HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Fát ültetnének - ha már a kampányban nem segítenek

2022.02.08. 14:01 varnai

A februári testületi ülés legfontosabb anyaga a Rákosrendező fölött Zuglót Angyalfölddel összekötő felüljáró tervei, de a megfogyatkozott szocialista frakció is offenzívába kezdett, rendezvényre költenének, fákat ültetnének, de csak a saját körzeteikben.

Mindeközben a polgármester Városközpont álmát és az óriási magánberuházást erőltetve a "nemzeti konzultációt" megszégyenítőn sugalmazó kérdéssorral puhítja a lakosságot illetve a koalíciós partnereket, és a 2022-es költségvetésről mély hallgatásba burkolóznak.

 

kt_meghivo_2022-2-10_r_1_-1.jpg

2. Fél évszázada halogatott fejlesztésről kezdödött végre érdemi gondolkodás A BKF-nél. Zugló és Angyalföld, Pest két legnagyobb kerülete között abszurd módon ma jóformán csak a Hungária körút autópályája jelent összeköttetést, a Rákosrendező területe, negyedórákra lezárt sorompója, töredezett macskakövei a főváros és a MÁV fél évszádos szégyene, mulasztása. A volt rendező-pályaudvar 180 hektáros barnazónával 40 éve nem kezdenek semmit, pedig a főváros egyik legnagyobb potenciális fejlesztési területe, feltehetőleg sok ingatlanbefektető kinézte már magának.  A mostani felüljáró építési tervek talán megvalósulnak és a barnazónából is lehet valamennyi park, nem csak lakó és kereskedelmi terület.

5. A tanárok két órás bérkiesésének pótlása nyilvánvalóan csak szimbolikus politikai cselekedet. A tanároknak merniük kellene több napos, rendes sztrájkot tartani, ahogy ezt bármely más országban a pedagógusok tennék.
kt_meghivo_2022-2-10_r_1_-2.jpg

6. Az E-co-housing, magyarul ökoház  projekt " fogpiszkáló lesz belőle, ha el nem b...om"  jellegű megmentése. Így lesz egy kivételes lehetőségből, egy nagy kertbe építeni szándékozott szép új környezettudatos ház lehetőségéből -     lelkes/erőszakos, de nem hozzáértő alpolgármesterek közreműködésével - hatalmas kudarc és jobb híján egy évtizedek óta düledező önkormányzati rom kitatarozása. Reméljük ezt a feladatot sikerül megugrani.

8. Európa Hét rendezvény sorozat. A megfogyatkozott  MSZP frakció előterjesztés offenzívájának pótcselekvéseként -   ha már a választási kampányban látványosan nem segítik az ellenzéket - Sokacz Anikó előterjesztése. Zugló számos, évtizede bejáratott rendezvénnyel rendelkezik, említhető a népszerű áprilisi verspiknik a Korong utcában, Nyárbúcsúztató a Füredin, patakparti futás, Gaszro alias káposztafesztivál a Mogyoródin,  októberi koszorúzás, a Bosnyák téri korcsolyapályához kötődő téli programok... Ezeket pártalapon szétosztva a kabinet,  Cserepesház rendezvényszervezői, és a Sport és Rendezvényszervező Nonprofit kft-nk rendezi egymással vetélkedve, nem ritkán egymásnak keresztbe téve. Most új szereplőként Sokacz Anikó is szervezne rendezvényt.

9. A faültetés fontos dolog. A maradék négy szocialista képviselő pedig hol máshol, mint kizárólag a saját négy választókörzetében ültetne fát. A Városgazdálkodási Zrt. pedig felmérte nekik, hogy épp e négy körzetben hány fa hiányzik. (kiváncsi vagyok, ha én kérném megtennék-e)  A többi 11 körzet pedig nem számít.  Emlékeztetném az MSZP fakciót, amikor a Civilzugló Egyesület a kerület összes óvodájában és azok környékén javasolt az óvodásokat bevonva edukációval, környezettudatos életmóddal összekötött facsemete ültetést, azt épp a szocialista frakció gáncsolta, szavazta le két éven át, míg végül sikerült is a programot ellehetetleníteniük.

Most meg, láss csodát, üres fahelyeket találnak ott, ahol eddig foggal-körömmel akadályozták az óvodások faültetését.

toth_fat-ultet_1.jpg

Tóth Csaba és a frakciója nem akar felhagyni az ásással. Tóth Csaba választókerületi elnök, (jelenleg még parlamenti képviselő), Bitskey Bence képviselő, (immár a DK frakcióban), Hajdú Flórián MSZP frakcióvezető (jelenleg gazdasági alpolgármester).

10. Sokacz Anikó, Hevér Gyuri, nemrég frakcióvezetővé kinevezett majd leváltott, ezután a DK-ba dezertáló képviselőjük ötletét magáévá téve Rákosfalva kerületrész 150 éves megalakulását ünnepelné.  A többi városrész, Herminamező, Istvánmező, Törökőr pedig nem számít, ezek nem a szocialista képviselők körzetei.

11. Hajdú Flórián a Csertő parki  sportpálya kétharmadán parkolókat alakítana ki, a 41 autó helyét csekély 180 millióért. Az ötlet, hogy sporpályát beépítve alakítsunk ki autóparkolókat eleve jellemző rá, mint ahogy a mészároslőrinci szintű durva túlárazás is. Érdemes a Gazdasági osztály és a Jegyző véleményét elolvasni, mely az összes többi előterjesztésükre rákerült:

Gazdasági Főosztály véleménye: Az előterjesztés véleményezésekor még folyik a 2022. évi tervező munka. Jelenleg az egyensúlyt tartalmazó költségvetési tervezetben nem szerepel az előterjesztés szerinti feladat. Támogató döntés esetén, annak költségvetési tervezetbe történő beépítéséhez a forrását is meg kell teremteni az egyensúly fenntartása miatt.

Jegyző véleménye: Felhívom a figyelmet a Gazdasági Főosztály véleményére. A 2022. évi költségvetés tervezete jelenleg nem tartalmazza az előterjesztés szerinti feladatot, sem fedezetet, előirányzatot a javasolt beruházásra.

És itt a lényeg. Miközben új rendezvényekről, 180 millióért építendő parkolóról álmodnak, a kerület 2022-es költségvetéséről feltűnően nagy a csend.

A régebben ilyenkor már javában zajló intézményi költségvetési egyeztetések immár nem nyilvánosak a képviselők előtt, nem tudjuk, hogy mely intézmény milyen bér-, műszaki, működési, dologi kiadási igényekkel lép fel és ezekből mennyit kap meg, de az egész költségvetés tervezésről nem tudunk semmit. Nem tudjuk milyen beruházásokat, intézmény, bérház, bérlakás felújításokat, közbeszerzéseket terveznek, mennyit terveznek adni a cégeinknek, mennyit a Zrt-nrk, a médiacégnek, stb., mennyi bevételt várnak a parkolásból, bolthelyiségeink (nem)kiadásából, az adókból, pl. mennyi folyik be a méltán népszerű garázsadóból, hány önkormányzati építési telek, bolthelyiség, lakás eladását tervezik.

kt_meghivo_2022-2-10_r_1_-3.jpg

 

komment

Címkék: testületi ülés Zugló MSZP frakció Sokacz Anikó Hajdú Flórián frakcióvezető

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr1217304370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2022.02.16. 07:30:22

Vajon a Horváth-konzultáció válaszainak darabszámát és eredményét ugyanúgy bemondásra kell majd elhinnünk, mint a nemzeti konzultációk sikerpropagandáját?

Csabika jó tanítványa elvtársai Vezérének: hogyan toljunk ki egy kérdőívnek álcázott propagandát sok millióért, amiben az ellenvélemények nem jelennek meg, sőt jelzésükre sincsen lehetőség.
süti beállítások módosítása