HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Több mint lakóház! - két lakóház! Az Ökoház projekt megcsúfolása

2021.09.29. 16:59 varnai

Hosszú csend után újra hallani a kerületi Ökoházról, melyet akkora csinnadrattával jelentettek be 2018-ban. Az E-co housing projekt tényleg jól hangzott: Zugló önkormányzata 1,5 milliárd forintot nyert az EU-tól egy ökoház építésére, mely 25 szociális bérlakásnak fog helyet adni. A kellő önerőt magával a Gizella utca 14-16 alatti 2100 négyzetméteres, évtizedek óta üresen álló telkünk biztosításával adta Zugló önkormányzata.

A többszintes lakóház a Gizella út 14-16. szám alatti önkormányzati tulajdonú telekre épül, a munkálatok várhatóan tavasz végén kezdődnek.  – Olyan házat szeretnénk, amely a már itt élők számára is követhető módon jön létre, és épül meg. Olyan házat szeretnénk, amelyben zuglói rászoruló fiatalok, idősebbek, sokféle társadalmi helyzetben élő ember találhat otthonra

– mondta az építési telken megtartott sajtóbemutatón Szabó Rebeka alpolgármester és Karácsony Gergely polgármester 2019. áprilisában a miniszterelnöki kampányának részeként.

ksz_148119_tz_20190920_0416-scr.jpg

Sátrak, színpad, kevés lakos sok pénzért. A telken lévő nagy fákat mind kivágnák.  A bullshit generátor méteres habokat vert:

 A költséghatékonyság érdekében alacsony építési költség, energiahatékony és okos informatikai megoldások képezik a projekt műszaki sarokköveit.
Az épület fizikai megvalósításán túl a projekt célja egy olyan lakóközösség kialakítása, amely generációkon átívelő együttműködésen, befogadáson alapul; önkormányzó módon az egészséges és fenntartható életmódot támogatja.
A projekt része a működés műszaki és társadalmi szempontból történő nyomon követése, annak érdekében, hogy a tapasztalatokat át tudjuk adni, és egy máshol is megvalósítható, sikeresen működő modellt tudjunk létrehozni.

Azóta eltelt három és fél évben projektet  egyre súlyosabb csend övezte, a csak néha jelent meg cikk a telken berendezkedő, a környék életét megkeserítő hajléktalanokról. 

A kapott 1,5 milliárd forint bőven elegendő összeg, hiszen a tervezett a 27 lakás mindegyikére 55,5 millió forint jut. Ami nem rossz arány, hiszen ennyiből 60-70 nm-es lakóparki lakást vehetünk Zuglóban, sőt a telket nekünk már nem kell megvenni, és hasznot sem akarunk a lakásokon realizálni. További előny, hogy a ház alá költséges mélygarázst sem kell építenünk, hisz a tervezők úgy okoskodtak, a beköltözőknek nem lesz autójuk. ( a magam részéről azt gondolom, ma már egy szegényebb családban sem luxus az autó, maximum öreg, drága fenntartású autóra tellik, sőt az autó a megélhetés, munkába járás, boldogulás alapvető eszköze)

A projekt alakulásáról azonban három évig nem csak a beköltöző családok nem tudtak, azok kiválasztásáról sincs semmi hír, de még maga a képviselő-testület sem. 

A holnap a testület elé kerülő előterjesztés azonban a projekt teljes átszabását mutatja - úgy tűnik a "költséghatékonyság" nem sikerült, - és ez az átszabás szöges ellentétben áll a projekt céljával: a környezettudatosággal és az ökoszemlélettel.

Ugyanis a telekre tervezett 27 lakásos ökoház mögé a hátsókertbe egy további 32 lakásos 4-6 szintes épület bezsúfolása "szükséges" az előterjesztés szerint, bár a "szükségességet" semmiféle indokló számítás nem támasztja alá.

Ahogy számítás nincs úgy a telekről helyszínrajz, tervrajzok ,alaprajzok sincsenek csatolva az előterjesztéshez. Ezek pedig léteznek, csak éppen gondosan nem terjesztik a képviselők elé. Még kiderülne, hogy a  hangzatos elveket mennyire megcsúfoló épületcsoport terveződik.

Az eddig tervezett beépítés helyszínrajzát, amit pár hete kértem ki, most jobb híján közzéteszem én. A hátsó kertből nem maradna semmi, oda kerülne a 32 lakásos épület.

helyszinrajz.jpg

A könnyebben elképzelhetőség okán pedig belerajzoltam az épületek alaprajzait a 3D google térképbe. A kérdőjeles épület lehet az új. Aki nem vak látja, nem csak az ökoház telkét, de az egész tömböt elrontja.

okohaz1.jpg

Mindez az építészeti abszurdum azért lehetséges, mert Dienes főépítész önmagával konzultálva gondosan megállapította, hogy  a telekre előírt minimális 30%-os zöldterület 23%-ra csökkenhet.

Az erdeti tervben tágas kertet terveztek, a 30%-nál jőval több, akár 50%-nyi zöldfelület biztosította volna a közösségi életet, a gyerekek, családok együttlétét, - na ebből semmi nem marad. Lesz helyette térkövesgépkocsi garázslejárat.

Azt is gondosan megkonzultálta, hogy az ingatlanon belüli épületek közötti telepítési távolság minimális mértékét is durván átléphetik: 

a tervezett 18,5 méteres homlokzatmagasságú épület esetén 12,3 méter lenne - ehelyett 7,54 métert engedélyezünk.

Képzeljünk el két 18,5 méter magas épületet, melyek 7,5 méternyire magasodnak egymástól - ez a főépítész szerint rendben van. Vajon mennyi fény jut be e két épület alsó lakásaiban élők ablakain, milyen kilátást kapnak az ezekben élők?

Érdemes összehasonlítani a szomszédos Egressy út Stefánia háromszögben lévő tömbbel a beépítést. Őseinknek a '30-as években  mennyivel több eszük volt, milyen gyönyörű közös zöldterületet, mára beerdősült, madarakkal teli parkot, életteret hagytak. Eszükbe sem jutott a hátsó kertekbe épületeket engedélyezni. 

A mi régi-új főépítészünk Dienes úr (2008-ban egyszer már két hónap után elküldtük, mert véletlenül a saját tervezőcége épületeit engedélyezte) szerint viszont Herminamezőre "intenzív" beépítés való, szerinte helyénvaló egy telek hátsó kerjét teljesen telépíteni. És még  büszkén beleírja, hogy azért engedélyezi, mert az engedményes mérték szerint lehetséges 88 lakást (ezt ő kategóriát ő és Horváth Csaba tette bele az idén módosított építési szabályzatba)  még ígysem éri el a beépítés.

Gratulálok, ez lenne a Zöld Zugló... emlékszünk még kik tiltakoztak a Liget zöldterületeinek épületekkel beépítése ellen?

A többi "jelentéktelen" részletkérdés:

  • A hátsó kertbe kerülő 32 lakásos épület alá kerülő mélygarázsba hogy jut le a 32 autó, ezek naponta az "ökoházon" át hajtanak majd be és ki?
  • Mennyibe kerül az ökoház megépítése, mennyivel mentek fel a költségek? Mennyi lett eddig elköltve a kapott 1,5 milliárd forinból?
  • Ki és milyen konstrukcióban finanszírozza  majd a további 32 lakás megépítését? Hitelt veszünk fel, előre eladjuk a lakásokat, vagy külső beruházót bízunk meg a telek felének beépítésére? Tud arról az EU, hogy az önrész csökkent?
  • Kié lesz a 32 lakás, a Zuglói Városgazdálkodási Zrt-é, amilyiknek odaadtuk a telket, akikkel most a településrendezési szerződést kötjük? Biztos, hogy a Zrt-re rá szabad bízni egy több millárdos projektet?
  • A hozzám közérdekű kérdésre eljuttatott anyag szerint már nem is 27 szociális lakás épül, csak 19, mert további nyolc lakást szintén eladnak, vagy piaci alapon kiadnak. Tud erről az EU?
  • Mennyire Ökoház az, ahol még az előírt minimális zöldfelületi mutatót sem tartjuk be?
  • Miért nem kap a képviselő-testület semmiféle számítást az épületek beruházási költségeiről, a drágulás mértékéről?
  • Hogy gondolják ,hogy helyszínrajzok, költségszámítások, a fenti tények  nélkül a képviselők érdemben, felelőssen tudnak dönteni?

 A mai gazdasági bizottsági ülésen mindezeket a kérdéseket feltettem ,de nem kaptam rájuk választ. Kértem, írásban is a jegyzőtől,  hogy a hiányzó dokumentumokat, tervlapokat a holnapi testületi ülésen kiosztani sziveskedjenek. 

A gazdasági bizottságban a Momentum külsős tagja hasonlóan a számításokat hiányolta. Végül 3 IGEN (MSZP) és három TARTÓZKODÁS (Momentum, DK, Fidesz) az előterjesztést a gazdasági bizottság nem támogatta az előterjesztést. Külön izgi kérdés, hogy a Városfejlesztési Bizottság és Pénzügyi Bizottság elé miért nem kerül be egy urbanisztikailag és pénzügyileg jelentős, tehát őket is érintő előterjesztés.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Karácsony Gergely Szabó Rebeka alpolgármester Horváth Csaba polgármester E-co housing Dienes János főépítész Gizella utca 14-16. ökoház Zugló

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr8116703788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása