HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Se vizsgálóbizottság se felújítások

2019.05.02. 10:17 varnai

Ismét a zuglói botrányoktól, a Fidesz és az MSZP nagykoalícióval elszabotált vizsgálóbizottságtól hangos a média. A parkolásbotrány talán rávilágít, hogy Zugló évek, évtizedek óta nem fejlődik, a parkolás és a többi túlárazott szerződésmutyi folyamatosan szivattyúzza ki a pénzt a kerületből, e miatt már nem telik semmire, az idén jóformán nem lesznek fejlesztések, sőt felújítások sem.

A rendkívüli ülés ötven napirendi pontjából három szólt a parkolásról. A vizsgálóbizottság  körüli vitában - ahogy az várható volt -  két órán át ment a felelősség elhárítás, a saját médiának játszás, a politikai show.

A Fidesz egy kormánypárti és egy MSZP-s polgármesterre, illetve Tarlósra, az MSZP szokásos cinizmusával az ENSZ főtitkárra, Trumpra, Putyinra és rám bízta volna a vizsgálatot, míg Karácsony az egész fővárosi parkolást vizsgáltatta volna. A szócséplés után egyik nonszensz javaslat sem kapott többséget.

És hogy van-e értelme a vizsgálóbizottságosdinak? Nemigen, hisz épp oly abszurd a Fidesz és az MSZP embereivel vizsgáltatni, hogy az MSZP és a Fidesz miért támogatta a gyanús üzletet, mintha egy büntetőügyben a gyanúsítottakra bíznánk a bűnjelek begyűjtését. 

Ami valóban fontos lett volna, hogy a parkolás-ellenőrzés kiszervezésének megszüntetéséről döntést hozzunk. A SIS Parking Kft-vel kötött szerződés július 9-én lejár, és ha magunk akarjuk végezni az ellenőrzést akkor mielőbb embereket kell felvenni, eszközöket beszerezni.

  A SIS Parknig Kft  - mely egyetlen pályázóként árverseny nélkül kapta meg a melót - havi 44 millióért, évi 528 millió forintért végzi a parkolás ellenőrzést, azaz kb. 20-25 parkolóőr foglalkoztatását, akik nettó 170e Ft-ot kapnak. Tudni kell, hogy az Ügyfélszolgálatot és az adminisztrációt, felszólító levelek küldését, stb. az önkormányzati cég, a ZKNP 20 fős parkolási divíziója végzi.

Egy gyors kalkulációval kiszámolható, hogyha a cég 30 embert foglalkoztat a bérköltség akkor sem éri el a havi 9 milliót...  erre jön kevés egyéb költség, haszon, adó... de hát mi a cégnek a cégnek havi 44 milliót fizetünk. Annak idején Hajdu MSZP-s alpolgármester hosszan érvelt amellett, hogy a kiszervezés 4 éve alatt 700 milliót spórolunk...

parkolas_ellenorzes_elnapolas.jpg

A zöldek az elnapolást támogatók, a pirosak és a sárgák akik dönteni akartak. Az MSZP-s  és pár Fideszes képviselő torpedózták meg a polgármesteri javaslatot.

Sokból sokat lehet visszacsorgatni, érthető, ha sokan ragaszkodnak a durván túlárazott szerződéshez. A döntést az ex Jobbikos, most Mi Hazánkos Ceglédi képviselő javaslatára MSZP-s és Fideszes képviselők szavazatával elnapolták. 

Tán itt az idő, hogy bemutassam a zuglói  képviselő-testületet.

testuleti3981.jpg

Íme a zuglói képviselő-testület, mely az ország  messze legjobban megfizetettje, némely pártképviselők havi 580 ezer forintot is keresnek. A polgármester szerint ezzel elérhető, hogy "itt lopnak majd a legkevesebbet".

 Balról az MSZP-s képviselők, Felkai Tamás, Sógor úr, Bitskey Bence, aki a sonkaosztós időközivel került az eltűnt Sápi helyére és a többiek. Hátuk mögött az őket és a kerületet valójában irányító Tóth Csaba, a zuglói MSZP-elnöke, parlamenti képviselője. Jobbról a fideszesek, az ő választókerületi elnökük Jelen Tamás, aki, bár a bizottságba, testületire nem jár be, gyakran nyilatkozik zuglói ügyekben. Csíkosban az ex Jobbikos, jelenleg Mi Hazánkos Czeglédi János, aki szintén megszavazta a mutyis közbeszerzést és most az elnapolást is. Mellette Barta LMP-s képviselő. Tőle balra ülök én, a Civilzugló Egyesületet képviselve.

Zugló abban  is egyedülálló, hogy négy alpolgármestert fizet ki. A dobogó legjobb oldalán Horváth Zsolt DK-s alpolgármester, aki az ötven napirendi pont egyikét sem tartotta hozzászólására érdemesnek, a két év alatt produkált két előterjesztése és két megszólalása havi 1 milliójába fáj az adófizetőknek. Rozgonyi fideszes alpolgármester,  Hajdu MSZP-s alpolgármester aki a vagyongazdálkodásért felel, az ő sógorát találták legalkalmasabbnak vagyonkezelő igazgatójának, Szabó Rebeka PM-es alpolgármester, Karácsony miniszterelnök főpolgármester-jelölt. Mellette a harmadik jegyzője.

Visszatérve az ülésre:

Az MSZP-s alpolgármester javaslatára újabb 76 parkolóórát is vennénk és üzemeltetnénk. A közbeszerzésre csupán egy céget hívtunk meg, a jelenleg is 204 órát üzemeltető C-WARE-t. (ő velük kötötték az ominózus szerződést 2017-ben)  Az akkori szerződésben havi 69 ezerért, most 40 ezer forintért vállalták az órák üzemeltetését, bár több feladat kimarad, pl. a síkosság mentesítés, a helyek takarítása, a lekopó jelek felfestése. Arra tettem javaslatot, hogy az olcsóbb üzemeltetés és az egységesítés érdekében az önkormányzat kezdeményezzen szerződés módosítást, és a meglévő 204 óránkat is az új feltételekkel havi 40eFt/hó árért üzemeltessék. Míg ez a szerződésmódosítás nem történik meg, addig ne döntsünk az új órák megvásárlásáról. Ez a módosítóm átment. Kíváncsi vagyok ki fog tárgyalni és mire jutnak.

A parkoláshoz fogható súlyú volt az a szintén az MSZP által benyújtott előterjesztés, hogy a vagyoni ügyekben és közbeszerzési ügyekben a ciklus hátralévő idejére a testület ruházza át a döntési jogokat a Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottságra. Ügyes, hisz a TKB-ban  - a testület kiegyenlítettségével szemben -  masszív MSZP-s többség van. Ez a javaslatot a polgármester támogatta,  s bár átment, de nem kapott minősített többséget. (11 igen kontra 10 nem)  Szerencsére az ilyen súlyú döntéshez minősített többség kell. Az LMP-s és a Civilzuglós NEM szavazatok voltak ez esetben a döntőek. Ha átmegy a polgármester  a hátralévő időben kibújt volna a felelősség alól, hogy  a parkoláshoz hasonló kínos ügyekben, közbeszerzésekről, ingatlaneladásokról szavazzon, míg az MSZP meg még gyorsan eladta volna amit tud.

Most tárgyaltuk az Óvodai dolgozók versenyképességének megőrzésére  hangzatos című anyagot. Megjegyzem, ha az én előterjesztésem március 7-én megszavazzák, már áprilisban emelt bért kaphattak volna a dolgozók, és nem ennyit. A csomag ugyanis alig-alig teljesít valamit az óvodavezetők Szakmai Közössége által kértekből,  nem kapták meg a kért cafeteriát, bérpótlékot, a felhalmozási kiadásokra fedezetet  Jellemzően más kerületek havi 45-25 ezer forint pótlékot adnak minden óvodapedagógusnak, míg a szociális érzékenységével, zuglói modellel dicsekvő Zugló semmit. Kételyeim vannak, hogy ez a későn vetett morzsa  (a gyakornokoknak havi 25e Ft pótlék, a pedagógusoknak évi 100e Ft bónusz ) megállítaná a dolgozói elvándorlást.

Hiába, nincs pénz, kell a pénz a parkolásra, a ZVK Zrt feneketlen bendőjének. A 2019-es költségvetés decemberi szavazásakor Szabó Rebeka alpolgármester asszony - tudva a problémáról -  hozzávetőleg 80 milliót akart átcsoportosíttatni az óvodáknak, ezt Karácsony előterjesztőként nem fogadta be, míg a szocialista javaslatot, miszerint a ZVK Zrt 3 milliárdos büdzséjét további 440 millióval emeljék meg, befogadta. 

 

A most, jócskán megkésve benyújtott 2019-es közbeszerzési terv tisztán illusztrálja, ha elfolyik a pénz, ha máshoz kerül, ha rosszul, pazarlóan gazdálkodnak, akkor nem jut fejlesztésre.  Idénre semmiféle jelentősebb beruházást, felújítást nem terveznek. Láthatóan még a Széchenyi Általános iskola  100 milliós homlokzatfelújítását sem merik elkezdeni, pedig arra kaptunk 25 millió forint fővárosi támogatást is. Nincs a 28 milliárdos büdzsében 70 millió forint... Csak szavakban készül a Kacsóh Pongrác lakótelep parkjainak rendbe tétele, az Egressy tér felújítása.

20150928_134747net.jpg

Lefóliázott tető egy óvodánkban. Az elmulasztott felújítások beázásokhoz és egyéb extra kiadásokhoz  és rengeteg kellemetlenséghez vezetnek.

A két szakrendelőnk felújításáról már szó nincs,  pedig érvényes testületi döntés van a felújításukról, mint ahogy újabb orvosi rendelőnek, óvoda, bölcsőde rendbetételének sem kezdenek neki. Tudni kell, az önkormányzat 26 óvodát, 13 bölcsődét, 12 orvosi rendelőt, 11 iskolát, a hivatal épületét, stb. összesen közel  60 épületet birtokol, azaz évente 3-5 épületnek kéne teljes felújításon átesnie, hogy 25 év múlva újra sorra kerüljenek.

A 2017 novemberében megszavazott előterjesztésem végrehajtását az energia közbeszereztetését is csak 2019 III. negyedévre tervezték be. Két év semmittevés. Más önkormányzatok hét éve versenyeztetik a cégeket,  évi sok tucatnyi milliót megspórolva. Mi évi kb. 50 millióval lehetnénk beljebb.

 

Döntöttünk, hogy támogatjuk a E-Co Housing pályázatunkat. Gonoszbrüsszel 1,5 milliárd forintot ad, hogy egy 25 lakásos bérházat építsünk. Ez a 60 millió / lakás meghökkentően soknak tűnik, hisz saját telken, profitot nem tervezve építkeznénk, de ez egyben kísérlet is lesz - sima házra nem adnának pénzt -  környezettudatos épület gondosan összeválogatott lakókkal. A drága épületben leginkább szolgálati lakásokat fogunk kialakítani, de ezt gazbrüsszelnek nem mondjuk el.

Tudni kell, a zuglói önkormányzat  Karácsony alatt (sem az előzőben, de Papcsák legalább nem kampányolt szociális bérlakás programmal)  annak ellenére, hogy 2016 áprilisában határozatot hoztunk évi 100 szociális lakás megépítéséről, egyetlenegyet sem épített, még csak megvalósíthatósági tervek sem készültek. Sőt, miközben a bérlakások számának növeléséről beszéltek eladtak hozzávetőleg ötven bérlakást. 

 A testület most, miután annyi ideig szabotálta a Civilzugló Egyesület kezdeményezését, elfogadta a tájékoztatást az Óvodai faültetési programról. Idén 29 előnevelt facsemete, 1600 darab cserje és félcserje, 170 db oszlopos örökzöld növény kerül kiültetésre 7.6 millió forint összegben. 

Ezeken kívül döntöttünk még számos dologról, lásd a napirendet ITT:

A  hat órásképviselő-testületi ülés közügyek iránt elkötelezett lokálpatriótáknak, mazoistáknak ITT végignézhető. 

komment

Címkék: Zugló Karácsony Gergely Rozgonyi Zoltán Tóth Csaba Jelen Tamás Civilzugló Egyesület Hajdu Flórián zuglói parkolás Horváth Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr10014797976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása