HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Három éve bezárt tornaszoba és omló vakolat - nem tellik rá?

2016.06.09. 14:55 varnai

A kerület dübörög, másfél oldalas sikerjelentésben számol be a Zuglói Lapok (nyomtatása szünetel) a kommunális adó sikeres visszaadásáról. Pénzt beszedni hálátlan, pénzt osztani könnyű és hálás feladat.

A polgármester elmondja, hogy a szétosztott 312 millió "a hírekkel ellentétben érdemben nem befolyásolta az önkormányzat gazdálkodását". A fenét. A likviditáshiány miatt számos felújítás el sem indult, a 2015-ös közbeszerzési tervünkről szóló beszámolóban öt beruházás mellett az állt, hogy "forráshiány miatt elmaradt". Ebből a 312 millióból három épületünket rendbe lehetett volna tenni.

A 2015-ös zárszámadásban konkrétan le van írva, hogy az önkormányzat költségvetésének csupán 5%-át költötte felújításra, karbantartásra. Eközben, ezt már én teszem hozzá, az önkormányzat 2015 évet 2 milliárdos pénzmaradvánnyal zárta.

Olyan ez, mint amikor valaki tucatnyi odvas foggal a szájában azon dicsekszik, hogy az elmúlt években mennyit spórolt meg a fogorvoson.i.

Az intézményi felújítások elmaradása nem Karácsonnyal kezdődött,  bár 2015-ben súlyosbodott, ez évtizedes görgetett adósságunk. Nem nehéz belátni, a kerület 80 épületéből évente 3-5-öt fel kéne töviről hegyire újítani. Szégyen, ahogy Zugló, egy jómódú kerület iskolái, óvodái, bölcsődéi, rendelői kinéznek.

Nemrégiben keresett meg egy szülő, hogy a gyereke lassan kijárja az óvodát, de a Csicsergő óvodában a  tornaszobájukat még nem tudta használni, mert az beázás miatt majd három (!) éve le van zárva. Most elkezdték a felújítást, de az két hete leállt.

csicsergo_tornaszoba.jpg

Hetek óta egy munkást nem láttak.

Van valami abszurd abban, hogy egy pár milliós felújítások évekig elmaradnak, és mint ez, vagy például a kazánok egy évig csúszó felújításánál lényegében magyarázat és következmény nélkül maradnak,   az ott dolgozók, ott tanulók számára súlyos kellemetlenséggel és önkormányzatnak növekvő anyagi  hátránnyal járva. Elég a Teleki homlokzatát  vagy az István gimnázium évek óta ázó tantermeit megnézni. Eközben könnyelműen osztjuk a pénzt, vagy 15 milliós vállalkozásfejlesztési programokat támogatunk. Idén már 90 milliós forrást is biztosítottunk az István tetejére, de a tervek sehol, a közbeszerzés csúszik, a tetőfelújítást majd tanítással egy időben, az őszi esőben végzik? 

A Csicsergő ovi épülete kívülről még siralmasabb állapotban van, akár egy második világháborús rom, szégyene az ápolt környéknek, a kerületnek.

A polgármester eközben a médiába jár és elmondja, hogy az állam rossz gazdája lesz az iskoláinknak. Igaza van, bár nálunk rosszabb gazda nem könnyen lesz.

csicsergo5.jpg

csicsergovi1.jpg

Mondani sem kell, egy vakolatát vesztett épület kifűtése sokkal több energiát, és persze költséget igényel.

csicsergo_3.jpg

Az ablakcsere program leállt. Nem biztos hogy cserélni kell, lehet hogy elég lenne,  - lett volna -  5 évenként lefesteni, ahogy illik.

csicser_ablak.jpg

csicsergo_udvar.jpg

A Csicsergő óvodának amúgy hatalmas, ápolt,meseszép ősfás kertje van, a legtöbb belvárosi óvoda csak álmodhat ilyenről.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr208794500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása