HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A vezérigazgató kirúgása, megállapodás a Bayerral... izgalmas testületi ülés igérkezik

2023.05.23. 13:18 varnai

Elsőként, zárt ülésen tárgyaljuk a Városgazdálkodási Zrt-nk igazgatójának felmentését, ezért kifejezetten feszültnek igérkezik a május 25-i képviselőtetületi ülés.

A rendezvény, azaz Zugló lakosainak közösséggé szervezése, a lakossági érdekérvényesítés mellett ez a Civilzugló Egyesület másik, kevésbé látható, de legalább ennyire  fontos profilja: a lakosság képviselete az önkormányzatban, a képviselőtestületben. Mint látjátok 47. napirendi pontról döntünk, számos igen fontosról. Az előterjesztések ITT olvashatóak el. 

És nem utolsó sorban a lakosság részletes tájékoztatása is a célunk, beszámolni az ökormányzati kulisszák mögötti történésekről. 

1. A Momentum alpolgármestere belecsap a lecsóba, de igaza van. Az 5 milliárdos büdzséjű cégben az elmúlt háromnegyed évben nem történtek meg mindazok a változások, melyeket kinevezésekor elvártunk tőle. A zárt ülés állítólag kötelező, bár szerintem a lakosoknak joga lene tudni, ki mit gondol a cégben történtekről.  A DK által áterőltetett Bernula István cégvezetővé kinevezését augusztusban a polgármester sokáig ellenezte, egyszer meg is vétózta - úgy tűnik igaza volt. Egy mondat az akkori közleményéből: 

Hiába ragaszkodik görcsösen a zuglói DK az elfogadhatatlan jelöltjéhez, a Zuglói Zrt. élére kizárólag alkalmas szakember kinevezését támogatom. Éppen ezért élek a polgármesteri vétómmal és nem engedem, hogy egy alkalmatlannak bizonyult havert nevezzenek ki vezérigazgatónak.

Nagyon kiváncsi vagyok, megváltoztatja-e a mostani szavazáskor az akkori sommás véleményét. A Zrt.  működésére jellemző, hogy a 2021. decemberében megválasztott felügyelő-bizottság által 2022. márciusában elindított négy belső vizsgálat 14 hónap elteltével, mindmáig nem zárult le, pedig nincs bonyolult dolguk: önmagukat ellenőrzik, hiszen a felügyelő-bizottságba nem engedték be sem a Civilzugló Egyesületet, sem a fideszt. A céget 2 DK-s, 2 Momentumos, 2 MSZP-s "felügyeli".

kt_meghivo_23-5-25_2_-1.jpg

3. A ZVK Zrt.  üzleti tervét az előző testületi ülésen már visszadobtuk, mert szó szerint szerepeltek benne átkopizott részek az előző éviből. A terv nem igazán reagált a tavalyi Cykling átvilágítás megállapításaira, mely szerint pazarlóan és átláthatatlanul működik a cég, és ennek következményeként az előző igazgatót felmentettük. 

kt_meghivo_23-5-25_2_-2.jpg

8. a cégvezetők teljesítmény bérezése. Ez amúgy jó ötlet, de a cégvezetők bérét épp az előző testületi ülésen emelték meg 20%-al. Keresnek épp eleget, pl. a Zrt. igazgatója havi 1,8 millió forintot, mely több mint a polgármester fizetése.

9. A Városgazdálkodási Zrt. alcégeként eldugott Információs és Média Kft, azaz a médiacéggel szerződés kötése. A kerületi média/propaganda immár évi hozzávetőleg 300 millió forintba kerül, (plusz a köztisztviselőként foglalkoztatottak, pl. még sosem volt a zuglói önkormányzatnak szóvivője, most van) Rengeteg ember van fizetve szerződéssel, miközben a legnagyobb dologi kiadás, a Zuglói Lapok már csak havonta jelenik meg ( 25 éven át kétheti periodika volt, azaz kétszer ennyibe került a nyomda és a terjesztés). A kerületi média leginkább a polgármester népszerűsítésével van elfoglalva, és a sajtóetikai normákat megszegve más vélemények közlésének nemigen ad teret. Pár éve a kutyapárt, idén a Momentum készített egy felmérést a lap tendenciózusságáról. Miközben a képviselők évi EGY alkalommal 1500 karakterben nyilatkozhatnak, a lakosok levelei pedig ki vannak tiltva felejtve a lap hasábjairól a médiánk erősen női bulvár, woke irányba ment el . Nem a zuglói önkormányzat dolga egy ilyen műsorfolyam létrehozása, a szerkesztői-barátnői kör kifizetése. 

 

11kt_meghivo_23-5-25_2_-3.jpg

11. Megállapodás a Zugló-Városközpont Kft-vel.  A polgármester a tavalyi többszöri napirendről levétel ellenére kitartóan erőlteti, hogy az önkormányzat írjon alá egy egyoldalú elköteleződést a Bayerrel. A koalíciós partnerek, a DK és a Momentum már tavaszra belátták, pedig az az elvi koncepciót 2021. novemberében még megszavazták, hogy a lakosság ellenzi a megalomán terveket, és a szerződéssel a kerület fog rosszul járni.  Ebben tervezetben a jelenlegi  piac terület kiürítése és átadása áll. A Bayer láthatólag mindent megtesz, hogy a piacot eltüntesse a már szerkezetkész 168 lakásos lakóháza tövéből, mert hát ki vesz olyan lakást, mely egy ponyvás piacra néz?  És hasonló okból nem érdeke, hogy bármi más épület a piac helyére felépüljön, legyen az új piac, (mely konkurenciája lenne a plázájában lévő supermarketnak, boltoknak) netán forgalmas szakrendelő.

340495849_771761971136283_3339216601798842792_n_1.jpg

De hogy a polgármester miért a Bayer érdekét nézi és nem a kerületét, ki tudja...?

Most annak ellenére akar a szerződésről szavaztatni, hogy, mint a mellékleteknél meg is jegyzik, nincs meg a végleges szöveg.  Egyre inkább úgy tűnik a Bayer és nem a kerület oldalán áll. Érdemes a főépítészi és főmérnökségi észrevételeket is elolvasni. 

bayer1.jpg

bayer_foepitesz.jpg

bayer_fomernokseg.jpg

Ezek után nem csoda, hogy a Jogi és Ügyrendi Bizottság nem támogatta. Nem vall politikai éleslátára egy ilyen előterjesztést erőltetni.

13. Az ÖKOHÁZ telek eladásra meghirdetése. Így teljesedik be a sorsa a jobb sorsra érdemes projektnek. Valakik mindvégig erre vártak.okohaz1_1_1.jpg

A közvagyon felélése - elkótyavetyélése:  Az április testületin kishíján eladták a telket 70 millió forinttal olcsóbban. Az eladásra szánt telek helyén már rég egy 28 lakásos EU-s pénzből épített szociális bérháznak kéne állnia.

Az előző testületin Hajdú Flórián MSZP-s gazdasági alpolgármester megpróbálta a telket lendületből eladni, de akkor csak egy értékbecslés készült, 460 millióra értékelve a telket, és ennek a törvénytelenségére a jegyzőnek kellett fellhívni a figyelmet. A második, most készült értékbecslés már 530 millóra tartotta a telket. Ha elfogadják Hajdú előterjesztését egyből 70 milliót vesztettünk volna... Ilyen és hasonló kis trükkökkel veszít a kerület százmilliókat, és nyer egy-egy döntéshozóhoz közel álló építési vállalkozó ugyanennyit.

17. A tavalyi zárszámadás legfontosabb száma, hogy 3,2 milliárd forint pénzmaradványt hoztunk át 2023-ra, a kerület számláján pedig 4 milliárd forint volt. Tehát a beruházások, intézmény, bérház, közterület felújítások nem azért maradnak el, mert nincs pénz, hanem mert egyrészt a polgármestert a médiaszereplésein kívül tán csak a városközpont álma érdekli, és nem is érzékeli a közterületek, intézményeink állapotát, másrészt képtelenek bármilyen beruházást, felújítást előkészíteni, megtervezni. Az Ökoház  sorsa tökéletesen illusztrálja ezt a műszaki impotenciát és alkalmatlanságot. 

kt_meghivo_23-5-25_2_-4.jpg

kt_meghivo_23-5-25_2_-5.jpg

kt_meghivo_23-5-25_2_-6_1.jpg

kt_meghivo_23-5-25_2_-7.jpg

37. 38. Változtatási tilalom és építési tilalom elrendelése. A Bayer a rozsdaövezetté nyilvánítással bármit kezdhetne a környék utcáival, közterületeivel. Ennek megakadályozására tett Momentumos javaslatok.

39. A Bayer igen pofátlan módon Zugló Városközpont Kft. nevet adta a beruházásra létrehozott alcégének. Ebből mindkét információ hamis. 1. Egyrészt semmiféle városközpontot nem épít, plázát, lakást, irodákat épít. Azt az önkormányzat építene, ha lenne miből. 2. a Zugló szó használata csak az önkormányzat engedélyével lehetséges. De ők erre is tojtak, simán bejelentették a cégüket ezzel a bitorolt névvel. Most ezt, így két év után megtiltjuk - vagy nem. Az előterjesztés kicsiny bizarrsága, hogy erre Victora képviselő már többször javaslatot tett. 

kt_meghivo_23-5-25_2_-8.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: Civilzugló Egyesület Horváth Zsolt alpolgármester Horváth Csaba polgármester Rózsa András alpolgármester Bernula István vezérigazgató Bayer Property Kft

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr7318130468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása