HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

2016 Zuglóban

2016.12.29. 20:43 varnai

Mint Zugló egyetlen nem párthoz köthető képviselője megpróbálom összefoglalni a 2016-os év fontosabb önkormányzati eseményeit. Aki csak a jó híreket keresi annak azt ajánlom, olvassa a Zuglói Lapokat.

Az év legmeghökkentőbb eseménye minden bizonnyal Sápi Attila MSZP-s önkormányzati képviselő januári, máig tartó eltűnése. Azaz immár egy éve, hogy a 3. körzetnek nincs egyéni képviselője, más kérdés, hogy a 2015-ben négy hozzászólást abszolváló Sápi mennyire volt aktív és alkalmas képviselőnek. Mint a sajtó kiderítette, Sápi vagyonvédelmis cége rajta volt a 100 milliós köztartozásúak NAV listán és a cég ahol a vagyonnyilatkozata szerint dolgozott az meg nem is létezett. Később az is kiderült, hogy a képviselőt ittas vezetés miatt is körözik. Hogy miért egy ilyen zavaros hátterű embert jelöltek képviselőnek? - ők tudják. A pótlására (ha csak addig elő nem kerül) januárban kell kiírni időközi választást, mely csata minden bizonnyal országos figyelmet fog kapni. 

Márciusban a 2016-os költségvetés elfogadása alkalom volt, hogy rendbe, kiegyensúlyozottabbá tegyük a bizottsági struktúrákat. A jelentős összegekről, ingatlanokról döntő Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság az eddigi 7 MSZP, 3 Fidesz, 1 Jobbik összetételről 4 MSZP, 4 Fidesz, 1-1-1-1 Jobbik, LMP, PM, Civilzugló arányúra változott. Meghökkentő módon azonban a Fidesz által delegált dr. Jelen Tamás  - bár tiszteletdíját felveszi - a tucatnyi ülésből eddig csak egyetlen egyen vett részt.

A költségvetésben a Civilzugló Egyesület három jelentős módosítást is elért, javaslatunkra azóta havi 10 ezer forint bérkiegészítést kapnak az óvodai, iskolai  minimálbéres dolgozóink. Bekerült a költségvetésbe a Csertő parki gyerekorvosi rendelő felújítása és a Vezér út parkosítása. Sajnos egyiket sem valósították meg, a Csertő parki rendelő tervezésének neki sem fogtak őszig, a Vezér úttal ugyan pályáztak a főváros egy pályázatán, de a döntés nem erről szólt. 

Az áprilisi testületi ülésen, az elvtelen alkuk napján már meg is történt a visszarendeződés: a 100 millió alatti közbeszerzések visszakerültek az MSZP bugyraiba, a Városgazdálkodási Zrt-hez, míg cserébe a fideszes Szatmáriné Jahn Angéla (trafiktulajdonos, fia Szatmáry Kristóf a másik zuglói parlamenti képviselő, mindketten a BKIK  cápái) pályáztatás nélkül megkapta a Bosnyák téri önkormányzati piac igazgatói posztját. Írásban kértem a  polgármestert, hogy vétózza meg a két Zuglónak ártó, és saját eddigi elveivel és/vagy nyilatkozataival szembemenő döntést, de ezt nem tette meg.

A költségvetés elfogadásakor a negyedik feltételünk a közbeszerzési tanácsadói státusz pályáztatása volt, az ominózus áprilisi ülésen egy SZMSZ módosítással ezt is elszabotálták, most mind a Fidesz mind az MSZP a saját szakértőjét busásan kifizetjük, de független szakértő továbbra sincs. 

Áprilisban a sok  csatározásba, a folyamatos konfliktusokba belefáradt és lemondott a polgármester által választott új jegyző. Hoffmanné etikai elvei, hozzáállása, általában véve szakmai kontrollja, Városgazdálkodási Zrt. közbeszerzéseinek hivatalba vitele,  a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottságban folyamatosan jelenléte, a terület erős jogi kontrollja, a záporozó oldalas jegyzői törvényességi észrevételek  elfogadhatatlanok voltak a közbeszerzéseket egyedül uralni próbáló MSZP számára.  A jegyző e téren egy év alatt elért eredményeit az áprilisi ülésen  feladta a polgármester.

hoffmanne-dr_-nemeth-ildiko-702x336.jpg

Dr. Hoffmanné lemondott, mert úgy érezte, veszélybe került a tisztességhez szabott mércéje és a szakmai önbecsülése. Az eltávolítása az elmúlt évben nyiltan hangoztatott és tudatos célja volt az MSZP kerületi elnökének.  Sikerült.

A jegyző távozásában szintén jelentős szerepet játszott, hogy a  közigazgatásban tapasztalatlan, politikai életben maradását féltő, ezért konfliktuskerülő polgink helyett a jegyző volt kénytelen felvállalni a vitákat. Nem csak a bizottságokban, de a testületi üléseken, sőt a háttér tárgyalásokon is, pl. a 2016-os költségvetési egyeztetésekkor. 

Az egész évben folyt a Városligetbe tervezett Múzeum negyed elleni tiltakozás.  Januárban a Párbeszéd Magyarországért alelnökeként polgármesterünk népszavazást kezdeményezett a Liget ügyében, ezt elmeszelte a kúria, és bár a polgármester azt ígérte újra próbálkoznak, ennek nem volt látható nyoma. Az is kiderült, hogy a  kerületi MSZP-nek  csak a választásokig volt fontos a Liget védelme, áprilisban a Fidesszel összefogva egy beépítést elfogadó határozatot fogadtak el. A polgármester vétóval élt, de a két nagy párt másodszorra is átnyomta a határozatot. A Liget körüli médiacirkuszból a polgármester jól, míg a kerületi MSZP rosszul jött ki.

 6qufshqssnqwgwazs.jpeg

Fogtam törököt nem ereszt. Tóth Csaba a zuglói MSZP elnöke és Karácsony Gergő PM alelnök választási Liget körbeölelése 2014 nyarán. Mindenki megkapta amit akart:  Hajdu Florián alpolgármesteré Tóthé lett az önkormányzat gazdasága, a ZVK Zrt.,  Karácsonyé pedig a polgármesterség és az ezzel járó médiaszereplés lehetősége, a politikai rivaldafényben maradás. 

Megjegyzendő a Liget védelmében a valós csatározásokban még véletlenül sem tűnt fel soha egyetlen kerületi MSZP-s sem, se a polgármesterünk, bár ő médiában azt ígérte, ha jönnek a gépek, ha  oda kell magát láncolni, ő  ezt fogja tenni,  - de amikor jöttek a gépek, júniusban, szeptemberben, decemberben, valahogy sose láncolt.

kamion_elott1.jpg

2016 július 6. Ligetvédők és Civilzuglósok. Alelnökünk, Zágon Zsuzsa törökülésben (pirosban) várja hogy a rendőrök polgári engedetlenség okán elcipeljék, én a molinót tartva állok, a többiek a tömegben.

 Szeptember 16-án egyesületünk több országos civil egyesülettel összefogva Zöld Budapest Protestval néven látványos menetet és tüntetést szervezett a Hősök terére a Városliget és általában a fővárosi fák védelmében.

A közbeszerzések körüli folyamatos huzakodásból következett, hogy szeptemberre kiderült:  2016 legnagyobb kudarca a beruházások elmaradása, melyek állását a polgármester maga  is siralmasként jellemezte. A nagy összegű felújítások és egyéb beruházások, közbeszerzések terepe látványos csatatérré vált, az MSZP azt akarta, hogy ezek az általuk kontrollált Városgazdálkodási Zrt-nél maradjanak, míg a jegyző végigverte, hogy létrejöjjön a Főmérnökség -  egymásra mutogatva végül senki nem csinált semmit. A frissen állást kapó főmérnök a jegyzővel együtt távozott, az állást azóta sem írták ki. A csatából végül a jegyző távozása után az MSZP került ki győztesen.

Az év végére a kerületi MSZP-nek mindkét brutálisan nagy összegű közbeszerzés ügyében sikerült leküzdenie a polgármester és a kabinet jogászainak ellenállását. Bár valamelyest finomodott, egymilliárd forintért épülhet ki a két semmire sem jó parkolási zóna, amit feltehetőleg meghökkentően drága parkolóórákkal és brutál drágán fognak majd üzemeltetni és  feltehetőleg csak arra lesz jó, hogy egy utcával odébb parkoljanak a P+R-re vágyók. Sokatmondó volt, ahogy a Fidesz frakció fél éven át vadul tiltakozott a színes kijelző és a full klaviatúra műszaki tartalomba kerülése ellen, végül valamiért mégis elfogadta azt. 

Kétpárti + PM-es támogatással ment át az eddigi háromszorosra növelt keretösszegű zöldterület fenntartási közbeszerzés is.  A zöldterületek fenntartására az elmúlt években +- 500 milliót, jövő évtől akár évi 1,5 milliárdot is költhet a ZVK Zrt. Arányos ez a 21 milliárdos büdzséből?  Az hogy a kapott vállalási ár mennyire drága vagy olcsó sosem tudhatjuk meg, hiszen a pályázatra csak egyetlen konzorcium adott be ajánlatot - azaz nem volt piaci verseny. Ügyes. Nem véletlenül erőltette annó a jegyző, vizsgáljuk egyszer meg, más önkormányzatok mekkora fajlagos fenntartási árakkal dolgoznak, és nem véletlenül sosem tudtuk meg.

ujvidek_9127blog.jpg

Újra és újra termelődő szeméthalmok az Újvidék téren és szerte a kerületben.

A kerületi zöldterületek tisztaságával egész évben baj volt, a Városgazdálkodási Zrt. tehetetlenségében vagy, hogy a jóval magasabb fenntartási pénzt kizsarolja egész évben képtelen volt az előző években megszokott tisztasági szintet fenntartani. Soha a kerületben még ennyi kitett szemetet, feltornyosuló zöldhulladékot nem láttunk.

Az év végére a karakán  polgármesteri vétó és hosszú csatákkal elért több garanciális elem szerződésbe erőltetése  után átment az Angol utcai telkeink "hasznosítása" is, azaz újra megindult a kerületi telkeink elkótyavetyélése. 

angolutca.jpg

Angol utca 55-59. Az utolsó forgalomképes helyen lévő  nagy értékű, (5-600 milliós)  telkeink egyike.  Nem készpénzért, hanem lakásért adjuk oda, de vajon kifizetik-e végül és vajon mit kezdünk az érte kapott 22 lakással?

Az itt épülni engedett 120 lakás szembe megy a 2013-ban elfogadott ZKSZT-s alapvetésünkkel, miszerint Zugló megtelt, ezért nem támogatjuk a tömeges lakásépítést. A kerületben amúgy is megindult a lakásépítés, a Levendula lakópark 400 lakása, a Cordia, a HerminaBau "passzív" házmonstrumai okán nemsokára  sok száz bölcsődei, óvodai iskolai férőhelyet kell biztosítanunk.

Az év végén, sokadszori nekifutásra, Szabó Rebekának sikerült elfogadtatnia a kerület új  lakáskoncepcióját: pályáztatás helyett  ezentúl várólistás rendszer lesz. Sajnos azonban nemigen van várni mire, hisz mint kiderült, a ZVK Zrt. bár idén 80 milliót kapott az üresen álló önkormányzati lakások felújítására, de csak egyetlen lakást újított fel. Állítólag a hivatal lakásosztálya nem adott címeket. A szokásos egymásra mutogatás. Hogy a ZVK Zrt. vagy a hivatal volt a hibás, sosem fogjuk megtudni.

Az év folyamán az intézményi kisebb javításokkal, felújításokkal is folyamatos baj volt, melyek  a ZVK Zrt. és a a Zuglói Intézményfenntartó Központ között kallódtak. 

csicsergo_tornaszoba.jpg

A Csicsergő óvoda tornaszobája - hónapokig nem történt semmi.

A kevés, nagy nehezen megvalósuló felújításunkat rossz időzítés és káosz kísérte, az Örökzöld Óvodában a ZVK Zrt. megmagyarázhatatlan okból októberben kezdett neki a fűtésrendszer cseréjének, pedig a felújítás szükségességéről már egy éve is tudtak. Általánosan jellemző az önkormányzati, és cégeink működésére az index cikk alábbi részlete:

Több szülő is megpróbált az önkormányzattól információt szerezni, de szép lassan elvesztek a polgármesteri hivatal különféle mellékeinek tengerében. A válasz gyakorlatilag mindenhol az volt, az ügy nem az ő hatáskörük, de a következő számon elérhetik az illetékest. Egy szülő Karácsony Gergely, zuglói polgármesternek is írt az ügyben, de választ állítása szerint tőle sem kapott. 

A Hajós Alfrédban a tanítási időre csúszó vizesblokk felújítás miatt majd két hónapon át az udvaron felállított Toi-toi vécére jártak a gyerekek, a Kaffka Általános Iskolában az ősszel elkezdett konyha felújítás miatt a 400 gyereknek a szomszédos iskolába kellett naponta masírozni, mindkét iskola gyerekeinek, tanárainak sok kínlódást okozva.

Novemberben  az óvoda és egyéb intézményvezetők megelégelve a helyzetet több oldalas "bejelentett, de el nem végzett javítások" hibalistát állítottak össze. A novemberi testületi ülésen a polgármester a "nem titkos" lista hétfői átadását ígérte, ennek másfél hónapja.

Az októberi ülésen (MSZP-s ellenállás ellenére) de átment az előterjesztésem, mely a kerület zöldítése és a környezettudatosságra nevelés jegyében minden iskolai osztály, óvodás csoport számára egy fa, (összesen 80 csemete) elültetését teszi lehetővé az intézmények udvarán vagy a legközelebbi alkalmas közterületen még az őszi ültetési szezonban. A határozatot azóta sem hajtották végre. 

A kerület hosszútávú fejlődése szempontjából a decemberi ülésen jelentős döntés volt, hogy minimális többséggel, de átment, hogy ne éljünk a Bosnyák téri MUNDO telek visszavásárlásával. A kis többséggel átmenő vétó (az MSZP simán lemondott volna a kontrollról) legalább azt megakadályozta, hogy az új beruházó eltérjen az előző beruházóval kötött megállapodástól. Városközpontról már senki nem beszél,  arra a plázára viszont  nincs szükség a Bosnyák téren. 

Idei utolsó testületi ülésünkön  a baloldal nem vette napirendre az előterjesztésemet, miszerint ne adjuk át az iskoláinkat a KLIK-nek. Megjegyzendő, más, karakánabb, valós ellenzéki, baloldali vagy civil többségű önkormányzatok, Gödöllő, Csömör, stb. voltak olyan bátrak, hogy megtagadták az iskoláik önkéntes átadását. 

Decemberben jelentős, 16%-os köztisztviselői béremelésről is döntöttünk és havi 30 ezer forinttal megemeltük a szociális szférában dolgozók bérét. A bal és jobboldal demagógan egymásra licitálva adott a kerületi nyugdíjasoknak fűtés támogatást,  mindösszesen milliárdos pénzosztással borítván fel előre a 2017-es költségvetést, vagy legalábbis minden kerületi fejlesztés elől elköltvén a pénzt.

Eközben készülnek jó koncepciók, pl. a Mexikói úti tömbrehabilitáció terve,  600 millió forintra emelkedett a "Zuglói modell, azaz a"minimum jövedelem" a szociális céllal szétosztott pénz, és még egyéb jó ötletek is vannak. A megvalósítás, a menedzsment munka meg valahogy semmiben nem sikeredik. Marad az üres kommunikáció, az ATV, a facebook, ahol el lehet mondani, hogy Zuglóban minden milyen példásan működik. 

Azért idén is sikerült  egy újabb PM tagot, a PM alapítványának második kuratóriumi tagját felvenni az önkormányzatba, az újonnan létrehozott Üzemeltetési Osztályvezetői státuszba. Így nem lesz PM-es kifizetőhely Zugló...  A 2104 decemberi index cikk óta két év telt el, de a 2010-14 közti szerződések áttekintése azóta sem készült el.

 Az idei egyetlen siker - ha a macskaivartalanítási programot nem számítjuk-  hogy nem tört ki nagyobb botrány és nem oszlott fel a testület. A polgármester állva maradásának oka, hogy két  vétót kivéve a polgármester végül - hosszabb rövidebb csata után - mindig beadta a derekát és finomításokkal, lealkudva, visszametszve, de az MSZP - és a Fidesz mindig megkapta amit akart, embereik állásba helyezését, az önkormányzati cégeik bőséges ellátmányát, és legfőképp a  sokmilliós, milliárdos közbeszerzéseket, a nagy értékű telkek "hasznosítását". 

A kétpárti együttműködésre és a polgármester konfliktuskerülő hozzáállására egy igen jellemző példa: a Papcsák ciklusban kötött szerződések áttekintésével 2016 tavaszán megbízott MSZP-s külsős bizottsági tag (ez már önmagában is abszurd) tíz hónap alatt nem végzett a munkával, (havi 500e Ft honoráriumért) és úgy tűnik a polgármester sem erőlteti annak elkészültét. Mint ahogy ma épp annyira átláthatóak a kerületi cégek által kötött szerződések, mint az előző ciklusban... hát ennyi lett a ciklus elején nagy dirrel-dúrral bejelentett mintaszerű átláthatóságból.

testuleti2_2016_04_05-702x336.jpg

Az ország legmagasabb tiszteletdíjáért távol maradó frakcióképviselők. Kétpárti obstrukcióval megvalósított határozatképtelenség az április 5-i testületi ülésen. 

Hogy ki az úr a házban arra minden alkalommal emlékeztetik a polgármestert amikor a Fideszes és  MSZP-s képviselők közös távolmaradással teszik határozat képtelenné a testületi ülést, vagy amikor minden bizottságban leszavazzák a költségvetést, a polgármesteri beszámolókat, rendelet tervezeteket, majd valamit cserébe kérve végül támogatják azt a testületin. Tóth Csaba országgyűlési képviselő, aki szó szerint az MSZP frakció háta mögött ülve irányít, a frakciószünetekben tárgyal a polgármesterrel, a fideszes alpolgármesterrel, (netán a Fideszes kerületi elnök Papcsákkal)  igen gyakran revolverez a testület feloszlatásával is.  Karácsony pedig egy 1% alatti párttal a háta mögött, politikai karrierjét féltve meg előbb-utóbb enged.  A tehetetlenség és a zsarolhatóság már akkor eldőlt, amikor belement, hogy az MSZP adja a képviselőjelöltek túlnyomó többségét, a majdani "frakcióját", azaz elfogadta ezt a koalíciós megállapodást. Azóta a bal és jobb közt egyensúlyozva, azok háttér megállapodásai által beszorítva próbál túlélni. 

A kétpárti együttműködésről és a polgármesteri mozgástérről még tavasszal remek összefoglaló cikket írt a 444. ITT.  Értelemszerűen sem a kerületi MSZP-nek, sem a revansra váró Fidesznek nem érdeke, hogy a polgármester sikeres legyen.

A "béke", a látszólagos hatalmon maradás ára pedig jelentős fölösleges közpénz költés (részben feltehetőleg korrupciós felárral) és a Zugló további vergődése, magatehetetlen sodródása.

komment

Címkék: Zugló zuglói önkormányzat Karácsony Gergely Papcsák Ferenc Zuglói Városgazdálkodási Zrt Tóth Csaba MSZP Hajdu Florián

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr9012078271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ledeme 2017.05.27. 08:36:02

jó reggelt,

Ön benyújtott, banki tilalmat, és nem a javára a bankok, vagy jobb, hogy van egy projekt, és szükség van finanszírozás, a rossz fájlt hitel- vagy pénz kell fizetni számláit, alap befektetési társaságok. Tehát, ha kell hitelt felvenni, ne habozzon kapcsolatba lépni velem e-mailben.
E-mail: flservice1958@hotmail.com
nincs komoly ember tartózkodik

köszönöm
süti beállítások módosítása