HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Törvényellenesen döntenének...?

2023.04.22. 21:56 varnai

Polgármesteri előterjesztéssel került be az önkormányzat április 27-i ülésére 4. napirendi pontként a  Településrendezési szerződés Zugló- Városközpont Kft. című előterjesztés. (a teljes napirend legalul) 

kivagottkt-meghivo-2023-4-27-1.jpg

Ez az a sok milliárdos értékű megállapodás, melyet a polgármester már tavaly tavasz óta, a mi és a koalíciós partnerek tiltakozása ellenére makacsul próbál megkötni a kerület építési szabályait semmibe vevő Bayer Contruct kft-vel, Balázs Attila NER oligarcha cégével. A nagy lendülettel építkező cég  ellen az önkormányzat számos pert indított, ahogy a Civilzugló Egyesület is tüntetett, és perre ment a körnnyezeti hatástanulnány nélkül kiadott építési engedély miatt.

Jellemzően a polgármester pont egy évvel ezelőtt már napirendre  vette  a céggel a szerződés megkötését, és akkor is ugyanilyen szabálytalan módon, a képviselőket semmibe véve, a koalíciós partnereket átlépve próbálkozott. 

Csakhogy miközben április 19-én  kiküldött napirendbe  felkerült az előterjesztés címe, maga az  előterjesztés - amiről döntenünk kéne -   SZMSZ ellenesen  nem került feltöltésre a kerület honlapjára, a govcenterre. 

https://www.govcenter.hu/Testuleti/Content/publikalas.aspx   oldal április 22-i oldalmentése. A 4. napirendi pont  - több másikkal együtt - simán hiányzik. Már három napja ott kéne lennie.

eloterjesztesek.jpg

Nézzük miként szabályozza ezt az önkormányzat hatályos Szervezeti Működési Szabályzata: 

 

  1. Nyilvánosság
  2. § (1) A képviselő-testület munkatervét a benyújtása napján elektronikusan kereshető formátumban közzé kell tenni a zuglo.hu honlap nyitóoldalán, a „Képviselő-testület” linkről elérhető oldalon szereplő „Testületi ülések” linkről elérhető oldalon.

(2) A képviselő-testület ülésére szóló meghívót, a napirendi javaslatot és az írásos előterjesztéseket – a zárt ülésre javasolt előterjesztés kivételével – legkésőbb a meghívó kiküldésével egyidejűleg elektronikusan kereshető formátumban közzé kell tenni az (1) bekezdésben meghatározott oldalon.

 

Nem véletlenül van ez pontosan szabályozva. A képviselőknek  - és a lakosoknak -  jogukban áll időben megismerni az előterjesztéseket, hogy azokról legyen idejük felelős véleményt kialakítani. Különösen így van ez egy ennyire jelentős, a kerület hosszútávú változását évtizedekre meghatározó bonyolult, nem mellesleg milliárdos értékű szerződés esetén. Egy jogi- építészeti szakszöveggel megírt sok oldalas szerződés esetén pedig idejük kellene hogy legyen az előterjesztést gondosan áttanulmányozni, sőt a saját szakértőikkel megvizsgáltatni. 

Minderre most nincs lehetőség, abszurd módon hétfői bizottságokban, pl. épp a Jogi Ügyrendi Bizottságban mely a testület elé kerülő előterjesztések jogszerűséget ellenőrzi,  az előterjesztés megismerése nélkül fognak szavazni arról, vagy leveszik a napirendről. 

A jegyzőnek írott hivtalos levélben kérem fel a jegyzőt, aki törvényes működésért felel, hogy a polgármester figyelmét hívja fel a törvénytelen működésre, és az előterjesztést vegyék le a napirendről.  

És hát az emberben önkéntelenül is felmerül a kérdés, vajon mennyire szolgálhatja a kerület érdekét egy olyan szerződés, amit eleve törvénytelen módon terjesztenek elénk, az utolsó percig titkolnak a döntéshozók, nem utolsó sorban a lakosok elől? 

Remélem a koalíciós partnerek nem asszisztálnak az SzMSz ellenes működéshez.

kt-meghivo-2023-4-27-1.jpg

kt-meghivo-2023-4-27-2.jpg

 kt-meghivo-2023-4-27-3.jpg

 

 kt-meghivo-2023-4-27-4.jpg

kt-meghivo-2023-4-27-5.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Horváth Csaba polgármester Bayer Contruct Kft. Szervezeti működési Szabályzat településrendezési szerződés

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr6318108392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása