HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Előterjesztés az önkormányzati cégek átláthatóságáért

2023.03.26. 12:33 varnai

Az alábbi előterjesztést adtam be a képviselő-testület március 30-i ülésére. A cél, hogy Zugló önkormányzata által üzemeltetett cégek felügyelőbizottságainak működését átláthatóvá tegyük: a napirendeket, határozatokat nyilvánosságra kelljen hozni. (Az előterjesztést részletesen ld. lentebb). A kérdés nagyon nem mellékes, ugyanis

a zuglói önkormányzati cégek évi több mint 7,3 milliárd forinttal gazdálkodnak.

A cégeink felsorolása és finanszírozásuk a 2023-as költségvetésben:

cegkiadasok.jpg

Hogy működnek a cégek?

A cégeket a felügyelő bizottságok ellenőrzik, melynek tagjai a nagyobb cégek (ZVK Zrt, ZKNP, Sport Kft. ) esetében havi 150e Ft-os, az FB elnökök pedig havi 190e Ft-os forintos tiszteletdíjban részesülnek. A felügyelő bizottságok általában negyedévente egyszer üléseznek - a tagoknak tehát nem kell megszakadniuk. 

Csakhogy a cégek felügyelő bizottságaiba a koalíciós képviselők kizárólag a saját embereiket ültették be, és bár kértük,  sem a Civilzugló Egyesületnek, sem az MKKP-nek, de még a Fidesznek sem adtak FB helyeket. (e szervezetekre a zuglói választók 40%-a szavazott) 

Azaz az ellenzék által oly sokszor - joggal - számonkért "fékek és ellensúlyok" demokratikus elvét az ellenzéki vezetésű Zuglóban kifejezetten semmibe veszik.

 

Az FB-k pártkifizetőhelyként használatára,  a személyi összefonódásokra legjellemzőbb, hogy a Sport és Rendezvényszervező Non-profit Kft felügyelő bizottságának elnöke az a dr. Komlódi Gábor , (190eFt/hó) aki a  parkolási milliárdokat mozgató ZKNP szerződéses jogásza, (580eFt/hó), a Jogi és Ügyrendi Bizottság DK-s delegáltja (90eFt) , nem mellesleg Tóth Csaba parkolás ügyben befolyással üzérkedésért meggyanúsított ex képviselő ügyvédje.

komlodi_toth.jpg

 Komlódi Gábor Tóth Csaba lelkes támogatójaként az előválasztáson

A zuglói közéletből is emlékezhetünk rá: dr. Komlódi a zuglói MSZP frakció vezetője volt 2006-2008 között, míg a Zuschlag-Hunvald ügyben való meggyanúsítása miatt le nem kellett mondania. De mindezek mit sem számítanak, ettől még lehet az ATV gyakran szerepeltetett, hiteles megmondóembere. Végül is, ha  MNB-t dr. Papcsák Ferenc felügyelheti, akkor miért ne? - vélekedhet az ellenzéki kerületvezetés.

Az is sokatmondó, hogy  a parkolási pénzek fölött diszponáló Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft Fb tagja Varga Csaba, Tóth Csaba exképviselő legfőbb bizalmasa, volt képviselői asszisztense.

 

Tavaly az országos médiáig eljutó hír volt a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. átvilágítása,  az igazgató leváltása körüli csatározás. Ennek részeként 2021 decemberében új Felügyelő Bizottságot nevezett ki  képviselő-testület. Ebbe, az addigi masszív MSZP-s többség ( Tóth mindkét parlamenti asszisztense és MSZP-s ex képviselők) helyett  2 MSZP-s, 2 DK-s, és 2 Momentumos ember választottak be.   Azaz a koalíció önmagát ellenőrzi... Ennek ellenére dicséretes módon az új bizottság új söprűként hat témában is vizsgálatot indított. A túl lelkes momentumos elnök ellen menten hadjárat indult és Szalkai Istvánt 2022 nyarán már le is váltották.

Azóta a vizsgálatokról nincs hír, ezek eredményéről idén februárban kérdeztem az új FB elnököt, Jádi Istvánt, aki 14 hónapja "folyamatban lévő"  vizsgálatok témájáról sem volt hajlandó tájékoztatást adni, sem az FB határozatait, jegyzőkönyveit sem volt hajlandó megküldeni. 

Az önkormányzati piacot üzemeltető Zuglói Piacüzemeltetési és Közösségi-Tér Kft. és a Jaksity Kata által igazgatott Zuglói Információs és  Médiacsoport Kft. ellenőrzésére kijelölt felügyelő bizottság tagjainak személyére nemhogy kinevezési joga, de még csak rálátása sincs a képviselő-testületnek, azt maximum a cégjegyzékből lehet kikeresni,  mert a cégek a ZVK Zrt. alcégeként vannak a képviselő-testület és nyilvánosság elől eldugva. (a Médiacsoport Kft. idén 244 millióból működik, a piacon pedig tekercsben jár a készpénz).

Tehát a közpénzből működő cégek működésébe és az azokat ellenőrizni hivatott felügyelő bizottságok munkájába a jelen gyakorlat szerint sem a képviselők, sem a lakosság nem lát bele, azok semmiféle módon nem adnak tájékoztatást a munkájukról, az általuk felügyelt cégekben tapasztaltakról.

 Mindezek okán az alábbi előterjesztést adtam be:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

 

SŰRGŐSSÉGI ELŐTERJESZTÉS

Indoka: A ZVK Zrt Felügyelő bizottsági határozatai egy hónap alatt sem lett megküldve.

A rendezetlen helyzet önkormányzati határozattal rendezése minden cégre egységesen vonatkozóan.

 

Szám:

Nyilvános ülésen tárgyalandó!

 

Napirend száma: ……

Képviselő-testület

  1. december 15-i ülésére

 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Tárgy:

Az önkormányzati tulajdonú cégek átláthatóságának növelése

 

I. Előzmények

 

A Zuglói önkormányzati tulajdonban lévő cégek mindig problémás részei voltak a zuglói önkormányzati működésnek, problémás területei a felelős és átlátható gazdálkodásnak.  A cégek évi több száz millió forinttal, a ZVK Zrt. pedig több milliárd forinttal gazdálkodik.

 

Emlékezhetünk, 2013-ban Papcsák Ferenc polgármesternek kellett rendkívüli felmondással leváltania a Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatóját, és feljelentést tennie hűtlen kezelésért.

A Karácsony Gergely vezette önkormányzat 2018 november 22-i ülésén a Sport és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. igazgatóját mentette fel rendkívüli felmondással.

A jelenlegi képviselőtestület pedig 2022. májusi ülésén - a Cycling átvilágítás megállapításait megismerve - a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatóját mentette fel.

Figyelemre méltó, hogy a fenti cégek felügyelő bizottságai egyik esetben sem jeleztek előzetesen a tulajdonos önkormányzat, a polgármester, a képviselő-testület felé, vagy, ami még rosszabb, amennyiben tudomásuk volt problémákról, akkor arról nem tájékoztatták a képviselő-testületet.  

Kimondhatjuk, a képviselő-testület a felügyelő bizottságok kinevezése után azok munkájába egyáltalán nem lát bele, a bizottságok üléseiről, határozatairól nem kap tájékoztatást.

 

Önkormányzati képviselőként magam 2023. február 6-án, a kerület parlamenti képviselője pedig február 14-én kértük a ZVK Zrt. felügyelő bizottságának elnökét az elmúlt évben született határozataik megküldésére, de jogi alátámasztás nélküli írásos elutasítást kaptunk. Az anyagokat mindmáig nem kaptuk meg. Ez a hozzáállás a milliárdos közvagyonnal gazdálkodó cég esetében elfogadhatatlan.

 

II. Vélemények

 

A zuglói önkormányzati cégek gazdálkodásának, az azokat felügyelő bizottságok munkájának mind a képviselő-testület mind a lakosság felé sokkal átláthatóbbnak kell lennie.

Javaslom, hogy a felügyelő bizottságok üléseinek napirendjei előzetesen kerüljenek fel az adott cég honlapján lévő Közérdekű adatok menüpontba, és kerüljenek feltöltésre a felügyelő bizottsági határozatok.

A képviselő-testület számára pedig mind az ülések jegyzőkönyvei, mind a megszületett határozatok legyenek automatikusan, kötelezően megküldve pár napos határidővel.

 

Ezzel – talán – javul a képviselő-testület rálátása a cégek működésére, csökkenthetőek, megelőzhetőek a cégek, az önkormányzat számára rossz vezetői döntések, a hanyag/hűtlen gazdálkodás, az előnytelen, szükségtelen szerződések kötése, megelőzhető, hogy utólag, drasztikus lépésekkel kelljen igazgatókat váltanunk. Remélhetőleg elkerülhetőek lesznek az önkormányzat számára a kellemetlen botrányok, és legfőképpen a sok milliós vagyonvesztés.

 

Jogi Főosztály véleménye:

III. Döntési javaslat

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, hogy elfogadja az alábbi határozati javaslatot az előterjesztés 1. sz. mellékletében foglaltak szerint.

 

Budapest 2023. március 21.

                                                                                      Várnai László

önkormányzati képviselő, Civilzugló Egyesület

 

Az előterjesztés melléklete: 1. sz. melléklet (normatív határozat)

 

 

  1. számú melléklet

 

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete

……..../2023. (………….)  határozata

a Budapest, XIV. kerület Zugló önkormányzatának tulajdonában álló cégek működésének jobb átláthatóságáról

 

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy

 

  1. Az önkormányzat tulajdonában lévő cégek igazgatói,

a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. a www.zugloizrt.hu  oldalán,

a Zuglói Információs és Médiaszolgáltató Kft. (a frissen létrehozott honlapján),

a Zuglói Piac és Közösségi-tér Kft., a www-zugloipiac.hu oldalon,

a Zuglói Közbiztonsági és Parkolási Kft., a www.zknp.hu oldalon,

 a Zuglói Cserepes Non-profit Kft. a www.cserepeshaz.hu oldalon,

kötelesek:

A felügyelő bizottsági ülés után egy héten belül a Felügyelő bizottságaik napirendjeit és határozatait feltölteni a cégek honlapjain megtalálható Közérdekű adatok felületre.

  1. A cégek felügyelő bizottságának elnökei kötelesek a Felügyelő-bizottságok üléseinek jegyzőkönyveit és határozatait az ülést követő 3 munkanapon belül a képviselő-testület minden tagjának online megküldeni. Fél évente szóban beszámolni a képviselő-testületnek.

 

  1. A képviselő-testület úgy dönt, hogy felkéri a Zuglói Információs és Médiaszolgáltató KFT. igazgatóját, hogy a cég 30 napon belül hozzon létre saját honlapot, melyen az összes közérdekű adatot, igazgató neve, bérezése, fb tagok neve, tiszteletdíja, elérhetőségek, stb. nyilvánosságra hozza.
  2. Az önkormányzati cégek felügyelő bizottsági üléseinek határozatait és jegyzőkönyveit 2022. január elsejéig visszamenőleg fel kell tölteni és a képviselő-testület számára meg kell küldeni 2023. április 15. határidőig. Felelős: az adott cég igazgatója.
  3. A képviselő-testület felkéri a ZVK Zrt. felügyelő bizottságának elnökét, hogy az FB által 2022. folyamán folyamatban lévő vizsgálatok teljes anyagát a képviselő-testületnek 2023. április 5. határidővel küldje meg.

 

 

Határidő: azonnal

Felelős: Polgármester

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Zuglói Városgazdálkodási Zrt ZKNP dr. Komlódi Gábor Zuglói Sport és Rendezvnyszervező Nonprofit Kft Zuglói Információs és Médiaszolgáltató Kft Zuglói Piac és Közösség-tér Kft

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr6818080644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása