HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Átmeneti visszavonulás városközpont ügyben

2021.12.14. 12:39 varnai

Meghökkentő "előterjesztői kiegészítéseket" kaptunk tegnap este. A polgármester a közhangulatot, a valóságot végre tudomásul véve ideiglenes visszavonulót fújt városközpont kiviteli terveinek közbeszereztetését és a Bayerral kötendő Településrendezési szerződést illetően.


Bölcs belátás, de hozzá kell tenni, azért született, mert a koalíciós partnerek eddig mindkét, mind a Városfejlesztési, mind a Gazdasági Bizottságban leszavazták a közbeszerzés elindítását. 

A polgármesternek a testület önálóságáról elég fura, mondhatni antidemokratikus elképzelése van, azt írja, idézem " a javaslatok késöbb kerülnek elfogadásra". Én úgy gondolom, egy testületi ülés során a határozati javaslatok először vitára kerülnek, ezután szavazásra, és ezután - talán - elfogadásra. Az elfogadás tényként előrevetítése diktátumszerű kijelentés, mert egyáltalán nem biztos, hogy a javaslatot megszavazzuk, különösen ilyen előzmények után. 

Tárgy: a Döntés Budapest-Zugló Kerületközpont tervezési közbeszerzési eljárásának indításáról és az önkormányzat 2021-es közbeszerzési tervének módosításáról vonatkozó előterjesztői kiegészítés (a 123-725/2021 számú előterjesztéshez)

 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Előterjesztői kiegészítést nyújtok be az alábbiak szerint:

A Zuglói Városközpont kapcsán számos lakossági kérdés merült fel, amelyeknek megválaszolása megtörtént, ugyanakkor újabb és újabb kérdések merülnek fel, amelyek kapcsán további egyeztetést tartok szükségesnek, ezért javaslom, hogy a napirendet csak tájékoztató anyagként vegyék figyelembe.

 

A határozati javaslatokat visszavonom, azokról később szükséges majd dönteni.

 

Így az előterjesztéshez csatolt közbeszerzési tervezési felhívást szíveskedjenek tájékoztatásnak tekinteni!

A napirendi ponthoz csatolt határozati javaslatok ennek megfelelően később kerülnek elfogadásra, a tájékoztatás testületi döntést nem igényel.  

                                                                       Tisztelettel:

                         

Budapest, 2021. december 13.

                                                                                                         Horváth Csaba

                                                                                                           polgármester

                                                                                                                   s.k

A BAYER Property Zrt-vel aláírni szándékozott Településrendezési szerződés ügyében is hasonló visszakozásról jött előterjesztői kiegészítés. A kerület lakoságának, és az önkormányzatnak egyaránt (szomorú, hogy e két szempont ritkán ér össze) végtelenül előnytelen és egyoldalú, akár a hűtlen kezelés tényállását felvető szerződés már megszavazásra jött volna be... ezt a szerződést sikerült két év alatt a beruházóval letárgyalnia a polgármesternek?

Most, a szerződéstervezetet mint "a cég ajánlatát megtekintésre" tálalja a polgármester, amihez neki ebben a formában nem volt beleszólása... de hát egy nappal ezelőtt még meg akarta szavaztatni. Úgy tesz, mintha nem erről egyeztettek, tárgyaltak volna a Bayer Property Zrt-vel két évig, mert hát még nem régiben ugye ezt mondta.  Vagy amíg nem lett botrány, addig ez a szerződés elfogadható lett volna a számára? Vagy a Bayer diktátumát kívánta a testület elé hozni elfogadásra? 

Emlékeztetőül a testületi meghívó címe:

szerzodes_varoskozpont.jpg

Mennyire szomorú,  hogy nem a józan belátás, netán a lakossági fórumok tiltakozásai, az elinduló aláírásgyűjtés, a helyi népszavazás kezdeményezése, hanem a koalíciós képviselők halk morgása, azaz két bizottság béli is elutasítás, azaz  a nyilvános leszavazás blamájának lehetősége kellett a visszavonuláshoz. 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

A mellékletben csatolom a magánberuházó Városközpont Kft. által megküldött szerződéstervezetet.

Hangsúlyozom, hogy a mellékelt szerződéstervezet nem tükrözi az Önkormányzat álláspontját.

A szerződéstervezet ajánlat, amelyben a magánberuházó által már elfogadott szerződési pontok találhatók meg, melyekkel kapcsolatban további önkormányzati garanciális elemeket kívánunk beépíteni, ezért további egyeztetések szükségesek. Ugyanakkor a szerződéstervezet, a Városközpont Kft által megküldött anyag alkalmas arra, hogy a képviselő testület betekintést kapjon a tárgyalások jelenlegi állásáról.

A szerződéstervezetben az Önkormányzat további garanciákat kíván érvényesíteni, amelyeknek a dokumentumban való rögzítése után következhet a Képviselő-testület tárgyalása.
Ennek megfelelően tájékoztatásul csatolom a szerződéstervezetet, a napirendi pont tárgyalása testületi döntést nem igényel.

 

                                                           Tisztelettel:

Budapest, 2021. december 13.

 

                                                                                                         Horváth Csaba

                                                                                                           polgármester

                                                                                                      

   Most, hogy úgy tűnik sikerült  az álmodozást elengedni, a presztizsszempontokon felülemelkedni, újra beadom a helyes döntéshozatai sorrendre tett, november 11-én már leszavazott módosítómat. Vonjuk vissza a koncepciótervhez adott elvi hozzájárulást, és járjuk végig a józan utat, az alternatívák megvizsgálását, pénzügyi tervezést, az alternatívák megismertetését a lakossággal, bevonásukat a döntésbe helyi népszavazással és ezután döntsön a testület. Ez az egyetlen demokratikus és racionális döntéshozatali eljárás egy Zugló városépítészetét 50-100 évre meghatározó, 20-40 milliárdos költségvetésű projekt esetében. A javaslatom ITT olvasható.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Bosnyák tér Városközpont Horváth Csaba polgármester Bayer Porperty Zrt LIMA design

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr7316783080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása