HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Törvényellenesen döntenének...?

2023.04.22. 21:56 varnai

Polgármesteri előterjesztéssel került be az önkormányzat április 27-i ülésére 4. napirendi pontként a  Településrendezési szerződés Zugló- Városközpont Kft. című előterjesztés. (a teljes napirend legalul) 

kivagottkt-meghivo-2023-4-27-1.jpg

Ez az a sok milliárdos értékű megállapodás, melyet a polgármester már tavaly tavasz óta, a mi és a koalíciós partnerek tiltakozása ellenére makacsul próbál megkötni a kerület építési szabályait semmibe vevő Bayer Contruct kft-vel, Balázs Attila NER oligarcha cégével. A nagy lendülettel építkező cég  ellen az önkormányzat számos pert indított, ahogy a Civilzugló Egyesület is tüntetett, és perre ment a körnnyezeti hatástanulnány nélkül kiadott építési engedély miatt.

Jellemzően a polgármester pont egy évvel ezelőtt már napirendre  vette  a céggel a szerződés megkötését, és akkor is ugyanilyen szabálytalan módon, a képviselőket semmibe véve, a koalíciós partnereket átlépve próbálkozott. 

Csakhogy miközben április 19-én  kiküldött napirendbe  felkerült az előterjesztés címe, maga az  előterjesztés - amiről döntenünk kéne -   SZMSZ ellenesen  nem került feltöltésre a kerület honlapjára, a govcenterre. 

https://www.govcenter.hu/Testuleti/Content/publikalas.aspx   oldal április 22-i oldalmentése. A 4. napirendi pont  - több másikkal együtt - simán hiányzik. Már három napja ott kéne lennie.

eloterjesztesek.jpg

Nézzük miként szabályozza ezt az önkormányzat hatályos Szervezeti Működési Szabályzata: 

 

  1. Nyilvánosság
  2. § (1) A képviselő-testület munkatervét a benyújtása napján elektronikusan kereshető formátumban közzé kell tenni a zuglo.hu honlap nyitóoldalán, a „Képviselő-testület” linkről elérhető oldalon szereplő „Testületi ülések” linkről elérhető oldalon.

(2) A képviselő-testület ülésére szóló meghívót, a napirendi javaslatot és az írásos előterjesztéseket – a zárt ülésre javasolt előterjesztés kivételével – legkésőbb a meghívó kiküldésével egyidejűleg elektronikusan kereshető formátumban közzé kell tenni az (1) bekezdésben meghatározott oldalon.

 

Nem véletlenül van ez pontosan szabályozva. A képviselőknek  - és a lakosoknak -  jogukban áll időben megismerni az előterjesztéseket, hogy azokról legyen idejük felelős véleményt kialakítani. Különösen így van ez egy ennyire jelentős, a kerület hosszútávú változását évtizedekre meghatározó bonyolult, nem mellesleg milliárdos értékű szerződés esetén. Egy jogi- építészeti szakszöveggel megírt sok oldalas szerződés esetén pedig idejük kellene hogy legyen az előterjesztést gondosan áttanulmányozni, sőt a saját szakértőikkel megvizsgáltatni. 

Minderre most nincs lehetőség, abszurd módon hétfői bizottságokban, pl. épp a Jogi Ügyrendi Bizottságban mely a testület elé kerülő előterjesztések jogszerűséget ellenőrzi,  az előterjesztés megismerése nélkül fognak szavazni arról, vagy leveszik a napirendről. 

A jegyzőnek írott hivtalos levélben kérem fel a jegyzőt, aki törvényes működésért felel, hogy a polgármester figyelmét hívja fel a törvénytelen működésre, és az előterjesztést vegyék le a napirendről.  

És hát az emberben önkéntelenül is felmerül a kérdés, vajon mennyire szolgálhatja a kerület érdekét egy olyan szerződés, amit eleve törvénytelen módon terjesztenek elénk, az utolsó percig titkolnak a döntéshozók, nem utolsó sorban a lakosok elől? 

Remélem a koalíciós partnerek nem asszisztálnak az SzMSz ellenes működéshez.

kt-meghivo-2023-4-27-1.jpg

kt-meghivo-2023-4-27-2.jpg

 kt-meghivo-2023-4-27-3.jpg

 

 kt-meghivo-2023-4-27-4.jpg

kt-meghivo-2023-4-27-5.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Horváth Csaba polgármester Bayer Contruct Kft. Szervezeti működési Szabályzat településrendezési szerződés

Jöjjön el lakossági fórumunkra!

2023.04.13. 13:02 varnai

Szerettel várunk minden zuglóit a Civilzugló egyesület április 26-i lakossági fórumára. Beszéljük meg szűkebb lakókörnyezetünk Herminamező, és Zugló aktuális ügyeit! 

Beszéljünk a környéken folyó építkezésekről, a Bosnyák piac sorsáról, a kerületi egészségügyi szolgáltatások milyenségéről, a közterületek, utak, zöldterületek állapotáról, a közlekedési problémákról, beszéljünk az önkormányzati működésről. 

Helyszín: ZIC, Uzsoki utca 57. A könyvtár fölött az emeleten.  18 órától.

Kérjük osszátok meg a Facebook eseményt és hívjátok meg rá ismrőseiteket, szomszédjaitokat! https://www.facebook.com/events/2756024577870172

Lakossági fórum Herminamezőről, Zuglóról

  • Herminamező értékeinek megóvása, beépítések 
  • utak-kátyúk, zöldterületek, közterületek állapota,
  • szakrendelőink állapota, várólisták, körzeti orvosok
  • Bosnyák piac sorsa, városközpont tervek, 4-es metró
  • Mexikói úthoz tervezett parkolóházak
  • parkolás, garázsadó
  • az egyesület tervei

 

Jöjjön el és beszéljük meg környezetünk dolgait!

   ZIC, 1142 Bp. Uzsoki u. 57. emeleti terem

a Kassák Könyvtár épülete 

Vendégeink:

Dr. Buza Péter várostörténész, Zugló díszpolgára

Krikovszky építész, Zugló volt főépítésze

Dr. Keczéry Attila András a zuglói háziorvosok kollegiális vezetője

Hadházy Ákos, Zugló független parlamenti képviselője

Várnai László, a CivilZugló Egyesület elnöke

323172486_3294963497410235_365766841263207138_n.jpg

     

    Szeretettel várjuk!

 

 

Szólj hozzá!

Várjuk a lakossági fórumunkra!

2023.04.13. 13:02 varnai

A Civilzugló Egyesület lakossági fórumot tart április 26-án. Beszéljünk lakókörnyezetünk ügyeiről!

Kérjük osszák meg a facebook eseményt, hívják meg szomszédaikat!

 

 

Szólj hozzá!

Jegyzői állásfoglalás: a felügyelő-bizottság határozatai közérdekű adatok

2023.04.04. 18:56 varnai

Február elején közérdekű adatként kikértem a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. felügyelő bizottságának határozatait, jegyzőkönyveit. A dokumentumokra azért is kíváncsi voltam, mert a 2021. decemberében megújított felügyelő bizottság több területen is vizsgálatot indított, de furamód a több mint egy éve folyamatban lévő vizsgálatok eredményéről semmiféle információt nem kapott mindezidáig a képviselő-testület.

Hogy a felügyelőbizottság összetétele mennyire fontos, arra jellemző, hogy az előző, öt fős bizottságba Tóth Csaba mindkét parlamenti asszisztense és két MSZP-s képviselő mellé csak egy LMP-s került - ők mindig mindennel meg voltak elégedve. Sajnos azonban z új Fb-ben is csak magát ellenőrzi a koalíció, 2-2-2 Momentumos, DK-s, MSZP-s embert szavaztak meg, azaz minden kérés ellenére sem adtak a zuglói ellenzéknek, a civileknek betekintést a cégbe.

Mint az az országos médiából is ismert tavaly májusban egy komplex átvilágítási anyag megismerése után ( az átvilágítás megállapításai ITT)  felmentettük az évi közel 5 milliárdos büdzsével rendelkező cég vezetőjét, Baracskai Gábor igazgatót - aki nem mellesleg az MSZP-s gazdasági alpolgármester Hajdú Flórián sógoraként kapta 2015-ben a pozíciót. Végül sok ellenkezés és a polgármesteri vétó ellenére szeptemberben kineveztük a DK által javasolt Bernula Istvánt.   A váltáshoz, Bernula úr kinevezéséhez a kellő 12 szavazatot a DK, a Momentum, a volt kutyapártos, és én, a Civilzugló Egyesület képviselője adtuk. 

Az új vezetőtől új seprűként működést, a cég átalakítását, rendbe tételét vártuk és várjuk el istvan-bernula.jpg- ezért is fontos lett volna látni, hogy a felügyelő-bizottság mire jutott az egy  éve zajló vizsgálatok során és miként értékeli az új igazgató eddigi tevékenységét. 

A cégben azonban eddig sajnos nem sok változást észleltünk, a 2023-as üzleti terv például sok bekezdésében szó szerint egyezik az előző évivel, ezért a márciusi ülésen javaslatomra az üzleti terv elfogadását elnapoltuk. 

Jádi István Fb elnök azonban  - meghökkentő módon  - elutasította az én, és Hadházy Ákos a parlamenti képviselő adatkérését is, a cég igazgatója és a polgármester pedig mindeközben úgy hallgattak, mintha  semmi közük nem lenne a Zrt. ügyeihez. 

Bernula István a Városgazdálkodási Zrt. szeptemberben kinevezett igazgatója. Fél év után már  ki kell derülnie, tudott-e, akart-e változást hozni a cég működésébe.

 

Március végén végre, - egy hónap kellett hozzá -  megszületett a jegyző, dr. Tiba Zsolt jogi véleménye, miszerint:

A felügyelőbizottság döntései, beszámolói közérdekű adat.

, a jegyzőkönyvek pedig a személyi adatok, üzleti titkok kitakarása után szintén kiadhatóak a képviselőknek.

Ma, immár a jegyzői állásfoglalás után közérekű adatkérésként kértem újra a határozatokat és a jegyzőkönyveket.

A magam részéről igen elkeserítőnek, és árulkodónak tartom, hogy egy elméletileg demokratikus ellenzéki vezetési önkormányzatban egy közérdekű  adatokat kérő képviselő ugyanúgy konok titkolózásba, akadékoskodásba ütközik, mint egy fidesz vezette állami hivatalnál, cégnél. 

 

Mivel úgy gondolom, hogy az önkormányzatunk által működtetett cégek tevékenységére és a felügyelő-bizottságaik tevékenységeire rendszerszinten kevéssé látunk rá, ezért a márciusi testületi ülésre előterjesztést nyújtottam be, hogy a határozatokat közérdekű adatként automatikusan nyilvánosságra kelljen hozniuk és a felügyelőbizottságok félévente számoljanak be a képvislő-testületnek.  

 

jogi_velemeny_03_28_1_-1.jpg

 

jogi_velemeny_03_28_1_-2.jpg

jogi_velemeny_03_28_1_-3.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Zuglói Városgazdálkodási Zrt Bernula István Hajdú Flórián alpolgármester Baracskai Gábor Jádi István dr. Tiba Zsolt jegyző

süti beállítások módosítása