HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

"Megtartani és nem meghirdetni kötelező" - közmeghallgatás Zugló módra

2023.11.21. 14:09 varnai

A fenti freudi elszólást a polgármesteri kabinet kommunikációval foglalkozó "szak"embere jegyzi, ezzel védekezvén, amikor a Zuglóiak fórumán arról faggattam, hoy az önkormányzat miért nem hirdeti meg az évi egy közmeghallgatását, azaz mintha inkább titkolni igyekezne azt. 

A lényeg: 

November 30-án KÖZMEGHALLGATÁST tart Zugló önkormányzata.

A helyszín a Pétervárad utca 11. A kezdés 17h.

Ez a ciklusban az utolsó hivatalos lehetőség, hogy a lakosság kérdéseket tegyen fel, véleményeket fogalmazzon az elmúlt négy évről, a polgármester és a képviselőtestület döntéseiről, tevékenységéről.


JÖJJENEK EL,KÉRDEZZENEK, MONDJÁK EL VÉLEMÉNYÜKET! 

Kérdezhetnek bármi közügyről: a Bosnyák téri és többi Zuglóban folyó építkezésről, az igért városközpontról, a telek eladásokról, a közterületek állapotáról, takarításról, fűnyírásról, játszóterekről... A beruházásokról, az intézmények, szülői közösségek az óvodák, bölcsődék, szakrendelők műszaki állapotáról, várólistákról... Az önkormányzati házak, lakások állapotáról... a ciklus igéreteiről - bármiről.
Zuglóban a közmeghallgatás intézményének tudatos kiüresítésén már régóta dolgoznak a pártvonalon ideejtőernyőző, majd gyorsan továbbálló polgármestereink. Taulságos visszatekinteni, miként kezelték a közmeghallgatásokon a lakosokat 2011-ben Papcsák, 2016-ban Karácsony és tavaly Horváth Csaba...
A lakosság közügyektől  távoltartása nem egyedi zuglói történés, számos település magát kiskirálynak tekintő polgármestere, amint a vesztét érzékeli, menekül hasonló módszerekkel a lakosság, a számonkérés, a nyilvánosság elől. 

A zuglói polgármester és kommunikációs stábja nem meghirdetni, hanem elhallgatni igyekszik a közmeghallgatást

Mindjárt alátámasztom e sommás megállapításom.
Az önkormányzat évi hozzávetőleg 300 miliót költ kommunikációra. A kabinet és a Zuglói Információs Médiaszolgáltató Kft. Jaksity Kata által irányított két tucatnyi munkatársa készíti  a ZUGLÓI LAPOK-at, üzemelteti a zuglo.hu hivatalos oldalt, a zglmedia.hu oldalt, a kerület hivatalos facebook oldalát a facebook.com/zuglo14 felületet, Horváth polgármester személyes oldalát. Ezen kívül ha a polgármester néha posztol a Zuglóiak fórumán is.







Hogy állításomat alátámasszam vegyük sorra,zugloilapoknov.jpg a számos rendelkezésükre álló felület közül melyiken hirdették meg a közmeghallgatást.

ZUGLÓI LAPOK

 
A kerület évtizedek óta megjelenő, immár csak havi lapja (Horváth szűkítette le kéthetiről havira a megjelenést)   alkalmanként 65.000 példányban nyomtatjuk ki, sokat fizetünk érte, hogy minden postaládába bedobják. Ehhez képest rengetegen, komplett környékek panaszkodnak, hogy évekig nem kapják.
A 28 oldalas klasszikus tűzött újság szerkesztése, írása, nyomtatása, terjesztése évi hozzávetőleg 80 milliós költség, ezzel a médiával  érhetőek el azok, általában az idősebb lakosok, akik nincsnek online.
A közmeghallgatásról, annak időpontjáról furamód nem fért be egy 1/6 oldalas hír a Zuglói Lapok novemberi számának 28 oldalára,  digitálisan ITT végig olvasható.
A kommunikációs hölgy a lapzártával magyarázta a kimaradást. Tehát a hivatalban a.) nem tudják hogy  évi egyszer kötelező a közmeghallgatás, meglepte őket a hír, b.) nem tudták kitalálni mikor akarják a közmeghallgatást megtartani. c.) nem tudják, hogy a saját tulajdonunkban rendelkezésre álló házasságkötő terem mikor üres. d. ) nem tudják mikor ér rá a polgármester. e.) mindezt nem tudják a sáját kabinetjükben összerakni. 
Ehhez képest a polgármesteri onemanshow közterületi fogadóórák előre egy hónappal fel vannak sorolva az újságban.
Szerintem az évi egyszeri törvényileg is elrendelt eseménynek / lehetőségnek a címlapon kéne szerepelnie.  Eközben simán belefér teljes oldalas bulvár portré, a polgármester személyes utcai fogadóóráinak dátumai, számos kevésbé fontos dolog, horoszkóp, keresztrejtvény, Tutanhamon sírja, stb. 

A hivatalos honlap

Eddig , az esemény előtt kilenc nappal vagyunk, a hivataloszuglohu_tovabb.jpg zuglohu_kozmeghallg.jpghonlapon a címlapon, a fő hírek között nem, képpel nem,  csak letekerve,  a hirdetmények között, kattintással olvasható a közmeghallgatás. Amikor az oldalt felkeressük a polgármester személyes "nemzethy konzultációja" ugrik fel. Véleményem szerint ennek helyén kellene a közmeghallgatásnak lennie.

A zglmedia.hu oldal

A Jaksity Kata által kitalált, a zglmedia.jpgklubrádiós / baloldali médiás barátnők szereplését  / kifizetését szolgáló "nem hivatalos" felület címlapján sem található hír a közmeghallgatásról.
Ahogy lejjebb tekerve a közlemények és a többi rovatban sem.
A zgl média miközben a közmeghallgatásról nem ír leginkábbcuki  bulvár beszélgetésekre költi a kerület pénzét. 
Ezeknek a podcastoknak külön youtube csatornát hoztak létre, Jaksity Kata, Szily Nóra, Rangos Katalin, Herskovits Eszter beszélget nem egyszer Zuglóhoz nem, vagy csak igen távoli szálon kötődő emberekkel, Ungár Anikóval, Farkasházi Rékával, Kamarás Ivánnal, Gergely Róberttel.
E helyett én közpénzből a kerület közügyeiről várnék el egy-egy a zuglóiak életét, mindennapjait meghatározó témákról akár több szakmai és különböző oldalon álló politikai szereplőt megszólaltató, tényszerű, a témát körüljáró beszélgetéseket.
Segítek: a kerület telkeinek beépítése, lakópark engedélyezések, közparkjainak, zöldterületeinek állapota, a Bosnyák tér - Városközpont terv, lakásgazdálkodás, a bérházaink állapota, óvodáink, bölcsődéink, intézményeink állapota, a szakrendelők műszaki állapota, orvoshiány -  várólisták, közlekedés, közösségi, autós közlekedés, dugók, a parkolás ügye, a ZVK Zrt. működése, kultúrális intézményeink programjai, stb. stb.

 

A zugló14 facebook oldal

Miután november 17-én, négy nappal ezelőtt, a Zuglóiak zuglo14.jpg fórumán felhívtam a figyelmet, hogy az önkormányzat hivatalos oldalán nincs kint a közmeghallgatás, és egy kabinet kommunikációt intéző hölgy nekiállt megmagyarázni, hogy "ez egy szakma" nem kell kapkodni, időben kell kitenni, - másnap, nov. 18-án került kia hír.
Nyilván nem összefüggésben  posztommal. : )
Jellemzően kérdéseket nov 24-ig lehet feltenni... van hat nap. 

Mára a poszt már lesodródott, hosszú görgetéssel kell megkeresni - ha a közmeghallgatás fontos lenne, akarnák akár rögzíthetnék is legfelül. 
Ezért különösen javaslom, jöjjön el mindenki, akinek van véleménye az önkormányzat működéséről, akinek fontos lakókörnyezete, akit érdekel miként működik a kerület, hogyan költünk el (az adójából) évi 52 milliárd forintot.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr9718263675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása