HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Lesz-e Zuglóban Helytörténeti gyűjtemény és kiállítóhely?

2019.02.18. 11:03 varnai

Múltunk, lakóhelyünk és annak történetének megismerése tesz minket öntudatos, büszke,  lokálpatrióta állampolgárrá. Az izgalmas helytörténeti kiállítások  felnőttek és gyerekek számára is varázslatosak, mesebeli kaput nyitnak a múltra, sétálhatunk a száz évvel ezelőtti utcánkban, hallhatjuk a csörömpölő villamosokat, láthatjuk dédnagymamánkat dédnagyapánkkal konflisból szállva karonfogva  sétálni. 

Zugló patinás városrész, (az első épület Herminamezőn 1851-ben épült) és mint mezőgazdasági külterület része volt a középkori  Pest és Magyarország történelmének, hogy csak egy példát említsek, a középkorban a Rákos mezején tartották a rendi gyűléseket. 

A zuglóiak általában büszkék zuglóiságukra és lelkes lokálpatrióták, érdekli őket a múltjuk, a Civilzugló Egyesület által szervezett helytörténeti sétáink mindig teltházasak.  Számos családról tudom, hogy több generáció óta élnek ia kerületben, (és ha a kerületet nem teszik lakhatatlanul túlzsúfolttá és zajossá nem szívesen költöznek el).  A mi családunk 1944 óta él a kerületben, ugyanoda a Hermina, annó Május 1. úti suliba  jártam, ahová a mamám és testvére.

Mára, közel három évtizedes gondos munkával a Herminamező Polgári Köre (alapítva 1990)  jelentős helytörténeti anyagot gyűjtött össze, korabeli fotókat, térképeket, képeslapokat, régi iratokat, tervrajzokat, visszaemlékezéseket.Ez a  hozzávetőleg 10 ládányi anyag 7 éve bedobozolva egy pincében hever. Ez luxus és abszurdum.

82407.jpg

Egy kép a létrehozni tervezett kiállítás anyagából: a Thököly út 1890, a lóvasút kiépülése után. Kép: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.083

 

 

Mára bőven elérkezett az idő, hogy Zugló is - más kerületek, települések példáját  évtizedes lemaradással követve - létrehozza a saját Helytörténeti Gyűjteményét és annak állandó Kiállítóhelyét! 

A szó szerinti előterjesztést  - együtt az eddigi előterjesztéseinkkel  - a Civilzugló Egyesület honlapján megtalálják. 

Kérdés, megszavazza-e a csütörtökön a zuglói képviselő-testület a gyűjtemény és az állandó kiállítóhely létrehozását?

És ami még fontosabb, azután tesznek-e érdemi lépéseket, (nem lesz-e a kommunikáció után szépen elfelejtve, elszabotálva, mint az oly sok fontos döntésünkkel történik)  hogy fizikai valójában is megvalósuljon Zuglóban egy hasonló minőségű kiállítás?

Pár napja követendő mintákat keresve a szomszédvár Rákospalota Helytörténeti Kiállítóhelyén jártam. Őszintén szólva le voltam nyűgözve a kiállítás színes tartalmán és még inkább az installáció minőségén, mely bármelyik országos és külföldi múzeumban is megállná a helyét. Le a kalappal!

Rajtuk kívül állandó helytörténeti kiállítóhellyel rendelkezik Óbuda, Kispest, Angyalföld, Ferencváros és Kispest is.

Az alábbi képek a Rákospalotai Helytörténeti Kiállítóhelyen készültek, remélem egy év múlva nekünk is lesz hasonló!

nagyterem_0142.jpg

monitor_0122.jpg

Rákospalota Pest környéki faluból agglomerációs településsé válása. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi kávéház, vendéglő működött palotán - ma nincs ennyi.

kavehaz_0138.jpg

kassza_0139.jpg

pekseg_0137.jpg

Egy rákospalotai pékség és egy fűszeresbolt berendezése. Ami hiányzott elkérték máshonnan, a pénztárgépet a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adta nekik kölcsön.

terkep_0123.jpg

neon_0121.jpg

 Egy óriás kivetítőn és több monitoron fotók, korabeli híradó és  filmrészletek futnak, teszik gyerekek számára is  izgalmassá, interaktívvá a kiállítást.

meghivo_0130.jpg

 1908. március 27-i közgyűlésük meghívója, napirendje...  Ma, a  demokrácia korában furcsamód már nem hívják meg a lakosokat a testületi ülésre. A Zuglói Lapok 16 oldalán nem áldoznak egy hasábnyi helyet a lakosok meghívására, és online  felületeken, közösségi oldalakon sem sikeredik értesíteni a lakosokat mikor és miről döntünk.

komment

Címkék: helytörténeti gyűjtemény Civilzugló Egyesület Herminamező Polgári Köre (alapítva 1990) Rákospalota helytörténeti gyűjtemény

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr914628610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása