HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Mit tett a Civilzugló Egyesület 2018-ban?

2018.12.31. 10:20 varnai

A Civilzugló Egyesület megalakulása, 2007 óta próbál tenni, fellépni Zugló zöldövezeti jellegének megőrzéséért,  zöldterületeinek, épített örökségének védelméért, lakosainak magukért kiálló lokálpatrióta közösséggé formálásáért.

E fennköltnek hangzó célok minden évben konkrét rendezvényekben, cselekvésben öltenek testet. Lássuk melyek voltak ezek 2018-ban.

Az alábbi blogposztban az önkormányzatban, a képviselő-testületben végzett munkánkra, egyéni képviselői előterjesztéseimre, Városliget Zrt-vel, BKK-val vívott kátyúzás, utasvárók, zebrák stb. ügyében vívott csatározásokra,  eredményekre és kudarcokra nem térek ki, azokat egy következő blogposztban sorolom fel, bár nyilván összeér az egyesület keretében végzett és a képviselői munka. 

Ezuton is szeretném megköszönni aktív tagjainknak a rengeteg beletett munkát , szervezést, szimpatizánsainknak, immár ötezer fölötti Facebook követőnknek a segítséget, a részvételt!

 

 Lakossági Fórum a fizető parkolásról - 2017 október 10.

Bár bevezetése és a fórum is 2017 őszén történt, az év és tán a ciklus legjelentősebb önkormányzati döntése a fizető parkolás bevezetése volt, mely autók ezreit zúdította Herminamező eddig csendes kertvárosi utcáira. A Herminamezei, Törökőri lakosok megtöltötték a termet.

parkolas_8386.jpg

Átlag hétköznap reggel. A valaha csendes Korong utca átmenő forgalommal telt meg, a családi házas részen nincs egy üres hely, a parkolóhelyért köröznek az autók.

 

Képviselő-jelölti vita -  március 24.

2018 tavaszán tartották az országgyűlési választásokat. A Civilzugló Egyesület, alkalmat adva a bemutatkozásra a jelölteknek, de nem utolsó sorban, hogy a zuglói lakosok megismerhessék, kérdezhessék a kerületet  a parlamentben képviselni szándékozó a jelölteket,  vitát szervezett. A  vitán nem voltak hajlandóak részt venni a "nagy" pártok emberei: a Jobbik, a Fidesz jelöltje és csapatával látványos kivonulást rendezve távozott az MSZP jelöltje is.

lakforum_2018_2304net.jpg

Mindazonáltal a telt házas rendezvényen  lakosok kíváncsian hallgatták az őket megtisztelő négy jelöltet. Szomorúan kell viszont megállapítanunk, hogy a magas rangot megcélzó jelölteket az azóta eltelt háromnegyed évben nem láttuk, nem hallottuk semmilyen kerületi témában állást foglalni, sem semmiféle kerületi rendezvényen megjelenni.

 

Lakossági fórum a városligeti építkezésekről - május 15.

A Mozgásjavító Intézetben rendezett fórumon sorra vettük, mi történik a Városligettel, mekkora területek vannak elkerítve és miért, mely építkezés milyen stádiumban tart. A fórum vendégei a Ligetvédők és Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke.

31531375_2038387676189959_7349642221253033984_n.jpg

Barbárul visszavágott fák a Magyar Zene Házának tervezett területén.

ligetforum_9855.jpg

A Városliget jelenleg hét helyen van elkerítve - a park használata jóformán ellehetetlenült.

Azt kérdeztük magunktól, mennyire volt sikeres a lakossági és szakmai tiltakozás, milyen eszközökkel, meddig jutottunk? Próbáltuk kitalálni mit kommunikál és mit tesz, mennyit költ a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt., melynek igazgatója kérés ellenére sem volt hajlandó eljönni.

A Civilzugló Egyesület a demonstrációink, a Fogadj örökbe egy fát!, Nem kellenek monstrumok a Ligetbe!, a Protestival szervezése, az összegyűjtött 20.000 tiltakozó aláírás mellett  az elmúlt évben  minden jogi eszközt is megragadott, hogy a parkba nem illő "kiemelt beruházásokat", a liget betonnal beépítését megállítsa.

 

 Szabadtéri Fórum a Pillangó parkba tervezett beruházásról -  május 10.

A Pillangó-park átépítésének eltúlzott, 700 milliósra felfújt, egy pályázós közbeszerzésen eldőlő, a park adottságait semmibe vevő tervei, a száznál több kivágni tervezett fa  kiverték az ott lakók biztosítékát. A lakosok pár hét alatt több, mint 1000 aláírást gyűjtöttek. 

32187720_10156194327378405_4128215590164758528_n.jpg

A tervező  és a polgármester nagyon próbálta megmagyarázni a terveket, de a lakosokat nem sikerült meggyőzni.

Az ott lakókkal közösen szervezett fórumunkon - melyen több, mint 220 környékbeli vett részt - szót kapott a tervező, a polgármester és persze a lakosok. A fórum ELSŐ és MÁSODIK részként online megtekinthető. Érdemes megnézni. A lakók világosan megfogalmazták, mit szeretnének és mit nem. A lakosok kéréseit végül alig vették figyelembe, a terveken csak kis mértékben változtattak. 

 

Aluljáró festés az Erzsébet Királyné úton  - június 3.

Már megszámolni sem tudjuk, hányadszor festette ki csapatunk és a hozzánk alkalmanként csatlakozó két tucatnyi lelkes szülő és gyerkőc az Erzsébet Királyné úti aluljárót! 

49652854_751712088540042_4535730758748209152_n.jpg

49605998_789631808047258_1812080555114627072_n.jpg

alulljarofestes.jpg

Az összemocskolt, összegrafittizett aluljárót egy-két kemény nap munkával varázsoljuk széppé. Reméljük sokáig így marad!

Ősszel elkezdtük kifesteni a Korong utcai kis aluljárót is, új elemként felfestettünk egy József Attila idézetet, "vasút mellett lakom..." melyet a költő a száz méterre álló Korong utcai házban írt. De  MÁV - hiába kértük -pár napra rá lemeszelte az egészet, mert álítólag már elígérte valakinek a felületet.

Helytörténeti séta, Hermina út, - május 26.

Idén a nagy érdeklődésre tekintettel két városnéző sétát is rendeztünk. Szombat délelőtt Millisits Máté várostörténész kalauzolásában a Hermina úton végig vezető sétán vehettek részt az érdeklődők, melyben a Herminamező kialakulása, az ottani villák, a Lipták, a  Roheim villa, a Sipeki-Balás villa, a Hermina kápolna történetét ismerhettük meg. A rendezvényen hozzávetőleg ötven fő vett részt. 

 161265_roheim_nyito.jpg

A Hermina út egyik elhanyagolt épülete a Roheim villa, itt lőtték le Tisza Istvánt. A hatalmas villa mozgássérült gyerekek bentlakásos otthona volt, a rendszerváltás óta a villa magára hagyottan pusztul.

 

 TÚR De Rákosrendező 5.0 - szeptember 15.

A zuglói Critical Mass immár az aluljáró festéshez hasonlóan a lakosok által várt kerületi eseménnyé vált. 2-300 zuglói bringás vonul végig az őszi szombatokon a kerületi főutakon, élvezi a lezárt utakat  és a közösségi bringázás semmihez nem hasonlítható erejét, hangulatát, sodrását. A felvonulás múlni nem akaró apropója, hogy a MÁV nem csak nem teszi rendbe az üzemi területén átvezető a százméteres szakaszt, de még azt sem hagyja, hogy ezt mások megtegyék helyette.

42154449_2244480462247345_4390458167180394496_n.jpg

Kerékpáros fektetés a Rákosrendezőn - a főváros egyik kerékpáros ütőerén a töredezett kockakő az esések tucatjait okozza. Az útszakasz pár millióból leaszfaltozható lenne.

 Azt is szomorúan kell megállapítani, hogy Zuglóban az elmúlt négy évben sem a főváros, sem a zuglói önkormányzat egyetlen méter kerékpárutat nem épített és nem újított fel.

 

Helytörténeti séta, Thököly út - szeptember 15.

Szeptemberi időutazásunkban Buza Péter, várostörténész, Zugló friss díszpolgára, a Thököly út kialakulásáról, Zugló polgárságának kialakulásáról, múltjáról mesélt, mellékutcáinak villáiról, a hajdanvolt polgárokról, a tulajdonosokról.

templom1227net_1.jpg

Buza Péter mesél. Az érdeklődők számára és a Thököly út dübörgő forgalmára tekintettel kipróbáltuk a megafont. A két sétán több, mint száz fő vett részt. 

 

 Fórum a zuglói egészségügyi ellátásról - november 14.

A kerületnek - és az országnak -  egyre problémásabb egészségügyi ellátása. Az orvos és nővér hiány országos jelenség, a szakrendelőink műszki állapota viszont huszonéves zuglói önkormányzati hanyagság következménye. A Zuglói Egészségügyi Szolgálat élén történt igazgatóváltás alkalmát megragadva lakossági fórumot tartottunk a Civilzázban. A fórum vendégei voltak az Egészségügyi Bizottság elnöke, dr. Varga Péter, a  ZESZ igazgatóhelyettese, Stella Péter, az Uzsoki kórház orvosigazgatója, és házigazdaként a Egészségügyi Bizottság Civilzuglós tagja, dr. Lengyel István urológus főorvos. 


A lakosok napi tapasztalataikat sorolva számos problémás szakterületről kérdeztek, az angiológiai ellátásról, a háziorvosokról, a gyerekorvosok hiányáról.

 

Mi lesz veled Pillangó-park? - lakossági fórum - november 15.

 A Pillangó-park beruházás nem a parkba illő terveinek megváltoztatásáért a környékbeliek nyár elején több, mint 1000 aláírást gyüjtöttek. A helyiek a májusi fórumon elhangzott kéréseiket egy 10. pontos petícióban fogalmazták meg, melyeket tárgyalódelegációként próbáltak képviselni. A parkban végzett munkákat látva mára kiderült, nem sok sikerrel. Az önkormányzat csak igen kis részben teljesítette a lakossági kéréseket. A park adottságait semmibe vevő értelmetlenül széles térkő sétányok, a fakörbekövezések, kidőlések, a szakszerűnek nem tűnő munka ismét kiváltotta a lakosok tiltakozását.

46457832_2324851070876950_2385362391668883456_n.jpg

A lakossági morgáshoz képest kevesen jöttek el, mint mondták, megunták, hogy hülyének nézik őket, már nem kíváncsiak a mellébeszélésre.

A fórumon téma volt a környék közbiztonságának romlása, a Hős utcai drogosok megjelenése az eddig békés lakótelepen és a parkban és a a fokozódó repülőgép forgalom zaja, füstje és annak egészségkárosító hatása. A fórum ITT megtekinthető.

 

 

6 komment

Címkék: Városliget fizető parkolás Civilzugló Egyesület Túr de Rákosrendező Zugló Egészségügyi Szolgálat parkolás Zugló Pillangó park beruházás helytörténeti séta

Hitelből tengetjük napjainkat, de lesz sok parkavatás

2018.12.18. 15:25 varnai

Készülnek az önkormányzatok e ciklusban utolsó, választási évi  költségvetései. Ez az az év amikorra az újraválasztásukért brusztoló polgármesterek és testületek az összes beruházás átadását időzítik. Választási évben - mint egy rutinos polgármester mondta volt - pénz nem számít, aszfaltszagnak kell terjengenie a városban, és minden hétre jutnia kell egy intézmény avatásnak,  park és szoborátadásnak, a helyi médiában címlapon hozott szalag átvágásnak. Nem lesz ez máshogy Zuglóban sem. 

A zuglói költségvetést még idén át akarják erőltetni, pedig kapkodásra nincs ok, (a határidő márc. 15), a fővárosé, melyben a kerületek - főváros forrásmegosztásró döntenek, feruár közepére készül el, nem véletlen, hogy a  a többi kerületé sem fog a fővárosé előtt elkészülni.  

A 30, 6 milliárdos főösszeg durván túlfújt lufi,  ismét vagyoneladással akarják a pazarló működést finanszírozni és  a fizetőképesség fenntartásához immár 2 milliárdos folyószámla hitelkeretre van szükségünk.
Pár éve még elég volt a 800 milliós vésztartalék, ebben az évben már volt olyan időszak, amikor 1,2 milliárd forint hitelt kellett igénybe venni, (fizetvén a súlyos kamatokat) különben Zugló önkormányzata fizetésképtelenné vált volna.


Múlt héten voltak az önkormányzati cégekkel és az intézményekkel a tárgyalások, és bár minden képviselőt meghívtak, egyedül én vettem részt rajta. A polgármester helyett a jegyző  állta a sarat, vitatkozott, védte a hivatal álláspontját az óvodavezetőkkel, cégigazgatókkal szemben.
A cégvezetők elmondták, az önkori nem fizeti ki időben a közszolgáltatási szerződésük alapján járó időarányos részt, sőt több hónappal tartoznak, pl. a ZVK Zrt-nek 700 millióval, számos számla is kifizetetlen, illetve azt kérik a beszállító cégektől, hogy csak jövőre nyújtsák be a számláikat. Azaz görgetjük magunk előtt az egyre növekvő számlahegyet, a 2019-es költségvetésben már 450 milliós áthúzódó tétel sor van, de ez csak a Pillangó park széttúrásának kifizetésére lesz elegendő.


Péntek délelőtt Pénzügyi Bizottság tárgyalta a költségvetést, melyet  a jobb és baloldal egyaránt leszavazott.
 Bár Zuglóban láttunk már olyat,  hogy a bizottsági NEM-ek után minden módosító nélkül ugyanezen frakciók cinikus módon simán támogatták a költségvetést.

Az új, ciklus alatt immár a harmadik, augusztusban ide kerülő jegyző a költségvetésről igen őszintén és keményen fogalmazott.:
    A 2 milliárdos folyószámla hitel köldökzsinórja tartja életben Zuglót, ez a működés nem fenntartható, a költségvetés hosszú távon tarthatatlan.
  Bár tavalyi költségvetéskor az előző jegyző is elmondta ugyanezt, nem történt intézkedés, azaz a második jegyző  is távozott.  


A bevételi oldalon

 
Az elmúlt évekkel ellentétben most nem hozták be az összes bizottság elé a költségvetést, a  Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság elé sem, pedig a költségvetésben igen jelentős tétel, 2,9 milliárdnyi ingatlan értékesítés szerepel, ráadásul most már konkrétan megnevezett,  hivtalos értékbecsléssel beárazott telkek felsorolásával. Majd az összes még meglévő építési telkünket eladnák. 
Hogy a költségvetést legalább számszakilag sikerüljön kiegyensúlyozni még a Cserei utcai két telket is beírták, pedig azt már idén nyolc, majd valamikor elkészülő lakásért elcserélték, tehát abból pénzt soha nem látunk.

felhalmozasi.jpg

A Thököly Nagy Lajos Király sarki telkünkre 275  millió forintos érvényes ajánlat van, viszont a remélt bevétel majd harmadát kitevő, 834 millióra becsült Egressy úti telket bár már egyszer meghirdették, nem volt rá vevő.
A többi telek eladására eddig háromszor nyomott NEM-et a képviselő-testület, meglehetősen merész elképzelés tehát ezen telkekből eladásából remélt bevétellel kiegyensúlyozni a költségvetést.  
 

Nagyon durva, hogy az eddig kitartóan nyereségesnek mondott - és ezzel az érvvel áterőltetett -  fizető parkolás súlyosan veszteséges, idén már október 31-ig 197 millió forint veszteséget termelt, leginkább azért, mert az üzemeltetést és ellenőrzést végző cégeknél marad a pénz java, azaz a kerületnek rendkívül előnytelen, míg a két cégnek rendkívül előnyös szerződést kötöttek.

parkolas_bevetel_net.jpg
És ebben  a veszteségben nincs még benne a tavaly a parkolóórákra kifizetett fél milliárd forint.
 
Jövőre optimistán  301 milliós veszteséggel kalkulálnak, és idén újabb 76 órára írtak ki közbeszerzést. Az új zónákat üzemeltetni, ellenőrizni nyilván ugyanaz a két cég fogja hasonlóan rossz feltételekkel. ( a bevétel nem fog növekedni, hiszen aki nem akart fizetni a Francia úton az nem fog fizetni az Amerikain sem)  Január 1-től pedig a Bosnyák piac környéke is fizetős lesz.


A kiadási oldalon


Lesz mit avatni, de lesz-e miből kifizetni?
A jövő évre időzítettek minden nagyobb kerületi átadást, avatást.
A Csertő parki gyerekorvosi rendelő felújítását legelőször még a 2015-ös költségvetés módosítóként javasolta a Civilzugló Egyesület, majd 2016-ban újra beadtam,  a felújítást mostanáig sikerült elhúzni, legutoljára 2018 augusztusa volt  átadásként kiírva, az épület már kész, de láthatólag húzzák, ameddig csak lehet.
Idén 50 millió forint hiányában kihagyták a Széchenyi Általános iskola homlokzat felújítását, érvénytelenítették a közbeszerzést, az is jól fog jönni jövőre. A második Közösségi kert megvalósítását szintén négy évig torpedózta jobb és baloldal felváltva.
80 milliót terveztek be szoborra és emléktáblára, jövőre három új emlékmű és tucatnyi tábla avatásakor lehet fotózkodni, ehhez képest az elmúlt négy évben csak két ajándékba kapott "szoborra" a Kesjár "portréra" és egy Csertő sétányban elhagyott csonkolt arcú kőtömbre futotta. A választási évre sikerült húzni az Egressy tér és a Rákosmezei tér felújítását. A felújítás címszóval 700 millióért szétbarmolt Pillangó park átadása is jövőre lesz, bár csodálnám, ha a teljesen arányt és irányt tévesztett fakivágós-térkövezés az ott élőktől egyetlen szavazatot is hozna.

Az önkormányzati cégeink, a nagyvonalú szociális kiadások és az egyre jelentősebb bérteher viszik el a pénzt.
A cégeinkről már tavaly is megállapítottuk, hogy működésüket "át kell tekinteni"  - idén is megállapítják. És megy minden ahogy eddig.
A cégeink pénzigénye már rég finanszírozhatatlan,  a ZVK Zrt.  cerkája fog a legvastagabban: 2015-ben még kijöttek 2,6 milliárdból, idén már 3,664-et kaptak, jövőre 3,7 milliárdot kapnának.  (ráadásul a nagy felújítások nem ebben szerepelnek)  Az összes cégigény 4,790 millió, a kerület költségvetésének negyede. 

cegek_kadas.jpg
Felhívnám a figyelmet a számok alatti mondatra. Hasonló óhajtó mondat szerepelt a tavalyi költségvetésben is.
Az önkormányzati cégeket négy év alatt nem sikerült rendbe tenni, megzabolázni, feneketlen kútként nyelik a pénzt.
 
Bérek
Az önkormányzat 1911 köztisztviselőnek és közalkalmazottnak ad munkát, azaz néhányuknak inkább fizetést.  Nem a nővérekre, orvosokra,  óvónőkre és dadusokra gondolok, akik rengeteget dolgoznak. Sőt, a költségvetési egyeztetéskor az óvodaigazgatók egységesen panaszolták el,  hogy Zugló kevesebb juttatást ad, mint a szomszédos kerületek, ezért sorra mennek el a dolgozóik és a létszámhiány egyre nagyobb probléma.  Fölös száj sok van, pl. negyedik alpolgármester, akinek havi egy milláért  másfél év alatt egy előerjesztést és két felszólalást
sikerült produkálnia, de van sporfőtanácsadónk, szerződéses átláthatósági biztosunk, a szerkesztőségben sosem látott újságírónk is. 

Az 1911 főn felül vannak az önkormányzati  cégekben dolgozó 200+ fő, városüzemeltetés, rendészek, a parkolási divízió, a művelődési házainkban dolgozók,  mi több a bérlistánkon van a Zuglói Filharmónia 65 zenésze is. Esterházyéknak nem húzták ennyien.  És persze rengeteg a számlás kifizetés, a közbeszerzési tanácsadónk havi 1 milláért, a Sport Kft. ügyvédje évi 23 millióért adott (rossz) tanácsokat, de a Filharmónia karmestere is havi 400 ezret számláz. 
Indoklás nélkül a háromszorosára nőtt a Polgármesteri keret 25-50 millióról 150 millióra.     Ezt az MSZP módosítója az utolsó fillérig máshová csoportosítaná át.
A szociális kifizetések durván elszaladtak az elmúlt években, rengeteg az önkéntes vállalás, a  politikai osztogatás, pl. a nyugdíjas karácsonyi pénzosztás, szavazatvásárlós szépkorú támogatás. Ismét a jegyzőt idézem :
 "abszurd, hogy 160-170 ezres nyugdíjakkal rendelkezőknek gyógyszertámogatást osztunk ki",
2014-ben még csak 212 milliót, 2015-ben 270 milliót, 2016-ban pedig már 395 milliót, 2018-ban 558 milliót  osztottak szét. Jövőre "csak" 474 milliót terveznek. Ehhez képest ez a mondat van fölé írva. " Kiemelt feladat az elért eredmények, értékek megőrzése, értékállóságának biztosítása"2. Hát ez értékállóság megőrzés nem igazán sikerül, hiszen 75 milla, 25%-nyi a csökkentés. A legnagyobb kiadás  a Párbeszéd vesszőparipája, az alap alias minimum jövedelem, e címen 177 millió terveznek kiosztani.
Pénzt osztani könnyű és hálás dolog, pénzt beszedni nehéz és hálátlan szerep, sok munkával és konfliktussal járó feladat  - nem is erőltették a ciklusban.


Hiányzó bevételek

Az önkormányzat 8 éve nem emelt lakbért a 2100 önkormányzati bérlakásban,  de még azt a keveset sem szedjük be, 900 milliós a kintlevőség.
Helyiségbérletből pedig 800 millió,  amúgy a bolthelyiségeinknek csak a 46%-a van kiadva, már a mérnök kamarának is feltűnt, hogy mintha nem is lenne szándék a kiadásra.  A fenti összegek és a beszedett lakbérek kontra általunk fizetett közös költségek egyenlege nem szerepelnek a költségvetésben, úgy kellett azokat kibarkóbázni.

De ott sem akaródzik spórolni, ahol könnyedén lehetne.A 2017. decemberi ülésen szavazta meg a testület az előterjesztésem, miszerint a kerület összes intézményének áram és gáz beszerzését összevonva közbeszereztessük.  Más önkormányzatok 2011. óta élnek ezzel a módszerrel és  évente kb. 15%-ot tudnak e módszerrel megtakarítani.
energia_kozbeszerzes.jpg
Bár határozat volt róla, és a 2018. évi beszerzési tervben  is szerepelt azóta sem írták ki a közbeszerzést, sőt még azt sem tudtuk meg, hogy évente mennyit költünk energiára a hatvanegynehány épületünkben, 3-400 milliót?
Összegezve, a 2019-es költségvetés  tökéletesen illusztrálja, hogy a ciklus  négy éve során nem oldották meg,sőt  tetézték  a pazarló működést. Ami ennél rosszabb, nem fogtak neki a stratégiai problémák megoldásának (pl. a két  elavult drágán működő szakrendelő új épületbe költöztetésének),  nem hozták meg azokat az akár népszerűtlen, de jelentős megtakarításokat hozó döntéseket, (pl. lakbér emelés, filharmónia megszüntetése, szociális kiadások áttekintése)   melyek a fenntarthatatlan, pazarló működést  és a karbantartás -felújítás-fejlesztés elmaradásait, aránytalanságát okozzák.  (pl. az elmúlt négy évben és jövőre sem tervezik a 101 romos önkormányzati bérház egyikének sem és a két szakrendelőnek a felújítását) 

 A 2019-es költségvetés igyekezett szinten tartani a kiadásokat, a másik komoly pozitívuma, hogy nem tervezték bele  az idei 2 milliárdos un. Megtakarítás sort, azaz, nem menet közben sarcolják vissza az intézményektől a már odaígért pénzt.   

Szólj hozzá!