HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Bringázz velünk! - és gyere el a fórumunkra!

2021.09.14. 19:10 varnai

Bár dübörög az előválasztás, itt az idő, hogy a tavaly elmaradt Túr de Rákosrendezőt idén megtartsuk, újra közösen bringázzunk!

Várunk minden zuglói és nem zuglói bringást, családost, (a 10 kilométeres távot 7-8 évesek simán végigbringázzák)  magányost, profit és hétköznapi bringást, hogy közösen járjuk végig Zugló hiányzó kerékpár                           útjait.

Az időpont szeptember 19. vasárnap délután.

Az indulási helyszín a  szokásos, az Őrs vezér tér. Gyülekező 14:45-től, start 15h.

Az esemény Facebook eventje  ITT   található, kérjük regisztráljatok és  hívjátok meg ismerőseiteket!

Az útvonalon egy kicsit újítottunk, idén végigjárjuk Zugló akut helyeit: a rákospatakpartot, ahol monstrum lakópark épült ott ahol közparknak kéne lennie, a Nagy Lajos király úti romos Sing-sing házat, és megtekintjük mostanában sajtóba kerülő, eladni próbált értékes kerületi telket, ahol az önkormányzat 288 lakást engedélyezne, míg a környékbeliek közparkot szeretnének. Petíciójukat, melyet már több, mint 1100-an írtak alá, ti  ITT olvashatjátok és írhatjátok alá.

Természetesen útba ejtjük az önkormányzat épületét, ahol a szokásos kerékpár emelést tartjuk.

kerekparemeles-170913-620x270.jpg

Túránk átvezet a Hungária körúti felüljárón, (ahol most a rendőri felvezetésnek és zárásnak hála most az életünk kockáztatása nélkül bringázhatunk) végül hátulról érjük el a méltán elhíresült, a MÁV által makacsul védett töredezett  macskaköveket, a Rákosrendezőt. 

Itt tartjuk a szokásos kerékpáros fektetést. 

A Finishen áthaladókat pedig vendégül látjuk egy retró zsíroskenyérre és némi üdítőre. 

Gyertek minél többen!

Ezúton is invitálunk titeket egy a Tuor de Rákosrendező látványosságaival összefüggő komolyabb programra, a szeptember 24-i, péntek esti lakossági fórumunkra, mely a kerület beépítéseivel foglalkozik, elterebélyesdő lakóparkjairól, zöld területeinek eltűnéséről fogunk beszélni építészekkel, meghallgatva a lakosság véleményét.

A helyszín a Herman Otto Tudásközpont Általános Iskola, kezdés 17:30.

Gyertek el, hogy közösen tereljük új, jobb irányba a kerületi építési szabályzatot és a döntéshozókat.

cz_tour_7_a4_szoro-2.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: lakossági fórum építési szabályzat Tour de Rákosrendező

Kell nekünk 288 lakásos ház Kiszugló családi házai közé? Nem kell.

2021.08.18. 18:21 varnai

Zuglóban a szocialista éra óta gyakorlat, hogy nyaranta a Gazdasági Bizottságra testálják az összes döntést - nem mintha a képviselők havi 540 ezer forintokért (mármint a koalíciós képviselők kapnak ennyit) ne tudnának havi pár órát szavazással tölteni. A bizottságra testált három hónapos hatalom remek alkalom, hogy ne a képviselőknek, és ne a polgármesternek kelljen megszavazni olyan kellemetlen döntéseket, amelyekért a felelősséget kínos lenne vállalni.

A bizottsági ülés  további "előnye", hogy jóval kisebb nyilvánosságot kap, mint a nyilvános, online követhető, rögzítésre kerülő, média által figyelemmel követett testületi ülés.

A Gazdasági Bizottság ráadásul oly gondosan lett összeállítva, hogy ott a szocialista pártnak masszív többsége van, sőt a kritikus elemeket, a Civilzugló Egyesületet, a Kétfarkusok képviselőjét gondosan távol tartották tőle.  A hétfős bizottságban az egyedül gondolkodó, kérdéseket feltenni merő tag a Momentum egyetlen külsős képviselője.

Ilyen forró döntések a közbeszerzések mellett a nagy értékű ingatlan eladások.  Az elmúlt napokban az országos médiáig jutott a híre, hogy egy ritka hatalmas, 6300 négyzetméteres az Egressy út és az Angol utca sarkán lévő telket kívántak szép csendben értékesíteni a Bizottságban.

237023586_1831693650372393_4576869202922267695_n.jpg

A 6300 négízetméteres telek - 288 lakásos, 6 szintes társasház vagy közpark lesz belőle?

Eleve gyanúra adott okot, hogy egy jelentős vagyonelem eladását, egy 709 milliós tranzakciót, egy urbanisztikai jelentőségű döntést, 288  lakás építését miért nem a képvielő-testület tárgyalja?

Mire fel a nagy kapkodás, miért nem lehetett a döntéssel megvárni a szeptember elejei testületi ülést?

A pályázatot megnézve kiderült, hogy arra csak egy ajánlat érkezett, árverseny tehát nem volt. A cég, az Angolkert Lakópark Kft. a minimális 709 millóra  gáláns 600ezer forintot igért rá - azaz  pontosan tudták, hogy nem lesz a pályázaton vetélytárs.

A cég adatait nézve az is kiderült, hogy az Angolkert Kft-t pár nappal a pályázat kiírása előtt hozták létre. A tulajdonos pedig nem más, mint Erdei Bálint, Tiborcz üzlettársa a méltán elhíresült ELIOS-ból.

A telek ráadásul fura értéknövekedésen ment át az elmúlt években. A "zöldpárti" Karácsony alatt 2018-ban megemelték a beépíthetőséget, az addig 170 lakásra engedélyt adó Zuglói Építési Szabályzat módosításával immár  246 lakás volt építhető reá. 

De ez még nem volt elég, a pályázatot már kiírták amikor 2021. március 26-án az Építési Szabályzatot erre a telekre külön módosították, tovább emelve a beépíthetőséget, építési magasságot, stb. ezért immár 288 lakás építhető a telekre.

238695238_5916066755134648_4232629751607428370_n.jpg

Számoljunk egy picit: egy közepes méretű, 50-60 nm-es új építésű zuglói lakás ma 50 millió forint. 177 x 50 milla az 8 milliárd  850 millió.

De 288 lakás  x 50 millió az : az már 14,4 milliárd.  Wowwww. 

És a telekhez a cég hozzájutna a realizálható bevétel 5%-ért.

Tehát a telek sokkal értékesebbé vált a pályáza kiírása KÖZBEN.

Eközben, és miközben az ingatlanárak kilőttek, furamód a telek ára nem emelkedett, hanem csökkent. A 2018-as 825 milliós értékbecslést idén, az ingatlan boom kellős közepén lefelé módosították lefelé -  az ár immár csak 709 millió forintra változott.

Mindezeket, miután a Zuglóiak fórumán megírtam és jeleztem Hadházy Ákos képviselőnek is, aki a furcsaságokat a Facebookon nyilvánosságra hozta. 

Az augusztus 12-i bizottsági ülésen a 17. napirendi pontként szándékoztak dönteni az előterjesztésről. Miután azonban a média felkapta az ügyet a szocialisták nemtelen hecckampányra hivatkozva, - a tolvajok szoktak így átkozódni, amikor rajtakapják őket -   az előterjesztést  a felszólalni akaró lakosok meghallgatása nélkül visszavonták. 

A környéken lakók ugyanis, tán megelégelve Zugló túlépítését,önszerveződni kezdtek és időben aláírásgyüjtésbe fogtak, immár több, mint 1100 aláírás gyűlt össze, mert a telken közparkot és nem monstrum lakóépületet szeretnének. Kérem a petíciójukat a zuglóiak írják alá!

https://www.peticiok.com/kozparkot_kiszugloba?fbclid=IwAR3S5Ht0vOjFQwG-t9HIO40VPqQWwU9oru8lnIKs4ErFWAKdkh6JdZ-gVB4

 

A polgármester menten be is jelentette  - bár a képviselőkkel nem egyeztetetett - hogy rendkivüli testületi ülést hívnak össze augusztus 17-re. Majd átnyomjuk erőből!

De akkor miért nem jöttek el a testületi ülésre?

Az  ülés azonban, mivel csak hét képviselő jelent meg, határozatképtelenség miatt elmaradt. Akik megjelentek: Horváth Csaba polgármester, Hajdú Flórián MSZP, Kinisch Andrea DK, Rózsa András Momentum, Rozgonyi Zoltán Fidesz,  Victora Zsolt MKKP,   és én a Civilzugló Egyesületet képviselve.

A rendkivüli ülésre tehát épp az azt kiírók, a szocialista-Párbeszéd frakció tagjai nem jöttek el. Mind a hatan egyszerre nyaralnának? Nem valószinű. Pedig velük együtt határozatképes lett volna a testület.

testuleti_8_17.jpg

Az ülés határozatképtelenség miatt elmaradt. Az egész szoci-párbeszéd frakció együtt nyaral. 

A képviselők egy része nyilván előre lefoglalt nyaralását tölti, de többen tudatos távolmaradással obstuálják a döntéshozatalt, mert a kínos dolgokhoz nem szívesen adják a nevüket. Efféle taktikázással Karácsonyt zsarolva is éltek.

 A szocialisták azért nem jöttek el, mert az ülésre mind a Momentum, mind a Demokratikus koalíció, azaz a koalíciós partnerek is nyilvánvalóvá tették, a telek eladását ebben a formában nem támogatják. Tudtommal sem a Kétfakú Kutya Párt sem a Fidesz nem támogatja a telek eladását.

A Civilzugló Egyesület, mint Zugló zöldterületeit, épített örökségét védő egyesület több okból sem támogatja a telek aladást.  Egyrészt mert  a telkeink eladása vagyonfelélés és nem vezet sehová. Az elmúlt évtizedekben sorra adta el az önkormányzat a zöldterületeit, hogy csak a két legnagyobbat említsem: a rákospatak parti Paskál területet 2002-ben, a Bosnyák téri 6 hektáros szabadidőközpontot és a tanuszodát pedig 2006-ban.  A kapott milliárdok nyomtalanul tüntek el. Semmiféle közcélú fejlesztés nem valósult meg a befolyt milliárdokból. 

235530714_863099827944703_4723484936884449231_n.jpg

A patakpart beépítése urbanisztikai bűn, örökre elvesztett lehetőség. Ide közparkot terveztünk. A 2017-es módosítás 30%-al több beépítésre adott módot, betonmonstrumokat engedve a patakpartra. Még egy fasort sem sikerült a vízpartra ültetni. 

 Másrészt urbanisztikailag hibás ez a fajta túlépítés. Zuglót túlépítették az elmúlt évtizedekben. Monstrum lakparkok, valójában a szocialista lakótelepeknél sűrűbb beépítésű bekerített telepeket húztak fel a családi házas, kistársasházas övezetekbe. De eközben a befolyó pénzből az infrastruktúrát nem fejlesztették, az utak maradtak egysávosak, a közösségi közlekedés nem fejlődött, nem bővült. A  dugók mára az egész kerületben folyamatosak. Az intézményhálózat szintén túlzsúfolt lett. Az Egressy úti telek meletti Hermann Ottó általános iskola tele van, nincs férőhely sehol. nincs gyerekorvos, nincs szakorvos, körzeti orvos, nővér...

 

 

3 komment

Címkék: telekeladás Angol utca Horváth Csaba polgármester Egressy út Erdei Bálint

Átláthatósági minimum alatt - a hiányzó cégbeszámolók és szerződések kikérése

2021.07.14. 19:12 varnai

 A zuglói önkormányzat cégei költik el az önkormányzat harminc milliárdos költségvetésének jelentős részét. Működésük azonban sokkal kevésbé átlátható, kontrollálható mint a hivatal működése. Különösen így van ez az alcégek esetében, ezek zsák a zsákban elven szinte teljesen átláthatatlanok egy lakos, de még egy képviselő számára is.

Ilyen cégek a Városgazdálkodási Zrt-nk tulajdonában lévő Önkormányzati Piac Kft., és a tavaly létrehozott Információs és Médiacsoport Kft, a ZIM. Ez a kommunikációs cég  - melynek se honlapja, se elérhetősége -  adja ki a párttatlan, objektív tájékoztatást a közmédiát megszégyenítő módon űző Zuglói Lapokat. Érdemes elolvasni a Momentum által nemrég készített statisztikát, ki hányszor szólalhatott meg, ki hányszor kap egész oldalt a "párttatlan" újságban. 

Jellemzően e  két cég vezetőit nem is a Képviselő-testület választja ki, (nyilvános pályázatról meg szó se essék) még csak nem is közlik velünk ki lett az igazgató. 

A felügyelő-bizottsági tagok kiválasztása, kinevezése sem nyilvános, informális pártközi alkuval dől el ki láthat bele a cégek működésébe. Jellemzően  a médiacég felügyelő bizottságában van két szoci tag, - ahogy a Városgazdálkodási Zrt-ben is - tag Varga Csaba, Tóth Csaba parlamenti asszisztense, illetve az LMP országos elnökségi tagja, Hanák Gábor

Még jellemzőbb, hogy se a Városgazdálkodási, sem az alcégei, a ZIM és a Piac Kft., sem a Sport és Rendezvényszervező, sem a ZKNP, a Közbiztonsági és Parkolási Nonprofit Kft-nk felügyelőbizottságába nem engedték be a Civilzugló Egyesületet. A pártok gondosan összetartanak: a zuglóiak 10%-át képviselő civileknek még véletlenül sem engedik, hogy a zuglóiak pénzét elköltő cégek működésébe belelássanak.

Hogy hány alkalmazottjuk van, mekkora a bértömeg, mennyi pénz folyik át ezeken az átláthatatlan cégeken nem tudjuk. De jellemző, hogy a Piac Kft-nk intézi a Bosnyák piac hátsó részének, az önkormányzati és hétvégi piacnak az asztal és terület kiadásait, itt tekercsszámra jár a készpénz... Míg a médiacégnek 2021-re 220 milliós büdzsét szavaztak meg tavaly, de eddig az ígéretek ellenére semmiféle beszámolót nem kaptunk a friss cég működéséről, költéseiről, létszámáról.

A 2021-es céges beszámolók elfogadásakor, május végén kértem e két cég éves beszámolóját, de nem kaptam meg azóta sem. Most hivatalos levélben, közérdekű adatként kérem a cégek 2020-as éves beszámolóit, létszám adatait, kötött szerződéseinek listáját.

A cégadatok keresése közepette vettem észre, hogy a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. szerződései csak februárig vannak feltöltve. Az elmúlt négy hónapban úgy tűnik nem kötöttek szerződéseket...

Ennél még bizarabb, hogy nem csak hogy nincsenek a szerződések az Átláthatósági Minimumban - ezt Zugló nagy csinadrattával írta alá - meghatározottan kereshető táblázatban, de még a szerződő partnerek neveit is gondosan kivették a pdf-nevekből!

Tehát százas nagyságrendben kell pdf-eket megnyitogatni, hogy megtaláljunk egy X-el vag Y-nal szerződést. Erre a kerületi átláthatósági biztosunk   Vágó Gábor Dr. Békefi ügyvéd úr  ( véletlenül egyszemélyben a zuglói szocialisták fedőegyesületének, az Összefogás Zuglóért Egyesületnek az elnöke : )   által intézett a trükkre, ugyanis az ő dolga az anonimizálás. Erre a trükkre még Habony Árpi is elismeréssel csettintene.

zvk_szerzodesek.jpg

Ember legyen a talpán, aki kétszáz pdf-et megnyitogat - és persze nem tudhatja, hogy a legkínosabbak véletlenül nem maradtak-e ki. A türelmes megnyitogatás eredményeként derült ki, hogy Gúr Nándor ex MSZP-s képviselő cége intézi külsősként a ZVK Zrt. belső ellenőrzését.

És ellenpéldaként az önkormányzat, a hivatal saját szerződései a zuglo.hu oldalon, megjegyzendő, kereshető táblázat itt sincs, pedig ezt Karácsonyék 2016-ra ígérték. 

onkori_szerzodesek.jpg

 

Az alábbi levélben kérem a polgármestert és a cégvezetőket a kért cégbeszámolók elküldésére és a hiányzó  szerződések feltöltésére, a szerződés pdf nevek kijavítására.

 


Tisztelt polgármester úr, jegyző úr, cégvezető urak!

Az alábbi levelet írtam önöknek május 23-án:
Tisztelt polgármester úr, jegyző úr, cégvezető urak, 
A ZVK Zrt. 2020. évi éves beszámolójában nem találtam meg az Önkormányzati Piac kft és a Zuglói Információs Médiaszolgáltató Kft. beszámolóit. Se a cégvezetők írásos beszámolót se pénzügyi beszámolókat nem találtam. 
küldjék meg ezeket számomra és a képviselők részére is. Mindkét cégnél szeretném látni a létszámokat, bérkeretet és a többi kiadási és bevételi tételt illetve a cégvezetők írásos beszámolóit, könyvvizsgálói és FB jelentéseket. 
Ugyanígy a 2021-es üzleti terveiket. 
 
A ZIM esetében Kránitz László tanácsadói szerződésének keretében elkészült anyagokat is szeretném kikérni. Él még a szerződés? 
 
A Sport Kft-nek a Corporate Consultung Hungary kft-vel folyamatos gazdasági tanácsadói szerződése van. Kérném szépen az e szerződés teljesítése során leadott írásos anyagokat is. Kérdésem, hogy mi indokol egy alapvetően üzemeltetést ellátó cégünknél egy ilyen tipusú szerződést? Ki választotta ki a céget, volt-e pályázat? Él még a szerződés?
 
Örülnék, ha a  véleményezés szempontjából fontos anyagokat a véleményezés határideje előtt meg tudnánk kapni.
 
Fáradozásukat köszönve, 
 
tisztelettel, 
 
Várnai László
önkormányzati képviselő
----------------------------------------------------------------------------
 

Érdemi válaszokat mindmáig nem kaptam.
Kérem mihamarabb küldjék meg számomra a kért alábbi közérdekű adatokat,  dokumentumokat. Tekintsék e kérést hivatalos közérdekű adatkérésnek.
Kérnék továbbá mindhárom cég,  a ZIM, az Önkormányzati Piac Kft, és a Sport és rendezvényszervező  Kft cég esetében egy-egy excel listát a 2020. folyamán kötött szerződésekről, (szerződő cég, összeg, szerződés rövid tartalma)  és egy teljességi igazolást, hogy az ÖSSZES szerződés szerepel a listákon. 
Ugyanilyen listát kérnék a Zuglói Városgazdálkodási Zrt összes 2020-ban, és a 2021 során eddig, július 14-ig kötött szerződéseiről. 
Felhívom a polgármester úr figyelmét, hogy a Városgazdálkodási Zrt. 2021. évben eddig csak a 2021. januári, februári szerződéseket, (számozva 56 darab szerződés) töltött fel az oldalára, pedig már július közepén járunk, azaz négy hónapnyi szerződés hiányzik a cég honlapjáról.
Ugyanitt jelzem, hogy a kereshető szerződés listák hiánya és a számozott szerződésnevek nem felelnek meg a Zuglói önkormányzat által is aláírt  Átláthatósági Minimum 4.4 pontjában foglaltaknak:
Automatikusan nyilvános, kereshető szerződések: Az önkormányzat az ügyviteli folyamat részeként tegye közzé a honlapján a szerződéseit (és azok módosításait). A szerződések fontosabb paramétereit elektronikusan kereshető adatbázisban tegye elérhetővé (szerződéskötés dátuma, szerződő partner, szerződés összege, tárgya, érvényesség), illetve a szerződések szövegét digitalizálva és/vagy pdf formátumban is hozza nyilvánosságra.
 Azaz a másik  szerződő cég nevét (nem a ZVK nevét) és röviden a szerződés tárgyát is fel  kell feltüntetni a szerződés nevében. Kérem, hogy a ZVK Zrt.  által kötött szerződés feltöltéseiben a szerződés neveket visszamenőleg is korrigálják, 2020-2021. időszakban,  és márciustól már a szabályos mengnevezéssel kerüljenek feltöltésre. 
Nyilvánvalóan abszurd, hogy százas nagyságrendben meg kell nyitogatni pdf-eket, ha egy szerződést keresünk. 
Két képben mutatom, hogy milyenek a helyes, az önkormányzat, a hivatal által feltöltött szerződések címei és a ZVK Zrt. enigmatikussá kódolt szerződés nevei. . 

 Fáradozásukat köszönve,
Tisztelettel,  Várnai László önkormányzati képviselő, Civilzugló Egyesület

Szólj hozzá!

Címkék: Tóth Csaba parlamenti képviselő Zuglói Információs és Médiacsoport Kft. Zuglói Önkormányzati Piac Kft. Vargy Csaba asszisztens

Karácsony Gergely jó szívvel ajánlja Tóth Csabát a zuglóiaknak

2021.06.11. 08:52 varnai

Gratulálok a Párbeszéd alelnökének, Zugló volt polgármesterének az opportunizmus és a politikai károkozás e kettős mélységéig süllyedéshez!

E kiállásával nemcsak Zuglónak okoz kárt, tartja fenn az évtizedes kerületi stagnálást okozó korrupciót, de Tóthtot támogatva az összefogás hitelességét is aláássa. Pedig, elég lett volna akár hallgatni is... 

Csökkenti a kormányváltás esélyét, hisz rengeteg zuglói ellenzéki választó már most deklarálja, ha Tóth lesz az ellenzéki jelölt, akkor nem fognak az összefogás jelöltjére szavazni.

483325_437135_karacsony_gergely_toth_csaba.jpg

Annyira őszinte a mosolya, mint aki sulyomba lépett. Aki ennyire fél az elásástól, az ne akarjon miniszterelnöknek lenni, mert ott még több presszió lesz.

Ráadásul Karácsony tudatosan csapja be a zuglóiakat, az elmúlt öt év után még újabb öt évre beáldozná Zuglót egy elvtelen alkuért, a saját miniszterelnökségéért és Tóth Csaba politikai karrierjének megmentéséért.

Mert ha valaki tudja, közelről látta mi minden kárt okozott Tóth Csaba Zuglónak, az maga Karácsony Gergely.

Öt éven át viaskodott vele - igaz, leginkább alul maradva. Tóth öt éven át alázta meg, erőltetett rá rossz, Zuglónak ártó gazdasági döntéseket, a sajtó előtt számos esetben kínos magyarázkodásra kényszerítve Karácsonyt, és torpedózta frakciójával a legjobb indulatú Párbeszédes előterjesztéseiket - és most őt ajánlja. Milyen lehet egy ilyen mosolygó vállveregetés után este otthon tükörbe nézni? Mennyi Unicum, és milyen gerinc kellhet ehhez?

 

Előtörténetként: 2012-ben, amikor Horváth Csaba megüresedő listás helyét Tóth kapta a parlamentben, akkor Karácsonyban, az LMP frakcióban ülve még volt annyi józan értékítélet, morális tartás, hogy NEM-mel szavazott Tóthra. Még tudta, Tóthnak a Vas megyei tagbeléptetési botránya után nem hogy a parlamentben, de még csak a közéletben sincs keresni valója. 

 Hadd emlékeztessem Karácsony Gergelyt, mit tett az elmult öt évben a zuglói önkormányzatban Tóth Csaba uralta MSZP, és hogy akit most támogat az ugyanaz a Tóth Csaba.

Ez az a Tóth és csapata, akik már 2015-ben le akarták uralni a polgármestert. Kezdésként Tóth akarta megmondani, ki legyen a kerületi jegyző, majd a problémás közbeszerzései miatt a BKV-tól kitett Feigli Ferenc MMA harcost akarta Tóth megtenni a Városgazdálkodási Zrt élére. Karácsony tiltakozása után a szoci alpolgármester sógorát neveztették ki, de az összeférhetetlenségről Karácsonyak nem szóltak, a sógor pedig menten vezérigazgató-helyetessé tette meg Feiglit. A szocik által erőltetett vállalhatatlan emberek miatt már 2015-ben a testület feloszlatásáig jutott a veszekedés.Végül Karácsony Papcsák utolsó alpolgármesteréig menekült, ezért aztán el is maradt a Papcsák korszak elszámoltatása.

Ez az a Tóth Csaba aki a Városliget beépítését támogató előterjesztést vitt be a zuglói képviselő-testületbe és a Fidesszel együtt megszavazta. Karácsony maga vétózta meg és szaladt a sérelemmel a médiához.

liget_karacsony.jpg

Ez az a Tóth Csaba, aki  egy milliárdról 1,4 milliárdra próbálta felemeltetni a parkolóórákra szánt összeget és ezt maga a polgármester vétózta meg.

Ez az a kerületi MSZP mely a  Fidesszel közössen megszavazta a kerületnek súlyosan káros parkolási közbeszerzést. Nézzék meg a polgármesterrel készült ATV interjút. Ezt az MSZP-t Tóth Csaba vezeti, akiről - igaz két év hallgatás után, csak a botrány kirobbanása után - ismerte el, hogy túl sok az MSZP-Fideszes mutyi Zuglóban.

par.jpg

Ez az a Tóth, aki a parkolás ellenőrzés Zuglói önkormányzat számára súlyosan előnytelen szerződésének megszüntetését még a botrány kirobbanása után is az utolsó percig próbálta megakadályozni. Olvassák végig a 444.hu cikkét.

Ez az a Tóth Csaba, aki a polgármestert megkerülve megegyezett a Bosnyák téri pláza megépítést húzó MUNDO beruházóval, hogy velük Zuglónak sok száz milliós kárt okozó, kötbér elengedő szerződést kössön. Karácsony maga vétózta meg, nem emlékszik?

Ez az a Tóth Csaba, aki milliárdos ingatlanfejlesztő vállalkozóként előterjesztette a kerület értékes Angol utcai  telkének "elcserélését" - mely deal, írta Karácsony jogi osztálya, a hűtlen kezelés bűncselekményét is kimeríti.

2016-06-21_polgarmesteri_veto_1_-3_2.jpg

Ez az a Tóth Csaba, aki gazdasági alpolgármesterének előterjesztéseivel számos ingatlant, kiadott bérleményt, lakást adott el a kerületben, pl.  Karácsony kétszeri vétója után harmadszorra is előterjesztette a Szobránc utcai közért fele áron való eladását.

Ez az a Tóth féle frakció, mely gonosz kisgyerek módjára gáncsolt el számos, a baloldal számára alapvetően szimbolikus és jó kezdeményezést, köztük a hajléktalanok lakáshoz juttatását.

hajlakt_mszp.jpg

A hajléktalanok lakáshoz juttatása remek projekt volt, de a szocialisták leszavazták. Ekkor a Párbeszéd a médiában tiltakozott. 

Ez az a Tóth, akinek frakciója  számos egyéb előre mutató projektet dafke kisiklatott, például a kerületi közösségi kert építését évekig hátráltatták.

Ez az a Tóth, akinek a frakciója kivonulással tett határozat képtelenné több testületi ülést, mert az ő korrupciójukat megakadályozó javaslatok születtek, vagy mert nem a neki megfelelő előterjesztéseket tett a polgármester.

20160302_112018_1_1_1.jpg

A 2016-os költségvetés tárgyalásakor az MSZP frakció határozatképtelenné tette a testületi ülést, így zsarolta a polgármestert.

Ez az a Tóth, aki miatt a ciklus során két jegyző is elment, megmondva, hogy elegük van a civakodásból, és van egy szakmai, büntetőjogi minimum, ami alá nem hajlandóak menni.

Ez az a Tóth, akinek választási kampánycsapatában2019072617.jpg  - igaz Karácsonyt is védve - Gotti és verőember csapata biztosított.  Ezen MSZP szimpatizánsok szervezett bűnözés miatt kiszabott több éves börtönbüntetésükből mostanában szabadulnak, és hogy a mostani kampánycsapatban a maszkok mögött kik bújnak meg, nem tudjuk.

Ez az a Tóth Csaba, aki egy olyan embert tett meg önkormányzati képviselőnek,  (Sápi Attilát) akinek 170 millós köztartozású vagyonvédő cégek voltak a nevén, és aki egy év után nyomtalanul eltünt, máig nem találják, a BRFK életvédelmi osztálya szerint már nem él.

Ez az a Tóth Csaba, akiről  Karácsony a hangfelvételen beszél, hogy többször is súlyosan  megfenyegették, és hogy ha ő Zuglóba visszamenne, akkor őt ott elásnák.

Ez az a Tóth Csaba, akiről azt mondja, a szocik szétlopják a kerületet.

Ez az a Tóth Csaba, aki nyolc év alatt a parlament Gazdasági Bizottságának alelnökeként egyetlen egy fideszes korrupciós ügyet nem vett észre, nem hozott nyilvánosságra, egyetlen gazdasági-korrupciós ügyben nem tartott sajtótájékoztatót.

Ez az a Tóth Csaba, aki sosem jelenik meg az ellenzéki demonstrációkon. Aki híresen jó kapcsolatot ápol a fideszes politikus-üzletember képviselőkkel, és akiről épp ezért gondosan hallgat a kormánymédia. 

Ez az a Tóth Csaba, aki  a vagyonnyilatkozata alapján NER vállalkozókat megszégyenítő milliárdos vagyont halmozott fel az elmúlt két ciklusban.

 

Biztos, hogy ez a Tóth Csaba kell az újra a parlamentbe? Vele fog megvalósulni a kormányváltás után a tiszta közélet, a korrupció megszüntetése?

Vagy lehetséges, hogy az új kormányban Karácsony gazdasági, ésetleg belügyminiszteri poszton számít rá, hisz Zuglóban úgy bevált.

Tényleg ezt a Tóth Csabát kell támogatni, a sokszáz korrupciós ügyet leleplező, az összefogásért már 2018-ban is kiálló Hadházy Ákossal szemben?

2019-ben a parkolási botrány közepén Karácsony még ezt mondta az ATV-ben:

„Ez elég nagy baj, és elég rossz hír arra nézve, hogy én egyébként milyen politikai közösségnek a tagjaként indulok ezen a választáson, és ezen a helyzeten kéne változtatnunk”

 

Na, hát most éppen a változtatás lehetőségét torpedózza meg, kiállva a baloldali korrupció egyik legszimbolikusabb és legvállalhatatlanabb figurája mellett.

Vajon mit adhat, vagy mit tudhat Tóth Csaba, hogy Karácsony kiáll mellette, mindazok után amiket Tóth Zuglóban és vele tett?

 

2 komment

Címkék: előválasztás Zugló Karácsony Gergely Hadházy Ákos Tóth Csaba

A valóság ezzel szemben az... - Tóth Csaba állításai és a valóság

2021.05.14. 11:51 varnai

Pár napja a Partizánban Gulyás Márton remek interjút készített Tóth Csabával, Zugló MSZP-s országgyűlési képviselőjével. Tóth magyarázkodásai, metakommunikációja a legtöbb esetben már magukban önleleplezőek, azonban a történelmi hűség, és a tisztánlátás miatt állításait, és velük szemben a valóságot érdemes párhuzamba állítani. 

A filmet mindenképp nézzék meg:

3:10-től Tóth alig tud megnevezni három baloldali értéket. A korrupció megszüntetését mint célt nem említi. Nem véletlenül. 
A soproni MSZP-s "közösséghez"  most Zuglóból csorog vissza pénz: Kránitz László  soproni ex MSZP-s képviselővel a Zuglói Információs Médiaszolgáltató cég kötött 2020. szeptemberében tanácsadói szerződést, eddig 2 milliónál többet fizettünk ki a soproni jóbarátnak. A "tanácsok" kikérése folyamatban van. 

7:15-től Tóth Vas megyei tevékenységéről. "Ha elkövettem volna bármit, akkor konkrétan azt írják le."
A korabeli Vas megyei újságcikkek gyüjteménye konkrétan és részletesen beszámoltak a valóságról. Az Index részletesen leírja a fantomtag beléptetés folyamatát, melynek eredményeképpen Tóth megyei alelnök lett.

p3f441337dff3d9292a098957b51d3797.jpg

A lebonyolításban ő, illetve két politikai kalandor Szabó Bálint és Zuschlag János lehettek a főszervezők.  A cikkek az ellene indult etikai eljárásokat, a kizárást is leírják, illetve, hogy meddig jutott a nyomozás és milyen módon tüntek el a bizonyítékok. Tehát szó nincs arról, hogy nem történt fantomtag beléptetés, a nyomozást a bizonyíték eltűnése miatt zárták le. (Csak halkan jegyzem meg, tekintettel arra, hogy Vas megyei munkássága idején még nem ismertem Tóthot, és bár állítása szerint minden őt érintő botrány mögött én állok, ennek az ügyének a botránnyá válásában nem (sem) lehettem ludas.)

Hogy mi történhetett Vas megyében, és hogy annak Tóth volt a mozgatója, azt alátámasztja, hogyTóth Csaba  2005-ös zuglói megjelenésekor - bár erre Gulyás nem tér ki -  a kerületi MSZP szervezet elfoglalására a Vas megyeivel pontosan megegyező manipulációkkal, tömeges tagbeléptetésekkel, névtelen levelekkel és botrányokkal került sor. Ezt írta az Index:

... az egykori Vas megyei pártelnök, Tóth Csaba egyszercsak harmincöt új embert hozott be az évek óta alig száz aktív taggal stagnáló szervezetbe. És még továbbiakat is hozott volna - jól menő üzletembereket, kvalifikált vállalkozókat -, ha a régi vezetés az önkormányzati választásokra való nyugodt felkészülés érdekében hirtelen nem függeszti fel a tagregisztrációkat.

És hogy kiket hozott Tóth Zuglóba? Tóth 2006-ban tette meg önkormányzati képviselőnek bizalmi embereit Komlódi Gábort és Kemecsei Árpádot, akik már akkor a Vagyonkezelő céget tartották a fő célpontnak - de már 2008-ban mindketten lemondani kényszerültek a Zuschlag ügyben való érintettségük miatt. Erről a HVG számolt be  ITT és ITT. A pártszervezet erőszakos elfoglalása miatt számos régi zuglói MSZP-s lépett át az MSZDP-be, pl. Kinisch Andrea, hogy most a DK-ban térjen vissza a zuglói közéletbe.  (Tóth zuglói megjelenését övező botrányok felfújásában sem lehettem részes, hisz még mindig nem ismertem. : )

 A 2008-ban lemondó Kemecsei Árpád helyére kiírt időközi választáson az immár Tóth Csaba vezette MSZP Dr. Imre Gergelyt jelölte, ő Tóth és Hagyó Miklós bizalmasa volt. Hagyó és Tóth is az MSZP úgynevezett Mozaik Klubjához tartozott, (Mesterházy, Újhelyi, Oláh Lajos) akik az MSZP többi platformjával ellentétben elvek nélküli fiatal karrieristák, politikus-vállalkozók voltak, és kimondott céljük a pártbéli pozíciók megszerzése volt.

A kisföldalatti területére tervezett pláza ellen frissen alakult Civilzugló Egyesület színeiben én indultam.imre_hagyo.jpg

Zuglóban ekkor történt először, hogy a szocialisták ellen induló jelölteket övön aluli eszközökkel próbálták lejáratni, az MSZP-vel konkurálni merő MSZDP jelöltjét pornófilmben szerepléssel vádolta egy anonim szórólap. Ezután már nem volt olyan kerületi választás, ahol ne lettek volna hazugságokat állító anonim szórólapok, (a szexuális témájúakat különösen kedvelték) plakát rongálás, erőszakkal fenyegetés, melyek mindig a szocialisták ellen induló jelölteket érték. (Engem 2014-ben asszonyveréssel és halált okozó ittas vezetéssel, egy a képviselőtestületnek és a médiának küldött névtelen levélben swinger klubba járással (nem vertem, nem ittam, nem járok: ), a 2017-es választáson fideszes dr. Somodi Zoltánt paraszolvenciából épített budai villával vádolta egy névtelen szórólap (nem az övé volt a lefotózott épület), Drevenka Monika jelöltünk munkahelyi kirakatát ragaszgatták össze, Rozgonyit szavazatvásárlással vádolták meg,  Jelen Tamás fideszes képviselőjelölt kötelet, Borbély Ádám pedig fehér port talált a postaládájában)

Megjegyzendő, Komlódi Gábor és Kemecsei Árpád is Tóth bizalmi emberei maradtak, ma mindketten a zuglói parkolást kezelő ZKNP-nek dolgoznak.

A Tóth által Zuglóban okozott baloldali belháború 2010-ig tartott, és jelentős szerepet játszott abban, hogy a kerület mind a 15 körzetét a Fidesz és a polgármesterséget Papcsák nyerte el. Az index  ITT ír erről. 

A Papcsák korszakban  a Zuglói MSZP szervezetét már Tóth irányította,  három fős szocialista frakciót Dr. Imre Gergely vezette és a Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottságába pedig Tóth egyik frissen hozott bizalmasát, Hajdú Flóriánt delegálták. A frakciót állításuk szerint visszafogták, az semmiféle ellenzéki munkát nem végzett, az összes papcsáki ügyeskedést, ahogy azt az akkori újságcikkek és médiaszereplések is tanusítják, én nyomoztam ki, tártam a nyilvánosság elé és tettem feljelentést. Tóth Csaba vagy a kerületi MSZP egyetlen sajtótájékoztatót nem tartott, nem firtatták, nem szólaltak fel Papcsák ügyei, kerületvezetése ellen.

34:50-től Tóth zuglói támogatásáról. A 2014-es parlamenti választáson Papcsák Ferenc legyőzése volt a cél, ezért a Civilzugló Egyesületnek jobb híján nem volt más lehetősége, mint aktívan segíteni Tóth Csabának. Szorgalmasan kampányoltunk, két tucatnyi szavazóköri számláló biztost adtunk, újságot kiadva búzdítottam,  hogy Tóthra szavazzanak. Tóth meg is nyerte a választást.

Értelemszerűen 2014-ben még a Tóth által erőltetett parkolási konstrukcióval és a többi korrupciós üggyel nem lehetett bajom, hisz azok 2015-től, a hatalomra kerülésük után történtek. 

Tavaszi megállapodásunk szerint az egyesület a parlamenti választáson segít Tóthnak, és ősszel az ellenzék, köztük a Civilzugló Egyesület közösen indult volna az önkormányzati választáson. Tóth tavasszal, amikor még szükség volt ránk, szorgalmazta az egyesület bevonását a kerületvezetésébe, ennek részeként alpolgármesterséget ígért. Mint ahogy ezt megígérték a DK-nak, a Szolidaritásnak is.   A nyári tárgyalásokon azonban Tóth és Karácsony a háttérben megegyeztek, és ezután a a civilekre, a Civilzuglóra már nem volt szükségük, ezért kirekesztettek minket az együttműködésből. A tárgyalások során, 2014 augusztus elején a DK zuglói szervezetének írt nyílt levél világosan bizonyítja, hogy Tóth valótlanságot állít. Karácsony polgármesteri jelöltségét és az alpolgármesterséget elfogadva hajlandóak lettünk volna közösen indulni. A nyilvánvaló átverést követően azonban kénytelenek voltunk külön indulni, így jutva be a képviselő-testületbe. Nemcsak hogy alpolgármesteri helyet nem adtak, még bizottsági helyeket sem akartak adni. 

Megjegyzendő, a velük szövetséges, a kampányt végiggüriző Demokratikus Koalíciót és a Szolidaritást is átverték, mert e két szervezetnek egyetlen képviselője sem jutott be a testületbe, és a beígért alpolgármesterségeket sem kapták meg. A választási eredményekből kiderült, ha közösen indultunk volna, a baloldal az összes körzetet megnyerhette volna, de így Tóthék és a Fidesz uralták 2014-2019 között a testületet, végrehajtva azokat a háttéralkukat, melyekről Karácsony beszélt.

Tehát hamis Tóth állítása, miszerint az alpolgármesterséget visszautasítottam volna, mert ilyen felajánlás sosem volt, csak hamis kecsegtetés.

Jellemzően 2019-ben Tóthék hasonló módon verték át a Jobbikot, amely a nyári pártosztozkodáson, miután a Civilzuglót ismét kiszorították, egy körzetet kapott, ezt átadta az MSZP-nek egy külsős alpolgármesteri helyért. Majd az ünnepi alakuló ülésen öltönyben ott álló Jobbikos emberkét a titkos szavazáson jól nem választották meg. Aljasságból tízes.

38:20 A zuglóiak nyertek az ebben a formában kialakított fizető parkolással.
A valóság ezzel szemben az, hogy a parkolás 2017-2019 között nemhogy nyereséget, de jelentős kiadást okozott a kerületnek, még ha a beruházás 500 milliós kiadását nem számítjuk bele akkor is.  A veszteséget kimutatót jegyzői táblázat ITT látható. Nem véletlen, hogy Karácsony a botrány kirobbanása után a parkolás ellenőrzés külső szerződését  - bár a szocik sokáig ellenálltak  - megszüntette. 

41:00 "Én soha nem fenyegettem meg senkit, soha!" 
Aha. De a körülötte lévő verőemberek, a szervezett bűnözés miatt börtönbüntetését töltő Czigle Lászlóról, alias Gottiról, és a kampány során őt mindenhová kisérő 2-3 kopaszról már ezt nem merte állítani.

szaty.jpg

A Rákosfalva lakótelep előtt kampányoló vörösingesek, mögöttük a "nem fenyegető" Gotti és barátai. Az egész kampány során, minden rendezvényen végig Tóth és Karácsony Gergely mögött álltak. (a képet a neten találtam, a rajta lévő feliratok már rajta voltak) 

gotti_es_tarsai_2.jpg

Feigli Ferenc Tóth embere fölénk tornyosulva a béketűrése határait ecseteli.


A  mi jelöltünket a 2014. szeptember végén az önkormányzati kampányban Tóth bizalmasa, a Vagyonkezelő igazgató-helyetteseként rövid karriert befutó Feigli Ferenc MMA harcos fenyegette meg, fölénk tornyosulva kijelentve, "ha itt kampányolunk hamar kijön a béketűrésből". Tóth a 2017-es időközin is, melyet az eltűnt Sápi helyére írtak ki, megüzente, ha Drevenka Mónika el mer indulni, lejárató kampány indul ellene. Pár nappal később ismeretlenek összeragasztgatták a gyógyszertár ablakait, ahol dolgozik, az én nevemben pedig a fotóm felhasználásával egy melegrandi oldalon adtak fel hirdetést. Mindkét esetben feljelentést tettünk.

44:10 Az elásni gondolatkör Várnaitól származik.
Ezzel szemben a valóság az, hogy az "elásást" elsőként Karácsony mondta egy ismerősének a nyilvánosságra kerülő hangfelvételen. Hogy Karácsonynak miért ez jutott eszébe, kérdezzék tőle.

52:10 Hadházy onnan is botránnyal távozott, hiszen összeverekedett a saját elnökségi tagjával.
Ezzel szemben a valóság az, mint ahogy az a médiában is megjelent hangfelvételből és elmondásokból is köztudott, Hadházy egy széken ült, amikor Sallai R Benedek nekirontott, de Hadházy még ekkor is kitért a konfliktus elől.

És  a 46:20-nál elhangzó "Várnai gyűlöl engem és ha tehetné, megtenné azt."
Mármint meggyilkonám. A valóság az, hogy nincsenek ilyen szándékaim. Úgy gondolom, Tóth Csabát a nyilvánosság eszközével kell eltávolítani a közéletből, ahogyan így gondoltam ezt annak idején Papcsákról is.

Papcsák dolgairól 4 éves regnálása során sokat írtam (a szocik végig hallgattak) de a választás előtti összefoglalómat mindenképp javaslom elolvasni.   Tóth zuglói tevékenységéről mindezek sajnos mind elmondhatóak - a zuglóiak cseberből vederbe jutottak - de azzal a különbséggel, hogy Papcsáknál  Tóth sokkal ravaszabb, hisz mindvégig mások háta mögé bújva, a jogi felelősséget nem vállalva irányította, használta  ki Zuglót, ráadásul az embereit sokkal keményebben kézben tartva végzi tevékenységét. 

Persze valóban nem kedvelem. Hogy miért? Mert egy igazi NER politikus-vállakozó, aki mg ráadásul hamis szinű mezben játszik. Tóth megtestesíti mindazt a hazug képmutatást, amely miatt az emberek az összes közéletbe becsatlakozni kívánót, politikust, civilt megvetik: a hamisságot, a mások becsapását és kihasználását, a felelősség folyamatos elhárítását, mások befeketítését, és eközben a látványos meggazdagodást. Ebben a remek interjúban ez a személyiség pontosan átjön.

Az, hogy mit gondol a tisztességről, az tökéletesen kiderül abból, ahogy Hadházy trafikmutyit leleplező tettéről beszél: Elítéli, hogy Hadházy leleplezte a Fidesz trafikmutyiját, mert ezzel "elárulta párttársait". Holott egyrészt állampolgári kötelesség bűncselekmény észlelése esetén azt a hatóságnak jelenteni, ráadásul a képviselői eskünkbenben külön is szerepel a közvagyon megőrzése. A társakhoz való hűség, a közös büncselekmények elhallgatása a maffiában alapelv, nem a közéletben.

1 komment

Címkék: Hagyó Miklós Sápi Attila Tóth Csaba parlamenti képviselő Hadházy Ákos parlamenti képviselő Dr. Imre Gergely Komlódi Gábor Kemecsei Árpád

"Nem került kiállításra" - 52 milliót ottfelejtettek a Hungastnál

2021.05.08. 11:21 varnai

Enigmatikus című előterjesztés került a képviselő-testület elé: 

A Hungast 14. Kft. számára a Polgármesteri Hivatal Gazdasági Főosztálya által kiszámlázott, 2017. márciustól elmaradt bérleti díj fizetésének részletfizetési kérelméhez szükséges kompenzálási megállapodás elfogadása

Sajnos, már az előterjesztés első soraiból kiderül, hogy a címe sem igaz, hiszen nem "elmaradt" a díjfizetés, hanem a számlázást felejtette el négy éven át a Polgármesteri hivatal, és a bérleti díj fizetés elmaradása ennek csak következménye volt.  Az előterjesztés és mellékletei itt olvashatók el.

A több oldalas előterjesztésből az a "csekélység"  is kifelejtődött, hogy a kiszámlázni elfelejtett összeg csekély 52.231.803 forintra rúgott.

Ezek után miért csodálkozunk, ha a helyiségbérbeadásnál a be nem szedett bérleti díjakból 750 milliós, a  be nem szedett lakbérekből tobábbi 800 milliós kintlevőség keletkezik, mely sosem folyik be?

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata és a Hungast 14. Kft továbbá a Zuglói Intézménygazdálkodási Központ között 2016. augusztus 16-án helyiségbérleti szerződés jött létre a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola főzőkonyhája, a Móra Ferenc Általános Iskola tálalókonyhája és étterme, továbbá a Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tálalókonyhája és étterme (volt főzőkonyha) vonatkozásában (1. melléklet).

 1. február 27-én a Zuglói Intézménygazdálkodási Központ megszűnt, ezért szerződés-átruházással a helyébe a Zuglói Polgármesteri Hivatal került a szerződésbe (2. melléklet).

A szerződésben meghatározott bérleti díj a Polgármesteri Hivatal Gazdasági Főosztálya által 2017. március óta nem került kiállításra a Hungast 14. Kft. számára, melynek pénzügyi osztálya – belső vizsgálat során – feltárta a hiányosságot és 2020 novemberében levélben (3. melléklet) jelezte a Polgármesteri Hivatal Gazdasági Főosztálya felé.

Az előterjesztés tán a legfontosabb kérdésre nem ad választ:  hogy a bánatba lehetséges, hogy a a Polgármesteri Hivatal, a Pénzügyi, a Jogi osztály, a Jegyzői kabinet, a belső ellenőrzés, a jegyző, Karácsony polgármester négy éven át nem vette észre, hogy egy  nemrégiben általa megkötött élő szerződés hever a fiókban, négyszer tizenkét alkalommal nem küldenek számlát, és 52 millió forint nem folyik be a kerület kasszájába?

52 millió forint hiánya nem tünt fel senkinek a költségvetések tervezésekor, elfogadásakor?  A Jogi osztályon, Polgármesteri, jegyzői kabinetben senki nem tekinti át az élő, milliárdos nagyságrendű szerződéseket?

zsurmoka_leves_2.JPG

Zsurmóka leves. Az íze alapján  második fogás paprikás krumpli  megdarált 1:10 arányú higítása. Évi 1,4 milliárdot fizetünk hasonló menűkért.

Megjegyzendő, a számlázás nélkül eltelt négy évben a Hungast szerződéseket többször módosították, immár 1,4 milliárdot fiztünk a cégnek. A legdurvább ezek közül, hogy  folyamatosan érkező  szülői,  iskolaigazgatói, sőt NÉBIH minőségi panaszokat negligálva a közétkeztetési szerződést pályáztatás nélkül 2017 februárjában polgármesteri előterjesztéssel, szocialista-fidesz szavazatokkal pályáztatás nélkül 2022-ig újrakötötték.

21154860_26baa4471d44fd6c369c7494e57247e1_wm.jpgPedig a lejáró szerződés lehetett volna az alkalom, amikor a Hungasttól megszabaduljunk, és nyilt közbeszerzést írhattunk volna ki, és elérjük, hogy a kerületi gyerekek végre rendes ételt ehessenek. 

A Hungasttal való kivételes bánásmódra , a szerződés  pályáztatás nélküli megújítására magyarázattal szolgál, hogy a  közétkeztetési piacon hatalmasra hízott céget Bánki Erik fideszes képviselőhöz mondják közel állónak. Bánki Erik a Parlament Gazdasági Bizottságának alelnöke, mellette alelnökként Tóth Csaba Zugló MSZP-s képviselője az alelnök. Tíz éves képviselősége alatt Tóth egyszer sem szólalt fel a  bizottsági elnök vállalkozásai miatt.

Matolcsy György MNB elnök, Bánki Erik Gazdasági Bizottság elnök, Tóth Csaba Gazdasági Bizottság alelnöke

mwnza_2893_1.jpg

A fiókban felejtett szerződés már csak azért is fura, mert az elmúlt négy évben a Hungast szerződést  többször módosították, ( mindig a Hungast javára) Ráadásul ebben az időszakban több külön szerződést is kötöttek a Hungasttal pl. nyári táborozás vagy a választás napjára étkeztetésekre, ezekért az önkormányzat fizetett is, mint a katonatiszt, és bár ilyenkor a hivatal jogászai készítik elő, tekintik át a szerződéseket, de egyszr sem vették észre, hogy a Hungastnak egy másik szerződés szerint fizetnie kéne. 

Az egyik 2018. októberi szerződés módosítás a jegyző és a polgármester aláírásával.

2018_zugloi_onkormanyzat_hungast_14_kft_vallalkozasi_szerzodes_modositas-3.jpg

Az előterjesztésből az is kiolvasható - lásd aláhúzott rész, és alább a Hungast levél - hogy a számlák, a befolyó pénz  hiányát ráadásul nem az önkormányzat belső ellenőrei, gazdasági osztálya, pénzügyi osztályán, jogi jegyzői osztályán dolgozó sok tucatnyi ember  egyike fedezte fel - hanem a Hungast ellenőrei. Szép tőlük, hogy szóltak.

Az önkormányzat efféle vezetését hívják hanyag kezelésnek.

 

 

hungastlevel.jpg

 

 

1 komment

Címkék: közétkeztetés hanyag kezelés Karácsony Gergely Bánki Erik Tóth Csaba országgyűlési képviselő HUNGAST Kft

Elfogulatlanul közpénzből

2021.04.20. 15:35 varnai

A ZUGLÓ TV a budapesti kerületek közül az első közszolgálati, közösségi TV-jeként jött létre. A kis családi cég (Label 84 Kft) által üzemeltetett közösségi TV beszámolt minden kerületi történésről, iskolai, óvodai rendezvényekről, és megszólalhatott benne bármely politikai oldal, sőt a civilek, lakosok is. Így működött a kerületi tévé közmegelégedésre  Kutalikné, Rátonyi, Weinek, sőt Papcsák idején.  Magam is számos alkalommal adtam interjút civilként  2007-8 környékén, hogy a kerületbe tervezett plázák ellen érveljek, sőt bemehettem Papcsák idejében is, pedig a polgármester tevékenységét igencsak keményen kritizáltam.

Igaz, a céget már Papcsák is maga alá akarta gyűrni, de azok kiéheztetve ugyan, de négy évig állták a sarat. Miután 2015-ben  Karácsony sem volt hajlandó a műsorokért fizetni - ellenben havi 200ezret kért az épület bérleti díjáért - a rendszerváltás óta működő kis családi vállalkozás bedobta a törülközőt és egy ismeretlen úr a céget megvette. 

imre_hagyo.jpgHogy az úr kicsoda nem tudjuk,  feltehetőleg egy stróman, hisz a TV-ben azóta sem látták, azt viszont láttam, hogy a cég megvásárlása után a Zugló TV épületének helyiségeit évekig a  kerület parkolási büntetéseinek végrehajtását megkapó Funtig Ügyvédi Iroda foglalta el, és annak ex MSZP-s képviselője, dr. Imre Gergely ügyvéd használta irodaként.

Ebből, és hát az elfogultság irányából nem nehéz összerakni, hogy a kerületi MSZP áll a  ZUGLÓ TV megvásárlása mögött.

Ügyvezető igazgatónak Ferencz Gábort az MSZP volt sajtófőnökét nevezte ki.

Ferencz Gábor azóta is mint az MSZP sajtósa teszi a dolgát, mást be sem enged a TV-be, a  Zugló TV közmédiához hasonlóan lett elfogult. Csakhogy míg ott a közpénzből Fidesz propagandát nyomnak, addig itt közpénzből az MSZP országgyűlési és önkormányzati képviselőit nézhetjük orrvérzésig.

 Dr. Imre Gergelyben érdemes bízni, mert benne még Hagyó Miklós is bízott.

Sőt, mióta Horváth Csaba lett a polgármester már fizetünk is a propagandáért, a frissen újra létrehozott médiacég, a Zuglói Információs Médiaszolgáltató Kft, melyet az eddiek duplájával évi 222 millióval stafíroztak ki miközben kormányzati megszorításokról panaszkodnak,  havi 3 millió forintos szerződést kötött a céggel, azaz ennyit fizetnek a zuglói adófizetők pénzéből ezért az egyoldalú tájékoztatásért. 

174794247_3607045609406256_447957699809594212_n.jpg

Az elmúlt hónapban a TV  sorra hívta be az MSZP-s parlamenti képviselőket, hogy sorra hitet tegyenek Tóth Csaba kíválósága mellett. Más pártok parlamenti képviselőit nem siekrült meghívni.

sokacz.jpgsogor.jpghever.jpg

A stúdió 100% szocialistát tartalmaz: Ferenc Gábor leginkább Tóth Csabának kérdez alá, de bőven megfordul a stúdióban a mindig vörösinges Sógor úr, Hevér úr, Sokacz Anikó, néha még Szabó Rebeka is bejut, hogy a macskaivartalanítással vagy a túlépítéseket elfedő klimastratégiával szinesítse a műsort.

Azóta, 2015. óta a Szocialista-Párbeszédes kerületvezetésen kívül más önkormányzati képviselő a TV-be be nem juthatott. Jobban örzik, mint a köztévé stúdióját. Én  hiába fordultam szóban, írásban Ferencz Gáborhoz, árulkodó módon azt javasolta, ha képernyőre akarok kerülni azt Tóth Csabával beszéljem meg. Hát ennyit arról ki áll a TV mögött. 

 Tehát hat éve nem kerülhetek képernyőre, hiába a zuglóiak 10%-a szavazott rám, 10%-a áll mögöttem. De nemcsak a Civilzuglót, nemcsak ellenzékieket, de még a saját koalíciós partnereiket is kirekesztik a szocik a közpénzzel kifizetett közösségi TV-ből. Az elmúlt másfél évben a lakosság nagy többségét képviselő pártok, sem a Momentum, sem a DK, de még az LMP képviselőjét se láttuk képernyőn. Cicilzugló, MKKP, ne adj isten Fideszes képviselő öt éve nem kerülhetett a képernyőre. 

Ezúton szeretnék gratulálni a köztévét  is leköröző elfogultsághoz, a sajtóetika semmibevételéhez. Ma újabb levelet írtam az ügyvezetőnek, felszólítva, hogy az önkormányzattal kötött szerződés szerint járjon el, melyben benne foglaltatik:

:együttműködésük során függetlenül és elfogulatlanul, a MUOSZ újságíró etikai kódex szellemében járnak el, és POLITIKAILAG KIEGYENSÚLYOZOTT műsorszerkesztési irányelvei szerint. 

2021_zuglo_informa_cio_s_e_s_me_diacsoport_kft_label-84kft_szerzo_de_s_anonim_1_-2.jpg

Tisztelt Label 84 kft, tisztelt Zugló TV,
 
Az alábbi levelet 2020. december 10-én küldtem Önöknek, egy tv-interjút kérve, hogy mint kerületi önkormányzati képviselő tájékoztathassam  a lakosokat.  Erre a levélre több, mint három hónapja nem válaszolnak. 
 
Kérésemet most megismétlem.
 
Az önkormányzat és a Label 84 kft között szerződés II. 7. pontjában szerepel:
 " a felek megállapodnak abban, hogy együttműködésük során függetlenül és elfogulatlanul, a MUOSZ újságíró etikai kódex szellemében járnak el, és POLITIKAILAG KIEGYENSÚLYOZOTT műsorszerkesztési irányelvei szerint. "
 
Önök ezt a szerződési pontot két éve semmibe veszik, mert a zuglói képviselőtestületből, melyben jelen vannak szocialista-párbeszédes, fideszes, Demokratius Koalíciós, Momentumos, LMP-s, MKKP-s és Civilzuglós képviselők kizárólag szocialista illetve Párbeszédes önkormányzati képviselőket hívnak meg adásaikba. 
 
Uganakkor az MSZP számos parlamenti képviselője került képernyőre az elmúlt időszakban, míg más parlamenti pártok képviselői nem láthatták a zuglóiak.
Ezzel a szerkesztői elfogultsággal önök megsértik a politikai kiegyensúlyozottság és elfogulatlanság újságíró alapelvét.
 
Ha továbbra is neligálják a többi kerületi politikai szereplő arányos idejű megszólaltatását, úgy a kábelszolgáltató  felé jelezni fogjuk, hogy vonják vissza önöktől a közszolgálati csatorna helyet, mert önök ennek feltételeit nem teljesítik, továbbá az önkormányzatot felkérem, hogy bontsák fel a szerződést a Label 84 Kft-vel , mert az nem teljesíti a kerület lakosainak havi 3  milliójába kerülő szerződést.
 
Meghívásukat és válaszukat várva,
Tisztelettel, 
Várnai László, önkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület
 

1 komment

Címkék: Zugló TV Tóth Csaba országgyűlési képviselő Horváth Csaba polgármester Ferencz Gábor MSZP Funtig Ügyvédi Iroda dr. Imre Gergely

Lassan, hiányosan jövő válaszok

2021.04.14. 17:32 varnai

Mivel a veszélyhelyzeti működésben testületi ülések nincsenek az előterjesztéseket csak véleményezésre kapjuk meg, a polgármesterek minden településen egyszemélyben dönthetnek. Írásban kommunikálunk, kérdéseket azonban így is fel lehet tenni és válaszolniuk - elméletileg - kötelező. Van amely kérdésekre. leginkább kellemetlenekre, azonban nem, vagy csak igen szűkszavú, a lényeget nem kellően kibontó, mondhatni megkerülő válasz érkezik. Ilyenkor muszáj újra kérdezni.
A Gizella utcai 1,5 miliárdos Öcohousing projekt körül egy éve gyanúsan nagy a csend, az önkormányzati bérházak siralmas műszaki állapotával bármely  nyilt szemmel járó kerületi lakos tisztában van, a Thököly út Róna sarok 130 milliós térkövesítésének fura körülményeiről ITT olvashatnak.
Tisztelt Polgármester úr, Jegyző úr, Osztályvezető asszony, 
 
Alább csatoltan küldöm az április 14-i határidejű előterjesztésekre adott véleményünket.
 
Kérem, hogy az előterjesztések alatt feltett kérdésekre kapjunk választ. 
A nemrégiben az elfogadott építési rendeletek ügyében kértem egy háttéranyagot a főépítészi irodától, ezt még nem kaptam meg. 
 
Illetve a csúszó Gizella utcai Ökoház projekt kapcsán egy pénzügyi elszámolást is kértem, kérnék az eddig elköltött összegekről, mely célra, mely cégnek, mikor, mennyi lett kifizetve, illetve jelenleg kikkel állunk a projekt kapcsán szerződésben milyen ügyben mekkora összegre? Tervezés, kommunikáció, stb... 
 
A harmadik a Zichy Jenő utca 8. alatti lakás, melyről közérdekű válaszban azt a választ kaptam, hogy nemrég lett kiürítve... miközben ki sem lett adva. Kérem, hogy kapjunk erről egy pontos tájékoztatót, ki mikor költözött be, vagy foglalta el, lett-e feljelentés téve?
 
Negyedik kérdésem, hogy a Thököly 150. alatti felújított bolthelyiség mikor kerül a helyiségbérleti rendelet szerinti meghirdetésre? A tér felújítása mikor került közbeszerzésre kiírásra, ki bonyolította, mely cégek kerültek meghívásra, mely cégek pályáztak...? Kérnék továbbá egy elszámolást a felújítás tervezett és végső műszaki tartalmáról, lebontott összegeiről.
 
 
Szeretném ezúton is megköszönni polgármester úrnak a kormánnyal történő találkozóról írt gyors válaszát.

 

1./ Javaslat Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata 2021. évi lakáshasznosítási tervének elfogadására

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

Előterjesztés sorszáma:123-150/2021

IGEN

Megjegyzés: a lakásfelújításokra szánt 46 millió forintot igen kevésnek találom. A többi befolyása – nem véletlen, hogy az előterjesztő sem kalkulál velük - igen kétséges.

Kérdés: 2020. év folyamán mekkora összeget forditottak lakásfelújításra és ebből hány lakás lett felújítva? Kérném ezeket kilistázni, felújítás összege, nm, cím szerint, illetve hogy melyik lakással mi történt.

Továbbá kérdésem, mekkora összeg lett betervezve és elköltve 100%-ban önkormányzati tulajdonú házak felújítására, karbantartására? Mely címeken mi történt? Volt teljes felújítás valahol? Van-e kalkuláció és felmérés, a hozzávetőleg 112 épület műszaki állapotáról, és hogy melyikben mennyire sűrgős és milyen becsült összegű felújítás szükséges?                                                        

 

2./ Szociális és Rehabilitációs Alapítvánnyal kötött ellátási szerződésben foglaltak végrehajtásáról és pénzügyi elszámolásáról (családok átmeneti otthona 2020. évi működtetés)

Előterjesztő: Szabó Rebeka alpolgármester

Előterjesztés sorszáma:123-143/2021

IGEN

Igen kevés családnak tudtunk lakást adni, miközben lakásaink évekig üresen állnak, továbbá százszámra laknak jogcím nélküliek és évek óta nem fizetők az önkormányzati bérlakásokban.

Nehéz elképzelni, hogy Budapesten kívül, Csömör szélén lakva hogyan valósulhat meg az elvárás, miszerint a „kiköltöztetett” szegény családok zuglói kötődése megmaradjon? Vajon mennyi idő, hány átszállás lehet  onnan egy általános iskolás gyereknek eljutni egy zuglói iskolába, mennyi idő lehet egy ovist, bölcsist este-reggel hozni vinni? Kérdésem, hogy egy 120 ezres kerület miért nem tudja megoldani, hogy legyen saját családotthona, hogy miért nem tudja-akarja megoldani, hogy sok tucatnyi üresen álló épülete közül egyet erre a célra biztosít?

Kérdésem, hogy ez az elmúlt öt év alatt ez a probléma miért nem lett megoldva? Át lettek-e e célból tekintve az önkormányzati ingatlanok, a kerületben álló fővárosi tulajdonúak? (pl. Dorozsmai 21)   Kérem, hogy üljünk le, oldjuk ezt meg a családok lakhatását a kerületen belül.

 

3./ Beszámoló a Lelki Egészségvédő Alapítvány 2020. évi szakmai tevékenységéről és pénzügyi elszámolásáról

Előterjesztő: Sokacz Anikó önkormányzati képviselő

Előterjesztés sorszáma:123-144/2021

IGEN

 

Tisztelettel, Várnai László Képviselő, CIVILZUGLÓ EGYESÜLET

Szólj hozzá!

Márciusi testületi ülés helyett

2021.03.23. 14:43 varnai

 

Alább befolyatom a márc. 25-re véleményezésre megküldött előterjesztéseket és a véleményem. Mint tudjuk a veszélyhelyzet idején a polgármesterek egyszemélyben dönthetnek, bár a testületek véleményét általában figyelembe veszik.

 Más kerületekben, városokban online nem hivatalos testületi üléseket is tartanak formális szavazással,  nálunk, az átlátható működéséről híres Zuglóban csak utólag tudom meg, hogy mely képviselőnek mi volt véleménye, támogatta-e vagy sem valamelyik előterjesztést. És végül a polgármester hogy döntött. 

Ha bármelyik előterjesztéshez kérdésetek, véleményetek van, ne habozzatok megírni. Pár előterjesztéshez én is sommás véleményt írtam. 

Az előterjesztések ITT  olvashatóak el.

 

            Veszélyhelyzetben döntést igénylő előterjesztések jegyzéke

 1. március 25. (14:00 óra)

 

Képviselő-testületi hatáskörű előterjesztések:

 

1./ Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének ..../2021. (.... . ...) önkormányzati rendelete Zugló városképvédelméről

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

Előterjesztés sorszáma:123-52/2021

IGEN

 

2./ Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének …../2021. (… . ...) önkormányzati rendelete Zugló építési szabályzatáról

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

Előterjesztés sorszáma:123-53/2021

IGEN

A főépítész úr tájékoztatása szerint a beépítések visszafogását teszi lehetővé a az új szabályozás. Kérnék egy pár oldalas írásos tájékoztatót, hogy a beépítések kontroll alatt tartását  milyen módon segíti elő az új szabályozás a régihez képest.

 

3./ Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének ..../2021. (.... . ...) önkormányzati rendelete városrendezési jogintézményeiről

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

Előterjesztés sorszáma:123-54/2021

IGEN

4./ Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének …./2021. (.... . ...) önkormányzati rendelete a járműelhelyezési kötelezettségről

IGEN

5./ Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének …../2021. (… . ...) önkormányzati rendelete Zugló Tervtanácsáról

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

Előterjesztés sorszáma:123-56/2021

IGEN

 

6./ Javaslat Zugló szociális és gyermekvédelmi pénzbeli, természetbeni támogatásainak és szociális ellátásainak szabályairól szóló 7/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosítására

Előterjesztő: Szabó Rebeka alpolgármester

Előterjesztés sorszáma:123-120/2021

IGEN

7./ Javaslat a Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata tulajdonában álló lakások bérletének szabályozásáról szóló 44/2020. (XII. 18.) önkormányzati rendelet módosítására

Előterjesztő: Rózsa András alpolgármester; Vida Attila önkormányzati képviselő

Előterjesztés sorszáma:123-127/2021

IGEN

8./ Javaslat Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata és a Zuglói Polgármesteri Hivatal 2021. évi közbeszerzési tervének jóváhagyására

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

Előterjesztés sorszáma:123-115/2021

NEM

A közbeszerzési terv semmiféle intézmény felújítást nem tartalmaz. A kerületi intézmények elhanyagolása a rég felújításra szoruló épületek, bölcsődék, óvodák további pusztulását idézi elő, egyre több kényelmetlenséget okozva a használóknak, egyre több műszaki problémát, egyre magasabb üzemeltetési, felújítási költséget kulminálódó költséget okozva, ezért ez el nem fogadható súlyos hiba..

Mivel az idei költségvetést 40 milliárdos főösszeggel tervezték, abba bele kell férnie évi1-2 nagy intézményi felújításnak, különös tekintettel, hogy tavaly sem történt nagy felújítás. Az önkormányztnak nem ezen a területen, hanem a működési költségein kell spórolnia, a 222 milliós médiaköltségen, a feldúzzasztott céges büdzséken, létszámokon. Az önkormányzatnak 1,6 milliárdos nagyságrendben van kintlevősége a helyiség- és lakáskiadás területén, miféle gazdálkodás az ilyen?

Az Öko-housing projekt két éves csúszásáról nem kaptunk semmiféle magyarázatot. Szeretném kérni, hogy a projekt felelőse pár oldalon tájékoztassa a képviselő-testületet.

 okohousing.jpg

Az Ökoház beépítésre váró telke a Gizella utcában. A 1,5 milliárdos házat és a projektet a kiírás szerint idén év végével  kellene befejezni. Ehhez képest még az építő cég kiválasztására szánt közbeszerzést is csak 2021. II. negyedévében tervezik kiírni. 

 

9./ „Keretmegállapodás a Budapest Főváros XIV. kerület Önkormányzata tulajdonában, fenntartásában, illetve kezelésében lévő különféle építmények építési, illetve építési jellegű felújítási és fenntartási munkáinak ellátására” tárgyú közbeszerzési eljárás lezárása

Előterjesztő: Hajdu Flórián alpolgármester

Előterjesztés sorszáma:123-132/2021

NEM

A közbeszerzés ismét egypályázósra sikeredett, így valós piaci árverseny nem alakulhatott ki, a közpénzes beruházásokat sorra nyerő PENTA konzorcium bármilyen magas árral nyerhetett.

 

10./ Az önkormányzati tulajdonú ingatlanok elidegenítéséről szóló 304/2017. (VI. 22.) Öh. számú határozat módosítása

Előterjesztő: Rózsa András alpolgármester

Előterjesztés sorszáma:123-108/2021

IGEN

 

11./ Tulajdonosi nyilatkozat kiadása a Pénzügyőr Sportegyesület részére a Magyar Röplabdaszövetséghez benyújtandó pályázatához, a Mező Ferenc Általános Iskola fiú és lány öltözőinek felújítása és az iskola udvarán röplabdapálya kialakításának céljából

Előterjesztő: Horváth Zsolt alpolgármester

Előterjesztés sorszáma:123-110/2021

IGEN

 

12./ Horváth Csaba polgármester 2021. évi szabadságolási tervéről szóló, Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete 80/2021. (II. 25.) önkormányzati határozatának visszavonása

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

Előterjesztés sorszáma:123-142/2021

IGEN

Népjóléti Bizottság hatáskörének visszavonásával:

 

13./ A HanaMed Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társasággal fennálló felnőtt háziorvosi feladatok ellátására vonatkozó megállapodás módosítása

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke

Előterjesztés sorszáma:123-122/2021

IGEN

 

14./ A Dr. Lukács Egészségügyi Szolgáltató Betéti Társasággal fennálló felnőtt háziorvosi feladatok ellátására vonatkozó megállapodás módosítása

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke

Előterjesztés sorszáma:123-123/2021

IGEN

 

15./ A PÖTTÖM KLINIKA Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társasággal fennálló házi gyermekorvosi feladatok ellátására vonatkozó megállapodás módosítása

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke

Előterjesztés sorszáma:123-124/2021

IGEN

 

16./ A KONT - MEDICINA Korlátolt Felelősségű Társasággal fennálló felnőtt háziorvosi feladatok ellátására vonatkozó megállapodás módosítása

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke

Előterjesztés sorszáma:123-125/2021

IGEN

 

17./ A Healpoint - Med Korlátolt Felelősségű Társasággal fennálló felnőtt háziorvosi feladatok ellátására vonatkozó megállapodás módosítása

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke

Előterjesztés sorszáma:123-126/2021

IGEN

 

18./ A Tóth Szabolcs Egészségügyi és Szolgáltató Betéti Társasággal fennálló felnőtt háziorvosi feladatok ellátására vonatkozó megállapodás módosítása

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke

Előterjesztés sorszáma:123-130/2021

IGEN

 

19./ A CEBA Egészségügyi Szolgáltató Betéti Társasággal fennálló házi gyermekorvosi feladatok ellátására vonatkozó megállapodás módosítása

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke

Előterjesztés sorszáma:123-131/2021

IGEN

 

20./ Beszámoló az Ételt az Életért Közhasznú Alapítványnak a 2020. évi szakmai munkájáról és pénzügyi elszámolásáról

Előterjesztő:Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke; Szabó Rebeka alpolgármester

Előterjesztés sorszáma:123-117/2021

IGEN

 

21./ Beszámoló a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Egyesületének a 2020. évi szakmai munkájáról és pénzügyi elszámolásáról

Előterjesztő: Szabó Rebeka alpolgármester

Előterjesztés sorszáma:123-118/2021

IGEN

22./ Tájékoztató a Zuglói Szociális Szolgáltató Központnál az ellátott személyek által be nem fizetett gondozási díjakról (Zuglói Szociális Szolgáltató Központ - térítési díjhátralékok 2020. IV. negyedév)

Előterjesztő:Szabó Rebeka alpolgármester

Előterjesztés sorszáma:123-113/2021

IGEN

Milyen lépéseket terveznek, hogy a minimális tartozást előbb-utóbb befizessék, leginkább azért, hogy a nem fizetés ne váljon általánossá?

 

23./ Beszámoló a Myrai Vallási Közhasznú Egyesület 2020. II. félévben végzett szakmai munkájáról

Előterjesztő: Szabó Rebeka alpolgármester

Előterjesztés sorszáma:123-114/2021

IGEN

 

24./ Javaslat a G.L.M. Unió Bt. támogatására

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

Előterjesztés sorszáma:123-119/2021

NEM

Az önkormányzat kötelező feladatai között nem szerepel filmforgatások támogatása. Különös tekintettel az önkormányzat szűkös forrásaira és elvi alapon sem javaslok efféle támogatást, hisz a filmgyártás támogatásra hivatalos állami pályázatok léteznek. A film ráadásul politikai témájú. Megjegyzem, legutoljára Papcsák polgármester akart politikai témájú filmgyártást támogatni, azt se támogattam. 

Gazdasági Bizottság hatáskörének visszavonásával:

 

25./ Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete által a társasházaknak és a lakásszövetkezeti épületeknek nyújtható, 2021. évi visszatérítendő kamatmentes felújítási támogatási pályázatra beérkezett pályázatok elbírálása

Előterjesztő: Hajdu Flórián alpolgármester

Előterjesztés sorszáma:123-138/2021

IGEN

26./ Az önkormányzat tulajdonában álló helyiség bérbeadása (Budapest XIV. kerület Bosnyák tér 16. (hrsz.: 31260/176/A/1))

Előterjesztő: Hajdu Flórián alpolgármester

Előterjesztés sorszáma:123-135/2021

Az 1-es mellékletet támogatom.

A licitálás után már értelemszerűen nem lehet írásban utólag felül licitálni a másikat. Ismét egy jó példa, hogy a ZRt. értékbecslői mennyire nem tudják (akarják) megbecsülni a reális piaci árakat. Az értékbecslő 116e Ft / hó bérleti becsült,  a pályázók kezdésként is a dupláját kínálták, és mint látható ha kell a négyszeres árat, a havi 418e Ft-ot is ki tudják termelni. Érdemes azt is észrevenni, hogy a 36nm-es fűtésnélküli, felújításra váró helyiségért bérletéért kínálnak ennyit, ehhez képest a majd 100 négyzetméteres Thököly 150. –et, melyet a Zrt újított fel 15 millióért, kiadta volna a Zrt. 200e Ft alatt.

 

27./ Az önkormányzat tulajdonában álló egyéb helyiség bérbeadása (Budapest XIV. kerület Utász utca 7. (hrsz.: 32461/0/A/62))

Előterjesztő: Hajdu Flórián alpolgármester

Előterjesztés sorszáma:123-137/2021

IGEN

 

28./ Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata tulajdonát képező ingatlanok együttes értékesítése (Budapest XIV. kerület, Angol utca 46. szám alatti, 31824/0/A/8 hrsz és 31824/0/A/9 hrsz)

Előterjesztő: Hajdu Flórián alpolgármester

Előterjesztés sorszáma:123-140/2021

NEM

Önkormányzati vagyon kiadunk és nem eladunk.

29./ Az önkormányzat tulajdonában álló helyiségre vonatkozó felújítási költség beszámítása(Budapest XIV. kerület Pétervárad utca 7/B. (hrsz.: 31703/3/A/14))

Előterjesztő: Hajdu Flórián alpolgármester

Előterjesztés sorszáma:123-136/2021

IGEN

 

Pénzügyi és Költségvetési Bizottság hatáskörének visszavonásával:

30./ TRUSCO Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, természetben Budapest, XIV. Kerület, Nagy Lajos király útja 100. szám alatti, üzlet megnevezésű helyiséggel összefüggésben felhalmozott fűtési díj és bérleti díj hátralékkal kapcsolatos részletfizetési kérelem elbírálása

Előterjesztő: Hajdu Flórián alpolgármester

Előterjesztés sorszáma:123-80/2021

IGEN

Zárt ülésen tárgyalandó napirendek:

31./ A 2020. évi éves ellenőrzési jelentés és az éves összefoglaló ellenőrzési jelentés jóváhagyása

Előterjesztő: dr. Tiba Zsolt jegyző

Előterjesztés sorszáma:123-128/2021

TARTÓZKODÁS

 A legfontosabb területeket, a milliárdokat felszívó önkormányzati cégek működését kéne ellenőrizni.

32./ Javaslat a Zuglói Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetői beosztására irányuló pályázat elbírálására

Előterjesztő: Szabó Rebeka alpolgármester

Előterjesztés sorszáma:123-116/2021

IGEN

33./ A 62. számú felnőtt háziorvosi körzet feladatellátására vonatkozó pályáztatási eljárás lezárása

Előterjesztő: Hevér László György Népjóléti Bizottság elnöke

Előterjesztés sorszáma:123-121/2021

TARTÓZKODÁS

A körzet orvossal ellátásában, és a ZESZ súlyos orvos és szakdolgozó hiányában milyen jól jönnének most az a szolgálati lakások, amit három éve sikerült levenni a napirendről, és azóta sem valósították meg.

Népjóléti Bizottság hatáskörének visszavonásával:

 

34./ Zuglói Szociális Szolgáltató Központnál ellátást igénybevevő személyek személyi térítési díj mértékének méltányosságból történő megállapításáról szóló határozatok időtartamának meghosszabbítása

Előterjesztő: Szabó Rebeka alpolgármester

Előterjesztés sorszáma:123-133/2021

IGEN

35./ Jogcím nélküli lakáshasználó jogviszonyának rendezése ügyében beérkezett kérelem elbírálása (T. F. Á. kérelme)

Előterjesztő: Rózsa András alpolgármester

Előterjesztés sorszáma:123-129/2021

IGEN

T:FÁ: jelenleg mint jogcímnélküli él a lakásban? Milyen lépéseket tesz a Lakásosztály, hogy a lakást visszakapja? Mikor ürítik ki a lakást?

 

Gazdasági Bizottság hatáskörének visszavonásával:

36./ Közterület-használati kérelem elbírálása a 31696/3 helyrajzi számú –, természetben Budapest XIV. kerület, Varsó utca 2. számú ingatlan előtti –, „kerületi közút” besorolású közterületen elhelyezkedő, 13 m2 alapterületű nyitott vendéglátó terasz közterület-használata, továbbá közreműködő igénybevétele tárgyában.

Előterjesztő: Pécsi Diána Gazdasági Bizottság elnöke

Előterjesztés sorszáma:123-111/2021

IGEN

37./ Közterület-használati kérelem elbírálása a 31696/3 helyrajzi számú –, természetben Budapest XIV. kerület, Varsó utca 2. számú ingatlan előtti –, „kerületi közút” besorolású közterületen elhelyezkedő 18 m2 alapterületű zárt vendéglátó terasz közterület-használata, továbbá közreműködő igénybevétele tárgyában

Előterjesztő: Pécsi Diána Gazdasági Bizottság elnöke

Előterjesztés sorszáma:123-112/2021

IGEN

38./ Közterület-használati kérelem elbírálása a 39221/76 helyrajzi számú és a 39221/91 helyrajzi számú –, természetben Budapest XIV. kerület, Ond vezér útja 29. és 31. számú ingatlanok előtti –, „kerületi közút” besorolású közterületen elhelyezkedő 28 m2 alapterületű „3. számú pavilon” megnevezésű épület fennmaradása céljából történő közterület-használata, valamint közreműködő igénybevétele tárgyában

Előterjesztő: Pécsi Diána Gazdasági Bizottság elnöke

Előterjesztés sorszáma:123-134/2021

IGEN

Várnai László

önkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület

 

Tel: 06 70 436 0767

varnai.laszlo@zuglo.hu

www.varnailaszlo.blog.hu

Szólj hozzá!

2,3 millió forint az ablakban - így keletkezik a 760 milliós tartozás

2021.03.14. 16:56 varnai

Tán többen is emlékeznek, a Thököly út 150. meghökkentő bérbeadási kisérlete után közérdekű kérdéseket tettem fel a Városgazdálkodási Zrt-nek az önkormányzati üzlethelyiségek bérbeadása tárgyában. A Zrt. látványosan sumákoló és valótlanságokat állító válaszai újabb gyanús ügyekre engedtek következtetni, és számos új kérdéshez vezettek. Akkori levelemben kértem, hogy induljon vizsgálat az ügyek feltárása érdekében. Azóta több más ingatlan ügyében is a zuglói lakosok hívták fel a figyelmem hasonlóan furcsa bérbeadásokra,  vagy éppen azok elmúlasztására.

A most kapott aljegyzői válasz önmagáért beszél. 

Képviselőként kértem a teljes nem lakáscélú helyiségeink bérbeadásával kapcsolatos adatsorokat, a kiadott és nem kadott ingatlanok jegyzékét, a kintlevőségeket egy-egy átekinthető excel táblában.  

E helyett kaptam pár pdf-et, melyek értlemszerűen nem kereshetőek. Nyilvánvaló, hogy a pdf-eket létező excel táblákból butították le.

Az azért kiderült, hogy a Zrt-nek sikerült pár év alatt 760 milliós kintlevőséget összehoznia, ráadásul úgy, hogy az előző ciklus közepén több száz milliónyi adósságot mint behajthatatlant már leírtak. Hogy ez hogy lehetséges, erre a Thököly  út 150. esete tökéletes példa.

 A többi helyiségről és a kapott táblákról késöbb írok, egyelőre a Thököly 150. ügyét nézzük:

1_4728_2021_valasz_helyisegek_berlete-1.jpg

Mint kiderült a Thököly út 150. esetében maguk is úgy látták  - utólag, a képviselői leszavazás és közérdekű kérdéssor után -  hogy a kiadási próbálkozás nem felelt meg a hatályos rendeleteknek. A sok milliónyi közpénz vesztést okozó döntések meghozóiról, felelősök felkutatásáról ellenben nem intézkednek.

A jegyzőnek fölösleges jogi szakvéleményt készíttetnie "a bérbeadás lehetséges módjáról".  A helyiségbérleti rendeletünk egyértelmű: nyílt versenyeztetést ír elő. Láthatólag még mindig az ismerős helyzetbe hozása a cél.

 

thokoly150.jpg

A tér kialakítása jelenleg is folyik, brutális mennyiségű, 120 millió forintnyi pénz költenek el a parányi területre, szinte teljesen letérkövezve a sarkot, és a vak is látja, hogy a bolthelyiség teraszának a kialakítása az elsődleges szempont, közpénzből telepítenek a bolthelyiség bejáratához virágládákat, szélfogókat.  

1_4728_2021_valasz_helyisegek_berlete-2.jpg1_4728_2021_valasz_helyisegek_berlete-3rovid1.jpg

Tehát a jegyző szerint a "polgármesteri döntés" állította meg a téves döntést, nem az általam írt korrupcióra és törvénytelenségre figyelmeztető levél, és nem több képviselő tartózkodó szavazata.

Nyilván... Szomorú, hogy a vizsgálat máig nem indult el és láthatólag nincs is akarat az elindítására, a felelősök megtalálása tudatosan nem cél. 

Figyeljenek csak, itt egy állatorvosi ló, hogy képződik a 760 milliós, jórészt soha be nem szedhető kintlevőségünk.

1_4728_2021_valasz_helyisegek_berlete-3_rovid2.jpg

 

Tehát az albán pékségnek már a bérbevétel utáni második hónapban fizetési felszólítást kellett küldeni. De a Zrt. nem mondta fel  a szerződést, azaz nem is kellett volna felmondani, hisz nem fizetéskor a szerződés automatikusan megszűnik, nem tették ki a nem fizető bérlőt megelőzve a további kár keletkezését, hanem,  - ki tudja miért - hagyták hogy további  két évig busás haszonra tegyen szert, mert a következő két évben sem fizettek bérleti díjat. Pár fizetési felszólító levéllel letudták a gondos gazda munkakörét.

Két és fél évig működtek ott az albánok jóformán alig fizetve, a tulajdonostól nem zavartatva. Ki hagyná ezt a saját magáningatlanával? Senki.

Tudtommal akkor se mi tettük ki őket, az albánok csak azért hagyták ott a helyiséget, mert az ELMÜ egy elektromos tűz miatt kiszállva illegális rákötést észlelt és kikapcsolva az áramot. Az albánok az áramot is lopták, sok tízmilliós értékben. A Zrt. mondhatni pár levél megírásával asszisztált, hogy az önkormányzatnak 2,34 milliós kára keletkezzen. 

Hogy a polgármester, a jegyző, a hivatal belső ellenőrei, vagy a Zrt saját belső ellenőre mikor lép, mikor indít, vagy miért nem indít vizsgálatot, erre a következő adatkérésben kell válaszolniuk.

Folyt . köv.

1 komment

Címkék: Városgazdálkodási Zrt Hajdu Flórián alpolgármester Baracskai Gábor vezérigazgató Horváth Csaba polgármester Thököly út 150.

"Felháborítónak tartom, hogy egy magát szociálisan érzékeny, baloldalinak mondó városvezetés, egy Zugló számára ismeretlen, "üres" cégnek ad ilyen összegű támogatást." - vélemények a 2021-es költségvetésről

2021.03.08. 19:42 varnai

A címbéli kemény szavak nem az enyémek, olvassanak tovább türelmesen.

Hosszú vajúdás után elkészült Zugló 2021-es költségvetése, melyet az Össszefogás képviselői rendre meg is szavaztak. A beterjesztett számok azért is megdöbbentőek, mert a költségvetési egyeztetésen szó sem volt ezekről a  hatalmas és nyilván fiktív tételekről.

A teljes rendelet és az alább idézett vélemények nyilvánosak és  ITT elolvashatóak.

---------------------------------- ------------------------------------

 1. A költségvetés bevételi és kiadási főösszegei, létszámkeret
 2. § (1) A Képviselő-testület a 2021. évi költségvetés bevételi és kiadási főösszegét40 800 657ezer forintban (a továbbiakban: eFt) állapítja meg az alábbiak szerint:
 3. a) költségvetési bevételek összege: 34 858 989 eFt,
 4. b) költségvetési kiadások összege: 38 603 217 eFt,
 5. c) költségvetési hiány összege: 3 744 228 eFt

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott költségvetési hiány belső finanszírozására az előző évi költségvetési maradványt vonja be 3 741 589 eFt összegben.

-------------------------------------------------------------------------

 

A költségvetés meghökkentő módon idén 40,8 milliárdos főösszegű.

Hogy lehetséges, hogy amikor mindenki az elvonásokról beszél - részben jogosan - akkor a szokásos 30-32 milliárdos főösszegnél 8 milliárddal magasabb főösszeget kihozni?

A költségvetésbe beterveztek 6,6 miliárd forint "állami kompenzációt" összeadva, hogy szerintük Zuglónak mekkora kárt okoztak a kormányzati döntések 2020. és 2021 folyamán. A kormány részéről természetesen ezt az összeget soha senki nem ismerte el, és sose ígért konkrét összegű kompenzációt. Azon lehet vitatkozni, hogy ebből mennyi valós igény, (jogos kérés az évi 400 milliós súlyadó elvonása és az iparűzési adó csökkenés kompenzálása, de az évi 1,4 milliárdos parkolási bevételt azaz a forgalmat, amit szinte teljes egészében továbbadunk az  alvállalkozóknak, tiszta bevételként elszámolni több, mint szemtelenség).

Egy politikai állításra költségvetést alapozni, több mint merész. És félő, mivel ez a bevétel sosem fog megérkezni, ezért a tervezett felújítások és karbantartások is sorra el fognak maradni, ezért ez a költségvetés másra se lesz jó, minthogy bőszen lehet majd a kormányt hibáztatni az elmaradt felújításokért.

Beterveztek 2,4 milliárnyi ingatlan eladást, Zugló szinte összes zöldterületét, telkét felsorolva. Sőt, furamód a legértékesebb telkeink, Angol utca 55-59. Egressy 102-104-106. beárazatlanul került a listára. E két "kifelejtett" telek értéke további 1,4!!! milliárd. Mondani sem kell, mind a kerület élhetősége szempontjából káros a beépítések növelése, a további tömeges lakásépítés, mind vagyongyazdálkodási szempontból káros az ilyen méretű vagyonfelélés.A lakosok folyamatosan tiltakoznak a zöldterületekre kerülő túlméretes házak miatt. Az Angol utca és Egressy úti telkek beépítése ellen itt lehet tiltakozni.

Továbbá tavalyról, miközben a pénzhiánnyal sírták tele a médiát, megmaradt 3,741 589e Ft pénzmaradvány. 3,7 milliárd forint!!!! Tíz éves képviselői tapasztalatom során évi 1-1,5 milliárdnál több év végi áthozatalra nem emlékszem. Hogy lehetséges ez?

Úgy hogy tavaly semmiféle komolyabb önkormányzati bérház, lakás, intézményi felújítás nem volt, még a betervezetteket, pl. a Bóbita Óvoda, sem csinálták meg. Pedig az intézmények veszélyhelyzeti bezárása remek alkalom lett volna, hogy végre egyszer ne gyerekek között vakoljanak, ne a szomszédos ovikba szétosztva, kaotikus állapotok közt kezdődjön egy iskolai, óvodai tanév.

Így, elmaradó beruházásokkal nem épül tovább Zugló, ahogy a pogármesteri szlogen szól, csak pusztul tovább.

(Mielőtt szóvá teszik: Az idén tél közepén elkezdett körzeti rendelő felújítások a kormánytól kapott 800 millióból, a Paskál lakópark parkocskája pedig a beruházó pénzéből készül)

A  fenti beterjesztett tételek azért is megdöbbentőek, mert a  költségvetési egyeztetésen szó sem volt ezekről a  hatalmas és részben fiktív számokról. Az e fajta egyeztetés tehát bár jószándékű, de félrevezető, vagy csupán színjáték.  A Horváth Csaba féle kerületvezetés idején immár másodszor marad el a régebben bevett és hasznos  intézményi szintű költségvetési egyeztetés.

Egyesületünk a költségvetéshez az alábbi,

bő fél milliárd forint átcsoportosítását javasló módosítót adta be:

Javasolt átcsoportosításaink:

Kiadás csökkentések

Polgármesteri Hivatal dologi kiadások sora

Zuglói Információs és Média Kft                  222.000.000 Ft   helyett   - 111.000.0000 Ft

10 melléklet ÁH kívülre adott támogatások

Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt         1.099.629.000Ft helyett 699.629.000 Ft

KezdjItthon Nonprofit Kft                                       28.800.000 Ft helyett 3.800.000 Ft

------------------------------------------------------------------------------

        megtakarítás   mindösszesen                            536.000.000 Ft          

 

Kiadás   plusz támogatások

 1. melléklet ÁH kivülre adott támogatások

Zuglóiak Egymásért Alapítvány                    1.500.000 Ft helyett       7.500.000 Ft

 

ZESZ célzotttámogatása a Hermina úti labor visszaállításához szükséges szerződésekhez

                                                                                              15.000.000 Ft

ZESZ számára szolgálati lakások kialakítása a meglévő lakásállomány felújításával                                                                                                                    15.000.000 Ft

 1. melléklet felújítások

A Zelk Zoltán keret bővítése,intézmény felújítások

óvodai felújítások 17.638.000 Ft helyett               327.638.000 Ft

bölcsőde felújítások 12.413.000 Ft helyett         212.413.000 Ft

------------------------------------------------------------------------------------

                                   Kiadás mindösszesen:            536.000.000Ft                                            

Indoklás: Az intézmények felújítására kalkulált összeg irreálisan alacsony, ezért ezt jelentősen bővíteni szükséges. A Hermina szakrendelőben a labor visszaállítására jelentős lakossági igény mutatkozik.  A pénzhiányos időszakban erős túlzás a médiára 222 milliót szánni, miközben az elmúlt években a feléből is sikerrel működött. A ZVK Zrt. létszáma egyre bővül, immár 155 fő, ez megindokolhatatlan különösen, hogy beruházások, felújítások tavaly nem voltak, ráadásul minden feladat ki van szervezve.  AKezdj Itthon Nonprofit Kft ilyen összegű támogatására nincs indoklás. Kérjük javaslataink támogatását!

 

 1. 02. 18.                 Tisztelettel,       Várnai László, Civilzugló Egyesület

 

 Mint látni, miközben nincs pénz, pár a szívüknek kedves cégnek nem kell spórolnia és propagandára is bőven jut pénz. És úgy tűnik ez a fajta pénzelosztás nem csak engem zavar. 

 A módosítónkat a koalíciós partnerek "természetesen" elutasították. 

A szocialisták a szokásos érv nélküli minősítgetést nyomták:

MSZP-Összefogás Frakció véleménye, észrevétele: Várnai László képviselő módosító javaslatát nem támogatjuk, mivel szakmailag megalapozatlan, ráadásul a bölcsődék, óvodák felújítására a költségvetésben szereplő összeghez képest jóval kevesebb összegre tesz javaslatot.

Momentum frakció ELVBEN  egyetért "bizonyos" önkormányzati cégek költségcsökkentésével.

Bár elvben támogatjuk, hogy csökkenjenek bizonyos önkormányzati társaságok költségvetései de azt egy a javaslatban szereplő módnál szofisztikáltabb eljárás keretében lehet csak megvalósítani.

(jaj nehogy leírjuk a szoci belcégek, ZVK Zrt és a ZKNP nevét ) A csökkentést ne  a költségvetésbe írjuk be. Hát akkor hová és mikor? Lett volna két hónapjuk, hogy a "szofisztikált" saját javaslatukat kidolgozzák, és a koalíciós partner szocikkal elfogadtassák, ha pedig nem fogadják el, akkor módosítóiként beadják. Sajnos az elmúlt évben bebizonyosodott, ebben a koalícióban az történik amit a szocialisták akarnak, a koalíciós partnerek csak gombot nyomni kellenek. 

Azonban a Momentum külső bizottsági tagjainak véleménye őszintébb és  igencsak eltér az elásással frakciófegyelemmel fenyegetett, tanácsnokságokkal, bizottsági elnökségekkel megvett képviselőiktől, sőt árulkodóan egybevág az én módosítóimmal:

Kocsis-Barna Tamás Pénzügyi és Költségvetési Bizottság tagja vélemény, észrevétel:

A költségvetést és hozzá tartozó anyagokat átnézve, lenne néhány észrevételem. A 10. mellékletben olvasható "Kezd Itthon Nonprofit Kft." kap 28.800 e Ft-ot, miközben az utcai szociális munka ellátásához 800 e Ft, Családok átmeneti otthona működtetéséhez 50 e Ft-ot adunk? Felháborítónak tartom, hogy egy magát szociálisan érzékeny, baloldalinak mondó városvezetés, egy Zugló számára ismeretlen, "üres" cégnek ad ilyen összegű támogatást. A cég a Nemzeti Cégtár alapján 0 pénzmozgással, 0 fő létszámmal működik. Ráadásul olyan egyesületeknél, alapítványoknál kaphat nagyságrendekkel magasabb összeget, akik évek óta bizonyítottan tettek a kerületi lakosokért, a kerületért. Javaslaton egy 0 elvétele az összeg végéről (2.880.000 Ft) és kiemelt figyelem a cég zuglói tevékenységére, az elkövetkező időszakban. Polgármesteri Hivatal, dologi kiadásoknál: Információs és Média kft. esetében szintén indokolatlanul magasnak tartom az erre a célra leírt összeget, mind a látottak (Zugló TV),  mind az olvasottak (Zuglói Lapok) alapján. A Zugló Tv, illetve a Tv YouTube csatorna nézettsége, elenyésző. A Zuglói Lapok továbbra sem jut el a háztartások egy részéhez. Jelenlegi gazdasági helyzetben érdemes lenne felülvizsgálni ezek hatékonyságát. Véleményem szerint a leírt összeget 20-25%-al kellene csökkenteni és a fennmaradó összeget, több részletben, folyamatos évközi, független monitorázást követően eljuttatni a céghez annak függvényében, hogy ha a hatékonyság és minőség, a szerződés alapján megfelelő színvonalú.

 

Ruskal-Klemm Csilla Gazdasági Bizottság tagja vélemény, észrevétel:

2020. október 20-án Polgármester úrhoz és a Testülethez fordultam több kérdéssel. Egy részükre a Jegyző úr közbenjárására egy válasz félét kaptam a ZVK Zrt-től. Azonban erre a kérdésemre továbbra sem kaptam választ. Ez most újra aktuális, mert Zugló önkormányzatának a költségvetésében ismételten megtaláltam a Kezdj Itthon Non Profit Kft támogatását 28,8 millió Ft értékben. Egy olyan évben, amikor költségvetési megszorítások vannak még meg is emelik a támogatást 22,677 millió Forintról 28,8 millió Ft-ra. Ráadásul a Zuglói Védelmi Alapba is bekerült a Kezdj Itthon Non Profit Kft. támogatása további 18,8 millió Forinttal.

 1. októberében így fogalmaztam meg a kérdésemet, amire még mindig nem kaptam választ: „A Gazdasági Bizottság, 2020. augusztus 14-i rendkívüli ülésén a 123-417/2020-as számú előterjesztéssel kapcsolatban, amely a Vállalkozz Zuglóban program folytatására 22.677.000 Ft + ÁFA összegű támogatást javasol, többször feltett kérdésemre a mai napig nem kaptam választ. Az előterjesztés értelmében: „A Támogatási szerződésben szerepel, hogy a FIVOSZ köteles a támogatott tevékenységről szöveges szakmai beszámolót és a támogatási összeg felhasználásáról pénzügyi elszámolást készíteni.” Az augusztus 14-i GB ülésen kértem a részletes szakmai és pénzügyi beszámolót az előző évről, de azt nem kaptam meg. 2020. augusztus 24-i Gazdasági Bizottsági ülésen ismételten kértem a beszámolót. Elnök Asszony azt mondta, hogy ő látta ezt a beszámolót, de én továbbra sem kaptam meg. 2020. szeptember 14-i Gazdasági Bizottsági ülésen ismételten kértem a beszámolót, de azt továbbra sem kaptam meg. A tegnapi, október 19-i GB ülésen ismételten kértem. Mi annak az oka, hogy 2 hónap alatt nem sikerült ezt részemre eljuttatni? Kitől fogom ezt megkapni és mikor?

Ezen felül felmerült bennem az is, hogy ezt az előterjesztést miért kellett a Gazdasági Bizottság rendkívüli ülésén tárgyalni, miért volt sürgős, miért nem lehetett vele megvárni a 10 nappal későbbi Testületi Ülést?”

A Zugló szerte kihelyezett kis plakátokon azt olvashatjuk, hogy 2020-ban 5 milliárd Forintot, 2021-ben 7 milliárd Forintot vett el a kormány Zuglótól. Ez számomra azt jelenti, hogy spórolni kell, így a Kezdj Itthon Non Profit Kft-nek nem javaslok semmilyen támogatást adni. Továbbá kérem, hogy mihamarabb juttassák el részemre a szöveges szakmai beszámolót és a támogatási összeg felhasználásáról a pénzügyi elszámolást.

Előterjesztői kiegészítés: A Kezdj Itthon Non-profit Kft. előterjesztői kiegészítés szerinti összegben történő támogatását sem támogatom, a fenti észrevételeim szerint.

 

 A Zuglói Információs és Média Kft ( ZIM ) létrehozását és költségvetését tavaly "naívan" megszavazó Victora Zsolt kutyapárti képviselő mára kicsit bölcsebb lett:

Victora Zsolt véleménye, észrevétele: A 2021-évi költségvetési rendeletet nem támogatom.

A ZIM működésére szánt 220 millió, látva a teljesítményt és a minőséget, annak tudatában, hogy 4db levélváltással sem tudtam meg a működésével, gazdálkodásával kapcsolatban közérdekű információkat, nagyon soknak tartom. Bizalmat szavaztam a ZIM-nek, de eljátszották azt. A Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. tevékenységével, különösen az ingatlanok kezelésére vonatkozóan súlyos és ismétlődő hiányosságokat tapasztalok. Így annak költségvetését sem támogatom.

A Fidesz sem támogatta a költségvetést. 

Fidesz-KDNP frakció véleménye, észrevétele:Budapest-Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata 2021. évi költségvetési önkormányzati rendelettervezetének benyújtása előtt elmaradt a politikai és társadalmi egyeztetés. A költségvetési rendelettervezet számainak jelentős része fiktív, becsült, vagy politikailag determinált.

A Fidesz-KDNP frakció által szóban és írásban kért adatokat a mai napig nem kaptuk meg.

 A Kezdj Itthon Nonprofit Kft. támogatásáról, a cég kiválasztásáról, megbízásának okáról információt várunk a polgármestertől.

Szólj hozzá!

Címkék: MSZP Zugló Zugló költségvetés Victora Zsolt Horváth Csaba polgármester Momentum Zugló 2021 költségvetés Ruskal-Klemm Csilla Momentum Kocsis-Barna Tamás Momentum

Sikerült a KIADÓ táblákat kitenni - miután rákérdeztem

2021.02.12. 16:00 varnai

Miután az ominózus Thököly út 150. alatti bolthelyiségünk kiadása körül gyanús a csend (csak a térkő növekszik) és mivel az ügy nyilvánosságra kerülése után számos másik  bolthelyiségünk ügyében is a bérbeadás elutasítását jelezték lakosok, három nappal ezelőtt közérdekű adatkéréssel fordultam a polgármesterhez. Lásd a levelet alant. 

Bár választ még nem kaptam, a levélnek egy haszna máris volt. A levélben azt is kértem, sorolják fel, mely kiadásra szánt helyiségünkön van kifüggesztve a meghirdetés táblája - ahogy azt a helyiségbérleti rendeletünk kötelezően előírja.

A ZVK Zrt. gyorsan reagált, két nappal ezelőtt gyorsan ki is táblázták a Bosnyák téri, évek óta üresen álló bolthelyiségeinket.

 A Zrt. honlapján az üresen álló közel félezer helyiségünkből 15 van meghirdetve.    Vajon miért csak ennyi?

Ezúton kérem  zuglóiakat, ha bárhol a kerületben üresen álló önkormányzati helyiséget látnak, fotózzák le és képet küldjék el nekem. Ha a helyiségen hasonló KIADÓ, BÉRBEADÓ táblát látnak azt külön jelezzék!

Az email címem: varnailaszlo@zuglo.hu

20210212_140928.jpg

20210212_140815.jpg

20210212_140825.jpg

A Zuglói Városgazdálkodási Zrt-nek ezúton is gratulálunk a gyors munkához!

 Az alábbi levél három nappal ezelőtt lett elküldve. Kíváncsian várjuk a kért információkat!

Tisztelt polgármester úr, jegyző úr!
A 2020 decemberi képviselői véleményezésen előterjesztés volt a Thököly út 150 bolthelyisége. Akkor Ön  - nagyon helyesen  - elnapolta a januári ülésre a döntést, de az előterjesztés a januári napirendi pontok közé indoklás nélkül nem került fel. 
Mivel a bolthelyiségen máig nem látható a kiadást meghirdető hirdetmény, ezért gondolom azóta sem lett kiírva kiadásra. Azt nem is feltételezem, hogy az előterjesztésben eredetileg szereplő csere alapú kiutalás megtörtént. Kérem tájékoztasson, milyen vizsgálatok, döntések történtek az elmúlt két hónapban a helyiség bérbeadást illetően.
Javaslom, tekintse ezt az előterjesztés módosításának, hogy mivel a bolt minden zárva tartott hónappal veszteséget termel számunkra, még ebben a hónapban hirdessék meg a bérbeadását nyilvánosan.
A decemberi előterjesztés véleményezésekor és késöbb is számos kérdést tettem fel. A ZVK Zrt. igazgatója válaszlevelében, melyet csatolok, számos kérdésre nem válaszolt, számos esetben konkrétan nem az igazat írta.
A Zrt igazgatója a levél tanúsága szerint letagadta, hogy több megkeresés is érkezett a helyiségre. Valótlanságot írt a társasházzal fennálló vitáról is. 
Kérem induljon fegyelmi eljárás, amiért a Zrt. igazgatója hamis információkat közölt egy képviselő adatkérésére.
Kérem tájékoztassanak, ki döntött a légakna önkényes lefalazásáról?
Kérem, hogy induljon vizsgálat, miért nem írták ki  pályázatra a 2017 májusi dokomentált érdeklődés után, és miért nem adták ki a helyiséget, ahogy azt a hatályos helyiségbérleti rendeletünk szerint kellett volna?
Kérem induljon vizsgálat a személyes felelősök megtalálására, és az okozott kár megtérítésére, (hozzávetőleg 4 évnyi be nem szedett bérleti díj, és az önkormányzat által ez idő alatt fizetett közös költség). 
Kérem közöljék a hatályos helyiségbérleti rendeltünk mely passzusa szerint próbálták cserével odaadni a felújított helyiséget, és a jogi osztály szerint ez megfelelt-e a rendeletnek, illetve a pályáztatást, versenyeztetést előíró alapelveknek?
Továbbá információk szerint az utolsó bérlő  (a Lidli pékség cége)  jelentős ideig nem fizetett bért, jelentős összegű hátralékot hagyott hátra. Lakbér, villany, stb. Mennyi ez a tartozás? Milyen intézkedés történt a tartozás behajtására? Mennyi most a kintlevőség?
----------------------
Francia út 42. pincehelyiség 
 Hasonló hozzáállásról kaptam panaszt a Francia út 42.  alatti  100m2-es pincehelyiségünk bérbe nem adása kapcsán. Egy zuglói lakó, Tauz Csaba  2017. febr. 02.-án beadott Kérelembejelntő nyomtatványban jelezte bérbevételi szándékát. Elutasították, a helyiséget kitakarították, de azóta sem hirdették meg, üresen áll, nem szerepel a kiadó helyiségeink között.  Négy éve hozhatna az önkormányzatnak bevételt, míg most csak kiadással jár.
 
Ez esetben is kérem, induljon vizsgálat  a döntést hozók, a személyes felelősök megtalálása, és az okozott kár megtérítésére, (hozzávetőleg 4 évnyi be nem szedett bérleti díj, és az önkormányzat által ez idő alatt fizetett közös költség).
--------------------------
 
Erzsébet királyné út 104.
Szintén kérem tájékoztassanak, hogy mikor lett felújítva, mennyiért lett elvégezve a nyilászáró csere, stb. az Erzsébet krné útja 104. alatti bolthelyiségünkben? Mikor volt rá érdeklődés? Miért nem szerepel a kiadó helyiségek között, miért nincs kiírva a portálon, hogy az önkormányzat tulajdona, és kiadó? Mekkora közös költséget fizetünk, mennyi ez mióta üresen áll? Mióta van összegrafittizve, miért nem teszik rendbe? 
-----------------------------------
Zichy Géza utca 8.
 
Mióta nincs bérbe adva vagy eladásra meghirdetve a Zichy Géza utca 8. alatti hozzávetőleg 140m2-es, jelenleg nem lakás kategóriában nyilvántartott (eredetileg lakás)  ingatlanunk? Havi mennyi közös költséget fizet az ingatlan után az önkormányzat? Miért nincs meghirdetve?
 
---------------------------
Adatkérés a helyiségeinkről
 
A fenti konkrét helyiségek okán úgy gondolom érdemes teljes spektrumában áttekintenük az önkormányzat jelentős vegyonelemét, az önkormányzati helyiségeket, illetve a ZVK Zrt. helyiségbérbeadási gyakorlatát.
Jelenleg, tudomásom szerint több száz üresen álló, ki nem adott  helyiségeinkből csak 15 van meghirdetve a Zrt oldalán. Miért csak ennyi, mi ennek az oka? 
Kérnék egy excel táblát  a kiadott helyiségeinkről, és egyet az üresekről: címekkel, alapterület megjelöléssel négyzetméterben, (paraméterekkel: bolt, raktár, stb.  emelet, földszint, alagsor, állapot , utolsó funkció).   Melyik mekkora, mióta áll üresen, mennyi a költsége, közös költség, díjak,stb. 
Melyik helyiségre mikor volt érdeklődés utoljára, ha nem adtuk  ki mi volt az elutasítás oka. 
Az excel táblázatban tüntessék fel, hogy az  üresen álló helyiségek közül melyiken van kinn az önkormányzat elérhetősége illetve a KIADÓ felirat, ahogy azt a helyiségbérleti rendelet előírja.
A kiadottaknál kérem, szerepeltessék a funkciót, a szerződő felet, a bérlés díját, illetve hogy van-e tartozás, ha igen milyen összeg és mióta. 
Kérnék egy excel listát a helyiségbérleti kintlevőségeinkről is. 
Kérem, az összes kérdésre adjanak választ.
Tisztelettel, 
Várnai László
önkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület

Szólj hozzá!

A Zuglói Városgazdálkodási "Közszolgáltató" Zrt. tíz milliókba kerülő ügyeskedése

2021.02.02. 19:11 varnai

 Vajon  miért nem adják ki az egyik vállalkozónak a Thököly út 150. alatti üzlethelyiséget, és miért adnák oda egy másiknak egy rendeletsértő sima cserével teljesen felújítva? Miért mond le önként a vagyonkezelő öt éven át a beszedhető bérleti díjról?

Hűtlen vagy hanyag kezelésnek számít-e a tudatos, közel 30 millió forintnyi pénzvesztést eredményező döntéssor, vagy legalább munkajogi következmény várható? Vajon hány bérleményünkkel történt hasonló ügyeskedés az elmúlt öt évben? 

Háttérként tudni kell: a zuglói önkormányzat közel ezer bolthelyiséget, raktárt, egyéb helyiséget tulajdonol. Ezzel a nagyságrendileg száz milliárdos vagyonunkkal a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.   gazdálkodik. A céget 2014 ősze óta a Hajdu Fórián gazdálkodásért felelős MSZP-s alpolgármester sógora, Baracskai Gábor vezeti. A rokon kinevezését már Karácsony polgármester is rosszallotta, bár meg nem akadályozta.

A Zrt. Ingatlangazdálkodási Osztályának feladata  - lenne  - a hatályos helyiségbérleti rendeletünket betartva a helyiségek kiadása, a bérleti díjak beszedése, azaz a rájuk bízott vagyonból a lehető legtöbb bevétel realizálása - nem mások, hanem a kerület javára.

Jelenleg azonban a helyiségek csupán kevesebb, mint fele van kiadva. Bizonyára sok a rossz helyen lévő, lepusztult, kereskedelmi-, raktározási-, műhely vagy más tevékenységre (sőt, semmilyen tevékenységre) nem alkalmas helyiség, melyeket egyetlen cég, vagy magánember sem szándékozik kivenni - gondolhatják sokan. Kétségtelenül vannak ilyen helyiségek is, csakhogy

a Thököly út 150. alatti 102 négyzetméteres bolthelyiségünk történetesen nem ilyen: forgalmas főúton,  frekvántált helyen, sarkon lévő, bejáratott bolthelyiség, pár lépésnyire a Zuglói ökormányzattól.

Vajon miért áll üresen több mint öt éve?

 

thokoly_felujitas_elott.jpg

A remek helyen lévő bolt sokáig ingatlan irodaként, késöbb albán pékségként működött, majd  2016-tól üresen állt. Az eltelt öt évben a ZVK Zrt. a helyiséget sem a honlapján, sem a helyszínen kiírva nem hirdette meg.

Sőt, mintha titkolták volna; az üzlethetlyiséget szemrevételezve sehonnan sem volt megtudható, hogy a helyiség az önkormányzaté, és hogy adott esetben bérelhető. Mindez úgy, hogy a kerület helyiségbérleti rendelete előírja a szabályszerű meghirdetést, és annak az üzlethelyiségen jól láthatóan feltüntetését.

Tudni kell, amikor egy helyiségünk üres, olyankor a tulajdonos, azaz az önkormányzat fizeti annak közüzemi díjait és közös költségét, mely ez esetben havi kb. 19.000 Ft.  

Tehát míg a helyiség az önkormányzatnak bevételt nem hozott, mostanáig kb. ( 5x12 hónap alatt)  1.140.000 ft kiadást termelt a parlagon álló tulajdon. Az eltelt öt év alatt a közüzemi díjak alapdíja is százezrekre rúgott.

Nem sokkal a bolt üressé válása után, már 2017 tavaszán  jelentkezett egy vállalkozó, aki alkalmasnak találta a helyiséget prémium pékségei és kávézói számának bővítésére, ezért bérleti ajánlatával hivatalos levélben kereste meg az akkori polgármestert és a ZVK Zrt.-t:

Date: 2017. máj. 8., H, 15:45
Subject: Tököly út 150.sz.alatti üzlethelység
To: <polgarmester@zuglo.hu>, <zugloizrt@zugloizrt.hu>
Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Vagyonkezelés!
Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz,  tegyék lehetővé, hogy a Tököly út 150   szám alatt levő , korábban "Lindi".pékség néven futó üzlethelységet cégünk meg tudja pályázni bérleti konstrukció keretében.
Célunk, hogy egy hasonló profilú,mint amilyen korábban ezen a helyen működött, de annál igényesebb és színvonalasabb kézműves pékséget nyissunk tulajdonostársammal. Hisszük, hogy vállalkozásunkra jelentős igény van, hiszen a lakosság egyre inkább igényli a magas színvonalú, nem tömegtermelésben készült termékeket.
Árunkat helyben állítanánk elő, kizárólagosan természetes alapanyagok felhasználásával, nem a mennyiséget, hanem a magas minőséget szem előtt tartva.
Távlati célként szeretnénk műhelyünkben szerződés keretében tanulók képzésével foglalkozni, megszerettetve velük ezt az egybként egyre ritkább szakmát.
Segítségüket köszönöm és várom szíves válaszukat.

A ZVK Zrt. gyorsan lepattintotta:

Tisztelt .................

Az önkormányzati tulajdonban lévő helyiségek bérbevételét rendelet szabályozza. A hasznosításra kerülő ingatlanokra el kell végezni egy előzetes átfogó vizsgálatot, melynek lezárultával dől el a hasznosítás módja. A vizsgálat magában foglalja az ingatlan műszaki állapotának, és jogi helyzetének felülvizsgálatát, valamint a szakértői megállapítások rögzítését, a szükséges dokumentumok elkészítését.

Hirdetmény útján történő bérbeadás esetén, nyilvános hirdetmény kerül kiírásra, amely tartalmazza az ingatlan adatait (alapterület, közműellátottság), a bérbevétel feltételeit (alap bérleti díj és a közös költség összege, a műszaki állapotra vonatkozó megjegyzés, ajánlattétel módja és határideje), valamint a helyiség előzetes megtekintésének lehetőségét. Az önkormányzat az ingatlant felújítási kötelezettséggel adja bérbe, az igazolt költségek megállapodás szerinti részének bérleti díjban történő utólagos jóváírásának lehetőségével. Amennyiben egy helyiségre több ajánlat is érkezik, árversenyre kerül sor. Az árversenyen való részvétel feltétele az ajánlati biztosíték megfizetése, ami a bérbeadási ajánlatba foglalt havi bruttó bérleti díj háromszorosának megfelelő összeg (szerződéskötés esetén óvadékká alakul át). Minden pályázóval születik egy előzetes megállapodás, melynek alapján az Önkormányzat Gazdasági Bizottsága dönt a bérbeadásról. Szerződéskötéskor bérlőnek óvadékot kell fizetnie, melynek mértéke 3 havi bruttó bérleti díjjal azonos összeg. A bérleti szerződések általában határozatlan időre, 60 napos felmondási idővel kerülnek megkötésre.

Az Önt érdeklő Thököly út 150. szám alatti üzlethelyiség vonatkozásában egyelőre még nem tudják kollégáink lezárni a vizsgálatot, mely a hasznosítás módjának eldöntéséhez szükséges. Hosszabb folyamatra kell számítani, mivel alapterület anomáliára derült fény, mely tisztázásra (illetve szükség esetén rendezésre) szorul. Amint konkrétabb információval rendelkezünk értesíteni fogjuk. Amennyiben továbbra is szeretne személyes egyeztetést, kérem jelezze.

Üdvözlettel, ............................... bérleménygazdálkodási előadó

Kiemelések - szerk.

Tehát, miközben a vállalkozó a helyiséget 2017-ben a meglévő állapotában is kibérelte volna, és ajánlatát fenntartva türelmesen várta a ZVK Zrt. jelentkezését,  a ZVK Zrt. nekiállt 15 millió forintért a bolthelyiséget felújítani.  

A felújítás, különösen ekkora nagyságrendben azért is fura, mert a ZVK Zrt. az elmúlt években helyiséget nem újított fel, általában a friss bérlőkkel végezteti el a szükséges munkákat, mely költségeket a bérlők részben lelakhatják. Ez az általános gyakorlat szinte minden önkormányzat esetében. A felújítást természetesen a jelentkezett vállalkozóval is elvégeztethették volna.

A durván forráshiányos 2020-as évben pénzt nem kiméltek: bár nem volt rossz állapotú, teljes üveg és portál cserét végeztek, mi több, még a társasházzal is hadakozva áthelyezték a bejáratot a másik homlokzatra.

thokol150.jpg

Komplett új elektromos, víz és csatorna rendszert építettek ki, a belső elrendezést átépítették, sőt még a csaptelepeket, szanitereket is felszerelték. 

A  vásárlói mosdó kialakítása annyira fontos volt, hogy emiatt a társasház közös területéből  a viálgítóaknát a társasház beleegyezése nélkül elfalazták, illegálisan növelve a területet. 

Mindezen precíz átalakításokat úgy végezték, hogy a Vagyonkezelő Zrt. állítólag nem tudta, ki-, és milyen funkcióra kívánja majd a helyiséget  bérbe venni.  Például ha irodának veszik ki, -ahogy az korábban évekig funkcionált-, akkor minek vízkiállást kialakítani a találkozótérbe?

thok_belso1.jpg

thokbleso2.jpg

A Zrt. nekiállt a bolt előtti teret is mintegy 120 millióból parkosítani és a bolthelyiség elé teraszt, míg a gazdasági tervben a térre "Szajna parti hangulatot" vizionáltak. 

Nem sokkal ezután a csoda meg is történt, Hajdu alpolgármester előterjesztésében jelentkezett a francia hangulat, 2020 decemberében egy rejtélyes címmel ellátott előterjesztés került véleményezésre a képviselő-testület elé:

123-665/2020
Hajdu Flórián alpolgármester

Megjegyzendő, ha nincs a veszélyhelyzeti döntéshozatali eljárás az előterjesztés nem is kerül a képviselő-testület elé, hiszen akkor arról a szocialista többségű Gazdasági Bizottság önmagában is dönthetett volna.

Mint az előterjesztésből kiderült, a  francia süteményeket készítő HETTI-KER Kft. a Szugló utca 80. alatt bérel helyiséget, és most CSERÉVEL kapnák meg a frissen felújított Thököly út 150-et.

Tudni kell, hogy a hatályos Helyiségbérleti rendeletünk nem tartalmazza a bérlemények cserélgetésének lehetőségét, egy helyiség bérbeadása kizárólag nyilvános meghirdetéssel, és versenyeztetéssel történhet(ne). Lássuk a rendelet idevágó passzusát :

7. A bérbeadásra vonatkozó ajánlat

 1. (1) Arról, hogy az Önkormányzattól mely üres helyiség bérelhető, felhívást és hirdetményt (a továbbiakban együtt: bérbeadási ajánlat) kell közzétenni. A közzététel időtartama legalább 15 nap. Amennyiben nem érkezik be érvényes pályázat, mindaddig fél évenkénti Forgalmi Értékbecslés (továbbiakban FÉ) és költségvetés felülvizsgálattal folyamatos hirdetményezésére kerül sor, amíg az Önkormányzat bérbe kívánja adni a helyiséget, vagy érvényes pályázat be nem érkezik.
 • Ha a bérbevételi ajánlat olyan helyiségre vonatkozik, amelyre nincs még közzétéve bérbeadási ajánlat, de a helyiség bérbe adható, 60 napon belül:
  1. a bérbeadással kapcsolatos felhívást és hirdetményt közzé kell tenni, ha a helyiség bérlőjét versenyeztetés alapján kell kiválasztani, és a bérbevételi ajánlatot tevőt erről értesíteni kell...
 1. (1) A bérbevételi ajánlat megtételére vonatkozó felhívást (a továbbiakban: felhívás) a bérbe adni kívánt helyiség közterületre nyíló ajtaján, ablakában, kirakatában jól látható módon és formában ki kell függeszteni. A felhívást, ha a helyiségnek nincs közterület felé eső homlokzata, a bérbe adni kívánt helyiséget magában foglaló épület homlokzatán – az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában nem álló ingatlan esetén az ingatlan tulajdonostársai közösségének, társasház esetében a közös képviselőnek a hozzájárulása alapján – kell elhelyezni.
 2. A felhívást a kifüggesztését követően legalább egy alkalommal közzé kell tenni a Zuglói Polgármesteri Hivatal és Zuglói Zrt. faliújságján, a Zuglói Zrt. honlapján és a Zuglói Lapokban

 

Erősen kilógott a lóláb, hisz az előterjesztésben a gazdasági alpolgármester a szokásostól eltérően nem idézte a helyiségbérleti rendeletet, illetve azt, hogy annak mely paragrafusa alapján történne a csere.

Kilógott egy másik is lóláb is, ahogyan azt Klemm-Ruskál Csilla, a Gazdasági Bizottság Momentumos külsős bizottsági tagja éles szemmel felfedezte. A gazdasági programban megfogalmazott  Varsó utcai "Szajna-parti életérzést" már-már gondolatolvasással sikerült eltalálni, midőn rögtön meg is jelent egy francia cukrászda, mely éppenséggel Szajna-parti életérzés megteremtése okán kíván odaköltözni. "Mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?" - tette fel a kérdést a bizottsági tag. 

klemm1.jpg

Hát igen...  Ezúttal itt nem valamiféle ellenzék kontra Fidesz kötözködésről van szó, hanem egy koalíciós partner észrevételéről. Klemm-Ruskal Csilla azóta sem kapott választ kérdéseire.

Mint önkormányzati képviselő magam is írásban figyelemeztettem képviselőtársaimat, hogy NE támogassák az előterjesztést, emellett pedig kérdéseket tettem fel.

NEM

A bolthelyiség miután évekig üresen állt, és az önkormányzat nem adta ki, pedig több cég is megkereste a bérbevétel szándékával.

Most, miután 10 millió forintos nagyságrendben költöttünk rá, egy fura cserével próbálják egy cégnek bérbe adni, azaz a rendeletileg kötelező nyílt pályáztatás megkerülésével.  Kérem a polgármestert, hogy az előterjesztést vonja vissza, és az alábbi kérdésekről tájékoztassa a képviselő-testületet.

A hatályos helyiségbérleti rendeletünk minden esetben nyílt pályázaton meghirdetést tesz kötelezővé, médiában, honlapokon és a helyiségen is feltüntetve a bérbeadás szándékát. Nem pedig „cserével”

1. Kérem tájékoztassanak a rendeletünk mely passzusai biztosítják ezt az eljárás formát és mely passzusok teszik lehetővé a nyilt pályáztatás megkerülését?

2. Mindösszesen mennyit költött az önkormányzat a helyiség felújítására, komplett vizesblokkokra, elektromos rendszerre, teljes üveg nyílászáró és portál cserére, festésre stb.? Kérem küldjék meg a felújítás költségvetését, a szerződést a felújító céggel.

3. Mi alapján lett a számos felújításra váró üresen álló önkormányzati bolthelyiség közül a Thököly út 150. kiválasztva, ki döntött? Kérem a döntést mellékeljék! A kerület mely más bolthelyiségeink felújtására és mennyit költött 2020 folyamán?

4. Áll e vitában az önkormányzatot képviselő ZVK Zrt. a Thököly út 150 társasházzal?

5. Miért utasítottak el céget / cégeket, akik a saját erős felújítás előtt is bérbevették volna a helyiséget? Kérem küldjék el a cégekkel történő levelezést.

 

E figyelmeztetés ellenére a képviselő-testület 13-tagja támogatta az előterjesztést: a szocialisták, a DK, az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt képviselői.

Tartózkodott a Momentum 3, és a Párbeszéd 1 képviselője. A Fidesz frakció az én levelem után módosította IGEN szavazatát bátor tartózkodásra.

A CivilZugló Egyesület képviselőjeként NEM-el szavaztam. 

A polgármester ezután az előterjesztést elnapolta a testület januári ülésére, de furamód a januári testületi napirenden mégsem szerepelt a bizarr ingatlancsere. Dicséretes óvatosság. Mint Karácsony Gergely találóan megjegyezte: " A Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja, mi az, amiért börtönbe lehet menni..."

Hogy mit terveznek a bérleménnyel nem tudjuk, erről  a polgármester és a Zrt igazgatója  is mélyen hallgatnak, a kiadásra szánt helyiségek között  mindenesetre most sincs ott. (mint látják, egy sincs felújítva, mindegyiket felújítandó állapotban kínáljuk kiadásra

A feltett kérdéseimre csak azután jött válasz, hogy egy hónap után egy második levélben ismét felhívtam a jegyző, és a polgármester figyelmét a válaszadási kötelezettségre. 

Mint olvashatják, a Városgazdálkodási Zrt. a kérdések többségére vagy nem válaszolt, vagy konkrétan nem mondott igazat. Mondhatni, szemtelen hazudozás az egész.

thokol150_zrt_valasz.jpg

 

Mint látják, a Zrt. gondosan hallgat a részére megküldött 2017. májusi és a 2020. január 2-án megismételt vállalkozói bérlési ajánlatról. Nem reagál arra, hogy a helyiségbérleti rendeletünk lehetőséget ad-e a cserére. Az a válasz érkezett, hogy a PTK (Polgári Törvénykönyv) lehetőséget biztosít erre, ugyanakkor a Zrt. igazgatója gondosan elsiklik a tény felett, hogy a kerületi helyiségbérleti rendelet erre nem ad lehetőséget. Mint írtam, a társasház az átépítés folyamán többször is jelezte, hogy a homlokzat-átépítés problémás, hogy a világítóaknát (lichthofot) minden engedély nélkül beépítették, és ezt a társasház lakói nem fogadják el. A társasházi közösképviselet szeptemberben birtokvédelmi eljárást kezdeményezett, amit a ZVK Zrt. januári levelében letagadott. 

th150_kerelem_birtokvedelmi_eljarasra_legakna.jpg

 

 

És hogy mindez az ügyeskedés  mekkora kárt okozott?

Ha kiszámoljuk, a vállalkozó 2017 második felétől mostanáig - igencsak alábecsülve -  havi 250.000 Ft +áfa bérleti díjat fizetett volna: ez összesen 13,5 millió forint. Ezidő alatt természetesen nem az önkormányzat, hanem a vállalkozó fizette volna a közös költséget, közüzemi díjakat 1,5 millió forint értékben, és az önkormányzatnak még a 12,5 millió forint + ÁFA értékben kifizetett felújítás költsége is megmaradt volna. A ZVK Zrt döntéhozói által  okozott kár hozzávetőleg 27,5 millió forint.

Most írásban kérem a polgármestert, hogy tartson belső vizsgálatot az elmaradt bérbeadás ügyében, és az elmaradt hasznot érvényesítse az igazgatón.

 • Vizsgálják ki továbbá, hogy az alpolgármester előterjesztése megfelelt-e a hatályos helyiségbérleti rendeletünknek.
 • Morálisan elfogadható-e és nem teszi -e lehetetlenné a vezetői kontrollt, hogy alá és fölérendelt, gazdasági alpolgármester és az alá tartozó Zrt igazgatója szoros rokoni kapcsolatban állnak?
 • Kérem, induljon fegyelmi eljárás az alpolgármester és a cégvezető ellen, és induljon meg a felelősségrevonás.

 

Szólj hozzá!

Nadrágszíjhúzás - a 2021-es költségvetés tervezése - 1. rész

2021.01.30. 10:28 varnai

Egy önkormányzat költségvetése mindig politikai-stratégiai döntés, mely nemcsak  a teljes éves működésre, de a jövőre is kihat.

A többséget adó vezetés döntése, mely területekre  koncentrálnak: mennyit szánnak a jövőre, beruházásokra óvoda, tanuszoda, vagy közpark építésre, mennyit szánnak a meglévő épületek pl. a bérházak, rendelők, óvodák felújítására, karbantartására, mennyit a rövidtávon népszerűséget, választási győzelmet hozó szociális kiadásokra, utalvány osztogatásra, egyéb nem kötelező feladatokra, mennyit a közterületek fenntartására, közbiztonságra, az óvodai, egészségügyi dolgozók megtartását, megélhetését segítő bérpótlékra. Netán önfényező propagandára, átláthatatlanul működő cégeinkre,  haveri tanácsadói szerződésekre folyik el a pénz.

A kiadások fedezetét a a bevételek képezik.  A legfontosabbak az adóbevételek, hasonló mértékűek az államtól a különböző feladatokra megcímkézetten érkező pénzek, pl a közalkalmazotti bérekre, és a saját tulajdonunk, helyiségeink, lakásaink bérbeadásából származó bevételek. Egyszeri bevételt teremthetünk e vagyon értékesítésvel, de ez vagyonfelélés. Elméletileg a vagyoneladásból származó bevételt nem lehet működésre fordítani. 

Idén, eddigi 10 éves képviselőségen alatt először, a teljes testületet - az ellenzéket is -  költségvetési egyeztetésre hívták. Dicséretes újítás. A korszakalkotó meghívót - immár a másodikat, hisz a  katasztrófális helyzetű lakásgazdálkodás ügyében hasonlót hívott össze -  a költségvetésért felelős Momentumos alpolgármesternek köszönhetjük. A Zoomos megbeszélésen az LMP kivételével minden frakció képviseltette magát, még a polgármester is részt vett rajta egy ideig.

zoom.jpg

 

Azonban itt kell megjegyeznem, immár az előző ciklus közepe óta nem hívják meg a képviselőket az intézményi költségvetési egyeztetésekre. Pedig ezek igazán hasznos alkalmak voltak, hiszen a képviselők a majd kéthetes tárgyalássorozat alatt átfogó képet kaptak az intézményeink problémáiról. Január környékén sorra leültünk az intézmények, a huszonnégy óvodánk, a Családsegítő, az Egészségügyi Szolgálat, a szociális ellátószolgálat,  a Rendészet és a milliárdokat költő cégeink. a Városgazdálkodási, a ZKNP, a Filharmónia, a Sport és a Cserepes Kft. vezetőivel, pénzügyeseivel és ők sorra bemutatták költségvetés tervezetüket. Elmondták, mire kell költeniük, mit kell pótolni, milyen beszerzések, karbantartások halaszthatatlanok, van-e létszámhiány, vagy miért terveznek létszám bővítést, bérfejlesztést, és a hivatal jegzőjével, pénzügyeseivel átbeszélték.

Igen tanulságos a 2017-es költségvetési egyeztetésről szóló blogposztot végigolvasni. 

Az online megbeszélést két részre osztották, a hétfői első alkalommal a bevételi oldalt néztük át.

Idén  a bevételi oldal  a Covid vírus miatti adóbevétel csökkenések és a jelentős kormányzati elvonások miatt különösen szűkös és nehezen megbecsülhető lesz.  Az is biztos, hogy a bevételek legalább 10%-os csökkenése miatt kiadási oldalt se lesz egyszerű megtervezni, jelentős megszorításokat kell végrehajtani, és ez kemény harcokhoz fog vezetni.

Íme az elmúlt évek adóbevételei:

adobevetel.jpg

Mint látható az évi 400 milliós gépjárműadó bevételünket egyetlen törvényi tollvonással vonták el. A turizmus leállásával az idegenforgalmi adóbevételünk is jóformán eltünt, a jövő év megbecsülhetetlen. A legjelentősebb bevételi forrásunk az Iparüzési adó, ez a kis és közepes adózók adóterhének megfelezése miatt hozzávetőleg 1 miliárddal fog csökkenni. Mindösszesen kb. 3 milliárddal kevesebb adóbevételt tervezhetünk.

Ráadásul jelentősen megemelték az ún. szolidaritási adót, (ezt az ún. "gazdag" önkormányzatok fizetjük az államnak, hogy ebből finanszírozzák Mészáros Lőrincet a szegényebb önkormányzatokat) mely további kb. 1 milliárdos elvonás.

Zugló, ellentétben számos önkormányzattal - Papcsák elvetélt kisérlete óta - jóformán  nem adóztatja a lakáscélú ingatlan tulajdont. (hozzávetőleg évi 1-3 milliárd befolyhatna, melyből évi 1-2 komoly fejlesztést, vagy 4-5 nagyobb intézményi felújítást tudnánk finanszírozni, kevésbé függve az államtól)

Horváth Csaba és a koalíciós kerületvezetés azonban tavaly a garázsok adómentességét megszüntette, 2020 óta a zuglói lakosoknak évi kb. 20.000 Ft-ot kell fizetniük, ha garázst  vagy teremgarázs beállóhelyet tulajdonolnak. Ezt a rendelkezést azonban - népszerűségvesztést elkerülendő - gondosan nem verték nagydobra, és mivel adatbázis nincs és az adózás önbevalláson alapul, a sokezer garázstulajdonos közül alig párszáz adózik. 

Az alábbi táblázat az elmúlt évek teljes bevételi oldalát mutatja:

 

bevetelek.jpg

 

Mint látható, a költségvetést minden évben tudatosan 3 milliárddal túltervezik, megvalósíthatatlan, millárdos "felhalmozási bevétellel" ,  közérthetőbben ingatlan eladási bevétellel pufferelik fel.  Ekképpen hasonló összegű, több milliádos felújítási tervekkel dicsekedhet az aktuális polgármester - melyből aztán alig valósítanak meg valamit - az intézményi felújítások  jó része az elmúlt két ciklusban sorra elmaradt.

A kerület ingatlan vagyona a telkei, a üzlethelyiségei és a lakásállománya. E vagyon évtizedek óta  folyamatosan olvad, minden évben százmilliós építési telkeket  értékesítenek, vagy próbálnak eladni. A következmény jól látható: zöldterületeket építenek be, Zugló egyre zsúfoltabb, a kerület kertvárosias, családi házas hangulatát tönkre teszik a túlméretes lakóparkok - a lakosság hiába tiltakozik.  Hajdu Flórián MSZP-s alpolgármester 2021-re is 1,5-3 milliárdos ingatlan értékesítést akar beterveztetni a költségvetésbe. 

Megjegyzés:  A kerület rendszerváltás óta meglévő  fél milliárdos részvénypakettjét 2017-ben adták el.

A kerületnek jelentős bevétele lehetne a hozzávetőleg ezer nem lakás célú helyiségünk ( bolthelyiségek, raktárak, telkek) kiadásából. De csupán évi fél milliárd jön be, mivel a Városgazdálkodási Zrt. hanyagsága, a meghirdetés elmaradása,  fura döntései okán a bolthelyiségeinknek csupán a fele van kiadva, nem egy jóval a piaci ár alatt. A kintlevőségek is jelentősek: jelenleg 811 millió  forinttal tartoznak a bérlők, százmilliókat írnak  le, mert a ZVK Zrt. nem lép időben. A bolthelyiségeket a gazdasági polgármester folyamatosan adja el, ezzel a folyamatos bevételi lehetőséget mindörökre elvesztve, a vagyont egyszeri bevételként éljük fel - megesszük az aranytojást tojó tyúkokat.

( Murphy törvény szerint a korrupt országokban a döntésthozók vagyona és a rájuk bízott közvagyon fordított arányossággal változik)

Jelenleg 988 milliónyi kintlévőségünk van a 2000 önkormányzati bérlakásunk kiadásából, miközben több, mint 300 üresen áll. 
Az öt évig nem emelt és nagyon alacsony lakbéreknek még a beszedését is elhanyagolta az előző ciklusban a lakásgazdálkodásért felelős Szabó Rebeka alpolgármester és a Hajdu Flórián és sógora által vezetett ZVK Zrt. A bérlők 30%-a az elmúlt években rájött, hogy fölösleges lakbért, díjakat fizetni, hisz a nem fizetésnek nincs következménye. A kintlévőség évente folyamatosan újra termelődik, és a jelentős részét sosem fogjuk tudni behajtani. Vannak, akik a szerződésük felmondása után egy évtizedig háborítatlanul élnek a lakásban, az önkormányzat láthatólag semmit nem tesz annak érdekében, hogy a lakbért és az álaluk használt közüzemek díjait beszedje és kitegye a lakót. (mint 2017-ben láthattuk a lakhatásukkal megvásárolt, a döntéshozóktól függő közösségek akár egy választást is eldönthetnek)

Csak egyetlen példa a száznál több, milliós összeggel tartozó bérlő közül. A bérlőnek 2010-ben mondtunk fel, azóta háborítatlanul, "jogcím nélkül" a lakásban lakva az alábbi tartozást halmozta fel, és most a lakás újbóli kiutalását kéri : 

"A Kérelmezőnek az Önkormányzattal szemben fennálló tartozása 2020. április 30. napjáig: 1 183 641 Ft, amely az alábbi tételekből áll: 764 221 Ft használati díj, 59 414 Ft ingatlankezelési díj, 94 117 Ft vízdíj, 155 159 Ft csatornadíj, 88 110 Ft víz és csatornadíj, 22 620 Ft szemétszállítási díj."

 

Jelentős, évi 1,4 milliárdos bevételünk van - lenne -  a parkolásból, csakhogy e hatalmas bevétel majd egésze a külsős üzemeltető cégeket gazdagítja - évi 100-150 millió ha marad. Ráadásul a parkolás, mióta a kormány ingyenessé tette folyamatos veszteséget hoz, mival a cégeknek rendelkezésre állás címén most is jelentős összegeket fizetünk. 

Mint a megbeszélésből kiderült ezen anomáliákat immár az új képviselők is érzékelik. A on-line tárgyaláson jelentős idő ment el a BVSC elméletileg 200 milliós tartozására,  beszéltünk az adóbevételek lehetséges növeléséről, a gondosabb ellenőrzésből. 

Szólj hozzá!

Címkék: költségvetés kommunális adó Szabó Rebeka alpolgármester Rózsa András Momentum Hajdú Flórián alpolgármester

Reakció a Baán interjúra

2021.01.26. 16:19 varnai

A mai Indexben hosszú interjú jelent meg Baán Lászlóval a Múzeum negyed kormánybiztosával. Ennek állításaira reagálnék.

A Civilzugló Egyesület 2014. óta tiltakozik a Múzeum negyed projekt terve ellen. 

 Elsőként is hangsúlyozzuk, a Városliget zöldterületének, épített infrastruktúrájának, burkolatainak, padjainak, közvilágításának, mellékhelyiségeinek megújítása ellen sosem tiltakoztunk, sőt régóta kértük a gondosabb karbantartást, és úgy gondoltuk a főváros  sok évig elhanyagolta, nem gondozta kellőképp a Városligetet.
Látjuk, hogy a felújításoknak örülnek az itt élők, és sokan használják az új játszóteret, a futókört, a sportpályákat, a Rózsakertet, a felújított Palme házat és a botanikus kertet. Kérjük,a Városliget Zrt-t és a Főkertet, hogy e felújításokat folytassák a Liget többi részén is, de új épületet már ne építsenek. Fogadják el a fővárosiak akaratát,  fogadják el kompromisszumként a kierőltetett épületek befejezését. 

A Civilzugló Egyesület a Múzeum negyed törvény elfogadása, a tervek nyilvánosságra kerülése óta, 2014 óta aktívan tiltakozik, emlékezhetünk:
Mi adtuk át Baán úrnak a 20.000 tiltakozó fővárosi aláírását,  - sok óra volt ám míg összegyült - mi vitatkoztunk vele a parlament kulturális bizottságában, mi szerveztük a Fogadj örökbe egy fát! és a parlament elé vonulós Megvédjük Budapest fáit! demonstrációt,
10005249_06e7b9528a5513b37b9395c3844ece11_wm.jpg
Mi, a Civilzugló Egyesület szerveztük a Ligetvédőkkel, a Levegő Munkacsoporttal, a Budapesti Városvédő Egyesülettel, a Védegylettel  közösen a Hősök terei  tízezres PROTESTIVAL demonstrációt és koncertet, és vettük sorra a fővárosi zöldterületeket pusztító építkezéseket, a parlament előtti, a Nádor téri fák letarolását,  a Római-parti gát tervét,  és adtuk át az Év láncfűrésze díjat.
zoldbp-160921.jpg
Mi tiltakoztunk a Fővárosi közgyűlés ülésein, amikor a fideszes képviselők Városligeti Építési Szabályzat megzavazásával utat engedtek a kormány akaratának.
7984016_159992_b1a7a6c51390115ce63fbcd65af3a155_wm.jpg
A mi tagjaink és a Ligetvédők ültek a bulldózerek elé  és kűzdöttek a kopaszokkal, és ellenük folyik bírósági eljárás, mert mi  - ellentétben a főpolgármesterrel  - nemcsak igértük, de ténylegesen is odaláncoltuk magunkat, amikor már nem volt más mód a tiltakozásra. 
És emlékezhetnek, a mi egyesületünk adta be és nyerte sorra a pereket, semmisítették meg sorra az építési engedélyeket, mert a hivatalok még a kevés megmaradt környezetvédelmi, építési törvényt sem tartották be.
Ezért is nem érezzük fairnek, hogy a vitát Baán úr és  az ellenzék a kormány és a főpolgármester közti politikai kardozás, politikai haszonszerzés szintjére silányítják, mert a Liget ügyében legfőképpen és legelőször a civilek, a spontán önszerveződő lakosok álltak ki.
Városfejlesztési érveket hoztunk és kompromisszumokat javasoltunk,  nem minden civil volt vádolható méregzöld, "mindent ellenző" hozzáállással. Az ellenzék csak késöbb ült rá a témára, és ezt a civilek nem is vették jó néven.

1.)   Először is alapvetően elfogadhatatlannak tartottuk, hogy az akkori polgármesterünk Papcsák Ferenc úgy nyújtott be törvényjavaslatot a Városliget 99 évre a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt-nek hitbizományba adásáról, hogy erről a zuglóiakat - akiket a parlamentben hivatott lett volna képviselni  - semmilyen formában nem kérdezte meg.  Még a képviselő-testületet sem tájékoztatta, nemhogy, szavaztatott volna a benyújtani szándékozott törvényjavaslatáról. 
2.)  A  múzeum negyed koncepciót, egymás mellé helyezett múzeumok sorát, elavult XIX. századi elgondolásnak, városfejlesztési szempontból alapvetően hibás koncepciónak tartottuk, tartjuk. 
És nemcsak mi,  hanem a hatályos, a Tarlós féle önkormányzat által 2012-ben elfogadott Budapest 2030 hosszútávú fejlesztési terv is, mely - igen helyesen -   leszögezte, hogy Budapesten:
 a.) a barna zónákban kell építkezni, a volt iparterületek felszámolását kormányzati fejlesztésekkel kell segíteni,
 b.)  észak-déli tengely mentén kell fejleszteni, 
c.) a turisztikai attrakciókat szét kell húzni, mert ma a turisták nem mennek ki a belvárosból, és a kevés helyre zsúfolt, gyorsan felkereshető attrakció miatt csak kevés vendégéjszakát töltenek Budapesten.
3.) A Magyar Urbanisztikai Társaság, a Tudományos Akadémia, és neves építészek is ezeket az érveket hangoztatták, tiltakoztak, pl. az ellenzékiséggel nehezen vádolható Zoboki Gábor is.  Érdemi vita sosem volt, hisz az "egyeztetéseken" az alapkoncepciót a parlamenti törvény, és a kiemelt beruházássá nyilvánítás miatt nem lehetett vitatni. 
Jellemzően a kormányzat pár embere és Tarlós főpolgármester is a Nyugati pályaudvar menti MÁV területek fejlesztését támogatta. 
4.) A projekt az évek során számtalanszor amőbaszerűen változott, mert a kormánybiztos és a Zrt. maguk is többször észlelték, hogy zsákutcákba futottak. Jellemzően a civilek, szakemberek véleményét sosem fogadták el nyilvánosan, ahogy a milliárdokba kerülő tévutakat sem ismerték el.  E kukába kerülő tervek milliárdokba kerültek az adófizetőknek.
Emlékeznek még a projekt elején a Királydombra, -ba tervezett "Tudásközpontra"? Emlékeznek az Ajtósi Dűrer sorra tervezett Fővárosi cirkuszra?  Emlékeznek a Dózsa György útra tervezett két kockára, az Építészeti és Fotómúzeumra?  Nyomtalanul elfelejtődtek. Emlékezhetünk a fantasztikusnak kikiáltott Dózsa Ajtósi sarokra tervezett '70-es évek modern Déli pályaudvarára hajazó Néprajzi Múzeumra. Vajon  mennyibe kerültek e tervek, a pályáztatások, díjazások?   Mindezen múzeumokról Baán úr annó úgy áradozott, mint a negyed elengedhetetlen, megbonthatatlan részeiről - majd nyom nélkül tüntek el a tervekből, ráadásul úgy, hogy a város más pontjain sem kivánták e nagyon nélkülözhetetlen épületeket megépíteni. 
Megjegyzendő, 2015 környékén még fel sem merült sem a Városligeti színház, sem a Magyar Innováció Háza, ezeket az épületeket utólag fabrikálták bele a projektbe.
5.) Különösen felháborító a Közlekedési Múzeum lebontása. Most egy évtizedig, egy generációnyi gyerek nem nézheti meg a gyűjteményt, az kétszer költöztetve sérül, dobozokban, raktárakban áll, mert az épületet eszetlenül lebontották. Majd utólag rájöttek arra, amit a civilek előre mondtak, hogy a  száz tonnás mozdonyokat nem lehet a föld alá bezsúfolni, és jobb helye lenne ott, ahová Ráday Mihály eredetileg javasolta: a Kőbányai úton, a volt járműjavító iparterületén. 
Nem lett volna bölcsebb és költséghatékonyabb a gyűjteményt az eredeti helyén nyitva tartani addig, míg az új épület elkészül, és csak egyszer költöztetni? 
És hát mennyire siralmas, hogy a magyar innovációt a XXI. században egy XIX. századi, már a maga korában is elavult historizáló giccset betonból visszaépítve akarják bemutatni?!  Ez lenne a magyar innováció?
6.)   A Nemzeti Galéria lehozása a Budai-várból. Nehéz megmagyarázni, hogy Magyarország legszebb festményei miért nincsenek jó helyen a legtöbb turista által látogatott helyen, Magyarország legreprezentatívabb épületében, a Budai-várban? Hány országban van volt királyi palotákban kiállítás? Rengetegben.
A Budai-vár királyi palotaként  visszaépítésével, mutogatásával pedig az a probléma, hogy ott nincsenek eredetileg megörződött, berendezett középkori, barokk, klasszicista szárnyak, belső terek, bútorok...  a XX. század elején elkészült palotában maximum az alig pár estét itt lakó Ferencz Józsefnek és Horthy kormányzónak lehet hitelesen emléket állítani. (a megmaradt középkori részekben pedig jelenleg is palota kiállítás működik, egy rész, az étkező visszaállítása pedig nem egyenlő egy több szintes épület teljes színházi kulisszaszerű visszaállításával - a ráköltött hatalmas összeg ellenére sem lesz hiteles Belvedere, se Versailles)
7.)  A viták során a turizmussal foglalkozó szakemberek sokzor elmondták, se a külföldi se a belföldi  turisták nem egy negyedért, különösen nem egy - gyorsan avuló -  modern épületért mennek egy városba, hanem magáért a városért, leginkább annak régi hangulatáért. A turisztikai desztinációk versenyében,  egy város meglátogatásáról születő döntésben segíthet  valóban egy  közismert festő neve, Rembrandtért, egy El Greco gyűjteményért, sőt magáért Mona Lisáért is elmennek, de nem a múzeumnegyedért.
Baán úr is tudja, ha jó, népszerű kiállítást csinál, azért tömegek állnak sorba, de a Szépművészeti látogatói még véletlenül sem mennek be a szemben lévő Műcsarnokba, hiába áll a két épület száz méterre, száz éve egy "múzeum negyedben". Tehát a kiállítás számít, nem az épület és nem annak helye.
 Mindezek okán fölöslegesnek és károsnak tartjuk a ligetbe méretében nem illő  Új Nemzeti Galéria, oktalannak és abszurdnak az un Magyar Innováció Háza megépítését, mely a Városligetbe  turisták százezreit hozhatja.
Megjegyzendő, Baán úr lódit, amikor a Petőfi Csarnokkal egyező méretűnek állítja be a tervezett épületet, mert az kb. háromszor magasabb és négyszer nagyobb alapterületű lesz.   Egy új gyerekszínháznak, ha éppen szüksége van a fővárosnak új színházra - én kétlem -  lehet jobb helyszínt találni. 
A városlakóknak, a zsúfolt VII. VI. kerületben élőknek nagyon  fontos, hogy a Ligetnek legyenek csendes, kiserdőszerű részei. A frissen rendbe tett részek intenzívebb használatából az is kiderült,  hogy  ez a békésen sétáló, csendes funkció e területeken elveszett.  Ezért a Városliget többi részén különösen nem szabad új épületet emelni.

2 komment

Anonimizálás a javából - Ez lenne az átláthatóság?

2021.01.18. 21:10 varnai

Két hónapja blogot írtam a kerület ismételten - ezúttal titokban - kinevezett átláthatósági biztosáról és annak munkájáról. Munkája gyümöcse mára beérett.

Mint blogomban írtam, Dr. Békefi Lászlót, a zuglói MSZP rtl-62490-12294300_1.jpgprominens tagját úgy tisztelte meg Horváth polgármester e fontos címmel, hogy ezt semmilyen formában nem tartotta fontosnak bejelenteni a zuglóiaknak, pl. a Zuglói Lapok hasábjain, de még csak a képviselő-testületnek sem sikerült a megbízás tényét se levélben, sem az egyik képviselő-testületi ülésen megemlítenie. A május óta havi 300 ezer forintért végzett munka nem tünt eredményesnek, hiszen - mint azt a jegyzővel közösen megállapítottuk -  a nyár végéig sem a Zuglói Városgazdálkodási Zrt, sem a Sport és Rendezvényszervező Nonprofit Kft szerződései nem kerültek fel sem a kerület, sem a cégek honlapjára. Az ügyvéd úr blogposztjaimat igazságtalannak érezve menten tollat ragadott, és helyreigazítást követelt. Alább olvasható a levele. Tekintse ezt helyreigazításnak.

A biztos úr feladata a szerződések feltöltéséről való megbizonyosodáson felül a szerződések anonimizálása is.

Azóta, talán a blog hatására is, számos szerződés  felkerült mind a Sport kft, mind a  ZVK Zrt. honlapjára is. A Sport kft. honlapján a szerződésben álló cégek nevei olvashatóak.

spor.jpg

 

A  Zuglói  Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt . szerződéseinél azonban már gondosan nem írták oda a szerződő cég nevét.

Ember legyen a talpán, aki átbogarássza az összes, szám szerint 248 szerződést. A szerződések az önkormányzat honlapján található szeződésekkel ellentétben ugyanis, ahol cégnévre, intézményre, vagy évszámra is kereshetünk - itt semmilyen formában nem kereshetőek, ahogy ez az átláthatósági elvek szerint elvárható lenne. Nem véletlenül nem oda töltik fel azokat.  Keress kutya, ha olyan kíváncsi vagy! 

zck_szerzodesek.jpg

Tehát még egyszer: 

Ha meg akarunk találni egy szerződést a ZVK Zrt. szerződései között akkor mind a tavalyi 248 darab, esteleg az előző év újabb több száz szerződését kell egyesével megnyitogatni. Ügyes! És csak reménykedhetünk, hogy a legkínosabbak véletlenül, vagy "adminisztrációs hibából" stb. nem maradtak ki.

Nyilván létezik a cégnél egy excel tábla, ahol az összes szerződést szerződő partnerek szerint is nyilvántartják, hisz így ők sem tudnának a szerződésekkel dolgozni. Ezt a listán közérdekű adatként ki fogom kérni.

Mára csak a vak nem látja, hogy a kerületi MSZP kvázi magánvállalatatként üzemelteti az 5 milliárdos - 5000 millió forintos - költségvetésű kerületi vagyonkezelő céget. (A dolgot nem menti, hogy Papcsák ugyanezt csinálta, csak kicsit ügyetlenebbül, kis híján bele is bukott.

A hat éve alatt tökélyre fejlesztett konstrukció alapja, hogy 2015-ben az MSZP-s gazdasági alpolgármester Hajdu Flórián sógorát, Baracskai Gábort tették meg határozatlan idejű szerződéssel a cég igazgatójának. (Karácsony rosszallotta, de meg nem akadályozta)

A kontrollt és belelátást pedig lehetetlenné teszi, hogy  a cég felügyelő-bizottságában masszív MSZP többség ül, konkrétan Tóth Csaba bizalmi emberei, Felkai Tamás, egy ex-MSZP-s képviselő a felügyelő bizottság elnöke, két felügyelő-bizottsági tag pedig az ominózus parlamenti képviselő személyi asszisztense.   A  közbeszerzéseiket  pedig 2016 óta - egy fidesszel kötött alku részeként - 100 millió forint alatt  a Zrt. önmaga intézi, azaz képviselő-testület még csak bele sem lát, mely cégeket milyen eljárással milyen munkákhoz juttatnak.

A  konstrukciót teljessé teszi, hogy cég belső ellenőri munkakörét tavasszal kiszervezték Gúr Nándor Bt-jének- aki nem tudná ő 2018-ig MSZP-s parlamenti képviselő volt, jelenleg pedig a nyugdíjas tagozat elnöke...  Tehát mindent megtesznek, hogy a cég működésébe senki, se a koalíciós partnerek, se a jegyző ne láthassanak bele. E gondosan megtervezett vasfüggöny újabb része a szerződések  durva "anonimizálása".

Megjegyzem, hogy a szerződések kellő szándék esetén cégnévvel és kereshetően feltölthetőek lehetnének az önkormányzat honlapjára is. Jó példaként a lenti a frissen létrehozott Információs és médiacsoport Kft.  szerződése, -igaz,a cég a ZVK Zrt alcége - kereshető.  Akarat kérdése.

media.jpg

 És íme az átláthatósági biztos úr levele:

 

Tisztelt Várnai László Úr!

Alulírott, dr. Békefi László Tamás ügyvéd (irodája székhelye: 1143 Budapest, Stefánia út 18. II/9.)  a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény (a továbbiakban: Smtv.) 12.§ (1) és (2) bekezdése alapján az alábbi,

 

s a j t ó – h e l y r e i g a z  í t á s 

i r á n t i   k ö v e t e l é s t

 

jelentem be a Várnai László által írt, „Napirend utáni monológ” című, a https://varnailaszlo.blog.hu/ internetes címen elérhető blogon, mint internetes sajtóterméken elérhető, úgyszintén Várnai László által írt és közzétett, „Zuglóban ismét van átláthatósági biztos - csak átláthatóság nincs” című, a

https://varnailaszlo.blog.hu/2020/11/23/zugloban_ismet_van_atlathatosagi_biztos_csak_atlathatosag_nincs

linken olvasható, 2020. november 23-án megjelent cikkben olvasható, alábbi, valótlan tényállítások kapcsán, egyúttal az Smtv. 12.§ (2) bekezdése alapján felszólítom, hogy jelen igényem kézhez vételét követő öt napon belül az alábbi, helyreigazító közlemény közzétételére a közlemény sérelmezett részéhez hasonló módon és terjedelemben:

Alulírott Várnai László, mint a 2020. november 23-án a jelen, „Napirend utáni monológ” című blogon (https://varnailaszlo.blog.hu/ ), mint internetes sajtóterméken a „Zuglóban ismét van átláthatósági biztos - csak átláthatóság nincs” című cikket író egyúttal közzétevő bloggíró valótlanul állítottam „Zuglóban ismét van átláthatósági biztos - csak átláthatóság nincs” című cikkben az alábbiakat:

 1. Alulírott Várnai László valótlanul állítottam, hogy a Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat), mint megbízó és dr. Békefi László Tamás ügyvéd, mint megbízott között az átláthatósági biztosi feladatok ellátása tárgyában 2020. április 29. napján jött volna létre megbízási szerződés, ezzel szemben a valós tény az, hogy ezen megbízási szerződés 2020. május 12. napján jött létre;
 2. Alulírott Várnai László valótlanul állítottam, hogy az Önkormányzat, mint megbízó és dr. Békefi László Tamás ügyvéd, mint megbízott között 2020 május 12. napján az átláthatósági biztosi feladatok ellátása tárgyában létrejött megbízási szerződést bárki is a „fiókba tette volna”, mivel ezzel szemben a valós tény az, hogy ezen szerződés közzétételére a Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete által elfogadott 28/2014. (XI. 18.) Önkormányzati rendelet (a továbbiakban: átláthatósági rendelet) 2.§ (1) és (2) bekezdésének megfelelően a https://www.zuglo.hu/szerzodesek/ link alatt sor került, a kérdéses szerződés a https://dc.zuglo.hu/_sitefiles/szerzodesek/Zugloi_Onkormanyzat/2020/2020_Zugl%C3%B3i_%C3%96nkorm%C3%A1nyzat_dr_B%C3%A9kefi_L%C3%A1szl%C3%B3_Tam%C3%A1s_%C3%BCgyv%C3%A9d_Megb%C3%ADz%C3%A1si_szerz%C5%91d%C3%A9s_%C3%A1tl%C3%A1that%C3%B3s%C3%A1gi_biztos_feladatra.pdf linkre kattintva bárki számára korlátozás nélkül hozzáférhető;
 3. Alulírott Várnai László úgyszintén azt a valótlan tényt állítottam, a 2020. november 23-án a „Zuglóban ismét van átláthatósági biztos - csak átláthatóság nincs” című cikkben, hogy az „évi 5 milliárdos büdzséjű Zuglói Városgazdálkodási Zrt. egyetlen 2020-as szerződése sem található meg a hivatalos zuglo.hu/szerződések oldalon ahol a rendeletünk alapján sorakozniuk kellene…”, mivel ezzel szemben a valós tény az, hogy „Zuglói Városgazdálkodási Zrt” (helyesen: Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság) az átláthatósági rendelet 2.§ (3) bekezdése alapján a saját honlapján köteles az átláthatósági rendelet hatálya alá tartozó szerződéseit elhelyezni (ez a http://www.zugloizrt.hu/kozerdeku-adatok/ honlapon a 2020-ban kötött szerződések tekintetében is megtörtént), a hivatalos zuglo.hu/szerződések oldalon a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság az átláthatósági rendelet 2.§ (4) bekezdése értelmében a szerződései közzétételi helyére mutató linket köteles elhelyezni, amely linket a „Zuglói Városgazdálkodási Zrt” (helyesen: Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság) az átláthatósági rendelet 2.§ (4) bekezdésének megfelelően elhelyezett.

A fentieken túl alulírott Várnai László hamis színben tüntettem fel azt a tényt, hogy a 2020. november 23-án a  „Zuglóban ismét van átláthatósági biztos - csak átláthatóság nincs” című cikkben hivatkozott Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-Profit Kft.-nek az „önkormányzat honlapján 2020. évben egyetlen egy szerződés sincs feltöltve”, mivel a a valóság az, hogy az átláthatósági rendelet 2.§ (3) bekezdése alapján a Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-Profit Kft. a saját honlapján köteles szerződéseit közzétenni, az Önkormányzat honlapján (https://www.zuglo.hu/szerzodesek/ link alatt) az átláthatósági rendelet 2.§ (4) bekezdése értelmében a szerződései közzétételi helyére mutató linket köteles elhelyezni, amely linket a Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-Profit Kft. az átláthatósági rendelet 2.§ (4) bekezdésének megfelelően elhelyezett

Tájékoztatom, hogy amennyiben Ön, Várnai László, a fenti közleményt a a Napirend utáni monológ című, a https://varnailaszlo.blog.hu/ internetes címen elérhető blogon, az Smtv. 12.§ (2) bekezdése szerinti helyreigazítási kötelezettségének nem tesz eleget, úgy sajtóhelyreigazítás iránti pert fogok Ön ellen indítani, illetve a fenti, valótlan illetve hamis színben feltüntetett tényállítások alapján keletkezett igényemet egyéb törvényes úton fogom érvényesíteni.

Tisztelettel:

 

 1. Békefi László Tamás

 

 Szólj hozzá!

Címkék: Gúr Nándor átláthatósági biztos Tóth Csaba országgyűlési képviselő Hajdu Flórián Horváth Csaba polgármester Dr. Békefi László Zuglói Városgazdálkodási Közhasznú Zrt Sport és Rendezvényszervező Nonprofit kft

Petíció a Hermina úti laborért!

2021.01.11. 15:51 varnai

Az elmúlt évtizedben kétszer próbálták meg bezárni, illetve ellehetetleníteni a Hermina úti rendelő működését. 

Mi, itt lakó zuglóiak jól emlékszünk, 2012-ben a Papcsák féle kerületvezetés próbálta meg bezárni és  az Örs vezér téri rendelőbe vezényelni a 124 ezer zuglói lakost.

A lakosság spontán tiltakozásba, a Civilzugló Egyesület pedig aláírásgyűjtésbe kezdett. Tanulságos végignézni az akkori filmet, mert kiderül belőle, hogy a stratégiai dilemmával - két épület felújítása kontra, egy új épület építése - az eltelt 8 évben a kerület vezetése semmit nem kezdett.

Végül két demonstráció és hozzávetőleg 4000 aláírás után Papcsákék meghátráltak. Papcsák ment, Karácsony jött, de a rendelőre azóta sem költöttek, pedig 2016 telén még testületi döntés is született mindkét szakrendelő felújításáról. Miközben más kerületek felújítják szakrendelőiket, a "gazdag polgári" Zugló lakosai egyre méltatlanabb körülményekkel szembesülnek, szebb időket látott műemlék épület homlokzatáról tucatnyi helyen hullik a vakolat. A felújításról szóló döntés azóta is hatályos.

hermina.jpg

Most tavasszal Horváth Csaba polgármester és MSZP-s többsége a labor mintavétel tavaszi megszüntetésével és több szakrendelés elvitelével próbálja meg lassan kiüríteni a rendelőt.  

Mondani sem kell, a vírushelyzetben több átszállásos, közel egy órás utazásokra kényszeríteni az idős, beteg embereket több mint  butaság és érzéketlenség, de veszélyes is. 

Hát ilyen az, amikor a kerületet vezetők - akik autóval messzi Budáról jönnek-mennek -  nem itt laknak, nem érzik saját és családjuk bőrén a döntéseik következményét. 

A lakossági tiltakozást, az egyre növekvő várólistákat látva novemberben előterjesztést írtam, hogy a labor mintavételt állítsák vissza. (Pénzhiányra abszurd hivatkozniuk, hisz csak a frissen létrehozott médiacégre 2020-ban 240 milliót szántak, jut MSZP-s médaitanácsadóra, átláthatósági biztosra, és külsős belső ellenőrre is.) A polgármester, az összefogásos nem vélemények után, egyszemélyben döntve, NEM támogatta az előterjesztést. Lelke rajta.

Mivel a vírushelyzet miatt utcai demonstrációt egyelőre nem lehet tartani egy szimpatizánsunk online peítíciót indított. Nagyon kérem ezt mindnyájan írjátok alá. Ne felejtsétek az emailes megerősítést, mert anélkül nem érvényes.

A PETÍCIÓT ITT tudjátok aláírni!

Kérjük osszátok meg barátaitokkal a közösségi profilotokon, az érintett szomszédokkal, pl. a ház levlistáján. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Hermina úti szakrendelő Horváth Csaba polgármester

Nem támogatta - neki nyilván nem hiányzik

2020.12.13. 16:36 varnai

 Két, a zuglóiak által sok fórumon kért, felpanaszolt egészségügyi témájú előterjesztést vittem a novemberi "testületi ülésre". A polgármester a veszélyhelyzeti egyszemélyes döntési jogkörével élve egyiket sem támogatta. 

A Hermina úton a labort még tavasszal szüntették meg, azóta két hónaposra nőtt várólisták, nap, mint nap tumultuózus jelenetek vannak az egész kerületet ellátni képtelen  Örs vezér téri rendelőben - hisz azt sosem tervezték a 120 ezer zuglói ellátására.

A  helyzet és a várólisták miatt én és a többi képviselői  is számos lakossági panaszt kapunk.

Ezért előterjesztést írtam, hogy állítsák vissza az eredeti állapotot - kerüljön vissza a vérvétel a Hermina rendelőbe. De hiába próbáltam, a polgármester nem támogatta az előterjesztést. Ő a feltehetőleg a Kútvölgyibe, vagy magánrendelőkbe jár... neki nem kell reggel hétkor éhgyomorra kétszer oda, kétszer meg vissza átszállnia (a Covid fertőzésnek fokozottan kitéve magát) két órát utaznia egy rutin vérvételért.

A Hermina rendelőt ráadásul  számos környékbeli intézményük, idősotthonuk okán rengeteg vak és gyengén látó ember használja, akiknek különösen problémás a messzire utazás.

polg_dontesek-36.jpg

 

polg_dontesek-37.jpg

Végtelenül elkeserítő, hogy immár másodszor kell megvédeni a Hermina úti rendelőt. Először nyolv éve, 2012-ben a szintén nem zuglói, (XVII kerületi, autóval járó) a lakosok problémáit nem  Papcsák polgármester tervezte  egy huszáros lendülettel kiüríteni, és az Örsre zsúfolni a szakrendeléseket.

Most a budai hegyvidéken  luxusban élő, sofőrrel járó Horváth polgármester kényszeríti hosszas, több átszálásos tömegközlekedésre a kerületi nyugdíjasokat. Ő taktikusabb,  szép lassú elsorvasztással igyekszik a lakosokat elszoktatni a megszokott szakrendelőtől. 

A 30. számú előterjesztést pedig az orvos és szakdolgozó hiány megoldására írtam. Nem először.

Az alapprobémát ugyanis, a szakember hiányt, a szakrendelők fogyatkozó orvosait, szakdolgozóit, a sorra megüresedő  gyerek és felnőtt körzeti orvosi praxisokat már két éve is érzékeltük. (már aki) 

Akkor,  2018-ban a sok száz lakossági panaszt hallva,  nem utolsó sorban saját és családom bőrén érzékelve,  (ezért kell, hogy a körzetében, a választói  között éljen a képviselő, a polgármester) tettem először javaslatot, hogy az orvos és szakdolgozó hiány megoldását szolgálati lakások biztosításával segítsük elő. Ezt az döntést Hajdú MSZP-s alpolgármester elnapoltatta, mondván, először előkészítik azt. Majd gondosan nem tetttek semmit két éven át. Mert a helyzet nem javult, sőt a várólisták tovább hosszabbodtak - most újra beterjesztettem a szolgálati lakások biztosításáról szóló előterjesztést.

A ZESZ igazgatója amúgy több fórumon is szorgalmazta a szolgálati lakások kialakítását, pl. a 2020-24-es Gazdasági porgramba becsempészve, tudván, hogy a jelentős plusz juttatás, a fővárosi lakhatás megoldása jelentősen segíthet a kerületbe csábítani a kezdő orvosokat. 

zesz_allasok.jpg

Álláspályázatok a ZESZ honlapján. A pártbéli haverokra költött irdatlan pénzt máshogy felhasználva vajon hány orvost lehetett volna Zuglóban tartani?

Most újra kisiklatták az ötletet. Eközben a lakásállomány áttekintésekor is kiderült, hogy kétszázas nagyságrendben állnak üresen önkormányzati lakások a kerületben. Melyek közül monjuk évi öt simán pár hónap alatt rendbe tehető, egy-egy álláspályázathoz hozzá rendelhető lenne. 

És mielőtt elkezdene bárki a pénzhiányra, a valóban létező állami elvonásra hivatkozni, megfontolásra javaslom számára pár nemrég nyilvánosságra került szerződés szükségességének átgondolását:  1. a  kerület  május óta havi 800 ezer forintot költ a polgármester imidzsének építésére, a Zuglói Információs Médiaszolgáltató Kft létrehozására pedig idén 170 milliós összeget biztosítottak, melynek polgármesterrel érkező  vezetője havonta a polgármesternél magasabb, havi egy millió fölötti összeget kap. 2. sikerült havi 500 ezerért megbízni a polgármester ex frakciótársát, az MSZP nyudíjas tagozatának elnökének, Gúr Nándornak a cégét, kiszervezve számára a Városgazdálkodási Zrt. belső ellenőrzését. (szintén fontos kérdés ha haver ellenőriz, az kontroll-e valójában)   3. Havi 300eFt nagyságrendben fizetünk a május óta  átláthatatlanul kinevezett átláthatósági biztosnak...  Tehát van pénz, csak nem a lakosok számára fontos dolgokra, a közszolgáltatásra költik - hanem önmagukra.

1 komment

Címkék: Gúr Nándor Murányi Marcell Békefi László Örs vezér téri szakrendelő Horváth Csaba polgármester Hermina szakrendelő

Zuglóban ismét van átláthatósági biztos - csak átláthatóság nincs

2020.11.23. 18:26 varnai

Május óta újra van átláthatósági biztosa a zuglói önkormányzatnak! Az örömteli  megbízásról, melyet a polgármester április 29-én kötött Békefi László ügyvéddel, furamód azonban azóta nem tájékoztatta sem a képviselő-testületet, sem, (pl. a Zuglói Lapokon) át Zugló lakosságát. Jobb az ilyen szerződéseket szép csendben fiókba tenni, ettől még ketyeg az utalás.

rtl-62490-12294300_1.jpg

Dr. Békefi úr havi 300.000Ft +Áfát számláz nekünk, egyben a Jogi és Ügyrendi Bizottságban az MSZP-t képviselő külső bizottsági tagként további 90.000Ft-ért dolgozik meg keményen. Ő volt a zuglói MSZP delegáltja 2014-ben a Választási Bizottságban,

Ha néhányuknak a blogposzt kapcsán dejavu érzése lenne az nem véletlen: az előző ciklus elején  átláthatósági biztosként és szakértőként is fizettük őt 3 évig. Nem mellesleg az ügyvéd úr jegyeztette be az elhíresült O1G logót is. Függetlennek tehát semmiképp sem nevezhető.

De nézzük mi a szerződés szerinti feledata:

adatvedelmi_biztos.jpg

 

3.2. Ellenőrzi az önkormányzat intézményeinek, (hivatalának, cégeinek) KÖZZÉTÉTELI KÖTELEZETTSÉGÉT.

Itt van példának okáért a Sport és Rendezvényszervező Nonprofit Kft-nk. Az önkormányzat honlapján 2020. évben egyetlen egy szerződés sincs feltöltve.

Mint ahogy a cég saját honlapján is csak a 2019-től visszafelé láthatóak a szerződések. Nehéz elképzelni, hogy a cég az év elmúlt 11 hónapjában nem kötött egyetlen szerződést sem.

 

sprotkft.jpg

Ami a Sport Kft-nknél is ijesztőbb, az évi 5 milliárdos büdzséjű Zuglói Városgazdálkodási Zrt. egyetlen 2020-as szerződése sem található meg a hivatalos   zuglo.hu/szerződések oldalon ahol a rendeletünk alapján sorakozniuk kellene. 

Vajon hét hónapos kemény munkája során észrevette-e, és mikor jelezte e hiányosságokat a megbízónak az átláthatósági biztos? Ezt az alábbi levélben kérdezem meg a polgármestertől. Ha kapok választ, azt menten  nyilvánosságra hozom.

Tisztelt Polgármester úr, Jegyző úr!

Mint egy szerződésből kiderül, Dr. Békefi Lászlóval 2020. májusa óta az önkormányzat Átláthatósági biztosként megbízási szerződést kötött havi 300.eFt +Áfa értékben. Emlékeim szerint erről  írásban sem a képviselő-testületet, sem a médiában a kerület lakosságát nem tájékoztatta. Miért maradt el ez a tájékoztatás?

A szerződés szerint az átláthatósági biztos feledata az önkormányzati intézmények cégek szerződéseinek feltöltése, az átláthatóság ellenőrzése, betartatása. 

Mint a keresésekből, csatolt oldalképmntésekből Önök is megállapíthatják, a kerület honlapján sem a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. sem a Sport és Rendezvényszervező Nonprofit Kft 2020-as szerződései nincsenek feltöltve.

Kérem, csatolja, ahogy a szerződése szerint kötelező, mikor hívta fel e hiányosságokra az Ön és a cégvezetők figyelmét az átláthatósági biztos? Kérem, csatolja e levelek másolatait.

Válaszát várva, Tisztelettel,

Várnai László képviselő

Civilzugló Egyesület

1 komment

Címkék: zuglói MSZP átláthatósági biztos Horváth Csaba polgármester Dr. Békefi László

Közös gondolkodás a felelős lakásgazdálkodásról

2020.11.17. 22:30 varnai

Ritka dolog történt pár napja: egyeztettek a zuglói képviselők. A készülő új lakásrendelettel kapcsolatban Rózsa András, a lakásgazdálkodásért felelős Momentumos alpolgármester hívott össze online megbeszélést. Évtizedes képviselői regnálásom alatt szinte alig történt ilyen eset, hogy egy szakterületről (bármiről) kötetlenül, közösen gondolkodjanak a képviselők.

Na persze nem mindenki. A vírus miatt online megtartott megbeszélésen a 21 képviselőből 11 vett részt, az MSZP-s frakció testületileg, mondhatni demonstratíve maradt távol, a hat képviselőjük egyike sem csatlakozott egy percre sem, mint ahogy a polgármester sem méltóztatott. Kár, pedig sokat megtudhatott volna a kerületéről. Különösen érthetetlen és elfogadhatatlan a gazdálkodásért felelős alpolgármester Hajdú Flórián távol maradása, hiszen alá tartozik a (sógora által vezetett) Városgazdálkodási Zrt. is, mely a lakások és az önkormányzati lakások és bérházak műszaki állapotáért, felújításáért felel.

A pozitív hangulatú közös gondolkodásban a Momentum két képviselője, az LMP képviselője Vida Attila, aki  lakhatási tanácsnoknokként tényleg remek anyagot rakott össze, két fideszes, három DK-s képviselő, a Párbeszéd alpolgármestere Szabó Rebeka, ő az, aki az elmúlt öt évben a lakásgazdálkodásért és a szociálpolitikáért felelt, a Kétfarkúak képviselője, és én, a Civilzugló Egyesületet képviselve vettünk részt.

A  lakásgazdálkodásunk évi milliárdos feladat - és jelenleg évi több száz milliós direkt veszteséget, kiadást termel.

E mellett a kevésbé forintosítható, de az elmaradt felújítások miatt bekövetkező pusztulás,  állagromlás okán keletkező értékvesztés is milliárdos veszteség. A hatalmas lakásvagyon értéke jelentős, hisz ha 2200 lakásra csak darabonként átlag 20 milliót számolunk máris 44 milliárdos értéket kapunk. (a nem számolt 300 lakás szanálandó, bontásra váró házban van, ezek csak telekértékként kalkulálhatóak) 

Ekkora értéket kezelnek, azaz hagynak lepusztulni,  hiszen a bérlakás és bérház állomány fenntartása, állapotuk, üzemeltetésük évtizedek óta akut problémája a zuglói önkormányzatnak. 

Tehát még egyszer, 2200 lakás bérbeadásából nemcsak hasznunk nincs, de évente fél miliárdos kiadásunk keletkezik.

Hogy egy kis átfogó képet adjak: a lakások fele a kerületben szétszórva található, vannak összkomfortos panellakásaink, másik végletként komfort nélküli szobakonyhák, sőt 20 nm-es alagsori szükséglakások is, de bukkantam már 134 nm-es polgári lakásra is  - pár ezer forintért szociális alapon kiadva...

A lakások másik fele száztizenegynehány 100%-ban önkormányzati tulajdonú épületben található, ezek között vannak óriási bérkaszárnyák, míg a másik végletként 2-3 lakásos százéves, földszintes, kertes "munkásházak" is, melyek amúgy a kerület műemléki védettségére is méltóak lehetnének, hisz a XX. század eleji falusias Zugló utolsó emlékei. 

A százegynéhány házból az elmúlt két ciklusban, azaz Papcsák és Karácsony polgármestersége alatt egyetlen egy épület sem lett felújítva. Nem egy épület állapota dickensi, ma már a VIII. kerületben is alig találni ennyire lepusztult, omladozó homlokzatú, folyósó végi közösvécés épületeket.

varna18_0741.jpg

A Várna utca 18. Kis zöld dzsungel  problémás lakókkal a Fogarasi Tescótól párszáz méterre. Az épület egy új építésű társasháznak támaszkodik. Amúgy egy kertkapcsolatos lakás felújítva a belvárostól 10 percre 50 milliót is érhetne Zuglóban.

Mára már minden zuglói tudja, ha a kerületben düledezőben lévő házat lát, az önkormányzati bérház. Ezek az épületek általában gettósodó, rossz közbiztonságú környékké tesznek egy egész környéket.

A legismertebbek a Nagy Lajos 104. az árulkodóan Sing-sing háznak hívott, évtizedek óta szanálásra szánt épület, de ilyen a 123 lakásos Cserei utca 3. is (ahol pár éve a gázrobbanás történt).

fkevo_tujas_0641_2.jpg

A Cserei uta évtizedek óta aláducolt gangja. Hasonlóan néz kia a Várna utca 9. is .

 

nagyl158_0761.jpg

De ilyen a ritkábban mutogatott vedlő homlokzatú Nagy Lajos király útja 158. Ennek oldalát ingyen adtuk oda pár éve a Terror Házának, hogy hazugságot fessenek fel rá.

 

A lakások fele szociális  -  irreálisan alacsony -  lakbérrel, míg a másik fele un. költségalapon van kiadva,  tehát a lakás költségeit ebből kellen állni, de nevével ellentétben ez  a kategória sem fedezi a lakás és ház fenntartását, állagmegóvását.  A szociális rászorultságot csak a frissen kiadott évi pár lakásnál vizsgálják, mint ahogy a '90-es években fillérekért, havi pár ezerért kiadott lakások szerződéseit sem vizsgálják felül. A bérlemény ellenőrzés nem túl hatékony, a lakásosztály gyakran cserélődő dolgozói nem jutnak el évente egyszer egy lakásba, így aztán van aki simán kiadja azt, míg számos lakásban jogcím nélkül élnek. 

A lakbérek 2011 óta nem lettek emelve:

lakber.jpg

 

Mindenki tudja, hogy ma Budapesten mennyiért lehet lakást bérelni és míg a bérek, a lakbérek az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedtek addig Zuglóban szociális és nem utolsó sorban politikai okból döbbenetesen alacsonyan tartott lakbéreink nem változtak.

Ezen összegek természetesen nem elegendőek az épületek, lakások állagmegóvására. 

mexiko11_0751.jpg

A Mexikói út elején több romos épületünk is áll, a leglátványosabb a 11. A 2017-es időközi választáskor gyorsan elkezdték tatarozni a házat,  majd a tatarozás abbamaradt, azóta a pár lakás kiégett, üres.

 Hogy a lakbér mennyire politikai kérdés azt jól illusztrálja a 2017-es időközi választás. A legtöbb szociális lakás épp ebben a választókörzetben van, a Mogyoródi- Kerepesi út Pillangó utcával határolt, a Tábornok utcával, Várna utcával, Mexikói úttal úttal fémjelzett háromszögben, ahol az eltűnt képviselőjük helyére kiírt időközi választást sonkaosztással oldották meg a szocialisták. Hogy az itt lakók szavazata sonkával, olcsón tartott lakbérrel, beígért lakáskiutalással, lakbér tartozás hallgatólagos elengedésével, a jogcím nélkül ott lakás fölötti szemet hunyással megvásárolható abból is látszott, hogy ezek a tömbök fura módon kétszer annyi szavazatot hoztak a lakások fölött diszponálóknak, mint a többi szavazókör.

A lakások belső rendben tartása, felújítása a törvény szerint a bent lakók dolga lenne, de a lakók egy jó része ezt nem végzi el. Idézem Vida lakhatási tanácsnok sommás megállapítását:

Az amortizáció valós értéken, de a legalacsonyabb árakból kalkulálva, csak a lakott lakásokra számolva 735.000.000Ft, míg a teljes felújítás-karbantartás összege (lakóépületeket is beleértve) 170.000.000Ft, így az értékvesztés kb. 565.000.000Ft csak a tavalyi évben úgy, hogy a ciklusok óta elmaradt karbantartások (felújítás nélkül!!!) több milliárd Ft-ra rúgnak. Ezen gyakorlat egyenes következménye az épület- és lakásállomány leépülése, átkerülése a gazdaságosan nem felújítható, szanálandó kategóriába, így a lakásszám csökkenése.

De a lakók egy jó része még ezt a minimális lakbért sem hajlandó kifizetni.

 A fizetési morál, köszönhetően az adósságkezelés évtizedekig alkalmazott elveinek és gyakorlatának (lásd 1. pont) katasztrofális, kb. 24% a be nem fizetett közösköltség, lakbér/használati díj, közüzemi díj aránya, összegszerűen meghaladja az évi 130.000.000Ft-ot.

Az önkormányzat költsége a bérlakásokat érintően közösköltség tekintetében 175.000.000Ft, ebből a bérlők által (kb. a 4. pontban bemutatott fizetési rátával) befizetett összeg kb. 40.000.000Ft.

 A lakók egy kis, de állandó része, a 2000 bérlőből hozzávetőleg 700, több, mint három havi lakbérrel tartozik és tartozásuk eléri a 700 millió forintot. Sokan nem csak a (minimális) lakbéreket, de az önkormányzat által már befizetett gáz-, víz- és áramszámlákat, sőt a közös költséget sem fizetik be. Vannak akik lakbért, semmit nem fizetve több millió forintos tartozást felhalmozva élnek boldogan évekig egy lakásban, miközben több százan várnak lakásra.

A beszedést nem erőltetik, kilakoltatás elvből nem volt Zuglóban az elmúlt ciklusban  és az évekig görgetett kintlevőségek folyamatosan meghaladják a 6-800 millió forintot. Évente több száz milliót kell leírni az elévülő, be nem szedett lakbérek miatt. Nem ezt hívják hűtlen kezelésnek?

Vida tanácsnok következtetései pontosak, és ha jól vettem ki az online megbeszélésből a képviselők többé-kevésbé egyet is értettek e megállapításokkal:

A lakásgazdálkodás jelenlegi rendszerét tehát egyszerre jellemzik az alábbiak:

 • a folyó követeléseink tekintetében évi százmilliós nagyságrendű hiány
 • többéves, milliárdos követeléseink fokozatos elévülése, ebből következő többszázmilliós veszteség
 • a jelenlegi lakásállomány folyamatos műszaki leromlása, amortizációja, értékvesztése
 • olyan mértékű összesített hiány, mely minden hasznos, (Zuglóban) innovatív kezdeményezést ellehetetlenít (idősek otthona/nyugdíjasház, Fészek-lakások stb.)
 • ugyanígy ellehetetlenül a lakásállomány számszerű és minőségi fejlesztése, mely párhuzamosan lehetőséget teremthetne az alacsony komfortfokozatú lakások cseréjére, és a piaci alapon értékesíthető lakásállomány növelésére, ezáltal  a veszteségek csökkentésére
 • jogi problémák (költségalapú lakbér tv.-i szabályozása)
 • a hiány elfedése a könyvszerinti érték, így az amortizáció mértékének alacsonyan tartásával, az ingatlaneladások értékének a vagyon értékmegőrzése, növelése helyett a hiány kezelésére való fordításával

Összességében, a kerület lakásgazdálkodásának érdemi korrekciójához elengedhetetlen évi többszázmilliós forrásbevonás/költségcsökkentés, melyet a kormány önkormányzatokat érintő, drasztikus forráselvonást eredményező intézkedéseit megelőzően sem tartottam kivitelezhetőnek más területekről történő forrásátcsoportosítással. Ezért a jelenleg hasznosított bérlakásállományra vonatkozóan az alábbi lépések megtételét tartom szükségesnek:

- lakbérkorrekció, a mellékelt táblázatban két verzióban (inflációval növelt, költségalapú), évi 240.000.000-160.000.000Ft, idén 80.000.000-50.000.000Ft

- fizetési morál helyreállítása a szükséges intézkedésekkel, végső esetben fizetési hajlandóságot nem tanúsító bérlőink lecserélése vállalt kötelezettségeiket tiszteletben tartó bérlőkkel (a tartozások 2/3-a kb. 300 bérlőhöz köthető), évi 100.000.000Ft, idén 30.000.000Ft

- nagyösszegű, több éves követeléseink kezelése, az elévülésből származó veszteség megszüntetése, 200-300.000.000Ft, idén 50.000.000Ft

- közösköltség átterhelése a bérlőkre, félévre vetítve 60.000.000Ft, ebből idei évben 30.000.000Ft

- a könyveléstechnikailag alkalmazott szépítő kozmetikázás megszüntetése (lakhatási támogatásából az önkormányzatnak fizetett tartozások), évi 20.000.000Ft, idei félévre 2-5.000.000Ft (fennálló kötelezettségvállalások miatt

  Kérdés, lesz-e bátorsága a kerületet vezető ellenzéki koalíciónak, hogy az elmúlt ciklusban  - meg az előtte lévőkben - bűnösen/felelőtlenül politikai haszonszerzésből/ konfliktus kerülésből elhalasztott munkát elvégezze?

 

Szólj hozzá!

Gúr Nándor exMSZP-s képviselő bt-jének belső ellenőri megbízása

2020.09.11. 12:24 varnai

A két hónappal ezelőtt a jegyzővel együtt konstatáltuk, a testületi ülésen szóvá is tettem, hogy a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. 2020-ban egyetlen szerződését sem töltötte fel sem a saját, sem az önkormányzat honlapjára, holott ez törvényi kötelezettsége lenne.

A mostanra feltöltött januári szerződések között (melyek a legkevésbé kereshető módon vannak feltöltve) egyből egy remek darabra bukkantam: külsős céget bíznak meg a Zuglói Városgazdálkodási Zrt- belső ellenőri munkáinak elvégzésével egy évre, havi 500.000 Ft + Áfa összegért.

Nem is akárkinek a cégét, a borsodi kötődésű Gúr Nándornak és feleségének Bt-jét, a Busszola Tanácsadó és Szolgáltató  Bt-t.

Aki nem tudná: Gúr Nándor több cikluson át az MSZP parlamenti képviselője, sőt a párt alelnöke volt, évekig frakciótársa volt Horváth Csaba polgármesternek. A párt oldalán található életrajz szerint Gúr Nándor jelenleg is az MSZP nyugdíjastagozatának az elnöke, tehát aktív pártember.

Tudni kell, az önkormányzat hivatalában két belső ellenőr is van alkalmazva, melyek éves terv szerint ellenőrzik az önkormányzat cégeit, sőt a ZVK Zrt-nek is (eddig) volt saját belső ellenőre. Mi több, tavaly  -javaslatomra - átfogó ellenőrzést végeztettünk a  kerület összes cégénél.

A megbízás etikusságát, szükségességét - tán nem egyedül -  vitatom. A cég kiválasztásának módját természetesen nem tudjuk. Tán nem ördögtől való a feltételezés, hogy a zuglói önkormányzat -immár nem először - pártkifizetőhelyként működik, jövedelmüket vesztett MSZP-s káderek kifizetőhelyeként működik. Csak a legkirívóbbat említem: emlékezhetünk, amikor Török Zsoltit, a bajai videóhamisításba belebukott apparatcsikot alkalmazták az önkormányzatnál.

A polgármester tagadta, hogy tudott a személyes ismerős frakciótárs cégének megbízatásáról. 

85146.jpg

A  2014-es MSZP listavezetői. Bal szélen Horváth Csaba, jobbról a harmadik Gúr Nándor. Nem tudott a megbízásról...

Szomorú, de még hihető is, hiszen a Zrt-t. és a teljes önkormányzatot lényegében nem ő, hanem Tóth Csaba, a zuglói MSZP elnöke irányítja. Ez esetben tökéletesen ideillik a klasszikus mondás: ha tudott róla az a baj, ha nem tudott róla az a baj.

hqdefault.jpg

A 2013-as MSZP frakció. Felszólal Gúr Nándor. Mögötte (telefonnal) Horváth Csaba helyére beülő szürke eminenciás, a Fidesz ellen sose felszólaló, a tiltakozó akcióktól gondosan távol maradó, jó üzleti kapcsolatokat ápoló Tóth Csaba parlamenti képviselő, a zuglói önkormányzat tényleges vezetője. Jellemzően a Városgazdálkodási Zrt. két felügyelőbizottsági tagja (Varga és Spiesz)  főállásként Tóth Csaba parlamenti asszisztensei.

 Önök melyik szituációt tartják életszerűnek?

A.)  a Zrt igazgatója, az MSZP-s alpolgármester sógora, aki 5 éve külső ellenőr nélkül vezeti a céget, egyszer csak a homlokára csap, kell nekem egy külsős cég e munkára, előveszi a borsodi Sárga oldalakat, amely épp egy ex parlamenti képviselő Bt-jénél nyílik ki. A cégvezető nem is tud róla, hogy a Busszola Bt. kinek a tulajdonában van. Alternatíva: a cégvezető tudja, hogy egy ex parlamenti képviselővel, a polgármester párttársa cégével köt szerződést, de erről nem szól a polgármesternek.

B.) Horváth Csaba polgármester megkéri a  beosztott cégvezetőt, hogy kössön szerződést a személyes ismerős Gúr Nándor családi cégével.

C.) Tóth Csaba MSZP-s parlamenti képviselő, aki naponta találkozik a Zrt igazgatójával megkéri a cég vezetőjét, hogy kössön szerződést a jövedelmét vesztett elvtárs családi Bt-jével és erről még csak nem is szól a vele napi kapcsolatban lévő polgármesternek.

D.) Horváth Csaba tudott a szerződésről.

Hogy a kérdést tisztázzuk hét nappal ezelőtt polgármesternek és a Zrt. igazgatójának az alábbi közérdekű kérdést tettem fel, melyre még van nyolc napjuk válaszolni.

Tisztelt polgármester úr, jegyző úr, Baracskai Gábor igazgató úr!

Pár napja jelent meg a hír, hogy a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. szerződést kötött a Busszola Bt-vel a Zrt belső ellenőri munkájának elvégzésére.
Kérem, mint állampolgárnak, és mint a tulajdonos Budapest XIV. kerület, Zugló önkormányzati képviselőnek közérdekű adatként, hivatkozva az 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) az alábbi anyagokat és válaszokat az Infotv. 15 napos határidejét betartva megküldeni:
1. a 2020. február 1-i megbízás kezdete óta eltelt hét hónap alatt a Bt által elkészített összes anyagot és a Zrt által kiállított ítésigazolásokat küldjék meg részemre.
2. Kérem nevezzék meg a munkát végző személyt vagy személyeket és kérem azok szakmai képesítéseit  megküldeni. Kérem megküldeni a szerződésben megnevezett 1. mellékletet.
3. Kérem közöljék, mely hónapban hány napot, órát töltött a Zrt-ben a megbízott személy, személyek, illetve külső munkavégzéssel.
4. Kérem megküldeni a Busszola Bt. referenciáit, továbbá, hogy mely egyéb cégeket versenyeztették meg a belső ellenőri munkára, 
5. Kérem a megversenyeztetett cégek párhuzamos árajánlatait megküldeni,  illetve kérem, indokolják meg, mely referenciák  alapján lett a Busszola Bt. kiválasztva a feladatra. 
6. Kérem tájékoztassanak, milyen indok volt a belső ellenőri munka kiszervezésére, a zrt. eddigi belső ellenőre Varga András továbbra is a Zrt-nél dolgozik-e és milyen munkakörben? 
7. Mi szükség volt külsős céggel szerződéskötésre, ha eddig belsős munkatárs, illetve a polgármesteri hivatal belsőellenőrei, illetve tavaly külsős cég is ellenőrizte a Zrt-t?
8. Kérem a polgármestert, hogy nyilatkozzon, tudott-e a volt parlamenti frakciótársa, pártja nyugdíjas tagozatának elnöke cégének a megbízásáról?
Fáradozásukat köszönve, 
Tisztelettel,
Várnai László önkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület

Alább a teljes szerződés:

szerz_zvk_12_1_2020-1.jpgszerz_zvk_12_1_2020-2.jpgszerz_zvk_12_1_2020-3.jpg

Szólj hozzá!

Szedjünk pénzt, más nem számít

2020.07.31. 10:28 varnai

Zuglóban a Herminamezei részen augusztus elsejével vezetik be a legújabb, harmadik zónában a fizetőparkolást. Csakhogy két nappal a kitűzött dátum előtt a zónába eső utcák felében még fel sincsenek festve a parkolóhelyek.

116340111_298879414768688_547604194935426393_n.jpgA Gyarmat utca Columbus utca sarka. Parkolóóra van, felfestés kb. a zónához tartozó utcák felében, se a Columbus, se a Gyarmat se a Bácskai utcában nincs.

116697608_3386016818086475_5667739263753670265_n_1.jpg

A Bácskai utca legeleje, nincs felfestve, hogyan kéne parkolni.  Augusztus 1-től ezeknek az autóknak mind fizetni kell majd. Az évekkel ezelőtt kialakult "zöldterületre" parkolás önmagában szabálytalan, de a zónában lévő  összes helyért - ha jelzett, ha nem ha a KRESZ szerint szabályos, ha nem -, parkolási díjat fognak szedni.

Hogy a terület fizetőzónává vált csak néhány a zónák legsarkában lévő alig észrevehető pár tábla figyelmeztet. Cédulák pár napja kerültek az autók szélvédőjére, annyira frissen nyomtatva, hogy az esőtől egyből olvashatatlanná váltak mi több, lemoshatatlanul oda is ragadtak, összefestékezve a szélvédőket, a karosszériát.

20200731_092801-collage.jpg

A világon mindenhol kifutó mechanikus órákat persze minden etikai-morális probléma,  a koalíciós partnerek NEM szavazatai, írásos tiltakozása ellenére s megvették a 80 ezer rendbeli csalásért elítélt üzleti körtől.

 116457125_323828902358075_1397481056880473936_n.jpg

Frissen telepített parkolóóra a Korong Amerikai sarkon. A felfestés itt is hiányzik.

Az érmés órákat annak ellenére is megvették, hogy a Momentum külön levélben hívta fel a figyelmét a polgármesternek és a koalíciós feleknek arra, hogy szakértői szerint mód lett volna a közbeszerzés érvénytelenítésére. A polgármester a veszélyhelyzetet kihasználva egyedül döntött, és írta alá a szerződést: a 78 darab újabb érmés óráért, darabját 2 millióért,  és 4 évre szóló üzemeltetési szerződésért hozzávetőleg 400 millió forintot fizet a kerület.

 

Összefoglalva tehát sem gazdaságilag, sem jogilag sem pedig morálisan nem látjuk sem szükségesnek sem pedig támogathatónak parkolóórák beszerzését a C-Ware Kft.-től.

Emellett javasoljuk, hogy a kerület álljon át a 250 méteres parkolóórák közti távolság alkalmazására a már meglévő és a jövőben kialakítandó fizetőparkoló övezetekben.

Tisztelettel, Rózsa András, Frakcióvezető

Momentum Mozgalom Zugló

Miközben a fölösleges órákért és üzemeltetésükért busásan fizetünk eközben idén semmiféle komolyabb intézmény felújításra nem szántak pénzt. De nem csak komolyabb felújításra nem tellik, egy járda kijavítására sem. Ezt a Bácskai utcai bokatörő járdakátyút három éve jelentettem be, mindmáig nem voltak képesek kijavítani. 

116428593_2782954268592652_2220716467332484415_n_1.jpg

Ugyancsak hiába hívták fel a parkolásos maffiát leleplező újságírók a figyelmet, hogy érmés parkolóórát venni és üzemeltetni a XXI. században avit és közpénzszóró megoldás, bár nyilván van akinek - leginkább az eladónak és a döntéshozó politikusoknak - bizonyára megéri. 

Hogy a jó sok régi technikájú órát el lehessen helyezni a tavaly télen meghozott fővárosi rendeletet is gondosan figyelmen kívül hagyták. Ez pedig kimondta, mivel ma már a díjfizetés 70%-ban, és egyre növekvő tendenciával online alkalmazásokkal történik, elég a parkolórákat 250 méteres távolságonként felszerelni és köztük 75 méterenként táblán jelezni a mobilfizetési elérhetőségeket. Most az új zónában e rendeletet negligálva 75 méterenként tették le az órákat, - így lehetett jó sok órát megvenni, elhelyezni. Infotáblákat a mobilos fizetési elérhetőségekről és bankkártyát elfogadó órát viszont egyet sem helyeztek ki. A zuglói polgármestert, aki a Fővárosi Közgyűlés tagjaként maga is megszavazta az új rendeletet, negligálja a fővárosi rendeletet, mert bizonyos körök üzeti érdekei fontosabbak.

Furamód türelmi idő sincs a zóna megszokására, egyből büntetnek, de két nappal a rendszer élesedése előtt még számos utcában nincsenek felfestve a a parkolóhelyek sem, mint ahogy a parkolóövezetet jelző kresz táblák is csak elvétve láthatóak.

Készre zárul a pénzszedő csapda, sok mikuláscsomagot lehet augusztus 1-től a szélvédőkre biggyeszteni és a szivüknek kedves baráti - pályázat nélkül  - kiválasztott Funtig Ügyvédi iroda rengeteg pótdíj ügyében tud majd pereskedni.

Számos utcában a járda és úttest közötti részek, bár ezt jogilag zöldterületnek hívják, évtizedek óta parkolóként funkcionálnak, a parkolás ie részeken is fizetős lesz, bár a lakók ezt még nem tudják. Az Amerikai úton ráadásul a kórház oldalra festett sáv miatt a kétirányű forgalom is igencsak bajos lesz, a parkolóhelyek száma a felére fog csökkenni, és a baloldalon, a házuk előtt megállók ezentúl büntetőek lesznek.

116502971_224375292085810_3813919041657394100_n.jpg

Az Amerikai út Korong sarok. A bal oldalon állók ezentúl tilosban parkolnak, büntetést fognak kapni. Az utca parkolóhelyeinek számát ezzel a húzással a felére csökkentették, az itt lakók hová fognak ezentúl parkolni?

Még szerencse, hogy ahol a polgármesterünk lakik, Budán, a Hüvösvölgyben, ott nincs fizetőparkolás. Mély társadalmi együttérzéssel meg is mondta, akinek nincs garázsa, az ne tartson autót. Azt elfelejtette hozzátenni, hogy idéntől Zugló a garázsokra is évi hozzávetőlg húszezer forintos adót vetett ki.

 

3 komment

Címkék: korrupció Zugló Horváth Csaba fizetőparkolás Kupper András

Lakás és helyiség eladás rendelet, energia közbeszerzés, médiacég kistafirungozás

2020.06.25. 09:37 varnai

Az első testületi ülés a veszélyhelyzeti szünet, a polgármesteri egyszemélyi döntéshozatal után. A 25 napirendi pontban több igen fontos, régóta várt előterjesztés, és több a kerület számára veszélyes, az önkormányzati vagyon eladását célzó rendelettervezet szerepel..Lássuk sorra:
kt_meghivo_2020-6-25_1_-1.jpg
1. Hasznos az elkészült Energetikai koncepció, csak az szomorú, hogy miközben koncepció nélkül is tudjuk hol lehetne spórolni, ehhez képest idén semmiféle jelentősebb beruházás nem történik az intézményeinkben. Miközben "Kezdődnek a fejlesztések!" szlogennel kezdték a ciklust 2020-ban semmiféle ablakcsere, tető, homlokzatszigetelési  közbeszerzés nincs kiírva.
2. A zárszámadás -  eső után köpönyeg.
3. Turisztikai folyosó kerékpárutat terveznek EU-s milliárdokért végig a Rákospatak mentén. Biztos itt fognak a Füredi lakótelepre kíváncsi hollandok bringázni... A forgalomszámlálások szerint - és napi szinten bringázóként is tapasztalom - hogy a pénzből a sugárirányú kerékpárutakat kéne kialakítani, különös tekintettel a kereszteződésekre, mert ezekben van baleseti helyzet, ezen irányokban van jelentősebb forgalmi kerékpározás.   A terv ITT megtekinthető.
4-es napirendi pont a Rákospatak part átépítése 460 millióért. Ide csoportosítanák át a Vezér út régen tervezett parkosítására kapott 100 milliós fővárosi pénzt is. A 45 fokos rézsűből 30 fokos lesz....  de a közvetlen vízkapcsolatot nem akarják megcsinálni, a látványtervekben ábrázolt nádasos természetes kiöblösödésekről szó sincs, úgyhogy sokat nem ér, Lesz sok drága térkő,  murva, utcabútorok.
kt_meghivo_2020-6-25_1_-2.jpg
5-6. Végre, több mint két évvel, a 2017. decemberi előterjesztésem után kerül sor a megvalósulásra, az áram és gázenergia szolgáltatók  közbeszerzéssel megversenyeztetésére. Évente több mint 266 milliót költünk e két  energiaforrásra.  Más önkormányzatok már 2011 óta élnek a módszerrel, a versenyeztetéssel évi 10-20%-al lejjebb tolva a beszerzési árat.
7-8-9. Támogatandó előterjesztések.
10. Komoly anyag a lakáshasznosítási terv, végre számba veszik a kerület lakásvagyonát. Az elmúlt években sikerül milliárdos kintlevőséget felhalmozni, miközben a lakások 90%-a szociális lakbérért, (nem ellenőrizve a rászorultságot)  havi 20-30 ezer forintokért van kiadva, van aki milliós tartozást halmoz fel. A fizetési hajlandóságot nem segíti, hogy 2015 óta nincs kilakoltatás.
kt_meghivo_2020-6-25_1_-3.jpg
11-12. napirend Az MSZP frakció által készített előterjesztések:  Zugló Önkormányzata tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének egyes feltételeiről  szóló új rendelet, melyeket Hajdú Flórián jegyez. Csakhogy a lakásgazdálkodás Rózsa András Momentumos alpolgármester hatásköre, akit semmilyen módon nem vontak bele a rendelet elkészítésébe... aki ezt rossz néven is vette. 
Gyenge ellencsapásuk a 13 napirendi pontként bekerülő  elvi határozat benyújtása volt, mely azt szögezné le, hogy a befolyó pénzt csak fejlesztésre lehet fordítani.
Láthatólag az MSZP Zugló lakásainak és helyiségeinek kiárusítására készül. Sorra jönnek is be a helyiség eladási előterjesztések a Gazdasági Bizottsághoz, mely  MSZP-s többségű. Különösen jól járhat az a kör, akik az elmúlt pár évben helyiségeket bérelt Hajdú Flórián előterjesztéseivel. 
Ilyen például a Thököly úti 155 nm-es ház eladása 18 millióért, melyben tegnap született döntés, a Momentum és a DK ellenszavazata ellenére is átnyomva. A Polgármestert a döntés felfüggesztésére kértem,  aki ezt meg is tette. Részletek holnap. A kerületi ingatlanok eladását -  az alulértékelésen és egyéb ügyeskedéseken túl -   elvi okból sem támogatom, mert a kiadás folyamatos bevétele helyett egyszeri bevételt generál, (azt is évekig részletekben fizetik) miközben az önkormányzat lassan feléli a vagyonát. Eddig minden vagyoneladási bevétel eltűnt a kasszában, ezután sem lesz másképp.
14. 100 milliós összegben írnának ki VISSZATÉRÍTENDŐs pályázatot társasházak felújítására. Furamód előnyben részesítik azokat a házakat, melyekben van önkormányzati tulajdon, vagy melyeket a Zuglói Társasházkezelő cég kezel, ez nem igazán fair verseny így. Amúgy támogatom.
  15. a Zugló Információs és Médiacsoport Kft. Zugló Önkormányzata számára kialakított, integrált információ- és tartalom-szolgáltatási modellje tervezetének és stratégiájának, továbbá Vállalkozási Keretszerződésének elfogadására
Az előterjesztés 2020 második fél évére 130 millió forintot adna a frissen létrehozott médiacégnek. Ennek az összegnek semmiféle lebontását, indoklását nem kaptuk meg, kérés ellenére sem. Az előterjesztéshez módosítót adtam be, 80 milliót javasolva, ez több mint elég az elmúlt évek médiaköltéseit ismerve.
 Emlékezetes, hogy a Médiacéget - feleslegesnek ítélvén - 2018-ban Karácsonyék megszüntették. A most létrehozott céget ráadásul a ZVK Zrt alcégeként hozták létre, azaz a testületnek semmiféle kontrollja, még rálátása sincs a működésére. Hasonlóan a Piac céghez sem az ügyvezetőt  de jellemzően még az FB tagokat sem a testület választotta meg. A cégben Murányi Marcell - a Népszabadság egykori főszerkesztője - lett az igazgató. ő Horváth kommunikációs főtanácsadója, de az eddigi Zuglói Lapok lapszámai azt mutatják, az újság a szépen FELSOROLT sajtóetikai elvek ellenére semmivel sem különb, azaz ugyanolyan torz, elhallgató és egyoldalú, mint a közmédia és a Fidesz házisajtótermékei, csak épp az ellenkező irányba.
A többi napirendben fellebbezésekről döntünk, melyeket a zöldterületre parkoló megbüntetett autótulajdonosok adnak be. E napirendek során mindig elmondom, hogy figyelmeztető táblákat, bokorsorokat, köveket kellene a beszedett pénzből kihelyeznünk, mert több helyen a legjobb szándékkal sem tudható, hogy a terület "zöldterület".
kt_meghivo_2020-6-25_1_-4.jpg
kt_meghivo_2020-6-25_1_-5.jpg

1 komment

Eltűnő zuglói sportpályák

2020.06.08. 20:00 varnai

Zugló lakossága, ha  csak úgy kicsit, családi, baráti körben mozogni akar, ma már csak a Mogyoródi úti önkormányzati sportpályát veheti igénybe. 

Az őshonos zuglóiak  emlékeznek, a rendszerváltás óta  a kerületükben tucatnyi sportpálya tünt el, legtöbbjük helyén lakópark vagy áruház nőtt ki a földből, ez fog történni a Bosnyák téri önkormányzati Sport és Szabadidőközpont és tanuszoda 68.000nm-es, 2006-ban elkótyavetyélt  és azóta is üresen álló telkével is.  Hasonlóan  több, mint egy évtizede gazdátlanul pusztul, feltehetőleg haveri befektetőre vár az önkormányzat 7800nm-es Római-parti üdülője is.

bosnyak3d.jpg

Balra lent a Bosnyák piac, a főváros utolsó hagyományos és közkedvelt piaca, fölötte a volt sportközpont és a lerombolt  tanuszoda. A telekre 100.000 négyzetméternyi beépítést, és  tavaly 15%-nyi lakást engedélyeztek. Messzebb az MTK Lantos Mihály pálya. A kép jobboldalán lévő a Rákospatak és a Miskolci út közti zöldterületet mára teljesen beépítették, itt épül a 770 lakásos, óriási Paskál lakópark. 

A folyamat nem állt meg, a még megmaradt kerületi sportpályákról is szisztematikusan szorítják ki a lakosokat: a Csömöri úti Lantos pályát visszakérte az MTK, a lakosságnak nem adnak használati időt,

postas.jpg

A keritésmenti jegenyesort tavasszal tarra vágták.  A Róna úti Postás Sporttelepet az elmúlt évtizedekben hagyták lerohadni, a lakosságot elűzték, egy NER ügyvéd lett az egyesület elnöke és most túlméretes Tornaakadémiát terveznek rá. Mindkét pályán brutális mennyiségű fát pusztítottak ki a sportszerető szakemberek.

A Mogyoródi úti terület a rendszerváltás előtt a Telefongyár munkásait szolgálta, a privatizáció után a Siemens nevet kapta, majd sok évnyi elhanyagoltság után az  önkormányzathoz került. 

mogyorodi3d.jpg

A google képe kb. 2017-es. Azóta a pályát baloldalról szegélyező fás ligetet teljesen kivágták, a területet a Cordia Lakópark második ütemével építették tele, a pályát ma egy brutális épületfalanszter szegélyezi.

A terület sokat változott az elmúlt évtizedben, most egy-egy szép napon akár kétszáz környékbeli is kijön, a pályaterület harmada, mely jelenleg használható tele van.

A  telephely legnagyobb részét elfoglaló nagypálya méretű focipálya füve  ugyanis hónapok óta elkerítve, üresen áll.

101787440_245757756729637_631684471132782592_n_1.jpg

A tavaly elkészült kisméretű recortán futópálya igen közkedvelt, azért lett ilyen kicsi, hogy a beszerzési értéke a 25 milliós közbeszerzési értékhatár alatt maradjon.

A nemrégiben MLSZ pénzből alagcsövezett, felújított profi pálya hónapok óta kihasználatlan, le van zárva.  A háttérben a Cordia lakótelep lakópark, a pálya szélén kivágott jegenyesorból csak két fa maradt hírmondónak.

Állítólag komplikált a füvet az MLSZ elvárásainak megfelelően nyírni, a BVSC használhatná, de van nekik elég... most tehát nincs aki üzemeltesse. Közös lónak... Ottt a szép gyep, de jelenleg sem a profik, sportegyesületek, sem a lakosok nem használhatják a pályát.  A zuglóiak, a kerület nem nyert, hanem vesztett ezzel a " majd más kifizeti helyettünk" önkormányzati ügyeskedéssel.  Addig is lehet focizni a porban.

102318835_337383793910700_1542109278939119616_n.jpg

 

Hasonlóan sikeres és elvetélt ötletek váltották egymást az elmúlt évtizedben,  van pl. elfogadott határozatunk a területen kalandpark létesítésére, legutóbb pedig egy eddig sosem látott csömöri Rubeola futsal klubbal terveztek TAO pénzzel bunkerszerű csarnokot építeni. 

Ilyen félsiker a vagy négy éven át készülő állami pénzből épült központi épület, melyet sikerült a nagypálya és a kosárpálya közé beszorítani. 

A lassan belakott épülete félig vált be, a tornatermek működnek, de a felső öltözős szintjét alig használják,  a külső lépcsős kilátóteraszra nem megy föl a kutya sem, kifejezetten fölösleges. 

101853659_3150515768339610_4821245006171865088_n_1.jpg

A hol vastagon támogatott, hol megfojtani akart Sport és Rendezvény Kft-t sajnos évtizedek óta a kerületi politika játszótere,  elfekvő politikusainknak, párthűbéreseinek kifizetőhelye. Igazgatói széke, alkalmazotti köre politikai koncként kialkudott állások, ahová a legkisebb hozzáértés nélkül is bárki kinevezhető és ha a politai alku úgy hozza bármikor beáldozható. 

Ezzel a hozzáállással a sportcégünk nincs egyedül, tíz éves képviselőségem alatt, legyen akár fideszes, akár baloldali többség,  egy alkalom sem volt, amikor bármelyik önkormányzati cégünk élére nyilt pályázattal, szakmai alapon, és ne politikai koncként, ismeretségi alapon -  nem ritkán szakmai CV nélkül - neveztek volna ki vezetőt. A Sport Kft. kezeli a Kövér Lajos utcai pályát, az önkormányzat soltvadkerti táborát, illetve az elhíresült csíkszeredai vendégházunkat.

Tengóznak, tucatnyian izzadnak a street workout eszközökön, barátok kosaraznak, tele a kamaszokkal a skate pálya. 

102375619_627106314563220_7143439131975090176_n.jpg

A skate pálya is nagyon népszerű, de meglehetősen leharcolt. A képen látható lyuk a használók szerint több, mint egy hónapja  éktelenkedik rajta, aki belemegy a képen láthatónál jóval súlyosabb súlyos sérülést is szenvedhet.

103076072_1337722733095099_6921346201300238336_n.jpg

101973431_3065343290216019_708134962016026624_n_1.jpg 

102379160_2616624765330875_1487084863772164096_n_2.jpg

 Idén készült el egy parányi játszótér, mely a legkisebbeket szolgálja, míg a papa kondizik. 

101857427_3241989185835406_7226058394191265792_n_1.jpg

 A területre most egy vurstlit is beengedtek, dodzsem, hullámvasút, körhinta, céllövölde...  nem  tudom mennyire jó ötlet ez.

102703479_250407376285276_5331543818799939584_n_1.jpg
103396643_823856814808701_2942037923299731633_n.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: MTK Zugló Bosnyák tér Zuglói Sport és Rendezvényszervező Kft Mogyoródi úti sportpálya Postás Sport Egyesület Paskál lakópark

Nyílt levél a polgármesterhez, feljelentés hűtlen kezelés ügyében

2020.04.29. 11:40 varnai

Ha egyszer egy virágzó üzlet beindul, ha egymásra talál eladó és vevő akkor nincs aki szétválassza őket. Így van ezzel Kupper András és a zuglói szocialisták is. Pénz beszél, kutya, ez esetben a kerületi Momentum, hiába ugat.

Az elejétől problémás, Karácsony expolgármester által is korruptnak tartott zuglói parkolási biznisz újabb stációjához érkeztünk: ezúttal 400 millió forinttól sikerül Zuglót megszabadítani, és értelemszerűen ugyanennyivel gazdagítani az aljas üzletben érdekelteket. 

A további 76 parkolóóra megvásárlására és 4 éves üzemeltetésre szóló közbeszerzést még tavaly írták ki. Egyetlen cég, a Kupper féle C-WARE pályázott, árverseny tehát nem volt. Karácsony is érezte, hogy a választási kampányt meghatározó parkolási botrány, a felelősségelhárítási manőverek kellős közepén  igencsak kínos lenne az újabb szerződés aláírása, ezért a közbeszerzés lezárását angolosan távozva az utódjára hagyta.

Ha valaki részletesebben akarja tudni, hogy miért vállalhatatlan a 10.000 rendbeli csalásért elítélt Kupper és a  cégei,  mi a baj a parkolásbiznisszel, miért nem kell több parkolóóra, erről a kormánypártisággal nem vádolható a 444 cikkeiben olvashat.

A kerületi szocialisták nem is totojáztak sokat, az első testületi ülésen ezzel kezdtek. Miközben az új polgármester Horváth Csaba fővárosi képviselőként tökéletesen tisztában volt vele, hogy a főváros rendeletmódosításra készül, mely az egész parkolási környezetet meg fogja változtatni, tehát a szerződéskötés okafogyott lesz,  - azaz igyekezett a fővárosi döntéshozatalnak elébe vágni.

Ki is állt  nyögve nyelve a koalíció, hogy hitet tegyenek az újabb  közbeszerzés mellett. Figyeljék csak a lelkes arcokat!

7nqjzovoijaouyhqs.jpeg

A Demokratikus Koalíció másnapra gyüjtött elég vért a pucájába, vagy - nézőpont kérdése -  akart borsot törni a szocik orra alá, de már sajtóközleményben  ellenezte a szerződés kötést:

Számos politikai, erkölcsi aggályt vet fel az új, már beterjesztett XIV. kerületi parkolási szerződés. A Demokratikus Koalíció álláspontja szerint ebben a kérdésben csak a zuglói polgárok véleményének megismerése után szabad felelős és körültekintő döntést hozni. 

Amíg ez nem történik meg, és az aggályok sem oszlanak el, a DK arra kéri a zuglói közgyűlést, hogy az előterjesztést ne vegye napirendre. Ha mégis megtörténik, a DK zuglói képviselői ezt az előterjesztést, szerződést nem szavazzák meg.

DK Sajtóiroda

 

A szocik mit tehettek, elnapolták a döntést, vártak az alkalmas pillanatra. November 17-i fővárosi közgyűlés pedig, ahogy tudható volt a 75 méteres szabályt 250 méterre változtatva, fölöslegessé téve ezzel minden második parkolóórát.

A pillanat most jött el a vészhelyzeti rendelethozatallal, amikor a polgármesterek egyedül, a képviselőtestület nélkül dönthetnek, a járványhelyzet mindn médiafigyelmet elvisz, suttyomban át lehet tolni a 400 milliós üzletet. 

A  kerületi Momentum a koalíciós partnereknek írt memorandumban tiltakozott: négy oldalon át jogszabályokat felsorakoztatva korrektül érvelvek, hogy miért rossz műszakilag, miért felesleges, miért rossz gazdaságilag a kerületne, és milyen jogszabályok alapján lehet eredménytelennek nyilvánítani a közbeszerzést.  A levelük vége:

Összefoglalva tehát sem gazdaságilag, sem jogilag sem pedig morálisan nem látjuk sem szükségesnek sem pedig támogathatónak parkolóórák beszerzését a C-Ware Kft.-től.

Emellett javasoljuk, hogy a kerület álljon át a 250 méteres parkolóórák közti távolság alkalmazására a már meglévő és a jövőben kialakítandó fizetőparkoló övezetekben.

 

Tisztelettel, Rózsa András

Frakcióvezető

Momentum Mozgalom Zugló

A szomorú az, hogy bár durván átléptek rajtuk, hisz koalíciós társként véleményüket , szavazatukat semmibe vették, ráadásul a parkolásért felelős alpolgármester a Momentumos Rózsa András, tehát a hatáskörileg illetékest  megkerülve a szocik terjesztették be az előterjesztést. 

A bátorságukból azonban már nem futotta egy sajtótájékoztatóra, egy nyilvános levélre, vagy egy komolyabb, a koalícióból kilépéssel fenyegetésre. Leginkább a lelkiismeretük megnyugtatása volt a cél. Cinkos aki néma, tartja a mondás.

Így korrumpálódik, kopik el  egy alpolgármesteri stallumért és két 540 ezres fizetésért a Momentum becsülete, hitelessége.

  A Párbeszédes Szabó  Rebeka és Demokratikus Koalíció képviselőinek véleményét  még csak nem is ismerjük, három napja elérhetetlenek a lakosság számára....  vajon hogy szavaztak, mi történhetett, talán már nem érvényes a sajtóközleményük?

A Civilzugló Egyesület tiltakozik, a médiához fordultunk. Az interjú iTT megnézhető, sajnos a baloldali média igazi kormánymédia módra, minden megkeresés ellenére próbálja elhallgatni a 400 milliós korrupciót, igazi kettős mérce amit művelnek.

Az alábbi nyílt levélben szólítottam fel a polgármestert, hogy NE ÍRJA ALÁ A SZERZŐDÉST, és közlöm vele, hogy ha megteszi hűtlen kezelés ügyében feljelentést fogok tenni.  (Bár Karácsony szerint Horváth Csaba legalább tudja miért lehet börtönbe menni, de félő mégsem)

 

Tisztelt Polgármester úr,

Csatolva küldöm a legújabb előterjesztések véleményezését. 
A parkolóórák és szolgáltatásvásárlás kapcsán tiltakozásunkat fejezem ki. 
Javalom, előterjesztem, hogy a közbeszerzést érvénytlenítsük, tekintettel a zuglói költségvetésből kivont jelentős összegekre, pl. gépjárműadó, és a főváros parkolási rendelet módosítására. 
Jelzem, a  parkolás nem tartozik a vészhelyzetben sűrgős, halaszthatatlan ügyek közé. Ha a szerződést aláírja kénytelen leszek hűtlen kezelés miatt feljelentést tenni.
Különösen furcsállom és jelzésértékűnek tekintem, hogy az előterjesztést nem a parkolásért felelős alpolgármester nyújtotta be, nyilván nem véletlenül.
Hasonlóan rossz döntésnek tartom, és óva intem, hogy a beruházásokat egyre jelentősebb mértékben a Városgazdálkodási Zrt-vel végeztesse. Mint a kerület működését régóta nyomon követő zuglói lakos és képviselő jelzem, hogy a zuglói  vagyonkezelő cég szabadon engedése, kontrollálatlan költései az elmúlt évtizedekben mindig önveszélyesek voltak az adott  zuglói polgármesterre - pártszinektől függetlenül.  Talán nem tudja, ezért felhívom a figyelmét, hogy a Zrt-t felügyelő alpolgármester és a ZVK Zrt-t igazgató Baracskai Gábor közeli rokonok, sógorok, ezért az objektív felügyelet nem várható el tőle. Sszintén rossz előjel, hogy cég FB-jében nem engedtek be ellenzéki képviselőt, aki esetleg időben jelezhet, ha problémát lészlel.
Kérem, jelezzen vissza mely frakció, mely képviselők támogatták, melyek ellenezték a problémás előterjesztéseket.
Tisztelettel, 
Várnai Lászlóönkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület

 

Szólj hozzá!

Címkék: Tóth Csaba Kupper András parkolás Horváth Csaba Momentum Zugló

süti beállítások módosítása