HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Nem akarásnak...15 hónapja vizsgálódik a felügyelőbizottság a Zuglói Zrt-ben

2023.06.08. 19:38 varnai

A Zuglói Városgazdálkodási Zrt. az elmúlt 15 évben a zuglói önkormányzat fekete lyukaként működött, minden anyagot, pénzt magába szívott és elnyelt, és szinte lehetetlen volt belelátni, megtudni, hogy mi történik odabenn. 

2021. decemberében harmadfél reménysugár csillant fel, hogy sikerül bepillantást nyerni az évi 5 milliárd fölött diszponáló cég működésébe: a képviselő-testület új felügyelő bizottságot (FB) nevezett ki a cég működésének ellenőrzésére.

Kik lettek az új FB tagok?


Na persze hiába kértük, olyan messzire nem merészkedtek, hogy Civilzuglós, MKKP-s, netán fideszes, azaz zuglói viszonylatban ellenzéki embert is beengedjenek az FB-be, a saját koalíciós berkeiken belül osztották szét a helyeket.

fb_tagok.jpg

Az eddigi masszív MSZP-s FB (Tóth Csaba mindkét parlamenti asszisztense és ex képviselői)  helyére 2 DK-s, 2 MSZP-s és 2 Momentumos ember került be, az FB elnöke pedig, tekintettel arra, hogy a DK adta az új cégvezetőt Bernula István Bertold személyében, az igen tettre kész Momentumos Szalkai István lett. 

Az új bizottság nehezen állt fel, de februárban nyilvános lett a Zrt. átvilágítása és a Cyclink anyag súlyos megállapításai nyomán március végén már határozatokat hoztak a különböző belső vizsgálatok elindításáról. 

Az FB határozatok nyilvánossága

Az elmúlt fél évben kitartóan kértem az FB-t, a polgármestert, a cégvezetőt, hogy az FB határozatait adják ki, lássuk mit végeznek. Erre végül is csak egy jegyzői állásfoglalás után voltak hajlandóak. Végül a testület az előterjesztésemre az is megszavazta, hogy az önkormányzati cégek felügyelőbizottságainak napirendje és a határozataik folyamatában kerüljenek ki a cégek honlapjaira. Ez máris sokat lökött az átláthatóságon, és munkakedven, lásd legfrisebb napirendjüket legalul.  Az FB-k jegyzőkönyvei azonban titkosak maradtak, azaz a valóban fontos ügyeket, a vitákat, a leszavazott kisebbségi álláspontokat nem ismerhetjük meg.

Egy a tavalyi határozatok közül:

 

zvk_zrt_fb_hatarozatok_2_-9.jpg

Összefoglalva, a március 30-án hozott határozatokkal három, május 19-én pedig egy negyedik vizsgálatot is elindítottak:

  1.   2020. 2021. beruházás, karbantartás, felújításai témakörrel Nagy György  Richárd fb. tagot bízták meg 90 napos határidővel. 
  2. A munkavállalók foglalkoztatása átfogó vizsgálata és a szervezeti felépítés vizsgálata. Nagy Richárd és Csengeri Csilla fb tagoka bízták meg 90 napos határidővel.
  3. 2019. 2020. 2021. 2022. évek ingatlanhasznosítás és kezelés átfogó vizsgálat, célszerűség, szabályszerűség és a gyakorlat...  pályáztatás, egyedi döntések, értékbecslés folyamata, stb.  Ruskal-Klemm Csilla  lett megbízva 90 napos határidővel. 
  4.  Május 19-én a Cycling anyag alapján a 2020. 2021. es évek megnövekedett megbízásaira különös tekintettel a jogi tevékenységek teljes területére átfogó vizsgálatról döntöttek. Litresits Tamás és Jádi István a felelősök. 

    Szintén máj 19-én döntöttek arról, hogy a beruházások-karbantartások vizsgálat terjedjen ki a zöldterületek fenntartása kiszervezését megelőző ZVK Zrt. által készített elkészítésének körülményeit, az anyag megalapozottságát illetően. 

 

 Eközben 2022. áprilisában a Cycling átvilágtási anyagot megismerve felmentettük Baracskai Gábort, a ZVK Zrt. vezérigazgatóját. Az ehhez szükséges 12 szavazatot a Momentum a Civilzugló, az LMP, a Párbeszéd, és a DK biztosította. 

Ki vezette eddig a céget?

Baracskai Gábort még 2015. elején Karácsony nevezte ki, bár az őt javasló MSZP elfelejtette a polgármestert tájékoztatni, hogy Baracskai az MSZP-s gazdasági alpolgármester, Hajdú Flórián sógora. Így aztán mivel a Zrt. a gazdasági alpolgármester alá tartozott sógor ellenőrzött sógort, míg  a felügyelőbizottságban egy harmadik sógor, Sógor (László)  MSZP-s képviselő ellenőrzött. Nem csoda, hogy sosem találtak a cégben problémát. Azaz a Zrt. tökéletes MSZP-s magánbirodalomként működött, Karácsony polgármester nem is akart belelátni. Néha a jegyzők megpróbálkoztak a Zrt. kontrollálásával, de hamar beletört a bicskájuk, távoztak az önkormányzattól. Karácsony 5 éven át mindig fontosabbnak tartotta a saját politikai túlélését, mint az önkormányzat felelős gazdálkodását. Az Átlátszó remek cikket írt ezekről az időkről. 

 Az áprilisi felmentés relatíve simán  ment, egyrészt mert Horváth Csaba belátta, ehhez nélküle is megvan a többség, másrészt - két év után - "Csaba" ahogy Karácsony emlegette, feltehetőleg megunta, hogy  csak a kirakatba kell, de a kerület vagyona fölötti döntésekbe és gazdálkodásába Tóth és Hajdú nem engedik beleszólni, és hát emlékezhetünk Karácsony öszintén  találó megjegyzésére: Horváth Csaba legalább azt tudja, miért lehet börtönbe menni.

szetlopnak.jpg

Lekezelő, de találó megfigelés. Horváth és rutinos jegyzője tényleg több esetben épp időben hátráltak ki egy-egy a törvényességet átlépő Zrt-s döntésből. Tökéletes példa volt erre a Thököly út 150. bolthelyiségének ügye, az elcserélés törvénytelen kísérlete.

De ki legyen az új igazgató?

A leváltás után jött a neheze, ki legyen az új igazgató? Ezzel a civakodással, napirendes trükközéssel,  kivonulással, vétóval  a koalíciós partnerek el tudták az időt húzni egész szeptemberig. Az ideiglenesen megbízott városüzemeltetési osztályvezető pedig tette amit az addigi főnökei kértek tőle, a cégben az összes részlegvezető, mindenki Tóth Csaba embere volt. (emlékezhetünk, a 2021-es előválasztás idején a vezérigazgatótól a humániazgatón át a bérleményellenőrökig két tucatnyi Zrt. dolgozó állt két héten állt kényszeredett mosollyal Tóth sátraiban, állítólag szabadságot vettek ki, annyira akartak neki segíteni) 

A pályázatra 57, köztük több igen alkalmasnak látszó menedzser jelentkezett, mindhiába: a DK, immár hatfős frakciójával makacsul ragaszkodott Bernula István Bertoldhoz, bár lett volna az önkormányzati gazdálkodás szakterülethez jobban értő is. A polgármeter egyszer vétózott.

Eközben a szociknak, DK-s segítséggel sikerült az új túlságosan lelkes FB elnököt kipöckölni. A módszerek tipikusan tóthosak voltak, fenyegető telefonok, finom nyomásgyakorlás. (Szalkai István rendőrségi feljelentést is tett)  Az új FB. elnök a momentumos dr.Jádi István lett, aki láthatóan tanult elődje sorsából és nem erőltette túl a vizsgálatokat. 

Lezárulnak-e valaha?

Bár a vizsgálatokat egy szeptember 7-ei döntéssel meghosszabították dec. 31-ig azok az új határidőre sem készültek el. 

Sőt, most június 8-át írunk, immár 15 hónap telt el a vizsgálatok elrendelése óta, de sehol semmi. Az új cégvezető pedig közben tökéletesen besimult a rendszerbe, az előző vezető teljes vezetői stábjával, titkárával harmónikusan szinkronba került, a cégnél tulajdonképpen nem változott semmi. Elég a Thököly út 150. alatti bérleményre és a többi 400 kiadatlan bolthelyiségre, a kerület parkjait eluraló toklászmezőkre, az elszabotált kaszálás beszervezésre, az utakat elborító kátyúkra, az intézmények elmaradt felújításaira gondolni. A jutalma nem maradt el, a fizetését az előző testületi ülésén a polgármester 1,8 millió forintra emeltette, és ehhez még egy jelentős, 50%-os célprémiumot is akarnak adni. 

Az elmúlt hónapokban én is, a kerület parlamenti képviselője, Hadházy Ákos is többször kértük az FB. elnököt a vizsgálatok lezárására, az anyagok megküldésére, de meghökkentően lekezelő stílusban rázott le minket. 

A május 25-i testületi ülésen a cég éves beszámolójakor újra felhoztam a soha véget nem érő vizsgálatok ügyét. Érdemes az egész vitát végignézni, a 7. napirendi pont.  Amúgy szomorúan konstatáltam, hogy az FB elnök kérésem ellenére sem jelenik meg a Zrt. éves egyszeri beszámolójának tárgyalásakor. A vizsgálatokat pedig elvitte a cica...  Melyek, mint kiderült, részben elkészültek, de eltüntek a felügyelőbizottság és a polgármester közötti online térben. 

 

Rózsa András Momentumos alpolgármester kérte, hogy a polgármester indítson vizsgálatot, hol tüntek el az FB lezárt jelentései.

A Zrt. honlapjára pedig -  immár az új rendeletnek megfelelően  - felkerült az FB június 12-i napirendje, köztük a vizsgálatok lezárása. A meghívottakat, a Zrt- által fizetetteket azért érdemes szemügyre venni.  A cég belső ellenőre Gúr Nándor ex MSZP-s parlamenti képviselő cége, a "szakértő" pedig Varga András, igen, a mindenkit leostobázó tóthhívő facebook huszár. Biztos objektívek. Mi, képviselők pedig még megfigyelőként sem lehetünk jelen.

zugloi_zrt_fb_meghivo_23_06_12_-1.jpg

zugloi_zrt_fb_meghivo_23_06_12_-2.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: Zuglói Városgazdálkodási Zrt Baracskai Gábor vezérigazgató Hajdú Flórián alpolgármester Bernula István vezérigazgató dr. Jádi István

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr7218141838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása