HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A vezérigazgató kirúgása, megállapodás a Bayerral... izgalmas testületi ülés igérkezik

2023.05.23. 13:18 varnai

Elsőként, zárt ülésen tárgyaljuk a Városgazdálkodási Zrt-nk igazgatójának felmentését, ezért kifejezetten feszültnek igérkezik a május 25-i képviselőtetületi ülés.

A rendezvény, azaz Zugló lakosainak közösséggé szervezése, a lakossági érdekérvényesítés mellett ez a Civilzugló Egyesület másik, kevésbé látható, de legalább ennyire  fontos profilja: a lakosság képviselete az önkormányzatban, a képviselőtestületben. Mint látjátok 47. napirendi pontról döntünk, számos igen fontosról. Az előterjesztések ITT olvashatóak el. 

És nem utolsó sorban a lakosság részletes tájékoztatása is a célunk, beszámolni az ökormányzati kulisszák mögötti történésekről. 

1. A Momentum alpolgármestere belecsap a lecsóba, de igaza van. Az 5 milliárdos büdzséjű cégben az elmúlt háromnegyed évben nem történtek meg mindazok a változások, melyeket kinevezésekor elvártunk tőle. A zárt ülés állítólag kötelező, bár szerintem a lakosoknak joga lene tudni, ki mit gondol a cégben történtekről.  A DK által áterőltetett Bernula István cégvezetővé kinevezését augusztusban a polgármester sokáig ellenezte, egyszer meg is vétózta - úgy tűnik igaza volt. Egy mondat az akkori közleményéből: 

Hiába ragaszkodik görcsösen a zuglói DK az elfogadhatatlan jelöltjéhez, a Zuglói Zrt. élére kizárólag alkalmas szakember kinevezését támogatom. Éppen ezért élek a polgármesteri vétómmal és nem engedem, hogy egy alkalmatlannak bizonyult havert nevezzenek ki vezérigazgatónak.

Nagyon kiváncsi vagyok, megváltoztatja-e a mostani szavazáskor az akkori sommás véleményét. A Zrt.  működésére jellemző, hogy a 2021. decemberében megválasztott felügyelő-bizottság által 2022. márciusában elindított négy belső vizsgálat 14 hónap elteltével, mindmáig nem zárult le, pedig nincs bonyolult dolguk: önmagukat ellenőrzik, hiszen a felügyelő-bizottságba nem engedték be sem a Civilzugló Egyesületet, sem a fideszt. A céget 2 DK-s, 2 Momentumos, 2 MSZP-s "felügyeli".

kt_meghivo_23-5-25_2_-1.jpg

3. A ZVK Zrt.  üzleti tervét az előző testületi ülésen már visszadobtuk, mert szó szerint szerepeltek benne átkopizott részek az előző éviből. A terv nem igazán reagált a tavalyi Cykling átvilágítás megállapításaira, mely szerint pazarlóan és átláthatatlanul működik a cég, és ennek következményeként az előző igazgatót felmentettük. 

kt_meghivo_23-5-25_2_-2.jpg

8. a cégvezetők teljesítmény bérezése. Ez amúgy jó ötlet, de a cégvezetők bérét épp az előző testületi ülésen emelték meg 20%-al. Keresnek épp eleget, pl. a Zrt. igazgatója havi 1,8 millió forintot, mely több mint a polgármester fizetése.

9. A Városgazdálkodási Zrt. alcégeként eldugott Információs és Média Kft, azaz a médiacéggel szerződés kötése. A kerületi média/propaganda immár évi hozzávetőleg 300 millió forintba kerül, (plusz a köztisztviselőként foglalkoztatottak, pl. még sosem volt a zuglói önkormányzatnak szóvivője, most van) Rengeteg ember van fizetve szerződéssel, miközben a legnagyobb dologi kiadás, a Zuglói Lapok már csak havonta jelenik meg ( 25 éven át kétheti periodika volt, azaz kétszer ennyibe került a nyomda és a terjesztés). A kerületi média leginkább a polgármester népszerűsítésével van elfoglalva, és a sajtóetikai normákat megszegve más vélemények közlésének nemigen ad teret. Pár éve a kutyapárt, idén a Momentum készített egy felmérést a lap tendenciózusságáról. Miközben a képviselők évi EGY alkalommal 1500 karakterben nyilatkozhatnak, a lakosok levelei pedig ki vannak tiltva felejtve a lap hasábjairól a médiánk erősen női bulvár, woke irányba ment el . Nem a zuglói önkormányzat dolga egy ilyen műsorfolyam létrehozása, a szerkesztői-barátnői kör kifizetése. 

 

11kt_meghivo_23-5-25_2_-3.jpg

11. Megállapodás a Zugló-Városközpont Kft-vel.  A polgármester a tavalyi többszöri napirendről levétel ellenére kitartóan erőlteti, hogy az önkormányzat írjon alá egy egyoldalú elköteleződést a Bayerrel. A koalíciós partnerek, a DK és a Momentum már tavaszra belátták, pedig az az elvi koncepciót 2021. novemberében még megszavazták, hogy a lakosság ellenzi a megalomán terveket, és a szerződéssel a kerület fog rosszul járni.  Ebben tervezetben a jelenlegi  piac terület kiürítése és átadása áll. A Bayer láthatólag mindent megtesz, hogy a piacot eltüntesse a már szerkezetkész 168 lakásos lakóháza tövéből, mert hát ki vesz olyan lakást, mely egy ponyvás piacra néz?  És hasonló okból nem érdeke, hogy bármi más épület a piac helyére felépüljön, legyen az új piac, (mely konkurenciája lenne a plázájában lévő supermarketnak, boltoknak) netán forgalmas szakrendelő.

340495849_771761971136283_3339216601798842792_n_1.jpg

De hogy a polgármester miért a Bayer érdekét nézi és nem a kerületét, ki tudja...?

Most annak ellenére akar a szerződésről szavaztatni, hogy, mint a mellékleteknél meg is jegyzik, nincs meg a végleges szöveg.  Egyre inkább úgy tűnik a Bayer és nem a kerület oldalán áll. Érdemes a főépítészi és főmérnökségi észrevételeket is elolvasni. 

bayer1.jpg

bayer_foepitesz.jpg

bayer_fomernokseg.jpg

Ezek után nem csoda, hogy a Jogi és Ügyrendi Bizottság nem támogatta. Nem vall politikai éleslátára egy ilyen előterjesztést erőltetni.

13. Az ÖKOHÁZ telek eladásra meghirdetése. Így teljesedik be a sorsa a jobb sorsra érdemes projektnek. Valakik mindvégig erre vártak.okohaz1_1_1.jpg

A közvagyon felélése - elkótyavetyélése:  Az április testületin kishíján eladták a telket 70 millió forinttal olcsóbban. Az eladásra szánt telek helyén már rég egy 28 lakásos EU-s pénzből épített szociális bérháznak kéne állnia.

Az előző testületin Hajdú Flórián MSZP-s gazdasági alpolgármester megpróbálta a telket lendületből eladni, de akkor csak egy értékbecslés készült, 460 millióra értékelve a telket, és ennek a törvénytelenségére a jegyzőnek kellett fellhívni a figyelmet. A második, most készült értékbecslés már 530 millóra tartotta a telket. Ha elfogadják Hajdú előterjesztését egyből 70 milliót vesztettünk volna... Ilyen és hasonló kis trükkökkel veszít a kerület százmilliókat, és nyer egy-egy döntéshozóhoz közel álló építési vállalkozó ugyanennyit.

17. A tavalyi zárszámadás legfontosabb száma, hogy 3,2 milliárd forint pénzmaradványt hoztunk át 2023-ra, a kerület számláján pedig 4 milliárd forint volt. Tehát a beruházások, intézmény, bérház, közterület felújítások nem azért maradnak el, mert nincs pénz, hanem mert egyrészt a polgármestert a médiaszereplésein kívül tán csak a városközpont álma érdekli, és nem is érzékeli a közterületek, intézményeink állapotát, másrészt képtelenek bármilyen beruházást, felújítást előkészíteni, megtervezni. Az Ökoház  sorsa tökéletesen illusztrálja ezt a műszaki impotenciát és alkalmatlanságot. 

kt_meghivo_23-5-25_2_-4.jpg

kt_meghivo_23-5-25_2_-5.jpg

kt_meghivo_23-5-25_2_-6_1.jpg

kt_meghivo_23-5-25_2_-7.jpg

37. 38. Változtatási tilalom és építési tilalom elrendelése. A Bayer a rozsdaövezetté nyilvánítással bármit kezdhetne a környék utcáival, közterületeivel. Ennek megakadályozására tett Momentumos javaslatok.

39. A Bayer igen pofátlan módon Zugló Városközpont Kft. nevet adta a beruházásra létrehozott alcégének. Ebből mindkét információ hamis. 1. Egyrészt semmiféle városközpontot nem épít, plázát, lakást, irodákat épít. Azt az önkormányzat építene, ha lenne miből. 2. a Zugló szó használata csak az önkormányzat engedélyével lehetséges. De ők erre is tojtak, simán bejelentették a cégüket ezzel a bitorolt névvel. Most ezt, így két év után megtiltjuk - vagy nem. Az előterjesztés kicsiny bizarrsága, hogy erre Victora képviselő már többször javaslatot tett. 

kt_meghivo_23-5-25_2_-8.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: Civilzugló Egyesület Horváth Zsolt alpolgármester Horváth Csaba polgármester Rózsa András alpolgármester Bernula István vezérigazgató Bayer Property Kft

Jóvanazúgy - Kátyúzás Zugló módra

2023.05.18. 16:30 varnai

Zuglóban amerre járunk kátyúkba botlunk. A fővárosi kezelésű főutak és a kerületi kezelésűek egyaránt siralmasan néznek ki. Folt hátán folt...  és míg egy autósnak ez csak bosszantó zökkenés, bár a kocsiját jelentős kár érheti, addig egy motoros, robogós, bringás, rolleres, - hajrá mikormobilitás! -  súlyos sérülést szerezhet egy lyukban felbukva.

346101565_1387851018450608_7967473736100558310_n.jpg

Egy mély lyuk a Gyarmat utcában. Két év alatt nem sikerült észrevenni, kifoltozni.

De mostanában mintha a kátyúzás is megszünt volna, pedig már nincs minusz, lehetne utat javítani . A legújabb trend, hogy körbevágás nélkül ráadásul  betonnal tömik ki jólvanazúgy módra a lyukakat. Nem kell pár hónap a beton kireped, lehet újra kátyúzni, lehet újra számlázni. Ügyes.

columbuskatyu.jpg

A Coumbus utca nemrég betonnal kirittyentett kátyúja

Zuglóban hosszú évek óta a PENTA Kft. van nyeregben, évek óta "nyeri" versenytárs nélkül az évi 500 milliós útjavításos közbenszerzést. 

Az egyre szaporodó káyúkat látva ma közérdekű kérdéssort írtam a polgármesternek, a munkákat megrendelő, a teljesítés igazolásokat kiállító Városgazdálkodási Zrt. igazgatójának. 15 napjuk van válaszolni. 

Tisztelt Polgármester úr,  Jegyző úr, Vezérigazgató úr,
 
Az elmúlt hetekben számos kátyúba futottam bele a kerület kezelésében lévő utakon. Mivel bringával járok sokkal hamarabb észreveszem ezeket, mint az autóval járók. Ezek a mély kátyúk, míg egy autósnak csak kellemetlenek, egy kerékpárosnak, rollerral közlekedőnek súlyos sérüléssel, jelentős anyagi kárral járó esést okozhatnak.
 
Kérnék számadatokat arra vonatkozólag, 
1. hogy március, április hónapokban, és május közepéig a két kerületgondnok hány kátyút jelentett be.  Egy pontos címlistát kérek. 
2. Ezek közül mennyit  és mikor javított ki a cég mellyel szerződésben állunk. Kérem a javításokról készült fotót, teljesítés igazolásokat,  gondolom a Városgazdálkodási Zrt emberei kimennek leellenőrizni, átvenni a munkát.
3. Mekkora összeg került kiszámlázásra, kifizetésre a két és fél hónap alatt, kérném az elszámolásokat.
4. Hány ki nem javított kátyút tartanak számon jelenleg a kerület kezelésében lévő utakon?
 
5. Milyen eljárással javítják a kátyúkat? 
6. Kerülhet-e kátyú körülvágás nélkül, betonnal, aszfalttal kiöntésre, mint azt a Columbus utca Bácskai utca sarki, és a Francia út Ajtósi Dűrer sarki kátyúknál történt? A Penta végezte ezt a munkát?
7. A kerületgondnok mikor ellenőrizte utoljára a Korong, Bácskai, Gyarmat, Columbus utcákat? 
8. Hol terveznek idén teljes szőnyegezést? 
 
9. Kérem csatolják a PENTA-val hatályos szerződést, annak mellékleteit, ártábláit. Pl. kátyúzásnál darab, nm ár alapján számolnak? A hivataltól, ZVK Zrt-nktől ki ellenőrzi, veszi át a munkát?
 
 
Válaszukat várva, tisztelettel, 
 
Várnai László
önkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület

 

Szólj hozzá!

Címkék: kátyúzás Zuglói Városgazdálkodási Zrt Penta Kft.

Bringázzatok, piknikezzetek velünk!

2023.05.12. 12:39 varnai

 

Idén, közkívánatra, (tavaly 250-nél többen voltak!)  nyár elején is megszervezzük a TÚR de Rákosrendezőt!
Május 21-én, vasárnap 11 órakor indulunk az Őrs vezér térről,  célunk az önkormányzat "titkos" Római-parti üdülője.  
Ott ebéddel, játékokkal várjuk a megfáradt bringásokat, és a nem bringával érkezőket is!

Az üdülő címe: Királyok útja 316.

Kérjük, ha facebookoztok, mindenképp regisztráljatok az eseményre, hogy meg tudjuk becsülni a bográcsba kerülő mennyiséget! És osszátok meg az eseményt, hívjátok meg barátaitokat!

A vonulás rendőrség által végig védve történik,  a sebességet a 7-8 gyerekekre tekintettel választjuk meg.

Tavaly óta az üdülő vizesblokkjai teljes felújításon estek át, a fű gondosan kaszálva, itt az idő, hogy Zugló lakosai újra bírtokba vegyék az értékes területet!

cz_tour_9_a4_szoro_2_-1.jpg

cz_tour_9_a4_szoro_2_-2.jpg

3 komment

Címkék: Zugló Túr de Rákosrendező önkormányzati üdülő

süti beállítások módosítása