HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A kommunális adó negyedét visszaadjuk ajándékként

2013.09.11. 17:04 varnai

Megkezdődött  a választási pénzosztás. Amit tavaly a lakosságtól kommunális adóként beszedtek, annak negyedét most karácsonyi ajándékként visszaadják.

25.000 nyugdíjast, ezer 18 évest és gyerekvállalót "ajándékozunk meg", - a választási pénzszórás 100 millióba fáj a kerületnek. És ez még csak a kezdet. Legtöbb nyugdíjas és család a 2011-es kommunális adóként befizetett saját ezreseit, azaz azok negyedét-felét kapja vissza.

Ajándékot kap továbbá minden 90 év fölötti szépkorú,  (Schmuckandor után szabadon)   és a másik "célcsoport" ki más, mint az épp választási korba érők, a 18 évesek, illetve harmadikként a friss anyukák, apukák. Mindösszesen 100 millió forinttal terheli meg a tavasszal még  1.4 milliárdos likviditási gonddal küzdő zuglói költségvetést Papcsák hamar kezdett választási kampánya.

A sima rendelet módosításba bújtatott  pénzszórás, a 123-705/2013 számú előterjesztés teljes terjedelmében itt található.

(Tárgy:    Javaslat a Képviselő-testület pénzbeli és természetbeni szociális ellátások szabályairól szóló 11/2010. (IV. 23.) önkormányzati rendelet módosítására  : ) Vajon mit keres a szociális ellátások között?

 A lényeg:

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-a lehetőséget biztosít az Önkormányzat Képviselő-testülete számára, hogy a kötelező ellátásokon túl más támogatási formákat is megállapítson a település lakosai számára.

 

Ezzel a lehetőséggel és a Képviselő-testület által elfogadott „Zugló polgáraiért” cselekvési program alapján javaslom a karácsonyi támogatás, mint eseti természetbeni juttatás bevezetését az öregségi nyugdíjban részesülő 62. év feletti személyek részére, akik jövedelme nem haladja meg a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 700% át (199 500 Ft).

A karácsonyi támogatás összegét javaslom 3 000 Ft-ban meghatározni, amelyet Erzsébet-utalvány formájában kapnak meg jogosult személyek, december hónapban.   

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2013. január 1-jei állománystatisztikája szerint 29 998 fő részére folyósítanak kerületünkben öregségi nyugdíjat. Az öregségi nyugdíjból részülő személyek közül 62 év feletti és a ~ 200 000 Ft öregségi nyugdíjat meg nem haladó személyek száma ~ 25 500 fő.

 

A jogosultak körének és a megállapított támogatás mértékének figyelembevételével a karácsonyi támogatás bevezetéséhez becslés alapján 76 500 000 Ft költségvetési forrásra van szükség. A karácsonyi támogatás fedezetének biztosítása az általános tartalékról csoportosítható át.

Az idősek valamennyi tagjának az univerzalitás elvén, méltóságukat tiszteletben tartva nyújtjuk a támogatást.

Igen, jól látják, szinte minden nyugdíjasnak adunk, nem csak a tényleg rászorulóknak,  hisz a határ az öregségi nyugdíj 700%-a !, havi  200 ezer forint. Kap a villanegyedben élő kanáriszigeteken nyaraló, és kap a mindennapi túlélésért küzdő. Hisz mind szavaznak.  Megjegyzendő,  az Erzsébet utalványokat nyilván ajánlva adjuk fel és ez önmagában plusz 9 millió forint, míg az előterjesztés csak 1,5 millióval, a normál postai levél költségével számol.

Nagyobb összegen fogadnék, hogy a kísérő levélen feladóként, adakozóként név szerint a polgármester és nem az önkormányzat lesz feltüntetve. Tán még az is előfordulhat hogy - az első számú Vezetőt, a nagy levélküldőt utánozva, -  fotó is lesz a körzeti Kedves Vezetőről. Ha már a közpénzből készült privát fürdőszobája fotója szupertitkosított hadititok, azaz a jegyző szerint nem közérdekű adat.

papcsák - ház - közpénz.jpgNA most ezt szépen szétosztom, úgyis tőlük szedtem be adóként, talán akkor megválasztanak!

Továbbá ezentúl nemcsak a 100 éveseket, de a  90 és 95 éveseket is köszöntenénk, mely újabb polgármesteri nyugdíjas otthonos haknik százait tenné lehetővé. Ennek  költsége 2.5 millió forint.

A másik célcsoport a frissen szavazók, és a friss szülők.

Az előterjesztés ITT található. De mi köze mindennek a gyerekétkeztetési rendelethez, amibe beleszuszakolják? A lényeg:

 

A Képviselő-testület által elfogadott „Zugló polgáraiért” cselekvési program alapján javaslom a születési támogatás bevezetését a kerületben bejelentett és életvitelszerűen Zuglóban lakóhellyel rendelkező újszülöttek részére. A megalkotandó rendeletben szabályozott ellátással szeretnénk segítséget nyújtani a gyermeket saját háztartásában gondozó törvényes képviselőnek a gyermek születésekor, abban az esetben, ha a szülők valamelyike legalább egy éve megszakítás nélkül Budapest XIV. kerületben bejelentett lakóhellyel rendelkezik kerületünkben, a gyermek születését  megelőzően.

 A kerületi lakóhellyel rendelkező újszülöttek száma a 2012. évben 1 084 fő volt (forrás: KEK KH). Az előző évi statisztikai adatokat is figyelembe véve évenként várhatóan ~ 1 080 fő a zuglói lakóhellyel született újszülöttek száma. A jogosultak körének és a megállapítható támogatás mértékének (20 000 Ft/gyermek) figyelembevételével az újszülött támogatás bevezetésének forrásigénye ~ 22 millió Ft.

A forrás a „Zugló Polgáraiért” cselekvési program 8419081Ö/1006-592122/T/1051341 elnevezésű céltartalékon rendelkezésre áll.

A 18. életévüket betöltött fiatalok köszöntése a nagykorúvá váló fiatalok életfordulójához kapcsolódik. A köszöntéssel az önkormányzat kifejezi a kerületben élő fiatalok megbecsülését, a kerülethez való kötődést. A felnőtté válók esetében fontos az önjogúság és felelősségvállalás elismerése. Önkormányzatunk a köszöntéssel erősíteni kívánja a fiataloknak a kerületünkhöz, a lakóhelyhez való kötödését, a lokálpatriotizmusát.

A 18. életévét a 2013. évben 841 zuglói lakóhellyel rendelkező fiatal tölti be (forrás: KEK KH).  A felnőtté váló fiatalok köszöntése ajándékcsomaggal történik. A célcsoport számát, és az ajándékcsomag értékét (2 000 Ft) figyelembe véve összesen ~ 1 700 ezer  Ft forrás biztosítására van szükség, amely a „Zugló Polgáraiért” cselekvési program 8419081Ö/1006-592122/T/1051341 elnevezésű céltartalékon áll rendelkezésre.

Felhívnám a figyelmet a freudi elszólásszerű célcsoport szóra.Vajon mit kapnak, Skiccpál aláirású Alaptörvényt és a hozzá járó pótlapokat? Zugló lexikont? Ennek speciel lenne értelme. Lesz benne kinyitható, egész alakos, kamaszlány szoba falára ragasztható Papcsák poszter?

.

Megjegyzem, mivel a kerületi költségvetés szempontjából az összeg jelentéktelen, megtehették volna ezt akár a ciklus kezdetekor is, már persze ha akkor érdekelte volna a polgármestert a kerületi kisgyerekesek helyzete.  Mindenképp hasznosabb lett volna és bőven kitelt volna a tanácsadó szerződések 80 milliós, az évi 43 millióba kerülő újonnan kreált FB helyek,  vagy a Magyar Hírlap Magyar Nemzett, Demokrata és Heti Válasz előfizetések, fizetett cikkek és remitenda terítések sok tízmilliós árából.

Amúgy az újszülöttek támogatása önmagában természetesen támogatandó, több, Zuglónál jóval szegényebb önkormányzat hosszú évek óta  ennél (négy csomag pelenka ára) jóval nagyobb mértékben támogatja a gyerekvállalókat.  Mint nem oly rég a projektbe vágó apuka tudom, hogy egy basic starter kit ára (babakocsi, hordozó,rácsos ágy, pelenkázó, rugdalózók és egyebek,orrszívó, gyerekkád, egyéb kellékek) a 250.000Ft körül van, - már feltéve, ha mindenből a legolcsóbbat vesszük és a szülési baksist sem számoljuk.

Tudni kell, a Zuglói Önkormányzat 2013-ban sem talált olajat a Herminamezőn, a kerület költségvetése semmiképp nem lett rózsásabb, mint tavaly vagy tavaly előtt, folyamatosak az ingatlan eladások, sőt a mindenható állam a helyi adóink jó részét ölelő kebléhez vonta. Nyilvánvaló, az egész 100 milliós pénzköltősdit, ajándékozósdit a Papcsák számára ijesztően közeledő végítélet / választás motiválja. 

Feltehetőleg épp ezért nem volt véletlen, hogy a hétfőn ülésező Pénzügyi Bizottság a fideszes képviselők távolmaradása miatt határozat képtelen volt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr265505253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása