HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Mennyi jut óvoda felújításra és mennyi propagandára - választási költségvetés Zuglóban

2024.02.25. 21:32 varnai

Csütörtökön tárgyaljuk Zugló 2024-es költségvetését. Az idei főösszeg 52,9 milliárd forint - az önök pénze. Az ülés nyilvános, jöjjenek el, 10h, (Pétervárad utca 11-17.) vagy kövessék nyomon a www.onkormanyzatitv.hu oldalon.


 A ciklus négy éve alatt nálunk, sok példamutató ellenzéki civil vezetésű kerülettel ellentétben, nem vezették be a Közösségi költségvetést, most a választási évben megteszik. Dicséretes, csakhogy az erre szánt 50 millió forint jelentéktelen összeg, hogy arányában lássuk: a polgármesteri kabinet  "közkapcsolatokra", magyarul propagandára 455 milliót költhetne el.

A költségvetés tábláit ITT találják meg.  A 3. mellékletből, a szöveges indoklásból lehet kapni leginkább átfogó képet. A  rendelet 2. 3 4. főtáblájából pedig pontosan kiolvasható miként állnak össze bevételeink és kiadásaink:

koltsegvetes_fotabla.jpg

Folyamatosan nő az iparűzési adó bevételünk, idén már 18,2 milliárd. Tavalyról 7 milliárd forint áthozását tervezik, azaz ennyi pénz maradt meg, leginkább az elmaradó felújítások okán. Kiadási oldalon jelentősen nő a szolidaritási adó, 4,3 milliárdot kér vissza az állam.

1,4 milliárd forint bevételt remélnek önkormányzati ingatlanok eladásából.

ertekeitesi_terv.jpg

A telkek, helyiségek eladása hosszú távon a kerület vagyonának felélését jelenti.

Zuglóban évtizedes rossz gyakorlat, hogy a felújítások finanszírozását összekötik az ingatlan értékesítéssel. (a felhalmozási kiadást a felhalmozási  bevételből finanszírozzuk) Azaz, hanem teljesül az ingatlan értékesítési terv, akkor a felújítások nem történnek meg.  Emiatt a rossz gyakorlat miatt Zuglóban évtizedek óta alig van intézmény felújítás. 

A kerület költségvetését úgy kell összállítani,  - és úgy kell gazdálkodni - hogy az adóbevételekből és egyéb  bevételeinkből, pl. a helyiség-, lakás bérbeadásokból, parkolási bevételből, és persze a többi területen feszesebb gazdálkodásból (pl. a propaganda, felesleges állások, Zuglói Zrt. feneketlen kútja,  túlárazott szerződések újragondolása által) maradjon évente 2-3 milliárd a felújításokra. Az intézmények, óvodák, bölcsődék, szakrendelők, az önkormányzati bérházak karbantartásának, felújításának halogatása az épület állomány lepusztulásához vezet, beázások, műszaki hibák teszik kellemetlenné a gyerekek, a dolgozók, a lakosok életét. 

 Rózsa András költségvetési módosítója (lásd alul)  ezt az elvet követve készült. Kiváncsi vagyok ki támogatja.

parkolasi_egyenleg.jpg

A parkolási bevételeink bár mára elérik a 2,7 milliárdot, csak 860 millió marad az önkormányzatnál. 

Miközben ingatlan eladás nélkül a felújításokra csak 330 milliót szánnak, a cégeink támogatása  folyamatosan növekszik, ez részben indokolt, de a Zuglói Zrt büdzséjét meghökkentő módon  5,1 milliárdról 6,2 milliárdra, 20%-al tervezik megnövelni, erre nem igazán van indok.

cegek_finanszirozasa.jpg

A Zuglói Városgazdálkodási Zrt-ben már 156-an dolgoznak vannak állásban.

Szintén látványosan növekszik a polgármesteri kabinet büdzséje, ezen belül a "közkapcsolatok" - azaz a választási évre tervezett propaganda büdzsé. Ebből kampányol közpénzből, ad ki önmagát reklámozó Zuglói Lapok EXTRA újságot, buszmegálló reklámot, fizet tízmilliókat ATV-s szerepléseiért, önmagát reklámozó facebook hirdetések tucatjaiért, utcai fogadóórákon osztogatott kacatokért Horváth Csaba.

koltsegvetes_kozkapcsolat.png

Immár irgalmatlanul hatalmas összeg, 445 millió forint jutna a polgármesteri kabinet közkapcsolati kiadásaira. Hogy az arányokat lássuk, a közösségi költségvetésre eközben 50 milliót szánnának, míg a 24 óvoda felújítására mindösszesen 70 milliót.

Mondhatnánk pitiáner összeg, de nem...  A d54245df-3dcd-473a-9210-938e3d34815d.jpghivatal, a cégek bérkeretében elbújik, de Zuglónak többszázmilliós kiadás a kabinetben, a hivatalban, a cégeinkben elhelyezett három tucatnyi MSZP-s káder kifizetése. Névvel említhető a nemrég a kampányidőszakratobias-jozsef-horvath-csaba-zugloi-polgarmesteri-hivatal-allas-mszp_image_2d226c6a877fa80af8ea1cfaf14d_16-9_1.jpg felvett ex MSZP elnök, Tóbiás József havi 860 eFt-os juttatása. Tóth Csaba volt asszisztense kiemelt főtanácsadóként lett elhelyezve, (bár nem jár be) alpolgármesterinél magasabb fizetést, havi 1,2 milliót kap. Csak ők ketten a járulékaikkal egy ciklus alatt együtt kb. 150 millióba kerülnek, azaz egy óvoda felújítási keretét viszik el. A ZVK Zrt. belső ellenőri munkáját pedig Gúr Nándor cégének szervezték ki.  Rajtuk kívül van MSZP-s szóvivő, tanácsadó, referens, minőségi ellenőr, szakmai igazgató, stb., akiknek hasonló összegű juttatásai összeségében igen komoly érvágás a kerületi kasszán. 

 

Rózsa András módosítója, melyben a költségvetés fentebb említett súlyos aránytalanságainak korrigálására tesz javaslatot. Érdemes a számokat végignézni. 

 

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Rózsa András önkormányzati képviselő

 

Tárgy: Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet módosítása

 

MÓDOSÍTÓ JAVASLAT

Javasolom, hogy a tárgybani előterjesztés 1. mellékletét képező rendelettervezet vonatkozó részei az alábbiak szerint módosuljanak:

 

  • A 10-es számú mellékelt - Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata államháztartáson belülre és kívülre adott támogatásai 2024. évbenműködési támogatásoknál található - Zuglói Városgazdálkodási és Közszolgáltatási Zrt. működésének támogatása (közszolgáltatás) - sorra írt 2.037.879. E Ft csökkenjen 1.737.879. E Ft-ra.
  • A 10-es számú melléklet - Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata államháztartáson belülre és kívülre adott támogatásai 2024. évbenműködési támogatásoknál található - Zuglóiak Egymásért Alapítvány ösztöndíj program támogatása – soron lévő 10.000. E Ft. Növekedjen 20.000. E Ft-ra.
  • A 10-es számú melléklet - Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata államháztartáson belülre és kívülre adott támogatásai 2024. évbenműködési támogatásoknál található - Zuglóiak Egymásért Alapítvány támogatása- soron lévő 8.000. E Ft. növekedjen 17.000. E Ft.-ra
  • A 10-es számú melléklet - Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata államháztartáson belülre és kívülre adott támogatásai 2024. évbenműködési támogatásoknál található - Ügyeletes gyógyszertár támogatása – soron lévő 5.000. E Ft. növekedjen 6.000. E Ft.-ra.
  • A 10-es számú melléklet - Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata államháztartáson belülre és kívülre adott támogatásai 2024. évbenfelhalmozási célú támogatásoknál található - Társasházak és szövetkezeti házak felújítási visszatérítendő támogatása – soron lévő 152.991. E Ft növekedjen 252.991. E Ft-ra.

 

 

 

  • 03501023-es kódon lévő sor a 14-ik függelék Polgármesteri Kabinet közkapcsolati feladatok - Lakossági tájékoztató anyagok, projektek 129.540.000. helyett 0 szerepeljen, az alatta lévő sorokon szintén 0 szerepeljen ( K336, K342 és K351).
  • 03361027-es kódon lévő sor a 14-ik függelék Polgármesteri Kabinet általános –Szabad előirányzatok ügyletenként (önkormányzat és hivatal) - Szakértői, vállalkozói szerződések - 57.000.000. helyett 0. szerepeljen.
  • A 9-es számú melléklet - Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata által 2024. évben a lakosságnak juttatott támogatásai, szociális és rászorultsági jellegű ellátásai – 17. pontja, Települési támogatás – gyógyszertámogatás soron lévő 35.000. E Ft növekedjen 50.000. E Ft-ra.
  • A 9-es számú melléklet - Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata által 2024. évben a lakosságnak juttatott támogatásai, szociális és rászorultsági jellegű ellátásai – 18. pontja, Települési támogatás – lakásfenntartás soron lévő 40.000. E Ft növekedjen 50.000. E Ft-ra.
  • A 9-es számú melléklet - Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata által 2024. évben a lakosságnak juttatott támogatásai, szociális és rászorultsági jellegű ellátásai – 22. pontja, Zuglói nyugdíjasokat támogató alap soron lévő 8.000. E Ft növekedjen 24.540. E Ft-ra.
  • A 7-es számú melléklet - Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata 2024. évi felújítási kiadásai – Egyéb épületek felújítási feladatai - Zelk Zoltán program (bölcsődei fejlesztések) soron lévő 65 782 E Ft növekedjen 225 782 E Ft-ra.
  • A 7-es számú melléklet - Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata 2024. évi felújítási kiadásai – Egyéb épületek felújítási feladatai - Zelk Zoltán program (óvodai fejlesztések) soron lévő 30 723 E Ft növekedjen 195 723 E Ft-ra.

 

 

Indokolás:

Zuglói Városgazdálkodási és Közszolgáltatási Zrt. működésének támogatásának növelése a javasolt csökkentés mellett is nagyságrendileg 100 millió forintot tesz ki az előző év pénzügyi teljesítéséhez képest.  Ez az összeg elégséges kell, hogy legyen mint nyújtott támogatás.

A Zuglóiak Egymásért alapítvány már évek óta működik olyan minimális támogatással, mely csak a szűken vett működésére elég. A működési támogatás növelése, valamint az ösztöndíj programra szánt forrás emelése lehetőséget ad az alapítvány száméra, hogy a kerületnek hasznos és értékes, valós munkát végezzenek.

Az Örs vezér téri rendelő épületében működő állandó ügyeletet ellátó gyógyszertár az elmúlt években többször is jelezte, hogy szükségesnek érzi a támogatás növelését, mivel az ügyelettel kapcsolatos költségei jelentősen megnőttek. Ezért indokolt a támogatás összegének 20%-os növelése.

A társasházak felújítására szánt kölcsön összegének növelése indokolt az elmúlt években tapasztalt igények és jelzések alapján. A program sikerességének fenntartásához szükséges a keretösszeg növelése.

A Polgármesteri Kabinet egyes költségelemeinek csökkentése indokolt, mivel ezek mellett is jelentős összegek, munkaerő és eszközök állnak rendelkezésre, valamint a Zuglói Információs-és Médiacsoport Kft. is jelentős összegből működik.

A Szociális támogatások egyes fajtáinak növelését indokolttá teszi a jelenlegi inflációs környezet és a lakhatási válság, valamint az energia és-gyógyszerárak növekedése. Mindezek közben a nyugdíjak reálértéke nem tartja a lépést az általános pénzromlással.

A kerület óvodáinak és bölcsődéinek  állapotát tekintve elmondhatjuk,hogy jelentős elmaradásban vannak a fejlesztések terén, melyekre már évek óta szükség lenne. Ezen fejlesztések elindításához célirányos költségvetési támogatás biztosítása szükséges.

2024. február 22.Rózsa András képviselő

 

 

                                                                           

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása