HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Gyerekorvosi rendelő felújítás, bérkiegészítés, Vezér úti parképítés, Zugló TV

2016.02.23. 11:23 varnai

Csütörtökön tárgyaljuk a 2016-os költségvetést, melyhez négy módosítót adtam be.

Ebből kettő sajnos a tavaly leszavazottak megismétlése. A Csertő parki gyerekorvosi rendelőnk felújítását  újra beadtam, mert,  - ki gondolta volna? -  nem újult meg magától, sőt tovább pusztult. 

 rendelo2.jpg

 

A Testület tavaly szintén leszavazta az óvodai és iskolai minimálbéres dolgozók bérkiegészítését, majd a polgármester, hogy szégyenben ne maradjon, egy elvi támogató határozatot fogadtatott el, melyet gondosan elfelejtett. Lásd a módosító szövegében alább. konyha_1.jpg 

Ovijaink, iskoláink ezeknek a hölgyeknek (a kép illusztráció)  a fáradtságos munkájától működnek, tőlük,  akik megalázóan keveset, a létminimumhoz közel keresnek. A kerület vezetése rendre a szociális érzékenységével büszkélkedik,   kommunális adót oszt vissza, Magyarországon egyedülálló módon szociális alapjövedelmet oszt, mi több dolgozói szegénységről szónokol,  csak épp, bár írásban megígéri, nem tud évi 50+ milliót költeni arra, hogy havi 10 ezer forinttal, - mely összeg abszurd módon egy dada fizetésének 10%-a  - megemelje a fizetésüket, jelentősen segítve megélhetésüket?

A kerület egyik szégyenletes   prérije a Vezér út. Itt az idő, hogy kezdjünk valamit a kietlen széles, kátyús, óriás pocsolyákkal borított területtel, már csak azért is, mert Zugló ezen részén nincs közösségi tér, rendezett közterület, park. Mi, mint az 2014-es programunkban is olvasható, ide egy Kopaszi gát stílusú passzázst képzelünk. Képzeljék el a Vezér utat kiülős éttermekkel, fagyizókkal, bringaúttal, sok-sok növénnyel, izgalmas köztéri alkotásokkal, játszóeszközökkel. A beépítés izgalmas közösségi részvételre adhat alkalmat Tündérkert. Minden zuglói újszülött szülei egy-egy fát ültethetnének a parkban. Ha a testületi többség támogatja a beterjesztésem a Fogarasi úttól az Egressy útig érő sétány és park idén megtervezésre kerülne és egy része meg is épülne. Pár év alatt több száz fa állna, és sok száz család sétálhatna ott a fákkal együtt cseperedő lurkókkal.

A negyedik módosítóm a valaha a kerület elismert "intézményeként" működő, minden eseményéről tudósító Zugló TV újbóli támogatását szorgalmazza. 

A kiadáscsökkentéseket az egy év alatt 199-ről 244 fősre növekvő hivatal  bércsökkentésével,  a párt kifizetőhelyként is működő kabinetállások és hasonló funkciójú cégeink megzabolázásával, és pár nem kötelező dologra adott jelentős összeg visszavágásával simán megoldható lehet. 

UPDATE: Az eddigi két bizottságban, a Közbiztonságiban és az Oktatásiban, ahol tárgyalták a költségvetést minden oldal éles kritikával fogadta a költségvetést, leginkább az egyeztetések hiányát, a képviselők beleszólásának megakadályozását említve fel. Mindkét bizottságban mindkét nagy párt leszavazta a módosítóimat, sőt az egész költségvetést. Persze nem kell ezt nagyon komolyan venni, ezt a színjátékot tavaly is eljátszották.

Alább a beadott módosítók tételesen:

 

Költségvetési módosító javaslat a 2016. február25-i képviselő-testületi ülésre

 

1. A ZESZ Csertő park 3/b. felújítására, 5 gyermek háziorvosi rendelő és a védőnők elhelyezésének kialakítására.

Zuglói Egészségügyi Szolgálat Felhalmozási kiadás                                                          180millió forint

Ellensúlyozó kiadáscsökkentések:

 

 Zuglói Polgármesteri Hivatal bérköltség                                                                             20 000 eFt

Zuglói Intézményfenntartó bérköltség                                                                                10 000 eFt

Zuglói Filharmónia Non-profit Kft támogatása 171 000 e Ft-ról 1410 000 e Ft                 30 000e Ft

Zuglói Cserepes Non-profit Kft támogatása 170 000 e Ft-ról 140 000 e Ft                     30 000 eFt

Rendőrség támogatása                 58 000 e Ft-ról 28 000 e Ft                                          30 000 eFt

Zuglói Városgazdálkodási Zrt      750 000 e Ft-ról 720 000 e Ft-ra                                 30 000 eFt

Csertő park térrendezés                                                                                                30 000 eFt          

Zuglói Önkormányzati Rendészet                                                                                  10 000 eFt

                                                                                                                                                                                           Mindösszesen kiadás csökkentés:                                                  180 000 eFt

Indoklás:  

A lakótelepi gyermekorvosi rendelőre évtizedek, tán építése óta nem költött az önkormányzat. Mára az épületét kinőtte, a munka és higéniai körülmények semmilyen szabványnak és követelménynek nem felelnek meg. . Az épület állapota annyira siralmas, a helyiségek annyira szűkösek, hogy a lakosság már aláírásokat gyűjt az épület rendbe tételét követelve.

A rendelők és a védőnők nagyobb épületbe kerülésével jobb munkafeltételek alakulnának ki, csökkenne a zsúfoltság, minden szempontból javulna az ellátás minősége. Az új épület a réginél nagyságrendekkel jobb energia hatékonysággal, jelentősen alacsonyabb rezsivel üzemelne.

A Füredi úti lakótelep, ezen belül a Csertő park közösségi és élettereinek megújításának (a Civilház és a közterületek megújítása után) a következő lépése lenne, és az ott lakóknak jelentős életminőség javulást hozna, ha a gyermekorvosi rendelő -  mely a zuglói gyerekek negyedét szolgálja ki  - teljesen megújulna.

A kerület fejlődése, ingatlanállományának folyamatos állagmegőrzése és felújítása szempontjából fontos, hogy minden évben legalább egy intézményünk teljesen és látványosan újuljon meg. Mivel a 2015-ös költségvetés nem tartalmaz ilyen minőségű önálló épület felújítást a Csertő parki gyermekorvosi rendelő felújítása, új épületbe költöztetése szimbolikus jelentőségi is.

 

A ZESZ igazgatója tavaly külön levélben kérte a felújítás megvalósítását. A  ZVZ Rt 2014  júniusában Megvalósíthatósági Tanulmányt készített az épületek felújításáról.

Megvalósíthatósági tanulmány és tervek a csatolt mellékletekben megtalálhatóak.

2. A Zuglói Intézménygazdálkodási Központ Minimálbéren és garantált bérminimumon foglalkoztatott dolgozóinak, összesen 268 közalkalmazottnak a bérkiegészítése.

54 millió forint bérkiegészítésre.

Kiadáscsökkentés:

Zugló polgármesteri Hivatal – 54 000 eFt                            2.009.911 e Ft helyett 1.955.911 e Ft

------------------------------------------------

Indoklás: A képviselő-testület december  17-én határozatot hozott:

1025/2014. (XII.17.) határozat

az Önkormányzat által fenntartott óvodáknál és az Önkormányzat által működtetett iskoláknál a minimálbérben és garantált bérminimumban részesülő technikai személyzet illetményének emeléséről

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy felkéri Karácsony Gergely polgármester urat, hogy a 2015. évi költségvetés tervezésekor vegye figyelembe az előterjesztésben szereplő igényeket, és amennyiben az Önkormányzat gazdálkodása megengedi, akkor a 2015. évi költségvetésben emelésre kerüljön az Önkormányzat által fenntartott óvodáknál és az Önkormányzat által működtetett iskoláknál a minimálbér és garantált bérminimumban részesülő technikai személyzet illetménye.

Határidő: a költségvetésbe való betervezésre: 2015. február 15.; az illetményemelésre: 2015. március 1.

Felelős:   Karácsony Gergely polgármester

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Egy év alatt semmiféle lépés a fenti döntés után nem történt. Nehéz megindokolni, hogy miközben a képviselői tiszteletdíjakat a képviselő megemeltük, a hivatal létszámát is jelentősen növeljük, az önkormányzat gazdálkodása annyira sufficites, hogy kommunális adót fizetünk vissza és garantált létminimumot hozunk létre, eközben éppen a kerületben minimálbéren foglalkoztatottaknak a fenti határozatban is beígért, a testületben mindenki által szükségesnek ítélt minimális bérkiegészítésére ne lenne forrás. Megindokolhatatlan a hivatalban ilyen méretű létszámemelés, új csoportvezetői, osztályvezetői státuszok létrehozása. A bérkiegészítésre ma már e dolgozók megtartásához is szükség van.Módosító indítvány a 2016 február 25-i költségvetést tárgyaló Képviselő-testületi ülésre

3.

Vezér úti park építés, Tündérkert létrehozása I. ütem megépítése        57 000 eFT

Kiadás csökkentés  Lakásingatlanok vásárlása (105. sor)                               -57 000 eFt

Indoklás:

Fontos, hogy Zugló minden évben valamelyik jelentősebb zöldterületét rendbe tegye. A Vezér út rekonstrukciója régen tervezett , de mindig halasztgatott beruházás volt.  A főváros tervei közt szerepel, hogy 2017-ben felújítja a vezér út úttestjét. A zuglói önkormányzat parktervezési feladatai között 5 milliót szánunk az ezzel párhuzamos zöldterület passzázsként megtervezésére. Fontos, hogy a fizikai megvalósítás is elinduljon. Az első ütem megépíthető úgy, hogy az útépítést ne érintse, és a Tündérkerti közösségi faültetés, újszülöttek szüleivel  az önkormányzat közösen ültet,  még a 2016-os év őszén elkezdődhessen.

A kiadás csökkentés lehetősége. Zugló nemrég csere okán hozzájutott a Sárrét parki 54 lakásos ingatlanhoz, ezért  nincs szükségünk egyéb ingatlanok megvásárlására. A Csantavér ucai öt lakásos társasház megvétele egy év alatt sem sikerült, és újabb problémák is adódtak vele.  Nem mellesleg egy ekkora összeg a meglévő, állapotuk miatt nem kiadható  lakásaink felújításával jóval hatékonyabban, több kiadható lakás „előállítására” alkalmas.

4. A Zugló TV műsorkészítésének és sugárzásának a támogatása                  25 millió forint.

Kiadáscsökkentő oldal

Polgármesteri Hivatal bérköltség                                                                              25 millió forint

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Indoklás:

A Zugló TV 2002 óta sugároz, az egyik legrégebbi és elismert közszolgálati, közösségi TV Magyarországon. A TV támogatása 2011-ben megszűnt, az önkormányzat azonban képtelen volt saját sugárzást létrehozni.  Zugló lakosai ismerték, követték és szerették a Zugló TV-t, mely minden kerületi eseményről, hivatalos vagy iskolai rendezvényről, a közéletről lelkesen és objektíven tudósított. Zugló közösségként élésének, önképének fontos része volt a TV. Amúgy természetes is, hogy egy  123 ezres kerületben közösségi TV működik, hiszen a nagy és kisebb városokban, a kerületek jó részében van közösségi TV. A Zugló TV különösen az idősebbek, az otthon lévők között mindmáig népszerű  és nézett, és mióta benne vannak a digitális kiosztásban azóta újra sokan nézik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

komment

Címkék: Csertő parki gyerekorvosi rendelő Vezér út parképítés zuglói dadák minimálbéres fizikai dolgozók bérkiegészítés 2016-os költségvetés Zugló TV

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr398402976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása