HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Fertőzésveszélyes és gusztustalan

2024.08.20. 10:12 varnai

Az elmúlt napokban számos panaszt kaptam lakosoktól, kutyásoktól, hogy a kutyaürülékgyűjtő dobozokat nem ürítik, azok számos helyen túlcsordultak. Az önkormányzat évi 50 milliót fizet a gyüjtők ürítéséért...

A kerület északi részén kéttucatnyi helyszínt magam is ellenőriztem, - ezek közül számos  a polgármesteri hivatal közvetlen szomszédságában volt - a felük volt elfogadhatatlan állapotban. (ha a kerületvezetők rendszeresen bejárnának, vagy netán nem autóval érkeznének maguk is észrevehetnék... nyilván a kifejezetten tüchtig, megjelenésére igényes polgármestert zavarná ha a saját kertje, lakókörnyezete így nézne ki)

A polgármestert és a cégvezetőt levélben kértem az azonnali intézkedésre. 

4ae6ca9a-77da-4540-8efc-cabf9aee57a4_1.jpg

aba2d69c-5c69-4e64-b32b-0eea7415b24d.jpg

A polgármesternek, cégvezetőnek írt levél:

László Várnai varnai.laszlo14@gmail.com

Mellékletek9:40 (14 perccel ezelőtt)
címzett: hu; jegyzo; polgarmester; bernula.istvan.bertold; Hadházy; Rózsa; Róbert; varosuzemeltetes; Baranyai
Tisztelt polgármester úr, jegyző úr, cégvezető úr!
Az elmúlt napokban számos lakótól kaptam panaszt, hogy a kutyürülékgyüjtők tele vannak és ezt jelezték a hivatalnak. A probléma nem oldódott meg, sőt súlyosbodott. Tegnap egy gyors bejárással  kerület északi részén lévő gyüjtőket néztem meg és döbbenetes állapotokat találtam.  Az általam megnézett kéttucatnyi doboz fele volt súlyosan kicsordúlva.
A büzlő, legyekkel borított zacskók elborítják  a gyüjtőket és a földet, fertőzésveszélyt is okozva, a látványról, szagról nem is beszélve. A kerület többi része is ilyen állapotú?
Határozottan kérem, hogy a gyüjtőket még a holnapi munkanapon, augusztus 21-én ürítsék ki, a környéküket tisztítsák meg.
 
Kérem tájékoztassanak, mikor történt utoljára ürítés, a kutyások szerint kimaradtak a rendszeres ürítésekből alkalmak. Igaz-e ez?
Bizonyos gyűjtőhelyek túlcsordulása rendszeres, itt két láda működtetése, esetleg gyakoribb ürítés szükséges.
Válaszukat és intézkedésüket várva, tisztelettel,

Várnai László
önkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület

979e4822-0ff4-4927-875c-ae9cf8f9cd06.jpg

6c710173-152b-45d6-b5ea-cbe76cd430d6.jpg

29b2dbc6-4f67-4348-b134-443e184dae37.jpg

5a63fac8-4dec-4001-bd1d-4b4b23b61520.jpg

829705f9-8795-4cf1-96de-f963a9ba3e5c_1.jpg

13cefcfa-aea4-43f5-8c8d-8a4014f6c0be.jpg

Szólj hozzá!

Zöldterület fenntartás Zuglóban - a Zuglói Zrt. válaszol

2024.08.15. 14:13 varnai

Az elmúlt hetekben folyamatosan jöttek a lakossági panaszok  a kerületi zöldterületek állapotáról, a felhalmozódó szeméthalmokról, elhanyagolt közterületekről, a kánikulában nem működő közkutakról.

340fcf0d-6a42-47d4-8e43-49bfac0f5c30.jpg

Használhatatlan közkút  a Bosnyák téren... Tegnap több, mint 35 fok volt, 3. fokú hőségriasztás van, de a Bosnyák téri ivókút nem működik, ahogy a Rákospatak parti kutyafuttatóhoz kihelyezett kút sem. Abszurdum.

840b7971-4216-4680-9eaf-19e67450320d.jpg

Az Amerikai út - Korong utca sarkán hetek óta zavartalanul növekvő szeméthalom. Szemét szemetet vonz, a zsákok már kidőlnek az úttestre... A halmot én is, a kerületgondnok is hetekkel ezelőtt bejelentettük a Zuglói Zrt. Városüzemeltetési osztályának.

Augusztus elején két  nagyobb kört mentem a kerületben, hogy ne csak a saját szűkebb környezetem tapasztalataiból induljak ki. Az általam személyesen is tapasztalt konkrét heyszínek ügyében írtam a Zuglói Zrt-nek. A cég a múlt héten válaszolt. A legtöbb esetben hárítanak, mindenki más a felelős.

Megkeresésére az alábbi választ tudjuk megadni a Zuglói Zrt. Városüzemeltetési osztálya részéről: 
Polgármester úr kérésére a közterületi fák öntözőzsákkal való ellátása 2023 óta történik, az egységár (mely tartalmazza az anyagárat és a kihelyezést is) a szerződéses partner ára.

A   Róna utcai útfelújítás kapcsán telepített fák öntözését nem a Zuglói Zrt. Városüzemeltetési Osztálya végezteti, a 2022-ben telepített fákat nem adták át üzemeltetésre.
Vélhetően a  fővárosi beruházás keretében végzett munka kivitelezőjének kellene gondoskodni a fák utógondozásáról, az esetlegesen kipusztult fák garanciális cseréjéről.
A fák állapotára vonatkozó észrevételt - további intézkedés céljából - Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Várostervezési Főosztály Tájépítészeti Osztály Zöldinfrastruktúra-kezelési Csoporthoz továbbítjuk.

Az Ilosvai Selymes tér lezárásáról a Zuglói Zrt. Városüzemeltetési Osztálya nem rendelkezik teljes információval. Tudomásunk szerint a Polgármesteri Hivatal Főmérnökségének Pályázati Osztálya koordinálja a projektet.

A Rákospatak utcai kutyafuttató területén nem a kerületi zöldfelület-fenntartás keretében történt a jelenleg száradó fiatal fák telepítése, az ültetést egy építőipari beruházó cég végezte a  XV. kerület környezetvédelmi hatósága által előirt fapótlási kötelezettség teljesítéseként 2022-ben.
Azóta több alkalommal érkezett lakossági panasz a száradó fákkal kapcsolatban, amit az engedélyező hatóság felé továbbítottunk, így időközben már több elpusztult fát kicseréltek. Legutóbb idén májusban kerestük meg a problémával a fakivágási engedélyt kiadó XV. kerületi Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztályát.
Az érvényben lévő szabályozás  értelmében, ha a fák a pótlásuktól számított második vegetációs időszak kezdetén – vagy azt megelőző évben – nem hajtanak ki, a pótlás eredménytelennek tekintendő, és az engedélyező hatóság elrendeli az újabb pótlást.
A Zuglói Zrt. Városüzemeltetési Osztálya hatósági feladatokat nem lát el, a pótlás elvégzésének és a fák eredésének ellenőrzésében az engedélyező hatóság az illetékes.
A jelzett területen a Zuglói Zrt. Városüzemeltetési Osztálya 4 fát telepített, ezek közül 1 nem eredt meg, ennek garanciális cseréje 2024 őszén várható.

Az itt található ivókút beüzemelése a Fővárosi Vízművekkel folytatott engedélyeztetési eljárás után lehetséges, ez jelenleg is folyamatban van.

A jelzett területeken a fenntartásunkba tartozó parki szemetesek ürítése jelenleg szerdán és pénteken történik.

A patak partján a revitalizált szakaszon található fák cseréje - amennyiben garanciális -  pótlásra kerül.

A patakparti tó/medence fenntartása nem tartozik a Zuglói Zrt. feladatellátásába, ez jelenleg a Polgármesteri Hivatal Főmérnökségének feladata.

A Mogyoródi úti sportpálya előtt található ivókút vízbekötésének rendezése folyamatban van. A Zuglói Zrt. csak nemrég kapta meg az erről szóló eseti megbízást a Polgármesteri Hivatal Főmérnökségétől.

A ceruzás játszótéren a lefolyó takarítása, valamint a pad javítása iránt intézkedtünk.

Az Örs vezér terének felújítása során a tervezett keretösszeg, a helyszín szűkössége illetve közművekkel terheltsége nem teszi lehetővé nyílt vízfelület kialakítását.

A Zuglói Zrt. nem hatósági szerv, magánkertek kialakítására ráhatása nincs.
 
Tisztelettel:
Novák Róbert
szakmai titkár, Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.

 

Az 530 öntözőzsák ügye

Az osztályvezető tájékoztatása alább olvasható:

Kerületünkben 2023-tól kezdtük el használni az öntözőzsákokat, jelenleg közel  530 db kerületi fenntartású fiatal fán van ilyen zsák.

Az öntözőzsák ára jelenleg kihelyezéssel együtt: nettó 16.000.-Ft/db

A zsákokból a  vízmennyiség nagy része az első 2-3 órában kicsepeg, a maradék pedig 5-8 órán belül ürül ki, a zsákokat hetente 1-2 alkalommal ajánlott feltölteni. 

A négy évnél fiatalabb telepítésű  fák öntözése a vegetációs időszakban  heti gyakorisággal, alkalmanként 60 liter vízzel  történik. Idén tavasszal összesen 1670 db utcai sorfa és parkfa  öntözését  rendeltük meg, amit a vállalkozónk lajtos kocsival hetente végez. 

A zöldfelület-fenntartási keretet figyelembe véve sajnos  nincs lehetőségünk ennél gyakoribb öntözésre, így az öntözőzsákokat is heti egy alkalommal tudjuk feltölteni. 

(A Róna utcai, illetve  a Vezér utcai útfelújítás kapcsán is történt öntözőzsákos fatelepítés, ezek öntözését  a főváros végezteti.)

Az 530 öntözőzsák darabonként nettó 16.000 Ft-ért megvásárlása a Deergardentől 10.769.600 Ft-jába került a zuglói adófizetőknek. 

Ehhez képest egyetlen kattintással 10-es kiszerelésben találni darabonként 4356 Ft-ba kerülő zsákot. Egy 500+darabos tétel esetében pedig bizonyára még sokkal olcsóbb darabárat is elérhetünk. 

Tehát a Kertlap Webáruházban már 2.308.680 Ft- ért  hozzájuthattunk volna az 530 öntözőzsákhoz. 

Ha a kihelyezés munkáját is hozzászámítom mmég akkor is brutális, kb. háromszoros-négyszeres árú túlárazás erősen korrupciógyanús. ontozozsak.jpg

 

 Az a hír járja, hogy a zöldterület fenntartásra 2024-re meghatározott 1 milliárdos keretösszeget sikerült elkölteniük az év feléig. Ez, ha az öntözőzsákos túlárazást nézzük nem is csoda. És hát a fűnyírások száma, a teljesítésigazolások valóságtartalma utólag már nem is  ellenőrizhető. A hanyag-hűtlen kezelés, és ezzel párhuzamosan a sok megrendelés is simán elképzelhető, hisz a választási időszakban a polgármester újraválasztási kampányának részeként sosem látott rend, fűnyirás, takarítás, virágültetés zajlott a kerületben.

Most ennek böjtjét éljük meg, mármint mi itt élők, mert a polgármesterünket Zuglóban közterületen a választás óta nemigen látni. Bár az önkormányzat vezetése a június 9. és október 1 közötti időszakban a jelenlegi kerületvezetés, Horváth polgármester, Hajdú és Horváth alpolgármesterek kötelessége lenne, a fizetésüket legalábbis felveszik.

A keret elfogyása és az elnem szállított szemét és a durván túlárazottan beszerzett öntözőzsákok  ügyében írásos kérdéseket küldtem a Zrt-nek.

 

 

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása