HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Mások hibáztatása helyett együttműködést javaslunk

2022.09.19. 16:25 varnai

  

Az időközi választáson, ahogy jósoltuk, kikapott az ellenzék. Nem véletlenül javasoltuk egy hete írt nyílt levelünkben a visszalépést, a civil jelölt közös jelöltként való támogatását.

Egyből meg is indult az ellenzéki felelőskeresés, a gyászmunka, a kivetítés - a felelősség másra hárítása, ránk, civilekre tolása. Mondhatni a szokásos, hiszen 2018-ban az LMP-t, idén a kutyapártot hibáztatta saját bukásáért őfelsége ellenzéke. 

Hát jó, nézzük sorjában, ki a felelős a zuglói körzet elveszítéséért. 

Az előzmények - miért van  egyáltalán választás?

1. Az egyéni körzetet, a mandátumot az alpolgármesterséggel együtt Szabó Rebeka hagyta itt, a jobban fizető, rangosabb, két évvel tovább biztos állás jelentő parlamenti székért. A Párbeszéd bárkit betehetett volna a listájáról, nem volt szükségszerű a zuglói mandátum megkockáztatása. Dorosz, Cake és még bizonyára sok tehetséges politikusuk van akik örömmel ültek volna vissza a patkóba a havi 2 millióért. Tehát az egész időközi választás, az egyéni körzet megüresedése, a fidesznek tálcán kinálása Szabó Rebeka döntése, karrierje, pozícióéhsége miatt történt.

2. Az ellenzéki jelölt kiválasztása. A Párbeszéd közölte, hogy ez a körzet az övék, nekik "jár" és egy a körzetben teljesen ismeretlen ember lesz a jelöltjük - Szabó Rebeka barátnője. Az ellenzéki pártok már akkor jelezték, hogy nem biztos, hogy az immár 1% alá süllyedő népszerüségű Párbeszéd a legalkalmasabb a jelöltállításra, de végül elfogadták az erőszakos nyomulást. Rebeka még azt is megpróbálta, hogy a barátnőt maga helyett alpolgármesterré neveztesse ki, de ebbe a DK nem ment bele.

3. Hadházy Ákos részvételével tárgyalásokat folytattunk, hogy legyen közös, netán Ákos példáját követve független, a pártok által támogatott civil jelölt, de erről hallani sem akartak. Azt hajtogatták, hogy 50% fölötti eredménnyel fognak győzni,  a Civilzugló Egyesület ne is induljon, megbánjuk, ha "rájuk indulunk".  Már maga a kifejezés is döbbenet. A jelöltünk bemutatása után még erőszakosabban próbáltak minket az indulástól eltántorítani.

Kerületi előzmények 

4. Akik a zuglói valósággal tisztában vannak tudják, a lakosok kifejezetten nem elégedettek az ellenzéki kerületvezetés elmúlt három éves tevékenységével, a koalíciós huzakodással, a parkolással, a városközpont ügyével, szakrendelők romjaival, piac lebontásának ötletével, a cégvezető váltás körüli botrányokkal, azzal, hogy az elmúlt három évben semmiféle fejlesztés nem történt. A zuglóiak igencsak rossz szemmel nézték, hogy az ellenzéki pártok, köztük a most jelöltet adó Párbeszéd és annak főpolgármestere és a DK látványosan támogatta Tóth Csabát. A vörös vonal átlépése visszatetszést szült számos ellenzéki zuglóiban. 

karacsony.jpg

A hitelesség kérdése: Karácsony Tóth Csabát és Kökény Dalmát ölelgetve.

5. A kitelepüléseken szintén sokszor elhangzott, hogy Szabó Rebeka helyi, alsórákosi körzeti képviselői jelenlétével, munkájával elégedetlenek, nem igazán ereszkedett közéjük az elmúlt nyolc év alatt. Felhánytorgatták a zöldterületre, a kertvárosba engedett monstrum Paskál lakótelepet, a körzet túlépítését, elhanyagoltságát, hogy semmi közösségi fejlesztés, óvoda, bölcsöde, iskola felújítás nem valósult meg. A tevékenységre tökéletes példa a Rákosmezei tér felújítása, melyet 2019-es kampányban megígért, de azóta is csak a tábla rozdásodik a gazban.

Országos  és budapesti előzmények

6. Az országgyűlési választások hatalmas kudarca után az elmúlt hónapok az ellenzék széteséséről,  egymás hibáztatásáról szólt. Az ellenzéki szavazók döbbenten figyelték azt a felelősség nem vállalást, ahogy a pártok és vezetőik viselkednek. Az időközi választások eredményeiben meg is mutatkoztak e tendenciák, Zugló előtt nyolcból hét helyen, ellenzéki fellegvárakban, Erzsébetvárosban, Józsefvárosban, Óbudán is úgy veszitett az ellenzék, hogy még civil induló sem volt. Mégsem vonták le a következtetéseket.

A kampány

7.  A Párbeszéd rossz kampányt folytatott. A lakosok nevettek a "Zugló veled nő" szlogenen, (senki nem szeretné ha Zugló nőne) a főpolgármester lakosság kizárásával történő tollasozásán, utolsó percben kitalált, kongó rendezvényen.  Azt is észrevették, hogy Horváth Csaba polgármester  és az MSZP nem áll ki a jelölt mellett, sőt saját jelöltet indít. A logóval támogató szervezetek, a Civil Bázis az MMM Zugló, az LMP valójában nem léteznek, alig segítettek. Elég megnézni a kerületi LMP, DK, Momentum facebook oldalát, a kampány két hónapja alatt még csak nem is írtak Dalmáról. A fidesz velük szemben mozgósított Kubatov módra,  ahogy szokott. 

8. A Civilzugló Egyesület ellenben helyben ismert,plakatok.jpg népszerű, alkalmas jelöltet állított és korrekt kampányt csinált - természetesen a töredékéből annak, amit a pártok a kampányaikba beletoltak. Ráadásul mi, ellentétben a pártokkal nem csak kampányok alkalmával, de folyamatosan 14 éve részt veszünk a kerületi közéletben, közösségi rendezvényeket tartunk, elérhetöek vagyunk.

Jellemzően hiába toltak bele kb. 3 milliót Kézdi Gabriella kampányába, az Összefogá Zuglóért, a kerületi MSZP fedőszervezetének, Tóthnak jelöltjébe, senki nem hitte el, hogy ők egy létező civil szervezet.

A visszalépés

9. Mindezeket, a várható vereséget  előrelátva javasoltuk egy hete a párbeszédes jelölt visszalépését, a civil jelölt közös jelöltként elfogadását. Lekezelő elutasítás volt a válasz. (még a hivatalos emailre sem válaszoltak). A doktorra átszavaztak volna az ellenzékiek, és a mi 20%-unk az ellenzéki szavazókkal együtt biztos győzelmet hozott volna. Fordítva nem igazán működött volna, mert a mi és különösen a doktor szavazói, akik a személyes ismeretség miatt mentek el, nem szavaztak volna az ellenzéki jelöltre. 

A válaszáson indulás jogának elvitatása

Az ellenzék mára annyira demokratikussá vált, annyira belehergelte magát az orbánozásba, hogy sokan, a politikusaik, hívőik, médiamunkásaik közül  már mások jogát is elvitatják a választáson elinduláson. Mindenhez a szent cél, a Fidesz legyőzése a főadú. Természetesen ezt mi nem fogadjuk el. Bárkinek, különösen egy másfél évtizede működő lokálpatrióta, beágyazott civil szervezetnek ne lenne joga elindulni egy önkormányzati választáson? Orbán leváltása nem egy Zuglói körzetben dől el.  De ha e szent célhoz még Alsórákos képviselői helye is szükséges, akkor a pártok megtehetik ,hogy visszalépnek, hisz hát a szent cél csak fontosabb, mint hogy az ö párttársuk, barátnőjük kapja az állást. Vagy mégsem? 

A civilek mint alternatíva

Zuglóban ráadásul az ellenzék (Tóth Csabával fémjelezve)  vezeti a kerületet nyolc éve, és igen gyakran semmivel sem kevésbé korruptan, mint a Fidesz az országot. Az ellenzék e tevékenységével sokat eljátszott a hitelsségéből, népszerüségéből.

Tehát Zuglóban mindenképp szükséges egy a jobb-bal pankrációt meghaladó, kiutat, alternatívát mutató  erő, civil szervezet megerősítése, és erre, mint folymatosan növekvő a választási ereményeinkből is kiderül, igény is van.   A baloldal azonban, bár szóban támogatja a civilséget, de ha azok nem csak őket segtik, hanem netán helyettük is alternatívát kinálnak, menten igyekszik megfojtani mindenféle civil kezdeményezést.

A Civilzugló Egyesület ennek ellenére tizennégy éve létezik és nem sikerült megfojtani. Ezért, a józsefvárosi C8-hoz hasonlóan  indulunk el minden választáson, hogy egy valós, egyre népszerübb alternatívát kináljunk a hamis, csak a pártok elitjét szolgáló bal-jobb felosztás helyett.

Mi lesz most?

A 22 fős testületben lesz öt fideszes képviselő. A polgármesterrel együtt van még öt szocialista szavazat. Velük szemben  .- ha kell - van a DK hat mandátuma, (két szoci bátran átült miután Tóth megbukott), van három Momentumos, van az LMP-s, (bár Vida Attila jó barátságot ápol a szocialistákkal) a független az ex MKKP-s, és én, a Civilzugló Egyesüetet képviselve.  Ez 12, a szükséges minősített többséghez elegendő erő.  Tehát nem kell pánikolni, viszont mindenkit egyenjogú partnernek kell tekinteni.  És érdemes a tanulságot eltenni a közelgő 2024-es választásra.

 

 

9 komment

Címkék: Szabó Rebeka alpolgármester Kézdi Gabriella dr. Keczéry Attila Kökény Dalma Juhász-Pintér Pál

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr4017934792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

salytóskifli 2022.09.19. 20:24:36

Az eredményekből látszik, hogy nem a közös jelöltnek, hanem nektek kellett volna visszalépni Kökény javára, akárhogy is csavargatod az ügyet. Valóban, az ellenzék vesztett, nyilván magatokat nem számoljátok oda, nektek így is jó.

ulpius66 2022.09.20. 13:23:03

@salytóskifli:

Figyusz!

Sajna Magyarországon DEMOKRÁCIA VAN! Nyilván a csőrödet bassza, hogy bárki elindulhat önkori választáson, ÉS NEM CSAK AZ AKIT TE SZERETNÉL!

AZ ILYEN "DEMOKRÁCIA-HUSZÁROK" mint te, jobban tennék ha kussolnának ebben a helyzetben......TIK SEGÍTETTÉTEK GYŐZELEMHEZ A FIDESZT!!!!!!!!!
(mi a tökömért nem lépett vissza az igen-igen demokratikus jelöltetek??????TUDTÁTOK, HOGY ÍGY A FIDESZ FOG NYERNI!!!)
(persze amit írtam, csak akkor érvényes, ha meg akarod buktatni a Fideszt....HA A FIDESZ HATALOMBAN TARTÁSÁBAN VAGY ÉRDEKELT, AKKOR FELEJTD EL AMIT ÍRTAM....)

salytóskifli 2022.09.20. 16:23:55

Azért nem Kökény lépett vissza, mert - ismétlem - mint az eredményekből látszik, ő volt az esélyesebb.

Természetesen bárki elindulhat, nem erről van szó. De akkor vállalja is az ódiumát, és engedtessék meg, hogy ezt kritizáljam.

HIÁBA KIABÁLSZ, ATTÓL NEM LESZ IGAZAD.

ulpius66 2022.09.23. 09:58:46

@salytóskifli:

Döntsétek már el végre, hogy egy választáson a Fideszt akarjátok megverni VAGY AZT AKARJÁTOK, HOGY A TI JELÖLTETEK NYERJEN????

Mert, ha a Fidesz legyőzése a cél, akkor TÖK MINDEGY KI LÉP VISSZA, KI JAVÁRA, HA PEDIG AZ A CÉL, HOGY A TI JELÖLTETEK GYŐZZÖN, AKKOR INDUL BE A BALLIBSI ZSAROLÁS, LEJÁRATÁS, BETONBA DÖNGÖLÉS, STB AZON CIVIL JELÖLT ELLEN, AKI EL MERÉSZEL INDULNI A BALLIBSI JELÖLT ELLEN!

Na, szóval akkor mi a cél?
(mert akkor az csak egy üres szólam, hogy a Fidesz legyőzése a cél.....)

salytóskifli 2022.09.23. 10:07:31

@ulpius66: Természetesen a Fidesz legyőzése a cél.

Nem tökmindegy, ki lép vissza, mert - ismétlem - mint az eredményekből látszik, ő volt az esélyesebb. A doktorra leadott szavazatok negyede elég lett volna, hogy az ellenzéki jelölt nyerjen.

Nincs semmiféle betonba döngölés, ez üldözési mánia. Várnai úr csapata állt elő azzal az igénnyel, hogy lépjen vissza az erősebbik fél, hasonlatosan MZP-hez tavaly. Az eredmény ismert.

HIÁBA KIABÁLSZ, ATTÓL NEM LESZ IGAZAD.

cattaneo 2022.09.25. 20:40:12

@salytóskifli: Nekem a hülye Zugló identitását és jellegzetességét fontosnak tartó tősgyökeres zuglóinak, konkrétan előbb száradna le a kezem, minthogy behúzzam az ikszet egy szocira vagy valamilyen függetlennek beállított trójai falóra, csak hogy látszólag "legyőzzük" a tudodkit. És ezzel sokan így vagyunk. Jövőre szoci/fidi és a javukra visszalépő jelöltekkel maximum azt lehet eldönteni, hogy közvetve vagy közvetlenül szavazunk továbbra is NERniára. Tisztában is vagyunk azzal, hogy egy civil jelölt támogatása ekkora politikai cunamiban nem más, mint egy lábon maradt póznába kapaszkodás... De így legalább a tiltakozásunk még manifesztálható.

salytóskifli 2022.09.25. 20:47:09

@cattaneo: Igen, és nyer a Fidesz. Az nyilván jobb, mint egy semmilyen vizet nem zavaró szoci jelölt. Jó nekünk ez a kis diktatúra, igaz?

Engem is baromira zavar Tócsa úr ténykedése Zuglóban, de tudom, mi a fontos és mi nem. Önmagában az, hogy szoci valaki, nem lehet bűn.

Ja, és egyébként Kökény Dalma mögött nem volt szoci támogatás sem, ők a "független", teljesen esélytelen jelöltet támogatták.

cattaneo 2022.09.25. 21:39:04

@salytóskifli: Nézd, amíg van legalább egy civil jelölt a testületben, addig legalább tájékoztatva és képviselve vannak azok, akiknek tényleg lakhelye és szívügye a kerület jövője és sorsa. Illetve azért némi érdekérvényesítő képességük is van, mégha olykor úgy tűnik, csak szálkák a köröm alatt. Pl. továbbra jogunk marad tudni arról, amiért vagy ami ellen tiltakozhatunk - ez egy pusztán fidi/ellenzéki testületnél biztos nem így lenne.
Lassú munka ez a civil szakma, de legalább nem egy ciklus alatt lesz túlépített, kizsigetelt, pluszban adóztatott senkiföldje a kerületből. (Lásd lóláb jellegű kerületi népszavazás a Bosnyák jövőjéről, HCS főszereplésével és az ez elleni tiltakozás,.)

OkoskaTo:rp 2022.09.29. 21:23:36

Az ugye megvan, hogy az MSZP is pontosan annyira ellenzéki párt, mint a KDNP?

Tipp: Az az ellenzéki, aki ellen eljárásokat indít a kormány. Aki - bármennyire is büdös - megússza, az a táboron belül van, és rajta a NER fizetési listáján. Aki NER-es "befektetők" érdekeit tolja az általa képviselt kerület lakói helyett, az nem ellenzéki.
süti beállítások módosítása