.

Az új testületnek nem lesz könnyű dolga, hisz a Zuglói Zrt-ben úgy kell rendet csinálni, "seprűket" cserélni, új strúktúrákat kialakítani, hogy eközben a munkának sem szabad megállnia

 

Szólj hozzá!

Címkék: Zuglói Városgazdálkodási Zrt Hajdu Flórián Horváth Csaba polgármester Bernula István vezérigazgató

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr3318501400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása