HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Önkormányzati felületeten sok nagyotmondás - Horváth Csaba lódító kampányba kezdett

2024.01.17. 13:29 varnai

Önkormányzati felületeket használva kezdte meg választási kampányát Horváth Csaba. Azaz folytatta, mert négy éves polgármesteri tevékenysége eddig is legfőképp a magamutogatásban, önreklámozásban merült ki.

A zuglói Lapok értékes hátsó borítóján,  HIRDETÉS oldalán fél oldalon  "Megígértük,betartottuk" szlogennel dicsekszik az eddigi produktumával. Horváth tényleges  2019-es választási igéreteit ebben a cikkben összegzik, leginkább ezen igéretekkel kéne összemérni a teljesítményét.

Hogy nem csak ciklusvégi eredmény felsorolót látunk az abból is nyilvánvaló, hogy nem az "összefogós" koalíció, netán a képviselő-testület kollektív nevében, hanem a saját maga egyszemélyes produktumaként mutatja be az "eredményeket". De  legfőképp mert a neve, portréja mellett ott a választási kampányok hirdetésein mindig megjelenő szavazásra búzdító X.

Így aztán a Zuglói Lapok januári számában mind a címlapon, mind a hátsó borítón szerény személye szemlélhető, illetve belül további három polgármester-portrénak örvendhetnek a személyi kultuszt kedvelők.

Hogy a B4 fél oldalas hirdetést ki, kik fizették még nem tudjuk, ezt ma közérdekű adatban kértem ki. 

A Horváth kampány folytatódik az önkormányzati használatra kapott BKK-s utasvárók önkormányzati "közérdekű információs" felületein is. Ennek a hozzávetőleg 50-100 utasvárós felületnek hirdetési listaára havi 5-10 millió forintra becsülhető.

Hogy az önkormányzati választáson induló más személyek is hirdethetnek-e ugyanezen a felületen, majd kiderül.

A hirdetésekkel, a mellett hogy önkormányzati felületet használnak  egyéni választási célra,  - és ez törénytelen - túl az is probléma, hogy a hirdetésekben legalább felerészt hamis, fél,- gyakran félrevezető információt közölnek a lakossággal.

Nézzük sorra, konkrétan mivel dicsekszik, az eredményt a saját arcámásával magáénak beállítva Horváth Csaba:

horvathb4.jpg

Leaszfaltoztuk a földutakat, ugyanitt kastélyberendezéshez keresek bútort, és törtaranyat is felvásárolok!

A polgármester a teljes utakat felújítva hirdeti, ezzel szemben a 4 kilométer hosszú Nagy Lajos király útjából csak hozzávetőleg kétszáz métert aszfaltoztak újra, a többi maradt kátyús, a Róna utcának csak kb. a felét sikerült rendbe tenni, aki a Kerepesi és az Egressy közötti részen bukdácsol az azt sosem felejti el. Nem mellékes, hogy ezeket az útfelújításokat a fővárosi önkormányzat és nem a Zuglói önkormányzat végezte el és fizette - tehát a polgármester más tollával ékeskedik.

A kerékpárutakat is a főváros bővítette, a Róna és a Vezér út rendebetételkor kerültek igen helyesen leválasztásra, máshol nem készült új szakasz. A zuglói önkormányzat a ciklusban egy forintot nem fordított a zuglói kerékpárúthálózatára. 

"Leaszfaltoztuk a földutakat". Valójában csupán a Kerékgyártó utcát, annak is csak kb. az ötödét, egy 150 méteres szakaszt aszfaltoztak le, a többi kerületi földút maradt, ahogy volt.

Az 1 órás ingyenes parkolást még a Karácsony korszakban vezettük be, a 1,5 órásra bővistése a szoftwer két perces munkát jelentő átállításából állt.

A 11 kis háziorvosi rendelő rendbetételére az állam adott célzottan 850 millió forintot, ebből 650 millióért lettek a rendelők - úgy ahogy, a rendelések közepette - felelújítva. Tehát a Zuglói Önkormányzat a rendelőire a ciklusban lényegében nem költött. Ennél is nagyobb baj, hogy a két szakrendelőnk az elmúlt 4 évben tovább pusztult, egyenként is több milliárdos felújításuk tovább halasztódott, drágult, a műszaki állapotuk tovább romlott.

416877118_810575351112417_886020398470992195_n_1.jpg

Durva lódítás. A valóságban Budapest ciklusbéli legnagyobb zöldfejlesztése a Pünkösfürdői Park, a maga 2 hektárjával, 1,5 kilométeres hosszúságával, számos sportpályájával, komoly játszóeszközeivel, de az Angyalföldön építési telekből (!) kialakított 9300 nm-es,  új tavat is létrehozó park is mind méretében, mind árában (682 millió Ft) sokkal jelentősebb volt a Rákospatak parti 450 milliós, a betonmedencét tóként hirdető zuglói beruházásánál. 

A Varsó utcai teresedés mindössze 300 nm, parknak nem hívnánk, erősen túlárazva lett leginkább letérkövezve. A teresedés a Thököly út 150. alatti korrupciós ügyeskedéssel megszerezni kívánt bolthelyiség előtereként került kialakításra.

Az "Újvidék tér autómentessé tétele" 8 db ideiglenesen kitett fémládával lett megoldva, de még ennek az ideiglenes megoldásnak is - úgy tűnik - több a környéken az ellenzője, mint a pártolója. 

418737521_308050425035241_6210534213691056779_n.jpg

2019-ben, a ciklus elején is már 213 kamera működött, a ciklusban hozzávetőleg 50 új kamera lett vásárolva, ezekkel részben a régi, műszakilag elavultakat cserélték le.

A tüzoltó autó nem volt "új",  a német Piberschlag kisvárosában lett huszonévesen leselejtezve, igaz, még így is 12 milliót fizettünk érte.

417154414_1591137331716932_4265379490471772592_n.jpg

Lényeges fejlesztésre, inventícióra a szociális területen sem került sor, az előző ciklusban már létező támogatások lettek továbbvíve, néhol az inflációt többé-kevésbé követően emelték a jövedemi határokat, bár a szociális területre költött összeg nem követte sem az inflációt, sem az önkormányzat költségvetési főösszegének 10 milliárdos növekedését. Az SNI-s gyerekek támogatása valóban új támogatási forma. A nyári táboroztatás és annak támogatása a rendszerváltás óta folyamatos, a nyugdíjasok úszása pedig 2013 óta létezik, új eredményként felsorolásuk nettó lódítás.

A valódi ígéretek

A polgármester 2019-es igéretei ITT olvashatóak, ezek főbb elemei közül -  zuglói Városközpont megépítése, Zuglói Millenáris kultúrközpont, saját színház megépítése, az Örs vezér tér akadálymentesítése, szociális bérlakás program, CT és MR vizsgálat ingyenes biztosítása, légtérzaj csökkentése...  - nos ezekből az égadta világon semmi nem valósult meg.  

A polgármester bevezette a progamjában nem említett garázsadót.

 

A lényeges stratégiai területeken nem történt semmi előrelépés:

A főbb, egyenként milliárdos közbeszerzéseink (közétkeztetés, zöldterület fenntartás, útfelújítás, parkolás) maradtak egypályázósak, árverseny nélkül ugyanazoknál a haveri cégeknél landolnak a milliárdok.

Nem történt meg egyetlen intézményünk 24 óvodánk, 13 bölcsődénk, 2 rossz állapotú szakrendelőnk, hivatali épületek, nyugdíjas házak közül egynek sem a teljeskörű felújítására. Évente 2-4 épületet kéne ahhoz felújítanunk, hogy az épületek állaga ne pusztuljon le.

A kerület túlépítése tovább folyatatódott.

Számos önkormányzati telek, vagyonelem került eladásra, folytatódott Zugló vagyonvesztése.

A száznál több önkormányzati bérházból egy sem lett felújítva, ezek az épületek ma már a kerület szégyenfoltjai, egészségtelen romok, melyek rossz állapotú, izes, penészes lakásaiban 1000 család sinylődik.

A Kerékgyártó út 150 méteres szakaszán felül került önkormányzati tulajdonú  út felújítására sor,  alig történt szőnyegezés, a kátyúk száma növekszik.

Nem épült új játszótér, nem került sor egy nagyobb közparkunk, játszóterünk teljeskörű felújításra, még egy focipálya sem lett lerekortánozva.

A zöldterületek állapota romlik, a parkok ápolatlanok, koszosak.

A 2000 darabos bérlakás állományunk felújítása nem haladt, a lakbér beszedés nem javult, majd milliárdos a kintlevőség.

A nem lakás célú helyiségek kiadása, a bérleti díjak beszedése nem javult, milliárdos veszteségünk keletkezik a terület hanyag kezeléséből.

A ZVK Zrt. létszáma immár 150+ fő, a vezetőcsere ellenére a cég továbbra maradt pártkifizetőhely, rosszul, átláthatatlanul működik.

Kultúrális területen nem történt semmi, egyetlen köztéri alkotás, szobor, szökőkút, emlékmű sem készült a ciklusban.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Horváth Csaba polgármester

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr1918304091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása