HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

3%-os teljesülés. Likviditási problémák. Pénzt osztunk. Halasztunk.

2013.09.16. 10:27 varnai

900 milliós likviditási hiány, 100 milliós pénzosztás és fontos döntések további halogatása. Mondhatni a szokásos.Túl vagyunk a nyári szünet utáni első testületi ülésen.

Az ülést ismét reggel 9-kor kezdtük, indoklás nem hangzott el, csupán informálisan hivatkoztak Vidnyánszky Attila belépésére a Keresztény Értelmiségiek közé, mely lépést a testületből sokan szándékoznak megtekinteni. Remélhetőleg arra is rájöttek, hogy éjjel 10 órakor érdemi viták senkitől nem várhatóak el, bár igaz, ez soha nem is volt célja a testületi üléseknek. Délelőtt 10 felé Kovács Balázs, Ferdinandy és Rátonyi Flóra is befutott, Harrach Péter volt az egyetlen (igazolt) hiányzó.

Az előterjesztések ITT olvashatóak.

Megkaptuk a beszámolót az első féléves gazdálkodásról. Mint a könyvvizsgáló is megjegyezte, a felhalmozási célú bevételeknél a teljesülés csupán 3%! Íme, most következik be az, amit az ellenzék folyamatosan jelzett, miszerint teljesen irreális 4 milliárdnyi ingatlan eladást betervezni a költségvetésbe. A tavalyi kommunális adóhátralékból mintegy 130 milliót reméltek beszedni, a teljesülés 16 millió. Hasonlóan irreálisan túltervezett volt a reklám és pavilon bérbeadásból remélt 110 millió, - a teljesülés 18 millió. A kommunális adó kintlevőség beszedését az adóosztály, azaz Papcsák  láthatóan nem is erőlteti, mint mondta 5 év van rá...  Balek volt, aki befizette. Azaz a törvénytisztelő, a szabálykövető állampolgár. A kommunális adóról késöbb külön posztot írok. Abszurd szám volt az üresen álló lakások komfortosítására szánt 65 millió, melyből 22 lakást sikerült felújítani. Lakásonként 3 milla? Lehetséges, hogy mindegyikbe - kizárólag a társadalmi egyenlőség okán - a  papcsáki 4 csillagos szupertitkos magánvécét építenek?

3_o_mosdo1.jpg

Természetesen megszavazták a 80 milliónyi nyugdíjas pénzosztást is. (Az előterjesztés az előző posztban) Az MSZP rátromfolt, nem azt mondták, hogy ez simán közpénzből kampányolás és a kerület anyagi helyzetében nem megengedhető, illetve abszurd a jómódúakat és a szociálisan tényleg rászorulókat egyformán támogatni, hanem  - ahogy az országos politikában rezsi és ÁFA csökkentés ügyben is teszik - rálicitáltak.  Módosítójukban azt javasolták, minden nyugdíjas 10.000 forintot kapjon. Demagógiából ötös. Mit nekünk az a 250 millió?! Végül a teljes testület megszavazta az eredeti pénzszórósdit, én nem szavaztam.  Kíváncsi vagyok hány nyugdíjast sikerül becsapni,  lesz hálás a befizetett kommunális adója részbeni visszaadásáért. Az újszülöttek támogatását én is megszavaztam.


Mindeközben egy tájékoztatóból kiderült, hogy a kerület kötvényes két nagy beruházására, a Kövér Lajos utcába tervezett sportközpontra, illetve a tanuszodára félretett, lekötött  1.9 milliárdból 900 milliót a polgármester önhatalmúlag "felszabadított". (mint az oroszok a nagypapa karóráját)  E régóta szükséges és ígért beruházások megépítésére láthatóan még szándék sincs.

Az "átcsoportosításra" a 2013-as költségvetési rendelet szerint három ok lehet:

a)  az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, és következményeinek elhárítása,

b)  a költségvetés végrehajtását veszélyeztető események, és

a)    a likviditás egyensúlyára kedvezőtlenül ható események.

Mivel az a) pont szerinti elemi csapás nem ért minket,-  már ha Papcsák polgármesteri tevékenységétől eltekintünk,-  marad az utolsó kettő.

Mindezek után, és miután a felhalmozási és adóbevételek ennyire nem teljesülnek, és miután pont az ilyen átmeneti likviditási problémákra kért a 800 milliós folyószámla keret is kimerült már,  és méretes lyuk tátong  a bevételi oldalon, azt állítani-  mint a polgármester a ATV híradóban tette, -  hogy a költségvetésben minden rendben van, sőt van osztogatni való pénz, nem más, mint színtiszta hazugság.

Szavaztak a Kft-vé alakított Cserepesház FelügyelőERDOS_PAPCSAKkicsi.jpg Bizottsági tagjairól. Az elnök ismét  a Vagyonkezelőből rekordsebességgel (máig ismeretlen okból) kirúgott, de egyéb (máig ismeretlen) képességekkel megáldhatott Erdős Réka lett. A testület négy FB tagot választott, majd a jegyző - furamód utólag - jelezte, hogy a törvény szerint csak három lehetséges. Papcsák közölte, hogy a napirendet lezárta, és lehetetlen újra megnyitni. Amúgy ő volt az egyetlen, aki a kDNP jelöltjénél tartózkodott. Annak, hogy a polgármester máig hálás a télapónak (és krampusznak) biztos jele, hogy a frissen kreált kerületgondnoki posztot a télapó kapta. Barabás Ferenc, aki főállásként a zugló Fidesz egyik oszlopos tagja, megélhetését immár a kerület biztosítja, mellékesen a Pénzügyi Bizottság fideszes külsős tagja is. A kerületgondnoki munkakörről, bérről, végzettségről, pályáztatás módjáról interpellációban kérdeztem a polgármestert. A  válaszról a következő ülésen szavaz a testület.

Két szobortervet is elvi támogatásukról biztosítottak. A bolgár kisebbségi önkormányzat a Bosnyák térre egy ivóutat ad, mely önmagában dicséretes, de sajnos a kompozíció, a kút mellett álldogáló megfáradt munkás és anyuka a szocialista realizmus tökéletes darabjaként tükrözi az újraéledő korszellemet.

ide

Terveznek egy mellszobrot állítani Pongrácz Gergely 56-os forradalmárról is. Kértem, próbáljanak művészetileg értékes, XXI. századi, izgalmas köztéri alkotásokat létrehozni. Láthatóan nem is értették, miről beszélek. Boldogult TV szerkesztő koromban készítettem egy rövidfilmet a budapesti szobrokról, pont erről szól:

Hosszabb vita alakult ki a kertészház, azaz a Nyereg felújítása kapcsán. Ez az a Városligeti műemlék épület, amit havi 100 ezer forintért adtunk bérbe 18  évre.  2011-ben feljelentést tettem hűtlen kezelés miatt, de mivel a törvényt úgy módosították, hogy csak a kárt elszenvedő tehet feljelentést, ezért az eljárást megszüntették. Végül a testület a polgármestertől a szerződés áttekintését kérte.

Engedélyezték az óvodai csoportok engedélyezett maximális létszámának túllépését. Eközben évek óta üresen áll a Dorozsmai utcai fővárostól visszakapott hatalmas óvoda épület.

Fejenként 1600 forintért úszhatnak a zuglói 4. osztályosok a BVSC-ben. Kovács-Csincsák képviselő jelezte, hogy ugyanezért a szolgáltatásért (oda-vissza szállítás, oktatás, kísérés) a XVI. kerületi uszodában csak 1400 forintot fizetnek...  miközben lepukkantsága okán a BVSC sokkal roszabb minőséget nyújt csak. Mi most így , rejtve támogatjuk a BVSC-t.

Mindeközben újra elhalasztották a megállapodás megkötését a BVSC-vel - ezt annó egyből az átvétel utánra

medence_1986.jpgKi állja a cechet?

az áprilisi  testületire ígérték. Az átadás-átvétel egyre csúszik, az átvételkor általunk jelzett kérdések, problémák  nyilvánvalóan feloldhatatlanok, a terület, az üzemeltetés közös az állammal,  a BVSC pénzt remél az egyesület működtetésére, a 156 milliós gáz tartozás kifizetésére,... mindeközben a BVSC fél éve tulajdonképp gazdátlan, - kíváncsi vagyok ez idő alatt milyen szerződések köttettek.

A Városgazdálkodási Zrt két saját tulajdonú épületét is értékesíteni kívánja, az egyik a ZÉK székháza, a Mexikói út 65a, egy kétszintes jó állapotú épület, mely jelenleg is irodaként  van bérbeadva,  egy rendezett nagy telken Herminamezőn,  becsült értéke 41 millió  - szerintem jelentősen alulértékelt. Van egy megérzésem, miszerint az épület (olcsón) eladása, a BVSC átvételének ZÉKes képviselő általi megszavazásának részbeni ára volt.

Szavaztunk az idei Zugló Díszpolgára, a Zugló Emlékérem és a Zugló sportjáért kitüntetettjeiről. Én Lett Miklós könyvtárost, helytörténészt, a Herminamező Polgári Köre egyik oszlopos tagját javasoltam, akit meg is szavaztak. Díszpolgár lett továbbá Bárány Béla atya, és Müller Péter író, illetve posztumusz Kézdy György színész.


Zárt ülésen még a gazdasági csődbe kergettek egy csomó kerületi kisvállalkozót, boltost, akiket irreálisan nagy, milliós közterület használati bírságokkal sújtottak.  A kerületi KKV szektort, miközben a szavakban a támogatásukról biztosítja őket a kormány tulajdonképp módszeresen lehetetleníti el a kerület. Az irreálisan magas bérleti díjak miatt bezárnak a boltok a Nagy Lajoson és még számtalan helyen.

komment

Címkék: költségvetés fürdőszoba ingatlan eladás testületi ülés babakötvény papcsák ferenc tanuszoda kommunális adó ZÉK BVSC zuglói óvodák zugló díszpolgára likviditási hiány közterület foglalás kötvényes beruházások nyugdíjasoktámogatása zuglói MSZP

süti beállítások módosítása