HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

" A beruházások állása siralmas"

2016.09.19. 16:39 varnai

Hatatvanvalahány napirendi pont megvitatásához fogott neki a nagy nyári pihi után a zuglói önkormányzat tekintetes képviselő-testülete. A Murphy törvényt igazolva az előterjesztések fontossága és az előterjesztés hosszúsága, a megvitatásukhoz felhasznált idő  fordítottan  volt arányos: az 500 milliós közbeszerzésről pillanatok alatt döntöttünk, míg a "kényszer-betelepítés"  politikai gumicsontját órákig rágtuk.

Memóriámat és jegyzeteimet kiegészítendő vissza akartam nézni az önkormányzati TV-n az ülésünket, de az meghökkentő módon nem  volt megtalálható. A polgármester, a testület döntés után 3 papcsáki és egy karácsonyi év után végre szerződést kötött a céggel de mindhiába, a hivatal nem tölti fel időben és rendesen az anyagokat. Kis telefonálgatás után kikerült, mazochistáknak tanulságos megnézni.

onkormanyzatitv.jpg

 Mivel a napirendi pontok címei nincsenek odaírva, ezért még hozzáértőknek is alig követhető, hogy miről is vitázunk, vagy döntünk. Ami más önkormányzatnál évek óta természetes, Zuglónak az sem megy.

Rendkívüli sürgősséggel került napirendre  vételre egy 500 millió forintos út és járdaépítés közbeszerzési eljárás visszavonása és újraindítása. A kiemelt nagyságrendű ügyet előzetesen nem tárgyalta sem a Tulajdonosi sem a Pénzügyi Bizottság, a testületi ülés elején helyben lett kiosztva, tehát a képviselők nem tudtak tájékozódni, szakembereket megkérdezni.  Az indoklásban egy 2014-es új EU-s irányelvre hivatkoznak, miszerint az esélyegyenlőséget, a hátrányos helyzetűeket foglalkoztatókat, a helyi kis és középvállalkozásokat jobban lehet segíteni, és az eljárást egyszerűsíti... és ezt most vettük észre... aha. Kérdés, ezek az új szempontok hány százalékban kerülnek be, de ezt  nem látni a kapott anyagban. Kértem a polgármestert, hogy indokolja meg konkrétabban a visszavonást, de nem tudott, vagy nem akart válaszolni. A két nagy frakció szó nélkül fegyelmezetten támogatta az előterjesztést, mely irtó büdösnek tűnik.  Háttér beszélgetésen mindkét frakcióból volt, aki értetlenkedését fejezte ki, feltehetőleg őket sem avatták be, hogy mi az újra kiírás valódi oka.

Tájékoztató a 2016-os I. félévi gazdálkodásról. A tervezett (irreálisan felül tervezett) bevételeink nem folynak be. 2016-ra már 400 millió forint parkolási díjbevétellel számoltak, ehhez képest még a parkolás közbeszerzését sem sikerült kiírni. (Az MSZP által áterőltetett gyorsított közbeszerzést a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette) A Városgazdálkodási Zrt 600 milliós bérleti díj kintlevőséget görget maga előtt... a tervezett 1 milliárd.382.millió Ft-ból a féléves teljesülés csak 215 millió, azaz 15%.

A felhalmozási bevételek még rosszabbul állnak, a betervezett 2 milliárd 74 millióhoz képest 59 millió folyt be, ez 2.59%-os teljesülés. Az irgalmatlan ingatan eladásos szám afféle puffer, így ezzel a hatalmas fiktív számmal egyensúlyozzák ki a  költségvetést évről évre. Miután tervezés és likviditás hiányában a tervezett beruházásainkat sem valósítjuk meg ezért a pénz végül is nem hiányzik. (valójában nem is lenne ennyi eladni való ingatlanunk)

. A vitában a polgármester  is korrektül elismerte, hogy a beruházásaink állása siralmas, a műszaki  előkészítéssel  minden projektnél baj van. A 2016-os közbeszerzési tervünk tulajdonképp merő fikció. Ehhez képest a tavasszal létrehozott pár napig betöltött Főmérnöki állás még csak kiírva sincs és a beruházási csoportvezetőnk most menekült el. Példaként a 2016-os költségvetésbe a javaslatomra bekerült, a közbeszerzési tervünk szerint a II. negyedévben kiírásra tervezett Csertő parki gyerekorvosi rendelő, melyre még s tervezői pályázatot sem írták ki.

A Zuglói Média aranytollú újságírója a fentiekről így tudósít:  "a beruházás és  felújítás terén a visszafogottság  dominált." Well.

11. napirendi pontként tárgyaltuk a Kerepesi út Hungária körút sarkára tervezett óriási irodaház terveit. A 38.000 m2-es, 30 méter magas, 120 méter hosszú monstrum szűk autópályává és szélcsatornává tenné a Kerepesi utat, hisz a meglévő 2 szintes BKV épületek helyett 8-9 szintes épületek tövében kell majd várni a trolira. A beruházásnál engedélyeznék az OTÉK-tól való eltérést, tulajdonképp nem lenne zöldterület. Én voltam az egyetlen, aki elleneztem.

Sokacz Anikó MSZP javaslatára 5 millió forintért  tehetségkutató rendezvénysorozatot tartunk. A  kerületi X faktor tervei nem túl kidolgozottak. Legutoljára a zuglói fiatal vállalkozói bulikra adott 12 milliót az MSZP. 

Kiírtuk a Bursa Hungarica ösztöndíjakat, és elfogadtuk a 2017-2017 drogellenes stratégiát.

16. Megismételt pályázat háziorvosi praxis rendelo_5942.jpgbetöltésére. Immár Zuglót is utolérte az orvoshiány. Jelenleg három háziorvosunk helye üres és míg régebben  egy zuglói praxis jól eladható volt, ma  ingyen sincs rájuk jelentkező.

Kérdésemre Dr. Varga Péter az EU bizottság elnöke  - maga is gyakorló háziorvos -  ijesztő számokat mondott: a 66 praxisból most 3 üres, de a háziorvosaink jó része  nagyon idős,  65 év felett 19 orvos van, 70 év fölött 11, 40 év alatt csak 2 orvos van.  A gyerek és szakorvosok közül is sok hiányzik, a várólisták meglehetősen hosszúak. Javasoltam, hogy szolgálati lakásokat adjunk  a praxisok mellé. (persze most hiányzik, hogy nem újítunk fel)

Térítésmentes ételosztást fog tartani az Ételt AZ ÉLETÉRT közhasznú alapítvány - magyarul a Hare Krisnások. Az eddig erőltetett alkalmatlan Erzsébet királyné úti helyszín  helyett a Bosnyák utca 46-ban, amit térítésmentesen bocsátunk a rendelkezésükre. Remélhetőleg nem lesz lakossági panasz.

 

 

A Zuglói Városgazdálkodási Zrt könyvvizsgálójának lecserélése. A céget eddig  mindenki megelégedettségére a KPMG vizsgálta, most a Big4-közé tartozó, Magyarországon 800 fős céget szerette volna a kerületi MSZP lecserélni egy egyszemélyes Kft-re.  A noname Kft. 10%-al, évi 300 ezer forinttal olcsóbb árat adott... Én azért, bár nem sokkal, de egy kicsit jobban alszom, ha az évi 1 milliárdos, minden ciklusban problémás,  jelenleg az MSZP által vezetett, egy MSZP-s többségű felügyelő bizottság által ellenőrzött cégünket nem egy egyszemélyes, az MSZP által kiválasztott könyvvizsgáló vizsgálja. Tildy képviselő is így gondolta és módosítót adott be,  de ez nem ment át, mert az MSZP-sek mellett Karácsony polgármester és Szabó Rebeka is tartózkodott.  Vajon nekik miért nem jó az eddig munkáját jól végző KPMG? De az új kft. sem ment át, ezért most nemes egyszerűséggel nincs a ZVZ Zrt-nek könyvvizsgálója...  azaz az önkormányzat mulasztásos törvénysértést követ el. Bravó.

A kerületi középületek energiahatékonysági auditjának elkészítése. 11 bölcsődénk, 28 óvodánk, a Szociális Szolgáltató központ 8 épülete mellett a Cserepesház 3,  és ZESZ, a ZIK további három épülete. 2017 január elsejével  18 iskolánk épülete az államhoz kerül, ezért ezek kikerülnek a felmérési körből. (nem sok jót várok az állami üzemeltetéstől, még nálunk is rosszabb gazdák lesznek) A becsült költség így 23 millió forint.

Az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiségvagyonkezelo_2923_1.jpgek kapcsán felhalmozott  140 milliónyi behajthatatlan követelés (bérleti díjak)  leírása. Tavasszal egy közérdekű adatkérésem kapcsán kiderült, hogy az üzlethelyiségeink kapcsán a Vagyonkezelőnek több mint 880 milliós kintlevősége van. Ezek között egész 2006-ig visszamenőleg voltak sok milliós összegek, de a behajtást nemigen erőltette a papcsáki vezetés sem. Volt olyan eset, amikor simán lekéstük a felszámolásba bejelentkezést, vagy évekig zavartalanul használta a nem fizető bérlő a bolthelyiséget. Most ebből a halomból írtak le 143 milliónyit, mint behajthatatlan. Furamód nem láttuk, hogy milyen behajtási cselekményt foganatosítottunk, és meddig jutottunk.  A felelőtlen gazdálkodásért felelős nincs. Sőt, emlékezetes, Mazsu Gergely 8 milliós jutalmat kapott a kirúgása előtt pár hónappal.

Ideiglenes jégpálya kialakítása. Nemrégiben döntöttünk, hogy a KSI-vel együtt, fedett, hokipálya méretű jégpályát alakítunk ki az Egressy téren. Most, mint megtudtuk ez nem valósul meg. Kíváncsi vagyok, ha e napirend kapcsán nem merül fel, vajon mikor tájékoztatják a képviselő-testületet.  Ehelyett marad a kicsi a Bosnyák  téren.  Lépten-nyomon jégre akarják vinni a zuglóiakat. : )

Meghosszabbítjuk a Groupama biztosítóval a szerződést, mely minden önkormányzati épületre vonatkozik.

A Mogyoródi úti sportpavilonunk pótmunkáira 12 millió forintot kell adni. Valakinek úgy sikerült megterveztetnie a lassan befejezéshez közeledő épületet,hogy a kivitelezésből kimaradt a parkoló és a közműbekötés. Hajdu alpolgármester felelőst követel. Jogos. Csakhogy, furamód ,amikor az általuk erőltetett  rosszul kiírt közbeszerzés miatt elesünk a betervezett 400 milliónyi parkolási bevételtől, vagy amikor a költségvetés bevételi oldaláról milliárdok hiányoznak, akkor ő gazdasági alpolgármesteri felelőssége sosem merül fel.

Szimbolikus előterjesztés a Thököly és a Hermina út sarkán álló zöldséges tákolmány odébb tetetésére. A hivatal, a hatóság a jogszabályok szerint állítólag képtelen egy a gyalogos közlekedést elálló, a vakoknak életveszélyes bódét, (mely igencsak nem teljesíti a higéniai és adózási követelményeket sem) bezárni, vagy odébb tetetni. A polgármester tárgyaljon a bódé tulajdonossal. A probléma amúgy hamarosan magától megoldódik, mert beépítik a telket. A telek megvásárlásáról javaslatomra még 2014 nyarán döntöttünk, de Papcsák,és Karácsony is elszabotálta az érvényes testületi döntést. Szuper kis terecske lehetett volna a Lipták villa előtereként, akár kis szabadtéri kiállítóhellyel, kávézóval. 

Kaptunk egy remek anyagot az önkormányzati tulajdonú lakásállomány állapotáról, helyzetéről. Még én vetettem napirendre tavasszal, az MSZP-sek magukévá tették. Amit az önkormányzat a 2600 lakásával csinál az  simán kimeríti a hanyag és hűtlen kezelés fogalmát. Az épületek, lakások folyamatosan pusztulnak le, idén (és tavaly) egy forintot se szántak lakás vagy önkormányzati bérház felújításra. A lakbér kintlevőségek folyamatosan nőnek, a nyilvántartás nem használható, a  2600 lakó rossz minőségű lakhatása évi fél milliárd forint veszteséget termel. Pár nap múlva kiteszem az anyagot.

A zárt ülések előtt még egy órányi szájkaratéval ment az idő. Az MSZP az Európai Unióban maradás leszavazását, míg a Fidesz a kényszer-betelepítés ügyében a NEM-et vagy az IGEN-t akarta kimondatni a másikkal. A Jobbik a Zuglóban telepítendő migráncsokról akart állást foglaltatni. Ékes és együgyű szónoklatok egyaránt elhangzottak - mind teljesen feleslegesen. Egy fél óra után ügyrendi javaslatot tettem a vita berekesztésére, és a lakosok számára fontos helyi ügyekről szóló, még hátralévő harminc napirendi ponthoz való visszatérésre, de leszavazták.

Elhangzottak még a Közérdekű kérdéseim a Csertő parki szakrendelő elszabotálódni látszó felújításáról, a Vezér úti park építéséről, a szintén meg nem valósuló II. közösségi kertről és az osztályvezetői béregyenlőségről.

A zárt ülésen szavaztunk a Zugló Díszpolgára és sportolója díjakról és sok lakossági fellebbezésről.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr6611722727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása