HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Senki nem támogatta a polgármester álmát és a túlépítések se mentek át

2022.10.28. 11:20 varnai

 

A tegnapi testületi ülésen hosszas vitában jártuk körül a "zuglóiak álmát" ahogy a polgármester nevezte az általa elképzelt és megterveztetett Városközpont koncepciót.

A 3in1 új polgármesteri hivatalt, új piacot és új szakrendelőt egybeépítő  31.000 négyzetméteres városközpont a Bayer tervezőcége, a LIMA Design által 40 millióért elkészített koncepció és látványterve. Az építészek szerint egyik funkciót sem tudná ellátni maradéktalanul és még senki sem látott ilyen funkciókat összevonó épületet.

Az önkormányzati fejléces, logós újságot a Bayer fizette, az önkormányzati Városközpont épület és a ma már (legalábbis szóban) mindenki által elítélt 200.000 négyzetméteres gigamagánberuházás teljesen össze volt a kiadványban mosva.

A 2021. novemberi testületi ülésen is együtt prezentálták a két tervet. Akkor a testület elvi támogatását adta a koncepcióhoz. Én tartózkodtam, a tervekről, urbanisztikai, építészeti, nem utolsó sorban a financiális kétségekről ITT írok.

hadid_ujsag1_1.jpg

A fővárossal megkötni kívánt szándéknyilatkozat az okt 26-i Fővárosi Közgyűlésben épp csak nem ment át, mert a DK frakció ellenezte a megállapodást. Nem időszerűnek, finanszírozhatatalan látványeruházásnak minősítették a Városközpont álmot. 

Horváth Csaba ezután kemény, az alpolgármestert fenyegetőző sajtónyilatkozattal és ATV nyilatkozattal kezdett offenzívába, hogy a saját szavait használjam "a valóság nem minden szirmát kibontva".

Azt sikerült például nyilatkoznia, hogy érdemi ellenvéleményt, érveket nem halott eddig. Ezek szerint vagy nem jutott el a tudatáig, hogy  a két lakossági fórumon miket mondtak a megjelentek, lakosok százai, köztük az építészek, miért ellenzik immár a koalíciós partnerei is a kiviteli tervek megrendelését, és nem halotta meg a tüntetésén a kifütyülését sem. A másik opció, hogy félretájékoztatja a széles nyilvánosságot.

A DK ellenvéleményét a 2024-es önkormányzati választás politikai kampánynak minósítette. Ebben részben igaza van, csak hát épp ő volt az aki két évvel a választás előtt bejelentette a polgármesteri székért az újraindulását, azaz elkezdett kampányolni.  

Az elutasítás oka azonban leginkább az, hogy nem egyeztet senkivel, még a koalíciós partnerekkel sem, az ellenvéleményeket lesöpri, negligálja.

Jellemzően a létrehozni kívánt bizottságba delegált öt tag személyéről  nemcsak a testülettel, de még a koalíciós partnereivel sem egyeztetett. 

Számomra az most mindenképp előrelépésnek tünt, (vagy taktikai engedménynek) hogy bár az előterjesztés az eredeti koncepciótervről szól, a polgármester legalább már szóban belátta, hogy a koncepción érdemes lehet változtatni, pl. a hivatalépület megépítését el lehetne engedni. Az külön vicces volt, hogy azt próbálta állítani, hogy a Bayer beruházásnak és az önkormányzati beruházásnak nincs köze egymáshoz, azokat mások rosszindulatból mossák öze. Ehhez képest éppen a kabinet adott ki egy propaganda kiadványt, melyet mint kérdésre kiderült a BAYER fizetett, melyben a kéz a kézben ment a lakosság meggyőzése a csilivili látványtervekkel.

Én a vitában újra javasoltam, hogy menjünk vissza a kiindulópontig, nézzük meg milyen funkciókra van szükség és ezeknek milyen megoldásai, helyszínei lehetségesek, és ezzel párhuzamosan a lakosságnak is mutassunk opciókat, legvégül egy helyi népszavazással döntsünk. Mutassunk példát demokráciából, nem melesleg Zugló legjelentősebb beruházásának eldöntéséből ne hagyjuk ki a lakosságot.

https://www.youtube.com/watch?v=EeTUPap_nBs

 

A vita itt nézhető végig.

 

Végül a testületben az öt fős szocialista frakció kivételével senki sem támogtta a szándéknyilatkozat aláírását.

Két jelentős túlépítésben is sikerült csatát nyerni, vagy legalábbis egy kis időt. Az Uzsoki utca 40. alá, helyi védettségű villa mellé tervezett 44 lakásos társasház előterjesztését, miután a lakók is felszólaltak levették a napirendről. A Bosnyák utca 5. esetében, ahol a földszintes helyi védettségű és egy egyemeletes épület közé erőltetnének be egy hatszintes épületet. Az előterjesztést leszavazták a képviselők. A homlokzatképek önmagukért beszéltek. 

bosnyak_5_homlokzat.jpg

A zuglóiaknak javaslom a brutál beépítést támogatók és az ellene szavazók közti különbségtételt. A vitában többször felmerült, hogy tegyek javaslatot rendszerszíntű változásra. Csakhogy ezt egyszer már megpróbáltam. Az építési szabályzat áttekintésére  létrehozandó munkacsoport létrehozására tett előterjesztésem simán leszavazták. De ezen ne múljék, újra beadom. 

bosnyak5_leszavazas.jpg

 

komment

Címkék: Bosnyák tér Fővárosi közgyűlés Civilzugló Egyesület Horváth Zsolt alpolgármester Horváth Csaba polgármester Bayer Construct Zrt

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr1217964764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása