HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Lakás és helyiség eladás rendelet, energia közbeszerzés, médiacég kistafirungozás

2020.06.25. 09:37 varnai

Az első testületi ülés a veszélyhelyzeti szünet, a polgármesteri egyszemélyi döntéshozatal után. A 25 napirendi pontban több igen fontos, régóta várt előterjesztés, és több a kerület számára veszélyes, az önkormányzati vagyon eladását célzó rendelettervezet szerepel..Lássuk sorra:
kt_meghivo_2020-6-25_1_-1.jpg
1. Hasznos az elkészült Energetikai koncepció, csak az szomorú, hogy miközben koncepció nélkül is tudjuk hol lehetne spórolni, ehhez képest idén semmiféle jelentősebb beruházás nem történik az intézményeinkben. Miközben "Kezdődnek a fejlesztések!" szlogennel kezdték a ciklust 2020-ban semmiféle ablakcsere, tető, homlokzatszigetelési  közbeszerzés nincs kiírva.
2. A zárszámadás -  eső után köpönyeg.
3. Turisztikai folyosó kerékpárutat terveznek EU-s milliárdokért végig a Rákospatak mentén. Biztos itt fognak a Füredi lakótelepre kíváncsi hollandok bringázni... A forgalomszámlálások szerint - és napi szinten bringázóként is tapasztalom - hogy a pénzből a sugárirányú kerékpárutakat kéne kialakítani, különös tekintettel a kereszteződésekre, mert ezekben van baleseti helyzet, ezen irányokban van jelentősebb forgalmi kerékpározás.   A terv ITT megtekinthető.
4-es napirendi pont a Rákospatak part átépítése 460 millióért. Ide csoportosítanák át a Vezér út régen tervezett parkosítására kapott 100 milliós fővárosi pénzt is. A 45 fokos rézsűből 30 fokos lesz....  de a közvetlen vízkapcsolatot nem akarják megcsinálni, a látványtervekben ábrázolt nádasos természetes kiöblösödésekről szó sincs, úgyhogy sokat nem ér, Lesz sok drága térkő,  murva, utcabútorok.
kt_meghivo_2020-6-25_1_-2.jpg
5-6. Végre, több mint két évvel, a 2017. decemberi előterjesztésem után kerül sor a megvalósulásra, az áram és gázenergia szolgáltatók  közbeszerzéssel megversenyeztetésére. Évente több mint 266 milliót költünk e két  energiaforrásra.  Más önkormányzatok már 2011 óta élnek a módszerrel, a versenyeztetéssel évi 10-20%-al lejjebb tolva a beszerzési árat.
7-8-9. Támogatandó előterjesztések.
10. Komoly anyag a lakáshasznosítási terv, végre számba veszik a kerület lakásvagyonát. Az elmúlt években sikerül milliárdos kintlevőséget felhalmozni, miközben a lakások 90%-a szociális lakbérért, (nem ellenőrizve a rászorultságot)  havi 20-30 ezer forintokért van kiadva, van aki milliós tartozást halmoz fel. A fizetési hajlandóságot nem segíti, hogy 2015 óta nincs kilakoltatás.
kt_meghivo_2020-6-25_1_-3.jpg
11-12. napirend Az MSZP frakció által készített előterjesztések:  Zugló Önkormányzata tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének egyes feltételeiről  szóló új rendelet, melyeket Hajdú Flórián jegyez. Csakhogy a lakásgazdálkodás Rózsa András Momentumos alpolgármester hatásköre, akit semmilyen módon nem vontak bele a rendelet elkészítésébe... aki ezt rossz néven is vette. 
Gyenge ellencsapásuk a 13 napirendi pontként bekerülő  elvi határozat benyújtása volt, mely azt szögezné le, hogy a befolyó pénzt csak fejlesztésre lehet fordítani.
Láthatólag az MSZP Zugló lakásainak és helyiségeinek kiárusítására készül. Sorra jönnek is be a helyiség eladási előterjesztések a Gazdasági Bizottsághoz, mely  MSZP-s többségű. Különösen jól járhat az a kör, akik az elmúlt pár évben helyiségeket bérelt Hajdú Flórián előterjesztéseivel. 
Ilyen például a Thököly úti 155 nm-es ház eladása 18 millióért, melyben tegnap született döntés, a Momentum és a DK ellenszavazata ellenére is átnyomva. A Polgármestert a döntés felfüggesztésére kértem,  aki ezt meg is tette. Részletek holnap. A kerületi ingatlanok eladását -  az alulértékelésen és egyéb ügyeskedéseken túl -   elvi okból sem támogatom, mert a kiadás folyamatos bevétele helyett egyszeri bevételt generál, (azt is évekig részletekben fizetik) miközben az önkormányzat lassan feléli a vagyonát. Eddig minden vagyoneladási bevétel eltűnt a kasszában, ezután sem lesz másképp.
14. 100 milliós összegben írnának ki VISSZATÉRÍTENDŐs pályázatot társasházak felújítására. Furamód előnyben részesítik azokat a házakat, melyekben van önkormányzati tulajdon, vagy melyeket a Zuglói Társasházkezelő cég kezel, ez nem igazán fair verseny így. Amúgy támogatom.
  15. a Zugló Információs és Médiacsoport Kft. Zugló Önkormányzata számára kialakított, integrált információ- és tartalom-szolgáltatási modellje tervezetének és stratégiájának, továbbá Vállalkozási Keretszerződésének elfogadására
Az előterjesztés 2020 második fél évére 130 millió forintot adna a frissen létrehozott médiacégnek. Ennek az összegnek semmiféle lebontását, indoklását nem kaptuk meg, kérés ellenére sem. Az előterjesztéshez módosítót adtam be, 80 milliót javasolva, ez több mint elég az elmúlt évek médiaköltéseit ismerve.
 Emlékezetes, hogy a Médiacéget - feleslegesnek ítélvén - 2018-ban Karácsonyék megszüntették. A most létrehozott céget ráadásul a ZVK Zrt alcégeként hozták létre, azaz a testületnek semmiféle kontrollja, még rálátása sincs a működésére. Hasonlóan a Piac céghez sem az ügyvezetőt  de jellemzően még az FB tagokat sem a testület választotta meg. A cégben Murányi Marcell - a Népszabadság egykori főszerkesztője - lett az igazgató. ő Horváth kommunikációs főtanácsadója, de az eddigi Zuglói Lapok lapszámai azt mutatják, az újság a szépen FELSOROLT sajtóetikai elvek ellenére semmivel sem különb, azaz ugyanolyan torz, elhallgató és egyoldalú, mint a közmédia és a Fidesz házisajtótermékei, csak épp az ellenkező irányba.
A többi napirendben fellebbezésekről döntünk, melyeket a zöldterületre parkoló megbüntetett autótulajdonosok adnak be. E napirendek során mindig elmondom, hogy figyelmeztető táblákat, bokorsorokat, köveket kellene a beszedett pénzből kihelyeznünk, mert több helyen a legjobb szándékkal sem tudható, hogy a terület "zöldterület".
kt_meghivo_2020-6-25_1_-4.jpg
kt_meghivo_2020-6-25_1_-5.jpg

1 komment

Eltűnő zuglói sportpályák

2020.06.08. 20:00 varnai

Zugló lakossága, ha  csak úgy kicsit, családi, baráti körben mozogni akar, ma már csak a Mogyoródi úti önkormányzati sportpályát veheti igénybe. 

Az őshonos zuglóiak  emlékeznek, a rendszerváltás óta  a kerületükben tucatnyi sportpálya tünt el, legtöbbjük helyén lakópark vagy áruház nőtt ki a földből, ez fog történni a Bosnyák téri önkormányzati Sport és Szabadidőközpont és tanuszoda 68.000nm-es, 2006-ban elkótyavetyélt  és azóta is üresen álló telkével is.  Hasonlóan  több, mint egy évtizede gazdátlanul pusztul, feltehetőleg haveri befektetőre vár az önkormányzat 7800nm-es Római-parti üdülője is.

bosnyak3d.jpg

Balra lent a Bosnyák piac, a főváros utolsó hagyományos és közkedvelt piaca, fölötte a volt sportközpont és a lerombolt  tanuszoda. A telekre 100.000 négyzetméternyi beépítést, és  tavaly 15%-nyi lakást engedélyeztek. Messzebb az MTK Lantos Mihály pálya. A kép jobboldalán lévő a Rákospatak és a Miskolci út közti zöldterületet mára teljesen beépítették, itt épül a 770 lakásos, óriási Paskál lakópark. 

A folyamat nem állt meg, a még megmaradt kerületi sportpályákról is szisztematikusan szorítják ki a lakosokat: a Csömöri úti Lantos pályát visszakérte az MTK, a lakosságnak nem adnak használati időt,

postas.jpg

A keritésmenti jegenyesort tavasszal tarra vágták.  A Róna úti Postás Sporttelepet az elmúlt évtizedekben hagyták lerohadni, a lakosságot elűzték, egy NER ügyvéd lett az egyesület elnöke és most túlméretes Tornaakadémiát terveznek rá. Mindkét pályán brutális mennyiségű fát pusztítottak ki a sportszerető szakemberek.

A Mogyoródi úti terület a rendszerváltás előtt a Telefongyár munkásait szolgálta, a privatizáció után a Siemens nevet kapta, majd sok évnyi elhanyagoltság után az  önkormányzathoz került. 

mogyorodi3d.jpg

A google képe kb. 2017-es. Azóta a pályát baloldalról szegélyező fás ligetet teljesen kivágták, a területet a Cordia Lakópark második ütemével építették tele, a pályát ma egy brutális épületfalanszter szegélyezi.

A terület sokat változott az elmúlt évtizedben, most egy-egy szép napon akár kétszáz környékbeli is kijön, a pályaterület harmada, mely jelenleg használható tele van.

A  telephely legnagyobb részét elfoglaló nagypálya méretű focipálya füve  ugyanis hónapok óta elkerítve, üresen áll.

101787440_245757756729637_631684471132782592_n_1.jpg

A tavaly elkészült kisméretű recortán futópálya igen közkedvelt, azért lett ilyen kicsi, hogy a beszerzési értéke a 25 milliós közbeszerzési értékhatár alatt maradjon.

A nemrégiben MLSZ pénzből alagcsövezett, felújított profi pálya hónapok óta kihasználatlan, le van zárva.  A háttérben a Cordia lakótelep lakópark, a pálya szélén kivágott jegenyesorból csak két fa maradt hírmondónak.

Állítólag komplikált a füvet az MLSZ elvárásainak megfelelően nyírni, a BVSC használhatná, de van nekik elég... most tehát nincs aki üzemeltesse. Közös lónak... Ottt a szép gyep, de jelenleg sem a profik, sportegyesületek, sem a lakosok nem használhatják a pályát.  A zuglóiak, a kerület nem nyert, hanem vesztett ezzel a " majd más kifizeti helyettünk" önkormányzati ügyeskedéssel.  Addig is lehet focizni a porban.

102318835_337383793910700_1542109278939119616_n.jpg

 

Hasonlóan sikeres és elvetélt ötletek váltották egymást az elmúlt évtizedben,  van pl. elfogadott határozatunk a területen kalandpark létesítésére, legutóbb pedig egy eddig sosem látott csömöri Rubeola futsal klubbal terveztek TAO pénzzel bunkerszerű csarnokot építeni. 

Ilyen félsiker a vagy négy éven át készülő állami pénzből épült központi épület, melyet sikerült a nagypálya és a kosárpálya közé beszorítani. 

A lassan belakott épülete félig vált be, a tornatermek működnek, de a felső öltözős szintjét alig használják,  a külső lépcsős kilátóteraszra nem megy föl a kutya sem, kifejezetten fölösleges. 

101853659_3150515768339610_4821245006171865088_n_1.jpg

A hol vastagon támogatott, hol megfojtani akart Sport és Rendezvény Kft-t sajnos évtizedek óta a kerületi politika játszótere,  elfekvő politikusainknak, párthűbéreseinek kifizetőhelye. Igazgatói széke, alkalmazotti köre politikai koncként kialkudott állások, ahová a legkisebb hozzáértés nélkül is bárki kinevezhető és ha a politai alku úgy hozza bármikor beáldozható. 

Ezzel a hozzáállással a sportcégünk nincs egyedül, tíz éves képviselőségem alatt, legyen akár fideszes, akár baloldali többség,  egy alkalom sem volt, amikor bármelyik önkormányzati cégünk élére nyilt pályázattal, szakmai alapon, és ne politikai koncként, ismeretségi alapon -  nem ritkán szakmai CV nélkül - neveztek volna ki vezetőt. A Sport Kft. kezeli a Kövér Lajos utcai pályát, az önkormányzat soltvadkerti táborát, illetve az elhíresült csíkszeredai vendégházunkat.

Tengóznak, tucatnyian izzadnak a street workout eszközökön, barátok kosaraznak, tele a kamaszokkal a skate pálya. 

102375619_627106314563220_7143439131975090176_n.jpg

A skate pálya is nagyon népszerű, de meglehetősen leharcolt. A képen látható lyuk a használók szerint több, mint egy hónapja  éktelenkedik rajta, aki belemegy a képen láthatónál jóval súlyosabb súlyos sérülést is szenvedhet.

103076072_1337722733095099_6921346201300238336_n.jpg

101973431_3065343290216019_708134962016026624_n_1.jpg 

102379160_2616624765330875_1487084863772164096_n_2.jpg

 Idén készült el egy parányi játszótér, mely a legkisebbeket szolgálja, míg a papa kondizik. 

101857427_3241989185835406_7226058394191265792_n_1.jpg

 A területre most egy vurstlit is beengedtek, dodzsem, hullámvasút, körhinta, céllövölde...  nem  tudom mennyire jó ötlet ez.

102703479_250407376285276_5331543818799939584_n_1.jpg
103396643_823856814808701_2942037923299731633_n.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: MTK Zugló Bosnyák tér Zuglói Sport és Rendezvényszervező Kft Mogyoródi úti sportpálya Postás Sport Egyesület Paskál lakópark

Nyílt levél a polgármesterhez, feljelentés hűtlen kezelés ügyében

2020.04.29. 11:40 varnai

Ha egyszer egy virágzó üzlet beindul, ha egymásra talál eladó és vevő akkor nincs aki szétválassza őket. Így van ezzel Kupper András és a zuglói szocialisták is. Pénz beszél, kutya, ez esetben a kerületi Momentum, hiába ugat.

Az elejétől problémás, Karácsony expolgármester által is korruptnak tartott zuglói parkolási biznisz újabb stációjához érkeztünk: ezúttal 400 millió forinttól sikerül Zuglót megszabadítani, és értelemszerűen ugyanennyivel gazdagítani az aljas üzletben érdekelteket. 

A további 76 parkolóóra megvásárlására és 4 éves üzemeltetésre szóló közbeszerzést még tavaly írták ki. Egyetlen cég, a Kupper féle C-WARE pályázott, árverseny tehát nem volt. Karácsony is érezte, hogy a választási kampányt meghatározó parkolási botrány, a felelősségelhárítási manőverek kellős közepén  igencsak kínos lenne az újabb szerződés aláírása, ezért a közbeszerzés lezárását angolosan távozva az utódjára hagyta.

Ha valaki részletesebben akarja tudni, hogy miért vállalhatatlan a 10.000 rendbeli csalásért elítélt Kupper és a  cégei,  mi a baj a parkolásbiznisszel, miért nem kell több parkolóóra, erről a kormánypártisággal nem vádolható a 444 cikkeiben olvashat.

A kerületi szocialisták nem is totojáztak sokat, az első testületi ülésen ezzel kezdtek. Miközben az új polgármester Horváth Csaba fővárosi képviselőként tökéletesen tisztában volt vele, hogy a főváros rendeletmódosításra készül, mely az egész parkolási környezetet meg fogja változtatni, tehát a szerződéskötés okafogyott lesz,  - azaz igyekezett a fővárosi döntéshozatalnak elébe vágni.

Ki is állt  nyögve nyelve a koalíció, hogy hitet tegyenek az újabb  közbeszerzés mellett. Figyeljék csak a lelkes arcokat!

7nqjzovoijaouyhqs.jpeg

A Demokratikus Koalíció másnapra gyüjtött elég vért a pucájába, vagy - nézőpont kérdése -  akart borsot törni a szocik orra alá, de már sajtóközleményben  ellenezte a szerződés kötést:

Számos politikai, erkölcsi aggályt vet fel az új, már beterjesztett XIV. kerületi parkolási szerződés. A Demokratikus Koalíció álláspontja szerint ebben a kérdésben csak a zuglói polgárok véleményének megismerése után szabad felelős és körültekintő döntést hozni. 

Amíg ez nem történik meg, és az aggályok sem oszlanak el, a DK arra kéri a zuglói közgyűlést, hogy az előterjesztést ne vegye napirendre. Ha mégis megtörténik, a DK zuglói képviselői ezt az előterjesztést, szerződést nem szavazzák meg.

DK Sajtóiroda

 

A szocik mit tehettek, elnapolták a döntést, vártak az alkalmas pillanatra. November 17-i fővárosi közgyűlés pedig, ahogy tudható volt a 75 méteres szabályt 250 méterre változtatva, fölöslegessé téve ezzel minden második parkolóórát.

A pillanat most jött el a vészhelyzeti rendelethozatallal, amikor a polgármesterek egyedül, a képviselőtestület nélkül dönthetnek, a járványhelyzet mindn médiafigyelmet elvisz, suttyomban át lehet tolni a 400 milliós üzletet. 

A  kerületi Momentum a koalíciós partnereknek írt memorandumban tiltakozott: négy oldalon át jogszabályokat felsorakoztatva korrektül érvelvek, hogy miért rossz műszakilag, miért felesleges, miért rossz gazdaságilag a kerületne, és milyen jogszabályok alapján lehet eredménytelennek nyilvánítani a közbeszerzést.  A levelük vége:

Összefoglalva tehát sem gazdaságilag, sem jogilag sem pedig morálisan nem látjuk sem szükségesnek sem pedig támogathatónak parkolóórák beszerzését a C-Ware Kft.-től.

Emellett javasoljuk, hogy a kerület álljon át a 250 méteres parkolóórák közti távolság alkalmazására a már meglévő és a jövőben kialakítandó fizetőparkoló övezetekben.

 

Tisztelettel, Rózsa András

Frakcióvezető

Momentum Mozgalom Zugló

A szomorú az, hogy bár durván átléptek rajtuk, hisz koalíciós társként véleményüket , szavazatukat semmibe vették, ráadásul a parkolásért felelős alpolgármester a Momentumos Rózsa András, tehát a hatáskörileg illetékest  megkerülve a szocik terjesztették be az előterjesztést. 

A bátorságukból azonban már nem futotta egy sajtótájékoztatóra, egy nyilvános levélre, vagy egy komolyabb, a koalícióból kilépéssel fenyegetésre. Leginkább a lelkiismeretük megnyugtatása volt a cél. Cinkos aki néma, tartja a mondás.

Így korrumpálódik, kopik el  egy alpolgármesteri stallumért és két 540 ezres fizetésért a Momentum becsülete, hitelessége.

  A Párbeszédes Szabó  Rebeka és Demokratikus Koalíció képviselőinek véleményét  még csak nem is ismerjük, három napja elérhetetlenek a lakosság számára....  vajon hogy szavaztak, mi történhetett, talán már nem érvényes a sajtóközleményük?

A Civilzugló Egyesület tiltakozik, a médiához fordultunk. Az interjú iTT megnézhető, sajnos a baloldali média igazi kormánymédia módra, minden megkeresés ellenére próbálja elhallgatni a 400 milliós korrupciót, igazi kettős mérce amit művelnek.

Az alábbi nyílt levélben szólítottam fel a polgármestert, hogy NE ÍRJA ALÁ A SZERZŐDÉST, és közlöm vele, hogy ha megteszi hűtlen kezelés ügyében feljelentést fogok tenni.  (Bár Karácsony szerint Horváth Csaba legalább tudja miért lehet börtönbe menni, de félő mégsem)

 

Tisztelt Polgármester úr,

Csatolva küldöm a legújabb előterjesztések véleményezését. 
A parkolóórák és szolgáltatásvásárlás kapcsán tiltakozásunkat fejezem ki. 
Javalom, előterjesztem, hogy a közbeszerzést érvénytlenítsük, tekintettel a zuglói költségvetésből kivont jelentős összegekre, pl. gépjárműadó, és a főváros parkolási rendelet módosítására. 
Jelzem, a  parkolás nem tartozik a vészhelyzetben sűrgős, halaszthatatlan ügyek közé. Ha a szerződést aláírja kénytelen leszek hűtlen kezelés miatt feljelentést tenni.
Különösen furcsállom és jelzésértékűnek tekintem, hogy az előterjesztést nem a parkolásért felelős alpolgármester nyújtotta be, nyilván nem véletlenül.
Hasonlóan rossz döntésnek tartom, és óva intem, hogy a beruházásokat egyre jelentősebb mértékben a Városgazdálkodási Zrt-vel végeztesse. Mint a kerület működését régóta nyomon követő zuglói lakos és képviselő jelzem, hogy a zuglói  vagyonkezelő cég szabadon engedése, kontrollálatlan költései az elmúlt évtizedekben mindig önveszélyesek voltak az adott  zuglói polgármesterre - pártszinektől függetlenül.  Talán nem tudja, ezért felhívom a figyelmét, hogy a Zrt-t felügyelő alpolgármester és a ZVK Zrt-t igazgató Baracskai Gábor közeli rokonok, sógorok, ezért az objektív felügyelet nem várható el tőle. Sszintén rossz előjel, hogy cég FB-jében nem engedtek be ellenzéki képviselőt, aki esetleg időben jelezhet, ha problémát lészlel.
Kérem, jelezzen vissza mely frakció, mely képviselők támogatták, melyek ellenezték a problémás előterjesztéseket.
Tisztelettel, 
Várnai Lászlóönkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület

 

Szólj hozzá!

Címkék: Tóth Csaba Kupper András parkolás Horváth Csaba Momentum Zugló

FB elnökök kinevezése, közbeszerzési terv, cégvezető váltás... polgármesteri döntések.

2020.04.20. 13:14 varnai

Zuglóban, ahogy a többi kerületben is a vészhelyzeti törvény értelmében a polgármester dönt a képviselő-testület helyett. A képviselők ugyan megkapják az előterjesztéseket, ezeket véleményezhetik írásban, de a polgármestert ez semmire sem kötelezi. Dönt, ahogy akar.

Azt, hogy a többi képviselő, miként hogy döntött, hogy melyik előterjesztésről mely frakciónak, a többi képviselőnek mi a véleménye: nem tudjuk. A képviselők a lakosságal sem közlik véleményüket az egyes témákban. A kampánykor az online közösségi felületeket magukat lelkesen reklámozók, amint képviselők lettek egyből megszakították kommunikációt a lakossággal, még direkt megszólításra sem válaszolnak.

Az eddigi döntések közül az egyik legjelentősebb a Cserepes Kultúrális Non-profit Kft-nk ügyvezetőjének lecserélése volt. Pályázatot, ahogy ez minden közpénzből fizetett, közalkalmazotti, köztisztviselői állásnál elvárható, most sem írtak ki. Dr. Dömény Péter,  a Zuglói Városgazdálkodási Zrt Felügyelő Bizottságának MSZP által 2014 óta delegált elnökeként Tóth Csaba bizalmi embere, és a Civilház vezetőjeként szinte minden rendezvény a kerületi MSZP rendezvényévé vált, Tóth Csaba "védnökségével", főszereplésével valósult meg.

Szintén jelentős döntés a Közbeszerzési terv elfogadása. Ebből kiderült, hogy idén a "Kezdődnek a fejlesztések!" kampányszlogennekl ellentétben egyetlen intézményi felújítás sem fog történni, hiz egyetlen komolyabb  felújítás sem szerepel a közbeszerzési tervben.

A kerület előtt álló legjelentősebb döntések, pl. az április végével eldöntendő újabb parkolóóra  vásárlás még nem került elénk.

 

Az április előterjesztések és a virtuális "szavazatomat", véleményemet alább olvashatják.

                                     

BUDAPEST FŐVÁROS XIV. KERÜLET ZUGLÓ

              POLGÁRMESTERE

 

            Veszélyhelyzetben döntést igénylő előterjesztések jegyzéke

 1. április 21.

 

1./ A tervezési célokmányról szóló rendelet megalkotása

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

Előterjesztés száma: 123-163/2020

IGEN

                                                         

Zártan kezelendő előterjesztések:

 

2./ Javaslat a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. Felügyelő Bizottság elnökének megválasztására és ügyrendjének elfogadására

Előterjesztő: Hajdu Flórián alpolgármester

Előterjesztés száma: 123-158/2020

NEM

A CIVILZUGLÓ EGYESÜLET  a cég működésébe nem lát bele, mivel nem delegálhatott a cégbe FB tagot. 

 

3./ Gépjárművel a 39221/75 helyrajzi számú –, természetben a Budapest XIV. kerület „Ond vezér park, 100% önkormányzati tulajdonú közpark” besorolású – közterületen elkövetett, a zöldterületek, zöldfelületek rendeltetéstől eltérő használatával megvalósuló közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt indított szabályszegési ügyben hozott döntés ellen benyújtott fellebbezés elbírálása

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

Előterjesztés száma: 123-159/2020

 

4./ Gépjárművel, Budapest XIV. kerület, Dorozsmai utca 2. számú épület melletti közterületen elkövetett, a zöldterületek, zöldfelületek rendeltetéstől eltérő használatával megvalósuló közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt indított szabályszegési ügyben hozott döntés ellen benyújtott fellebbezés elbírálása

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

Előterjesztés száma: 123-160/2020

 

5./ Gépjárművel, Budapest XIV. kerület, Örs vezér útja 11. számú épület előtti közterületen elkövetett, a zöldterületek, zöldfelületek rendeltetéstől eltérő használatával megvalósuló közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt indított szabályszegési ügyben hozott döntés ellen benyújtott fellebbezés elbírálása

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

Előterjesztés száma: 123-161/2020

6./ Gépjárművel a 29811/20 helyrajzi számú –, természetben a Budapest XIV. kerület Laky Adolf utca 66. szám mellett található, „100% önkormányzati tulajdonú közpark” besorolású – közterületen elkövetett, a zöldterületek, zöldfelületek rendeltetéstől eltérő használatával megvalósuló közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt indított szabályszegési ügyben hozott döntés ellen benyújtott fellebbezés elbírálása

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

Előterjesztés száma: 123-162/2020

 

a fenti előterjezstésekre: IGEN

Zöldterületekre alapelvként tilos parkolni. Mindazonáltal, mint többször elmondtam a hasonló napirendi pontoknál, a problémás helyeken, amiken nincs fű és láthatóan évek óta autóparkolóként szolgának,  táblával kéne jelezni, hogy a felállás büntetést von maga után. E területeken növény, egyéb akadály, pl. szikla telepítésre is szükség lenne. E jelzések kitételét évek óta elutasítják , ezért eglehetősen bevétel orientáltnak tűnik a büntetősdi.     

 

 

Gazdasági Bizottság hatáskörének visszavonásával:

 

7./ Parkolóhely megváltása (Budapest, XIV. kerület Tengerszem u. 30/a (29973/74 hrsz.)

Előterjesztő: Hajdu Flórián alpolgármester

Előterjesztés száma: 123-117/2020

 

IGEN

Népjóléti Bizottság hatáskörének visszavonásával:

 

8./ A Zsigri Háziorvosi Korlátolt Felelősségű Társasággal fennálló felnőtt háziorvosi feladatok ellátására vonatkozó megállapodás módosítása

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke

Előterjesztés száma: 123-157/2020

IGEN

               

9./ A TRIO MEDICINA Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társasággal fennálló felnőtt háziorvosi feladatok ellátására vonatkozó megállapodás módosítása

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke

Előterjesztés száma: 123-109/2020

IGEN

 

10./ A Dr. Hámori Éva Katalin egyéni vállalkozóval fennálló felnőtt háziorvosi feladatok ellátására vonatkozó megállapodás módosítása

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke

Előterjesztés száma: 123-110/2020

IGEN

 

11./ Az NGNB Med. Orvosi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társasággal fennálló felnőtt háziorvosi feladatok ellátására vonatkozó megállapodás módosítása

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke

Előterjesztés száma: 123-112/2020

 

IGEN

 

12./ A Dr. Pataki Éva egyéni vállalkozóval fennálló felnőtt háziorvosi feladatok ellátására vonatkozó megállapodás módosítása

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke

Előterjesztés száma: 123-113/2020

IGEN

 

13./ A SI-MED Egészségügyi Szolgáltató Betéti Társasággal fennálló felnőtt háziorvosi feladatok ellátására vonatkozó megállapodás módosítása

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke

Előterjesztés száma: 123-114/2020

IGEN

A kerületi háziorvosok lejáró szerződéseinek újrakötése.

 

 

14./ A Közép-Pesti Tankerületi Központ által fenntartott köznevelési intézmények átszervezésének véleményezése

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke

Előterjesztés száma: 123-115/2020

 

TARTÓZKODÁS

 

A Szent István Gimnázium névváltoztatása igazi pótcselekvés, nem segít  különösen leromlott állapotú épületeken,  jelesül a Szent István Gimnáziumon, melynek tetőszerkezetének felújítását évtizede halogatja mind a zuglói önkormányzat, mind a 2013 óta vagyonkezelő Tankerület. Az épület födéme, gerendázata egy évtizede szétázott, esőzésekkor befolyik a víz a folyósokra, tantermekbe. A 100 milliós felújítást mindenki eltolja magától.

teleki.jpg

A Teleki Blanka Gimnázium és a vele egy épületben lévő Angol-magyar Kéttannyelvű Általános iskola homlokzatának vakolata lemállott, nagy foltokban hiányzik. A bejáratok 2013 óta alá vannak ducolva, nehogy egy leeső vakolatdarab nehogy agyoncsapjon egy diákot. Szégyen  hogy neves iskoláinkat, diákjainkat ennyire becsüljük, a műemlék épületeinkkel így bánunk. Ha a saját épületeinkkel így bánunk, hogyan várhatnánk el, hogy az állagmegóvási kötelezettséget az állampolgárok betartsák?

 

15./ Beszámoló a Lelki Egészségvédő Alapítvány 2019. évi szakmai tevékenységéről és pénzügyi elszámolásáról

Előterjesztő: Sokacz Anikó önkormányzati képviselő

Előterjesztés száma: 123-155/2020

 

IGEN

 

16./ Beszámoló az Anyák az Anyákért Alapítvány 2019. évben végzett szakmai munkájáról

Előterjesztő: Szabó Rebeka alpolgármester

Előterjesztés száma: 123-156/2020

 

IGEN

 

17./ Beszámoló a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Egyesületének a 2019. évi szakmai munkájáról és pénzügyi elszámolásáról

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke, Szabó Rebeka alpolgármester

Előterjesztés száma: 123-130/2020

IGEN

 

18,/ Tájékoztató a Zuglói Szociális Szolgáltató Központnál az ellátott személyek által be nem fizetett gondozási díjakról (Zuglói Szociális Szolgáltató Központ - térítési díjhátralékok 2019. IV. negyedév)

Előterjesztő: Szabó Rebeka alpolgármester

Előterjesztés száma: 123-111/2020

IGEN

 

 -------------------------------------

Zártan kezelendő előterjesztések:

 

19./ Jogcím nélküli lakáshasználók jogviszonyának rendezése ügyében beérkezett kérelmek elbírálása

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke

Előterjesztés száma: 123-122, 124, 127, 128/2020

IGEN

 

20./ Az önkormányzat tulajdonában lévő lakásokra vonatkozó bérleti szerződések hosszabbítása

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke

Előterjesztés száma: 123-123, 129/2020

IGEN

 

21./ Felnőtt háziorvosi feladatok ellátására vonatkozó előszerződés és feladat-ellátási szerződés megkötése a Sano Familia Orvosi és Ingatlanforgalmazási Betéti Társasággal

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke

Előterjesztés száma: 123-108/2020

IGEN

 

22./ Személyi térítési díj mértékének méltányosságból történő megállapítása (Zuglói Szociális Szolgáltató Központnál alapellátásban részesülő személyek kérelme)

Előterjesztő: Szabó Rebeka alpolgármester

Előterjesztés száma: 123-153, 154; 164/2020

IGEN

 

Városfejlesztési Bizottság hatáskörének visszavonásával:

 

Zártan kezelendő előterjesztések:

 

23./ Székhely létesítése az önkormányzat tulajdonában lévő lakásokban

Előterjesztő: Busznyák Imre Városfejlesztési Bizottság elnöke

Előterjesztés száma: 123-120, 121, 145/2020

NEM

 

Képviselő-testületi hatáskörű előterjesztések:

 

24./ Javaslat tulajdonosi hozzájárulás megadására, a Magyar Testgyakorlók Köre Budapest (MTK) részére, a Lantos Mihály Sporttelepen lévő vívócsarnok tetőszerkezetének és homlokzatának felújításának megvalósításához

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

Előterjesztés száma: 123-166/2020

 

IGEN

 

25./ Javaslat tulajdonosi hozzájárulás megadására, a Magyar Testgyakorlók Köre Budapest (MTK) részére, a Lantos Mihály Sporttelepen lévő 3. számú élőfüves pálya műfüves pályává történő átalakításához  

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

Előterjesztés száma: 123-167/2020

IGEN

                                         

26./ Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata kizárólagos tulajdonában álló egyes gazdasági társaságok felügyelőbizottságai ügyrendjének jóváhagyása és a felügyelőbizottságok elnökének megválasztása; a Zuglói Sport Nkft. SZMSZ-ének jóváhagyása

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

Előterjesztés száma: 123-171/2020

 

NEM

A CIVILZUGLÓ EGYESÜLET a cégek felügyelő bizottságiban nem kapott helyet, ezért a cégek működésébe nem látunk bele.

 

27./ Javaslat a Segítséggel, Jó Szívvel Közhasznú Alapítvány támogatására

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottség elnöke, Szabó Rebeka alpolgármester

Előterjesztés száma: 123-173/2020

IGEN

Népjóléti Bizottság hatáskörének visszavonásával:

 

28./ Döntés a Zuglói Cserepes Kulturális Non-profit Kft.-vel kötött egyes szerződések módosításáról

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottség elnöke

Előterjesztés száma: 123-170/2020

 

IGEN

 

29./ Egyes támogatási szerződésekkel kapcsolatos döntések

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottség elnöke

Előterjesztés száma: 123-169/2020

TARTÓZKODÁS

 

Zártan kezelendő előterjesztés:

30./ Személyi térítési díj mértékének méltányosságból történő megállapítása (Zuglói Szociális Szolgáltató Központnál alapellátásban részesülő személyek kérelme)

Előterjesztő: Szabó Rebeka alpolgármester

Előterjesztés száma: 123-172/2020

 

IGEN

 

 

Szólj hozzá!

Miért vágták ki a jegenyesort?

2020.04.14. 17:50 varnai

A zuglói, valaha híres Postás Sport Egyesület és telepe évtizedek óta lényegében gazdátlan.  A patinás egyesület épületei pusztulnak, az egyesület a kerület sportéletében nem vesz részt. Tulajdonosai, az egyesület és a vele jogvitában álló Magyar Posta, a Telekom és az Antenna Hungária évtizedek óta nem költenek a  telepre, viszont úgy tűnik, hogy az értékes, hat hektáros, rendkívül jó helyen lévő telek pár ember fantáziáját felkelthette.

2017 nyarán kisebb puccsal egy Mészáros közeli ügyvéd szerezte meg a sportegyesület elnöki székét. Eddigi egyetlen látható aktivitása, hogy a múlt héten a telek szinte összes gyönyörű, hatalmas jegenyefáját letarolták. 

postas_fak.jpg

A tavaly nyári állapot. Hatalmas, árnyékot, oxigént adó fák körben a kerítés mentén.

92952814_321969238781961_1258117803580325888_n.jpg

Mára csak a tuskók maradtak a földben. Az épületekre, a tenisz és focipályákra az elmúlt két évben, az új elnökség alatt sem költöttek.

93780589_2525958624386877_5582887761683152896_n_1.jpg

93035266_2271008169871629_6054876376563974144_n.jpgA kivágott fák hatalmas halomba rakva várják elszállításukat.

A nem ritkán ötven centi átmérőjű törzseken, a rönkökön nem látni a kivágást esetleg indokoltá tevő korhadást, belső üregeket.  Hogy ki adott nekik szakvéleményt és önkormányzati engedélyt - volt-e nekik egyáltalán - még nem tudom, ott jártamkor a telep zárva volt. Az önkormányzattól írásos választ kértem. Amint megjön, közzéteszem.

"Zöld" Zuglóban a zöldterület eltünése, beépülése évtizedek óta, és a jelenlegi vezetés alatt is folyamatosan tartó ártalmas folyamat. A kerület a rendszerváltás óta tucatnyi sportpályáját és zöld területét vesztette el, a  rájuk felhúzott megalomán lakóparkok nem illenek a kerület családi házas városszövetébe, de a zuglóiak hiába tiltakoznak.

A zöld és rekreációs területek beépítésének káros folyamatában maga az önkormányzat jár az élen, nem csak a mindig az adott beruházót segítő szabályozásokkal, átminősítésekkel, de önkormányzati telekeladásokkal is. A legdurvább ezek közül a Bosnyák téri 6,8 hektáros Sport és Szabadidőközpont eladása. A kerületben jelenleg is több ezer lakás épül...

93276913_152342036194869_8250587048394620928_n.jpg

 

1 komment

Címkék: Zugló Mészáros Lőrinc Postás Sport Egyesület Vörös József

Leszavazták, hogy elhelyezzük őket - az egyikük bent égett

2020.03.13. 09:26 varnai

Tegnapelőtt bent égett egy ember a Francia úti hajléktalankunyhók egyikében. Az évtizede létező budapesti favella lakóinak önkormányzati lakásokban elhelyezésére a februári testületi ülésen tettem javaslatot, de bal és jobboldal kéz a kézben leszavazták. A zuglói szociális érzékenység a gyakorlatban.

leegett_kunyho.jpg

A "Város peremén" (százméternyire innen élt és írta leghíresebb verseit József Attila, polgármestereink gyakorta járnak ide koszorúzni) a garázssor mögött megbújva hosszú évek óta élnek emberek. 

kunyho.jpg

Banképület és mögötte Dél-amerikai nyomortelep.

A gondosan, hangyaszorgalommal odahordott, sok munkával összetákolt takaros kis kunyhókban hozzávetőleg két tucatnyi ember él.  Ezek az emberek reggelente - akárcsak mi, szerencsések - lelakatolják kunyhóikat és dolgozni mennek, többségük a kunyhója körül is rendet tart.

mosolyogj.jpg

padloszonyeg.jpg

Miközben ezek az emberek tákolt viskókban élnek a zuglói önkormányzatnak legalább kétszáz üres lakása áll évtizedek óta üresen, mi több  a 2300 önkormányzati bérlakásból az elmúlt ciklusban 50 körülit el is adtak, miközben egyetlenegyet sem építettek. Ezek az emberek örülnének, ahogy mondják boldogan költöznének be bármiféle, akár 10 négyzetméteres szükséglakásba is, fizetnék annak rezsijét és rendben tartanák azt.  

A Francia úti garázssori MÁV felmondásokról és a háttérben meghúzódó önkormányzati sumákokról itt olvashatnak. 

Az előterjesztésem 2/4. határozati pontjaként a kunyhók lakóinak elhelyezéséről is dönthettünk volna. Az előterjesztés 2. határozatának javaslata: 

4. Az önkormányzat felkéri a lakásgazdálkodással és a szociális ügyekkel foglalkozó alpolgármestert, hogy az ott élő hajléktalanok elhelyezését 2020-ban oldják meg a több mint kétszáz üresen álló önkormánytati lakás felhasználásával.

A testületi ülésre  a "baloldali" koalíció  prominensei módosító javaslatot adtak be - és az egyenes  állásfoglalás helyett - a teljes javaslatot áthúzták és egy semmitmondó, sőt cinikus szöveggel helyettesítették:

garazssormod.jpggarazssor_mod.jpg

A cinikus Indoklás és a történtek után remélem van mindegyiküknél otthon tükör és még szembe tudnak nézni önmagukkal.

Ja, és mielőtt a tonnaszám álló szemetet a hajléktalanokra vagy a garázstulajdonosokra kennék, egy friss fotó a ZUGLÓ Vasútállomás alatt a Mexikói úton lévő friss halomról. Itt se garázsok se hajléktalanok nincsenek. A szemetet teherautóról boríthatták le.

szemet_vasutallomas.jpg

Szólj hozzá!

306 milliós szoftver beszerzés, médiacég létrehozása, Rubeola FC és társaik

2020.02.26. 22:59 varnai

Két hónapnyi kihagyás után sok izgalmas, jelentős összegekről  döntő, nem egy esetben korrupciószagú előterjesztéseket tárgyalva ülésezik a zuglói képviselő-testület. A legizgalmasabbak:  1 milliárdnyi ingatlan eladás a költségvetésben, parkolási szoftver vásárlása 306 millióért, parkolóépítések többszáz millióért,  egy új médiaszolgáltató cég létrehozása, melyre 167 milliós céltartalékot különítettek el.  (ezt a céget Karácsonyék két éve szüntették meg), a közbeszerzések kiszervezése a cégekhez, illetve a Gazdasági bizottságba.

27-én reggel tárgyaljuk a 2020-as költségvetést, ( egy késöbbi blogposztban részletesen írok róla) déltől pedig a rendes napirendi pontokat tárgyaljuk. Az ülés nyilvános, bárki eljöhet, vagy követni tudja, utólag visszanézheti a www.onkormanyzatitv.hu oldalon.

Mára odáig jutottunk, hogy sem a Zuglói Lapok, sem az önkormányzat honlapja, sem a facebook oldala nem hívja meg a lakosokat a testületi ülésekre,  - hogy a beígért részvételi költségvetésről ne is beszéljünk. 

 

                                     

BUDAPEST FŐVÁROS XIV. KERÜLET ZUGLÓ

              POLGÁRMESTERE

 

M E G H Í V Ó

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat

Képviselő-testülete

 

 1. február 27-én /csütörtök/ 12:00 órai kezdettel

megtartandó ülésére

Az ülés helye: Budapest XIV. kerület Pétervárad utca 11-17. Házasságkötő-terem

 

Nyílt ülésen tárgyalandó napirendek:

 

1./ A XIV. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2019. évi beszámolója

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

 

2./ Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének önkormányzati rendelete a 2019. évi költségvetésről szóló 33/2018. (XII. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

 

3./ Javaslat Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata új közbeszerzési szabályzata megállapításáról

Előterjesztő: dr. Tiba Zsolt jegyző

A  kudarcos SZMSZ után most itt a közbeszerzések  nyilvánosság elől eltüntetése. Nettó 100 millióig, illetve építési beruházás esetén nettó 200 millióig a cégekhez kerülnek, (az MSZP vezette ZVK Zrt. és ZKNP-hez) melyek a maguk szabályzata alapján írhatják ki ezeket, a többinél a polgármester írja ki  (az alkalmassági feltételeket  kellően beszűkítve ezzel el is dönti ki fog nyerni) a lezárásról  pedig az MSZP uralta Gazdasági Bizottság dönt. Ügyes. ( jegyző úrnak óva intő példa lehetne pedig: 2015-ben a szoci többségű Tulajdonosi Bizottság  önhatlamúlag egy milliárdról 1,4 milliárdra emelte a parkolóóra vásárlás becsült értékét és gyorsított eljárást írt ki, meg is semmisítette a közbeszerzési Döntőbizottság az eljárást, egy millió forintra brságolva  a kerületet) 

Furamód utolsó percben, feltehetőleg a koalíciós partnerek nyomására a jegyző módosította a saját javaslatát, a 200 milliós határból 100 millióra visszakozva. 

4./ A Groupama Biztosító Zrt.-vel fennálló vagyon- és felelősségbiztosítási szerződés határozott időtartamra történő meghosszabbítása

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

 

5./ A zuglói parkolás-üzemeltetési feladatok ellátásával kapcsolatos szándéknyilatkozat megtétele, döntések meghozatala, a 10/2019.(VI.14.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

 

A parkolás ellenőrzés kiszervezését a botrány kirobbanása után nagy nehezen szüntettük meg 2019 nyarán. Most ezt akarják a szocik visszaszerezni. A polgármesteri hivatal által végzett, jóval olcsóbbá váló parkolásellenőrzést most bevinnék a ZKNP-be. Láthatólag az MSZP a parkolás teljes vertikumát egyedül akarja kontrollálni. A költségvetésben 200 millióért parkolóóra vásárlás és 150 milliós prkolóépítés is bekerült.

6./ Javaslat rendszertámogatásra irányuló szoftver szolgáltatás beszerzésének indítására

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

306 milliós közbeszerzés kiírása parkolás szoftver vásárlására. Feltehetőleg 3-6 szorosan túlárazva. Zugló Karácsony alatt elkezdte lefejleszteni a szoftvert, de mi inkább méregdrágán béreljük. Más kerületek furamód ennek harmadáért bérlik a szoftvert. 

garazssor.jpg

 

Az évi 1,1 milliárdos parkolási bevétel 10%-át költenénk csak a szoftverre, ezen felül van az óra havi 70.000 forintos üzemeltetése, a parkolás ellenőrzés, a ZKNP működtetése, nem csoda, ha nem marad nyereség. Azaz a nereség nem a kerületben keletkezik. : )

7./ Javaslat az önkormányzat területén térfigyelő kamerarendszer működtetésére, valamint háromoldalú együttműködési megállapodás megkötésére a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal és a Zuglói Önkormányzati Rendészettel a térfigyelő kamerarendszer működtetésében történő közreműködésre.

Előterjesztő: Hajdu Flórián alpolgármester

 

8./ Javaslat Zugló szociális és gyermekvédelmi pénzbeli, természetbeni támogatásainak és szociális ellátásainak szabályairól szóló 7/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosítására

Előterjesztő: Szabó Rebeka alpolgármester

 

Márciustól, tekintettel az ágazati áremelkedésre 9%-al megemeljük az óvodai, iskolai étkeztetés költségét. A Hungast ennivalójára folyamatos a panasz a szülők körében.

 

9./ Javaslat a zuglói gyermekek születésének rendkívüli önkormányzati támogatásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotására

Előterjesztő: MSZP-Összefogás Zuglóért Frakció tagjai

Évi 8 milliót terveznek szétosztani. Mivel szüléskor rengeteg kiadás merül fel az előterjesztés támogatható.

 

10./ Javaslat soron kívüli bírósági ülnökök jelölésére és megválasztására

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

 

11./ Javaslat a nyári és a téli igazgatási szünet elrendelésére 2020-ban (2020. július 20. és augusztus 19. napja és 2020. december 28. és 31. napja között) a Zuglói Polgármesteri Hivatalban

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

 

12./ Munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás a Zuglói Egészségügyi Szolgálat szakrendelése keretében kardiológiai tevékenység ellátására – Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete 447/2018. (XI.22.) Öh. határozatának módosítása

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

 

13./ Zugló Kerületi Építési Szabályzatáról szóló 12/2019. (VI. 14.) önkormányzati rendeletnek Budapest XIV. kerület, Egressy út – Gizella út – Cserei utca – Ilka utca által határolt területre vonatkozó módosítása

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

 A Gizella utcába tervezett önkormányzati bérház párkánymagassága kiugró a környező házakhoz képest, ezért a rendeletet a házhoz igazítjuk... nem elegáns.

14./ Javaslat a Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-Profit Kft. hasznosításában álló, Budapest XIV. kerület Mogyoródi út 130. szám alatti „kivett sportpálya” megnevezésű ingatlanon megvalósítandó új, komplex funkciójú Sportcsarnok létesítésére történő pályázat benyújtásának támogatására

Előterjesztő: Horváth Zsolt alpolgármester

Az egyik legenigmatikusabb  előterjesztés.  1. A fejlesztésre a csömöri Rubeola Futsal Clubot választotta az alpolgármester - sosem hallottunk eddig róluk, miközben a kerületi BVSC-vel évitizedes az együttműködésünk.  2.  Alkalmatlan helyszín: Évek óta próbálunk egy rendezvény és sportcsarnokot építeni, lehetőleg úgy, hogy ez napközben az iskolák tornaterem hiányát segítse. Ezért helyszínként vagy a lakótelepi iskolák, illetve a Kövér Lajos utcai sporttelep merült fel, mely a Hermann Ottó iskola tornaterem hiányán segítene. A  minden iskolától távoli, tömegközlekedéssel alig elérhető Mogyoródi sportelepre kitenni semmi értelme. 3. A tervek, a költségvetés ismeretlenek, a látványterv ablaktalan hangára kifejezetten csúnya és unpraktikus.

 

15./ A Zuglói Szociális Szolgáltató Központ alapító okiratának módosítása

Előterjesztő: Szabó Rebeka alpolgármester

 

16./ Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata által fenntartott óvodák feladatváltozásának módosítása

Előterjesztő: Szabó Rebeka alpolgármester

6 csoporttal csökkentik a kerületi óvodai csoportok számát, ennek következtében 20 közalkalmazotti státuszt meg is szüntetnek. A kerületi óvodákból amúgyis hozzávetőleg 40 dolgozó hiányzik. A kerület 40.000, illetve 15 ezer forintos bérpótlékot fog adni,  ezzel az elvándorlás remélhetőleg meg fog szünni.

 

17./ A Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. felkérése médiacég alapítására

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

 

A Papcsák által létrehozott céget 2017-ben szüntették meg Karácsonyék, mert fenntartása csak fölösleges költséget termelt. Most újra létrehozzák, ugyanúgy gondosan eldugva a ZVK Zrt. belsejében, így a működésére, szerződéseire a képviselő-testületnek nem csak kontrollja, de még csak rálátása sem lesz.

Úgy tűnik a saját "közmédia"  - ahogy az ellenzék joggal hívja a lakájmédia  - létrehozására nem sajnálják a pénzt, hiszen az új cég számára a költségvetésben 167 milliós céltartalékot különítettek el, plusz a 40 millió a rendes  kabinetkeretből, miközben Karácsony alatt a Kommunikációs osztály 50 milliós keretből elműködött, bár ott is volt több fiktív státusz. 

Az eddigi  vezetés alatti két megjelent lapszámot átolvasva a zuglói média újra a papcsáki időket időző legdurvább propaganda kiadvánnyá silányult, némi lokálos bulvár-cukisággal elegyítve.

20200226_153500_1.jpg

Hiteles életkép - a két úr még elvétve sem jár gyalog...  Horváthot sofőr hozza-viszi a budai villából. A fenti fotó az MSZP választási újságjában jelent meg, majd a december óta kijött  három Zuglói Lapok lapszámból  kettőbe is bekerült.

Az újság a kerületi MSZP, a polgármester és Tóth országgyűlési képviselő kampánykiadványa, arcképcsarnoka, szócsöve lett. A valósággal szembesítő riporteri kérdés nincs,  az ellenzéki véleményeknek, olvasói leveleknek gondosan nem adnak helyt.  jellemzően a lakosságot nem sikerült tájékoztatni a garázsadóról és bevallási kötelezettségükről.

sokan nem tudják, a Zugló TV-t még 2015-ben vásárolta fel egy Tóth közeli cég, azóta a médiájukká tették,  miközben közszolgálati csatornaként működnek ellenzékiek megszólalásának nem adnak helyt. 

A hivatali, polgármesteri kommunikációért Murányi Marcell főtanácsadó irányítja, (ex Népszabadságos főszerkesztő) míg az újság tartalmáért Csernyánszki Judit ( ex MSZP sajtós, jelenleg Klubrádió szerkesztő)  a felelős.

A rengeteg pénz betervezése azért is abszurd, mert a Zuglói Lapok megjelenését  az eddigi évi 26 lapszám helyett immár csak évi 12 megjelenésre csökkentették. Kis bizarr, hogy az új lapszámokat a Mészáros Lőrinc féle Médiaworksel nyomtatják.  Az állitólag kinyomtatott 71.000 példány töredéke jut csak el a lakossághoz, a terjesztés teljesen kudarcos. 

 

18./ Javaslat a „Vagyon- és felelősségbiztosítás Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata és intézményei részére” tárgyú, közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban Kbt.) 49 § (1) bekezdés a) pontja szerinti az uniós értékhatárt elérő értékű nyílt közbeszerzési eljárás megindítására

Előterjesztő: Hajdu Flórián alpolgármester

 

19./ A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral együttműködési megállapodás megkötése a „Könyvet Házhoz” szolgáltatás biztosítására

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

 

Szép gondolat, csakhogy eközben a Rákosfalva parki Szabó Ervin könyvtárfiókot  bezárták,  állitólag azért, mert a társtulajdonos MSZP  iroda állitólag nem volt hajlandó az általuk birtokolt épületrészre jutó felújítási költséget kifizetni, ezért az  épület hosszú évek óta reménytelenül beázott.

20./ Tájékoztató kérése a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. és a Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt. Zugló köztisztasága érdekében 2019. évben végzett munkájáról

Előterjesztő: MSZP-Összefogás Zuglóért Frakció tagjai

Az MSZP a fővárosra próbálja kenni a kerületi zöldterületek gondozatlanságát, miközben a ZVK Zrt. ma már 1,4 milliárdot költ a zöldterületekre, azaz ad a közbeszerzésen versenytárs nélkül induló Deergarden Kertépítő Konzorciumnak. A nagy zuglói zöldfelületek, a főutvonalak fasorai és a liget kivételével mind kerületi tulajdonúak, gondozásúak.

 

21./ Zugló 2020-as környezetvédelmi akcióterve

Előterjesztő: Szabó Rebeka alpolgármester

 Szép, hangzatos terv, csakhogy a 2017 novemberében megszavazott energetikai közbeszerzést és a kerületi intézmények energetikai fogyasztását áttekintő anyagot két éve képtelenek elkészíteni, a testület elé hozni.

 

22./ Pályázat benyújtása és önrész biztosítása az OVI-SPORT Alapítványhoz multifunkcionális ovis sportpálya kialakítására

Előterjesztő: Szabó Rebeka és Horváth Zsolt alpolgármesterek

 

23./ Kerékpár tárolók kihelyezése zuglói közintézmények elé

Előterjesztő: Victora Zsolt önkormányzati képviselő

A szándék nemes, de Victora Zsoltnak láthatólag nem volt tudomása arról, hogy 2013-ban  ITT olvaható előterjesztésemre erről már döntöttünk és 2018-19-ben is 12 millió forint összegben kerültek ki kerékpártárolók. Ezzel együtt  tény, még  most is van bőven intézmény, ahol sem belül, sem kívül nincs kerékpártároló. Különösen problémásak a fővárosi tulajdonú nagyobb utak, ahová Zugló a macerásabb elintézés miatt nem tesz tárolókat. 

 

24./ A Francia úti MÁV terület és garázsok ügye

Előterjesztő: Várnai László önkormányzati képviselő

Előterjesztés sorszáma: 123-80/2020

Megvitató bizottságok: Városfejlesztési Bizottság

A Városfejlesztési Bizottság összes tagja leszavazta az előterjesztést. A garázstulajdonosok a testületi  ülésen fogják próbálni elmondani, hogy mekkora kárt okoz nekik a garázssor megszüntetése. Egy semmire se jó módosítóval szándékoznak kiherélni a javaslatot.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------

Zárt ülésen tárgyalandó napirendek:

25./ Civil Munkáért Díj odaítélése

Előterjesztő: Sokacz Anikó önkormányzati képviselő 

 

26./ A Zuglói Esélyegyenlőségi Díj odaítélése

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke 

 

27./ A Bölcsődék Napja alkalmából adományozható kitüntetések odaítélése

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke 

 

28./ Fűtési szezonban történő időszaki támogatás megállapítása iránti kérelem elutasítása ellen benyújtott fellebbezés elbírálása (SZ. J-né fellebbezése)

 

29./ Gyógyszertámogatásra való jogosultság egállapítása iránti kérelem elutasítása ellen benyújtott fellebbezés elbírálása (Sz. J. I. fellebbezése)

 

30./ Gyógyszertámogatásra való jogosultság megállapítása iránti kérelem elutasítása ellen benyújtott fellebbezés elbírálása (K. Fné. fellebbezése)

Előterjesztő: Szabó Rebeka alpolgármester 

 

31./ Gyógyszertámogatásra való jogosultság megállapítása ellen benyújtott fellebbezés elbírálása (H. I-né. fellebbezése)

Előterjesztő: Szabó Rebeka alpolgármester 

 

32./ Rendszeres lakásfenntartási támogatás megállapítása iránti kérelem elutasítása ellen benyújtott fellebbezés elbírálása (K. A. fellebbezése)

 

33./ Minimumjövedelem-juttatásra való jogosultság megszüntetése ellen benyújtott fellebbezés elbírálása (T-né N. S. G. fellebbezése)

 

34. -  45-ig  Gépjárművel, Budapest XIV. kerület, Tihamér utca 13. számú épület előtti közterületen elkövetett, a zöldterületek, zöldfelületek rendeltetéstől eltérő használatával megvalósuló közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt indított szabályszegési ügyben hozott döntés ellen benyújtott fellebbezés elbírálása

 

Budapest, 2020. február20.

 

                                                                                                                      Horváth Csaba

                                                                                                                      polgármester

 

 

Szólj hozzá!

Havi 70 ezerért bérelt Megállni tilos! táblák

2020.02.11. 22:37 varnai

itt az ideje tisztába tenni, hogy  Zugló és  a kerületi döntéshozók közül ki áll a garázssor szerződéseinek felmondása mögött.

Lássuk tisztán, ki mit szeretne. Előterjesztéssel éltem a testület február 20-ai ülésére, hogy a Képviselő-testület határozzon: NEM szándékozik a Francia úti területet átvenni, és felkéri a MÁV-ot, hogy a garázstulajdonosok szerződéseit NE mondja fel, és a felmondott szerződéseket kösse újra. 

És hogy miért nincs értelme a garázsok elbontásával teremteni újabb parkolóhelyeket erre elég két kép, két hétköznap napközbeni kép a Francia út jelenlegi fizetős parkolóhelyeiről. Február 5. szerda, 14h, a fizetős helyek üresek.

84078071_204940503982032_1487592743654916096_n.jpg

garazssor.jpg

  Febr 10 13h. Havi 70 ezer forintot fizetünk ezért a "megállni tilos!" táblaként működő parkolóóráért.

Már parkolóőr sincs a területen, hisz az itt lakókon kivül, akik évi 2000 forintért parkolnak, senki nem  áll a fizetős helyekre.

250 garázstulajdonos  kisemmizésével teremtenének épp ugyanilyen üres parkolhelyeket.

 

Nyilvános ülésen tárgyalandó!

Szám: 123-     /2020 

Napirend száma: ………… 

A Képviselő-testület 2020. február 20-i ülésére

 

Tisztelt Képviselő-testület! 

Tárgy: A Francia úti MÁV terület és garázsok ügye

 

 1. Előzmények_______________________________________________________________

A Francia út és a szolnoki vonal vasúti töltése közti terület jórészt a MÁV üzemi védőterülete. A területen a MÁV-val a ’90-es években kötött szerződések alapján 250-300 db közti beton garázs került kialakításra, melyek területét a bérlők a MÁV-tól egyéni szerződésekkel bérlik. A garázsok ideiglenes építési engedéllyel rendelkeznek. A MÁV 2019. decemberében egy hónapos határidővel elkezdte felmondani a garázsbérlők szerződéseit. Mint a MÁV leveléből kiderült, a MÁV 2019. óta egyeztet a zuglói önkormányzattal, mely a területen 450 db parkolóhelyet tervez kialakítani.

Hogy az önkormányzat részéről ki, kik egyeztettek, ez nem derült ki, eddig egyetlen önkormányzati döntéshozó nem vállalta magára.

Alább a MÁV levele, melyet a Ripost megkeresésére írtak:

Megkeresésére válaszul az alábbi tájékoztatást nyújtjuk:

A Francia úton lévő területet a jövőben a MÁV Zrt. közérdekű hasznosításra, azaz parkolóhelyek kialakítására átadja a XIV. kerületi önkormányzatnak. A területen várhatóan kb. 450 parkolóhely létesíthető. Az önkormányzattal a vasúttársaság folyamatosan egyeztet. A Francia út teljes hosszában 300 garázs épült fel az elmúlt években, melyek csupán ideiglenes építési engedéllyel rendelkeztek. A bérlői jogviszonyokat a bérleti szerződésben lévő felmondási időkre figyelemmel mondja fel a vasúttársaság. Szerződés szerint a bérleti jogviszony indoklás nélkül bármikor felmondható, mindkét fél részéről. A felépítményeket a bérlők saját költségen építették vagy építtették, amelyek nem képezik a MÁV Zrt. tulajdonát. A területet a bérlőnek tisztán rendezetten kell visszaadnia, a felépítmény bontásáról, a törmelék elszállításáról szerződés szerint neki kell gondoskodnia. Az ott lakók számára visszatérő gondot jelent, hogy a Francia úti garázssorok melletti területet illegális hulladéklerakónak használják. Ez a rész országosan a legfertőzöttebb területnek számít. Az elmúlt két évben a Francia úti garázssorok melletti és a Mexikói úti vasúti területekről 366 tonna hulladékot szállíttatott el a MÁV.

Üdvözlettel:

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

 

 1. Vélemények______________________________________________________________

 

A szemétlerakás kérdése

Az illegális szemétlerakásnak a garázssorhoz semmi köze, hisz köztudott, a sínek mentén (és a kerületben) számos egyéb helyen is folyik illegális szemétlerakás, például a Mexikói út Mogyoródi út Kerepesi úti szakaszán és a vasútállomás tövében, mely részeken egyetlen garázs sem található.

 

Amennyiben a zuglói önkormányzat átvenné a területet, úgy a szemét elszállításának feladata és az elszállítás, lerakás évi tízmilliós költsége ezentúl az önkormányzatot terhelné, az önkormányzat kötelessége lenne.

A MÁV-nak mint a terület gazdájának és hasznát szedőnek kötelessége a területének tisztán tartása,  a zuglói önkormányzatnak, mint hatóságnak módja van sőt kötelessége a MÁV-ot felszólítania, akár bírságot is kiszabva. A MÁV és az önkormányzat rendészeteinek határozottabban kell ellenőrizniük, szankcionálniuk az illegális szemétlerakókat, különös tekintettel a járműből, teherautóból történő szemét, bútor, sitt lerakásra.

 

Fizető parkoló kialakítása

A Francia út belső oldalán ma is jelentős számú fizetőparkolóhely található, melyek kihasználtsága minimális. Akik nem voltak itt hajlandóak fizetni, azok az újonnan létrehozott helyeken sem fognak fizetni, a vasút másik oldalán az ingyenes, kertvárosi területen fognak parkolni.

 

Plusz parkolóhelyek létrehozása

A garázstulajdonosok az autóik számára ki fogják váltani az éves parkolási engedélyt, tehát ugyanazon a területen vagy a környékbeli fizetőhelyeket felhasználva fognak parkolni, tehát jelentős számú plusz parkolóhely nem keletkezik.

A főváros több száz P+R helyet alakíthatna ki a Mexikói úti több évtizede használaton kívüli villamossínek felszedésével, vagy akárcsak ideiglenes lemurvázásával.

 

A vasút által okozott kár

A garázsok elbontatásával több száz zuglói családot fog kár érni. A garázstulajdonosokat jelentős hátrány fogja érni, hisz gépjárműveik ezentúl védettlenül, lopásnak, rongálásnak kitéve fognak állni.

A MÁV töltés menti terület üzemi terület, a vasút közlekedés által létrejövő vaspor a gépjárművekben hosszú távon kárt okoz, ezért is engedélyezték annó az üzemi területen a garázsor létrehozását, és annak használatát a környéken élő autótulajdonosok számára.

Jogi Osztály véleménye:

 

III. Bizottsági vélemények

Az előterjesztést a . Bizottság, a . Bizottság tárgyalja.

 1. Döntési javaslat_______________________________________________________

 

1.

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadja az előterjesztés 1. mellékletét képező, …………..…… szóló …../2020. (… …) önkormányzati határozati javaslatot.

2.

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadja az előterjesztés 2. mellékletét képező, …………..…… szóló …../2020. (… …) önkormányzati határozati javaslatot.

Az 1-2. mellékletek szerinti határozathozatal a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 47. § (1)-(2) bekezdése alapján egyszerű szótöbbséget igényel.

Budapest, 2020. február 11.

  

 • Várnai László sk.
 • önkormányzati képviselő
 • Civilzugló Egyesület

 

 

 1. melléklet a 123- /2020. előterjesztéshez

 

 1. határozati javaslat

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete

..../2020. (… …) önkormányzati határozata

……………………..

Budapest Főváros XIV. kerület Zugló önkormányzat  Képviselő-testülete felkéri a MÁV-ot, hogy a Francia úti garázstulajdonosok szerződéseit NE mondja fel, a felmondott szerződéseket pedig kösse újra.

Felkéri a MÁV-ot, hogy a területét tartsa rendben, a MÁV rendészet gyakrabban ellenőrizze a területet. A területét ápolja, havonta takarítsa, a növényzetet ápolja, és a területén lévő szemetet havi rendszerességgel szállítsa el.

 

Határidő: 2020. február 28.

Felelős: Horváth Csaba polgármester

 

 1. melléklet a 123- /2020. előterjesztéshez

 

 1. határozati javaslat

 

 1. Budapest Főváros XIV. kerület Zugló önkormányzat Képviselő-testület úgy dönt, hogy a Francia úti MÁV területet NEM kívánja átvenni semmilyen formában.

Felkéri a polgármestert, hogy erről a döntésről haladéktalanul értesítse a MÁV-ot.

 

 1. A Képviselő-testület felkéri a Zuglói Rendőrkapitányságot, a Zuglói Rendészetet, hogy a vasútvonalak menti illegális szemétlerakás, (Francia út, Mexikói út, körvasútsor, Kacsóh Pongrácz út, Rákospatak út 123. stb.) ellen több erőforrást koncentrálva, határozottabban járjon el.

 

 1. Az önkormányzat felkéri a garázstulajdonosokat garázstulajdonuk felújítására, és felszólítja az állagmegóvás kötelezettségére.

 

 1. Az önkormányzat felkéri a lakásgazdálkodással és a szociális ügyekkel foglalkozó alpolgármestert, hogy az ott élő hajléktalanok elhelyezését 2020-ban oldják meg a több mint kétszáz üresen álló önkormánytati lakás felhasználásával.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: garázssor MÁV Francia út Horváth Csaba polgármester fizető parkolás Zugló Zugló önkormányzat

Fizetőparkolás a garázssor helyén?

2020.01.31. 13:17 varnai

Sorra kapják a Francia úti garázsok tulajdonosai a MÁV-tól a felmondó leveleket. A harminc éve létező garázssor lebontatásának indoka a MÁV tájékoztatása szerint, hogy a zuglói önkormányzat a területen fizetőparkoló helyeket fog kialakítani. Az alpolgármester és az országgyűlési képviselő azonban tagadja, hogy ilyen terveik lennének. Valaki nem mond igazat.

A közel 300 garázs a '90-es években engedéllyel épült a MÁV által bérbeadott területre. A töltés védőtávolságában lévő, ideiglenes építési engedéllyel rendelkező, szabvány betonidom garázsor felépítménye bár brutál betontömb, de jogilag "ingóság", az alatta lévő földterület után a bérlők negyedévente fizetnek a MÁV-nak. A garázsok egy részébe még szabványos villanyórás villany kialakítás is került. A bérlők jórészt Francia útiak, szűk környékbeliek, zuglóiaik.

franciaut2.jpg

Baloldalt MÁV területen a garázssor, jobbra a két éve létrehozott fizetőparkoló övezet 80-90%-ban üres parkolóhelyei.

Egy ilyen terület mentén álló parkolóóra üzemeltetéséért darabonként havi 70.000 forint+Áfát fizetünk, mi több 2017-19 között egy-egy ilyen üres autónyi hely ellenőrzéséért további havi 6000 forint+Áfát fizettünk ugyanannak a Centrumhoz köthető cégcsoportnak egy az olcsóbb ajánlattevőt kizáró, illetve egy másik, egypályázós közbeszerzés eredményeként.  Vajon fognak-e az autósok a garázsok helyén létrehozott parkolóhelyekre állni, ha a mostani helyek is üresek?

A felépítmény tulajdonosoknak egy hónap alatt kéne "elszállítaniuk" vagy lebontaniuk az egy, hozzávetőleg 6--7 tonnás tömbből álló monolit beton szerkezeteket, melyeket szakemberek szerint csak sorban lehetne felszedni, és speciális teherautókkal elvinni. Hogy sérülés nélkül felszedhetőek-e, hogy máshová letehetőek-e, (hová?) ez még kérdéses.

A pletykák szerint a gyors felmondás oka, hogy a zuglói önkormányzat  a fizetős parkolóhelyeket alakítana ki a területen. A lakók ezért levélben fordultak a polgármesterhez, aki Hajdú Flórián gazdasági alpolgármesterhez irányította őket. A két lakos január 29-re kapott időpontot az alpolgármestertől,melyre engem is elhívtak, és a beszélgetésen meghökkenésünkre megjelent Tóth Csaba országgyűlési képviselő is, aki kvázi polgármesterként nyilatkozott meg a beszélgetés során.

Elmondták, hogy a kerületvezetésnek semmiféle ilyen szándéka nincs, a MÁV az illegális szemétlerakás miatt akarja a garázssort megszüntetni, de lehet, hogy a síneket akarják bővíteni. Ehhez képest meglepően tisztában voltak a felmondások állásával.

Szavaiknak ellentmond a MÁV hivatalos levele, melyet a Ripost megkeresésére adott:

Megkeresésére válaszul az alábbi tájékoztatást nyújtjuk:

A Francia úton lévő területet a jövőben a MÁV Zrt. közérdekű hasznosításra, azaz parkolóhelyek kialakítására átadja a XIV. kerületi önkormányzatnak. A területen várhatóan kb. 450 parkolóhely létesíthető. Az önkormányzattal a vasúttársaság folyamatosan egyeztet. A Francia út teljes hosszában 300 garázs épült fel az elmúlt években, melyek csupán ideiglenes építési engedéllyel rendelkeztek. A bérlői jogviszonyokat a bérleti szerződésben lévő felmondási időkre figyelemmel mondja fel a vasúttársaság. Szerződés szerint a bérleti jogviszony indoklás nélkül bármikor felmondható, mindkét fél részéről. A felépítményeket a bérlők saját költségen építették vagy építtették, amelyek nem képezik a MÁV Zrt. tulajdonát. A területet a bérlőnek tisztán rendezetten kell visszaadnia, a felépítmény bontásáról, a törmelék elszállításáról szerződés szerint neki kell gondoskodnia. Az ott lakók számára visszatérő gondot jelent, hogy a Francia úti garázssorok melletti területet illegális hulladéklerakónak használják. Ez a rész országosan a legfertőzöttebb területnek számít. Az elmúlt két évben a Francia úti garázssorok melletti és a Mexikói úti vasúti területekről 366 tonna hulladékot szállíttatott el a MÁV.

Üdvözlettel:

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

 MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

Kommunikációs Igazgatóság

A MÁV világosan fogalmaz, a felmondások oka, hogy a zuglói önkormányzat fizető parkolóhelyeket akar kialakítani a területen. Csakhogy a képviselő-testület semmiféle ilyen értelmű döntést sem az elmúlt ciklusban, sem az új kerületvezetés alatt nem hozott, ez  a fizetőparkolási politika-gazdasági lobbi magánakciója.

Az illegális szemétlerakás kétségkívül nagy probléma, de mint az alábbi fotóból is látszik, a garázssornak ehhez semmi köze. Az a döbbenetes, hogy az önkormányzat százmilliókat költ a ZKNP-re, a kamera rendszerre, azok üzemeltetésére, de mégsincs tettenérés, amikor teerautószám borogtják a szemetet a töltésoldalra.

vasutallomas_szemet.jpg

Teherautóról letett szeméthalom Zugló asútállomás alatt, 30 méterre a bíróság sarkán lévő kameránktól. Mi a bánatnak kamerarendszer, ha nem tudjuk tettenérni a szemétlerakókat? 

A garázstulajdonosok felismerték, hogy csak közösen tudnak kiállni a saját érdekükben, most vasárnap is találkoznak a Báthory parkban.

Képviselőként, egyetérve velük igyekszem őket segíteni. Mert hát szerződések  felmondása nagyon gyanús, és ebben a formában sem a MÁV, sem a lakosok, sem az önkormányzat érdekét nem szolgálja. 

img_2709_1.jpg

Véleményem szerint a garázsokat elbontatni, és a helyükön parkolóhelyet létrehozni gonosz és ostoba elképzelés. A Francia úton  és környéken lakók eddig a vasút rozsdás porától, időjárástól, lopástól védetten tarthatták az autóikat. 

A MÁV eddig bérleti díjat szedett, ettől ezentúl elesne, hogy ez a bérleti díj mennyire reális,   nem tudom, de a MÁV természetesen kezdeményezheti a megemelését, a felmondás oka azonban nem ez. Hogy az önkormányzat mennyit fizetne a jelenleg befolyó bérleti díjak helyett, nem tudni. 

A fizetőparkolóhelyek most is üresek, miért lennének tele a garázsok helyén kialakítottak? A garázstulajdonosok zuglóiaik, tehát egyből kiváltanák az éves ingyenes parkolóengedélyt, és ugyanott állnának, a kerület tőlük pénzt nem látna, és a parkolóhelyeken épp ugyanazok a kocsik állnának, immár védtelenül.

Természetesen az illegális szemét lerakásának oka nem a garázssor, és különösen nem a garázstulajdonosok, hisz az illegális szemétlerakás még sokkal erőteljesebb a töltés mentén ott, ahol nincs garázssor. 

A garázssor felszedésének egyetlen közcélú indoka lehetne, ha a területen új sínpár épülne, de ilyen tervek még vázlatszinten sem léteznek. A környékbeliek joggal várják el a MÁV-tól, aki a terület tulajdonosa és annak hasznát is szedi, hogy a területét tisztán tartsa. Hasonló elvárás, hogy előbb-utóbb elkészüljön a töltés koronáján a zajvédőfal is.

3 komment

Címkék: garázssor MÁV fizető parkolás Francia út Tóth Csaba országgyűlési képviselő Hajdú Flórián alpolgármester C-WARE Centrum parkoló Kupper András

Klimabarát település... tagságunk már van

2019.12.20. 13:14 varnai

Zugló önkormányzata 2015-ben lépett be a Klimabarát Települések Szövetségébe, melyet akkor igen jó ötletnek tartottam.   Azonban elmúlt öt évben a képviselő-testület semmiféle információt nem kapott a szövetség programjairól,  az évi 400 ezer forintos tagdíjjal járó előnyökről.

Pár napja megtört a jég, Szabó Rebeka alpolgármester titkársága dec. 16-án minden képviselő számára továbbított egy meghívót, miszerint dec. 19-én a szövetség Fenntarthatósági Konferenciát rendez. Mint  kiderült, ezt a meghívót a szövetség már két hete elküldte a hivatalnak, tudhattak is róla előre, hisz Szilágyi László, a hivatal környezetvédelmi referense (ex HUMUSZ, ex PM-es képviselő) készült, a három előadó egyike volt.

Mikor a szövetség vezetőjénél érdeklődtem, miért nincsenek rendezvényeik, tájékoztatott, hogy csak e program keretében az elmúlt két évben 14 rendezvényt tartottak, melyre mindannyiszor a hivatalnak írva meghívták a településünk önkormányzati  képviselőit. Csakhogy a Klimabarát Települések Szövetsége által a hivatalnak küldött semmiféle programról nem jutott tovább értesítés, meghívó se  hozzám ( a környezetvédelmi tanácsnokhoz,) se a többi képviselőhöz. Ezt hívják információ visszatartásnak.  No comment.

20191219_105336.jpg

A rendezvényt, melyet végtelenül szerencsétlen időpontra tettek, feltehetőleg e miatt csekély érdeklődés övezte.

Tudni kell, a  Klimabarát Települések Szövetségének 54 település a tagja, köztük hét  fővárosi kerület, ehhez képest a rendezőkkel együtt 30 ember ha lófrált a Papp László Arénában bérelt hatalmas teremben. 

Zugló vezetését egy ember képviselte, én. Se a környezetvédelemért felelős alpolgármester, se az új környezetvédelmi tanácsnok Sógor úr, se a "zöld" LMP-s képviselő, se a 21 többi képviselő  nem méltóztatott érdeklődni, megjelenni. 

A három előadás relatíva érdekes volt.  Az önkormányzatok EU-s pályázatokkal rengeteg költhetnek tanulmányokra, kommunikációra. Zugló mindkettőben élen jár. 

De mást is tehetnének, pl. betilthatják az avarégetést,  átépíthetik a saját épületeiket, kiírhatnak energiatakarékossági, épületszigetelési lakossági, társasházi pályázatokat, de igen fontos, hogy az államnak kéne a 2010-ben megszünt panelprogramot folytatnia, kiírni az EU-tól a lakossági épületkorszerűsítésre adott  pályázatot kiírni és nem magukra költeni...  és a települések, ha összefognának nyomást is gyakorolhatnának.

A saját előadásunk, a SECAP program keretében  végzett mérés bemutatása volt, egy hónapig mértük a település két pontján (a Bosnyákon és a Mogyoródi pályánál) a légszennyezettséget, és erről remek diagrammok készültek. Kommunikációban sikerült a pályázatot kimaxolni, számos konferenciát, előadást  tartottak a témában. Gyakorlatilag azonban tenni még nem tettünk semmit.

A mérésekből pedig kiderül, (én öt percig kerestem a mérési eredményeket a kerület honlapján, nem hinném, hogy más kitartóbb lenne)   hogy a közlekedéshez hasonló, sőt durvább durva szennyező a lakossági fűtés. Különösen a kertvárosi részeken, ahol gázról egyre többen térnek át /vissza a  szilárd tüzelésű kazánokra, elégetve fát, zöldhulladékot, és mindenféle szemetet: háztartási hulladékot, csomagolóanyagot, műanyag palackot, bontott olajfestékes épületfát, pozdorja bútort, ruhát, bármit.  Egy-egy ilyen szemétégető ház kéménye egy egész környéket takar be szúrós szagú, számos mérgező anyagot tartalmazó füsttel mérgezve önmagukatt, a szomszédokat, a fél városrészt.

klimabarat.jpg

Szilágyi László a zuglói mérésekről beszél. Nincs tudomásom róla, hogy az elmúlt években bárkit megbüntettek volna Zuglóban szeméttel tüzelés  miatt.

Vidéken a probléma különösen súlyossá vált, egy-egy borsodi, szegény völgybe szoruló faluban a szemétégetés miatt mérgezőbb a levegő, mint Budapest közepén egy csomópontban vagy egy ipari üzem mellett.

Zuglóban jelentős szennyező lehet a fölöttünk húzódó légifolyósón naponta fel-le szálló többszáz repülőgép óriási, kerozinégető sugárhajtóműve is. Erről a fajta szennyezésről furamód azonban nincsenek  külön kimutatható mérési eredmények.

Zugló kapcsán, hogy az eredményeket se hallgassuk el: a 2015-ben elkészült bölcsödénk zöld tetős lett.  Az épületet használók annak praktikusságáról, különösen a gyerekeknek jutó játszókert túlburjánzó épület öncélú tereiről, a parkolóról vannak rossz véleménnyel.

5732_31808-7a668681ab7ac079e99cbb265db38301.jpg

  A tetőn a valóságban inkább sárgásszínű gaz burjánzik. A szomszédos területre tervezett további csoportszobákat azóta sem építették meg.

EU-s pénzből több bölcsinkben, óvodánkban cseréltünk ablakokat, és a Móra Ferenc iskolánk felújítása is napelemekkel, környezettudatos módon történt.

 Nemcsak hogy a károsanyag kibocsátásról nincs adatunk, de még az emergia fogasztásról sincs. Az intézmények energia fogyasztása kapcsán a kerület két év alatt nem hogy az energetikai közbeszerzésig nem jutott el, de még csak az épületeink áram és gázfogyasztásának összeírását sem kaptuk meg. Mivel nem tudjuk mekkora összeget költünk - nem is izgulunk a pazarláson. 150, 300, 500 millió megy el energiára, nem tudjuk. Fizetjük a Főtáv, ELMŰ, FŐGÁZ számlákat az épületeink, és nem ritkán a lakás és bolthelyiség bérlőink után mint a katonatiszt.

Ahogy a kormány is inkább a saját épületeire költ úgy a zuglói önkormányzat sem támogatja a lakások korszerűsítését.

ablakon_benez_net0722_1.jpg

Kétrétegű ablak helyett egy rétegű, az is évek óta betört...

A kerület 1000 feletti saját házában lévő önkormányzati lakásával sem kezdtek semmit. A 112  bérházból, melyek mind szörnyű állapotban vannak egyetlen egyet sem újítottunk fel, se környezettudatosan, se sehogy. A romos, a omladozó, vakolatjuk vesztett, kihulló ablakú, villannyal fűtött épületek az energiapazarlás mintapéldányai, az elmúlt öt évben szépen pusztultak tovább. Nem különbek náluk a hivatal épülete, se a két szakrendelőnk.  Energiafaló, pazarló épületek. Emlékezetes, bár az önkormányzat a Zuglói Lapokban sikertörténetként kommunikálta, a Civilház tetejére végül se zöld tetőt, se napkollektorokat, napelemeket nem tettek.

 civilhsaz_napkollektor_1.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Közmeghallgatás - dolgozunk rajta!

2019.12.17. 15:16 varnai

Első zuglói közmeghallgatását  tartotta Horváth Csaba és az új alpolgármesteri csapat. A közmeghallgatás alig-alig volt meghirdetve, hisz a Zuglói Lapok szeptember óta nem jelent meg. A lakosság egyelőre türelmesen tájékoztatta az új vezetőt a kerület akut ügyeiről, aki udvariasan, határozottan, türelmesen, korrekten vezette az ülést. Igért városközpontot, kivizsgálást, megoldást keresést. Leginkább tájékozódott.

79459582_2493605004250157_3913934573641138176_n.jpg

 Az ülőhelyek felét a hivatal, a cégek dolgozói, a felét a már sok közmeghallgatásról ismert  idősebb lakosok töltötték meg. A fontosabb témák ügyében sokszor senki nem kérdez, most sem volt itt egy szülő sem, hogy a hiányzó óvodapedagógusok ügyében kérdezzen. Képviselőként biodíszlet szerepre vagyunk kárhoztatva, kínos lenne ott a nyilvánosság előtt kijavítani a polgármestert, ha egy adott ügyben netán "csúsztat", félretájékoztatja a kérdezőt.

Immár a tizedik közmeghallgatás amin részt veszek és sokszor leírtam, a közmeghallgatás ebben a formában nem más, mint kötelezendő, letudandó feladat. Érdemes visszatekinteni  2015-ös érvénytelen és 2018-as  kongó közmeghallgatásokra.

Közmeghallgatást  településrészenként,  a problémákat felsorolva, a településrészt érintő fejlesztési terveket prezentálva, a gyakori másra mutogatást elkerülendő, a főváros, a BKK, a FKF kompetens vezetőit meghívva, tisztességesen meghirdetve kéne tartani. 

80380653_2436038609984283_8118377754476412928_n_1.jpg

A kerület vezetése. (balról jobbra)  Tiba Zsolt az új jegyző, (Demszky jegyzője volt)  Tóth Csaba országgyűlési képviselő, Horváth Csaba polgármester, Hajdú Flórián MSZP-s,  Horváth Zsolt DK-s, Rózsa András Momentumos alpolgármesterek.    A legnagyobb névtábla Tóth Csabáé. (Szabó Rebeka távol van)

Tóth Csaba most már teljesen nyiltan, parlamenti képviselőként olyan mértékben, napi szinten folyik bele az önkormányzat  irányításába, mely semmelyik választókerületben, településen nem tapasztalható. (Simonkától és Boldog Istvántól eltekintve...)  

Tóthnak nemrég a szavazótáblára is kikerült a neve és az SZMSZ-ben is említik, a hivatalban, az első emeleten a polgármester melletti reprezentatív irodában tölti majd minden napját, vezeti az önkormányzatot.   Senki előtt nem titok Zuglóban,  meg a médiában, hogy a kerületet - beleértve a polgármestert -  ő irányítja.  Jellemzően  Tóth bizalmasát, személyi titkárnőjét kapta Horváth kabinetfőnökül, ekképpen a kontroll közvetlen és folyamatos.

De lássuk a felvetett kérdéseket:

A légiforgalom ügyében számos panasz jött, a tiltakozók nagy molinóval jelezték, hogy elegük van a "tájékoztatásból", az ígéretekből. Valóban, a kerület fölött áthúzó repülők száma az elmúlt években megtöbbszöröződött, az éjféli légtérzárat nem tartják be, magam is tapasztalom, egyre elviselhetetlenebb a légifolyósó alatt élni. A polgármester a kormányra tolta a felelősséget, és direkt kampánybeszédig vitte a témát. Szerintem Budapest új vezetése ennél azért többet is tehetne.  Szerintem a rövid távú megoldás lehet a Dél-kelet felőli leszállás elrendelése, hosszú távon pedig a reptér forgalmának megosztása új repterekkel, pl. a fapadosok, a cargó Kecskemétre áthelyezése.

79675399_1319425611579029_5365579338676699136_n.jpg

Kérdeztek a garázsadóról. Rózsa András Momontumos alpolgármester arról beszélt, hogy senki nem szeret adózni, és szerinte a kerület jóbb módújait adóztatják ezzel az adóval. Hát nem könnyű valami mellett érvelni, amivel az ember nem ért egyet, nem szavaz meg.

Több kérdés érintette a parkolást, mikor lesz bevezetve a megszavazott ingyenesség a zuglóiaknak? Dolgoznak valamiféle kedvezményrendszeren. Hát ezt a kedvezményrendszert, a zuglói autósoknak járó évi 100-100 óra ingyenességet szavaztuk meg két éve, a kerület vezetése azóta sem akarja a hatályos testületi döntést végrehajtani.

Dühösek a Várna utca, Tábornok utca környékiek a kosz, a rossz közbiztonság, sok gyanús alak, az elhanyagolt önkormányzati házak, az áldatlan állapotok miatt. 

Hasonló panasz az Ilka utca, Cserei utca környékéről:  mikor költöztetik el a hajléktalan szállót nappali melegedőt? Erre nem tudott mit mondani a polgármester.

A kerület takarítatlanságát sokan felemlegették. A polgármester visszadobta a labdát, a járda és a zöldsáv takarítása a lakók dolga. Egy két hónapos figyelmeztető kampányba kezdenek, hogy a cégek és a közös képviselők takarítsák a telkük, épületük előtti közterületet. Dicséretes ötlet.

A Mi Hazánk zuglói szervezete azt kérte, hogy a tervezett új épületeket ne, csak a volt Közlekedési Múzeum historizáló épületét építsék újra a Ligetben. Szerintem teljesen abszurd egy 70 éve elpusztult, már a saját korában is elavult historizáló/eklektikus XIX. századi épületet visszaépíteni betonból a XXI. században, és elnevezni a Magyar Innováció Házának.  A még álló régi épületeket ellenben óvni, felújítani, karban tartani kéne, van épp elég omladozó középületünk Zuglóban is, elég ránézni a Teleki gimire, a kéttannyelvűre, a Szent István gimnáziumra, és rengeteg vakolata vedlett stukkós bérpalotára, szecessziós villaépületre.

Többen kérdezték, hogy hogy áll a Kacsóh Pongrácz lakótelep parkjainak felújítása, ezt három éve fórumokon igérik, egyeztetik a lakossággal. Készülnek a tervek, további egyeztetések szükségesek, hangzott a válasz.

Kérdeztek a Kerékgyártó utca burkolatát, rendezését illetően. Vannak engedélyes tervek , pénz nincs...  Ha a Kerékgyártó utca párszáz méterének leaszfaltozására nem is tellik de, százmilliárdokat igénylő kampánytódításból sosincs hiány.

Nagyívű fejlesztési tervekről beszélt a polgármester a Bosnyák teret illetően, a kereszteződés bezöldítését,  körforgalmat, a Nagy Lajos király útja kiszélesítését és a villamossínek közé gyep telepítését ígérte.

A piac helyére új épület, ebben piac, e fölé/mellé új közigazgatási központ, új szakrendelő, új rendőrségi épület felépítését... mind a piac jelenlegi területére.... 4 in 1,  ...és  az űrközpontot még ki is felejtette!  A frissen kijövő Zuglói Lapokban (a polgármester számos fiatalkori fotója mellett) az összefogás programjának  közpénzből megismételt kampányát találjuk. Itt tényleg szerepel egy fantáziarajz, melyen valóban egy furcsa körforgalom kialakítását látjuk.

zugloi_lapok.jpg

Hogy miért jó a forgalmas kereszteződésben a 7-es buszcsalád áthaladását lámpa nélküli körforgalommal lassítani, azt nem tudom.

Mindenesetre ezen a képen még a régi piac látható, az új pláza/lakóház komplexum sem látszik, és a remiz sem vált a beígért kultúrális központtá. Mindezek természetesen fővárosi és állami döntések, na meg persze forint tízmilliárok, döntési kompetenciában, pénzügyileg messze túlmutatnak Zugló lehetőségein. Ígérni persze semmit nem drága.

Nekem olyan érzésem van, hogy a zuglóiak, meg a számos itt vásárló más kerületi, szereti a Bosnyák piacot ebben a klasszikus formában, és hát ez Budapest utolsó igazi hagyományos piaca. Mely nem mellesleg messze a legolcsóbb is. Persze egy kis ráncfelvarrás nem ártana, de senki nem szeretné, hogy a "Bosi" a Lehel, a Garai piac sorsára jutva egy új épületbe szuszakolva  vessze el hangulatát, múljon ki. 

Annak örülök, hogy Horváth is elveti a Thököly útra tervezett "gyorsvillamos" tervét és a 4-es metró továbbépítését szorgalmazza. Kár, hogy sem ő, sem ex polgármesterünk nem adott be ilyen témájú előterjesztést fővárosi képviselőként az elmúlt öt évben...

1 komment

Címkék: parkolás városközpont szakrendelő közmeghallgatás Zugló Bosnyák tér Horváth Csaba Tóth Csaba MSZP Tiba Zsolt

Fix bérpótlék helyett tárgyalások

2019.12.13. 18:01 varnai

Az óvodai dolgozóknak fix bérpótlék helyett tárgyalások,  a durván túlárazott WIFI előterjesztés visszavonása, kommunikációslufi klimavészhelyzet bejelentés, a 412 milliós parkolóóra és szolgáltatás vásárlás jegelése, garázsadó mentesség a kiskorúaknak és a nyugdíjasoknak.  Szubjektív beszámoló a zuglói önkormányzat harmadik üléséről.

Bár már az előző testületi ülésre beadtam  csak a mostani ülés napirendjére vette fel a polgármester az óvadapedagógusok bérpótlék előterjesztésemet.  Legutolsó napirendként vette fel, elé téve saját gyorsan összerittyentett, az én megállapításaimat megismétlő előterjesztését, mely semmi konkrétumot nem, csak  a hangzatos nevű "Zugló pótlékot" -  azaz az arról való tárgyalást ígéri.

Bár játszótéri körökben már panaszkodtak, a szélesebb lakosság körében csak  idén márciusban lett ismert, hogy Zuglóban az  óvodai dolgozók elvándorlása olyan mértéket öltött, hogy az már veszélyezteti az ellátást és a szakmai munkát. 

Azonban az Óvodavezetők Szakmai Szövetsége a problémával ennél már jóval korábban, 2018-ban tavasszal megkereste a polgármestert és  a területért felelős alpolgármestert,  de egy hamvába holt kisérleten kívül nem történt semmi. Szabó Rebeka a 2019-es költségvetés szavazásakor egy módosítót nyújtott be, további 88 millió forint átcsoportosítását kérte az ágazat számára, de e helyett Karácsony polgármester a szocialisták módosítóját fogadta be, mely a Városgazdálkodási Zrt-nek  - mely  a már amúgyis hatalmasra, 3,7 milliárdra dúzzasztott -  költségvetését további 400 millióval emelte meg. Az óvodai dolgozók tehát a választási költségvetéskor is hoppon maradtak.

Az óvodavezetők ezután  idén februárban a küldték meg a képviselő-testületnek a levelüket, felhívva  figyelmet az elvándorlásra és a tarthatatlan állapotokra. 

Mivel az összes kérésük logikus  és visszafogott volt  ezért levelük kézhez vétele után azonnal, a márciusi ülésre   előterjesztést írtam, hogy teljesítsük kérésük minden pontját. Ezt az előterjesztést sem vették napirendre, ehelyett egy tárgyalásban minimális csomagot fogadtattak el a vezetőikkel. Mint várható volt, ez minimál csomag nem csak ahhoz volt kevés, hogy a zuglói óvodákat vonzó munkahellyé tegye, de még az elvándorlás megállításához is. 

Miközben tehát expolgármesterünk azzal kampányolta végig a nyarat és az őszt, hogy a Zuglói szociális modell mennyire jól működik eközben sorra léptek ki és mentek más kerületekbe az óvodai  és szociális dolgozóink és köztisztviselőink. 

Májusban a zuglói szülők már online petíciót is indítottak, hogy az önkormányzat tegyen érdemi lépéseket.

 

 

hianyzoovodapedagogus.jpg

 

A 2019. novemberi felmérés  szerint az óvodapedagógusok 12%-a hiányzik. Van ahol a 11,5-ből csak 7 státusz betöltött, tehát a szakemberek majd fele hiányzik.

A nyári munkahelyváltoztatási időszakkal az elvándorlás tetőzött, és novemberre a helyzet akuttá vált, több helyen csoportokat kellett bezárni, nyugdíjas kollégákat drága óradíjért visszahívni, a  kerületben meghirdetett álláshirdetésre hónapszám senki nem jelentkezik.  Az elmúlt hónapban tucatnyi szülő keresett meg az óvodájukban kialakult helyzet miatt.

brp3531.jpg

A Mályva óvodában a felújítás is döcögősen sikerült, most az óvodapedagógusok mentek el...

Ezért az új ciklus  második testületi ülésére egy konkrét bérpótlék adására tettem javaslatot bruttó 30.000 Ft összegben  A teljes 2020-as évre ez 137 millió forint kiadást jelentett volna. megjegyzendő, Frerencvárosban havi 45 ezer Ft-ot, míg Rákospalotán 25ezer Ft pótlékot adnak, tehát ezzel az összeggel valahol középütt lennénk.

A tegnapi vitában a szocialisták a költségvetés felborításáról beszéltek, ez két okból is fura:

Egyrészt  - talán emlékeznek - nincs két hónapja, hogy azzal kampányoltak, hogy a kerületet 4 milliárd plusszal adták-vették át (önmaguktól) - tehát a garasoskodásnak nem igazán lehetne oka.
Másrészt már az első testületin az összes összefogásos képviselőnek - tehát saját maguknak -  540 ezer forintos tiszteletdíjat szavaztak meg, mely Magyarországon messze a legmagasabb önkormányzati képviselői tiszteletdíj. 

Hovatovább, még aznap egy 25 milliós juttatást szavaztak meg az erősen hozzájuk köthető Fiatal Vállakozók Szövetségének, most pedig 34 millió+Áfát, azaz 43 milliót költöttek volna két parkunk bewifisítésére.  Azaz a kötelező önkormányzati feladat, az óvodák működőképességének biztosítása helyett fontosabbnak tartották két önként vállalt, és meglehetősen gyanús ügylet gyors kifizetését. Hát ennyit arról, hogy ki mit tart sűrgősen megoldandónak és mit nem.

A Civlzugló előterjesztéseit rendre nem hajlandóak megszavazni, majd észreveszik a bajt, amit okoztak, és nagy csinadrattával megkésve kommunikálnak róla.

A polgármesteri előterjesztés pár "önálló" gondolata. Hasonlítsák össze az előterjesztésemmel. 

 

A zuglói óvodavezetők folyamatos jelzései alapján elmondható, hogy a 24 zuglói önkormányzati fenntartású óvodában az összes óvodapedagógus-álláshely több mint 12 százaléka betöltetlen, a nyugdíjba vonulók aránya folyamatosan emelkedik, és egyre több munkavállaló – megromlott egészségi állapota következtében – tartós betegállományba kényszerül.

Kerületi szinten kizárólag hét olyan intézmény van, ahol valamennyi óvodapedagógusi státusz betöltött, ám ez az arány folyamatosan változhat, miután a fővárosi kerületek nagy része béren kívüli juttatásokkal próbál megoldást találni az országos szinten is kiemelkedő mértékű óvodapedagógus-hiányra.

 Az előterjesztést leszavazták, arra hivatkozva, hogy a többi óvodai dolgozóról nem rendelkezik. Azt elfelejtették, hogy 2015-ös költségvetéskor én adattam bérpótlékot az óvodai minimálbéres fizikai dolgozóknak is, mert akkor ők voltak különösen alulfizetettek.  Hevér képviselő, aki 2014-2019 között a Szociális bizottság, immár népjólétire átnevezett bizottság szocialista elnöke előterjesztésem hibájául azt is felrótta, hogy az nem foglalkozik a teljes szociális ágazattal. Valóban, nekem - ellentétben vele - nincs rálátasom a teljes ágazatra,  én ezt a különösen súlyos problémát akartam megoldani, vagy ha mást nem az előterjesztésemmel cselekvést elérni. Úgy tűnik, - bár ezért az ülés minden résztvevője perceken át hallgatja a személyemet érintő sértegetéseket - talán sikerült is.

Sajnos az bizonyos, hogy az elmúlt két év rossz, halogatott döntéseivel elveszített sok tucatnyi rutinos óvodapedagógusunkat, dadákat,  asszisztenseket most már aligha fogjuk tudni egy éven belül visszacsábítani. 

 A leszavazott előterjesztésem:

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete

..../2019. (… …) önkormányzati határozata

az óvodapedagógusok elvándorlásának megállítása érdekében biztosítandó pedagógus illetménykiegészítésről

 

 1. A Képviselő-testület úgy dönt, hogy a zuglói óvodákban dolgozó összes pedagógus, illetve pedagógus gyakornok besorolású közalkalmazott számára 2020. január 1-től pedagógus illetménykiegészítést állapít meg, melynek havi összege bruttó 30.000 Ft.

 2. Felkéri a polgármestert, hogy a 2020-as költségvetést ennek a döntésnek a figyelembevételével állítsa össze.

 

 

És az elfogadott polgármesteri előterjesztés  semmi konkrétumot nem tartalmazó határozata. Kíváncsi vagyok mennyi pótlékot hajlandóak nekik adni.

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete

..../2019. (… …) önkormányzati határozata

Zugló szociális és köznevelési intézményeiben dolgozók illetménykiegészítéséről

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete felkéri a polgármestert, hogy a 2020. évi költségvetés tervezése során az ágazat képviselőivel egyeztetve dolgozzon ki egy pénzügyileg fenntartható javaslatot a zuglói szociális és óvodai illetménykiegészítésre, és azt a költségvetési rendeletben terjessze a Képviselő-testület elé.

 

Határidő: 2020. évi költségvetési rendeletterv benyújtása

Felelős: Horváth Csaba polgármester

 

Szólj hozzá!

Címkék: zugló Szabó Rebeka alpolgármester óvodai bérpótlék Horváth Csaba polgármester Hevér György

Garázsadó - fizessenek az autósok?

2019.12.04. 17:11 varnai

Garázsadó lesz Zuglóban. Az ötlettel egyszer már 2015-ben is megpróbálkoztak a szocialisták, most  - nyilván  - az LMP-s Vida  Attila képviselőnek jutott eszébe a bölcs ötlet. 

Az általános, hozzávetőlegesen 15%-os adóemelést vida-attila-kepv-702x336.jpgRózsa András a Momentumos alpolgármester terjesztette elő, mely a kerületi cégeken, telephelyeken, és az üresen álló telkek adóján csavar egy kicsit.

E mellé került be Vida Attilának, az LMP tönkretételében jelentős szerepet játszó exválasztmányi titkárnak, - aki ősszel Füredi úti lakosként lett Herminamező egyéni képviselője szignálta a módosítót, melyet eufemisztikusan a mentesség alóli kivezetésként sikerült körülírnia. 

123-831-2019_-modosito-vida.jpg

A garázsokra is az építményadó 1400Ft / négyzetméter / év adó vonatkozik, mivel egy garázs minimum 5 x 3 méter, azaz garázsonként, pontosabban autóhelyenként minimum 21.000 Ft-ot kell fizetni évente. 

Mi vele a probléma? Több is van.

Elvi probléma, hogy a kerület több mint egy évtizede - igen helyesen - arra próbálja rávenni lakosait, hogy gépjárműveiket ne a közterületen, ne a zöldterületeket pusztítva tárolják. Aki ma Zuglóban új épületet épít, új lakást vesz annak minden lakáshoz kötelező garázst építenie. Persze a Herminabau kivételével.

Azaz azt a lakost aki igyekszik a kerületi építésügyi előírásoknak, városfejlesztési elveknek megfelelni, és ennek megfelelően a telkén belül tárolja a kocsiját, méregdrágán pincegarázst épít vagy teremgarázs helyet vesz, most aztán még  évente jól meg is sarcoljuk. Bravó.

Az adatbázis tökéletes hiánya. A zuglói önkormányzatnak ma nincsen semmiféle adatbázisa a garázsokról. Elképzelésünk sincs a kerületben súlyadót fizető hozzávetőleg tizenhétezer autóból hány áll garázsban.

Az adózás önbevalláson alapul, azaz csak a jogkövető állampolgárok fognak fizetni.  A lakosoknak elvileg január 15-ig kell az un. adatbejelentő nyomtatványon bejelenteni a garázst, mint adótárgyat.

Az önkormányzat azonban  nemigen igyekszik e kötelezettségéről tájékoztatni a zuglóiakat. A kerület honlapján a zuglo.hu-n a Döntött a testület a házfelújítási támogatásokról! című cikkében a győzelmi jelentések mögött az utolsó sorban említik meg a zuglóiak számára igencsak jelentős változást. Kíváncsi vagyok a hamarosan újra megjelenő Zuglói Lapokban sikerül-e tájékoztatni a lakosokat az új adónemről. 

Tudni kell, garázsnak csak az számít, ami a tulajdoni lapon, közhiteles dokumentumban ekként van feltüntetve.  

francia-ut.jpg

Vajon a Francia úti garázsok után ki fog adózni?

A magyar leleményességet ismerve a garázsok jelentős része része nincs semmiféle módon bejelentve,  az is feltételezhető, hogy a garázsok jelentős része fészerként, szerszámosként, gyümölcstárolóként van regisztrálva - részben akként is szolgálnak -  és feltehető hogy ezerszámra állnak a hátsókertekben akár évtizedekkel ezelőtt épített, soha be nem jelentett garázsok is. 

A kerület adóosztálya ezután vagy önszorgalomból  szisztematikusan vagy jószomszédi bejelentésre elkezdi majd kikérni és egyeztetni a tulajdoni lapokat és azt, hogy önbevallott-e az illető. Ezután csekket kell küldeni, könyvelni, felszólítani... még bizonyára sokan emlékeznek a hiányos adatbázissal papcsáki vehemenciával kivetni kezdett kommunális adóra, a  népharagra, a  menetközbeni kedvezményekre, mentességi változtatásokra végül a visszavonásra, nem utolsó sorban a sok millióba kerülő visszautalásokra. 

Az Építéshatósági Osztálynak is lesz dolga bőven. Ha a hátsó kertben egy légifotó vagy kedvesszomszédi bejelentés után az adóosztállyal kart karba öltve kiszállnak és megállapíthatják, hogy a tákolmány, netán plusz lakóterület szauna/garázs mi több egy komplett illegális lakóépületet áll a telken,  melynek következménye jelentős  bírság, adókivetés ,ne adj' isten hivatalosan elrendelt bontás lehet.

A kertvárosiak szinte mind fizetni fognak, sőt  akiknek a kertjükben vagy házuk alatt kétautós garázs van azok  minimum  6x 6 nm után adóznak, azaz 50.400 Ft-ot fognak fizetni... ez több, mint a duplája az akár luxus benganagy  házra a törvény szerint maximálisan kivethető 25.000Ft-os kommunális adónak.

kertvaros.jpg

Mindenki fizetni fog, mert minden kertben vagy pincében van garázs, legtöbb helyen ráadásul kétállásos.

Akik teremgarázsban állnak azok is durván szívni fognak,teremgarazs.jpg mert nem elég, hogy 2-3 millióért megvették a parkolóhelyet, de adózási szempontból  az egész garázsterületet osztják szét, azaz a közlekedési utakat is, tehát egy tulajdonosra simán  30-40 nm is juthat. Van olyan új építésű lakópark, ahol 3000 nm-es teremgarázs van minden egyes épület alatt...

 

Attól tartok e kapzsi sarc is a kommunális adónál megtapasztalt elementáris erejű  lakossági ellenállásba fog ütközni. Leginkább mert épp olyan kapkodva, előkészítetlenül lett kivetve, ugyanúgy csak az adóalanyok kisebbik, törvénykövető része fog fizetni, ezért végtelenül igazságtalan lesz. Íme, akik az adóemeléseket és a módosítóként elfogadott garázsadót megszavazták. Megjegyzendő, az ellenzéki koalíció választási programjában nem szerepelt a garázsadó, és a választáskor azzal kampányoltak, hogy az önkormányzat gazdálkodása kiegyensúlyozott, sőt 3,8 milliárddal adták át a kerületet. Ha ez igaz akkor miért is szükséges az új adó?

garazsado_vegszav.jpg

9 komment

Címkék: kommunális adó Papcsák Ferenc garázsadó Vida Attila LMP

Ami kínos, az napirendre sem kerül

2019.11.24. 14:44 varnai

November 28-án tartja első rendes testületi ülését a zuglói képviselő-testület. Mint a történelemből  tudjuk, legtöbbször nem az a fontos, érdekes, ami nyilvános, hanem az, amit titkolni igyekeznek. Zuglóban sincs ez másképp.

A fenti "elv", a megszokott erőpolitizálás szerint járt el Horváth Csaba polgármester,  amikor nem vette napirendre két szabályosan beterjesztett előterjesztésem:  se az önkormányzati cégeknél lezajlott belső ellenőrzési vizsgálat képviselők elé kerülését, se az óvodapedagógusok bérpótlékát. A két előterjesztés a Civilzugló Egyesület honlapján  olvasható.

Az ülés teljes napirendjét is közzéteszem (lásd legalul) mert már az ülés időpontja is szinte államtitok. A zuglóiakkal  ugyanis immár semmiféle felületen nem közlik mikor mikről is tárgyal az általuk választott, elméletileg őket képviselő képviselő testület: a Zuglói Lapokat szeptember 1 óta nem adják ki, se a kerület hivatalos honlapján, se a facebook oldalán nincs említés a testületi ülés időpontjáról, nemhogy a napirendi pontokról. Még a végén eljönnének a kíváncsi lakosok.

Az első előterjesztésem a május 31-i határidővel megrendelt  - azaz fél éve kész - belső ellenőrzési anyagok képviselők általi megismerésére tett javaslatot.

Emlékezetes, a Képviselő testület még 2019. márciusában adott utasítást a polgármesternek, hogy az összes önkormányzati cégünknél folytassanak le belső ellenőrzési vizsgálatot. Erre az után került sor, hogy a Sport és Rendezvényszervező Non-profit  Kft-nknél több visszásság merült fel. A tulajdonosi jogkört gyakorló testület - ahogy illik - akkor a teljes jelentést megkapta, és ez alapján fel is mentettük a cégvezetőt. Ezek után meglehetősen kettős mércének tűnik, hogy a másik két cégünk esetében titkolni akarják a vizsgálat anyagát.

A napirendre nem engedett előterjesztés alapján meglehetősen rossz érzéseim vannak. Vajon  a többi cégnél  mik történhettek, ha a fél éve lezajlott belső ellenőri vizsgálat anyagát ilyen sokáig ennyire makacsul titkolni igyekeznek?

A belső ellenőrzésért ráadásul fizettünk egy külső cégnek, a megbízott cég 7,9 millió + Áfa összegért végezte el a ZKNP és a Városgazdálkodási Zrt. 2018-as évét átfogó ellenőrzését.  

vagyonkezelo_2923.jpg

A Zuglói Városgazdálkodási Zrt épülete. Minden ciklusban ezt az immár 4,2 milliárdos költségvetésű céget használják  haveri kifizetőhelyként.

Papcsák a debreceni komáját tette meg igazgatónak, jelenleg pedig gazdaságért felelő Hajdú alpolgármester sógora vezeti a céget, azaz rokon a rokon felettese.  A cég felügyelő-bizottsága az elmúlt öt évben az alábbi összetételű volt: két fő Tóth Csaba parlamenti képviselő asszisztense (Varga Cs és Spiesz) egy MSZP-s képviselő (Sógor L) , egy MSZP-s a negyedik a Civilház igazgatójaként alkalmazott, azaz függő  mszp-s ember (Dömény P)  az ötödik az LMP gazdasági vezetője (Horvai Á) .  Ellenzéki egy sincs benne, és hát valjuk be, ez nem az a csapat, amelyik rikkantana ha problémát tapasztalna. Kíváncsi vagyok a közpénzek felügyeletét oly fontosnak tartó Momentumosoknak elfogadható-e a belső ellenőrzési anyag rejtegetése,  ez a fajta szocialista "önkontroll" a felügyelőbizottságban és a nepotista cégvezetés.

 Képviselő-testületnek mint tulajdonosi jogköröket gyakorló szervezetnek joga sőt kötelessége megismerni, hogy mi történik e cégeknél. A két szocialista vezetésű cég (a ZKNP-t egy ex szocilaista képviselő, míg a ZVK Zrt-t bizarr módon a szocialista alpolgármester sógora vezeti)   egyre nagyobb, mondhatni indokolatlanul nagy összegeket nyelnek el, érdemes elolvasni, mit írt az immár kettővel ezelőtti jegyző a belső ellenőrzésben vizsgált  2018-as költségvetésre.

gt_koltsegek_1_1.jpg

Az óhajtott felülvizsgálat azóta sem történt meg, de az ezt óhajtó jegyzőt már lapátra tették.

A következő, 2019-es 3,7 milliárdos büdzsét még ehhez képest is -  szocialista előterjesztésre - további 400 millióval toldotta meg Karácsony polgármester, miközben az óvodák nem kapták meg a kért 80 milliót.

Igen kínos lesz az átláthatósággal kampányoló baloldali kerületvezetésnek, ha tőlük épp ugyanúgy ki kell perelni a belső vizsgálat anyagát, mint annó Papcsáktól a sokáig titkolni akart közvéleménykutatási anyagot. 

Az új jegyzőnek, Tiba Zsoltnak, Demszky ex jegyzőjének is afféle próbaköve lesz, hogy miként fog az ügyben eljárni.

 

A másik, szintén napirendre nem vett előterjesztésem az Óvodapedagógusok bérpótléka  az évek óta tartó rossz politika, az óvodai , bölcsődei intézményrendszer szűk  költségvetésén tartásának egyik orvoslása lenne. Megjegyzendő, én már idén februárban előterjesztést írtam az összes kérés teljesítésére. Azt sem vették napirendre... 

Az óvodai dolgozók elvándorlása már másfél-két éve probléma, mert Zugló  hosszú évek óta jóval kevesebb bért és egyéb juttatást ad, mint a többi kerület. A Zuglói Óvodaigazgatók Szakmai szövetsége az ebből következő óvodapedagógusi, és egyéb dolgozói elvándorlást az elmúlt években számtalanszor jelezte a kerületvezetésnek. A nagy nehezen nyáron adott juttatás kevéske és megkésett volt, és nyár végére több óvodánkban kritikussá vált a helyzet.  

A legdurvább a helyzet a Csicsergő Óvodában, egy novemberi rendkívüli szülői értekezleten kiderült, hogy a 12 státuszból jelenleg 5 betöltött, több csoportban állandó helyettesítésekkel próbálják megoldani a lehetetlen helyzetet. 

csicsergo5_1.jpg

Ki jön dolgozni a fővárosban legkevesebb pénzért egy vakolatát vesztő épületbe, olyan helyre ahol a dologi kiadásokért, pl. egy tönkremenő mosógép cseréjéért minden évben könyörögni kell az óvodavezetőnek,  és a  szétkorhadt udvari játékok között kell kevés óvónővel a gyerekek biztonságát garantálni?  

Jellemző, hogy az ügyeskedő SZMSZ, a tanácsnoki posztok szétosztogatása,  a parkolásbiznisz rossz vágányon tartása, a C-WARE-rel  (Centrummal) való gyors 412 milliós szerződéskötés, a Fiatal (szocialista)  Vállalkozók újabb 25 millióval kistafírungozása mind mind előrébb való volt a régi-új kerületvezetésnek, mint a több ezer zuglói óvodás problémája.

A másik két előterjesztésem a két megoldatlanul itt hagyott emlékműpályázat rendbetételére tenne kísérletet. Itt elolvashatóak. Ráadásul, mint kiderült Vadász Bencének úgy fizettek ki kb. 5 milliót, hogy az emlékmű nem készült el. 

Íme a 2019. november 28-i ülés napirendje. Várok minden a kerület óvodái, egyéb közügyei iránt érdeklődő zuglóit!

kt_meghivo_2019-11-28-1.jpg

kt_meghivo_2019-11-28-2.jpgkt_meghivo_2019-11-28-3.jpg

kt_meghivo_2019-11-28-4.jpg

kt_meghivo_2019-11-28-5.jpg

 

 

 

1 komment

Címkék: Zugló Zuglói Városgazdálkodási Zrt Baracskai Gábor vezérigazgató Csicsergő óvoda Horváth Csaba polgármester Hajdú Flórián alpolgármester Tiba Zsolt jegyző

Parkolás visszavonuló - a pozíciók szétosztása

2019.11.11. 23:30 varnai

Az október 13-ai önkormányzati választások óta immár második testületi ülésünket tartottuk, mindkettő egy-egy lendületből áttolni akart előterjesztéssel, az első a döntési jogkörök koncentrálásával, a második egy majd' fél milliárdos közbenszerzéssel, végül mindkettő "rugalmas elszakadással": visszavonulással végződött.

Mint azt az Átlátszó, az index, és a 444 is megírta, polgármesterünk az alakuló ülésen egy a koalíciós partnerekkel nem egyeztetett SzMSz módosítóval kezdett, míg most  a parkolási ügy: egy 412 milliós közbe(n)szerzés lezárás, és egy kínos szerződéskötés került - volna - a testület elé úgy, hogy erről még a saját koalíciós partnereivel sem egyeztetett előre. Lassan a Momentum és a DK is megtanulja milyen a zuglói szocikkal együtt dolgozni, milyen az, ha a háttérből Tóth Csaba diktál, és Horváth Csaba is rájön, hogy milyen, mikor Tóth döntései miatt ő kerül kínos helyzetbe: neki kell hazudoznia mellébeszélnie a médiában.

Érdemes megnézni a fotót, ahogy a koalíciós partnerek kvintettje kínosan feszengve áll a "gazdaságilag - jogilag rendben, morálisan problémás parkolási ügy" sajtótájékoztatón. A testbeszéd többet mond minden szónál. 

7nqjzovoijaouyhqs.jpeg

Horváth Zsolt a DK, Rózsa András a Momentum, Hajdú Flórián a szocialisták, Szabó Rebeka a Párbeszéd képviselője. A Horváth mögé felsorakozás jutalma mindegyikük számára alpolgármesterségi posztot hozott milliós fizetéssel.

Másnap reggelre a Demokratikus Koalíció ki is hátrált a megállapodásból és a parkolás előterjesztés elnapolását kérte. 

A testületi ülés ITT visszanézhető.

A parkolás napirend tárgyalásának bizarr eleme  volt, hogy a polgármester miközben az eredetit visszavonta helyben osztatott ki két módosítót, (azaz a közbeszerzés lezárása helyett két kommunikációs lufiról szavaztunk), miközben a frissen, egy órával ez előtt elfogadott SzMSz szerint helyben módosítót beadni immár már nem is lehetséges, azt az előző nap 12 óráig kell írásban megküldeni. Ez egyből rávilágított, hogy mennyire nem életszerű a frissen elfogadott SzMSZ ezen paragrafusa. 

Az eredeti, visszavont parkolási előterjesztés arról szólt, sdapal.jpghogy a kerület még gyorsan, mielőtt a főváros - ahogy tervezi -  rendeletet módosítana, magához vonná, központosítaná, akár teljesen megváltoztatná a korrupciót lehetővé tevő és mára teljesen idejétmúlt  szabályokat, (pl. a 75 méterenként kötelező érmés órákat), Zugló még gyorsan leszerződne a kínos -haveri céggel. Csekély 412 millióért négy évre kötnének szerződést a méltán gyanús Kupper féle C-WARE céggel, mintegy 76 parkolóóra megvásárlását és 4 éves üzemeltetését aláírva.

A parkolási trendeket jól ismerők szerint ma érmés parkolóórát venni és havi sok millióért üzemeltetni olyan, mintha most, 2020-ban érmés telefonkészülékeket helyeznénk el a városban.   A mobilos és különböző applikációkkal fizetés immár 60% fölötti részt képvisel, és ha a "kényelmi díj" nem lenne parkolásonként 100 forint, akkor teljesen meg is szünne az érmés fizetés. Nem véletlen, hogy Nyugat-Európában már nem, vagy alig telepítenek érmés parkolóórákat.

Íme, a zuglói parkolóóákat szállító francia cég otthoni órái, melyek bankkártyát fogadnak el. (Emellett szabadon konfigurálhatóak, igény esetén akár érme elfogadás is beépíthető.) Alapvetően nem lenne szükség érmekazettára, ürítésre, örzésre...   

A polgármester szerint ilyen órák nem léteznek...  Hozzászólásomban javasoltam Horváth polgármesternek, hogy kezdeményezze a fővárosi parkolási rendelet módosítását és a jelenlévő Tóth Csaba országgyűlési képviselőnek, hogy terjessze be a  kényelmi dj mértékét meghatározó törvény megváltoztatását. Szokás szerint kinevettek, vagy esetleg az ésszerűségre való törekvést találták ilyen mulatságosnak, nem tudni. Bár ezt már megszoktam, amikor 2017-ben felhívtam a figyelmet a Centrum parkolós cégháttérre, és a kerület számára veszteséget okozó parkolás ellenőrzés kiszervezésének korrupciós veszélyére a figyelmet, akkor is kinevettek. Valószínűleg nem törődnek vele, hogy ezzel a zuglói adófizető polgárok arcába nevetnek.

A beígért lakossági konzultációval alátámasztani a parkolást merő szemfényveztés, hiszen az itt élők bár utálják, hogy P+R-ként használják az utcáikat, de nincsnek 5820-3338-lako-piheno-ovezet-m.jpgtisztában a megkötni kívánt szerződés részleteivel, és azzal sem, hogy a lakótömbök jó részét simán a KRESZ szerint  "lakó és pihenőövezetté nyilvánítva is kitilthatnánk az idegen autókat  - ja de akkor nem lehetne százmilliókért parkolóórákat vásárlni és milliárdokért üzemeltetni a haveri cégekkel.

Fontos megjegyezni, hatályos testületi döntésünk van arról, hogy a zuglóiak számára ingyenessé tesszük a kerületben a fizető parkolást, de valahogy ezt a döntést a polgármesternek nem ilyen sürgős végrehajtani.  A parkolócégek bevételének maximalizálása fontosabb a kerületiek érdekénél.

Az MSZP-s képviselőkön nem is csodálkozom, ami igazán ijesztő volt  az a Momontumos és az LMP-s, Párbeszédes képviselők meghökkentően gyors besimulása. Elég hamar ment.  Vida LMP-s képviselő lelkes szónoklatban állt ki a szerződés megkötéséért, emlékezetes, hogy az előző LMP-s képviselő: Barta annak idején  még a korrupció, a centrumos céggel való szerződéskötés ellen szavazott.

A következő két napirendi pontban hamarosan meg is kapták a jutalmukat:
Az ülésen előzetes egyeztetés nélkül, helyben kiosztott nevekkel lett teljessé az eddig enigmatikus bizottsági struktúra, a képviselők tiszteletdíja és az alpolgármesteri pozíciók szétosztása. 

A következők kaptak bizottsági elnöki posztokat:

Városfejlesztési Bizottság: Rusznyák Imre  MOMENTUM

Pénzügy Költségvetési Bizottság: Rozgonyi Zoltán FIDESZ

Gazdasági Bizottság:  Pécsi Diana   MSZP

A jogi és Ügyrendi Bizottság elnöke: Lepsényi László DK

A Népjóléti Bizottság elnöke: Hevér László MSZP

A legfontosabb, a közbeszerzésekkel és ingatlan eladásokkal, bérbeadással foglalkozó Gazdasági Bizottság masszív MSZP-s többségű lett: benne a Tóth Csabához végtelenül lojális Sógor László, az ex szocialista képviselő jelenleg DK-s Kinisch Andrea, a Fideszből pedig ki más, mint Szatmáry Jahl Angéla, (jelenleg a zuglói önkormányzati piac kft. igazgatója, a fideszes országgyűlési képviselő mamája, ex BKIK igazgatósági tag, trafiktulajdonos). Külső tagként pedig Felkai Tamás, az előző ciklusban MSZP-s képviselője. Ebbe a közbeszerzésekről, telek, bolthelyiség és lakáseladásokról azok árairól döntő, a smooth üzletmenethez nagyon fontos bizottságba még Momentumos képviselőt sem engedtek be

Engem a Jogi Ügyrendi Bizottságba, a vagyonról, közbeszerzéseről, városfejlesztésről nem döntő bizottságba tettek.

Külső bizottsági tagságot sem a Kétfarkú Kutyapártnak, sem a Civilzugló Egyesületnek nem adtak. Ekkép nézik semminek a kerület lakosainak 20%-át.

 

Tanácsnokká a következő képviselőket nevezték ki:

Esélyegyenelőségi Tanácsnok: Kisné Szivkovics Nikolett MOMENTUM

Szabadidő SportTanácsnok: Tóth Attila DK

Civil és Nemzetiségi Tanácsnok: Sokacz Anikó MSZP

Kultúrális Tanácsnok : Bitskey Bence MSZP

Ifjúsági és Testvérvárosi Tanácsnok: Kinisch Andrea DK

Lakhatási Tanácsnok: Vida Attila  LMP

A bizottsági elnökök és a tanácsnokok számára  -  önmaguknak - 540 000 forint tiszteletdíjat szavaztak meg. Tudtommal ez Magyarország városi, kerületi képviselői között messze a legmagasabb tiszteletdíj.

A képviselőket két csoportra, a gazdagon kistafírungozottakra, - önmagukra -  és a pária képviselők csoportjára osztották, melyek között háromszoros jövedelemkülönbséget sikerült létrehozniuk.  Emlékezetes, a mostani parlamentben minden  kormánypárti és ellenzéki képviselő hozzávetőleg ugyanannyit keres... 
Képen a lojalitás alapján szelektáló díjazást előíró előterjesztés:

tiszteletdij1.jpg

Miután a koalíciós partnerek mind a 15 képviselője mind vagy bizottsági elnöké, vagy tanácsnokká lett kinevezve mind 540 000 forintot kapnak.  És a cégek felügyelőbizottsági százezreit még szét sem osztották...  (emlékezetes, pár napja Kispesten az ottani Momentumos képviselők  az elnöki tiszteletdíjak 411e Ft-ra ugrása miatt hagyták ott a koalíciót és tudtommal nincs kerület, ahol a képviselői és kiemelt tiszteletdíjak  nem egységesen valahol 250-és 350, max 400e Ft között lennének)

A sima mezei képviselők ezzel szemben a kötelező egy bizottsági tagsággal együtt is csak bruttó 180 000 forintot kapnak az új felállásban,  tahát a páriaként kezelt függetlenek, a Civilzugló és a Kutyapárt képviselője illetve a  három fideszes és a koalíció szerény képviselői között háromszoros jövedelmi különbséget sikerült létrehozni. Miközben a törvény szerint a képviselők jogállása egyforma. 

Hajdú Flórián MSZP-s alpolgrármester mellé további három alpolgármester is megválasztásra került:

Rózsa András (Momentum), 19 IGEN,

Horváth Zsolt ( DK) 21 IGEN,

és Szabó Rebeka (Párbeszéd). 14 IGEN

Úgy tűnik, a titkos szavazáson Rebekának sem az ellenzék, sem 2 koalíciós szövetségese nem szavazott bizalmat, így a kapott 14 szavazattal eléggé rezgett a léc.

Hogy ki milyen területért felel, azt nem közölték, láthatólag a pozíció leosztása volt a cél, nem a szakmai szempontok. 

A nap átverése is megvolt:  A polgármester egy külsős, társadalmi megbizatású alpolgármester (havi 448.700 Ft + 15% költségtérítés)  megválasztására tett javaslatot Jurenkó Ferenc személyében. Ő képviselte a nyári ellenzéki kerekasztal tárgyalások során a zuglói (nem létező) Jobbikot.   Kértem, hogy mutatkozzon be, erre azonban a polgármester nem adott lehetőséget. (A világhálón mint az Alfahír.hu egyik írója szerepel) 

 A koalíciós képviselők a titkos szavazáskor  nem biztosították a kellő többséget a saját polgármesterük javaslatához...   vajon nem egyeztettek?  Dehogynem  : ) 

Jurenkó 8 IGEN szavazatot kapott -  azaz sunyin pofára ejtették.  Háttér: Bár kevesen tudják, a nyári fővárosi szintű ellenzéki tárgyalásokon  a Jobbik kialkudott magának Zuglóban egy egyéni körzetet. Majd ezt a körzetet  valamilyen titkos alku után átadták az MSZP-nek. Így  lett az MSZP-nek 6 körzete és került diktáló pozícióba. Most derült ki, hogy mi volt a cserealap: egy beigért külsős alpolgármesterség. De ezt az alkut a zuglói szocialisták nem tartották be. Szegény ott ült Szávay István Jobbikos képviselő oldalán, ötönyben puccban, majd kullogott el leforrázva. Tanulság: Így üzletelj a zuglói szocikkal.

Szólj hozzá!

Címkék: Horváth Csaba Szabó Rebeka Tóth Csaba Horváth Zsolt alpolgármester Rózsa András Momentum Vida Attila LMP

A jobbra-balra kilengő inga

2019.10.16. 13:24 varnai

Választott az ország és választottak a zuglóiak.

A zuglóiak polgármesternek Horváth Csabát, az ellenzéki összefogás jelöltjét választották, akinek ezúton is gratulálok!polgieredmeny.jpg

Én független jelöltként, a Civilzugló Egyesület támogatásával indulva 10,48% -ot értem el.  A 2014-es 8%-hoz képest ez kis mértékű javulás. 

  (erre a konstrukcióra azért volt szükség, mert az új civil törvény szerint az az egyesület, mely 1%-os támogatást fogadhat el nem jelölhet polgármestert, ezzel próbálják a pártok, a kormány a civileket távol tartani az önkormányzatiságtól)

Bár kissé többet vártam, a 2014-es eredményhez képest így is másfélszer annyi zuglói gondolta úgy ebben az erősen polarizált térben, hogy nem elvesző szavazat egy helyi civil, független polgármestert támogatni. 

Az önkormányzati választás sajnos mára kormányoldal és az ellenzék "élethalálharcává" silányult, ebben a pankrációban az ellenzéki pártok számára számára a megnevezett cél az Orbán kormány leváltása, a fideszesek szerint a "migránssimogatók és kommenisták"hatalomtól  távoltartása, a  kimondatlan cél pedig a képviselői helyekért, önkormányzati állásokért és az önkormányzatok sok száz milliárdos kasszájáért folyik. 

A helyi közéletet, városfejlesztést, a letett munkát, a jelöltek személyét, alkalmasságát a jobb és baloldal által felhergelt választók már nem is nézik. A mi kutyánk kölyke vagy az ellenségé, ez az egyetlen, ami számít.

Ekként fordulhatott elő, hogy leváltottak remek munkát végző polgármestereket is, tökéletesen kezdő/alkalmatlan embereket téve a helyükre, sőt a szavazók pozícióba emelték mind a kormányoldal, mind az ellenzék durván lebukó, büntetőjogilag és morálisan is vállalhatatlan jelöltjeit is: a Fidesz győri jachton "bulizó" polgármesterét, a szocialisták  kispesti kokainnal menőző, önkormányzati korrupciót kitálaló képviselőjét.

Emlékezhetünk, hasonló protest szavazás volt 2010-ben, akkor a Fidesz ért el földcsuszamlásszerű győzelmet, Zuglóban is túlnyerve magát Papcsák sosem látott emberként repült be a polgármesteri székbe és a zuglói fidesz az öszes körzetet megnyerte. Most az ellenzéké az összes körzet, nem csak Zuglóban, de számos fővárosi kerületben.

 A választók Zuglóban is "kidobtak" mindenkit, tekintet nélkül arra, hogy  pozícióban lévő képviselő jól dolgozott-e. törődött-e a körzetével, vagy arra, hogy az ellenzéki jelölt kicsoda, micsoda, hogy látták-e már valaha a körzetben, a közéletben, letett-e bármit is eddigi civil életében.

 Az inga érzelmi, országos politikai szinten túlleng. És erre az aránytalanságr rásegít az önkormányzati választási törvény is. Mi például a választók 10%-ának szavazatát kaptuk, de csak 1/20-nyi képviseletet kapunk.

Bárkit leváltanak és bárkit megválasztanak. Így aztán minek is polgármesterként, képviselőként 5 éven át dolgozni, kitartóan tenni a településért? Szedd meg magad gyorsan, mert bármikor kidobnak... ezt üzenik a választók a politikusoknak. 

A polgármesterjelöltségek pártközi alkuk prédája, a képviselőség pedig csupán attól függ, hogy a helyi pártszervezet erős embere kit tesz meg jelöltnek, kit tesz a kompenzációs listára, kit tart hozzá kellően lojálisnak.

Mi ebben a harcban kívülállók vagyunk és ezzel sokan nem tudnak mit kezdeni.

Ebben a mesterségesen felhergelt állapotban kifejezetten örülök, hogy a zuglóiaknak immár 10%-a belátja, hogy az önkormányzati választásnak az önkormányzatról, a helyi vezetésről kellene szólnia.

Miközben tudom, a 10%-on fölül is van egy jelentős réteg is, aki bár szimpatizál velünk, de elhiszi, hogy most "muszáj a kissebbik rosszra szavazni", nem szabad hagyni, hogy a másik oldal, a "NER jachtozói" a "migránsokat behozók" bitorolják a hatalmat. 

Nem tudom mikor jön el az a pillanat, hogy a személyre és nem a logók harcára szavaznak.

 

 

1 komment

Barátságuk sziklaszilárd - rosálásos vezércsel

2019.10.04. 17:42 varnai

Uppsz, pár napja hallhattuk Karácsony polgármester öszödi beszédét. Gergőé is igazságbeszéd, mivel nem a nyilvánosságnak szánta. Tökéletesen rávílágít arra, hogy miként működött a zuglói önkormányzat az elmúlt öt évben.

Az azóta összehordott, egymásnak ellentmondó, hol hangzott el, ki vette fel gyermeteg magyarázkodásokat nem is minősíteném, hisz a lényeg az általa mondott tartalom, melyet sosem vitatott, sőt azt mondta épp ezeket mondta, gondolja. Ehhez képest engem  - aki alátámasztja mondandóját - és nem Tóth Csabát jelenti föl. Őt nem meri.

Maradjunk annyiban, hogy a személyes bátorság - egyenesség - elvhűség -  és a "kompomisszumok robotosa" - elvtelenség - gernictelenség diagramon egész máshol helyezkedünk el.

Azt hogy Gergőt megfenyegette Tóth és a Tóth emberei, ezt nekem is és másnak is számtalanszor felhozta, még a 444 interjújában is említette, legtöbbször a "Tudjuk hova jár a gyereked óvodába!"  fordulatot. Ez feltehetőleg még a ciklus elején hangozhatott el, amikor Gergő - jogosan  - nem engedte, hogy Feigli Ferenc kapja a Városgazdálkodái Zrt igazgatói székét. Ezt a mondatot ismételgettte az elmúlt években, a megfenyegetésekkel indokolta, mentegette magát, amikor sokan szövetségesei számonkérték rajta a kerületi korrupciós ügyeket, a parkolást és a többit átengedő magatartását.

Tóth Csaba és Karácsony között a helyzet már 2015 januárjában annyira elmérgesedett a fentiek, a jegyző személye és a többi személyi kérdés miatt, hogy Karácsony Rozgonyi Zoltánt, Papcsák  leghűségesebb alpolgármesterét nevezte ki saját harmadik alpolgármestereként, egyből a költségvetést rábízva - azaz azt próbálta a szocik kezéből kicsavarni. Érdemes elolvasni a témában az Index 2015 januári cikkét.

Tóth fenyegető üzeneteit mi is megkaptuk számos alkalommal. Emlékezetes, hogy milyen gusztustalan kampányt műveltek 2014-ben, hogy próbálták fenyegetéssel, nyomásgyakorlással eltántorítani minket az indulástól, rávenni minket a visszalépésre és a 2017-es időközin induló jelöltünket is megfenyegették.gotti_es_tarsai_1.jpg

Feigli Ferenc MMA ketrecharcos kifejti nekünk a 2014-es kampány során, hogy ő sokáig békés bír maradni.

Gergőnek nem kellett csodálkoznia, nagyon jól tudta, hogy kivel szövetkezik 2014-ben. Ismerte Tóth Vas megyei ténykedését, nem véletlenül nem szavazta meg 2012-ben még parlamenti képviselőnek sem. (Tóth Csaba kapta 2012-ben Horváth Csaba listás helyét a parlamentben)

Látta, hogy 2014-es polgármesteri kampányát verő-védő emberek kisérik, hetekig kisérte őt a Pécsett nemrég börtönbe zárt Gotti és csapata, Feigli MMA ketrecharcos.

Az elásás emlegetése sajnos Zuglóban nem valami költői metafóra, hisz Gergő pontosan látta, hogy miként szerveződik Tóth csapata, milyen módszerekkel tartja kézben képviselőit, embereit, hogyan számol le mindenkivel, aki vitatkozni mer vele.

Gergő igazán Sápi eltünése után rettent meg,  hiszen a nyomtalanul eltűnt Sápi Tóth bizalmi "táskás" embere volt. Sápit négy éve keresik, eddig mindhiába, kétlem, hogy életben lenne. 

14388102_5b4326044b40a52e78156d8536836638_wm.jpg

 2016 január 5-én lement a lakásából és nyomtalanul eltűnt. A teljesen vagyontalan Sápi nevére 150 milliós köztartozású vagyonvédő cégek voltak bejegyezve, mondhatni stróman volt. Hogy miért tette meg Tóth Csaba önkormányzati képviselőnek a roppant egyszerű embert, nem tudni.

Tóth és Karácsony alá és fölérendeltségi viszonyát jól jellemezte, hogy a testületi ülés nem akkor kezdődött, amikor a polgármester megérkezett, hanem  amikor Tóth csapata élén a polgármestert negyedórán át váratva látványosan bevonult majd asszisztenseivel helyet foglalt a neki feltáblázott asztalnál. Irányította a szocialista frakciót, azok szavaztak, ahogy ő mondta, külön szánalmas volt, ahogy a zsidóégetéssel viccelődő Sógor úr nagy nehezen felolvasta, amit a háta mögül elétettek. Maradt míg a fontos dolgok, közbeszerzések, ingatlan eladási döntések megtörténtek, ő egyeztetett Rozgonyival, intette magához a polgármestert.

De az is árulkodó volt, hogy Tóth a hivatal kellős közepén lévő elegáns jegyzői szobát foglalta el, rendre magához rendelve a cég- és osztályvezetőket. Az önkormányzatiság 25 éve alatt még sosem fordult elő, hogy a kerület parlamenti képviselője  szobát kapjon a hivatalban, különösen nem annak szimbolikusan a kellős közepén.

Mára  majd mindenről Tóth dönt, sőt eleve őt keresik meg. Jellemző, hogy az egyik Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottság elé kerülő bolthelyiség bérleti díj csökkentési kérésben a kérelmező óvatlanul be is írta " Tóth Csaba országgyűlés képviselővel  előzetesen egyeztetve..."  Mi köze az országgyűlési képviselőnek az önkormányzat helységeihez, bérleti díjaihoz?

Gergő bizony nagyon is felelős azért, hogy arcát, hitelességét adva cserébe a polgármesteri címért odaengedte Tóthot a zuglói kasszához. Hiába próbál most az áldozat és az igazság bajnoka képében tetszelegni. Hiszen négy éven át  gondosan hallgatott e történésekről, és minden "őszintesége" csak elszólásokkal keletkezett, meg miután én kitettem blogra a tényeket, amiket már nem lehett tovább tagadni.

De hagyjuk is a Zuglóba visszajönni nem merő (elásnak) Karácsony Gergelyt.

Nézzük mit gondol a zuglói ügyekről a helyére rosálással játékba hozni kívánt MSZP-s káder Horváth Csaba. Ő az akinek Karácsony szerint "legalább annyi esze van, hogy tudja miért lehet börtönbe menni".

 

Horváth igazi MSZP-s káder, 2002-2006 között volt már II. kerületi polgármester, de nem választották újra. Vagy hátha annyira sikeres volt, miért nem ott , a lakóhelyén próbálkozik? Volt  Demszky alpolgármestere Hagyó mellett, 2010-ben indult főpolgármesterként, az sem jött össze. Most itt van vigaszdíjként az elvesztett főpolgármesterség helíett Zugló, valami állás csak kell.

A zuglót vigaszdíjként megkapni akaró Budán élő Horváth kampányában zuglói kötődését  Tóth Csabával közös babakocsi cipeléssel igyekszik bizonygatni. Milyen szép is lehetett, ahogy budai villákból leereszkedve, a vagyonnyilatkozatokban nem szereplő Lexus terepjáróból és a Jaguárból kiszállva, félmilliós BOSS cuccaikban bemerészkedtek az Örs népe közé és türelemmel kivárták, míg valaki ott szerencsétlenkedik az aluljáróban, melynek akadálymentesítésével évekig kampányoltak, de a forrást a döntéshez ők maguk nem adták meg.

tv2-tuntetes-14-hpgy-1000x600.jpg

Lecseréli a tiszteket - Tóth nagy sakkjátékos, a háttérből irányít

Nos Horváth Csaba  szerint minden rendben van a zuglói parkolással, és nincsenek MSZP-Fideszes háttéralkuk, nincs itt semmi látnivaló. De vajon akkor miért nyilatkozta ezt többször is a regnáló Karácsony... ? A kitartó mellébeszélést halva már a kormánypártisággal nem vádolható Krug Emilia is elvesztette a türelmét.

 Biztos Horváth Csaba lesz az, aki a háta mögött Tóth Csaba bizalmi képviselőivel meg fogja akadályozni, hogy Zuglóban ne ugyanaz a korrupció folytatódjon ami 2014-és 2019 között történt? 

Ha az aluljáró akadálymentesítésére nem is, de jutott pénz Zuglót beborítani vagy 10.000 plakáttal. Azt megértem, hogy a Szavazzon rá! szlogen mellé nem sikerült egy érvet sem kiötleni, hogy miért is kéne a zuglóiaknak egy újabb politikai ejtőernyőst idevenniük. Én se tudnék ilyet mondani.

 

 

1 komment

Címkék: gotti Horváth Csaba Karácsony Gergely Tóth Csaba Sápi Attila

Holt lelkek a zuglói ajánlóíveken

2019.09.15. 12:22 varnai

"Dr Papp Imre a Helyi Választási Iroda vezetője tájékoztatja a bizottságot, hogy az alánlóíveken több személy passzív státuszba került a Központi Névjegyzékben. A HVI szerint alappal feltételezhető, hogy ezen aláírástevők az aláírás időpontja előtt elhunytak."

halott_koch.jpg

 

A jogi bükkfanyelven megfogalmazott mondat több polgármester és képviselőjelölt neve után is megjelenik  a Helyi Választási Bizottság 2019. szeptember 10-i jegyzőkönyvében és azt takarja, hogy  ezen emberek ajánlásgyűjtő ívein valakik halottak adatait használták fel és halottak nevében írtak alá a jelöltség eléréséhez. Brávó.

A csalást Koch János a Munkáspárti, Czeglédi János a Mi hazánk! polgármesterjelöltjeinek, illetve e pártok több képviselőjelöltjének ívein fedezték fel.

halott_czegledi.jpg

Dicséretes, hogy a HVI minden alkalommal feljelentést tesz. Szomorú azonban, hogy hiába a nyilvánvaló csalás, e jelölteket is nyilvántartásba veszik, azaz indulhatnak a választáson.

Hisz nyilvánvaló, hogy a pár /tucatnyi? hallott adatai, aláírása csak a jéghegy csúcsa, sok száz választó adatait, aláírását szükséges ahhoz átmásolni, odahamisítani, hogy pechjükre több hallotté is belekerüljön a hamisított adathalomba.

10193-1-halottak_napi_temeto_435521_69744_n.jpg

Tízből kilenc halott a Mi hazánkot ajánlotta - holtbiztosra mentek

A Civilzugló Egyesület a kéthetes ajánlási periódus alatt  több, mint 1500 aláírást gyűjtött, adott le, mind a 15 körzetben kopogtattunk és minden jelöltünket nyilvántartásba vették, de az általunk leadott 1500 aláírás közé egyetlenegy hallotté sem került bele. Ez nem is lehetséges, ha valaki tisztességesen gyűjt, az utcán vagy házról házra járva kopogtatás közben találkozik az állampolgárokkal. Mikor a támogatást kérjük,  a lakcímkártyáját leellenőrizve, beszélgetve  mindig meggyőződünk róla, hogy az adott személy élő-e vagy sem. Temetőkben, éjfél után pedig nem gyűjtünk.

A tréfát félretéve, ezek a pártok a munkát, a lakossági találkozásokat elkerülve -  tán nem támogatnák őket elegen? -  egész egyszerűen más pártoktól kapott régi, illegálisan rögzített adatokat, lemásolt ajánlóíveket írtak át, az aláírásokkal együtt.

Ez természetesen mind a választás rendjének megsértése, mind magán és közokirat hamisítás Büntetőtörvénykönyvi tényállását kimeríti. Remélem e nyilvánvaló csalások ellen ugyanolyan rámenősségel és gyorsasággal jár el a rendőrség, mint Pikó Andrásék ellen.

Azt viszont egyáltalán nem értem, hogy akik ilyen nyilvánvaló csalást követnek el, azaz az ajánlásokat hamisítással szerzik, azok miért indulhatnak a választáson? Miért nem zárják ki őket automatikusan a választásból?

-

Mindazonáltal a polgármesterjelölti vitára - ha már egyszer nyilvántartásba vették őket -  a többi jelölt mellett várjuk a Mi hazánk és a Munkáspárt polgármesterjelöltjét is, alkalmat adunk nekik, hogy magyarázatot adjanak a megmagyarázhatatlanra. Csak arra kérem őket, hogy ajánlóikat ne hozzák magukkal!

4 komment

Posztapokaliptikus üdülőnk a Római-parton - a hanyag kezelés iskolapéldája

2019.08.10. 13:00 varnai

A zuglói önkormányzat birtokában lévő lassan elfelejtett üdülőnkbe még képviselőként sem könnyű bejutni. Így volt ez a Papcsák korszakban és így van ma is. 

A polgármesterről és a jegyzőről  tavasz óta válasz nélkül pattantak le a szemlét kérő képviselői leveleim. Végül tegnapelőtt a főmérnököt küldték velem a bejárásra. Kerületvezetőt egyet sem érdekelt a zuglói titkos kincs,  polgármesterünk nem ér rá, épp Csepellel ismerkedik. 

Még előre leegyeztetett érkezésünk után is hosszas telefonálgatásba került, míg kiderült melyik a mi telkünk, ugyanis az intézmény nevét, tulajdonosát, elérhetőségét jelző tábla  nincs kitéve, sőt eltűnt  a bérbeadást meghirdető tábla is. Nem csoda, hogy nem érdeklődnek a bérbevétel iránt.

Hosszas sikertelen kiabálás, dudálás után sikerült utánatelefonálni a biztonsági őrnek, hogy engedjen be minket.

kapu_0238.jpg

Mint a félálomban előkerülő őrtől megtudtuk, a tulajdonost jelző táblát egy hónappal ezelőtt a Városgazdálkodási Zrt-nk  leszedte, összegyűrve a bokrok alá dobta. Hogy mi okból tették, ki adott erre utasítást, még nem derült ki. 

tabla_0241.jpg

Az értékes és valaha élettel teli üdülőnk 2008 óta áll üresen. 

A vízparti telek hatalmas, hozzávetőleg 220 méter hosszú és 30 méter széles, kb. 7000 négyzetméter, és a Római part gáttal védett, árvízmentes részén található. Az egyik kapu a Nánási útra, míg a másik a Duna partra nyílik.

romai_ingatlan_google_1.jpg

Méteres gaz áll a telken mindenütt.

gaz_0242.jpg

etkezo_kivulrol_0243.jpg

Ez itt a az étkező és a konyha.

Bár a növényzet ahol tudja visszahódítja a területet a könnyűszerkezetes épületek többsége jó állapotú.  Egy két cső szétfagyva, itt-ott beázás nyoma, de az épületek többsége rendben van, a tetők épek, az elektromos rendszer működik. 

A konyhai berendezések mind épek, működőképesek.

konyha_0279.jpg

etkezo_0284.jpg

Az étkezőt angkori rom módra lassan visszafoglalja a növényzet

furdo_ajto_0250.jpg

A mosdók bejáratát lassan benövi a vadszölő

furdo0274.jpg

A  női és férfi mosdók és zuhanyzók 

halok_0247_1.jpg

A hálószobák épülete

halok0295.jpg

A három hálószoba 52 gyereknek adott helyet. Egy takarítás után használható lehetne.

parnak_0290.jpg

agynemu_0286.jpg

 Az ágyneműk, párnák, takarók 11 éve várnak a gyerekekre

 Az egész területnek, az épületeknek olyan a hangulata, mint Csernobilnak. Úgy hagyták ott, mintha lakói úgy tervezték volna, hogy másnap visszatérnek és folyatódik az élet, a munka.  

Minden kitakarítva, rendben a helyén, az evőeszközök, a tányérok a polcon, a párnák, az ágyneműk glédában kivasalva várják a következő turnust.

A helyiségek többsége egy nagyobb takarítás, pár millió forintnyi felújítás után használható lenne. 

 

A telek Duna felőli részén egy jó állapotú téglaépület is áll, ebben 4 kisebb fürdőszobás apartmant alakítottak ki. A festés itt-ott hullik, de egy takarítás után lakható lenne.

A számlatömb az asztalon, az utolsó bejegyzés 2008.

A ciklusban a hasznosításra, bérbeadásra nem volt kísérlet. Nagyon fura, sőt már gyanús, hogy még a bérbeadó táblát is leszerelték. 

Én fel nem foghatom, hogy nem lehet iskolai táboroztatáshoz, csereüdültetéshez, campingként bérbe adva, vagy valahogy hasznosítani.

Hagyni kell szép lassan teljesen lepusztulni, miközben felújítására nem költünk, de évi tízmilliót költünk az őrzésére?

Amit ezzel az ingatlannal Zugló polgármesterei az elmúlt két ciklusban műveltek az kimeríti a hűtlen, de minimum hanyag kezelés tényállását.

vendeghaz_0266_1.jpg

vendeghalo_0261.jpg

vendeghaz_furdo_0254.jpg

Rendezett, felújított zuhanyzós WC-s apartmanok.

A hatalmas ősfás telek végén kapu nyílik a Duna partra. Evezőstáborként fantasztikus hely lehetne.

kert_0263.jpg

2 komment

Címkék: Zugló hanyag kezelés Római-parti nyaraló

Végre nem hajtott döntések, megválaszolatlan kérdések - levél a polgármesternek

2019.08.08. 10:12 varnai

Tegnapelőtt átbeszéltük Zugló  jegyzőjével a kerület aktuális ügyeit, mert a kerületet jobb híján ő vezeti.  Nem véletlen, hogy ő immár a ciklus harmadik jegyzője, két jó szakember ment el négy év alatt.

A polgármesterhez hetek óta nem tudok bejutni, elérhetetlen, időpontot nem kaptam, mint ahogy nem reagált az eddigi számos hivatalos levélre, közérdekű adatkérésre sem.  A médiából látom, hogy hol Pestszentlőrincen kampányol, hol facebook élő adásban van, hol sajtótájékoztatót tart, hol a tv-ben nyilatkozik. Zuglóra nem jut idő.

E médiamegszólalásokban gondosan hallgat az általa vezetett kerület problémás ügyeiről,  mint ahogy arról is, hogy Zuglóban még mindig - 15 nappal vagyunk az ajánlásgyüjtés előtt -  nem jött létre az ellenzéki megállapodás.

egyenes_beszed.png

Jó lenne, ha zuglói ügyekről is lennének egyenes kérdések és egyenes válaszok. Ha  nemcsak a fővárosi korrupcióról, hanem a zuglóiról is beszélne, ha kiadnák a közérdekű adatokat, ha végrahajtanák a testületi döntéseket.

Az alákérdezős ATV interjúban Gergő kielemezte a fővárosi metrókocsi közbeszerzés történéseit és ezt sikerült mondania: "Nem kellett volna csalárd módon kizárni az olcsóbb ajánlattevőt." Egy pillanatra már azt hittem, hogy a zuglói parkolás közbeszerzésről beszélt.

Azt gondolom, hogy ameddig hivatalosan zuglói polgármester, addig a kerületi ügyeket is vinnie kéne, mert számos testületi döntés nincs végrehajtva, a kerület ebek harmincadján.

Csak egy példa: tegnap a Nagy Lajos Király útja 104-ben jártunk, melynek kiürítéséről , szanálásáról 2015-ben döntöttünk

A házban, melyhez képest a sokat emlegetett Hős utca egy szanatórium,  azóta is laknak, embertelen, egészségtelen sőt életveszélyes körülmények között élnek gyerekek felnőttek tucatjai. Vajon e házakról, e végre nem hajtott döntésekről miért nem beszél az ATV riportban?

lepcsohaz_to_net3282_1.jpg

 Dickensi állapotok - ez lenne a " zuglói modell "? - Nagy Lajos király útja 104. önkormányzati bérház

belso_homlokzat_net3288_1.jpg

Penészes lakások, emberi, állati ürülék, patkányok, omladozó életveszélyes romok közt élnek gyerekek, felnőttek.  A ciklusban eladtak 68 bérlakást és a 120 önkormányzati bérházból egy sem lett felújítva.

A jegyző elnézést, kért, hogy nem válaszoltak időben a közérdekű adatkérésre, most gyorsan összeszedik a kért adatokat. A római-parti üdülőnk bejárása ma megtörténik. Az épület 10 éve áll üresen, a ciklusban 49 millió forintot költöttünk az örzésére.

A tegnapelőtt a polgármesternek és a jegyzőnek az alábbi levelet írtam emlékeztetőül:

Tiisztelt jegyző úr, polgármester úr,
A héten ma és tegnap is kerestem a polgármester urat, de visszajelzést nem kaptam. Az mai jegyző úrral folytatott pozitív hangulatú megbeszélésünk alapján az alábbi emlékeztetőt írom.
1. Kérem, hogy a cégekben május 31-i határidővel megrendelt BELSŐ ELLENŐRZÉSI anyagokat a képviselők megismerhessék. A határidő óta eltelt több mint két hónap, ez alapján sajnos feltételezni kell, hogy a cégekben súlyos problémákat találtak, ezért húzódik azok kiadása.
2. Kérem, hogy a polgármester az országos médiában tájékoztassa a zuglói lakosokat, hogy a nyomdai közbeszerzés leszavazása okán a Zuglói Lapok nem fog megjelenni a közeljövőben. A ciklusban tehát mind a Zugló TV-t, mind a Zuglói Lapokat sikerült elveszíteni.  
Mivel újság nem készül, a  kabinet alá tartozó nyolc fős Médiaszolgáltató Csoport  fenntartása és a számos külsős szerződés fenntartása tökéletesen fölösleges pénzkidobás. A megszüntetésre, jelentős csökkentésre a jegyző is javaslatot tett, de a kabinetben ezt nem támogatták.
3.  Kérem, hogy a Helytörténeti gyüjtemény épületének kiválasztásához a bejárást -  februári döntésünket -  hajtsa végre, a bejárás legkésöbb a jövő héten történjék meg.
4. Kérem, hogy a Római-parti ingatlanunk bejárására még a héten sor kerüljön. Ezt legelőször márciusban kértem, és azután havonta megismételtem a kérést.
5. Kérem, hogy a június 24-én írt, a kerületi vagyon, ingatlan, részvény, stb. eladások felsorolálást kérő közérdekű kérdéseimre választ kapjak. A törvény szerinti 30 napos határidő már rég lejárt.
6. Kérem, hogy a 2017 novemberében megszavazott Energetikai közbeszerzés kiírása  testületi határozatunkat hajtsák végre. A képviselők még a fogyasztásról-kiadásokról szóló tájékoztatót sem kapták meg.
7. Kérem, hogy a 2018. novemberében elnapoltatott előterjesztésemről, a Zugló Egészségügyi Szolgálatnak biztosított szolgálati lakásokról, az egyeztetések állásáról számoljon be, az előterjesztést készítse elő,  eddig hét hónapja volt erre. A kerületben számos orvos és szakdolgozói státusz betöltetlen.
8. Kérem, hogy a május 13-án hozott testületi határozatunkat a zuglóiaknak adott ingyenes parkolásról hajtsa végre. Számos lakos keres minket,  elérhető képviselőket, nem értve, hogy ha döntés született az ingyenes parkolásról, akkor miért kell még mindig fizetniük.
9. Kérem, hogy a parkolás ellenőrzés átvétele óta eltelt egy hónapos  időszakról, ellenőrök száma, ellenőrzések száma, pótdíjazások száma kapjanak a képviselők írásos beszámolót. E döntést messzemenőleg támogattam, de jó lenne látni hogy alakulnak a számok. Ha született bármiféle szerződés e kapcsán, azt szeretném megismerni.
Tisztelettel,
Várnai László 
önkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület

Szólj hozzá!

Vagyoneladás, belső ellenőrzés? Válaszra sem méltatott közérdekű kérdések

2019.07.25. 13:53 varnai

Pont egy hónapja, hogy közérdekű kérdéseket tettem fel a hivatalunknak és több testületi döntés végrehajtását sürgettem. Mindezidáig türelemmel vártam az adatszolgáltatásra, de még csak formális válaszra sem méltattak.  Nincs más eszközöm, mint a nyilvánoság. 

Azt gondolom, mint képviselő joggal várom el a határidőn belüli érdemi választ, ahogy minden zuglói polgár is  joggal várhatja el. Egy baloldali kerületnek, mely az átláthatóságot és a nyilvánosságot tűzte a zászlajára, nem így kéne működnie, hogy a hatékonyságról, operativitásról, prudens működésről már ne is beszéljünk.

A kerületi vagyoneladások listája közérdekű adat, egy ciklus, egy politikusi garnitúra legfontosabb jellemzője, hogy miként sáfárkodik a reá bízott vagyonnal, eladja, feléli, netán bővíti azt.

Ilyen közérdekű adat az önkormányzati cégekben történt belső ellenőrzések eredménye is. Emlékeztetnem kell a polgármestert, hogy e cégek költségvetése a ciklusának kezdete óta megduplázódótt, és átvilágításukat minden (azóta távozó) jegyző is szorgalmazta.  

 cegek_kadas_1.jpg

 Részlet  2019-es költségvetésből: a felülvizsgálatot javasló óhajtó mondat. Mi  lehet az oka, hogy a cégekben  a felülvizsgálat rendre elmarad és belső ellenőrzések anyagait nem akarják a képviselők elé hozni?

Végre nem hajtott döntésesk sora

Ismét emlékeztetnem kell a polgármestert, hogy

 

 • A testület 2018 őszén döntött, a Sport kft-ben történtek után az összes önkormányzati cégnél belső ellenőrzést futtat le. A vizsgálat határideje 2019. május 31. volt. Az elkészült anyag mégsem szerepelt a képviselő-testület júniius 13-i ülésén, a belső ellenőrzésekről fél éve mondhatni hírzárlat van. Kérem az anyagokat haladéktalanul küldje meg minden képviselőnek!

 

Hasonlóan abszurd, hogy mint képviselő hónapok óta számtalan levélben hiába kérem, nem tudom megtekinteni az egyik önkormányzati intézményünket, a Római parti önkormányzati nyaralónkat. Ez az értékes ingatlanunk immár 10 éve áll üresen és pusztul. Az önkormányzat ebben a ciklusban 49 millió költött az őrzésére, de hasznosítására, a műszaki állapot felmérésre még csak kísérlet sem történt. Hanyag kezelésnek minősül, amit  a kerületi gyerekek által valaha kedvelt üdülővel művelnek. Szomorú lesz, ha a baloldali kerületvezetés alatt épp úgy át kell mászni a kerítésen, mint a Papcsák korszakban.

László Várnai varnai.laszlo14@gmail.com

2019. jún. 24. 13:25
címzett: jegyzo; civilzuglo
   Tisztelt Jegyző úr,
A testületi és bizottsági üléseken is több alkalommal kérdeztem, hogy a kerület pontosan mely ingatlanokat milyen összegben értékesített a ciklusban. 2015. január elsejétől mostanáig.
Kérnék
 1.)  az eladott lakásokról,
 2.) egyéb helyiségekről, bolthelyiség, garázs, légópince, stb.
3.) eladott telkekről egy listát. 
Cím, alapterület, értékesítési ár felsorolásával.
Kértem továbbá egy listát, (akkor amikor kiderült, hoga Gizella utcai házépítésre szánt telkünk a ZVK Zrt-é)  a ZVK Zrt. vagy bármely más cégünk nevén lévő ingatlanjainkról.
Ha ezek közül bármi a ciklusban értékesítésre került arról is kérnék egy felsorolást.
Még az EP választás előtt kértem, hogy szervezzünk egy bejárást a Római parti ingatlanunkba.
Fáradozásukat köszönve, 
Tisztelettel, 
Várnai László 
önkormányzati képviselő, Civilzugló Egyesület

László Várnai varnai.laszlo14@gmail.com

júl. 2., K 8:58
címzett: jegyzo; polgarmester; civilzuglo
Tisztelt Polgármester úr, tisztelt Jegyző úr!
A Sport Kft-ben tapasztaltak után a képviselőtestület úgy határozott, hogy az önkormányzat összes cégénél belső ellenőrzést végeztet. Az ellenőrzés határideje május 31-e volt.  A testületi üléseken már elhangzott, hogy külsős cégek kerültek megbízásra,  az ellenőrzés folyamatban van, készül. 
 Most, hogy egy hónapja lejárt a határidő, szeretném megkapni az ellenőrzések anyagait nyomtatott formában.
 
Szeretném ismét, immár harmadszor kérni, hogy a Állandó Helytörténeti Kiállításról hozott  februári döntésünket, az épületbejárásokat végezzük el. Az előterjesztés írására az áprilisi testületi ülés volt a határidő.
Buza Péter is jelezte, hogy többször szorgalmazta már önnél a bejárást. Egyszerűen nem értem, hogy egy ennyire egyszerű dolgot miért nem akar három hónapon át végrehajtani, miért hátráltatja a helytörténeti kiállítóhely létrejöttét?  Ha önnek már nincs ideje, figyelme a kerületre, jelöljön ki maga helyett valakit a bejárásra. 
 
A Semmelweis Napi ünnepségen ismét felmerült, hogy mennyire fontosak lennének az orvoshiány megoldásához a ZESZ számára a szolgálati lakások. 
Az általam 2018. novemberében beadott előterjesztést azzal napolták el, hogy egyeztetnek a ZESZ-el. Azóta több, mint fél év telt el.
 
Szeretnék továbbá rákérdezni a Tábornok utca környékére tervezett 30-as forgalomcsillapított övezetre, mely előterjesztésünket 2016. tavaszán szavazta meg a testület. Hogy áll az engedélyeztetés?
 
Kértem továbbá, még az EP választás előtt egy bejárás megszervezését a Római parti ingatlanunkba, ennek is több hónapja.
 
 
Tisztelettel,
 
Várnai László
környezetvédelmi tanácsnok
önkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület

Joggal várható el a polgármestertől, amíg zuglói polgármesterként kapja a fizetését, munkaköri kötelessége,hogy a képviselőtestület döntéseit végrehajtsa, végrehajtassa a jegyzővel, a 260 fős hivatallal, a kabinetjével, a cégek vezetőivel. 

Tisztelettel kérdem, hogy akar egy kétmilliós város polgármestere lenni, havi száz előterjesztést előkészíteni, végrehajtani, ha egy százezres kerület napi problémáinak kezelése meghaladja az erejét, figyelmét, érdeklődését?

Szólj hozzá!

Címkék: költségvetés zugló közérdekű adat belső ellenőrzés Karácsony Gergely vagyoneladás

Szobrok Zugló módra

2019.07.01. 20:12 varnai

Egy településen, az egy képviselő-testületi, polgármesteri ciklus alatt köztérre kerülő alkotások erősen jellemzik az adott politikusi garnitúrát, mind ideológiai, mint értékítéleti szempontból. Szobrot állítani nagy felelősség. Mi, a 2015-2019 közötti zuglói képviselő-testület milyen alkotásokat hagyunk a kerületre, az utókorra?

Zugló önkormányzata ebben a ciklusban több köztéri alkotás megvalósításába is belevágott, de ezek közül végül alig valósult meg valami - és ami megvalósult, abban sincs sok köszönet.

 

Bibó emlékmű -  József Attila emlékmű újrahasznosítva

A ciklus kezdetén a polgármester  Lorenzo Medici módra pályázat nélkül akart politikai példaképének, Bibó Istvánnak emléket állítani: személyes ismerősétől, Ortutay Tamástól rendelvén egy művet.  A kerületnek erősen túlárazottan, (40 milla, de most 50% kedvezménnyel csak nektek)  eladni szándékozott József Attila  remake megrendelésétől azonban blogom megjelenése után még időben visszakozott.

bibo_1.jpg

A meg nem valósult Bibó szobor egy régebbi helyre tervezve. Feltehetőleg oda sem sikerült eladni. Bibó, netán 1956. emlékét megörökítő alkotás pályázat kiírását, mű elkészítését ezután a polgármester már nem tartotta fontosnak, pedig módosítóként beadtam egy tisztességes szakmai pályázati kiírást.

 

Szegény Kesjár Csaba

 Barabás fideszes képviselő javaslatára a testület megszavazta, sőt a lerakáshoz pénzt is biztosított, hogy  a valaha közelben élő Kesjár Csaba autóversenyző portréja kerüljön elhelyezésre a Róna utca Thököly út sarokra. A  művet egy barátja, egy amatőr szobrász ajánlotta fel. A Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Közhasznú Kft (MANK),  mely a minden köztérre elhelyezésre szánt mű esetén végzi a kötelező szakmai zsűrizést több alkalommal felhívta a figyelmet a portré dilettáns voltára, az anatómiát semmibevevő  alkotás amatőrségére. A testületi viták során hiába hívtam fel a figyelmet a MANK szakvéleményére, a pályáztatás szükségességére. Mindhiába.

kesjar4300.jpg

Kesjár Csaba torzója - ha már emléket állítunk neki, megérdemelt volna egy tisztességes portrét. A  gyermeteg alkotáson azóta rendre megbotránkoznak a szakemberek és az arra járók is.

 

A magas babérokra törő kerületvezetés érezte, hogy a ciklusban muszáj lesz valami grandiózusabb alkotást, lehetőleg ideológiailag is példamutatót prezentálnia. Választásuk a '44-45- telén elkövetett zuglói nyilas kivégzések, a Vészkorszak áldozataira  és  az embermentő Slachta Margitra esett.   A Pillangó parki felújításhoz kötve egy ideológiamentes pillangó szobrot is létre kívántak hozni, és ciklus végére egy Zsivora György szoborra is javaslatot tettek a szocialisták.

 Viszonyításképp egy kis visszatekintés: a Papcsáki kerületvezetés siraly4428.jpgnégy éve alatt három alkotással gazdagította Zuglót: egy a Reiner Frigyes térre letett  a szakmai zsűri által elcsépelt közhelyek gyűjteményeként jellemzett Trianon emlékművel (a helyiek a mérete okán sirályként emlegetik), a parlament elé visszahelyezett Tisza István szobor zanzásított másával, mely a Róna -Thököly másik sarkára került, harmadikként pedig a Bosnyák tér parkjában elhelyezett Bolgárkertészek szoborcsoport ivókúttal, melyet Veliko Tarnovo bolgár testvérvárosunk adományozott Zuglónak.

 Karácsonyék az általuk tervezett három mű elkészítésére már - ahogy a XIX. század óta illik -  nyilvános pályázatot írtak ki, mindhárom esetben 15-15 millió forint maximális bekerülési költséget határozva meg.

A pályázatokat 2017.tavaszán írtuk ki, és májusában hoztunk a győztesekről testületi döntést. A MANK mindhárom alkalommal jogosan jegyezte meg, hogy nem mutatták meg nekik az összes pályaművet, hanem csak a már amatőr testület által kiválasztottakat tudták véleményezni.

 Jellemzően, bár a makettek pár napra a Civilházban ki voltak állítva, a három pályázat egyikénél sem kérdezték meg a lakosság véleményét, pedig a műveket az ő adójukból finanszírozzuk és az ő épülésükre/szórakoztatásukra szolgálnának. Ma az internet korában pedig nem lenne bonyolult egy online szavazás lebonyolítása és/vagy a pályaművek tisztességes kiállítása, lakossági pontozása.

 

A Slachta Margit szobor

img1.jpgA pályázaton nyertes, és több alkotó is egy siető idősebb (kissé Mary Poppinsra hajazó esernyős hölgy) egészalakos szobrát képzelte a sarokra.

Az átadás időpontjául 2018 szeptember 18-át határoztuk meg. A kiválaszott szobor nem kifejtett okból máig nem készült el. A készültségi fokáról, a 15 milliós számla kifizetéséről nincs írásos információ. 

 

A csúszások oka lehet, hogy mindkét alkotás elhelyezésére a közvetlen helyszíneket, a Thököly úti nyilas ház előtti járdát és a másik oldalon a Szociális nővérek háza előtti járdát, a nagy forgalmú  Thököly út Stefánia sarok két átellenes sarkát választották. A MANK szakértői anyagában mind a szoborról, mind a helyszínről egyenesen fogalmaz: 

A kijelölt helyszín teljesen alkalmatlan a szoborállításra. 

A művek átadásának időpontjául 2018 októberét jelölték meg,  de az alkotások mindmáig nem akarnak elkészülni. Mint az várható volt a szűk forgalmas sarkokon nem igazán lehet szobrokat lerakni. 

 

 

A két következő pályázat eredményét sajnos alapvetően meghatározta a polgármester manipulációja,  a neki ismerős alkotó helyzetbe hozása, művük megszavaztatása.

 

A Vészkorszak emlékmű

A Vészkorszak emlékműnél a vitában a polgármester Vadász Bence alkotását erőltette, mint utólag el is ismerte, ismeri az alkotót. Ez esetben Ortutay Tamás - emlékszünk még, aki a ciklus elején a betűhalmot próbálta  Bibó emlékműként Zuglónak eladni  - segített támogató zsűritagként. Részlet a jegyzőkönyvből:

veszkorszak-jkv.jpg

Én az erősen koncepcionális,  föld alá süllyesztett, edzett üveggel lefedett üreget  eleve nem tartottam szerencsésnek,  egyrészt mert a Stefánia út gyalogosok által alig járt, tehát a mű észrevétlen lesz, másrészt, mert az ilyen páncélüvegek fél év után mindenütt karcossá válnak, az erős fénykülönbség, a  tükröződés,  az üvegfelületen a külső-belső hőkülönbség okán folyamatosan keletkező páralecsapódás miatt alig lehet belátni a lenti térbe. (Elég megnézni az üveglapokkal lefedett romokat bárhol Magyarországon, pl. a Március 15-e téren)

stefania_4302.jpg

Egy 2 X 2 X 2 méteres alkotás föld alá süllyesztése  - mint a gödör kiásásakor be is bizonyosodott -  a belvárosi járdán szinte lehetetlen, a közművezetékek: az útban lévő víz-,  csatorna- és gázcsövek, elektromos kábelek kiváltása sok tíz milliós plusz költség lehet

Amitől tartottam be is következett: a gödör kiásásakor számos térképeken nem is jelzett kábelbe akadtak, melyeket nem mertek bolygatni.

A Thököly étterem bejárata előtti munkagödröt már egy fél éve visszatemették és visszaaszfaltozták. 

Tehát úgy tűnik, hiába a megkötött szerződések, az elköltött 15 -15 millió forint, mind a Vészkorszak, mind a Thököly út túloldalára szánt Slachta Margit emlékműnél kivitelezési, elhelyezési problémák miatt egy éve áll a munka.

 

A Pillangó szobor

A Pillangó szobornál még jobban kilógott a lóláb. A szakmai zsűritagok egyhangúlag eleve egy másik, a 3. számú alkotást támogatták, míg a polgármester és a távol lévő, két telefonon szavazó önkormányzati képviselő szavazatával érte el, hogy az általa preferált alkotás legalább versenyben maradjon.

A borítékbontásnál kiderült, hogy a 10. számú alkotója ismerős, Kelemen Zénó, aki egy órával ezelőtt a Slacha pályázatnál még szakmai zsűritagként tevékenykedett. A zsűritagság láthatólag afféle afféle keresztsegítségként szolgált, mert az elvetélt Bibó szobor alkotója Ortutay Tamás a Vészkorszak pályázatnál, úgy a 10. számú mű alkotója, a Slachta pályázatnál tüsténkedett a 100 ezres tiszteletdíjért.

65284799_383904859145056_4119997689934905344_n.jpg

Balról a 3. számú, hátrébb a 10. számú, megvalósuló pályamű (fotó : László Andrea)

A MANK szakmai véleményében ( lásd teljes terjedelmében legalul) szintén a másik, a 3. számú alkotást jelölte meg a legjobbként. Nem kerteltek: 

A 3. számú pályamű megvalósítását javasoljuk, mely plasztikailag sokkal izgalmasabb, gazdagabb, mint a 10.számú pályamű.

 De ez  a szakmai vélemény se a polgármestert, se a képviselőket nem zavarta.

És azért valljuk be, matematikailag elég kicsi az esélye, hogy a Pillangó szobor pályázatra beadott 25 alkotás közül véletlenül épp annak az alkotónak a művét választják ki, aki egy órával ezelőtt még zsűritag volt.

A  végső döntést hozó testületi ülésen szintén több furcsaság történt. A polgármester a képviselő-testületnek a MANK szakvéleményét nem nyújtotta be, Kelemen Zénó a 3. számú mű alkotója - egyedüliként alkotóként az eddigi pályázatokon - megjelent és szót kapva lelkesen dicsérte művét, (ki hívta meg, nem tudni)  ezután a polgármester  a sorrendtől eltérve elsőként a 10. számú, Kelemen Zénó által készített pályázatról szavaztatott. Át is ment.

Megjegyzem, ha a demokratikus vezetésűnek mondott Zuglóban így döntenek a műalkotásokról, akkor miért csodálkozunk, ha a kormány a saját ízlését erőlteti ránk?

 

pillango_9804.jpg

Már szinte kész a mű, szép , csúnya, ezen lehet vitatkozni, mindenesetre a szakmai zsűrik nem ezt javasolták. 

Az bizonyos, Pillangó parkba kerülésének módszere tökéletesen illeszkedik a Pillangó park felújításának módjához, sőt épp ott áll, ahol szép feketefenyő csoport állt, míg a park felújítás nagy buzgalmában ki nem döntötték őket.

65731593_2299679720100294_7631814288335699968_n.jpg

És a 3. számú pályamű, melynek nyernie kellett volna. Légiesebb, dinamikusabb, gazdagabb , igazi szobor. De várom kommentekben a véleményeteket.

 

Egy remek Zsivora György szobor csak sikerült végére

A szocialista Hevér képviselő javaslatára, miszerint állítsunk emléket Zsivora Györgynek meghívásos pályázatot írtak ki. Én az idő hiányára hivatkozva kiírt meghívósditól, különösen a fenti előzmények után eléggé prüszköltem, de kellemesen csalódtam. Sikerült hozzáértő szobrászokat meghívni és az 1:1 méretű pályaművekben remek alkotások születtek, a zsűri egyhangúlag választott. Persze nem tévednék nagyot, ha az átadó ünnepség, amire plusz két milliót szántak, nem a választási kampány finisére esne, de hát ezt mindenki így csinálja. A szobor szép lesz, legyen meglepetés!

 

 

mank_pillango_slachta-1.jpg

 mank_pillango_slachta-2.jpg

mank_pillango_slachta-3.jpg

mank_pillango_slachta-4.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: köztéri szobor Zugló Karácsony Gergely Slachta Margit Ortutay Tamás Kelemen Zénó

Mire jó a Szomszédünnep?

2019.06.05. 10:39 varnai

Magyarország egyre jobban bezárkózik. Félnek a migránsoktól - még akkor is, ha sosem láttak - tartanak a lakótelep padjaira szokó, öntudatlanul fekvő kábítószeresektől. A közösségi terekből magánterületek lesznek, mint pl. a Pillangó parki teniszpályákból, évtizedekig hagyják a köztereket lepusztulni, de ha felújítják azokat, abban sincs sok köszönet.

Egyszerűbb otthon lenni. Becsukott ablakok mögött villódznak a TV-k a lakótelepeken, a kertvárosokban, sőt ma már a falvakban is hamarabb ismerik meg VV villalakót, mit a harmadik szomszédot. Ha arcról ismerjük is a távolabbi szomszédot,  valahogy nincs alkalom a bemutatkozásra.

Erre, a személyes kapcsolatok újraélesztésére, kiépítésére teremt alkalmat egy-egy Szomszédünnep.

Múlt hét végén a Pillangó lakótelepen élők találkoztak, kínálták egymást sütivel, most szombaton, június 8-án a Herminamezőn, a Gyarmat utca és környéke lakóinak rendezünk Szomszédünnepet, melyre mindenkit örömmel látunk. 

laci_gyarmat.jpg

És hogy miért jó a Szomszédünnep?

Érdemes megnézni az arcokat a szombati rendezvényen. Mint a programból is látható, nem  színpadon dübörgő  tücctüccöt, playbackes ingyencirkuszt rendezünk, ahol a helyieknek csak  a lentről bámulás, megsiketülés szerepe jut. Mi csendes, finom hegedűmuzsikával szólót, gondolkodósat rendezvényt  akartunk, ahol lehet beszélgetni, ahol a helytörténeti teszten közösen, ismeretlenek egymást megszólítva tanakodtak, mi is állt a mostani nagyáruház helyén, mikor is költöztünk be a lakótelepre.

A lakótelep hőskorát bemutató fotókiállítás láthatóan elérzékenyítette az itt élő  időseket, a lakótelepre fiatal házasként költözőket, akik az első fákat ültették, ezért is védi őket ennyire. (a fotókat Georgi Ferenc készítette, köszönet értük)

idos_kepnezok_7926.jpg

Ők 1970-ben költöztek be, a panelokkal együtt öregedtek meg.

62225869_292751294962390_119428429023019008_n.jpg

hegedutotal_7904.jpg

skottnac7881.jpg

Kéri György, az első magyar skót dudás lelkes zuglói lokálpatrióta. Műsorával nem csak megtáncoltatta a kisebbeket, de izgalmas történelmi, kulturális hátteret adott az egész skót felföldről, kultúráról.

 

toto2_7845.jpg

Közös fejtörés a Helytörténeti teszt fölött. Mikor épült a lakótelep, mikor ért ki az Örsre a metró, mikor épült a Vitézi-telep? (1966-70, 1970, 1940)  Csak  a lakókörnyezetüket ismerő, magukénak érző emberekből lesz felelős, lokálpatrióta, a közügyekbe beleszólni akaró öntudatos polgár.

A  Pillangó park lakói elsőként a parkjuk rossz irányú felújítási tervei ellen szerveződtek közösséggé, léptek fel egységesen, az önkormányzat azonban átlépett rajtuk, semmibe vette véleményüket, ezzel egyből le is törte közösségként  való szerveződésüket. A  magukat becsapott érző lakók most a Véleményfalon mondták el gondolataikat a park felújításáról. A parképítők bosszúja minket is utolért, a helyszín gyepét a rendezvény előtti éjjel buldózerekkel összejárva tették sártengerré.

velemmenyfal.jpg

 

Játékos tanulás, KRESZ-teszt és kerékpáros akadályverseny a kisebbeknek. (és nagyobbaknak)

kreszteszt_7810.jpg

akadalypalya7807.jpg

garazsvasar_7830.jpg

Garázsvásár, a kislányok régi játékaikból nyaralásukra gyűjtöttek.

Sütiversenyünk lelkes rajongói. A lakók egymást vendégelték meg.

sutiverseny_7917.jpg

A szintén a lakótelepen lakó Zsolt tagunk (Civilzugló Egyesület) pedig gulyással kínálta a vendégeket.

tomeg7818.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: szomszédünnep Civilzugló Egyesület Pillangó park Gyarmat utca

Munkavégzés helyett folyamatos kampányolás

2019.05.21. 08:46 varnai

Mint már sokszor felmerült -  még vizsgáló bizottságot is létrehoztunk -  a zuglói  önkormányzat rossz működésének az egyik fontos oka, hogy a polgármester nem hajtja végre a testületi döntéseket. Erre szomorú példa az Állandó Helytörténeti Kiállítóhely ügye.

A még februárban írt előterjesztésemet a testület támogatta,  határozat született, de mindezidáig -  épp három hónap telt el a döntés óta - és több polgármesternek írott levélben is szorgalmaztam a bejárást, semmi nem történt.

nagyterem_0142.jpg

Helytörténeti kiállítás Rákospalotán. Zuglóban évtizedes adósság a létrehozása.

 

Egyszerűen nincs akarat az érdemi munkavégzésre. Nemcsak az ilyen, Zugló 28 milliárdos büdzséje szempontjából jelentéktelen, de szimbólikus ügyekben, mint a helytörténeti kiállítóhely, de más jóval fontosabb döntések végrehajtása esetében sem.

Nem történt előrelépés a novemberben elnapolt előterjesztésem, a ZESZ számára adni szándékozott szolgálati lakások ügyében.

Nem történt semmi a 2017 decemberében megszavazott energetikai közbeszerzések kiírása témájában - ez esetben évi 30-50 milliót is megtakaríthatnánk.

Ha időben visszább megyünk, az elmúlt 4 évben számos startégiailag jelentős döntés nem lett végrehajtva. A két szakrendelőnk felújítása, szociális bérlakásépítés, a romos bérházak szanálása...   Pótolhatatlan éveket veszít Zugló, mert a polgármester nem dolgozik. Nem delegál feladatot, nem kéri számon a cégvezetőket.

58409591_134197404416809_8986576579781738830_n.jpg

Kispesti nép közé vegyülés - ijesztően orbáni-gyurcsányi mozdulatok.  Próbálná meg ezt a 4 év alatt semmit nem változott Bosnyák téren, a romos homlokzatú, sorállásos, orvoshiányos Hermina rendelőnk előtt, ne adj isten a Pillangó Parkban. Kapna hideget-meleget a zuglóiaktól.

Amúgy az elmúlt években lett volna mit lemásolni, tanulni a többi kerülettől, polgármestertől, leginkább a csendes, kitartó munkavégzést. De most már késő.

Polgármesterünk miniszterelnökként, főpolgármeterként kampányol, országot jár, vagy más kerületek ügyében tart sajtótájékoztatót. A saját karrierjét építi és nem a kerületet. Értem én, bár el nem fogadom,  hogy Zugló remek politikai ugródeszka volt, de legalább ne összetörve hagyja hátra.

2019. május 6-án az alábbi levelet írtam a polgármesternek, majd vártam két hétig türelemmel, de a bejárás mindezidáig nem lett megtartva. Nem atomerőműről, egy kétórás bejárásról van szó, melyre a polgármester bárkit delgálhatna. 

László Várnai varnai.laszlo14@gmail.com

máj. 6., H 18:18
címzett: polgarmester; Buza; civilzuglo
Tisztelt Polgármester úr,
A februári testületi ülésünkön döntést hoztunk arról, hogy egy szűk körű bejáráson megvizsgáljuk, mely épületünk alkalmas egy állandó helytörténeti kiállítóhely számára és az eredményről az áprilisi testületi ülésen tájékoztatjuk a testületet.https://www.govcenter.hu/Testuleti/Content/Publikalasreszlet.aspx?hid=111566  
Ime a 99/2019(II.21)  határozat:

2. Budapest, XIV. kerület Zugló  Képviselő-testülete felkéri a Polgármestert, hogy Buza Péterrel a HPK elnökével, a Környezetvédelmi és Városképvédelmi tanácsnokkal, a Főmérnökséggel és a ZVK. Zrt szakembereivel együtt tekintsék át, mely épületek alkalmasak az alábbi feltételeket figyelembe véve:

A kiállítás helyszíneként olyan helyiséget kell találni, amely az alábbi feltételeknek megfelel:

a.)    a kerület jól megközelíthető, központi részén, egyik főútvonalán, vagy Zugló történelmi városrészében helyezkedik el,

b.)   rendelkezik 100-150 négyzetméter egybefüggő kiállítótérrel,

c.)    alkalmas kisebb rendezvények, előadások megtartására is.

 

3. A lehetséges helyszínekre, és ezek becsült kialakítási költségeire tegyenek javaslatot a képviselő-testület áprilisi ülésére.

 A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, készítsen 3 évre szóló Stratégiai tervet és dolgozza ki, hogyan válhat közérdekű múzeális gyűjteménnyé a Samodai József Helytörténeti Műhely.

Határidő: a Képviselő-testület áprilisi ülése

Felelős: polgármester

 ----------------------------------------------

E döntésünknek immáron több, mint két és fél hónapja, a határidő április volt, most május van.
 
Kérem, a bejárást a héten összehívni szivekedjen.
 
Tisztelettel,
Várnai László 
környezetvédelmi tanácsnok,  önkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület

 A bejárást  és a többi testületi határozat végrehajtását már egy március 18-ai levélben is szorgalmaztam:

László Várnai varnai.laszlo14@gmail.com

2019. márc. 18. 9:52
címzett: polgarmester; Szabó; Németh; civilzuglo
Tisztelt Polgármester úr, tisztelt Alpolgármester asszony!
A február 27-i Képviselő-testületi ülésen döntöttünk arról, hogy helyszínt keresünk egy állandó helytörténeti kiállítóhely számára.
A lehetséges helyszínek áttekintésére,  felkeresésére egy négy főt delegáltunk, én mint az egyikük máig nem kaptam meghívást, pedig a döntés óta több mint 26 nap telt el.
A március 7-i rendkívüli ülésen abban maradtunk, hogy az óvódák problémái kapcsán előterjesztést írók, Szabó alpolgármester asszony és én leülünk egyeztetni, hogy a március 27-i testületi ülésre közös előterjesztést nyújthassunk be. A testületi úlés óta eltelt két hét, de nem lett összehívva a találkozó.
Kérem, hogy ez a találkozó a keddi vagy szerdai napon történjen meg,  hiszen  háttérszámításokat kell végezni és csütörtökön már nyomtatják az előterjesztéseket.
Kérem, hogy erre az egyeztetésre hívjuk meg az Óvodavezetők Szakmai Szövetségének vezetőit.
A 2018. novemberi ülésen elnapolták a Szolgálati Lakások a ZESZ számára előterjesztésem, mondván, egyeztetés szükséges a témában. Az elnapolás óta eltelt több, mint három hónap, kérem tájékoztasson, mikor lesz az egyeztetés?
Végül hadd emlékeztessem, a képviselő-testület 2017 decemberében döntött 506/ 2017 (XII.21.)  számon arról, hogy kér egy tájékoztató anyagot, az intézmények energia fogyasztásáról, és megközbeszerezteti ezek áram és gázfogyasztását. 
Ezt a tájékoztatót mindmáig nem kapta meg a testület. Nehéz elképzelni, hogy hozzávetőleg 50 épület áram és gázfogyasztásáról  nem képes egy táblázatot összeállítani 14 hónap alatt egy 270 fős hivatal. 
Az elmaradt közbeszerzés több tucat millió forint megspórolását eredményezhette volna...
Kérem, legyenek összehívva a  fenti egyeztetések, koncentráljon kicsit többet a még hátralévő időben a kerület operatív vezetésére, a testületi döntések végrehajtására.
Tisztelettel, 
Várnai László
képviselő, Civilzugló Egyesület

 

2 komment

Semmi sem drága, ha a balhéból ki kell mászni

2019.05.15. 09:25 varnai

A zuglói parkolásmutyi legújabb fejezetéhez érkeztünk, immár semmi sem drága, ha a felelősséget el kell hárítani. A  hétfői testületi ülésen a Fidesz a parkolásszerződések felmondását terjesztette elő.

A jól hangzó, de önveszélyes indítvány a Párbeszéd kettő szavazatával kapta meg a szükséges többséget.  Ilyen bizarr együttműködés még a sokat látott zuglói önkormányzatban is ritka.

Hogy a Fidesz miért ad be ilyen népszerűnek tűnő, demagóg indítványt azt nyolc éves kormányzásukat látva megértem - bár el nem fogadom.

Azt viszont fel nem foghatom, hogy Karácsony polgármester és Párbeszédes társa Szabó Rebeka  miért támogat  egy olyan indítványt, amelyről a saját jegyzőjük ott a nagy nyilvánosság előtt tájékoztatja őket,  elmondva, hogy azt megszavazni jogsértő lesz, az ellen törvényességi kifogással fog élni, hisz azok nem mentek át a szükséges jogi kontrollon, és számos okból törvénytelenek, a kerületnek súlyos kárt okozhatnak.

Megjegyzem, a polgármester az előző két jegyzője, Makranci László és Hoffmanné is hasonlóan  tisztességgel tette a dolgát. A polgármester helyett ők próbálták védeni a kerület vagyonát, irányítani a kerületet, ők konfrontálódtak a pártokkal, küzdöttek a pénznyelő pártcégekkel, a polgármesterként viselkedő Tóth Csaba parlamenti képviselővel, végül a szakmai, jogi állásfoglalásaikat negligáló polgármesteri döntéseket, a sunnyogást megunva távoztak. Emlékezetes Hofmanné mondása: Van egy szakmai, emberi minimum ami alá nem megyek.

Azonban nem kell ehhez jogásznak lenni, a hétköznapi életből is mindenki tudja, hogy egy szerződést egyoldalúan,  komoly indok nélkül felmondani  pervesztéssel és súlyos kártérítéssel jár.

 Ezt a testületin a vitában és a médiában is elmondtam, nem véletlen, hogy az előző ülésen beterjesztettem és elfogadta el a testület, hogy tárgyalásos úton érjünk el szerződés módosítást.

A jegyző tegnap egy hosszú szakmai levélben indokolta, miért jogsértő a határozat.  Lásd legalul.

 

Számomra a legbizarrabb az, hogy  most e felmondás kapcsán derült ki, hogy a polgármester egy olyan szerződést akar most felmondani,  melyben benne van a  a kerületnek ártó passzus, hogy a szerződés nem felmondható. 

Hogy volt képes a polgármester egy ilyen szerződést aláírni? Én, ha fegyvert fognának a fejemhez sem írtam volna alá! (még akkor sem ha azt mondják úgy járhatok, mint Sápi képviselő) 

A z MSZP és Fideszes szavazatokkal  megszavazott, a polgármester által aláírt szerződés határozott idejű, 5 évre szól, annak felmondása, idézem a jegyzőt:

A határozott idejű szerződésekre vonatkozó Ptk. rendelkezésre tekintettel a Képviselő-testület döntése olyan súlyos, kirívó nagyságrendű kártalanítási és kártérítési kötelezettség, valamint közbeszerzési  bírság megfizetését eredményezheti,  amely az önkormányzat rendes gazdálkodását veszélyezteti.

 

Hogy egy határozott idejű szerződés felmondása milyen következményekkel jár  - és hogy az önkormányzatunk, a cégek estében tulajdonosként eljáró polgármester mennyire felelősen gazdálkodik a közpénzzel  - arra szomorú példa a Sport kft-nk esete. A cég ügyvezetője 2014-ben koholt indokkal felmondta a büfés határozott idejű szerződését. A családi vállalkozás elvesztett megélhetését, elmaradt hasznát követelve perre ment, de kiegyezett volna 5 millió forintban. Az önkormányzat azt hitte, hogy korlátlan erőforrásait használva legyőzheti, kifáraszthatja a kisvállalkozót. Elvesztettük a pert első majd másodfokon is, és most 40 milliót !!!! kellett kifizetnünk, plusz a általunk megbízott ügyvédi iroda milliós munkadíját. Úgy tűnik van, akiknek semmi sem drága.

A fizetőparkolás 5 éves szerződése milliárdos  értékű és hasonló nagyságrendű pervesztességet eredményezhet.  Zugló önkormányzata majd hosszú pereskedés, 2-4 év múlva fizeti ezt ki, addigra polgármesterünk már már árkon-bokron túl fog járni. 

A jegyző a felelősség tekintetében sem rejtette véka alá mivel járhat egy ilyen döntés:

Felhívom a Képviselő-testület figyelmét, hogy a Kúria joggyakorlatából következően az egyes határozatokat IGEN szavazattal megszavazó képviselők személyes anyagi felelőssége állhat fenn, amikor valamely jogszabálysértő döntés következményeként az önkormányzat vagyonában csökkenés áll be.

A Kúria megállapította a Büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi c. törvény 377.§-ában meghatározott hanyag kezelés bűncselekményét, és az okozott kár egyetemleges megfizetésére kötelezte azon képviselőket, akik jogszabálysértő döntésének következményeként az önkormányzatot anyagi kár érte.

És akkor még egyszer a szerződések felmondását megszavazó 9 fideszes képviselő: Rozgonyi Zoltán alpolgármester, Kovács Balázs, Bihary Zoltán, Tildy Balázs, Erdős Dóra, Gyügyei Attila, Cseke Vanda, Barabás Ferenc, Varga Péter.

És a két Párbeszédes képviselő, akiknek a szavazata nélkül nem ment volna át az előterjesztés (bár polgármesterünk szerint a testület fideszes többséggel rendelkezik)   Karácsony Gergely polgármester, Szabó Rebeka alpolgármester.

Alább a jegyzői levél:

jeyzoi_parkolasfelmondas-1.jpg

 

 jeyzoi_parkolasfelmondas-2.jpg

 jeyzoi_parkolasfelmondas-3.jpg

jeyzoi_parkolasfelmondas-4.jpg

jeyzoi_parkolasfelmondas-5.jpg

jeyzoi_parkolasfelmondas-6.jpg

Szólj hozzá!