HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

"Már minden munkakörben érzékelhető az elvándorlás" - a zuglói Óvodavezetők Szakmai Közösségének levele

2019.03.05. 11:24 varnai

 

Ha nem biztosítanak keretet a játszóeszközök pótlására, szakmai anyagok beszerzésére, ha megvonják a bérmaradványt, a megszűnő cafeteriát nem pótoljuk, ha nem kapnak - más kerületekhez hasonlóan -pótlékot, sorra fognak kilépni az óvodai dolgozók! - figyelmeztettek óvodavezetőink  a decemberben sietve áterőltetett költségvetési "egyeztetéskor". 

Ez a figyelmeztetés nem valamelyik súlyosan hátrányos helyzetű észak-keleti megyénk egyik kistelepülésének önkormányzatában hangzott el, hanem "Pest rózsadombján", a jómódú, 30 milliárdos költségvetésű Zuglóban. 

 Mindhiába. A költségvetés tárgyalása során, míg  vagyonkezelő cégünk, a ZVK Zrt. a rekord 3,7 milliárdját megpúpozva egy gyors módosítóval további 400 milliót kapott, addig az óvodavezetők kérése süket fülekre talált. 

Az óvodavezetők figyelmeztetése újra elhangzott a szakszervezeti bérmegállapodás, a SZÉT ülésén is, amin a polgármester mint munkáltató meg sem jelent. A családsegítőben és a szociális ellátószolgálatnál dolgozók hasonlóan rosszul jártak, jellemzően az az elmúlt hónapokban az egyik otthonápolás körzetben a 12 dolgozóból 4 lépett ki, elviselhetetlen mennyiségű munkát hagyva a még kitartó nyolc főre.

Ráadásul a szakemberek nem is külföldre, netán a versenyszférába mennek, hanem csak a nem messzi  kerületekbe, hisz a Ferencvárosban 45 125 forinttal, máshol 30-40 ezer forinttal többet kereshetnek, pótlékot, bérletet, a XV. kerületben cafeteriát kapnak. 

Magam az elmúlt két hétben az intézményi faültetés program okán végigjártam az óvodák, bölcsődék többségét. Majd minden intézményvezető elpanaszolta, hogy jópár státusz betöltetlen és számos dolgozó fontolgatja kilépését, mert más kerületekben jóval magasabb jövedelmet, megbecsülést kapnának. Ráadásul a zuglói önkormányzat által kínált bérek nem jelentenek csábítóerőt se a felvenni kívánt  gyakornokoknak, se a rutinos óvodapedagógusoknak.

Az intézményvezetők természetesen számos informális alkalommal is jelezték a problémát a polgármesternek és a területet vezető alpolgármesternek is. Hiába.

Pénteken a Zuglói Óvodavezetők Szakmai Közössége, a 24  óvoda vezetője, a képviselő-testületnek hivatalos levelet küldött, a megoldást is megnevezve kérte a tarthatatlan helyzet megváltoztatását. 

Hát itt tartunk, miközben polgármesterünk főpolgármester-jelöltként a "zuglói modellel" kampányol, ilyen a  zuglói patyomkinfalu a valóságban:

kepviselo-testuleti_level_zugloi_ovodak_20190227-1.jpg

kepviselo-testuleti_level_zugloi_ovodak_20190227-2.jpg

kepviselo-testuleti_level_zugloi_ovodak_20190227-3.jpg

kepviselo-testuleti_level_zugloi_ovodak_20190227-4.jpg

kepviselo-testuleti_level_zugloi_ovodak_20190227-5.jpg

 

A 30 milliárdos főösszegű költségvetés szétosztásakor tehát kérés ellenére sem jutott plusz 50-100 millió az óvodák tisztességes működtetésére. 

És hová lesz ez az irdatlan halom  pénz?

1. Elnyelik a pénzt a cégeink:

cegek_kadas.jpg

Táblázat a 2019-es költségvetésből. Érdemes a táblázat alatti jegyzői mondatot megjegyezni. A ZVK Zrt a költségvetés tárgyalásakor a 3,7 milliárdon felül  további 400 milliót kapott.

2.  folyamatos pénzszívattyúként működnek az egypályázós közbeszerzésekkel ledílelt, feltehetően erősen túlárazott hosszútávú szerződések:  a park és zöldterület-fenntartás csütörtöki rendkívüli ülésen nem csatolt mellékletekkel meghosszabbítani igyekezett 1,2 milliárdja, az 1,3 milliárdos Hungast 2022-ig meghosszabbított szerződése, és a legújabb mutyi, az évi 1 milliárdos, de kerültetnek veszteséget hozó parkolás üzemeltetés-ellenőrzés kiszervezése.

3. A feleslegesen kifizetett százmilliók, pl. az épületeink energia fogyasztásának elmaradt megközbeszereztetése, a "fiatal vállalkozók" támogatására adott 30 millió, a médiatanácsadói és egyéb szerződések, rejtett  párt és haveri állások, stb.

De remek összehasonlításra ad lehetőséget a 4. (oktalan) alpolgármesteri állás bére és járulékai, mely önmagában kitenné a 350  óvodai dolgozó számára kért 30 ezres pótlék felét.

A csütörtöki rendkívüli ülésre előterjesztéssel fogok élni, hogy az Óvodavezetők Szakmai Közössége által kért intézkedésekről hozzunk döntést.

 

komment

Címkék: költségvetés zugló óvodák Zuglói Szülők Közössége

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr5114668907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása