HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

60-15! Fölényes polgármesteri győzelem a közmeghallgatáson!

2022.11.25. 10:44 varnai

Fölényes győzelmet aratott a tegnapi közmeghallgatáson Horváth Csaba polgármester és csapata. 

A tavalyi nyilvános kioktatásoknak és a városközpont tabutémának nyilvánításának köszönhetően idén eleve kevesen látták értelmét eljönni a közmeghallgatásra. A meghirdetés is parádésra sikeredett, a Zuglói Lapok 21. oldalán az apróhirdetések rovatban került elhelyezésre a közmeghallgatás, melyet eleve a megszokott december helyett meglepetésszerűen előrehoztak novemberre. Ügyes.

A 17 órás kezdés pedig garantálta, hogy aki dolgozik, végképp ne is tudjon ideérni. Mindezek következtében mindösszesen tizenhét (17) lakos, két késöbb érkező kivételével kizárólag nyugdíjas vett részt az idei meghallgatáson, ők is megszeppentek a hivatali erődemonstráción. (Azért van még hová fejlődni: a 7. kerületben a rutinos Niedermüller arroganciájával már tavaly elérte, hogy csak három lakos volt rá kiváncsi) 

316660935_803972294233668_4074050187010126263_n.jpg

A foghíjas lakossági széksorokkal szemben hozzávetőleg hatvan embert sorakoztatott fel az önkormányzat: a mezőnyfölényt  polgármesteri hivatal a teljes osztályvezetői gárdájának kiültetése biztosította, bár a közmeghallgatás során egyikük sem szólalt meg, némán fenyegető falanszterként néztek farkaszemet a pár lakossal..

Jobbról a kabinet munkatársak biztosítottak, hátulról a rendészek, az Egészségügyi Szolgálat és a Városgazdálkodási Zrt igazgatói és embereik fogták körbe a megriadt pár lakost. A leghátsó sorban a Fidesz négy képviselője ül, tegnap jelentették be Varga Péter képviselőjük lemondását.

316742340_697507938319664_4347982664585920847_n.jpg

A polgármester nem is vesztegette az időt, hogy az idei eredményeiről beszámoljon. Igaz,  igencsak rövid lista lett volna, hisz beruházás, nagyobb felújítás idén nem történt, a városközpont álma megbukott, az alpolgármesterét már nyilvánosan megfegyelmezte, helyszíni erődemonstrációként pedig Rozgonyi frakcióvezetőnek nem adott szót.

Egyből belevágott hát a lakossági kérdésekbe, rutinosan magánál tartva a szót. Aki nem jött el annak fel sem olvasták a kérdését, majd írásban kap válasz... ha kap. (nekem a fővárosi közmeghallgatáson két éve igértek számokat a zuglói gyalogátkelőhelyek újrafestéséről, azóta is várom)    Pedig akár a képviselőknek, a többi lakosnak is tanulságos lehet, mely utcákban, mely városrészünkben milyen ügyek problémásak a lakosok szerint.

Kormos Kata szóvivő (ilyen státusz sem volt még Zuglóban) búgó hangja helyett most egy felolvasni kevésbé tudó hölgy tette értelmetlen szórakássá a maradék lakossági  kérdéseket.  Már tavaly rájöttek, hogy a lakosoknak a lehető legrövidebb ideig szabad csak mikrofont adni a kezébe, azt még viszontválaszra, ne adj isten véleményük elmondására használnák föl az ádáz benszülöttek. 

Kérdés jött az Öv utca 134. körül hiányzó járdáról, a Thököly út kátyúiról, a balesetveszélyes villamossínről és a Tükörkép műhelyről,  amivel pár éve Szabó Rebekáék sokat dicsekedtek az országos médiában, aztán suttyomban bezárták. 

A polgármester a kellemetlenebb kérdéseket lendületből az alpolgármestereinek passzolta tovább. Rózsa alpolgármester immár rutinos politikussá válva úgy vélte, nincs semmi probléma a csekély számú érdeklődővel, a meghirdetéssel.

Egy láthatóan beszervezett ember a DK alpolgármesterét piszkálta, hogy a városközpontról valjon színt, illetve, hogy a tesz-e a Fidesz feljelentést, mert a Thököly úti DK irodát egy problémás cég/alapítvány bérli. (tipikus Tóth féle provokáció)

Két lakos a Francia úti garázsor elbontásáról, az ottani áldatlan állapotokról, koszról beszélt, felemlegetve, hogy Hajdú alpolgármester tárgyalt a MÁV-al, vélhetően azért, hogy a garázsok helyén fizető parkolókat alakíthassanak ki, skandalumnak titulálva mindezt.  Neki szerencséje volt, hogy a polgármestert - ahogy mondta -  "jókedvében találta", ez mentette meg, hogy föl ne jelentse őt felségsértésért   rágalmazásért. 

Egy nyugdíjas hölgy a Mogyoródi úti sportpályánk előtti parkoló porára panaszkodott.

Egy láthatóag hozzáértő, de munkája miatt megjelenni nem tudó lakos a kerület túlépítéséről kérdezett írásban, írásban kivántak neki válaszolni. Végül nagy nehezen egy hölgynek helyben is hajlandóak voltak megválaszolni a kérdéseket.  Rózsa alpolgármester elismerte, hogy a beépítések miatt sok lakossági panasz érkezik és át is fogják tekinteni az építési szabályzatot. Azt elfelejtették elmondani, hogy a kerületi építkezéseket, a ZÉSZ-t áttekinteni hivatott, általam javasolt munkacsoport létrehozását épp délelőtt torpedózták meg. (decemberben állitólag saját előterjesztéssel állnak elő)  A kérdező javasolta több kerékpárút és újabb közösségi kert létrehozását. Erre az Angol utca 55-61 alatti telkeken kerülhet sor - jött a válasz. De azt már nem mondták, hogy nem a remélt módon, az egész területen, hanem a nemrégiben kivitelezett telekmegosztás okán csak egy kis részen, a telkek jó részét eladnák beépítésre. A beépítéseknél engedett plusz lakászámok engedélyezésével beszedett pénz pedig a működési bevétel sorba kerül, azaz felélhti az önkormányzat.

Egy lakos írásban azt kérte, hogy a kerületi képviselők nyilatkozzanak, életvitelszerűen Zuglóban élnek-e vagy sem. A jegyző szerint a képviselőknek direkte kell feltenni a kérdést, bár most épp ez tette, de a lakos választ mégsem kapott. A képviselők bőszen hallgattak, pedig egy-egy rövid mondattal válaszolhattak volna. 

316751201_1865955607089149_1075397204044093370_n.jpg

A honlapon nyilvános vagyonnyilatkozatainkból érdemes tájékozódni, ezekből legalább annyi kiderül, kinek van ingatlana Zuglóban. Én a magam részéről születésem óta Zuglóban élek, az sem titok, a Gyarmat utca legelején lakom.

A legvégén még befutott egy hölgy aki gyalogátkelőhely kialakítását kérte a Tatai úton, mert a BVSC sportpályáihoz járó gyerekek folyamatosan veszélyben vannak az átkeléskor. Kérését 600 aláírással támasztotta alá, melyért meg is tapsolták. 

Íly módon a kevés lakossal és a frappáns szervezéssel fél hétre le is tudták az éves közmeghallgatást.

Nézőpont kérdése, hogy a 124 ezer lakosból immár csak 17 lakos látta az értelmét, vette a bátorságot, hogy kérdezzen, kioktassák? Netán már csak ennyien kiváncsiak a polgármesterre? Cinikusan még tán azt is feltételezhetjük, hogy mára már csak ennyi probléma maradt, ennyire tökéletes az önkormányzat működése.

Szerintem ez a csekély érdeklődés mindenképp kudarc. A demokrácia kudarca: egy eredetileg fontos, hasznos, demokratikus intézmény kínos színjátékká züllesztése.

Zuglóban a lakosságot elmúlt években teljesen leszoktatták arról, hogy a köz ügyeibe beleszóljon, véleményt formáljon, mert véleményüket akármilyen udvariasan mondják, negligálják, sőt  kioktatják, hülyének nézik őket a lakossági fórumokon, a Zuglói Lapokban hosszú évek óta nem közölnek le olvasói levelet, az ott megjelenő pozitív cikkek, avatások, ünnepségek a lakosság által megélt napi valósággal, a koszos közterületekkel, várólistákkal, stb. köszönőviszonyban sem áll. 

Véleményem szerint a közmeghallgatást tisztességesen kell meghirdetni, pl . a Zuglói Lapok címlapján és nem a 21. oldalán. A 8. kerületben  - igaz azt civil polgármester vezeti, és a Pikó mögött álló civil csapatnak eleve a lakosság bevonása a célja - kerületrészenként és többször tartanak közmeghallgatást. Ha az a cél, hogy a lakosokkal érdemi párbeszéd alakuljon ki, akkor érdemes olyan időpontra tenni a meghallgatást, amikor ráérnek, pl. szombat délelőttre.  De Zuglóban, és számos másik önkormányzatban a városvezetők csak letudandó kötelességnek, évi egyszeri kibírandó vegzálásként élik meg a köz meghallgatását. 

316737376_821372678970297_6668484429395280756_n.jpg

komment

Címkék: közmeghallgatás Horváth Csaba polgármester

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr3817987108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vehicular cyclist 2022.11.29. 21:09:24

Köszönöm a beszámolót! Kezdettől fogva a túlépítési mutyi és a vagyonfelélés volt a stratégia és maradt is. A gazdasági válság korlátozhatja a károkozást, de jobb lenne, ha a zuglóiak ébrednének rá, hogy tenniük kellene ez ellen valamit.
süti beállítások módosítása