HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Garázsadó - fizessenek az autósok?

2019.12.04. 17:11 varnai

Garázsadó lesz Zuglóban. Az ötlettel egyszer már 2015-ben is megpróbálkoztak a szocialisták, most  - nyilván  - az LMP-s Vida  Attila képviselőnek jutott eszébe a bölcs ötlet. 

Az általános, hozzávetőlegesen 15%-os adóemelést vida-attila-kepv-702x336.jpgRózsa András a Momentumos alpolgármester terjesztette elő, mely a kerületi cégeken, telephelyeken, és az üresen álló telkek adóján csavar egy kicsit.

E mellé került be Vida Attilának, az LMP tönkretételében jelentős szerepet játszó exválasztmányi titkárnak, - aki ősszel Füredi úti lakosként lett Herminamező egyéni képviselője szignálta a módosítót, melyet eufemisztikusan a mentesség alóli kivezetésként sikerült körülírnia. 

123-831-2019_-modosito-vida.jpg

A garázsokra is az építményadó 1400Ft / négyzetméter / év adó vonatkozik, mivel egy garázs minimum 5 x 3 méter, azaz garázsonként, pontosabban autóhelyenként minimum 21.000 Ft-ot kell fizetni évente. 

Mi vele a probléma? Több is van.

Elvi probléma, hogy a kerület több mint egy évtizede - igen helyesen - arra próbálja rávenni lakosait, hogy gépjárműveiket ne a közterületen, ne a zöldterületeket pusztítva tárolják. Aki ma Zuglóban új épületet épít, új lakást vesz annak minden lakáshoz kötelező garázst építenie. Persze a Herminabau kivételével.

Azaz azt a lakost aki igyekszik a kerületi építésügyi előírásoknak, városfejlesztési elveknek megfelelni, és ennek megfelelően a telkén belül tárolja a kocsiját, méregdrágán pincegarázst épít vagy teremgarázs helyet vesz, most aztán még  évente jól meg is sarcoljuk. Bravó.

Az adatbázis tökéletes hiánya. A zuglói önkormányzatnak ma nincsen semmiféle adatbázisa a garázsokról. Elképzelésünk sincs a kerületben súlyadót fizető hozzávetőleg tizenhétezer autóból hány áll garázsban.

Az adózás önbevalláson alapul, azaz csak a jogkövető állampolgárok fognak fizetni.  A lakosoknak elvileg január 15-ig kell az un. adatbejelentő nyomtatványon bejelenteni a garázst, mint adótárgyat.

Az önkormányzat azonban  nemigen igyekszik e kötelezettségéről tájékoztatni a zuglóiakat. A kerület honlapján a zuglo.hu-n a Döntött a testület a házfelújítási támogatásokról! című cikkében a győzelmi jelentések mögött az utolsó sorban említik meg a zuglóiak számára igencsak jelentős változást. Kíváncsi vagyok a hamarosan újra megjelenő Zuglói Lapokban sikerül-e tájékoztatni a lakosokat az új adónemről. 

Tudni kell, garázsnak csak az számít, ami a tulajdoni lapon, közhiteles dokumentumban ekként van feltüntetve.  

francia-ut.jpg

Vajon a Francia úti garázsok után ki fog adózni?

A magyar leleményességet ismerve a garázsok jelentős része része nincs semmiféle módon bejelentve,  az is feltételezhető, hogy a garázsok jelentős része fészerként, szerszámosként, gyümölcstárolóként van regisztrálva - részben akként is szolgálnak -  és feltehető hogy ezerszámra állnak a hátsókertekben akár évtizedekkel ezelőtt épített, soha be nem jelentett garázsok is. 

A kerület adóosztálya ezután vagy önszorgalomból  szisztematikusan vagy jószomszédi bejelentésre elkezdi majd kikérni és egyeztetni a tulajdoni lapokat és azt, hogy önbevallott-e az illető. Ezután csekket kell küldeni, könyvelni, felszólítani... még bizonyára sokan emlékeznek a hiányos adatbázissal papcsáki vehemenciával kivetni kezdett kommunális adóra, a  népharagra, a  menetközbeni kedvezményekre, mentességi változtatásokra végül a visszavonásra, nem utolsó sorban a sok millióba kerülő visszautalásokra. 

Az Építéshatósági Osztálynak is lesz dolga bőven. Ha a hátsó kertben egy légifotó vagy kedvesszomszédi bejelentés után az adóosztállyal kart karba öltve kiszállnak és megállapíthatják, hogy a tákolmány, netán plusz lakóterület szauna/garázs mi több egy komplett illegális lakóépületet áll a telken,  melynek következménye jelentős  bírság, adókivetés ,ne adj' isten hivatalosan elrendelt bontás lehet.

A kertvárosiak szinte mind fizetni fognak, sőt  akiknek a kertjükben vagy házuk alatt kétautós garázs van azok  minimum  6x 6 nm után adóznak, azaz 50.400 Ft-ot fognak fizetni... ez több, mint a duplája az akár luxus benganagy  házra a törvény szerint maximálisan kivethető 25.000Ft-os kommunális adónak.

kertvaros.jpg

Mindenki fizetni fog, mert minden kertben vagy pincében van garázs, legtöbb helyen ráadásul kétállásos.

Akik teremgarázsban állnak azok is durván szívni fognak,teremgarazs.jpg mert nem elég, hogy 2-3 millióért megvették a parkolóhelyet, de adózási szempontból  az egész garázsterületet osztják szét, azaz a közlekedési utakat is, tehát egy tulajdonosra simán  30-40 nm is juthat. Van olyan új építésű lakópark, ahol 3000 nm-es teremgarázs van minden egyes épület alatt...

 

Attól tartok e kapzsi sarc is a kommunális adónál megtapasztalt elementáris erejű  lakossági ellenállásba fog ütközni. Leginkább mert épp olyan kapkodva, előkészítetlenül lett kivetve, ugyanúgy csak az adóalanyok kisebbik, törvénykövető része fog fizetni, ezért végtelenül igazságtalan lesz. Íme, akik az adóemeléseket és a módosítóként elfogadott garázsadót megszavazták. Megjegyzendő, az ellenzéki koalíció választási programjában nem szerepelt a garázsadó, és a választáskor azzal kampányoltak, hogy az önkormányzat gazdálkodása kiegyensúlyozott, sőt 3,8 milliárddal adták át a kerületet. Ha ez igaz akkor miért is szükséges az új adó?

garazsado_vegszav.jpg

9 komment

Címkék: kommunális adó Papcsák Ferenc garázsadó Vida Attila LMP

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr5115338042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2019.12.05. 09:33:40

Jól értem?: aki nem közterületen parkol, fizessen adót?

Wrex 2019.12.05. 10:14:12

@Drizari: Rosszul érted: le van szarva ki hol parkol, akinek garázsa van az fizessen adót.

OkoskaTo:rp 2019.12.05. 19:14:25

Különösen kedves ez annak fényében, hogy a Hermina Towers építtetője nem rakta be a törvény által előírt számú garázshelyet. Majd jött a nagy sírás-rívás, hogy nincs használatba vételi engedély, illetve száz lakásos osztatlan közös a tulajdon.
Akkor tehát az emiatt olcsóbb lakások mellett még azzal is jutalmazni fogjuk őket, hogy garázsadót sem kell fizetniük?

(A Francia úti garázsok amúgy tulajdonilag kihez tartoznak? A terület szinte biztosan a Mávhoz, a vasút védőtávolságán belül építési tilalommal.)

Vehicular cyclist 2019.12.07. 11:19:50

Ahelyett, hogy végigbüntetnék a zöldterületen parkolókat, a közterületet indokolatlanul foglaló roncsokat elhordatnák a tulajok költségére, ahelyett hogy fizetőssé tennék a zsúfolt parkolókat azoknak, akik nem ott laknak, ahelyett, hogy a lakoövezetből kidobálnák az idegen beparkolókat és roncsokat, lejárt műszakis illetve mozgásképtelen külföldi rendszámosokat, most azokat akarják különadóval sújtani, akik vásároltak garázst, hogy a fenti ocsmányságokkal ne terheljék a környezetet. Most jobban járnak, ha eladják a garázst is ki@@@@@sszák az autójukat a zöldsávba. Mindezt egy zöld (???!!!) önkormányzat miatt.

Spambella 2019.12.07. 16:11:49

@Drizari: Nem, nem jól érted, mert nem csak az, aki a kertjében parkol, hanem a tulajdoni hányada erejéig az is, akinek nincs autója, de olyan társasházban lakik, ahol osztatlan közös tulajdon a mélygarázs.

tcrex 2019.12.08. 14:20:12

már most szólok a panelosoknak, hogy olyan nagyon ne örüljenek a kertvárosiak adójának, mert ha ezt benyelik...ez csak az előszoba a 0%-os ingatlanadó kivezetéséhez...2 év múlva ők is fizetni fognak

Vehicular cyclist 2019.12.08. 20:46:28

@tcrex: Vissza kell vonniuk. Ekkora öngólt nem engedhetnek meg maguknak. Nevetséges.

tcrex 2019.12.08. 21:32:07

@Vehicular cyclist: dehogy fogják:))))))...az ingatlanadó lényege, hogy a társadalom nem fogadná el a bevezetését, ezért felszeletelték és 20 év alatt kis dózisokban vezetik be...zugló a pofátlanság fővárosa a mértéke miatt...3-4 éve még ilyen 100-250 Ft/nm-eket fizettek ahol fizettek...zugló nem aprózta el, kapásból 1400-el indított...és ti ki fogjátok fizetni mert semmilyen eszközötök nincs a megakadályozására
süti beállítások módosítása