HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

2022 Zuglóban

2023.01.01. 17:44 varnai

Év végén mindig érdemes visszatekinteni. Számba venni, mlyen fejlesztések történtek kerületünkben, milyen témák uralták az önkormányzati döntéshozatalt, borzolták a lakosság kedélyeit.

A Civilzugló Egyesület 2022-es tevékenységéről, előterjesztéseiről, bár részben említem azokat, külön blogposzt készül.

 

A városközpont és a Bayer építkezés

Vitathatatlan, 2022-t uralta  a Bosnyák térre tervezett Városközpont és Bayer építkezés körüli vita.  2021 novemberében egy helyben prezentált anyaghoz kért elvi támogatást a polgármester, ezt a testület minden tagja  - kivéve a Civilzugló Egyesületet -  megszavazta. Egyesületünk, tekintettel a beruházás urbanisztikai jelentőségére és a tizmilliárdos hitelfelvételre helyi népszavazás kiírását javasolta, de ezt, megmutatva mennyire tartják valóban fontosnak a lakosság bevonását, minden párt leszavazta. Problémáink a beruházással és a népszavazásra javasolt kérdéseink ITT olvashatóak.

A tervezett 31ezer nm-es, 3in1 épületről, a polgármesteri hivatal - piac - szakrendelő épületkombóról egy december végi fórumon a lakosság mondta el sommás véleményét (érdemes elolvasni a Telex tudósítását) a , januárban pedig a piaci árusok.  A decemberi hivatalos közmeghallgatáson a polgármester megtiltotta hogy a lakosok a városközpontról kérdezzenek.

271436887_701850644136102_2533729480840844515_n_1_1.jpg

A január 13-i fórum. A piaci kereskedők számos a piac működését alapvetően meghatározó kérdést tettek fel, a lakossági és dolgozói parkolással, az árufeltöltéssel, ideiglenes piaccal kapcsolatban. Leginkább kitérő válaszokat kaptak.

A polgármester ezután februárban, márciusban is hadid_ujsag1_1_1.jpga testület elé próbálta hozni a 430 millióra becsült kiviteli tervek  közbeszereztetésének kiírását, de miután a koalíciós partnerek addigra már érzékelték a lakossági hangulatot ehhez már nem volt meg a testületi többsége.

A polgármesteri kabinet által kiadott Zuglói Lapok extra, szines-szagos propaganda lap, mely összemosva mutatja be az önkormányzati és a magánberuházást. Az újságot, mint kiderült, a Bayer Contruct Kft. fizette.

Teljesen abszurd lett volna 430 millió forintért részletes kiviteli terveket készíttetni, úgy hogy közben a 20-30 milliárdos beruházás financiális háttere egyáltalán nem tisztázott. 

A polgármester  az ellenvéleményeket lesöpörve, meg nem hallva tovább erőltette az álmát: először egy sugalmazó kérdéses közvélemény kutatással, majd egy 10 millióba kerülő "zuglói konzultációval" próbálkozott. A nemzeti konzultációkat megszégyenítően bárgyún sugalmazó kérdések és a tízezer visszaérkező egyforma X-ekkel kitöltött ív még nevetségebbé tette a próbálkozást. Az egyre kínosabb erőlködés során mind többekben felmerült a gyanú, miért erőlteti ennyire a Bayer projektet Horváth Csaba és Tóth Csaba és az MSZP? Az nem volt kérdés, hogy a NER oligacha kiemelt beruházássá tett építkezését miért kötelező a helyi Fidesznek támogatni. 

 Az önkormányzat - Victora Zsolt, a DK előterjesztéseivel, a Momentum  és a Civilzugló szavazataival áterőltetve - számos perben, többek közt az alkotmánybíróságon támadta meg a beruházást, a Civilzugló Egyesület  pedig a Védegylettel közösen a jogtalanul kiadott építési engedély, a környezeti hatástanulmányok hiánya miatt indított pert. A beruházó eközben mit sem izgatva magát nagy ütemben építkezik tovább.

 

Hadházy Ákos lett Zugló parlamenti képviselője

Tavasszal a parlamenti választás borzolta a kedélyeket.  Hadházy Ákos, ahogy az várható volt, nagy fölénnyel megnyerte az egyéni körzetet. Az igazi csata már a 2021 őszi előválasztáson eldőlt, ahol a Momentum jelöltjeként, a Civilzugló Egyesület támogatásával induló, végül a Kétfarkúsok támogatását is kiérdemlő Hadházy Ákos fölényesen győzte le az MSZP, Párbeszéd, az LMP, a Demokratikus Koalíció és a Jobbik támogatásával újrázni próbáló Tóth Csabát.

elovalasztas.jpg

Előválasztási kampány a Bosnyák téren: Rózsa András a Momentum alpolgármestere, Hadházy Ákos a jelöltünk, Márki-Zay Péter az MMM miniszterelnök-jelöltje és én, a Civilzugló Egyesület elnökeként. 

Hadházy végül nem ült be a Momentum frakciójába, független képviselőként végzi munkáját.

 

 Az Ökoház,  mint pénznyelő

A tavasszal több testületi ülésen tárgyaltuk a E-Co Housing projekt sorsát. Ekkorra már nyilvánvaló volt, hogy a Gizella utcai 28 lakásos szociális bérház sosem fog megvalósulni, és végül egy Mexikói úti romos bérház tatarozásává silányul az eddigi "fantasztikus sikerként" beharangozott projekt. (lásd Népszava cikk) A kapott 1,5 milliárd forint harmadát ekkora már elköltötték az irracionális tervekre, a konzorciumi partnerek konferenciáira, kommunikációra, utazásra, önfényezésre. De még ahhoz is, hogy a 14 lakásos házat rendbe tudjuk tenni az EU-s 1 milliárdon felül további 185 millió forintot, a 2022-ben üres önkormányzati lakások felújítására szánt összes pénzt ebbe az épüetbe kellett beforgatni.

meikoi11.jpg

Decemberben az eddig nem látott költségekre további 364 millió forintot kértek az épület befejezésére. Ekkor már egy vizsgáló bizottság létrehozásáról is döntöttünk. Külön pikáns, hogy az ökoház ötletgazdája, felelőse Szabó Rebeka alpolgármester eközben angolosan odébb állt, listás helyen bejutott a parlamentbe, a felelősséget nem vállalva egy 500 milliós lyukat maga mögött hagyva a költségvetésben.

 

 Tóth úgy ment, hogy maradt

toth_horvath.jpgFebruárban a Központi Nyomozó Főügyészség a parkolás kapcsán elfogadott kenőpénzek miatt befolyással üzérkedéssel meggyanúsította Tóth Csabát és Horváth Csabát is, de most már gyanús a csend, talán kiegyeztek, talán hamis volt a vád, talán csak az önkormányzati választásra tartalékolja az ügyet a fidesz.

Tóth Csaba és Horváth csaba informális megbeszélést tart egy belvárosi kévézóban.

Tóthot a zuglói MSZP szeptemberben a kerületi pártirodák önmagának privatizálása ellenére újra elnökévé választotta.  A Thököly úti irodaház eladása ügyében rendőrségi nyomozás is indult.

Ennek ellenére a nyár folyamán az is kiderült, bár a kerületet tíz éven át uraló Tóth Csaba az előválasztási megszégyenülés után a visszavonulásáról beszélt, de valójában maradt, sőt aktívabb mint valaha. Szeptemberig csendben megtartotta az országos pártelnökségben betöltött helyét, és maradt a kerületi MSZP elnöke. Továbbra is megtartotta befolyását az önkormányzatban, uralván a négy fős MSZP frakciót és a polgármestert is. A Szabadeuropa.hu remek tényfeltáró anyagot írt a helyzetről.

 

 Júliusban Victora Zsolt jelentette be, hogy miután kizárták a Kutyapártból független képviselőként folytatja a munkáját. Zsolt az elmúlt évben számos komoly és több vicces előterjesztést adott be, hogy a Bosnyák téri Bayer építkezést gátolja, de a többségüket a képviselő-testület leszavazta.

 

Háborúság a Zrt. fölötti kontroll, az igazgató posztja kapcsán

Májusban a testület változást akaró részében végre megszületett az elhatározás a Városgazdálkodási Zrt igazgatójának Baracskai Gábornak, aki nem mellesleg Hajdú Flórián Mszp-s gazdasági alpolgármester sógora volt, a leváltására. (6 milliós végkielégitéssel távozhatott...)  Februárban elkészült a Zrt. működését átvilágító külsős tanulmány, mely a Zrt. müködését eufemisztikusan "korlátozottan megfelelőnek" találta, de furamód csak április végén  került a testület elé, ebben az anyagban számos kemény megállapítás szerepelt. Horváth  polgármester  vétózott, és mindent megtett, hogy az új, DK által javasolt igazgató kinevezését megakadályozza, végül szeptemberig sikerült húznia a kinevezést.  

A cég felügyelő-bizottsága 2021. decemberében újult meg, ( a Civilzuglót gondosan nem engedik be az Fb-be) Az Fb. hat vizsgálatot is indított az év folyamán, ezek haladását lassította, hogy a szocialisták elérték az Fb. elnök kicserélését, de a vizsgálatok egy év után sem zárultak le, vagy legalábbis nem kerültek a képviselő-testület elé.

 

 Párbeszéd ki, egy új fideszes be

Szeptemberben megtartották az időközi választást322823746_3352645174993991_7048631381070338632_n.jpg a 9. körzetben ,miután Szabó Rebeka Párbeszédes alpolgármester a parlamenti dupla fizetésért lemondott az alsórákosiak képviseletéről. A Párbeszéd új jelöltjét a Momentum, a DK, és az MMM támogatta, a kerületi MSzP fedőszervezetén az Összefogás Zuglóért Egyesületen keresztül saját jelöltet indított, míg a Civilzugló Egyesület dr. Keczéry Attilát a helyi körzeti orvost támogatta. 

A kampány során érezni lehetett a lakossági szimpátiát, ezért nyílt levélben javasoltuk, hogy az ellenzéki pártok a kudarc helyett támogassák a sokkal ismertebb civil jelöltet. Erre nem voltak hajlandóak. Amitől tartottunk bekövetkezett: a sok párt által támogaott párbeszédes jelölt 38%-ot, míg a Civilzugló Egyesület által támogatott Keczéry doktor 21% kapott, a Fidesz pedig 40%-al, 70 szavazattal megnyerte a körzetet. Ez a testületi arányokon érdemben nem változtatott, de talán a jövő koalíciós tárgyalásaira nézve több bölcsességet eredményez. A testületbe bekerült Juhász-Pintér Pál, decemberben pedig  a Fidesz Varga Péter doktort cserélte ki a fidelitaszos Bőjthe Péterre.

 

Tüntetés a Bayer és a Dűrer beruházások, a kerület túlépítése, a zöldterületek beépítése ellen

Október elsejére tüntetést szerveztünk a gyorsan épülő Bayer és a többi a kerületnek ártó építési beruházás ellen. A demonstráció szervezéséhez a Momentum és a DK is csatlakozott, hozzávetőleg 500 fő jelent meg az esős idő ellenére. 

 322778887_686082076324190_4819894882174430051_n.jpg

Felszólalt Borsay Attila építész, Hadházy Ákos, Rózsa András és Victora képviselők és  én, a Civilzuglót képviselve. A beszédem itt nézhető vissza. A  polgármester is kierőltette, hogy felszólalhasson, de a második színpadra törését már kifütyülték.

 Októberben Horváth Csaba új fronton próbálkozott, a fővárosi közgyűlés elé vitte a Városközpont tervét, de ott a DK támogatásának hiányában az nem ment át, ahogy a zuglói képviselő-testületben sem.  A polgármester bosszúból/ fegyelmezési céllal elvette a Dk-s alpolgármester, Horváth Zsolt jogköreit. Egy hónappal késöbb kibékültek, de a DK nem kapta vissza a sport területét, azaz az évi 220 millióból gazdálkodó Sport Kft. fölötti diszponálás jogát. 

 

Az utolsó percben, pályázat nélkül meghosszabbított 1 milliárdos zöldterületi szerződés

Decemberben sürgősségi előterjesztéssel került elénk a kerület lejáró évi 1 milliárdos zöldterületi szerződésének meghosszabbítása. A módszert már százszor eljátszották, (pl. az útépítésekkel, a közétkeztetés milliárdos szerződéseivel. Az utolsó percben hozzák be a lejáró szerződést, majd időprésre hivatkoznak. Már nem tudunk kiírni új közbeszerzést, azaz meg kell hosszabbítani a meglévő céggel a szerződést. A zöldterületes munkát egy évtizede egyedüli pályázóként a Deergarden Parkfenntartó Konzorcium "nyeri", azaz egy évtizede nincs árverseny...  Ráadásul nem sok köszönet van a munkájukban, a kerület zöldterületei igencsak ápolatlanok. A két évvel ezelőtti közbeszerzés során is egyedüli pályázóként nyertek, a testület kifejezetten kérte, és a polgármester igéretet tett, hogy megvizsgálják a szerződésből a legnagyobb falat, a kaszálás 600 milliós munkájának saját erőből elvégzésének lehetőségét. Ezt a vizsgálatot két éven át szabotálták el. A Civilzugló Egyesület ideiglenes vizsgáló bizottság létrehozására tett javaslatot, de ezt csak a Momentum támogatta. A szivüknek nem véletlenül kedves cég titkosszolgálatok embereiig, Tasnádiig és Molnár Zsolt feleségéig vezető tulajdonosi hátteréről remek oknyomozó cikket írt a szabadeuropa.hu. 

----------------------------

Az éves összegzés fontos része, hogy mire szán pénzt a testület, a polgármester és mire nem.

Önfényezésre jut

Az év folyamán sorra derültek ki a fölösleges költések, pl. a polgármester médiamegszólalásainak megvásárlására havi milliós összegeket költöttek, nemrég kerüt nyilvánosságra az évi 6 milliós ATV szerződés, Fiala, Klubrádió szerződés. Janicsáktól kultúrális koncepció megrendelésére 2 milliót,  közvélemény kutatásokra 50 milliót szántak. 

Miután a polgármester másfél évvel a szavazás előtt bejelentette, hogy indul a pozícióért szinte mással sem foglalkozik ő és a kabinet, mint a polgármester népszerűsítésével, lakosági találkozók szervezésével, osztogatással, és annak publikálásával.

atv_horvath.jpg

A kerületi médiacégre, leginkább önfényező propagandára 2022-ben évi 220 milliót költöttek, miközben a PR cikkekkel teli Zuglói Lapok a lakossághoz  gyakorta el sem jut.  Hogy a kerületi kommunikációval baj van, azaz leginkább a polgármester dicsőítését szolgálja abból is látszik, hogy áprilisban  elfelejtették megrendezni a hosszú évek óta megrendezésre kerülő Korong utcai Verspikniket, októberben üres széksorokkal rendezték meg  a Zugló díszpolgára ünnepséget, és idén elfelejtették a Fehér Karácsony rendezvényt is, ahol az intézményi, hivatali vezetőket szoktuk vendégül látni.  A lakosságot pedig már úgy tűnik tudatosan nem hívják meg sem a március 15-i, sem az október 23-i koszorúzásokra és egyéb rendezvényekre.

 

Eközben mi nem történt, mire nem költöttek Zuglóban 2022-ben?

Az év folyamán jelentősebb intézményi felújítás nem történt.  Sokszor leírom, az önkormányzatnak 63 intézményi épülete van, óvodák ,bölcsődék, orvosi rendelők, azaz évente 3-4 épület nagy felújítását el kéne végeznünk. 

A kerület 106 önkormányzati bérházából szintén nem lett egy sem felújítva, de még egy komolyabb tetőjavítás sem történt. Ezeknek a rossz állapotú épületeknek a műszaki állapota egyre kritikusabb, egészségtelen, penészes, folyosó végi Wc-s, energiafaló lakásokban több, mint 1000 család él. 

323003223_1459423651249702_7325481790335397345_n.jpg

A Nagy Lajos király útján álló bérházunk. Az üres lakások bedeszkázása az egyetlen cselekvés.

Miközben a polgármester az új városközpont álommal volt elfoglalva újabb három évig nem történt semmi a meglévő két szakrendelővel, pedig azok romló műszaki állapota egyre kritikusabb. A Civilzugló Egyesület még tavasszal tett előterjesztést, hogy a Zrt. készítsen egy átfogó beszámolót a rendelők műszaki állapotáról, az orvosok és szakdolgozók létszámáról, és a várólistákról.  Ez decemberben került a testület elé. 

A kerületben nem történt idén önerős közterületi rekonstrukció 322819704_1193438811601357_6092534654592880341_n.jpg

A beigért parkfelújítások 2019-es választáskor kitett propaganda táblái csendesen rozsdásodnak a Rákosmezei téren, az Egressy téren, az Ungvár utcai lakótelepen és a Zsálya parkban is.

A Kerékgyártó utca egy rövid szakasza az állami földutas pályázatból lett megcsinálva. 

A Vezér út rendbe tétele pedig fővárosi beruházás, oda tündérkert, fák ültetése pedig a Civilzugló Egyesület projektje.

 322810800_717435439691774_4571005835319790051_n.jpg

 

 

 

 A kerület túlépítése - NER bizniszek és az engedményes mértékes üzlet

A kormányközeli vállalkozók a nemzatgazdaságilag323172486_3294963497410235_365766841263207138_n.jpg kiemelt beruházás törvényt kihasználva ma már minden kontroll nélkül építkeznek szerte az országban. Zugló legszebb villanegyedét Istvánmezőt Garancsi istván nézte ki magának, és a Liget sarkára, az Abonyi utca historizáló villái közé egy hatalmas nyolc szintes iroda és lakóház komplexumot húzott fel. A zuglói önkormányzat 250 milliós településrendezési szerződéssel legitimálta az épületszörnyet.

A Dűrer beruházás: nyolc szinten több tízezer négyzetméter

Az önkormányzati károkozás

Az elmúlt évben  sorra kerültek a képviselő-testület elé az engedményes mértékes településrendezési szerződések. A 2020-ban az új főépítész által írt új építési szabályzatba ugyanis bekerült egy kiskapu: főépítészi javaslatra a beruházók eltérhetnek az építési szabályzattól és egy adott telekre több lakást is építhetnek, az önkormányzat pedig a plusz lakásonként átlag 2-3 millió forintot kér és kap. A kisebb telkeken jellemzően 2-4 lakás helyett 4-9, míg a nagyobb telkekre kerülő társasházaknál tucatnyival több lakás engedélyeznek. Ezzel  lassan de biztosan növelik a zsúfoltságot, rövid távú anyagi haszonért tönkre teszik Zugló  kertvárosias, családi házas jellegét. 

nagy_lajis142_1.jpg

 A Nagy lajos király útja Thököly út sarkára engedélyezett 55 lakásos épület. A'90-es évek otromba dizájnja. 

A Gizella út 24-26 telekre pedig a lehetséges 92 helyett 45 lakással többet, 137 lakást engedélyeztek. El kell képzelni milyen dugókat fog ez okozni az egirány egysávos utcában. Igazi börtönkaszárnya épülhet a Zászlós utca Mogyoródi utca sarkán ahol a telkek szinte 100%-os beépítését engedve 50 lakással többet, egy 248 lakásos házmonstrum építését engedélyezték.

Két építkezés egyelőre sikerült megállítani, bár többször is próbálkoztak, hogy a testületen a bizniszt átvigyék. A Bosnyák utca 5. esetében a földszintes műemlék épület mellé terveztek hatemeletes tűzfalat, míg az Uzsoki utcában a helyi védettségű villák közé került volna egy 40 lakásos társasház. bosnyak_5_homlokzat.jpg

Hogy a káros folyamatot megállítsuk novemberben egy Építészeti Munkacsoport létrehozására tett a Civilzugló Egyesület javaslatot: elismert építészek tekintették volna át a kerület urbanisztikai folyamatait, és a hatályos építési szabályzatot, és a márciusi testületi ülésre egy javaslatcsomagot fogalmaztak volna meg. Ezt a testület minden pártja elutasította. 

A decemberi ülésre a Momentum visszahozta az ötletet, bár jelentősen felhigított formában. Egy Urbanisztikai munkacsoport jön létre a Városrendezési Bizottság keretein belül, a főépítész, a tervtanács 22 tagja, a bizottság 7 tagja, a képviselő-testület 22 tagja, és hét delegált építész részvételével. Szkeptikus vagyok, hogy egy ekkora, eltérő érdekekkel rendelkező grémium bármi konkrétumot meg tud fogalmazni, ráadásul nincs is konkrét határidő... 

 

 

Szólj hozzá!

További 364 millió az Ökoházra? - a decemberi testületi ülés előterjesztései

2022.12.13. 15:13 varnai

54 előterjesztés sorakozik a december 15-i testületi ülés napirendjén. Az előterjesztések a govcenteren ITT olvashatóak el.

Az első napirend egyből egy egy éves csúszásról tudósít. A Körvasútsor, Cserebogár utca, Ráskay Lea, Holics és Zászlós utca eddig földes részeinek leaszfaltozására kaptunk kb. 210 millió forintot, a munkának idén dec. 31-ig el kellett volna készülnie. Az új határidő 2023. dec 31. 

kt_meghivo_2022-12-15_1_-1.jpg

4. Az igazgató beszámolóját érdemes elolvasni, én arra lettem volna kíváncsi, hogy a februári átvilágítás sommás megállapításaiból, (pl. a felesleges ügyvédi szerződések, magas létszám, a feladatok kiszervezése) mit sikerült mostanra megoldania, hány szerződés került megszüntetésre?

Az 5. napirendben szereplő bérpótlékra a Civilzugló Egyesület már 2015-ös költségvetés során tett javaslatot tett, mert a fizikai dolgozók bére már akkor megalázóan alacsony volt,  2019-ben pedig, amikor az ovónők elvándorlása a szomszédos kerületek által adott bérpótlékok miatt kritikussá vált, ( az intézményvezetők segítségkérő levelét elhallgatta a zuglóiak elől a kerület vezetése, médiája ) az ovódapedagógusok bérpótlékára tettünk javaslatot. Ehhez képest csak egy évvel késöbb vezették be, amikorra már az óvodapedagógusok több mint 10%-a elment. Rengeteg rutinos ovónőt vesztettünk el. A mostani előterjesztés 2023 márciusáig biztosítja a pótlékot.

kt_meghivo_2022-12-15_1_-2.jpg

 

A 8. előterjesztés döbbenetes. A hangzatos nevű E-Co-Housing projektről közmédia szintű egész oldalas termelési riport jelent meg nemrég a Zuglói Lapokban, de az építkezés új, még 364 milliós további pénz igényéről valahogy nem volt benne említés.

img_0699.jpg

Immár két milliárd forint ment el az "ökoházra". A projektből évekig megélő rengeteg konzorciumi partner és szakértő, körutazó politikus ennyiből akár fel is is felépíthette volna. Beleillhet a Hadházy Ákos által joggal vizsgált EU-s pénzszórások közé.

A gondosabban figyelők tudják, az EU-tól 1,5 milliárd forintot kaptunk egy új 27 lakásos környezettudatos szociális bérház építésére a Gizella utca 14-16. alatti üres telkünkön, melyen kívül az önkormányzat egyéb anyagi hozzájárulást nem adott - volna. Három év tervezgetés, sunnyogás, új épület beleszuszakolásának kisérletete után a mestergerendából fogpiszkáló lett: egy meglévő, Mexikói út 11. B alatti bérházunk tatarozására futotta, de még arra sem jutott elég, mert a pénz majd felét mostanra elköltötték a hagymázas tervekre, online konferenciákra, önmarketingre. A 1,5 milliárdból mostanra csak 857  millió maradt, ezért 2022-es költségvetésből az összes, a meglévő lakásaink felújítására  elkülönített pénzt, 158,5 millió forintot át kellett csoportosítani az "ökoház" , a 14 lakásos romos ház tatarozására. A lakhatási tanácsnok Vida joggal ellenezte az átcsoportosítást, hiszen az elvett összegből 50-80 üres lakást kiadható állapotba lehetett volna hozni.

Most további 364 millió forintot kérnek, mert újabb költségek merültek fel, azaz a műszaki felmérés nem vol tökéletes. A kudarcos projekt gazdája Szabó Rebeka eközben angolosan továbbállt a parlamentbe. A 9. napirendi pontot ezért  kifejezetten támogatom, kíváncsi vagyok eljutnak-e a felelős megnevezéséig, a hanyag/hűtlen kezelés ügyében megteszik-e a feljelentést.

 kt_meghivo_2022-12-15_1_-3.jpg

 14. A ZESZ felmérte, hogy milyen felújítási munkálatok szükségesek  a két szakrendelő teljeskörű felújításához, korszerűsítéséhez. Amit én még fél éve kértem a ZESZ-től, hogy a hiányzó orvosok, szakdolgozók számáról tájékoztassák a testületet, és hogy különböző szakrendeléseken a várólisták idejét írják össze, mert ijesztő számokat hallani. A két szakrendelőt hozzávetőleg 8 milliárd forintból lehetne teljeskörűen felújítani. Ez a következménye annak, hogy az elmúlt két évtizedben lényegében nem költött az önkormányzat az épületekre. 

 

17. Jelentős mértékben megemelik az önkormányzati lakások  lakbéreit, különösen a költségalapú kategóriákban. Mentségükre legyen mondva, hogy az előző két ciklus polgármesterei Papcsák, Karácsony 5-5 évük alatt nem emeltek lakbért, a szükségszerűen népzerütlen döntést az utódjukra hagyták.  Az emelés azért is lesz meghökkentően magas, mert a ciklus eleji emelés a vészhelyzet alatt idén nem léphetett hatályba, így a lakosok tulajdonképpen most egyszerre két emeléssel egyszerre szembesülnek.
Egy összkomfortos lakásban élő 634 Ft/ nm lakbér helyett 1191 Ft-ot fizet,  azaz egy 46 nm-es szabvány panellakás bérleti díja 29.184 Ft-ról  54.200 Ft-ra, közel a duplájára emelkedik. Ebbe a költségalapú  kategóriába tipikusan azok tartoznak, akik valamikor korrektül bevallották, hogy milyen jövedelmük van, netán  nyugdíjasok, vagy olyanok akik annó 1990-ben nem vették meg az önkormányzati lakásukat. Eközben a szociális lakbérkategóriák alig emelkednek, miközben azok minimálisak, és sokszor csak a legális és nem legális jövedelem  bevallása a különbség, ráadásul a jogosultságot nem is igen ellenőrzik.

bosnyak13audi.jpg

6-10.000 Ft körüli szociális lakbérrel kiadott lakások a Bosnyák utcában sportaudis bérlőkkel.

Jellemzően a szociális kategóriát fizető bérlők igen sokan a minimális lakbéreket sem fizetik. (a bérlőink 34%-a tartozik, sokan milliókkal)  Tehát azokat fejjük, akik eddig is korrektül fizettek, és amúgyis a dupláját fizették. 

19kt_meghivo_2022-12-15_1_-4.jpg

19. Az Urbanisztikai Munkacsoport a Civilzugló Egyesület által novemberi testületi ülésre beadott, és a pártok által leszavazott előterjesztésének kiherélt újracsomagolása. Kétlem, hogy egy nagylétszámú, az összes tervtanácsba meghívott építész (24 fő) a hét fős Városfejlesztési Bizottság nem szakember tagjai, és a delegálható hét építész közös megegyezésre tudna jutni. A delegálható építészek nyilván a hatályos szabályzat visszásságainak kiszűrűsére, a beépítési paraméterek csökkentésére törekszik,  míg a főépítész a mundér becsületét, a maga által írt ZÉSZ-t fogja védeni. Hogy a lakosság igen sommás véleménye a jelenlegi építési trendekről miként lesz e munkacsoportba becsatornáva, az erősen kérdéses , továbbá hogy van-e  valós akarat a testületi többségben a beépítések visszafogására ,azt sajnos kétlem. 

És hogy miért van szükség a ZÉSz áttekintésére, újra gondolására arra két durva példa 21-es és 22. előterjesztés. Az Uzsoki utca 40. lakóinak konzultációt igértek, de ez nem történt meg,  és a Bosnyák utca 5-öt két üléssel ezelőtt a testület leszavazta, a novemberin zavaros helyzet alakult ki, most mindkettőt újra beerőltetik. bosnyak_5_homlokzat.jpg

A Bosnyák utca 5. A földszintes, fővárosi védettségű földszintes épület mellett hatszintes, negyven lakásos épület építése engedményes mértékkel... Pár millió forintért (és még ki tudja kinek mennyi pottyan le, hogy ennyire makacsul erőltetik)  örökre tönkre teszik Zugló hagyományos kisvárosias jellgét.

 

kt_meghivo_2022-12-15_1_-5.jpg

27.28. Szerencsére az önkormányzati telkeink többségére - bár kitartóan próbálják eladni azokat - nem volt vevői érdeklődés. Középütt a Thököly út 35-37. Remek kis közpark lehetne belőle. Az összes telkünk eladása gyors vagyonfelélés. Ehelyett a bérleményeink, lakásaink, helyiségeink kiadásából, a bérleti díjak beszédéséből, és a felesleges/korrupt/gondatlan költések visszafogásával - azaz felelős gazdálkodással kell pénzt "csinálni". 

thokol35.jpg

30. Tavaly decembere, de tulajdonképp 2019. vége óta húzzák, hogy a Civilzugló Egyesületnek megadják azokat a pozíciókat, külsős bizottsági helyeket és FB tagságokat, melyek a választási eredmények (10%) alapján járnának nekünk, ahogy a parlamentben is 1/3 arányban kapnak bizottsági helyeket az 1/3-os eredményt elérő ellenzéki pártok.  Ráadásul decemberben -  ahogy megállapodtunk -  mi megszavaztuk a többi párt Fb helyeit, majd amikor az én ZKNP-s helyemről történt a szavazás az MSZP frakció tartózkodott, a polgármester pedig nem nyomott gombot. Korrektség a javából...

kt_meghivo_2022-12-15_1_-6.jpg

 33. A Bosnyák téren építkező Bayer az önkormányzati engedély nélkül használja cégének nevében a Zugló nevet, ezzel megtéveszti a leendő vásárlóit és tőzsdei befektetőit is. Az illegális névhasználat és gazdagodás ügyében írt előterjesztést Victora képviselő.

40. 41. Havonta hozzávetlőeg tucatnyi fellebezést kapunk, mert a rendészek megbüntetnek olyan "zöldterületekre" parkoló autósokat, amelyek hosszú évek óta kitaposott, semmiféle növényzetet nem mutató parkolónak látszanak. Néhány a zöldterületeket látványosan semmibevevő, bárhová felálló autós kivételével a legtöbb hasonló büntetés peches, kényszerű eset. A probléma gyökere, hogy az elmúlt évtizedben a lakótelepen nagyságrendileg több autó lett, mint amennyi parkolóhely a házak között ki van alakítva. Ezért mindig van aki  későn hazaérve, kínjában, gondatlanságból az ilyen kijárt helyekre parkol. 

42-től. A Bayer Contruct Zrt. még a  tömör kerítés létesítését tiltó önkormányzati rendeletet is semmibe veszi. Ezért telkenként 1,5-1,5 millió forintra büntettük a céget, amit megfellebeztek. Nem hinném,  hogy megrengetné a 250 milliárdos fejlesztést a pár milliós büntetés.  

kt_meghivo_2022-12-15_1_-7.jpg

kt_meghivo_2022-12-15_1_-8.jpg

Szólj hozzá!

Mennyit költött a tankerület a zuglói iskolák épületeire az elmúlt években?

2022.12.02. 14:07 varnai

Mint zuglói lakos minden alkalommal szomorúan sétálok el a Teleki Blanka gimnázium és a vele egy épületben lévő Angol-magyar Kéttannyelvű Iskolák patinás, műemlékvédelem alatt álló épületei előtt. A bejárataik kb. 2013. óta felállványozva, belül kerítés keríti körbe a fal mentét, elvéve a diákoktól az udvar jelentős részét, hogy a le- lezuhanó pártázat,  homlokzatdarabok agyon ne csapjanak egy gyereket. A Városliget sarkán álló, valaha gyönyörű szecessziós épület Zugló és a főváros, Magyarország szégyene. 

Bár ez kívülről kevésbé látszik, hasonlóan siralmas állapotú a közeli Szent István Gimnázium födémje, tetőszerkezete. A beázások rendszeresek, milliárdos nagyságrendű felújítást már évtizede halasztgatják. 

A tanár és diák sztrájokok rámutatnak a bérezés, és az oktatás tartalmi területén lévő súlyos problémákra, de kevés szó esik a tnítási helyszínekről. Mint tudvalevő 2013-ban az önkormányzatoknak az épületek üzemeltetését is át kellett adniuk az államnak, bár a tulajdonjog az önkormányzaté maradt. Zugló tucatnyi általános iskolát és 5 gimnáziumot adott át üzemeltetésre az államnak. 

Köztük a Teleki  Blanka Gimnáziumot.

teleki4689net.jpg

telekihomlokzat4688net.jpg

A tetőről az esővíz a szecessziós pártázat mögött egyből az épület födémjét, falait áztatja. A vakolat harmada évtizede óta mállik, az balakok lemázolását sem végzik el, így azok javíthatatlanná korhadnak.

Bár az önkormányzatok messze nem voltak tökéletes gazdák, de a helyzet most még rosszabb. Tapasztalatom szerint az iskolaépületek nem kapnak a tankerületben, az Oktatási  Belügyminisztériumban elég figyelmet, kellő ráfordítást, pedig a sorra elmaradó felújítások, karbantartás, az állagmegóvás - melyet amúgy még a magánház tulajdonosok számára is törvényi kötelezettség -  szintén a Tankerületek, az állam dolga lenne. Mondani sem kell az elmaradó felújítások egyre halmozód műszaki problémákat okoznak, és a költségek pedig meghatványozódnak. Arról nem is beszélve, hogy egy beázó, huzatos, penészes falú tanteremben tanulni nem éppen kellemes. A rossz műszaki állapotú épületek, (negyvenéves kazánok, radiátorok, húzó, hiányos ablaktáblák) kifűtése pedig iszonyű költség az állam, azaz mindannyiunk számára.

Két hete kérdéseket tettem a fel a Középpesti Tankerületi Igazgatóságnak,  hogy tájékoztasson, mely épületünkben milyen felújítások, karbantartások történtek az elmúlt három évben. Az adatszolgáltatás határideje lassan lejár.

László Várnai varnai.laszlo14@gmail.com

nov. 19., Szo 19:54 (13 nappal ezelőtt)
címzett: kozeppest
Tisztelt  dr. Házlinger György igazgató úr!
Mint kerületi képviselő, és mint zuglói őslakos rengeteg megkeresést kapok a kerületi iskolák kapcsán.
A szülők az épületek felújításáról, karbantartásáról érdeklődnek.  Kerületi képviselőként azért is kíváncsi vagyok, mert ezek az igen értékes, gyakran műemlék épületek melyeket a törvény az önök üzemeltetésére bízott  mindmáig Zugló önkormányzatának tulajdonát képezik.
Kérem tájékoztasson, az elmúlt három évben, 2019 januárjától  mely épületek lettek felújítva a 31-ből? 
Mely épületben volt tetőfelújítás, kazáncsere, ablakcsere, homlokzat szigetelés, gáz-,  elektromos hálózat felújítás,  teljes mázolás,  nagyobb vizesblokk felújítás,  burkolás, szaniterek,  teljes festés, burkolat csere, parketta csiszolás,  egyéb komolyabb felújítás?.
Kérnék egy listát, a ráfordítás időpontjával,  összegével.
Mikor  tervezi a Tankerület vagy a minisztérium  a Teleki Blanka Gimnázium és az Angol-magyar Kéttannyelvű Általános iskola omladozó műemlék  homlokzatának rendbe tételét?
Mikor tervezik a Szent István Gimnázium régóta beázó tetőszerkezetének rendbe tételét? 
Vannak ezeknek a fontos munkáknak beárazott költségbecslései, esetleges építészeti-műszaki felmérések, jegyzőkönyv a balesetveszély okán?? (tisztában vagyok vele, hogy ezek az épületek már akkor is rossz állapotúak voltak, amikor átkerültek a KLIK-hez)
Válaszát várva, 
Tisztelettel,
Várnai László

A kérdések szomorú apropóját a szintén a Hermina úton lévő, lassan elkészülő Roheim villa adja, melyre  közel hat milliárd forintot költött az állam. A 2200 nm-es épületet a 12 fős Corvin-lánc testület kapja.  (a cikk nem írja, de az épület mozgássárült gyerekek bentlakásos otthona volt, míg ki nem tették őket) A ligetre, a ráadásul meg sem valósuló, felesleges épületek tervezésére költött milliárdokról ne is beszéljünk. Elképzeni sem tudom milyen elegáns, stílusos felújítást, új padokat, udvart, stb. kaphatott volna a két zuglói gimnázium és az általános iskola hasonló összegből. 

kettannyelvu4692net.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Teleki Blanka Gimnázium tankerület iskola felújítás angol-magyar Kéttannyelvű Általános iskola dr. Házlinger Észak-pesti Tankerület

Leszavazták az utasvárókat - nem járnak busszal, nekik nem hiányzik

2022.11.30. 16:06 varnai

2016 óta próbálom elérni, hogy kerüljenek kiszélesítésre a járdák és  épüljenek utavárók az 5-ös busz Mexikói úti és Erzsébet királyné úti szakaszán. Próbákoztam tehát már Tarlós idejében, egy informális körrel a Karácsony féle fBKK-val és most Zugló önkormányzatánál. Mindhiába.

Hogy miért van szükség a járdák kiszélesítésére és utasvárók építésére azt normális, tömegközlekedést használó városlakóknak nem is kell magyarázni, de két kép segíthet még a kizárólag szolgálati autóval járó polgármestereknek és képviselőknek is. 

317132916_609066984240240_7211269084224458743_n.jpg

Esős, latyakos időben a járművek sárral, vízzel borítják be a szűk járdát, hátralépni csak a sínek, betontalpfák közé lehet, az elesés, megbotlás garantált.  A megállóban 10-15 percet kell várni esőben szélben, leülni sincs hová, nyáron pedig árnyék sincs. Nincs olyan vidéki település, ahol ne tenne meg ennyit a település vezetése az ott élőkért.

korongmegallo4686.jpg

A Korong utcai megállóban szállnak le-, fel a Mozgásjavító Iskolába érkezők, nekik kifejezetten sok küszködést okoz a szűk járda. A buszról lenyíló rámpáról egyenesen a sínek közé gurul a tolókocsi.

Hogy a dolog izgalmasabb, kreatívabb legyen, a Budavári Önkormányzat gondolatmegállóját megirigyelve, (lemásolva)  hasonló megállók létesítésére tettem javaslatot az Erzsébet királyné úti és a Korong utcai megállókra. Ha a polgármester és a képviselők nem is,  környékbeliek tudják, itt a Korong utcában lakott József Attila, a Columbus utcában pedig Hamvas Béla, G Dénes György, Huszárik Zoltán, idézni tehát Herminamezőn is lenne kitől.

314072968_1133908757511362_5879219477482443668_n.jpg

Gondolatmegálló az 5-ös busz Attila utcai megállójában. Készítette a Budavári Önkormányzat 2017-ben.

A műszaki tartalmat, az esetleges Főváros - BKK - J C Decaux, - Zugló önkormányzat közti bürokratikus útvesztőben az előrejutást, a munka-, és költségmegosztást  így már kitalálni sem kell, egyszerűen lemásolható a Vizivárosi megálló megvalósulásának modellje.

Az előterjesztés határozatában a jegyzői javaslatot szó szerint vettem át, nehogy még jogi kifogással élhessenek. Kérésükre nem is került bele az eredetileg írt konkrét anyagi  elköteleződés. Megjegyzem, a max. pár millió forintos költség filléres nagyságrend a 35 milliárdos költségvetésünkben, hasonló összegeket mindenféle testületi döntés nélkül szórnak szét, osztanak ki haveroknak, polgármesteri tévébe, rádióbajárásra. Ime a határozati javaslat:

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete.../2022. (XI.24.) önkormányzati határozata a Korong utcai és Erzsébet Királyné utcai buszmegállókban Gondolatmegállók kialakításáról

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, hogy

- felkéri a Polgármestert az 5-ös busz kettő, a Korong utcai és Erzsébet Királyné utcai, belváros felé tartó megállójában elhelyezhető utasvárók megépítéséről Budapest Főváros Önkormányzatával és a társszervekkel történő egyeztetésre és arra, hogy a szükséges zuglói forrásról tájékoztassa a Képviselő-testületet.

Határidő: 30 nap, Felelős: Horváth Csaba polgármester (a Főmérnökség útján)

- amennyiben az egyeztetés alapján az utasvárók megvalósíthatók, úgy 2023. év folyamán az egyeztetés eredményétől függően megvalósítja az utasvárókat, azok tartalmi és grafikai elemeit a környéken élő/élt írók, költők, művészek arcképeinek, verseinek, írásainak ábrázolásával Zugló Önkormányzata megtervezi, az ehhez szükséges forrást a költségvetés kondíciójának függvényében biztosítja.

Határidő: 2023. június 1.

Felelős: Horváth Csaba polgármester (a Főmérnökség és a Zuglói Zrt. útján)

Tehát a határozati javaslatba az általam eredetileg javasolt "dönt, hogy a szükségs összeg bekerüljön a 2023-as költségvetésbe" sor helyett jegyzői javaslatra a "az ehhez szükséges forrást a költségvetés kondíciójának függvényében biztosítja"  feltételes mondat került. 

Ennek ellenére a képviselők, az egy Bitskey Bence kivételével leszavazták, nem támogatták az előterjesztést. A vita itt a 23. napirendi pontnál megnézhető. Tanulságos. 

utasvaro_szavazas.jpg

A polgármester, amikor egy-egy döntésük kapcsán kritikával élek, gyakran azzal, az amúgy irreleváns érvvel vág vissza, hogy miért csak a kritika, miért nincs pozitív javaslatom. Most, amikor egy teljesen egyszerű, építő, nehezen vitatható dologra teszek javaslatot azt pedig tudatosan gáncsolják el. Megjegyzem, a novemberi testületi ülésre beadott másik előterjesztésemet, mely egy Építészeti munkacsoport létrehozásáról, az építési szabályzat felülvizsgálásáról   döntött volna szintén leszavazták. (Erről az igen jelentős ügyről a következő blogposztban írok) 

Azt tán még meg is értem, hogy a koalíciós partnereit lekezelő, alpolgármestert fegyelmező,  magát politikai légüres térbe navigáló polgármester, ha már saját kulturális építő ötlete nincs, (az egy városközpont álmon kívül) miért gátol mindent és gáncsol mindenki mást. De hogy az elméletileg szövetséges többi képviselő, a Momentum, a DK miért teszi ugyanezt azt fel nem foghatom, különösen, hogy a nyáron a mi egy,  szükséges minősített többséget adó szavazatunkat megkapták a ZVK Zrt. igazgatójának leváltásához és a polgármesteri ellenkezés ellenére az ő szívüknek kedves igazgató kinevezéséhez. És akkor cserébe leszavazzák az utasvárókat..?

3 komment

Címkék: BKK utasváró Mexikói út Korong utca karácsony Gergely Horváth Csaba polgármester J C Decaux

60-15! Fölényes polgármesteri győzelem a közmeghallgatáson!

2022.11.25. 10:44 varnai

Fölényes győzelmet aratott a tegnapi közmeghallgatáson Horváth Csaba polgármester és csapata. 

A tavalyi nyilvános kioktatásoknak és a városközpont tabutémának nyilvánításának köszönhetően idén eleve kevesen látták értelmét eljönni a közmeghallgatásra. A meghirdetés is parádésra sikeredett, a Zuglói Lapok 21. oldalán az apróhirdetések rovatban került elhelyezésre a közmeghallgatás, melyet eleve a megszokott december helyett meglepetésszerűen előrehoztak novemberre. Ügyes.

A 17 órás kezdés pedig garantálta, hogy aki dolgozik, végképp ne is tudjon ideérni. Mindezek következtében mindösszesen tizenhét (17) lakos, két késöbb érkező kivételével kizárólag nyugdíjas vett részt az idei meghallgatáson, ők is megszeppentek a hivatali erődemonstráción. (Azért van még hová fejlődni: a 7. kerületben a rutinos Niedermüller arroganciájával már tavaly elérte, hogy csak három lakos volt rá kiváncsi) 

316660935_803972294233668_4074050187010126263_n.jpg

A foghíjas lakossági széksorokkal szemben hozzávetőleg hatvan embert sorakoztatott fel az önkormányzat: a mezőnyfölényt  polgármesteri hivatal a teljes osztályvezetői gárdájának kiültetése biztosította, bár a közmeghallgatás során egyikük sem szólalt meg, némán fenyegető falanszterként néztek farkaszemet a pár lakossal..

Jobbról a kabinet munkatársak biztosítottak, hátulról a rendészek, az Egészségügyi Szolgálat és a Városgazdálkodási Zrt igazgatói és embereik fogták körbe a megriadt pár lakost. A leghátsó sorban a Fidesz négy képviselője ül, tegnap jelentették be Varga Péter képviselőjük lemondását.

316742340_697507938319664_4347982664585920847_n.jpg

A polgármester nem is vesztegette az időt, hogy az idei eredményeiről beszámoljon. Igaz,  igencsak rövid lista lett volna, hisz beruházás, nagyobb felújítás idén nem történt, a városközpont álma megbukott, az alpolgármesterét már nyilvánosan megfegyelmezte, helyszíni erődemonstrációként pedig Rozgonyi frakcióvezetőnek nem adott szót.

Egyből belevágott hát a lakossági kérdésekbe, rutinosan magánál tartva a szót. Aki nem jött el annak fel sem olvasták a kérdését, majd írásban kap válasz... ha kap. (nekem a fővárosi közmeghallgatáson két éve igértek számokat a zuglói gyalogátkelőhelyek újrafestéséről, azóta is várom)    Pedig akár a képviselőknek, a többi lakosnak is tanulságos lehet, mely utcákban, mely városrészünkben milyen ügyek problémásak a lakosok szerint.

Kormos Kata szóvivő (ilyen státusz sem volt még Zuglóban) búgó hangja helyett most egy felolvasni kevésbé tudó hölgy tette értelmetlen szórakássá a maradék lakossági  kérdéseket.  Már tavaly rájöttek, hogy a lakosoknak a lehető legrövidebb ideig szabad csak mikrofont adni a kezébe, azt még viszontválaszra, ne adj isten véleményük elmondására használnák föl az ádáz benszülöttek. 

Kérdés jött az Öv utca 134. körül hiányzó járdáról, a Thököly út kátyúiról, a balesetveszélyes villamossínről és a Tükörkép műhelyről,  amivel pár éve Szabó Rebekáék sokat dicsekedtek az országos médiában, aztán suttyomban bezárták. 

A polgármester a kellemetlenebb kérdéseket lendületből az alpolgármestereinek passzolta tovább. Rózsa alpolgármester immár rutinos politikussá válva úgy vélte, nincs semmi probléma a csekély számú érdeklődővel, a meghirdetéssel.

Egy láthatóan beszervezett ember a DK alpolgármesterét piszkálta, hogy a városközpontról valjon színt, illetve, hogy a tesz-e a Fidesz feljelentést, mert a Thököly úti DK irodát egy problémás cég/alapítvány bérli. (tipikus Tóth féle provokáció)

Két lakos a Francia úti garázsor elbontásáról, az ottani áldatlan állapotokról, koszról beszélt, felemlegetve, hogy Hajdú alpolgármester tárgyalt a MÁV-al, vélhetően azért, hogy a garázsok helyén fizető parkolókat alakíthassanak ki, skandalumnak titulálva mindezt.  Neki szerencséje volt, hogy a polgármestert - ahogy mondta -  "jókedvében találta", ez mentette meg, hogy föl ne jelentse őt felségsértésért   rágalmazásért. 

Egy nyugdíjas hölgy a Mogyoródi úti sportpályánk előtti parkoló porára panaszkodott.

Egy láthatóag hozzáértő, de munkája miatt megjelenni nem tudó lakos a kerület túlépítéséről kérdezett írásban, írásban kivántak neki válaszolni. Végül nagy nehezen egy hölgynek helyben is hajlandóak voltak megválaszolni a kérdéseket.  Rózsa alpolgármester elismerte, hogy a beépítések miatt sok lakossági panasz érkezik és át is fogják tekinteni az építési szabályzatot. Azt elfelejtették elmondani, hogy a kerületi építkezéseket, a ZÉSZ-t áttekinteni hivatott, általam javasolt munkacsoport létrehozását épp délelőtt torpedózták meg. (decemberben állitólag saját előterjesztéssel állnak elő)  A kérdező javasolta több kerékpárút és újabb közösségi kert létrehozását. Erre az Angol utca 55-61 alatti telkeken kerülhet sor - jött a válasz. De azt már nem mondták, hogy nem a remélt módon, az egész területen, hanem a nemrégiben kivitelezett telekmegosztás okán csak egy kis részen, a telkek jó részét eladnák beépítésre. A beépítéseknél engedett plusz lakászámok engedélyezésével beszedett pénz pedig a működési bevétel sorba kerül, azaz felélhti az önkormányzat.

Egy lakos írásban azt kérte, hogy a kerületi képviselők nyilatkozzanak, életvitelszerűen Zuglóban élnek-e vagy sem. A jegyző szerint a képviselőknek direkte kell feltenni a kérdést, bár most épp ez tette, de a lakos választ mégsem kapott. A képviselők bőszen hallgattak, pedig egy-egy rövid mondattal válaszolhattak volna. 

316751201_1865955607089149_1075397204044093370_n.jpg

A honlapon nyilvános vagyonnyilatkozatainkból érdemes tájékozódni, ezekből legalább annyi kiderül, kinek van ingatlana Zuglóban. Én a magam részéről születésem óta Zuglóban élek, az sem titok, a Gyarmat utca legelején lakom.

A legvégén még befutott egy hölgy aki gyalogátkelőhely kialakítását kérte a Tatai úton, mert a BVSC sportpályáihoz járó gyerekek folyamatosan veszélyben vannak az átkeléskor. Kérését 600 aláírással támasztotta alá, melyért meg is tapsolták. 

Íly módon a kevés lakossal és a frappáns szervezéssel fél hétre le is tudták az éves közmeghallgatást.

Nézőpont kérdése, hogy a 124 ezer lakosból immár csak 17 lakos látta az értelmét, vette a bátorságot, hogy kérdezzen, kioktassák? Netán már csak ennyien kiváncsiak a polgármesterre? Cinikusan még tán azt is feltételezhetjük, hogy mára már csak ennyi probléma maradt, ennyire tökéletes az önkormányzat működése.

Szerintem ez a csekély érdeklődés mindenképp kudarc. A demokrácia kudarca: egy eredetileg fontos, hasznos, demokratikus intézmény kínos színjátékká züllesztése.

Zuglóban a lakosságot elmúlt években teljesen leszoktatták arról, hogy a köz ügyeibe beleszóljon, véleményt formáljon, mert véleményüket akármilyen udvariasan mondják, negligálják, sőt  kioktatják, hülyének nézik őket a lakossági fórumokon, a Zuglói Lapokban hosszú évek óta nem közölnek le olvasói levelet, az ott megjelenő pozitív cikkek, avatások, ünnepségek a lakosság által megélt napi valósággal, a koszos közterületekkel, várólistákkal, stb. köszönőviszonyban sem áll. 

Véleményem szerint a közmeghallgatást tisztességesen kell meghirdetni, pl . a Zuglói Lapok címlapján és nem a 21. oldalán. A 8. kerületben  - igaz azt civil polgármester vezeti, és a Pikó mögött álló civil csapatnak eleve a lakosság bevonása a célja - kerületrészenként és többször tartanak közmeghallgatást. Ha az a cél, hogy a lakosokkal érdemi párbeszéd alakuljon ki, akkor érdemes olyan időpontra tenni a meghallgatást, amikor ráérnek, pl. szombat délelőttre.  De Zuglóban, és számos másik önkormányzatban a városvezetők csak letudandó kötelességnek, évi egyszeri kibírandó vegzálásként élik meg a köz meghallgatását. 

316737376_821372678970297_6668484429395280756_n.jpg

1 komment

Címkék: közmeghallgatás Horváth Csaba polgármester

4,7 milliós lakbér tartozás? - a zuglói bérlakás gazdálkodás állatorvosi lova

2022.11.10. 20:18 varnai

Jó két hete a bérleményellenőrökkel az Ilka utca 13-ban, az egyik igencsak problémás önkormányzati bérházunkban jártam. A 100 éves épület lakásainak fele bedeszkázva, lezárva, a lakások egy részében nincs WC. A pusztulóban lévő házról itt láthatnak fotókat.

A bejárás után kikértem a házról és bérlőiről minden adatot a hivatal lakásosztályától és a ZVK Zrt-ről is. Kíváncsi voltam mit tud az önkormányzat a milliárdos értékű tulajdonáról, mennyire felelős gazdája az épületnek, mikor volt utoljára műszaki szemle? A sok lezárt ajtót látva rákérdeztem, hány lakás van kiadva, milyen komfortfokozatúak, mekkora lakbéreket fizetnek és mennyi hátraléka van a bérlőknek. 

311507668_1297505357743389_3713295310339425304_n.jpg

Az adatokat két hét alatt összegyűjtötték, korrektül megküldték. Lesújtóbbak mint gondoltam, pedig sok jóra nem számítottam. Lássuk:

A házról utoljára 2011-ben, azaz tizenegy éve készült "műszaki felmérés",  - ha a három lapból álló beikszelős papírt, szemrevételezéses felmérést annak tekinthetjük. Azaz 11 éve nem volt átfogó mérnöki felmérés, pl. a tetőről készülő szakvélemény, egy, a szükséges nagyfelújításokat számbavevő szakvélemény, költégvetés, akár a felújítást, lakásösszenyitásokat, komfortosítást javasló terv, végső megoldásként akár a szanálásról szóló a javaslat, melyet a képviselő-testületnek előterjesztettek volna. Hagyják az épületet összedőlni, miközben a lakásokat egyenként, a heti rendszerességel érkező havaria bejelentések után javítgatják. Nem csak ezt a házat, az önkormányzat 114 önkormányzati bérházából egyet sem újított fel az önkormányzat az elmúlt 13 évben.

A ház afféle állatorvosi lova annak, hogy  a Zuglói Önkormányzat az elmúlt tíz, húsz évben miként gazdálkodott a rábízott közvagyonnal, mennyire jó gazda, mennyit tesz valójában a sokat emlegetett lakhatási válság ellen.

A kétszintes épületben 50 lakás van, de a felük üresen áll. Van amelyik egy évtizede.

 

ilka13_ureslakasok.jpg

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg albérletben küszködő, váróistás család bérelné ki akár felújítási kötelezettséggel ezeket az üresen álló lakásokat. A kisebb lakások pedig a mellettük lévőkkel egyesíthetőek lennének, tágasabb életteret adva az egyszobákban élő nagycsaládoknak, hisz van ahol 30 négyzetméteren, szoba konyhában nyolcan is élnek.

Az ötven lakásból 24 van kiadva. A 10e Ft alatti lakbérek szociálisak, a pár "magasabb" 20e Ft körüli lakbér úgynevezett költségalapú. De a piaci lakbéreket ismerve elmondhatjuk, ezek a lakbérek a piaci lakbérek negyede, fele sincs. De a lakbér fizetésben sincs sok köszönet:

ilka13_hatralek.jpg

Igen, jól látják, a lakbérek rendkívül alacsonyak, a piaci lakbérek törtrészei, pár doboz cigi áráért lehet lakni a zuglói önkormányzat bérházaiban.

Nem nehéz belátni, ha egy kétszintes, 50 lakásos ház  összes lakója mindösszesen havi 224 ezer forint lakbért fizet,  - már ha befizetnék ennyi gyűlne össze -  ebből az összegből  sem a százéves épület, sem a lakások állagmegóvására nem fog telni, egy  felújításra pedig sosem fog jutni saját erőből. Azaz mindig a kerület többi lakója fogja az adójából az itt, és a többi 2200 bérlakásban élő család lakhatását biztosítani. 

És azt is láthatják, a ház bérlőinek többsége még ezt a minimális lakbért sem fizeti, a legtöbben több havi lakbérrel tartoznak, sőt van olyan család amelyik 4,7 milliót "takarított meg", két másik család pedig 2 millió fölötti lakbérrel adósunk. Ki tudja hány éve, - évtizede - nem hajlandóak lakbért fizetni?

Hogy hány éve nem fizetnek,  milyen lépéseket tett az elmúlt években az önkormányzat, hogy a lakbért beszedje, (azaz leginkább mit  nem tett) erre most adok be közérdekű adatkérést. Az azonban bizonyos, ezeket a milliós, százezres összegeket sosem fogjuk tudni beszedni, egy idő után a kintlevőséget leírja az önkormányzat. 

Természetesen elfogadható, ha valaki egy-két hónappal megcsúszik, lehet problémás élethelyzet, állásvesztés, bármi, és ilyenkor segít a lakbérrel, akár rezsi kifizetésével a szociális  ellátórendszerünk. De amikor hosszú évekig nem fizetnek jövedelemmel rendelkező, hisz költségalapú lakbért fizető családok..? És ezt az önkormányzat hallgatólagosan hagyja. Ki a felelős ezért a hűtlen kezelésért, az efajta vagyonkezelésért??? 

Az Ilka utca 13. ijesztő lakbérfizetési tendenciái nem egyediek, az egész önkormányzati lakásgazdálkodást hasonló állapotokat jellemzik. Nem véletlenül. Mivel Zuglóban az elmúlt ciklusban semmit nem tett Karácsony polgármester és a területért felelős Szabó Rebeka alpolgármester a lakbérek beszedéséért, sőt nagy csinnadrattával bejelentették, hogy Zuglóban nem lesz kilakoltatás,  ezért a bérlőink több, mint 35%-a szokott rá pár év alatt a nem fizetésre: több százan tartoznak millió fölötti lakbérrel. Nem csoda, hogy a 2500 önkormányzati lakásunk, nemhogy bevételt, de évi 500 milliós veszteséget "termel". Ezt a rossz  beidegződést nem könnyű megváltoztatni. 

Az igazságtalanságot jellemzi, hogy van aki évtizedek óta várólistán van és fizetne korrektül, míg másik sok ezer család aki nem volt olyan szerencsés, ügyes, hogy önkormányzati bérlakást szerezzen az havi 120-200.000 forintot fizet albérletéért. És ha elmarad egy hónappal simán utcára teszik.

Alább az Ilka 13-tól ötven méterre álló Cserei utca 3. A lakásgazdálkodás évtizedes problémáiról ITT írtam.

cserei_3_4669net_1.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony Gergely polgármester Szabó Rebeka alpolgármester Ilka utca 13. önkormányzati bérház szociális lakásgazdálkodás

Épüljenek utasvárók, "Gondolatmegállók" a Mexikói úton!

2022.11.04. 09:16 varnai

Zuglóban egy négy éve készült felmérés szerint, több, mint 55 busz és villamos megállójában nincs utasváró. Elfogadom, ezek egy része leginkább a belváros felől érkező járművek leszállóhelyei, amelyekben senki nem várakozik. Van azonban számos megálló, melyekben semmi nem védi esőtől, széltől az akár 10-15 percig ott ácsorgót, nincs egy szék, melyre leülhet egy nyugdíjas, egy kismama, egy kisgyereket ölében tartó. Egy XXI. századi európai fővárosban ne telne ilyesmire?

Valójában ez nem pénz, hanem döntéshozói figyelem, akarat, szándék kérdése. A politikusok, legyenek azok kerületi, fővárosi, ne adj isten parlamenti képviselők és családtagjaik leginkább Budán élnek és autóval járnak, buszmegállókban várakozásról nincs személyes megélt tapasztalatuk. 

A Mexikói úti 5-ös busz megállókban sincs utasváró. A Korong utcai megálló különösen problémás,  itt az évtizedek óta használaton kívüli villamossín miatt szűk, 80 centis, teljesen szabálytalan járdára a leszállás is balesetveszélyes. És különösen problémás, balesetveszélyes a számos kerekesszékes embernek, akik a sarki Mozgásjavító Iskolába érkeznek. 

korongmegallo4686.jpg

 A le és felszállók rendszeresen lépnek le a szűk járdáról, botlanak meg, esnek el a sínekben.

Az már csak a napi rutin része, mondhatni megszoktuk, hogy  Mexikói úton hetvennel elszáguldó autók sárral-vízzel borítják be a szűk járdán toporgókat.

2016-ban egyszer már nekifutottam az ügynek,  remek kifogásokkal teli válaszleveleket írt a BKV, a JC Decaux cég emberével még helyszíni szemlét is tartottunk. A fővárosban történő változás után, 2018. decemberében újabb kört futottam, de a valaha a zuglói önkormányzatban dolgozó, azóta a BKK felügyelőbizottságában állást kapó, tanácsadóvá előlépő emberek is lepattintottak... (vasúthatósági engedély kell, nagyon komplex, nincs pénz...) 

Azóta csak hat év telt el, nem csoda, hogy a főváros vezetőinek egy utasvárót nem sikerült megoldaniuk. ( a kínaiak ez alatt embert küldtek az űrbe és űrállomást építettek nekik odafent...)

megallo_erzsebetkrne_1.jpg

Az Erzsébet Királyné utcai megálló. Itt  szállnak át 70-es troliról, 1-es villamosról, a 3-as, 69-es villamosról az 5-ös buszra. Se a belváros se a Rákospalota felé tartó megállóban nincs utasváró... hadd ázzanak a népek. A nagyforgalmú gyalogos aluljárót rendszeresen kifesti a Civilzugló Egyesület, de utasjáró építésébe eddig még nem kezdtünk bele...

Most azonban újra felcsillant a remény, hisz a zuglói önkormányzat a sok panasz okán megtervezteti a megálló kiszélesítését. Innen már csak egy merész gondolatkísérlet, hogy akár utasváró is kerülhet a megállóhoz.

És ha már lesz utasváró akkor legyen érdekes is. Adjon valami helytörténeti érdekességet, plusz kulturális hozzáadott értéket. A spanyolviaszt már feltalálták Budán. "018 őszén az Attila úton adták át a Budavári Önkormányzat által tervezett Gondolatmegállót. Ez a Krisztinavárosban valaha élő írók hangultos, rövid idézeteivel mesél a környékről, annak szeretetéről, hangulatról. Márai Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Szabó Dezső mesél a környékről.

314072968_1133908757511362_5879219477482443668_n.jpgGondolatmegálló az 5-ös busz Attila úti megállójában. 

313396693_1155399295411152_6304736162869294204_n.jpg

Miért ne lehetne nekünk is ilyenünk?

Íróból, költőből Zuglóban is éltek épp elegen:  a Korong utca 6-ban   élt 1933-36 között József Attila. Itt, egy hideg manzárdszobában írta életműve legerősebb verseit. A helytörténet iránt érdeklődőknek: itt volt a szolnoki vonal mentén a vasúti fordítókorong, mely visszfordította a mozdonyokat a Nyugati pályaudvar felé. (épp oda, a kis manzárdablakra néz a hálószoba ablakunk, elég inspiráló)

 Vasútnál lakom. Erre sok
vonat jön-megy és el-elnézem,
hogy’ szállnak fényes ablakok
a lengedező szösz-sötétben.
Igy iramlanak örök éjben
kivilágított nappalok
s én állok minden fülke-fényben,
én könyöklök és hallgatok.

És itt, az Erzsébet Királyné út 11-ben élt Hamvas Béla, Magyarország méltatlanul elfeledett írója, filozófusa a Bor filozófiájának szerzője.

Két házzal odébb a Columbus utcában élt, alkotott 1945-től 2001-ig, haláláig G Dénes György, Zsüti népszerű dalszerző. Szintén a Columbus utcában élt Huszárik Zoltán filmrendező, a Szinbád rendezője

A novemberi testületi ülésre előterjesztést adtam be, hogy a fővárossal közösen tervezzük meg és építsük meg a két utasvárót budai gondolatmegállóhoz hasonlóan. Remélem támogatásra talál a testületben!

Halkam jegyzem meg egyik fenti művészről sincs a kerületben utca, tér elnevezve, ahogy nincs szobruk sem. Mint ahogy Zugló állandó helytörténeti kiállítóhelye sem valósult meg bár 2019. februárjában, több mint három éve döntöttünk a létrehozásáról. 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: József Attila Hamvas Béla BKK G. Dénes György Mexikói út Korong utca

Senki nem támogatta a polgármester álmát és a túlépítések se mentek át

2022.10.28. 11:20 varnai

 

A tegnapi testületi ülésen hosszas vitában jártuk körül a "zuglóiak álmát" ahogy a polgármester nevezte az általa elképzelt és megterveztetett Városközpont koncepciót.

A 3in1 új polgármesteri hivatalt, új piacot és új szakrendelőt egybeépítő  31.000 négyzetméteres városközpont a Bayer tervezőcége, a LIMA Design által 40 millióért elkészített koncepció és látványterve. Az építészek szerint egyik funkciót sem tudná ellátni maradéktalanul és még senki sem látott ilyen funkciókat összevonó épületet.

Az önkormányzati fejléces, logós újságot a Bayer fizette, az önkormányzati Városközpont épület és a ma már (legalábbis szóban) mindenki által elítélt 200.000 négyzetméteres gigamagánberuházás teljesen össze volt a kiadványban mosva.

A 2021. novemberi testületi ülésen is együtt prezentálták a két tervet. Akkor a testület elvi támogatását adta a koncepcióhoz. Én tartózkodtam, a tervekről, urbanisztikai, építészeti, nem utolsó sorban a financiális kétségekről ITT írok.

hadid_ujsag1_1.jpg

A fővárossal megkötni kívánt szándéknyilatkozat az okt 26-i Fővárosi Közgyűlésben épp csak nem ment át, mert a DK frakció ellenezte a megállapodást. Nem időszerűnek, finanszírozhatatalan látványeruházásnak minősítették a Városközpont álmot. 

Horváth Csaba ezután kemény, az alpolgármestert fenyegetőző sajtónyilatkozattal és ATV nyilatkozattal kezdett offenzívába, hogy a saját szavait használjam "a valóság nem minden szirmát kibontva".

Azt sikerült például nyilatkoznia, hogy érdemi ellenvéleményt, érveket nem halott eddig. Ezek szerint vagy nem jutott el a tudatáig, hogy  a két lakossági fórumon miket mondtak a megjelentek, lakosok százai, köztük az építészek, miért ellenzik immár a koalíciós partnerei is a kiviteli tervek megrendelését, és nem halotta meg a tüntetésén a kifütyülését sem. A másik opció, hogy félretájékoztatja a széles nyilvánosságot.

A DK ellenvéleményét a 2024-es önkormányzati választás politikai kampánynak minósítette. Ebben részben igaza van, csak hát épp ő volt az aki két évvel a választás előtt bejelentette a polgármesteri székért az újraindulását, azaz elkezdett kampányolni.  

Az elutasítás oka azonban leginkább az, hogy nem egyeztet senkivel, még a koalíciós partnerekkel sem, az ellenvéleményeket lesöpri, negligálja.

Jellemzően a létrehozni kívánt bizottságba delegált öt tag személyéről  nemcsak a testülettel, de még a koalíciós partnereivel sem egyeztetett. 

Számomra az most mindenképp előrelépésnek tünt, (vagy taktikai engedménynek) hogy bár az előterjesztés az eredeti koncepciótervről szól, a polgármester legalább már szóban belátta, hogy a koncepción érdemes lehet változtatni, pl. a hivatalépület megépítését el lehetne engedni. Az külön vicces volt, hogy azt próbálta állítani, hogy a Bayer beruházásnak és az önkormányzati beruházásnak nincs köze egymáshoz, azokat mások rosszindulatból mossák öze. Ehhez képest éppen a kabinet adott ki egy propaganda kiadványt, melyet mint kérdésre kiderült a BAYER fizetett, melyben a kéz a kézben ment a lakosság meggyőzése a csilivili látványtervekkel.

Én a vitában újra javasoltam, hogy menjünk vissza a kiindulópontig, nézzük meg milyen funkciókra van szükség és ezeknek milyen megoldásai, helyszínei lehetségesek, és ezzel párhuzamosan a lakosságnak is mutassunk opciókat, legvégül egy helyi népszavazással döntsünk. Mutassunk példát demokráciából, nem melesleg Zugló legjelentősebb beruházásának eldöntéséből ne hagyjuk ki a lakosságot.

https://www.youtube.com/watch?v=EeTUPap_nBs

 

A vita itt nézhető végig.

 

Végül a testületben az öt fős szocialista frakció kivételével senki sem támogtta a szándéknyilatkozat aláírását.

Két jelentős túlépítésben is sikerült csatát nyerni, vagy legalábbis egy kis időt. Az Uzsoki utca 40. alá, helyi védettségű villa mellé tervezett 44 lakásos társasház előterjesztését, miután a lakók is felszólaltak levették a napirendről. A Bosnyák utca 5. esetében, ahol a földszintes helyi védettségű és egy egyemeletes épület közé erőltetnének be egy hatszintes épületet. Az előterjesztést leszavazták a képviselők. A homlokzatképek önmagukért beszéltek. 

bosnyak_5_homlokzat.jpg

A zuglóiaknak javaslom a brutál beépítést támogatók és az ellene szavazók közti különbségtételt. A vitában többször felmerült, hogy tegyek javaslatot rendszerszíntű változásra. Csakhogy ezt egyszer már megpróbáltam. Az építési szabályzat áttekintésére  létrehozandó munkacsoport létrehozására tett előterjesztésem simán leszavazták. De ezen ne múljék, újra beadom. 

bosnyak5_leszavazas.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: Bosnyák tér Fővárosi közgyűlés Civilzugló Egyesület Horváth Zsolt alpolgármester Horváth Csaba polgármester Bayer Construct Zrt

Otromba engedményes mértékes beépítés a Bosnyák utcában

2022.10.21. 15:50 varnai

Nagyon rákaptak az "engedményes mértékes" bizniszre. Az önkormányzat filléreket kap, (lehet, hogy máshol több csapódik le?)  a zuglói közterületek, a kerület kisvárosias- kertvárosias jellege pedig helyrehozhatatlanul, örökre megváltozik. A kerületi főépítész és a politikum pedig asszisztál ehhez a rövid távú fiskális szempontú urbanisztikai károkozáshoz. 

A legújabb otrombaság a Bosnyák utca 5. alatt terveződik és az október 27-i testületi ülésre terjesztette be Hajdú alpolgármester. Tudvalevő, az elmúlt évben több tucatnyi engedményes mértékes üzletet is nyélbeütött a Gazdasági alpolgármester főépítészi segitséggel. A kertes övezetekbe 2-4 lakással többet engednek egy-egy új építésű társasháznál, a Gizella úton azonban 92 helyett 137 lakást, a Bosnyák térre 37 helyett 55 lakást, a Zászlós utcába pedig 240 lakásos bérkaszárnyát engedélyeztek. 

 A beruházó a Bosnyák utcában is maximális haszonra törekszik: a két százéves sátortetős épület közé, (az egyik földszintes, a másik egy emeletes), egy földszint plusz hat emeletes, 39 lakásos épületet kíván felhúzni.

bosnyak_u_5.jpg

Mögöttünk a szecessziós villa, a földszintes a Vöröskereszt adomány boltja, a sarkon pedig az AZT Közösségi ház. E kettő közé kerülne be a 7 szintes épület.

Igaz, a Zuglói Építési Szabályzat, a ZESZ csak 29 lakást engedélyez a telekre, de a ZESZ-be 2020-ban belehegesztett "engedményes mértékkel" a "kivéve a gyevi bíró" szabályozással, főépítészi javaslatra ettől el lehet térni. Íme a főépítészi indoklás:

A ZÉSZ 16. § (7) bekezdése alapján a lakásszám megengedett alapértéktől – a kialakult állapotra, a városképi illeszkedésre, a szomszéd telkekre gyakorolt hatásra, a terület intézményi és közmű infrastruktúrájára kiterjedő vizsgálat alapján – konzultáció keretében adott szakmai véleményben és városrendezési megállapodásban meghatározott mértékben és feltételekkel legfeljebb az övezeti előírások szerinti lakásszám engedményes mértékéig el lehet térni.

A Bosnyák u. 5. számú ingatlanon – a szabályozási határértékek betartása mellett – egy pince + földszint + 5 emelet + tetőemelet nagyságú épület elhelyezhető, mely alkalmas 39 lakás kialakítására úgy, hogy a kialakított lakások mérete is megfelel Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének Zugló városképvédelméről szóló 10/2021. (III. 26.) önkormányzati rendelete 20. §-ában a lakásokkal kapcsolatban meghatározott követelményeknek, a lakások alapterülete a 30 m2-t meghaladja. A tervezett lakásokhoz szükséges gépjármű-elhelyezés a telken belül biztosítható.

és szerintük ez az az épület, mely VÁROSKÉPILEG ILLESZKEDIK:

bosnyak_5_homlokzat.jpg

A szomszéd telkekre és épületekre, és az azokban élőkre sincs hatással az, hogy a telekhatáron ezentúl egy 25 méterre felmagasó tömör tűzfal emelkedik fel és a lakásaik, a kertjeik ezentúl semmiféle napot, fényt nem kapnak, egy falra látnak. Nyilván.

bosnyak3.jpg

Bosnyák utca 3. Ki szeretne egy tűzfal tövében élni? 

A rossz, a már ott lévő épületre tekintettel nem lévő beépítésre, egy otromba tűzfal kinézetére pedig negatív példaként pár méterrel odébb ott tornyosul a harmincas években épített sarokház, mely otromba tűzfalával teljesen elnyomja a Bosnyák utca 3 alatti gyönyörű szecessziós villaépületet. 

Az már csak mellékes, hogy tervezett új épületbe költözőknek jóformán nem lesz kertjük, mert az épület és a mélygarázs lejárat szinte a teljes telket elfoglalja. 

bosnyak_5_alaprajz.jpg

Mindezt az otrombaságot 60.000 Euróért azaz hozzávetőleg 25 millió forintért, azaz egy fél lakás áráért engedélyezzük. 

Az ilyen és hasonló döntések, túlépítések következtében aztán dominóelvszerűen esik el, bontják el a szomszéd hangulatos, akár jó állapotú kisebb épületeket. A lakók házai lakhatalanná válnak az építkezés során, a benapozás megszűnik, beruházók különböző módszerekkel kierőltetik az eladást, és a hangulatos kertes házak sorra bontásra kerülnek. Végül szinte teljesen eltünnek a kertek, a zöldterületek, a kisvárosias Zugló. 

És végül, de nem mellékesen, a pénzszűkére hivatkozás. Mire elég ez a 25 millió forint? Hogy miként lehetne ennyi pénzt megspórolni? Például az önkormányzat és az ATV közti évi 6 milliós szerződésének felmondásával? Netán a Zrt ügyvédi tanácsadási szerződéseinek és az egyéb fölösleges pártkifizetőhelyes megbízások, Gúr Nándor, Kránitz László mszp-s, Janicsák és egyéb haverok szerződéseinek megszüntetésével. Menten jutna pénz arra amire tényleg kell.

 

Szólj hozzá!

Ilka utca 13. Vajon laknának itt a polgármestereink, képviselőink?

2022.10.18. 15:34 varnai

Zugló önkormányzata 117 bérházat tulajdonol, ezekben a századfordulós bérházakban hozzávetőleg 1400 bérlakásunk van. E házakra, lakásokra, melyek állapotuk ellenére sok tízmilliárdos értéket képviselnek, évtized óta semmit nem költ az önkormányzat. Szép csendben hagyja őket lepusztulni, szétrohadni.  Jogi nyelven úgy mondanák mindezt: a rá bízott közvagyonnal folytatólagoan hanyagul bánik, azaz hűtlen kezelést követ el. 

Többről is írtam már, például a szánálásra hét évvel ezelőtt kijelöltekről, melyekben azóta is laknak. A Nagy Lajos 104. alatti Sing-sing házról (nomen est omen) , az  aláducolt Cserei 3-ról, mely az ex polgármesterünk szerint a tűz után is jó állapotban maradt,  a Várna utca 9-ről, a Mexikói út 3-ról...

A sok állatorvosi lovunkból egy az Ilka utca 13. Az Ilka utca leképezi Zuglót és társadalmunkat: a boldogabbik, Liget felé eső részén méregdrága patinás kertes villák bújnak meg a platánok alatt, a Thököly út másik felén nem férnek el a fák,  az eget szűk zárt sorházas beépítés szorítja össze, ezután következnek az önkormányzati tulajdonú szociális romok, kosz a járdán, és legvégül egy hajléktalan melegedő és a tábláboló bejutásra várók. 

A házban két éve súlyos beázás történt, több lakásban szó szerint folyt  víz a falakon. Fekete penész borított, és borít azóta is mindent, a bent lakók emiatt krónikusan asztmásak.  A Zvk Zrt. akkoriban többször kint járt, most az éves bérlemény ellenőrzésen megnéztem kezdtek-e azóta valamit a házzal. Semmit. 

Az Ilka 13. nem mindig nézett ki így, eredetileg igényes háznak épült, kívül klinkertégla és stukkók maradványai láthatóak.  A kapu nem zárható, így bárki ki be járhat, a régi kapucsengő helyett nem készült új. 

Az udvar tele gyönyörű gesztenyefákkal, kisebb ráfordítással, gondossággal barátságos ház lehetne ez, az udvaron gyerekek játszhatnának, felnőttek élhetnének közösségi életet, e helyett mindenki menekül innen.

309851702_544465527505524_1685148433078465930_n.jpg

311255152_408164574838873_3283782671558725779_n.jpg

310848313_1730367640659905_4416796355179026947_n.jpg

311090596_428925109314012_4197314374337042990_n.jpg

311324964_5509905299057351_4810675802431408126_n.jpg

 

A lépcsőházban tán a háború óta nem volt festés, a villanyvezetékek kiállnak a falból. 

311507668_1297505357743389_3713295310339425304_n.jpg

311282660_2951643065132543_4440002437126445010_n.jpg

Az elmúlt évtizedekben a lakások többségében a lakók önerőből a konyhából kinnal-keservel leválasztott parányi fürdőszobát, a szerencsésebbek WC is ki tudtak alakítani. 

311273227_499892308667401_2115509259115354227_n.jpg

310965268_1161879548044663_1962247552161867834_n.jpg

 

Szinte minden lakásban hatalmas, folyamatos beázásnyomok és penészfoltok láthatóak minden falon. A dohszag általános, hiába festenek újra, a penész pár hónap után újra megjelenik.

311227537_552563193341847_4114949225904106501_n.jpg.

311275204_445272814164742_5986277965188382875_n.jpg

 

A lakások fele, harmada lezárva, van amelyik hosszú évek óta bedeszkázva áll, annak ellenére, hogy a várólistánkon több százan várakoznak évek óta. Zuglóban több százan bérelnének, tennének rendbe  saját pénzből még ilyen rossz állapotú lakást is. Sok lakást/szobát  pedig egyszerűen hozzá lehetne nyitni a mellett lévőhöz, normális, ezzel több szobás lakást létrehozva.  Az üres lakások miatt a mellettük lévők is hidegek, penészesek.

Bár a házban mindenütt futnak gázcsövek a lakók többsége vilannyal fűt, az ablakok nem egy lakásban egyrétegűek. Van olyan lakás, ahol az áramot a folyósóról lopják, miközben két laptévé megy a szobákban, a bojler borítása pedig  leszerelve, bárki áramütést szenvedhet el bármelyik pillanatban. 

311041312_1073008603400541_7970726392989008759_n.jpg

 

A lakások egy részében nincs WC, a folyósó végi közös WC blokkot használják a téli minuszokban is.

310871550_866114861225063_3010351735886887536_n.jpg

Van, aki végtelen szegénységben él, és legjobb igyekezettel sem tud többet költeni a lakására. 

Van aki a lehető legtöbbet kihozza a lakásából, saját pénzből cirkós fűtést, takaros otthont alakított ki az elmúlt évek alatt.

A bajok alapforrása, hogy az efféle önkormányzati házaknak nincs gazdája. 

Nincs felelőse sem a Zugló Városgazdálkodási Zrt-nél, sem a polgármesteri hivatalban. (alapvetően a vagyonért, gazdálkodásárt  Zrt-ért felelős alpolgármesteré a terület)

Jellemzően nincs egy osztály e szervezeteken belül,  valaki, aki közös képviselőként felelne, vigyázna az épületre, annak minden műszaki bajával tisztában lenne, időben pénzt követlene a tulajdonosoktól,  intézkedne, megelőzve ezzel tetőről beázást, dugulást, fellépne a közösségi együttélést be nem tartó lakóval szemben.

Mert hát valójában erre nincs politikai akarat,szándék. Ezek az emberek a politikusoknak csak öt évente egyszer kellenek, amikor rájuk szavaznak.

Szomorú, de azt kell mondjam, a kerület vezetőinek részéről nincs is emberi érdeklődés a szavak szintjén túl: az elmúlt három ciklusban egyetlen messzi földön, Budán jómódban élő polgármestereink közül egy sem járt e házakban. (Papcsák, Karácsony, Horváth)  Mi több a képviselőink sem tartották fontosnak, hogy akár egyetlen épületet is közelről megszemléljenek, elbeszélgessenek a lakókkal, nemhogy felújítassanak akár egyetlen egy ilyen épületet. Pedig még olyan képviselőnk is van, akinek én segítettem elköltözni egy hasonlóan nehéz sorsú házból.

 

Szólj hozzá!

Címkék: zugló bérlakás vagyongazdálkodás ilka utca

Tüntetés a kertvárosért, a piacért, a ránk erőszakolt betonkolosszusok ellen!

2022.09.28. 11:58 varnai

Október 1-re tüntetésre hívjuk a zuglóiakat, és mindazokat akiknek fontos a kertváros, a Bosnyák piac, és a lakosság önrendelkezési joga!

A tüntetés helyszíne a Bosnyák téri templom előtti terület, szombat 16 óra. 

A tüntetés oka a már elkezdett építkezés a volt önkormányzati tanuszoda és Szabadidőközpont helyén.

Tüntetünk a Zuglót ellepő, ide nem illő méretű lakóparkok, lakótelepek, Paskál beépítés, a Dűrer kert területén és a Ligetbe tervezett további épületszörnyek ellen. Ne engedjük, hogy kapzsi haszonszerzésből tönkre tegyék Zugló kertvárosát!

 

tomegek_madartavlat_piac_felol.jpg

Tömegvázlatok a Nagy Lajos király útja felől. A Csömöri út felé irodatornyok, a Bosnyák utca felé lakótornyok épülnek. A 9 emeletes házak  jóval közelebb vannak egymáshoz, mint a '70-es évekbeli lakótelepeken és a köztük lévő tér magánterületté válik. 

A Bayer Contruct Zrt Zuglóba nem illő méretű, a kerület hangulatát, kertvárosát örökre tönkre tevő épülettömeget tervez felhúzni, 950 lakást, mellé 90.000 négyzetméternyi irodát, 8-9 emeletes épületeket a kisvárosias beépítésű, családi házas, 2-3 szintes kertváros kellős közepébe! A a NER-es vállalkozó kapzsisága felülír minden józan észt, a beruházást "nemzetgazdaságilag kimelt fontosságúvá" nyilváníttatta, ezzel átlépett minden helyi építési szabályzatot és a józan észt. 

A kertváros már így is fuldoklik a dugóban, az átmenő forgalomban, az egyre növekvő forgalomhoz nincs kellő úthálózat. A buszkaravánok kék füsttel árasztják el a Thököly utat, a Csömöri utat, a  4-es metróról már szó sincs. Az Új épületekből, az ideköltöző sok ezer családhoz hiányzik az intézményi infrastruktúra, nincs elegendő bölcsődei, óvodai, iskolai férőhely, nincs orvos, nővér...tanár, óvodapedagógus és még sorolhatnánk.

Az építkezés ellehetetleníti a hétvégi piacot, és meg fogja fojtani a Bosnyák piacot,  főváros utolsó hagyományos piacát is. 

Gyertek sokan, mutassuk meg, hogy nem lehet ránk kényszeríteni egy a környéken, Zuglóban mindenki által utált építkezést!

tomegek_madartavlat_bosnyak_u_felol.jpg

Tömegvázlat a Vezér utca Bosnyák utca felőli saroktól. 8-9 emeletes lakótömbök magasodnak a 2-3 szintes kistársasházak, kertes családi házak fölé.

A tüntetés szervezője a Civilzugló Egyesület, a Momentum és a Demokratikus Koalíció zuglói szervezetei.

szemmagasagnezet_a_csomori_ut_felol.jpg

szemmagassag_nezet_a_vezer_ut_felol.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: tüntetés építési szabályzat Bosnyák piac Bayer Construct Zrt nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházás

Mások hibáztatása helyett együttműködést javaslunk

2022.09.19. 16:25 varnai

  

Az időközi választáson, ahogy jósoltuk, kikapott az ellenzék. Nem véletlenül javasoltuk egy hete írt nyílt levelünkben a visszalépést, a civil jelölt közös jelöltként való támogatását.

Egyből meg is indult az ellenzéki felelőskeresés, a gyászmunka, a kivetítés - a felelősség másra hárítása, ránk, civilekre tolása. Mondhatni a szokásos, hiszen 2018-ban az LMP-t, idén a kutyapártot hibáztatta saját bukásáért őfelsége ellenzéke. 

Hát jó, nézzük sorjában, ki a felelős a zuglói körzet elveszítéséért. 

Az előzmények - miért van  egyáltalán választás?

1. Az egyéni körzetet, a mandátumot az alpolgármesterséggel együtt Szabó Rebeka hagyta itt, a jobban fizető, rangosabb, két évvel tovább biztos állás jelentő parlamenti székért. A Párbeszéd bárkit betehetett volna a listájáról, nem volt szükségszerű a zuglói mandátum megkockáztatása. Dorosz, Cake és még bizonyára sok tehetséges politikusuk van akik örömmel ültek volna vissza a patkóba a havi 2 millióért. Tehát az egész időközi választás, az egyéni körzet megüresedése, a fidesznek tálcán kinálása Szabó Rebeka döntése, karrierje, pozícióéhsége miatt történt.

2. Az ellenzéki jelölt kiválasztása. A Párbeszéd közölte, hogy ez a körzet az övék, nekik "jár" és egy a körzetben teljesen ismeretlen ember lesz a jelöltjük - Szabó Rebeka barátnője. Az ellenzéki pártok már akkor jelezték, hogy nem biztos, hogy az immár 1% alá süllyedő népszerüségű Párbeszéd a legalkalmasabb a jelöltállításra, de végül elfogadták az erőszakos nyomulást. Rebeka még azt is megpróbálta, hogy a barátnőt maga helyett alpolgármesterré neveztesse ki, de ebbe a DK nem ment bele.

3. Hadházy Ákos részvételével tárgyalásokat folytattunk, hogy legyen közös, netán Ákos példáját követve független, a pártok által támogatott civil jelölt, de erről hallani sem akartak. Azt hajtogatták, hogy 50% fölötti eredménnyel fognak győzni,  a Civilzugló Egyesület ne is induljon, megbánjuk, ha "rájuk indulunk".  Már maga a kifejezés is döbbenet. A jelöltünk bemutatása után még erőszakosabban próbáltak minket az indulástól eltántorítani.

Kerületi előzmények 

4. Akik a zuglói valósággal tisztában vannak tudják, a lakosok kifejezetten nem elégedettek az ellenzéki kerületvezetés elmúlt három éves tevékenységével, a koalíciós huzakodással, a parkolással, a városközpont ügyével, szakrendelők romjaival, piac lebontásának ötletével, a cégvezető váltás körüli botrányokkal, azzal, hogy az elmúlt három évben semmiféle fejlesztés nem történt. A zuglóiak igencsak rossz szemmel nézték, hogy az ellenzéki pártok, köztük a most jelöltet adó Párbeszéd és annak főpolgármestere és a DK látványosan támogatta Tóth Csabát. A vörös vonal átlépése visszatetszést szült számos ellenzéki zuglóiban. 

karacsony.jpg

A hitelesség kérdése: Karácsony Tóth Csabát és Kökény Dalmát ölelgetve.

5. A kitelepüléseken szintén sokszor elhangzott, hogy Szabó Rebeka helyi, alsórákosi körzeti képviselői jelenlétével, munkájával elégedetlenek, nem igazán ereszkedett közéjük az elmúlt nyolc év alatt. Felhánytorgatták a zöldterületre, a kertvárosba engedett monstrum Paskál lakótelepet, a körzet túlépítését, elhanyagoltságát, hogy semmi közösségi fejlesztés, óvoda, bölcsöde, iskola felújítás nem valósult meg. A tevékenységre tökéletes példa a Rákosmezei tér felújítása, melyet 2019-es kampányban megígért, de azóta is csak a tábla rozdásodik a gazban.

Országos  és budapesti előzmények

6. Az országgyűlési választások hatalmas kudarca után az elmúlt hónapok az ellenzék széteséséről,  egymás hibáztatásáról szólt. Az ellenzéki szavazók döbbenten figyelték azt a felelősség nem vállalást, ahogy a pártok és vezetőik viselkednek. Az időközi választások eredményeiben meg is mutatkoztak e tendenciák, Zugló előtt nyolcból hét helyen, ellenzéki fellegvárakban, Erzsébetvárosban, Józsefvárosban, Óbudán is úgy veszitett az ellenzék, hogy még civil induló sem volt. Mégsem vonták le a következtetéseket.

A kampány

7.  A Párbeszéd rossz kampányt folytatott. A lakosok nevettek a "Zugló veled nő" szlogenen, (senki nem szeretné ha Zugló nőne) a főpolgármester lakosság kizárásával történő tollasozásán, utolsó percben kitalált, kongó rendezvényen.  Azt is észrevették, hogy Horváth Csaba polgármester  és az MSZP nem áll ki a jelölt mellett, sőt saját jelöltet indít. A logóval támogató szervezetek, a Civil Bázis az MMM Zugló, az LMP valójában nem léteznek, alig segítettek. Elég megnézni a kerületi LMP, DK, Momentum facebook oldalát, a kampány két hónapja alatt még csak nem is írtak Dalmáról. A fidesz velük szemben mozgósított Kubatov módra,  ahogy szokott. 

8. A Civilzugló Egyesület ellenben helyben ismert,plakatok.jpg népszerű, alkalmas jelöltet állított és korrekt kampányt csinált - természetesen a töredékéből annak, amit a pártok a kampányaikba beletoltak. Ráadásul mi, ellentétben a pártokkal nem csak kampányok alkalmával, de folyamatosan 14 éve részt veszünk a kerületi közéletben, közösségi rendezvényeket tartunk, elérhetöek vagyunk.

Jellemzően hiába toltak bele kb. 3 milliót Kézdi Gabriella kampányába, az Összefogá Zuglóért, a kerületi MSZP fedőszervezetének, Tóthnak jelöltjébe, senki nem hitte el, hogy ők egy létező civil szervezet.

A visszalépés

9. Mindezeket, a várható vereséget  előrelátva javasoltuk egy hete a párbeszédes jelölt visszalépését, a civil jelölt közös jelöltként elfogadását. Lekezelő elutasítás volt a válasz. (még a hivatalos emailre sem válaszoltak). A doktorra átszavaztak volna az ellenzékiek, és a mi 20%-unk az ellenzéki szavazókkal együtt biztos győzelmet hozott volna. Fordítva nem igazán működött volna, mert a mi és különösen a doktor szavazói, akik a személyes ismeretség miatt mentek el, nem szavaztak volna az ellenzéki jelöltre. 

A válaszáson indulás jogának elvitatása

Az ellenzék mára annyira demokratikussá vált, annyira belehergelte magát az orbánozásba, hogy sokan, a politikusaik, hívőik, médiamunkásaik közül  már mások jogát is elvitatják a választáson elinduláson. Mindenhez a szent cél, a Fidesz legyőzése a főadú. Természetesen ezt mi nem fogadjuk el. Bárkinek, különösen egy másfél évtizede működő lokálpatrióta, beágyazott civil szervezetnek ne lenne joga elindulni egy önkormányzati választáson? Orbán leváltása nem egy Zuglói körzetben dől el.  De ha e szent célhoz még Alsórákos képviselői helye is szükséges, akkor a pártok megtehetik ,hogy visszalépnek, hisz hát a szent cél csak fontosabb, mint hogy az ö párttársuk, barátnőjük kapja az állást. Vagy mégsem? 

A civilek mint alternatíva

Zuglóban ráadásul az ellenzék (Tóth Csabával fémjelezve)  vezeti a kerületet nyolc éve, és igen gyakran semmivel sem kevésbé korruptan, mint a Fidesz az országot. Az ellenzék e tevékenységével sokat eljátszott a hitelsségéből, népszerüségéből.

Tehát Zuglóban mindenképp szükséges egy a jobb-bal pankrációt meghaladó, kiutat, alternatívát mutató  erő, civil szervezet megerősítése, és erre, mint folymatosan növekvő a választási ereményeinkből is kiderül, igény is van.   A baloldal azonban, bár szóban támogatja a civilséget, de ha azok nem csak őket segtik, hanem netán helyettük is alternatívát kinálnak, menten igyekszik megfojtani mindenféle civil kezdeményezést.

A Civilzugló Egyesület ennek ellenére tizennégy éve létezik és nem sikerült megfojtani. Ezért, a józsefvárosi C8-hoz hasonlóan  indulunk el minden választáson, hogy egy valós, egyre népszerübb alternatívát kináljunk a hamis, csak a pártok elitjét szolgáló bal-jobb felosztás helyett.

Mi lesz most?

A 22 fős testületben lesz öt fideszes képviselő. A polgármesterrel együtt van még öt szocialista szavazat. Velük szemben  .- ha kell - van a DK hat mandátuma, (két szoci bátran átült miután Tóth megbukott), van három Momentumos, van az LMP-s, (bár Vida Attila jó barátságot ápol a szocialistákkal) a független az ex MKKP-s, és én, a Civilzugló Egyesüetet képviselve.  Ez 12, a szükséges minősített többséghez elegendő erő.  Tehát nem kell pánikolni, viszont mindenkit egyenjogú partnernek kell tekinteni.  És érdemes a tanulságot eltenni a közelgő 2024-es választásra.

 

 

9 komment

Címkék: Szabó Rebeka alpolgármester Kézdi Gabriella dr. Keczéry Attila Kökény Dalma Juhász-Pintér Pál

Civilek, álcivilek és képmutató pártok

2022.09.16. 09:57 varnai

Túl vagyunk egyesületünk évi szokásos programján a  Túr de Rákosrendezőn és hétvégén itt a nagy megmérettetés, az időközi választás! Lássuk kik indulnak és miért.

306637326_423859293185100_6319850367028769343_n.jpg

Lámpavason mindenki: a fideszes jelölt, álságos módon Civilek a civilekért szlogennel kampányol Kézdi Gabriella az MSZP / Tóth Csaba jelöltje. A Párbeszéd jelöltje, Kökény Dalma a Zugló veled Nő szlogent ötlötte ki, és ott fakul a CivilZugló Egyesület jelöltje dr. Keczéry Attila plakátja is.

Egy-egy választáskor nagyon tanulságos elolvasni, hogy az induló szervezetek mivel hirdetik önmagukat, és egy kis odafigyeléssel összemérhetőek az ígéretek és a valóság, a tettek is. Arra is érdemes odafigyelni e szervezetek mit tesznek, amikor nincs választás.

Magunkról írok

A CivilZugló Egyesület mint honlapunkon lévő alapító okiratunkban leírt céljában is olvasható 2007-ben azért alakult, hogy Zugló zöldterületit és épített örökségét megvédje, Zugló lakosságát közösségé formálja és képviselje az önkormányzatban. 

Ezért rendezünk közösségformáló rendezvényeket, a Túr de Rákosrendezőt, ezért szervezünk műemlékeinket, Zugló múltját felelevenítő városnéző sétákat, ezért szervezünk szomszédünnepeket és közösségi szemétszedéseket. Keressenek rá a honlapunkra, görgessenek facebook oldalunkon.

ajánlok egy filmet az egyik első vonulásunkról, 2015-ből.

 

 És az idei vonulásunk. Tavaly és idén is több, mint 200 ember vonult fel a zuglói kerékpárutakért. Idén Zugló 14 éve rejtegetett Római-parti üdülője volt a célpont.

2022_09_10_tur_de_rakosrendezo_-net.jpg

Túr de Rákosrendező 2022. Az első vonulást 2015-ben rendeztük meg. Mára a Túr Zugló bevett rendezvénye lett, melyet várnak a zuglói bringások. (fotó: Zuglói Médiaszolgáltató, Balogh Róbert)

Igyekszünk szebbé tenni Zuglót. Évente, és idén már egyszerre két helyen szerveztünk a Te Szedd! keretében szemétszedési akciót.

Védjegyünkké váltak az aluljárófestéseink, melyek szintén közösségi munkával készülnek. Az  M3 alatti, az Erzsébet királyné úti, a Mexikói úti, a Korong utcai és a Tábornok utcai átjáró is már többször sorra került.

aluljarofestes.jpg

Egy-egy festéskor tucatnyi felnőtt és gyerek dolgozik. Emlékezhetünk a MÁV tiltakozással kezdett, ma már alapozással segít nekünk.

 Most próbáljanak rákeresni, hogy a többi választáson induló szervezet/párt milyen közösségi aktivitást végez, mennyire vesz részt Zugló életében olyankor, amikor nincs választás. Ne önkormányzati rendezvényt, kivezényelt kabinet alkalmazottakat, hanem a helyi pártszervezet tagjai által végzett munkát, általuk rendezett eseményt keressenek!

 

Mi nem csak szavakban állunk ki Zugló kertvárosias jellegének, zöldterületeinek megőrzéséért.

Ezért álltunk ki a Városliget beépítése ellen már az első megalomán tervek megjelenésekor. 2014-ben a Civilzugló Egyesület elindítója volt a Városliget beépítése elleni tiltakozásnak. Emlékezetes volt a Fogadj örökbe egy fát rendezvényünk, és a NEM KELLENEK MONSTRUMOK A LIGETBE! vonulásunk a parlamentig. Mindkettőn még Ráday Mihállyal álltunk a színpadon. Az ellenzéki pártok sehol sem voltak.

nemkellenek.jpg

Vonulás a parlamentig és 20.000 aláírás átadása

Újságot nyomtatva ismertettük meg a mit sem sejtő fővárosiakkal, hogy mire készülnek a ligetben. Eközben összegyűjtöttünk 20.000 tiltakozó aláírást, melyet a parlament kultúrális bizottságának adtunk át. Felszólaltunk a fővárosi közgyűlésben végül 2016-ban az akkora megalakuló Ligetvédőkkel és a többi zöld szervezettel megszerveztük a nag tüntetést a Protestivált. Tiltakozásunk részben sikeres volt, több épület nem épült meg, tán sosem fog.

Ezért tiltakoztunk és sikerrel akadályoztuk meg 2008-ban a Kisföldalatti végállomás fölé tervezett óriásplázát és ezért

 2006-os filmünk a Mexikói útra tervezett plázáról. A  környékbeli lakosság összefogásával sikerült a Herminamezőre nem illő otromba épületet megakadályozni. 

Ezért terjesztettük elő 2010-ben első képviselői előterjesztésemmel a Helyi értékvédelmi rendeletet, mellyel megakadályoztuk, hogy a műemlék házakat lebontsák és otromba épületeket építsenek a helyükre. Hozzávetőleg 300 házat védettünk le, hogy megállítsuk a kertvárost, a villanegyedet elpusztító folyamatot.

306223998_608803550697865_4804424995296187380_n.jpg

Zugló, ahogy megőrizni szeretnénk...  helyi védettség alá vett 120 éves favázas villa a Mexikói úton

Ezért tiltakoztunk azóta is minden Zugló kertvárosias jellegét tönkretevő Építési Szabályzat változtatás, zöld területek eladása, az engedményes mértékkel történő túlépítéses ügyeskedés ellen. Ezért tiltakoztunk 2017-ben, amikor az előző Párbeszédes városvezetés 30%-al emelte meg a patakpart beépíthetőségét, lehetővé téve a 770 lakásos, 6-7 szintes lakótelep megépítését Alsórákos kertvárosába. 

paskal_laktelep.jpg

És Zugló amilyenné az önkormányzatot irányító pártok teszik: a Paskál Rose lakótelep 770 lakása. A 30%-os túlépítést a "zöld" Párbeszédes városvezetés terjesztette elő és minden párt megszavazta. A patakpart örökre elveszett, pedig a patak kanyarulathoz eredetileg jászóteret, parkot terveztek. A lakók autói máris a környező családi házas utcákban parkolnak. A beruházóval kialkudott 50 férőhelyes óvoda megépítését elengedték.

Ezért tiltakoztunk, amikor 2017-ban az MSZP és a Párbeszéd polgármesterének előterjesztésére engedélyezték a Bosnyák térre a lakásfunkciót és engedélyezték, hogy a MUNDO eladja a telket a BAYER-nak. (A vétó után második szavazási alkalommal átment a telek átruházása és a lakásfunkció engedélyezése) Ezzel a rossz döntéssel vált lehetővé, hogy a NER válalkozó megkapja a telket, és ez az otromba, haszon maximalizálásra törekvő beruházás épületkomplexum épülni kezdjen.

tomegek_madartavlat_bosnyak_u_felol.jpg

 tomegek_madartavlat_piac_felol.jpg

A Bayer beruházás tömegvázlatai. 9-10 emeletes monstrumok a családi házas, kistársasházas kertvárosba ékelődve. 90.000 nm-es irodatornyok és 950 lakás, miközben semmiféle közlekedés fejlesztés nincs.

Ennek az otrombaságnak a megakadályozására szervezünk most október 1-re, 16 órára tüntetést a Bosnyák térre. Várunk mindenkit, akinek fontos, hogy Zugló lakható maradjon!

 

És ezért szörnyen álságos, hogy az időközin induló Párbeszédes jelölt a zöldterületek megvédéséről és klimavédelmi lépésekről beszél, a Bayer elleni tiltakozással kampányol - miközben pár éve éppen ők tették lehetővé a beruházást. Hasonlóan álságos, amikor pártjelöltként nagyobb civil részvételt igér a képviselőtestületben - miközben épp a civilek kiszorításán dolgozik. 

307416902_463450512466325_7196390328368132821_n_3.jpg

A fideszen nem csodálkozunk, ők nyíltan kiállnak a "fejlesztés", a NER beruházó mellett, az MSZP  sumáksága pedig köztudott Zuglóban, ők nyiltan fejlesztés azaz beépítés- , beruházó pártiak. 

És ezért kérjük, hogy szavazzanak dr. Keczéry Attilára, a Civilzugló Egyesület jelöltjére.

6 komment

Címkék: Kézdi Gabriella dr. Keczéry Attila Kökény Dalma Juhász-Pintér Pál CivilZugló Egyesület Párbeszéd Zugló

Együtt meg tudjuk nyerni a választást, Önök csak elveszíteni tudják

2022.09.13. 09:12 varnai

Szeptember 18-án időközi választást tartanak Zuglóban. Az eddigi budapesti időköziket az ellenzék még a baloldaliként számon tartott kerületekben, a VII., VIII. kerületben is elvesztette.

Zuglóban is ez fog történni.

A győzelmük esélyét nem csak az országos trendek, az ellenzék szétesése, de zuglói koalíció teljesítménye, az egymás közti civakodás is esélytelenné teszi. A lakossági visszajelzések alapján a ciklus eltelt három évében az ellenzéki kerületvezetés teljesítménye, produktuma minimum kétséges. A kerület lakosai, és különösen a 9. választókörzet elkeseredetten figyeli a zöldövezetek beépülését, a kerület stagnálását, a koalíciós civakodást.

 img_4564.JPGA CivilZugló Egyesület jelöltje Dr. Keczéry Attila 25 éve a körzet háziorvosa, a zuglói körzeti orvosok kollegiális vezetője. A négy gyerekes családapa dinamikus, hozzáértő, alkalmas és jó képviselője lehet a 9. körzetnek. Képviselőként sokat tehetne a zuglói egészségügy javításáért.

Mivel e körzet képviselete a testületi arányok okán túlmutat önmagán, a ciklus hátralévő időszakára az önkormányzati működését is döntően meg fogja határozni, ezért a felelősségünk nagy.

 

Ezért az alábbi nyílt levelet juttatjuk el ma az ellenzéki pártok vezetőihez.

 

 

Azt reméljük, ahogy egy innovációval, egy független jelölt Hadházy Ákos közös jelöltségével sikerült a kerületben változást elérnünk, úgy most is képesek lesznek a pártok bölcsességre, és átlépni a saját árnyékukon. Várjuk válaszukat.

 

 

 

 

Nyílt levél a Párbeszéd jelöltjét támogató pártoknak!

 

Együtt meg tudjuk nyerni a választást, Önök csak elveszíteni tudják

 

 

Sorjáznak a budapesti kerületekben zajló időközi választások eredményei, hét eddig ellenzéki kerületben az ellenzéki pártok jelöltjei súlyos vereségeket szenvedtek el, több helyütt a kerületvezetéshez szükséget többségét is elveszítve.

Így lesz ez Zuglóban is szeptember 18-án.

Zuglóban nem csak egy körzet, de a helyi MSZP nélküli többség megőrzése, azaz Zugló korrupciótól megtisztítása a tét. Aki a zuglói történéseket követi, tudja, itt a még mindig Tóth Csaba által vezetett szocialisták külön utat járnak, számos ügyben a fidesszel szavaztak az elmúlt években, pl. a parkolás ügyében. Jellemzően a mostani időközi választáson sem ők, sem a polgármester nem támogatják az „ellenzéki” jelöltet, hanem saját, civil köpönyegbe bujtatott jelöltet állítottak, mely több százalékot is elvihet az ellenzéki oldalról.

Zuglóban azonban ezzel együtt is van mód a Fidesz legyőzésére. A CivilZugló Egyesület jelöltje a körzetben évtizedek óta praktizáló körzeti orvos dr. Keczéry Attila meg tudja nyerni ezt a választást. Már 2019-ben még az egyesületünk támogatása, kampány nélkül függetlenként jelentős eredményt ért el. Önök is tudják, a körzet lakói által ismert és közkedvelt, alkalmas, hozzáértő és tisztességes, a kerület rendbetétele iránt elkötelezett ember, aki kiváló képviselő lenne.

Az őt most támogató, Zuglóban beágyazott Civilzugló Egyesület pedig elismert tényező a kerületben, több mint egy évtizede aktívan jelen van a zuglói közéletben.

 A CivilZugló Egyesület 2020-ban az előválasztáskor a Momentum jelöltjét Hadházy Ákost jelölő szervezetként támogatta. Emlékezhetünk, a Párbeszéd és a DK az előválasztáson Tóth Csabát támogatta, és e morálisan megkérdőjelezhető kiállás Zuglóban igen sokat rontott e pártok megítélésén.

A CivilZugló Egyesület tagjai a választási kampányban is rengeteget dolgoztak az immár közös jelölt, Hadházy Ákos győzelméért.

A CivilZugló Egyesület az elmúlt évben döntően segítette ezt az „új koalíciót”, a kerület korrupciótól megtisztításhoz szükséges döntő szavazatát adta számos fontos ügyben, pl. a zuglói vagyonkezelő cég igazgatóváltásakor.

Mindezek okán azt kérjük a körzethez ragaszkodó Párbeszédtől, a támogató Momentumtól, a DK-tól, hogy most önök is gyakoroljanak gesztust, egy körzet erejéig lépjenek vissza, és támogassák a civil jelöltet.  Együtt meg tudjuk nyerni a választást, Önök csak elveszíteni tudják.

 Tegyenek egyszer tanúbizonyságot arról, hogy képesek a pártlogikán felül emelkedni, hogy nem csak a szavak szintjén támogatják a civileket, de a valóságban is. Hogy a kerület korrupciótól megtisztítása fontosabb cél, minthogy melyik körzet melyik pártnak „jár” - azaz melyik ellenzéki párt jelöltje bukja el a választást.

A sorjázó kudarcok után a közös győzelem országos szintű hír lenne, és egy hosszútávú zuglói együttműködés, egy új többség alapjául szolgálhatna.

 

 1. 09. 13.

                                              

 CIVILZUGLÓ EGYESÜLET

 

 

 

3 komment

Címkék: Párbeszéd Szabó Rebeka Horváth Csaba polgármester Momentum Zugló Összefogás Zuglóért Egyesület dr. Keczéry Attila Kökény Dalma Demokratikus Koalíció Zugló

Horváth belháború miatt elmaradó rendkívüli testületi ülés

2022.09.12. 14:45 varnai

Obstrukció! Rendkivüli ülést hívott össze mára a polgármester, de ez határozatképtelenség miatt meghiúsult.

A 22 képviselőből csak 8 jelent meg, a DK és a Momentum testületileg, azaz tudatosan maradt távol, de két fideszes, az ex MKKP-s képviselő, sőt egy szocialista képviselő is hiányzott. A távolmaradások miatt a másik fontos napirendről sem születhetett döntés.

tavolmaradasszept12.jpg

Így dolgoznak meg havi 540 ezer forintért...

Ez már a második testületi ülés ami hasonló koalíciós vita miatt elmarad. A magam részéről azt gondolom, hogy havi 540 ezer forintért igazán ráérhetnének havi kétszer szeptember közepén - még akkor is ha nem tetszik amiről dönteni kell.

7ltv3sivdfgsfuajs_1.jpeg 

Ki ejti ki egymást hamarabb? A játékkal a zuglóiak biztos veszítenek - a Horváthok közt kitört belháború közepette a kerület működtetésére alig jut figyelem, egymásnak keresztbe szervezett rendezvényekkel, pitiáner gáncsoskodással megy az idő.

Horváth Zsolt DK-s alpolgármester állítólag tájékoztatta a polgármestert, hogy a frakciójából többen külföldön vannak, de Horváth Csaba MSZP-s polgármester nem volt tekintettel rájuk. Azaz direkt arra játszott, hogy ne legyen meg a többség a munkaszerződés módosításához. 


A távolmaradással obstruálás oka, hogy ma kellett volna döntenünk a Városgazdálkodási Zrt frissen, szeptembe 1-el  kinevezett igazgatójának, Bendula Istvánnak munkaszerződés módosításáról. 

Mint kiderült ugyanis a munkaszerződésben - ahogy az törvényi előírás - szerepelt, hogy más cégben nem lehet vezető, tulajdonos, csakhogy ennek a feltételnek nem tud, nem akar megfelelni. Állítólag egy 15 éve működő mezőgazdasági vállalkozása van, melyet nem akar/tud feladni, vagy a feleség nevére iratni, ahogy az ilyenkor szokás. És ezt most veszi észre.

A szocik, akik amúgy is nyár eleje óta minden eszközzel húzták a kinevezést, minden furfanggal meg akarták akadályozni hogy bárki új igazgató legyen, de különösen fúrták a DK-által erőltetett Bendula kinevezését - emlékezhetünk a polgármesteri vétóra - most röhögnek a markukba. Nekik ideális ez az exlex állapot, nekik nem érdekük hogy egy új seprű a cégüknél elkezdjen seperni, kutakodni.


A tudatosan távolmaradók miatt a másik napirendről sem tudtunk dönteni, ez pedig a népszámlálás számlálóbiztosainak biztosítása. Tehát a távolmaradás, a koalíciós civakodás hátráltat más fontos ügyeket is.

UPDATE

Meg is jött a meghívó az újabb rendkivüli ülésre.

kt_meghivo_2022-9-15_r_1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Zuglói Városgazdálkodási Zrt Horváth Zsolt alpolgármester Horváth Csaba polgármester Bernula István vezérigazgató

Termések, virágok dzsungele

2022.09.04. 19:35 varnai

Nyilt napot tartott a Zsálya utcai  ZUG-Zuglói Közösségi Kert. 

Emlékszem, 2011-ben nem volt egyszerű a megalakulás, sokan nem értették mire van, miként működik egy közösségi kert. ( és van aki ma sem, bizarr módon pl. a környezetvédelmi tanácsnokunk máig nem érti) Aztán az alapítók álhatatosságának köszönhetően 2013. táján csak megépült, és azóta kitartóan működtetik, mindig túljelentkezés van az ágyásokra.

A Zsálya utcai kert pusztasága a 2014-es alapításkor:

zuglert_elso_1.jpg

És a 2016-os állapotok.

A kert pedig, akár az alapítók gyerekei, növekszik, igazi kis mesedzsungel nőtt fel tíz év alatt a területen. Azóta, bár az Angol utcai közösségi kertet "sikeresen" megtorpedózták - jellemzően azóta is üresen áll a telek -  nagy nehezen létrejött egy újabb kert a Padlizsán utcában. És lenne igény egy harmadikra, akár negyedikre is, több mint százan állnak sorba ágyásért. Egy 124 ezres, 18 km2-es kerületben lenne rá hely és igény.

Egy-egy nyilt napon gyerekek tucatjai hallgatják az előadásokat, a méhek magánéletéről családtagként mesélő méhész előtt én is ottragadtam, esszük a házi sütiket, hallgatjuk a zenészeket. 

286919151_3051738275116904_1365965652510327773_n_1.jpg

Lenyűgözve hallgattuk a méhész előadását.

302024921_613952680139986_5811625274323951469_n.jpg

 Száz ember is nézelődött.

303019646_790918062049898_1378931765851143128_n.jpg

 A legizgalmasabb azonban a hatvan parcellás, a közösségi kertek között hatalmas kert felfedezése. A terményeket elsőre ugyanis nem könnyű észrevenni. Türelem kell hozzá, akár a kertműveléshez.

302800876_741134686983742_7097193073016331973_n.jpg

Van itt a levelek közt megbúvó szamóca...

304910099_1240714746664296_2520893070945385652_n.jpg

napraforgók...

302620921_1251616718933014_3280868761253803569_n.jpg

különböző fajta paprikák...

 

 

304795882_453077909900544_1391248131958201204_n.jpg

302620927_1249853109181587_4612065934497795579_n.jpg

305156666_444816177602855_399436270344725558_n.jpg

302128532_612509520324093_2212210350799638714_n.jpg

rózsák és sok-sok fajta virág...

302633158_817428069447370_6558110978076111299_n.jpg

menta, origano, bazalikom és kakukkfű...

 

304504501_1257857151714854_3342577374967668503_n.jpg

304481873_468976718425077_2063183825365514881_n.jpg

kövérre hízó padlizsánok... 

kétméter magasra futtatott, lucullus és egyébfajta paradicsomok...

305062764_811688913530098_2162304558098934346_n.jpg

304909430_389138373365961_5802248285092476424_n.jpg

304818760_493384492149914_5813953031080002703_n.jpg

302804849_523719499431838_3473996175338490365_n.jpg

kétarasznyi tökök...

304628118_768343817550508_6113136350047513224_n.jpg

zöldbabok, karósbabok és leszedett zöldborsók...

302610408_472926431124383_897554686722803828_n.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: közösségi kert Zsálya utca

Szavazz a dokira!

2022.08.01. 11:37 varnai

Időközi választás lesz Zugló 9. választókörzetében, Alsórákoson. A Civilzugló Egyesület dr. Keczéry Attilát indítja, azaz egy szerencsés egymásra találás eredménye a közös indulás. Kérjük támogassátok Attilát, nincs nála alkalmasabb ember e posztra! Olvassátok el az életrajzát és a terveit!

Kérjük támogassátok indulását ajánlasaitokkal, és ha tudtok segítsétek a kampányát, akár egy facebook megosztással, akár pár órányi aktivistáskodással!

 

2207-23_szoro_press_5_-1.jpg

Háttérként:

Az időközi választás oka, hogy Szabó Rebeka, miután Monoron egyéniben nem nyert, listás helyet kapott a Párbeszéd frakciójában. Kevesen ártottak többet Zuglónak mint ő. A Párbeszéd félrenézett minden Tóth féle korrupciónál, sőt megszavazta azokat, csak hogy a kerületi állásaikat ne veszítsék el. A parkolástól kezdve a kerületi telkek eladásáig, a Zrt. szerződéseiig lehet sorolni a kifolyó százmilliókat. Az Alsórákosi választókörzetnek pedig a túlépítések engedélyezésével ártottak igen sokat, a patakpartra épített monstrumok örökre tönkre tették azt a békés, családi házad környéket.

Legutoljára pedig a Párbeszéd csúcspontjaként az elvtelenségnek, Hadházy Ákossal, a Fideszes korrupció ellen legtöbbet tevő független képviselővel szemben Tóth Csabát támogatta az előválasztáson. Bravó! Most, miután a körzetet magára hagyták, újra ugyanott akarnak mandátumot kapni... mert az jár nekik. Nem jár.

Indul még a Fidesz, sőt állítólag a szocialisták külön is, akik Összefogás  TóthCsabáért Zuglóért nevű szervezet mögé bújva néven indítanak saját jelöltet. Hát ezért írom, hogy támogassák dr. Keczéry Attilát!

Szólj hozzá!

Címkék: Szabó Rebeka Alsórákos dr. Keczéry Attila háziorvos Időközi választás Zugló

"Nem hagyja, hogy alkalmatlan haverok vezessenek cégeket"

2022.07.13. 15:24 varnai

A fenti mondat a tegnap megjelent polgármesteri sajtóközlemény veleje, melyben az egyik pályázót minősíti.

Csakhogy Zuglói Városgazdálkodási Zrt-t Horváth polgármesterségének elmúlt két és fél éve alatt  egy igencsak alkalmatlan haver vezette, mi több, több mint haver, rokon: Hajdú MSZP-s alpolgármester sógora, Tóth Csaba haverja: Baracskai Gábor. A polgármester pedig ezzel a szituációval tökéletesen tisztában volt, számos konkrét ügyből keletkezett konfliktusból, sőt a cég gazdasági mutatóiból is megtapasztalta. Mégsem tett semmit két évig, mindaddig míg Hadházy Ákos ide kerülésével - azaz Tóth mandátumvesztésével - a fel nem bátorodott a helyi koalíció két pártja   összefogva velünk és a kutyákkal ki nem erőltettük Baracskai úr menesztését. 

A pályáztatás sem valami ősi tradicionális, elvhű dolog itt Zuglóban. Simán kineveztek eddig bármely cég élére bárki ismerőst, havert mindenféle pályáztatás nélkül. Elég csak Horváth Csaba által a Médiaszolgáltató Kft.  - a helyi közmédiaszintű propagandagyár - élére kinevezett Murányi Marcellre majd Jaksity Katára gondolni. Dehogy volt pályáztatás. Ha pedig időben kissé messzebb tekintünk akkor Karácsony Gergely által az Önkormányzati Piac  Kft-nk élére kinevezett Szatmáryné Jahl Angéla - Szatmáry Kristóf Fideszes képviselő anyukája - klasszikus NER trafiktulajdonos-vállalkozó, BKIK elnöki családfő kinevezése az elvhűség csimborasszója. Ki más lenne alkalmasabb egy olyan hely vezetésére, ahol tekercsben jár a készpénz?

És hát a pártbéli ismerősök helyzetbe hozása esetében esetében sem volt mindig ennyire finnyás a polgármester, elég csak a pont a Vagyonkezelő Zrt-hez benyomott Busszola Bt-re gondolni. A Bt. nem mást takart, mint Gúr Nándor ex MSZP-s parlamenti képviselő cégét. Ő végzi most külsősként az inkriminált cég belső ellenőri munkáját. 

7ltv3sivdfgsfuajs.jpeg

Horváth Zsolt DK-s alpolgármester felhívja a figyelmet a Gazdálkodj Okosan társasjáték "Börtönbe kerültél, két körből kimaradsz! " mezőjére.

Mert a nagy elvhűség nemigen szól másról, mint hogy minden pillanat aranyat ér nekik, - a szó szoros értelmében -   amíg egy tőlük független új igazgató el nem foglalja a cégvezetői széket és nem kezdi el átnézni a Zrt. elmúlt években kötött szerződéseit. Hogy tippeket adjak: informatikai szerződések, útépítő, parkfenntartó szerződések, Gúr Nándor szerződése, dr. Varga Dóra közbeszerzési tanácsadó szerződése, Békefi úr ügyvédi szerződése, stb. (Békefi úr neve Tóth Csaba gyártelepének kurátoraként és a zuglói eladott MSZP székház kuratóriumából lehet ismerős.) Ezért az időhúzás, a pályáztatás,  elnapolás, vétó... Ki időt nyer, életet nyer.

Nem véletlenül jegyezte meg Karácsony Gergely az ominózus kiszivárgott hangfelvételen, hogy Horváth Csaba legalább azt tudja, miért lehet börtönbe menni. És emlékezhetünk, épp most 10 éve, hogy megbukott a Papcsák féle vagyonkezelő igazgatója...  Úgy tűnik mindenkinek lehet 10 éve büntetlenül megcsapolni a zuglói önkormányzat pénzét?

 

202202268.jpg

Csakhogy Horváth Csaba úgy tűnik még mindig jobban tart Tóth Csabától,  mint attól, hogy belebukik ebbe az egész cirkuszba.

Mert Tóth Csaba - ne feledjük -  mindmáig, ennyi kínos országos botrány után is a zuglói MSZP elnöke, sőt az MSZP Országos elnökségének a tagja maradt, senki nem szólította fel lemondásra, és informális, gazdasági hatalma, zsarolópotenciálja töretlen. Jellemzően cserben hagyva a polgármesterüket a tegnapi testületi ülésről távol maradtak az MSZP képviselői, akik látványosan Tóthoz hűségesek.

   Az, hogy minderre a csatározásra rámegy Zuglónak a karácsonyi öt év után újabb öt éve, az őt mit sem érdekli.

Persze egy ideális világban a polgármesternek igaza lenne, feltehetőleg lehetne alkalmasabb vezetőt is találni, mint a DK javasoltját. Azonban nem vitatható, a DK jelöltje bekerült a pályáztató cég által javasolt öt kiválasztott, javasolt személy közé,  bár szerintem többen voltak akik tudásuk, vezetői tapasztalatuk, pályázati anyaguk, a testület előtti interjújuk alapján alkalmasabbnak tüntek. Én és többen is támogattuk a vezérigazgatóvá választásukat. A DK-Momentum azonban csak az ő általuk javasolt emberben bízik, és  ebben a kiélezett szituációban ezt is megértem.  És persze azzal is tisztában vagyok, hogy a DK igyekszik minden elérhető ellenzéki politikai és gazdasági pozíciót megszerezni. 

Szólj hozzá!

Címkék: Tóth Csaba Horváth Zsolt alpolgármester Horváth Csaba polgármester

Az utolsó emberig - Küzdelem a vagyonkezelő Zrt-ért

2022.07.07. 23:57 varnai

A mai testületi ülés határozatképtelenség miatt elmaradt. 

A Demokratikus Koalíció és a Momentum képviselő ugyanis kollektíve kivonultak, amikor Horváth Csaba - látván, hogy megvan a többség a DK-Momentum igazgató-jelöltjének megszavazásához - egy huszáros húzással levette napirendről  Városgazdálkodási Zrt igazgatói pályázatáról szóló előterjesztést, azaz megakadályozta a nem szívének kedves jelölt kinevezését.

A polgármester kissé arrogáns sajtóközleménye  ITT olvasható. Cinikus módon munkára bíztatja a képviselőket, miközben ő heti háromszor ha bejár a hivatalba.

Lassan, de biztosan Zuglóban is szétbomlik az ellenzéki koalíció. Nem kár érte, a félrenézések, sűrűn megkötött rossz koalíciós alkuk csak a döntésképtelenséget és a korrupciót leplezték el ideig-óráig. Az elmúlt két és fél évet elvesztegették: a Horváth féle vezetéstől egy hamvábaholt városközpont ötlet erőltetésén kívül érdemi produktum nem született, csak rossz és még rosszabb kompromisszumok pl. a parkolás, közétkeztetés ügyében. A túlépítések gyorsuló engedélyezése pedig kifejezetten káros Zugló számára, azzal csak a beruházók (és még ki tudja kik?)  járnak jól.

291715987_1099394707648009_4284519869927960278_n.jpg

Határozatképtelenség. Július 12-én tárgyaljuk a most elmaradó számos ontos egyéb döntést.

Tóth Csabáék halogató harcában az ideiglenes vezető minél tovább pozícióban tartása is sikernek számít.

Most látni csak, hogy ZVK Zrt. vezetése mennyire fontos pozíció: mindenki mindent megtesz, hogy a saját bizalmi emberét tegye a kulcspozícióba. És hogy a céget mennyire szocialista magánvállalatként kezelik arra mi sem jellemzőbb, hogy sem a Civilzugló Egyesületet, sem az MKKP-t, sem a Fideszt nem engedik be a cég felügyelő-bizottságába (FB). A jelen helyzetben, tekintettel az eddigi pártkifizetőhelyként működtetésre, az átmeneti koatikus viszonyokra, az új vezetőre (legyen az bárki is),  a folyamatban lévő FB vizsgálatokra, nem utolsósorban a túl sokat kérdező FB elnök erőből visszahívására, ezt a kontroll pozíciót különösen fontosnak tartjuk.

285890797_389062129823540_209224500869645957_n.jpg

A  Zuglói Városgazdálkodási Zrt. Pétervárad utcai épülete. Állam az államban. 

A cégen évente keresztül folyó 3-5 milliárd forint hatalmas konc, a szocik, Tóth és Horváth Csaba mindent megtesznek  - ha már a sógort kitettük az igazgatói székből -  hogy a kontrollt megtartsák a cég fölött - nem mentség, hogy nem volt ez máképp Papcsák idejében sem.

A ZVK Zrt-t különösen értékessé teszi, hogy két alvállalatot is rejt, az egyik az Önkormányzati Piac Kft., mely a Bosnyák téri önkormányzati és hétvégi piacot üzemelteti, és mindmáig a Szatmáry klán hitbizománya. A másik cég pedig a Zuglói Információs és Média Kft. mely az önkormányzat kommunikációját végzi Jaksity Kata vezetésével. A cég évi közel 200 milliós büdzséből a polgármester népszerűsítésével és bulvármagazin gyártással kisérletezik  - nem túl nagy sikerrel - , e mellett több fura zerződést is rejt. A két cég működésébe lényegében nincs belelátása a képviselő-tetületnek. 

A szocik láthatóan nagyon tartanak tőle, hogy egy új seprű lendületből  takarítja ki a cégekből Tóth  embereit, (minimum két tucatnyi politikai eltartott van kifizetve a cégben). A rendrakás közepette számos csontváz is kidőlhet a szekrényekből, sok kínos ügy, oktalan/haveri szerződés is előkerülhet. A nemrégiben elkészült átvilágítás csak a jéghegy csúcsát mutatta, de az is 20-30%-os fölösleges létszámot, rengeteg fölösleges ügyvédi szerződést, oktalan kiszervezést mutatott ki.

A cél szentesíti az eszközt, mindenki igyekszik befeketíteni, lejáratni a másik emberét. Előkelő hely a K-Monitor  korrupciós listáján, végrehajtás van a cége ellen, miközben nagy lábon él, vajon miből, szól a vád a másik jelölt ellen. (külön pikáns, hogy eközben a polgármesterünk saját feje fölött is ott lebeg a parkolási korrupció vádja)

Tegnap egy névtelen telefonálló nekem is megmondta a tutit, kit kéne támogassak, pár perccel késöbb egy másik hívásban a Zrt. egy fizikai dolgozója, a zuglói közélet sonkaosztó mindenlébenkanálja is megmondta kire szavazzak és kire ne. Az külön bájos, hogy miközben a képviselőknek adatvédelmi okokra hivatkozva nem árulják el még a pályázók nevét sem, nem tárják elénk a CV-ket, a beadott pályázati anyagokat, eközben teljesen idegenek láthatólag tökéletesen képben vannak a pályázók személyét illetően.

Mert hát ez a legfurább. Az igazgatói pályázatra 56-an jelentkeztek, melyből hozzávetőleg a fele felelt meg a szakmai követelményeknek. A megfeleltekkel a pályázatot bonyolító Prohuman Kft. interjúket készített és az átvilágítási anyagot megküldve egy-egy rövid pályázati anyagot kért a jelöltekről.   A pályáztatás hitelességét eleve kérdésessé teheti, hogy az anyag megírására nem jutott egyforma hosszú idejük a jelölteknek és volt aki a pályázat beadásának határideje után kapta meg az átvilágítási anyagot. A Prohumán végül öt embert tartott a pozícióra alkalmasnak, de őket is csak monogrammal jelölték, a pályázati anyagaikat, CV-jüket a testületi ülésig nem láthattuk. Felelős döntést így senkitől nem lehet elvárni.

A tegnapi nap folyamán végül előterjesztői kiegészítésként megkaptuk kit szán igazgatónak  a polgármester (Berkes. Györgyöt)  és módosítóként megkaptuk kit akarnak pajzsra emelni a DK és a Momentum frakciói (Bernula Istvánt). Egyik személyi javaslat mellett sem állt semmiféle szakmai indoklás.  Ezzel egyszerű politikai bizalmi kérdéssé degradálják le az új cégvezető megtalálásának ritka lehetőségét.

Az adatvédelemre hivatkozás márcsak azért is sántít, mert egyrészt képviselőként tart minket a titoktartási eskü, másrészt az intézményi igazgató választások során pályázókat mindig megismertük, simán szétküldték a CV-ket és a 30-40 oldalas, sok munkával megírt pályázati anyagaikat, (emlékezetes volt, amikor a Munkácsiban a szülők szúrták ki az innen-onnan kikopizott szövegrészeket) a jelentkezők a zárt testületi ülésen mutatkoztak be, mi több kérdezni is lehetett őket. 

Most pedig a pályázatokat eltitkolták a képviselők előtt, majd ismeretlen szempontok alapján kaptunk pár monogrammot és egy, azaz két győztest. Most  - a kérésemre - a képviselők egy zárt szobában böngészhetik a pályázatokat, CV-ket. 

Sajnos elmondható: az egész pályáztatás, a pályáztató cég megbízása csak parasztvakítás volt, azaz a polgármester számára eszközként szolgált, hogy a saját emberét hozza ki győztesnek, míg a DK-Momentum kombó eleve nem akart pályáztatást. Mindkét oldalnak előre megvolt saját embere, szomorú, de valójában nem is voltak kiváncsiak a pályázókra. Ez bizalmi állás,  - mondták - nehogy már egy hozzáértő, külsős ember, aki senkinek nem az embere, lehessen itt az igazgató!

A magam részéről örülnék egy független embernek, és alapvető elvárásnak gondolnám, hogy vagy helyismerete legyen, ismerje a céget, Zuglót, vagy legyen tapasztalata hasonló önkormányzati, állami vagyonkezelési területen, lakás, helyiségbérlemény gazdálkodási területen, esetleg városüzemeltetési területen legyen felső vagy középvezetői gyakorlata. 

Az új vezérigazgató munkája nem lesz egyszerű, hisz a polgármester a múlt nem bolygatását, konfrontációmentes átmenetet, míg a testület többsége kemény kezű rendrakást remél az új vezérigazgatótól. 

1 komment

Címkék: Civilzugló Egyesület Horváth Zsolt alpolgármester Ci Horváth Csaba polgármester Zuglói Városgazdálkodási Zrt. Rózsa András alpolgármester vezérigazgatói pályázat

Thököly út 150. kiadása - Nem akarásnak nyögés a vége

2022.07.01. 11:11 varnai

Tovább folytatódik a Thököly út 150. alatti bolthelyiség kálváriája. Miután a szépen felújított, frekventált helyen lévő helyiség egy évvel a pályázat kiírása után is üres, tegnap közérdekű kérdéssel fordultam a polgármesterhez. A válasz gyors volt, csak a felelős mutogatott másra. Láthatólag nem adták fel, hogy a bolthelyiséget megszerezzék. 

 291351805_1851279238585336_2031010769632381898_n.jpg

Szajna-parti életérzés üres bolttal és hajléktalanokkal...  A 140 millióért felújított teret és tucatnyi millióért felújított helyiség előterét mára hajléktalanok foglalták el. Szélárnyékoló, kandeláber, minden úgy lett, ahogy a szivüknek kedves bérlőjelölt elképzelte. ( akkoriban többen látták Tóth Csabát és titkárnőjét a helyiséget nézegetni)

Mint emlékezetes a frekventált helyen lévő bolthelyiség mintegy 5 éve üres, és az akkor kivenni szándékozó céget a Zrt. lepattintotta. Majd a helyiséget 15 millióért felújították - ami azért volt fura, mert a Zrt. tán létrehozása óta egyetlen kiadni szánt helyiséget sem újított fel, itt meg, bár leendő funkciót nem ismerhették, gondosan elhelyezték a leendő "Szajna-parti  életérzésű" cukrászdához szükséges csaptelep kiállásokat,  - majd illegálisan, cserével próbálták azt a szivüknek kedves cégnek odaadni. (az életérzés kitalálása után egy évvel késöbb cserét ajánló  Hetti-Ker Kft. cukrászdája macaronokat árul a Szugló utca 80-ban) 

Miután a csere törvénytelenségére felhívtam a figyelmet a jegyző is megállapította a szabálytalanságot és kínjukban kiírták a rendes pályzatot. Ezt húzták egy évig, míg végül a kifárasztás sikerrel járt és az összes licitáló, ajánlattevő cég visszakozott. Meghökkentően hasonlít a szituáció ahhoz, amikor a kizárt parkolási cég felebezett, majd egyszercsak visszavonta a a fellebezését. Kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot/fenyegetést?

Most kezdhetik a pályáztatást előlről, kíváncsi vagyok a Hetti-Ker Kft. tulajdonosi köre elindul-e.

Alant olvasható, a Zrt. ideiglenes igazgatója által összerakott időrendi táblázat. Ebben a 2017-es bérbevételi szándék, és a cserés kiutalási próbálkozás furamód nincs feltüntetve.

Feljegyzés

Thököly út 150. pályázat

 

 • 2021. április 29.: KT döntött a pályázat kiírásáról, pályázat tartalmáról, feltételek meghatározásáról
 • 2021. május 06-2021. június 04-ig pályázat (hirdetmény) kiírásra került a rendeletben szabályozott rendelkezéseknek és a KT döntésben meghatározottaknak megfelelően
 • pályázatra beérkezett ajánlatok: 14 db (érvényes 6 db, érvénytelen 8 db)
 • érvényes ajánlattevőkkel előzetes megállapodások megkötése: 2021.06.hóban lefolytatva
 • pályázat alapján a bérleti szerződés elfogadásáról GB döntés 2021. szeptember 02.
 • A 2021. április 29-i KT döntés a pályázatban előírta az árversenyt, azonban a Jogi Főosztály állásfoglalása alapján egyértelműsítő rendeletmódosítás vált szükségessé az árverseny támadhatatlan lefolytatása érdekében. A rendelet módosítására 2021. december 21-én került sor, ezt követően kezdhettük meg az árverseny lebonyolításához szükséges, jogszabályokban meghatározott határidők betartásával az előkészületeket – pl. kihirdetés, ügyfelek által nyilatkozatok, igazolások beszerzése.
 • Az árverseny (licit) időpontja (tekintettel a rendeletben előírt nyilatkozattételekre és határidőkre): 2022. február 09. – résztvevő ajánlattevők száma: 3
 • Az árverseny eredménye alapján előterjesztés elkészítése az 2022. áprilisi (ülés időpontja 2022. május 02-ra áttéve) ülésre – a véleményezés során az árverseny 2., majd később a 3. helyezettje visszalépett
  GB döntése alapján bérleti szerződés előkészítése aláírásra, közterületfoglalási engedély kérelem bekérése (2022.05.24.), ügyfél 06.02-án felvette a kapcsolatot PH-val a közterületfoglalási engedélyezés ügyében (kérelem nem lett benyújtva)
 • 06.29-én ügyfél előzetesen e-mailben jelezte, hogy „helyiség bérletéről az azóta eltelt időszak gazdasági változásai illetve a tervezett bérleti szerződés egyes pontjainak következtében lemondok.”. Kértük az elállási nyilatkozat cégszerű megküldését.

A testületi vitán elhangzó közérdekű kérdés és vita 1 óra 58-tól látható.


A legabszurdabb pillanat, amikor Hajdu Flórián gazdasági alpolgármester engem szólít fel, hogy fizessem ki az okozott kárt... iközben gazdasági alpolgármesterként ő és a sógora, a Zrt. igazgatója voltak azok akik hosszú évekig nem szedték be a bérleti djíat az előző bérlőktől, tucatnyi millió forintot hagyván elveszni, majd 140 millióért újítatták fel a terecskét és 15 millióért a helyiséget, hogy az ismerős beleülhessen a készbe, majd a cserés ügyeskedésük miatt ismét több évnyi kiadás maradt el, ismét tucatnyi milliót vesztettünk. Igen vastag bőr van a meggazdagodott alpolgármester képén.  

Nem véletlen, hogy az átvilágítás is rámutatott a helyiségkiadások furcsaságaira, a Zrt. igazgatóját májusban felmentettük, a cég felügyelő bizottsága több területen, pl. a helyiségek kiadása ügyében belső vizsgálatot rendelt el.

A cég feletti kontroll megtartása, az ottani vizsgálódások  mindenáron való akadályozása Hajdúnak és a mögötte álló Tóthnak mindent megér, ezért hivatták vissza a Zrt. rámenős FB. elnökét, és ügyeskednek most az igazgatói pályázattal.  Ha kidőlnek a csontvázak a szekrényekből azok börtönbe juttathatják a Zrt-t eddig magánbirodalomként uraló csipetcsapatot. 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Városgazdálkodási Zrt Hajdú Flórián alpolgármester Baracskai Gábor

Úgy ment, hogy maradt - csatározás a Városgazdálkodási Zrt. ellenőrzése körül

2022.06.07. 09:42 varnai

Az előző testületi ülésen leváltottuk önkormányzati cégünk, a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatóját Baracskai Gábort. A dolog nem volt egyszerű és előzmény nélküli. Csakhogy az eddigi igazgatót adó, a céget a saját magánbirodalmukként kezelő zuglói szocialisták makacsul kapaszkodnak a húsos koncba, az új igazgató kiválasztását akadályozzák, a cégben folyó vizsgálatokat immár a felügyelő-bizottság elnökének visszahívásával is sikerrel hátráltatják. 

Zuglóban szinte tradíció, hogy kerületi vagyonkezelő cég, hivatalos nevén Zuglói Városgazdálkodási Zrt. az önkormányzati pénzek kifolyatásának helyszíne -  nem vigasz, hogy sok más kerületben is az. (pl. az V. kerületben, Kispesten, hogy fideszest és ellenzékit is mondjak).

285890797_389062129823540_209224500869645957_n.jpg

A ZVK Zrt. Pétervárad utcai főhadiszállása. 5 milliárdos büdzsével millió négyzetméternyi zöldterületet, 114 bérházat, 2200 lakást, hozzávetőleg 900 helyiséget kezelnek, sőt van egy komplett társasházkezelő divíziójuk is, kéttucatnyi óvoda, tucatnyi bölcsőde, tucatnyi rendelő felújítását, karbantartását végzik.  Alcégként alájuk tartozik a Média Kft és az önkormányzati piacot üzemeltető kft is. Sima képviselőként esélyesm sincs belelátni a működésükbe, gazdálkodásukba, beszerzéseikbe, szerződéseikbe.

Emlékezhetünk, 2013-ban, Papcsák idejében is feljelentést kellett tennem, amikor kiderült: a három évre szóló felújítási keretnek egy év alatt a nyakára hágtak és egy hangfelvétel szerint az alvállalkozók visszadobtak pénzt. 

2015 elején a választás megnyerve a zuglói szocik szintén az igazgatói pozíció megszerzésével kezdték a hatalomátvételt. Kisebb háborúság, egy elfogadhatatlan javaslat után - bár erről a polgármesternek elfelejtettek szólni - Hajdu Flórián szocialista alpolgármester sógorának személyében találták meg a cég (hozzájuk ) hű igazgatóját.

Innentől kezdve akár a mesebeli kisgömbőc egyre nőtt a cég tevékenységi köre és büdzséje. Elnyelte az intézmény-karbantartást, az eredetileg a hivatalban lévő, őket ellenőrizni hivatott Főmérnökséget, jogot kaptak 100 millióig önállóan közbeszerzést lefolytatni, a létszám pedig nyolcvanról lassan 140 fölé növekedett, bár fizikai munkavállaló alig akadt köztük.  A cég szoci magánvállalatként kezelése, az ez elleni hiábavaló tiltakozások is jócskán benne voltak Karácsony egykori polgármester jegyzőinek távozásában.

2019 őszétől Horváth Csaba polgármesterré válásával a cég fölött a minimális polgármesteri kontroll is megszűnt, hisz Horváth Csaba, ahogy Karácsony is csak a kirakatba és aláírni kellett. A cégvezető, a fölötte álló gazdasági alpolgármester Hajdu, mint ahogy a teljes a szocialista frakció is Tóth Csaba hűséges hűbéreseiként az ő döntéseit követték.

Hogy a cég mennyire magánvállalattá vált az tökéletesen illusztrálta, hogy a 2020 őszén az előválasztáson a vezérigazgató vezetésével két tucatnyi Zrt. dolgozó két héten át a szabadságát kivéve nyilván őszinte lelkesedésből segítette Tóth Csaba kampányát. 

Hogy Horváth Csaba polgármester akarata mennyire számított, arra rájöhetett, amikor 2020 szeptemberében az általa elért MSZP  frakcióvezető cserét (Hajdu Flórián helyett Hevér György) a Tóth által mindmáig vezetett zuglói MSZP elnökség lendületből bírálta felül. Mit sem számított, hogy ennek következtében a frakció harmada elveszett, két szoci képviselő is átállt a DK-hoz.

2021-ben cég létszáma, költekezése, mint az átvilágító cég is rámutat, látványosan még jobban meglódult,  - amit lehetett még ki akarták venni a Zrt-ből.  

Mert lassan Horváth Csaba is észbekapott. A polgármester a rendőrségi nyomozásokat, házkutatások után joggal tartott tőle, hogy  az összes vagyonkezelős turpisság is az ő körmére fog égni -   januárban megrendelte a ZVK Zrt. átvilágítását. A kapott anyag - ahogy az várható volt - igen súlyos megállapításokat tartalmazott.  Azonban ezt az anyagot, bár a képviselő-testület gyakorolja a tulajdonosi jogokat, hónapokon át gondosan titkolta a testület előtt. Az anyagot ezután is hetekig kérni kellett, végül június 2-án kaptuk meg mi a képviselők. 

cyclick_munkaanyag_3_7ut_20220425_tiszta-12.jpg

Egy oldal az átvilágításból - súlyos megállapítások sora

Több ügyvédi szerződésnél is kilóg a lóláb: a Varga Dóra ügyvédi irodának párhuzamosan fizetünk egyszerre a hivatal és a Zrt-nél, havi 500-500 ezer forintot közbeszerzési tanácsokért. Szintén védhetetlen dr. Békefi havi megbízása. Ő volt az átláthatóságot nem biztosító átláthatósági biztos intézte az Inkubátorházban bújtatott gyártelepet, és - mint nemrég kiderült - 2019-ben az MSZP-s alapítvány kuratóriumában is döntött, hogy az ingatlant Tóth megvásárolhassa. 

 

A felügyelő bizottság ügye

A Városgazdálkodási Zrt. felügyelő-bizottságában 2015-től Tóth Csaba két bizalmi embere, parlamenti asszisztensei Varga Csaba, Spiesz András mellett Sógor és Felkai MSZP-s képviselő vigyázott, hogy a cégbe senki bele ne lásson, de még csak kellemetlen kérdést se tegyen fel. 

2021 őszére, miután az egészet mozgató Tóth parlamenti mandátuma megszünt,  a Momentum és a DK is összeszedte a bátorságát és a decemberben lejáró Fb tagságok után az újjá alakított felügyelő-bizottságból kiszavazták Tóth leghűségesebb embereit, Sógort, és Tóth parlamenti asszisztenseit. Az ő nevük mostanában onnan is  ismerős lehet mostanában, hogy a fillérekért megszerzett MSZP irodaépületnél is ők falaztak Tóthnak a kuratóriumban, ők ketten  (és a mindenlében kanál dr. Békefi zuglói átláthatósági biztos) juttatták Tóth cégét a potya ingatlan vagyonhoz.

Az új Fb-be a DK, a Momentum és a szocialisták is  2-2 tagukat delegálták, az FB elnöki posztot pedig a Momentum delegált, dr. Szalkai István kapta. Szomorú mellékszál, hogy a koalíció azonban sem minket, a Civilzuglót, sem az MKKP-t, sem a Fideszeseket nem engedte be az 5 milliárdos büdzséjű cég ellenőrző testületébe. Tehát a koalíció még annyi ellenőrző pozíciót sem ad a zuglói ellenzéknek, mint a parlamentben nekik a fidesz. Így mutatnak példát demokráciából, tisztességből.

A cégvezetésnek az új  felügyelő-bizottság bejegyzését, megalakulását adminisztratív csínytevésekkel mintegy két és fél hónapig sikerült hátráltatniuk, pl. a tulajdonosi jogokat gyakorló polgármester "véletlenül" nem ment el az alakuló ülésre.

 

Ekkora már a Momentumban és a DK képviselői, Fb tagjai is annyiszor ütköztek elutasításokba ZVK Zrt-ben, hogy megszilárdult bennük az igazgató leváltásának akarata. Az igazgató leváltásához a polgármester, az MSZP, a mára tökéletesen hozzájuk nőtt LMP-s Vida, sőt a Fidesz nélkül is megvolt a testületben a 12 fős minősített többség. Ezt látva a cégvezető mellett senki nem állt ki, de a közös megegyezéses felmondást és hat havi lelépési pénzt (bruttó 6 millió forintot) még kiharcolt magának. Ideiglenesen megbíztuk a Városüzemeltetési Osztály vezetőjét, Baranyai Zsoltot és pályázatot írtunk ki az igazgatói posztra.

Trükközés az igazgatói pályázattal

A még mindig Tóth Csaba által irányított szoci frakció a pályázat kiírását is sikerrel torpedózta, miután a pályázatban szereplő  bruttó1,8 millió helyett 1 milliós tiszteletdíjra tett javaslatot. Ennyiért a versenyszférából kompetens ember nem jelentkezne egy 5 milliárdos forgalmú, igencsak problémás cég vezetésére. Miután ellene érvelt, mégis majd minden párt megszavazta a csökkentést. Ezután az a bizarr helyzet alakult ki, hogy a szocialista polgármester megvétózta a szocialista frakció módosítóját. 

Koncepciós eljárás az Fb elnök ellen

A felügyelő-bizottság elnöki székében éppen csak megmelegedő elnökének eltávolítására egy tökéletesen konstruált koncepciós eljárás adott alkalmat. A Zrt. ideiglenesen megbízott igazgatója azt jelentette a polgármesternek, hogy az Fb. elnöke neki négyszemközt a cég több vezetőjének eltávolítását javasolta. A képviselő-testület elé megidézett Fb elnök ezt tagadta. Innentől kezdve, tekintettel arra, hogy a négyszemközt elhangzott beszélgetésről volt szó, egyszerű politikai döntéssé vált, hogy kinek hiszünk.  A polgármester az előterjesztésében azt írta elfogyott a bizalma az Fb. elnökben. Csakhogy az Fb. tag felé a delegáló szervezetnek és nem a polgármesternek kell bizalmának lennie.  Az Fb. tag visszahívását valamiért a DK hat képviselője is támogatta, ezért az átment. 

A meghallgatáson Szalkai Fb. elnök elmondta, hogy pár napja telefonon és emailben is fenyegető üzeneteket kapott, miszerint megbánhatja ha a Zrt ügyeit nagyon feszegeti. El se hinném, ha annak idején nem fenyegették volna meg Tóth körei Karácsonyt az emlékezetes "tudjuk melyik óvodába jár a gyereked!" mondással, nem lenne közismert a "ha én visszamegyek Zuglóba engem ott elásnak" aggodalom,  és nem fenyegetnek meg engem is jópárszor. 

Azaz mint a Szabad Európa cikke is találóan észrevette: Tóth Csaba úgy ment el, hogy maradt.

toth_hajdu_baracskai.jpg

Ezen a 444.hu-n megjelenő április 28-án készült fotón Tóth Csaba magánember - aki a  zuglói önkormányzatban semmiféle pozícióval nem rendelkezik -  Hajdu Flórián gazdasági alpolgármesterrel, annak sógorával a Városgazdálkodási  Zrt. vezérigazgatójával Baracskai Gáborral, illetve a parkolási cég igazgatójával egyeztet.

 

Láthatólag Tóthnak esze ágában sincs itt hagyni Zuglót, elengedni a sok milliárd forint, sok ezer ingatlan fölött diszponáló céget.  

 

 

Az elnök nélkül maradt Fb. most újra hónapokig képtelen lesz a cég ellenőrzésére, a tehát Tóthék a céljukat elérték.

 

Szólj hozzá!

Címkék: átvilágítás Varga Csaba Zuglói Városgazdálkodási Zrt dr. Békefi László Horváth Csaba polgármester Spiesz András

Száz lakást, ezeret!

2022.05.22. 23:41 varnai

A május 26-i testületi ülés napirendjén rengeteg fontos előterjesztést tárgyalunk. 

Több un. településrendezési szerződés is a testület elé kerül, azaz a lakosság kifejezett akarata ellenére a Zuglói Építési Szabályzatunk egy kiskapuját kihasználva egyre több óriási társasház építését, azokban egyre több lakás építését akarják engedélyezni. 

Azonban a legnagyobb összegről döntő előterjesztések, pl. a kerület évi 1,4 milliárdos közétkeztetésének,  és hasonló nagyságrendű parkolásunk sorsáról döntő, vagy a Dűrer Kert beruházóval megkötni szándékozott szerződés mindmáig nem olvasható a govcenteren, mert nincs feltöltve. Ez nem csak SZMSZ ellenes, de a felelős döntéshozatalt is lehetetlenné teszi, hisz a képviselők nem tudnak felkészülni, az anyagokról szakértőkkel konzultálni.

kt_meghivo_2022-5-26-1.jpg

 

Az áram és földáz beszerzésünk nyilt közbeszereztetésére a Civilzugló Egyesület még 2017-ben tett a javaslatot. Ahhoz képest, hogy az intézmények egyenként kötnének szerződést, így összevonva, a nagykeresekedőket elektronikus lejtéses közbeszerzéssel megversenyeztetve évi akár 100 millió forintot is megspórolhatunk. 

kt_meghivo_2022-5-26-2.jpg

Mint a govcenterből látni a napirenden szereplő 4. 5. napirend hiányzik, nincs feltöltve.

govcentr.jpg

Pedig a 4. napirendi pont, a kerület évi 1,4 milliárdos közétkeztetésének rendbetétele, a tisztességes közbeszerzés kiírása napi tizezer gyerek étkeztetésének minőségéről dönt további hosszú évekre. Azt hogy ne zsúrmóka levesek, de minimum ehető, mi több ízletes ételt kapjanak, és lehetőleg olcsón, azaz ezt a hatalmas üzletet ki kapja, nem a pályázatoknál, hanem most a közbeszerzés feltételeinek meghatározásakor fog eldőlni. 

zsurmoka_leves.jpg

Ugyanis az elmúlt években a Bánki Erik fideszes képviselőhöz köthető Hungaston kívül másnak esélye sem volt pályázni... A leggyakoribb eszköz, hogy olyan mértékű referenciát kérnek, hogy a Hungaston kívül más cég nem is tud pályázni. A cég eddig nagyon közel állt, azaz ült a kerület urához ( Bánki a parlament Gazdasági Bizottságának elnöke, míg Tóth Csaba az alelnöke volt) nagyvonalúságunkra jellemző, hogy nemrégiben 52 millió forintot felejtettünk a Hungastnál.

Az 5. pont pedig a parkolásunkhoz szükséges parkolóórák, parkolóhelyek üzemeltetéséről szólna...  Az eddig méregdrágán, a 2017-ben beszerzett 202 óráért darabonként havi 72.000 Ft-ot fizetünk, jóval többet mint más kerületek. Nem csoda, hogy a parkolást sikerült veszteségessé tenni.  A 2020-as beszerzésnél kisebb koalíciós pávatánc után további 76 órát vettünk  - érezvén az összeg abszurditását -  ezért a darabonkénti havi üzemeltetés árát leengedték 40.000 Ft-ra, kihagyván a helyek takarítását (téli hólapátolás...(nincs hó)) és a jelzések felfestését. A döntés tehát milliárdos üzletről szól:  2+2 évig évi hozzávetőleg 13.000 parkolóhely üzemeltetéséről, a 278 parkolóóra üzemeltetésének közbeszereztetéséről szól (szólna, ha fel lenne töltve).

Hogy a zuglói parkolással mi a baj, azt az országos média, különösen a 444.hu számos cikkben feltárta. A már a kiíráskor általam megfogalmazott korrupciós gyanút utólag igazolni látszik, hogy pénz nem vész el, csak a tulajdonosa változik, a szerződést erőltető akkori parlamenti képviselőnk Tóth Csaba mentelmi jogát kikérték 2022. márciusában, és meggyanúsították befolyással üzérkedés bűncselekményével. 

kt_meghivo_2022-5-26-3.jpg

kt_meghivo_2022-5-26-4.jpg

Az önkormányzti cégek éves beszámolóinál és terveinél elvi problémánk van, hiszen a Civilzugló Egyesületet egyetlen cég felügyelő bizottságába sem engedték be, azaz az önkormányzat költégvetésének jelentős részét elköltő cégeink gazdálkodásába, napi működésébe nem tudunk, nem  engednek minket belelátni. A lakosság jelentős részét képviselő civilek ilyen durva kiszorítását épp a "baloldali" polgármester, az ellenzéki többség műveli.

19. pontban a Padlizsán utcai közösségi kertünk esővízzel locsolását próbáljuk megoldani a környező házak tetőiről.

A 20. pontban a Lakáshasznostási tervben sok egyéb jó ötlet mellett 55, évek óta üresen álló, rossz állapotú önkormányzati lakásunk eladására tesznek javaslatot. Így fogynak el szép lassan a lakásaink. Mivel az önkormányzati bérházakra, a lakásokra egy évtizede jóformán nem költünk egyre több ház jut el a felújíthatatlanul romos, csak szanálásra alkalmas állapotba. A lakásokat pedig cégek vásárolják fel, amelyeknek, láss csodát megéri felújítani és bérbeadni, eladni ezeket.

21. Az Angol utca 55-59-61. alatti telkek átszabása: egy nagy, eladásra és beépítésre szánt és egy kisebb, a lakóépület hátsó kertjének szánt telek, közterület létrehozására szánt "telekalakítás". A kerület maradék telkeinek, zöldterületeinek eladása és beépítése a haszon maximalizálására törekvő építési vállalkozóknak és a velük összejátszó pár politikusnak, de nem az itt élő zuglóiak áll az érdekében.

23. A Bosnyák tér sarki három helyi védettség alatt álló három műemlék épületét Karácsony regnálásának utolsó napjaiban, 2019. októberében adta el. A beruházó a ZÉSZ szerint lehetséges 32 lakás helyett, az un. engedményes mértékkel maximálisan élve 55 lakást építene a saroktelken. A főépítész által támogatott terv egyáltalán nem illik a Bosnyák térre, nemcsak hogy egy kis teresedés nem marad ott, ahol nemrég a gyroszos előtt még ki lehetett ülni, de még pár fának sem jut hely az óriási épület előtt. 

bosny_epulet.jpg

Ilyen volt, ilyen lesz. Az évek óta pusztuló historizáló villát, az ákombákom ráépítés mögött megbújó századfordulós patika épületet, és a volt híres mulatót 250 millióért adták el, és még tavaly ledózerolták.

nagy_lajis142.jpg

 55 lakásos társasház  - még egy kis teresedésnek, pár fának sem jut hely az épület előtt. 

Hasonlóan durva túlépítés elfogadását javasolja előterjesztésében a Tóth Csaba gyártelepét dugdosó Inkubátor Alapítványos Hajdú Flórián a Gizella út 24-26. telekre.  

Gizella út 24-26. szám alatti, 32559 hrsz.-ú ingatlan (a továbbiakban: Ingatlan) övezeti besorolása Ln-2/1, nagyvárosias, jellemzően zártsorú, keretes beépítésű lakóterület, ahol a lakásszám megengedett alapértéke 92 db, míg az engedményes érték 185 db. Az övezetben a terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke 60%. ... A beruházó kérelmezte a lakásszám alapértékén túl plusz 45 db lakás, így összesen 137 db lakás megépítését, és parkolóterület kialakítása érdekében a terepszint alatti beépítés maximum 90%-os megvalósítását, mellyel az épület parkolási igényein túl többlet parkolók létrehozása is a cél. Beruházó a kérelmében a városrendezési megállapodás megkötésének szándékát is jelezte.

Tehát 92 helyett 137 lakás épülne, 50%-al több. Furamód, bár a tervek még a kerületi építészeti tervtanács előtt is jártk, semmiféle tervet, alaprajzot, beépítési tervet, látványtervet nem kívánnak a képviselő-testületnek megmutatni.  Még az sincs leírva, hogy hány plusz parkoló épülne éss ez miért is előnyös a környékbelieknek? Az előterjesztésből hiányzik a zöldterületi mutató változása, a párkánymagasság és a többi fontos szám is. A környéken nincs efféle lakóház monstrum. A beruházó a plusz 45 lakásért 150 milliót ,azaz lakásonként 3,3 milliót adna az önkormányzatnak. A lakásokat pedig ha átlag 60 millós átlagáron árulná... akkor 2,7 milliárddal több bevételt realizálhatna. Ügyes.

Miért van az, hogy akik a családi házas, kertvárosias Zuglóba minden gond nélkül benganagy sokemeletes társasházak építésére tesznek javaslatot,  Hajdu Flórián vagy a polgármester azok mind az agglomerációban, erdők szélén, nagykertes családi házakban laknak?

gizella24_26.jpg

 

kt_meghivo_2022-5-26-5.jpg

A 26. és 27. számú előterjesztések tartalmai sincsenek feltöltve, csupán napirend címekként szerepelnek.

Vajon miféle megállapodást akar kötni a polgármester a "nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás" státuszt kapott és már javában épülő, Isvánmező épületei közé durván nem illő hatalmas, 1000 autós mélygarázsos 30.000 négyzetméteres lakás és  irodaház komplexumot építő NER oligarcha Garancsi Istvánnal?

És milyen újabb ingatlanok értékesítését tervezi Hajdu Flórián, Tóth Csaba itt maradt jobbkeze?

A 30-as számú előterjesztésnél  az előterjesztő, Rózsa András a testületre hagyja a politikailag és korrupciós szempontból is sikamlós döntést.

A sluszpoén a 33-as. Baracskai Gábornak, a Városgazdálkodási Zrt. menesztett igazgatójának plusz hat hónapig engedélyezzük az önkormányzat Chewrolet SUV-jának magáncélú használatát...  miután hat hónap végkielégítést is kialkudott. Miért is?

kt_meghivo_2022-5-26-6.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: közbeszerzés fizető parkolás Hajdú Flórián alpolgármester HUNGAST Kft Dienes János főépítész Dűrer kert Gizella utca túépítés

Lesz-e valaha faültetés, ligetes tündérkert a Vezér utca kopár részén?

2022.05.04. 13:03 varnai

A Vezér utca Fogarasi út és Egressy út közötti felhagyott külterületi szántószerű állapotára még a sokat látott zuglóiak is rácsodálkoznak míg a Vezér utca úttestjén kátyúin hánykolódnak. Van ebben az állandóságban, gyepűszerüségben valami sorsszerűen megnyugtató: polgármesterek, országgyűlési képviselők jönnek-mennek, a Vezér utcai pusztaság, a magyar ugar állandó.

Hat éve próbálunk ezen az állapoton változtatni, mindeddig sikertelenül. A terv már a 2014-es Civilzugló programban is szerepelt és Karácsonyék 2016-ban még meg is szavazták, de jó szokásukhoz híven a fizikai megvalósítást már elsinkófálták. Mondhatni örülhettünk, hiszen pl. az óvodai faültetést igazi zöldpártiként csak simán leszavazták.

Most ismét beadtam előterjesztésként, javasolva, hogy egy ültetési tervet követve telepítsük be fákkal a  területet, ha már ennyit beszélünk klimakatasztrófáról, klimatervről, stb. A pénz a környezetvédelmi alapunkban bőven rendelkezésre áll, a jegyző és a szakmai osztályok leokézták az előterjesztést, most már csak a képviselőtársaimon múlik. Csak szlogen-e a Zöld zugló, vagy teszünk is valamit? 

Valósítsuk meg a régen kitalált, polgármester által is (igaz csak a kampányában konkrétum nélkül) emlegetett Tündérkertet. Az első 2022 őszi faültetésre 5 millió forintot szánnánk, ebből hozzávetőleg 100 szülő ültethetne fát az újszülött babájának érkezését megörökítve. 

Az előterjesztés a fotók alatt teljes terjedelmében elolvasható. 

A Vezér utca: több száz méternyi por vagy sár az időjárástól függően.

20220424_162958_1.jpg

20220424_162925_2.jpg

20220424_163152_3.jpg

 

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Várnai László képviselő

Szám: 123-297/2022

                                                                                              Nyilvános ülésen tárgyalandó!

                                                           Napirend száma: ……….

 Képviselő-testület május 5-i ülésére

 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Tárgy:    A Vezér utca földes középső területének fásítása – tündérkert kialakítása

 

 1. Előzmények

 

A Vezér utcai zöldsáv Zugló tán legnagyobb szabadon álló parkosítatlan zöldterülete.

 A Vezér utca (Mogyoródi út és Fogarasi út között)  adatai:

39639/31 hrsz.   8257 m2

39740/2 hrsz.  14.883 m2

39627 hrsz.  3253 m2

A területen pár öreg fa, gaz, és por éktelenkedik évtizedek óta.

A Civilzugló Egyesület a 2016-os költségvetés tárgyalásakor módosítót adott be, hogy a Vezér utca évtizedek óta gondozatlan területén végezzünk fásítást, és alakítsunk ki úgynevezett Tündérkertet, azaz a zuglói szülők a gyerekük születése alkalmából fát ültethessenek ott. Hasonló megoldás nagy sikernek örvend és sikerrel működik számos önkormányzat területén.

 

A 2016-os költségvetési módosítónk:

 

Vezér úti park építés, Tündérkert létrehozása I. ütem megépítése        57 000 eFT

Kiadás csökkentés  Lakásingatlanok vásárlása (105. sor)                  -57 000 eFt

Indoklás:

Fontos, hogy Zugló minden évben valamelyik jelentősebb zöldterületét rendbe tegye. A Vezér út rekonstrukciója régen tervezett , de mindig halasztgatott beruházás volt.  A főváros tervei közt szerepel, hogy 2017-ben felújítja a vezér út úttestjét. A zuglói önkormányzat parktervezési feladatai között 5 milliót szánunk az ezzel párhuzamos zöldterület passzázsként megtervezésére. Fontos, hogy a fizikai megvalósítás is elinduljon. Az első ütem megépíthető úgy, hogy az útépítést ne érintse, és a Tündérkerti közösségi faültetés, újszülöttek szüleivel  az önkormányzat közösen ültet,  még a 2016-os év őszén elkezdődhessen.

A kiadás csökkentés lehetősége. Zugló nemrég csere okán hozzájutott a Sárrét parki 54 lakásos ingatlanhoz, ezért  nincs szükségünk egyéb ingatlanok megvásárlására. A Csantavér ucai öt lakásos társasház megvétele egy év alatt sem sikerült, és újabb problémák is adódtak vele.  Nem mellesleg egy ekkora összeg a meglévő, állapotuk miatt nem kiadható  lakásaink felújításával jóval hatékonyabban, több kiadható lakás „előállítására” alkalmas.

 

A módosítót a polgármester befogadta, de az abban foglaltak nem valósultak meg.

 

A zuglói önkormányzat a Főváros TÉR-KÖZ pályázatán is pályázott a Vezér utca parkosításával és 100 millió forintot nyertünk is. Látványos és drága tervek készültek, sportpályákkal és sok térkővel, és mindenféle rekreációs eszközzel.  Egy alkalommal még lakossági egyeztetést is tartottak, melyeken a lakosság a sportpályákat feleslegesnek vélte, érthetően hisz a Mogyoródi utcai sportközpont párszáz méter, a terveket túlzónak találta és csak sima fásítást kért…

Több év semmittevés után a kapott fővárosi 100 millió forintot az önkormányzat végül a patakpart revitalizációs projektjébe csoportosíttatta át, a Vezér utca pedig maradt ahogy volt.

2022 elején a Vezér utca szervízútját a földutakra létrehozott állami keretből kerékpárúttal kiegészítve pár szakaszon megépítették, de a parkosítás furamód elmaradt. Sőt a feltúrt föld miatt kialakult por, sár még csúnyább, mint az eddigi beállt gaztakaró.

Szomorú, hogy ha a parkosítást, faültetést, ahogy 2016-ban javasoljuk, az önkormányzat elvégezi már 7 éves fáink, terebélyes kiserdőnk lehetne a Vezér utcán végig.

 

 1. Vélemények

Itt az ideje, hogy a területet rendbe tegyük. A főváros évtizedek óta igért útfelújítására pedig fölösleges várni, az a végtelenségig eltolódhat, ráadásul a fákat úgysem az úttest széléhez ültetjük, illetve ha szükséges azok kalodával megvédhetőek.

Javaslatunk szerint egy tájépítésszel, kertészmérnökkel készíttessünk ültetési tervet a Mogyoródi és a Fogarasi út közötti területre. Néhány padon kívül semmiféle egyéb parképítő elem, térkő és más hasonló, a projektet megdrágító elem nem szükséges.

A projekt azért is szerencsés, mert a tündérkert elképzelést a polgármester úr is felvetette a 2019-es választási kampányában, bár konkrét helyszínt nem javasolt, és azóta ilyen tartalmú előterjesztés a testület elé nem került.

A Tündérkertben ültetendő fák fajtái lehetnek változatosak, ligetszerűek, akár nagyon izgalmas, egy botanikai kerthez hasonló facsoport kialakításokkal.

Ekként a szülők a területen sok fajta fafaj közül a nekik tetszőt – újszülött gyermekükhöz illőt - tudják kiválasztani.  Az ültetések az évi két, tavaszi és őszi faültetési szezonkor közösen, kisebb rendezvény keretében történnének és a gyerekek nevei a fák fajtája és az ültetés éve lenne feltüntetve egy táblán.

A csemetefák fajtáit, azok ültetési helyét tehát az önkormányzat határozná meg, és az ültetéskor is szakmai, fizikai segítséget nyújtana.

Pár év alatt az egész ma kietlen terület fás ligetként varázsolódna újjá.

Mindezek okán arra kérem a Képviselő-testületet, hogy támogassa az előterjesztést.

.

Gazdasági Főosztály véleménye: Észrevételt nem tesz.

Jogi Főosztály véleménye: A Jogi Főosztály az előterjesztésben közölt adatok, egyéb információk alapján az előterjesztéshez jogi észrevételt nem tesz.

 

III. Bizottsági vélemények

Az előterjesztést a Városfejlesztési Bizottság tárgyalja.

 

 1. Döntési javaslat

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, hogy elfogadja az előterjesztés 1. mellékletét képező határozati javaslatot.

 

A határozati javaslat elfogadásához a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 47. § (1)-(2) bekezdései, valamint az 50. §-a alapján egyszerű szótöbbség szükséges.

 

 

Budapest, 2022. április 24.

Várnai László sk.

 

Mellékletek:

 1. melléklet: határozati javaslat


 1. melléklet a 123-297/2022. számú előterjesztéshez

 

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete

 ..../2022. (V. 5.) önkormányzati határozata

 a Tündérkert létrehozásáról

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, hogy

 

 1. támogatja a Tündérkert létrehozását a Vezér utca Mogyoródi út és Fogarasi út közötti 39639/31 hrsz.,39740/2 hrsz., 39627 hrsz. szakaszán.
 2. hozzájárul a szükséges fásítási/ültetési terv előkészítéséhez, amelyre a fedezetet a Környezetvédelmi Alapból biztosítja maximum 1 millió Ft összegben.
 3. A 2022 őszi, 2023. tavaszi faültetéshez 5 millió forint keretet a Környezetvédelmi Alapból biztosítja.

 

Határidő: kertészeti tervek elkészítésére 2022. június 30.

Felelős: Horváth Csaba polgármester (Főmérnökség és Zuglói Zrt. útján)

 

1 komment

Az Ökoház Zugló módra, dráguló közbeszerzések, és eszükbe jutott a Római-parti nyaralónk is

2022.04.10. 19:48 varnai

Az országgyűlési választások idejére - ahogy már megszokhattuk - több hónapra megállt az önkormányzatban a munka. A képviselők kampányolással, a hivatal a választások előkészítésével, lebonyolításával, a polgármesterünk pedig a  városközpont álmának áterőltetésével, nem utolsó sorban pedig a parkolási korrupciós vádak cáfolásával/tagadásával volt elfoglalva.

Hétfőre rendkívüli testületi ülést hívtak össze, hogy legalább azokban a projektekben történjen előrelépés melyeknél határidőkhöz vagyunk kötve. 

kt_meghivo_2022-04-11_r-1.jpg

kt_meghivo_2022-04-11_r-2.jpg

Kezdjük a végén: Az annó hatalmas sikerként bejelentett E-Co-housing, pórias nevén ökoház projekt - melybe mostanában kellene a lakóknak beköltözniük -  újabb stációjához érkezett. Emlékeztetőül:

A „Több mint lakóház” elnevezésű projekt az Európai Bizottság Urban Innovative Actions 1,5 milliárd forintos támogatásából valósul meg. A többszintes lakóház a zuglói Gizella út 14-16.szám alatti önkormányzati tulajdonú telekre épül, a munkálatok várhatóan 2020 év végén kezdődnek. A házban 27 önkormányzati bérlakás lesz, melyekbe hátrányos helyzetű zuglóiak költözhetnek. Közös mosókonyha és közösségi terek is helyet kapnak a lakóházban, melynek tervezését a potenciális lakókból álló fókuszcsoport bevonásával készítette el a tervező csapat. A lakók kiválasztási folyamatát, a lakóközösség beköltözés előtti mentoring programját és a beköltözés utáni működtetés monitoringját egy szakértő csapat végzi.

Az UIA projektirányító szervezetével folytatott egyeztetések és részletes előkészítés után a projekt elindítása 2019 elején történt meg. A projekt konkrét végrehajtására 3(+1) év áll rendelkezésre. Az első évben történik majd az épület részletes tervezése, és az építéshez szükséges engedélyek megszerzése, a közbeszerzés lebonyolítása. Ezzel párhuzamosan zajlik majd a lakóközösség-építés alapjainak, a bérlőkiválasztás és -képzés módszertanának kidolgozása. A második év során épül fel a ház, a harmadik évben már beköltöznek a lakók, a projektben résztvevő szervezetek segítik őket az épület megfelelő használatában, az új típusú, egymás segítő, költségtakarékos működést lehetővé tevő lakóközösség kialakításában.

Mindebből semmi nem lett, kivéve önmarketing. Az oly sok médiaeseményen bemutatott Gizella úti házépítésből ma már csak egy meglévő, düledező önkormányzati bérház tatarozása maradt. "Fogpiszkáló lesz, ha el nem b..om." Ellentétben azonban a székely bácsi őszinteségével a zuglói ökoház kudarcáért Szabó Rebeka alpolgármester, a projekt gazdája sosem vállalta a felelősséget. Most listán szépen beül a parlamentbe, és a testület többi tagjára hagyja a kudarc menedzselését. Hát ez nem éppen a projekt szakmai tapasztalatainak a levonása...

mexikoi11.jpg

A Mexikói út 11. alatti romos önkormányzati bérházunk, melyre 923 millió forintot költenének.

De még ez sem biztos, hogy ez a beruházás megvalósul, mert a becsült értékért senki nem jelentkezett az építési közbeszerzésre. Egy cég volt csupán, mely árajánlatot adott, de az is 158,567.810 Ft-al drágábban vállalná, mint amennyit erre szántunk. 

A fent meghatározott ajánlattételi határidő lejártáig az alábbi ajánlattevő nyújtott be ajánlatot (1 db):

Ajánlattevő neve: Pesti Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Ajánlattevő székhelye: 1112 Budapest Rózsatő utca 10.

Összesített nettó ajánlati ár (HUF): 727 000 000

 

A beérkezett ajánlat nettó 727.000.000 HUF + ÁFA, bruttó 923.290.000 HUF

10 % tartalékkerettel növelt összeg 799.700.000 HUF +ÁFA, bruttó 1.015.619.000 HUF

A rendelkezésre álló forrás: bruttó 857.051.190 HUF (2022.03.30.-i euro árfolyam) 

Hiányzó fedezet: 158.567.810 HUF

Tehát az önkormányzat által eddig biztosított 166 millió forint mellé további 158 millió forintot kéne tennünk,  megtoldva az EU által eredetileg a projektre adott 1,5 milliárd forintot. Megjegyzem, ebből az elmúlt 2 évben már jelentős összeget, kb. az összeg felét elköltöttek kommunikációra, a projekttel való dicsekvésre, utazásokra, és a meg nem valósuló Gizella utcai épület megtervezésére, illetve abszurd áttervezésekre.

Kérdés biztosítsunk-e további forrást a Mexikói út 11. alatti épületben hogy 16 új lakást alakítsanak ki? A magyar közbeszerzési gyakorlatot ismerve az is gyanúra adhat okot, hogy miért csupán egyetlen cég adott be árajánlatot, és - az építőipari drágulást elismerve - hitelesnek tekinthetjük-e a kapott egyetlen árajánlatot?

Nem fog-e a projekt a kivitelezés során tovább drágulni? A drágulás és az ökoház sorsa intő jel lehet a polgármesteri álom 3 in 1 városközpont épületére nézve, csak ott a projekt húszszoros nagyságrendjéből adódóan több milliárdos drágulások történhetnek és a végén, miután ingünk-gatyánk ráment és 10 milliárdos hitelt törlesztünk, könnyen lehet nekünk is egy biodóm torzónk.

-----------------------

Hasonlóan nem kaptunk ajánlatot a becsült értéken a Kerékgyártó utcai útépítéshez. 

kerekgyarto.jpg

A  Kerékgyártó utca posta felőli sarka. A fizetőparkolás a kerület belsőbb részeiből ide tolja át a parkolást. Az autók mára teljesen tönkretették a zöldterületet. A középső részen tó méretű pocsolyák, gödrök keletkeztek, igazi ökotáj...

A Zuglói Zrt, a vagyonkezelő cégünk által bonyolított közbeszerzésre is csupán egyetlen cég jelentkezett, a  és ők is a becsült értéknél, bruttó 160 milliónál többért, 190 millióért vállalták volna a munkát.

A benyújtott ajánlati ár (bruttó 190.056.455, - Ft) meghaladja a Képviselő-testületi döntéssel biztosított bruttó 160.000.000, - Ft forrásösszeget.

 

A benyújtott ajánlatot átnézve a Bírálóbizottság az alábbiak elfogadását javasolja a Döntéshozónak:Az alábbi ajánlattevő ajánlata érvénytelen a következő indokok miatt:

A két előterjesztő, Hajdú Flórián MSZP-s gazdasági alpolgármester és Vida Attila az LMP-s képviselő - de szép is őket látni -  Tóth Csaba gyártelepének kurátorát és az LMP elvhű tagját-  amint együtt intézik a ZVK Zrt-s közbeszerzéseket...-  javaslata, hogy a kiírást érvénytelenítsük, és 170 millióért írjuk ki újra. 

  ------------------------

Újra rápróbálkoznak a Római parti telkünk megszerzésére

Így két és fél évnyi regnálás után az új kerületvezetőink is észrevették, hogy van a Római-parton egy jobb sorsra érdemes üdülőnk. A telepet utoljára 2008-ben használták, akkor felhúzott ágyneműstől hagyták ott, azóta évi tíz millióért őriztetik. 

Mondani sem kell a telek igencsak értékes. A vízparti telek hatalmas, hozzávetőleg 220 méter hosszú és 30 méter széles, kb. 7000 négyzetméter, és a Római part gáttal védett, árvízmentes részén található. Az egyik kapu a Nánási útra, míg a másik a Duna partra nyílik.

romai_ingatlan_google_1_1.jpg

Írtam róla 2013-ban, mivel nem engedtek be be kellett mászni, Papcsák fel is jelentett magánlaksértésért, ki is nevették a rendőrségen, majd regnálásuk utolsó hónapjában az akkori jegyző Papp Csilla köre (NER benfenntes) megpróbálta megszerezni.

Írtam róla 2019-ben is, nagy nehezen kierőszakoltam egy bejárást, addig és azóta sem történt semmi, kivéve, hogy valaki folyamatosan jól keres a terület örzésén. Azaz Karácsony öt éves polgármesteri regnálása alatt nem kezdett semmit az üdülővel, -nem tudom, járt-e ott valaha egyáltalán -  ellenben kifizettek kb. ötven milliót az örzésre. Hanyag kezelés a javából.

etkezo_kivulrol_0243_1.jpg

vendeghaz_0266_1_1.jpg

etkezo_0284_2.jpg

parnak_0290_1.jpg

A területről és az épüetekről további képek a 2019-es blogban.

Most, két és fél évvel az új testület beiktatása után a DK-s alpolgármesternek, Horváth Zsolnak jutott eszébe, mégiscsak ciki ez az egész. Az előterjesztése szerint a felügyelete alá tartozó Sport kft-nk kapná meg területet haszonbérletbe, akik egy több lépcsős felújítási tervet is összeraktak. Elsőként 20 milliót költenének rá. Nekem nem tűnik életszerűnek, mely zuglói akarna a Római-parton kint lakva nyaralni? És iskoláscsoportokkal vajon mit lehet ott kezdeni, amit a felújított Soltvadkerti táborunkban nem... de, reméljük tévedek. Az bizonyos, valamit kezdeni kell végre az egyre jobban pusztuló teleppel. 

 Hát ezekben az ügyekben fogunk vitakozni és dönteni április 11-én, hétfőn -  a költészet napján. Jut is eszembe, ézrevették, hogy a Korong utcai Verspiknik-et, egy sikeres, igényes és jó hangulatú, bejáratott rendezvényt  gondosan nem rendezték meg az idén? 

UPDATE: 

A kerületi MSZP frakció Módosító javaslata meg is érkezett. És ezzel párhuzamosan hirtelen, bár semmilyen módon nincs meghirdetve, pár éve még a tábla is furamód eltűnt a telekről, két vételi ajánlat is érkezett a telekre. Az egyik egy Bt-től, a másik egy szlovák cégtől. Vajon épp most honnan tudták meg, hogy létezik ez a telek, és épp el akarjuk venni a Vagyonkezelőtől és kezdeni akarunk valamit vele? Talán csak nem ők is, még távozásuk előtt ami értékes megpróbálják magukkal vinni?

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

MSZP-Összefogás Zuglóért Frakció tagjai

 

Tárgy: A Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata tulajdonában álló, 63647, 63648 hrsz-on felvett, a természetben Budapest III. kerület, Királyok útja 315. szám alatt fekvő „kivett üdülőépület, udvar” megnevezésű ingatlanoknak (Római parti gyermek- és nyaralótábor) a Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-profit Kft. részére történő haszonkölcsönbe adása, valamint megbízási szerződés kötése az ingatlanok felújítása tárgyában

(123-188/2022 sz. előterjesztés)

 

MÓDOSÍTÓ JAVASLAT

Javasoljuk, hogy az előterjesztésben szereplő határozati javaslatok szövege helyett az alábbi szöveg kerüljön elfogadásra:

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete

…./2022 (….) önkormányzati határozata

az Óbudai Gyermektábor haszonkölcsönbe adásáról

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete az Önkormányzat tulajdonában álló, 63647, 63648 hrsz-on felvett, a természetben Budapest III. kerület, Királyok útja 315. szám alatt fekvő „kivett üdülőépület, udvar” megnevezésű ingatlanok tárgyában úgy dönt, hogy az Ukrajnából hazánkba érkező menekültek elszállásolása érdekében felajánlja a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács részére haszonkölcsönszerződés keretében azzal a kitétellel, hogy fenti ingatlan, a célnak megfelelő rendeltetésszerű állapotba hozatala és az üzemeltetés a Tanács feladatkörébe kerül.

Határidő: haszonkölcsönszerződés időtartalma: az ukrajnai menekültválság időszaka, de legkésőbb 2023. március 31.

Felelős: Horváth Csaba polgármester (Jegyzői Kabinet)

 

 

 1. 2. határozati javaslat

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete

…./2022 (….) önkormányzati határozata az Óbudai Gyermektábor fejlesztési tervéről

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete felkéri a Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-profit Kft. ügyvezetőjét az Önkormányzat tulajdonában álló, 63647, 63648 hrsz-on felvett, a természetben Budapest III. kerület, Királyok útja 315. szám alatt fekvő „kivett üdülőépület, udvar” megnevezésű ingatlanok (Óbudai Gyermektábor) hasznosítása tekintetében egy rövid-közép és hosszútávú fejlesztési terv 2022. június 30-ig történő elkészítésére, ami az ingatlanoknak a szabadidő-rekreációs célú táboroztatás érdekében megvalósítandó hosszútávú fejlesztéseiről szól. A tervben éves bontásban meg kell határozni az elérendő célokat, és az egyes célok eléréséhez szükséges feladatokat, beruházásokat, azok költségigényével együtt.

Határidő: a koncepció elkészítésére 2022. június 30.

Felelős: Hámori György ügyvezető (Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-profit Kft.)

 

 

Budapest, 2022. április

Az MSZP-Összefogás Zuglóért Frakció tagjai

nevében:

Hajdu Flórián

frakcióvezető sk.

 

INDOKOLÁS

 

A módosító javaslat célja, hogy az Ukrajnából hazánkba érkező menekültek szállással történő ellátása az arra kijelölt kormányzati szerv, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács bevonásával történjék. A humanitárius munka megsegítése érdekében, és a menekültek iránti szolidaritás céljából az Önkormányzat az erre a célra használható ingatlanvagyonát (Óbudai gyerektábor) ajánlja fel – a tulajdonost terhelő kötelezettségek átmeneti (2023. március 31-ig tartó) átruházása mellett - a Magyarországot érintő humanitárius katasztrófa időtartalmára.

 

A menekültek megsegítése mellett, a felelős vagyongazdálkodás érdekében és tekintettel a felújítandó önkormányzati ingatlanok nagy számára, megfontolandó akár az Óbudai gyerektábor jelen állapotban történő értékesítése is.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Szabó Rebeka alpolgármester Római-parti nyaraló Hajdú Flórián alpolgármester E-Co-Housing Kerékgyártó utca

Lakossági véleményezés Zugló módra - mi épül a Vezér úti zöldterületre?

2022.04.07. 08:40 varnai

Szállodát, diákszállót? építenének a Vezér út - Mogyoródi sarkon lévő eddigi zöldterületként funkcionáló részre. Ehhez az Építési Szabályzatunk megváltoztatása szükséges. Az ilyenkor kötelező lakossági véleményezést egy hétfő reggel 9!!!! órára meghirdetett lakossági fórummal kívánták letudni. Nem csoda, hogy csupán egyetlen lakos jelent meg. 

vezerut2.jpg

A jelenleg zöldfelületként nyilvántartott és ténylegesen zöldként funkcionáló területet régen eladták,  pedig remek park lehetett volna ott...

 Az ilyenfajta fórum meghirdetés cinikus húzás, a lakosság véleményének bevonására kitalált, kötelező intézmény megcsúfolása, merő alibi. Az alábbi levelet küldtem a kerület főépítészi irodájának és a jegyzőnek.  A tervezett beruházás kapcsán/ellen lakossági aláírásgyűjtés indult.

A Civilzugló Egyesület ragaszkodik hozzá, hogy az ilyenfajta fórumok tisztességes, a lakosság által látogatható délutáni-esti időpontokra legyenek meghirdetve, és tisztességgel meghirdetve. Ezért egy másik fórumot fogunk meghirdetni hamarosan és kérjük a jegyzőt, hogy az április 4-i véleményezést ne tekintse érvényesnek.

A tegnap reggel elküldött kérdéssorra mindezidáig nem jött válasz. Ha válaszolnak azt, menten nyilvánossá teszem.

A véleményezési anyag EZEN a linken olvasható.  Megjegyzendő, a benne feltüntetett épület látványtervén földszint+3 emelet látható, míg a a szövegben földszint +4 emeletes épületről beszélnek...

Ha ön is úgy gondolja, hogy a Vezér utca 120-126 alatti területet ne minősítsék át és maradjon beépítetlen zöld terület, ezt a véleményét pár szóban a varosrendezes@zuglo.hu email címre és kérem az enyémre is. varnai.laszlo@zuglo.hu. Köszönjük!

Tisztelt főépítész úr, 

Kérem tájékoztassanak, a lakossági fórumon hány lakos jelent meg? Kérem küldjék meg a jegyzőkönyvet.
A lakosság milyen módon lett meghívva az eseményre? Milyen felületeken, pl. Zuglói Lapok, plakátok a környékbeli házak kapuin, közterületeken... önkormányzati facebook felületek, zuglóiak fóruma,  stb. lett meghirdetve a fórum?
Önök szerint egy hétfő reggel 9 órára meghirdetett lakossági fórum mennyire segíti, mennyire teszi lehetővé a lakossági részvételt?
Jól értelmezem, a 16 szobához 6 parkolóhely az épületen belül 2 az épületen kívül kerül elhelyezésre? Az ott dolgozók (igazgató, adminisztrátorok, konyhai, éttermi dolgozók, takarítók, recepciós, stb) számára hány parkoló kerül kialakításra a telken belül?
Miért nem épül mélygarázs?
Mi különbözteti meg a gyakorlatban az ifjusági-diák szállót a rendes, 3 csillagos szállodától, netán egy munkásszállótól, apartmanháztól? 
Mi a garancia, hogy nem szállodaként fog üzemelni, nme fog idővel szállodává átalakulni, ahol minden szobához autóval érkezik a vendég?
Tisztelettel,  Várnai László önkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület

 

Szólj hozzá!

Címkék: főépítész Zugló Vezér utca 120-126. zöldterület beépítés lakossági véleményezés

süti beállítások módosítása