HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Lakossági fórum elnémított lakossággal

2023.03.10. 12:16 varnai

Tegnap igencsak bizarr, afféle NER kompatibilis lakossági fórumot tartott a zuglói - elméletileg ellenzéki - polgármester. Hogy a debreceni akkumlátorgyár elleni fórumokon kialakuló jeleneteket elkerüljék a lakosok a "fórumon" nem szólalhattak meg, csak írásban tehették fel a beruházónak a kérdéseiket. De a beruházó, a NER legújabb szerencselovagja, Balázs Attila ezek közül is válogatott, a kellemetlenebbeket nem  olvasta fel.Így a lakosság a " fórumon" a véleményét elmondani nem tudta, sőt a beruházói lódításokra, csúsztatásokra, elhangzó nyilvánvaló valótlanságokra nem is tudott reagálni.

A polgármester által bejelentett fura szabályok ezzel nem értek véget: a lakosságot legjobban foglalkoztató témában, a Bosnyák piac lebontásáról pedig nem is lehetett kérdezni.  

A fórumot gondosan nem hirdették meg a kerületi újságban, a Zuglói Lapokban (melyre évi 100 milliót költünk)  a polgármester ezt a lapzártával indokolta. Csakhogy a fórum napját ő határozta meg, természtesen tehették volna a fórumot egy héttel késöbbre is. 

A fórumot a helyszínen is biztosítani igyekeztek: a termet már a 17 órás kezdés előtt harmadáig megtöltötték fura ismeretlenek, (a lakossági fórumokon nem jellemző pufimellényes, öltönyös fiatalemberek, kosztumos hölgyek)  akik láthatólag kényszeredetten ülték végig az egészet. E miatt a 25-30 vattaember miatt az igazi lakosok közül sokan, akik a korai kezdés miatt a munkából késöbb érkeztek, a teremből eleve kiszorultak.  Nem volt nehéz kiszúrni a statisztákat, a beépített emberek a beruházó egy-egy hangzatos bejelentése után - a jeladó tapsot követve -  egyszerre tapsoltak. 

lakossagi_forum_mar9.jpg

 Beépített tapsolók és Balázs Attila

1678400426-temp-jefgge_cikktorzs.jpg

A beépített emberek és a kiszorított, javarészt idősebb lakosság jól megkülönböztethető volt.

A 21 önkormányzati képviselő közül a szocialisták és a DK testületileg nem jelentek meg, az alpolgármestereik is távol maradtak, a polgármester és a Momentumos alpolgármester afféle kivülálló szerepet felvéve oldalt ültek le. A lakosság által papírra írt kérdéseket direkte a beruházó asztalához vitték.

A beruházó hosszasan prezentálta az új terveket, a projektet nevével eddig eladó/hitelesítő Zaha Hadid neves építésziroda immár kimarad a tervezésből. Gondolom, van amihez már nem adják a nevüket.

latvany.jpg

334886514_205134122104506_6185645777731001436_n.jpg

Figyelem! Ahol a szoborizé van, jelenleg ott van a Bosnyák piac. A plázába vezető út, a zöld nyíl épp a piac sarkánál van...

 

 

A lényeg: az eddig tervezett 950 lakás helyett "csak" 168 épül, a II. ütemben hat darab L alakú óriási irodaházat  építenek miközben a parkolószám 2700-ra csökken. 

A beruházó emberei parasztvakító netről letöltött stock képekkel illusztrálva hosszasan sorolták az előnyöket, pl. hogy termálvízzel fogják fűteni az épületeket, a beültetendő növényeket, vízjátékot, stb. (üveggolyókat is kapunk) de számokat, sem a beépítés építészeti tömegét illetően, szintterületi mutató, épített bruttó négyzetméter, párkánymagasság, zöldterületi mutató gondosan nem vetítettek ki és nem mondtak. Úgy kellett késöbb kierőszakolt közbeérdezéssel kibarkóbázni belőlük, hogy 153 ezer négyzetméternyi irodatömeg épül, de az épületek magasságát Balázs Attila direkt kérdés ellenére sem árulta el.

A kivetített dián a mostani piac épület helyére tervezett mélygarázs látható. A pláza és az irodaházak, új lakások elé nem hiányzik nekik a mi  "koszos kis piacunk".

A közlekedési mérnök hölgy minden adat nélkül, ( hány embert vár a pláza,hányan fogak dolgozni az irodákban, hány ügyfélre számítanak)  minden forgalomszámllási adat nélkül bizonygatta, hogy a forgalom nem fog növekedni. Nem hát.

Balázs Attila csillogó szemmel állította, hogy Zuglónak ők jót hoznak, mi civilek, tiltakozó lokálpatrióták pedig csak ártunk.

A lakosságot a beigért fejlesztésekkel akarták kábítani. A beruházó összeadott tolnát-baranyát-dátumot, e szerint 11 milliárdos közcélú fejlesztést hajtanak végre.

beruhazo_kotelezettseg.jpg

Ezek a költségek valójában jórészt azoknak az utaknak a rendbe tétele amiket ők maguk túrnak fel a behajtósávok kialakításával, a különböző közüzemi vezetékek kiépítésével, nem mellesleg az építkezés folyamán teszik tönkre a saját nehézgépjárműveik.

Megjegyzendő, az összes most bemutatott "felajánlás" , pl. a határoló utak rendbe tétele, a Rákospatak felett új hídelem, stb. szerepelt a 2006-os telekeladási szerződésben. Tehát azért vették meg annó olcsóbban (4 milliárdért a 6,7 hektáros)  telket, mert a településrendezési szerződésben szerepelt válllásként a közterületek felújítása. 

beruhazo_kotelezettseg.jpg

Az akkori szerződésben az is szerepelt, hogy az önkormányzatnak engedélyezési záradéka marad, azaz megtilthatja a telek, a projekt tovább adását. A 2018-as  botrányos, polgármesteri vétóval tarkított  önkormányzati beleegyezés feltétele volt, hogy a MUNDO-tól  projektet  átvevő Bayernek minden kötelezettséget át kell vállalnia. Most a fórumon  Bayer ezt a szerződésbe foglalt tényt simán letagadta, de vitatkozni ugye nem lehetett vele.

A lakossági prezentációból azonban gondosan kihagyták a kabinetben prezentált anyag utolsó, 29. oldalát, az ÖNKORMÁNYZAT KÖTELEZETTSGEI slide-ot, pedig abban van a lényeg. A 3. pont a Bosnyák piac telkének munkaterületkénti átadása. Na itt a lényeg, ez az amiről gondosan nem akart a sem polgármester, sem a beruházó  beszélni.

kotelezettse.jpg

 

 

A lakosság megbabonázottan, elnémítva ülte végig  a "fórumot". Nem értették kik és miért tapsolnak, nem értették az egész színjátékot. Megvert seregként távoztak. Fél órával ksöbb a polgármester a beruházóval kedélyesen  társalogva - akivel elméletileg perben állunk - együtt, mint lejátszott színészek a jól sikerült előadás után hagyták el a színházat. 

Balázs Attila nem akar csórónak látszani, a NER körökben alapszett, Mészáros Lölö, HabonyÁrpi, RákayPhillip ligába tartozva 40 milliós Mercédes terepjáróba libbent, majd mindketten hazautaztak csendes hegyvidéki villáikba. Zugló egyiküknek sem az otthona, csak pénzkereseti lehetőség.

333182007_150439804585634_8865402738058005986_n.jpg

 

komment

Címkék: Bosnyák tér Balázs Attila Civilzugló Egyesület Horváth Csaba polgármester Bayer Construct

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr8118068498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása