HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A Pillangó park ligete is maradhat liget?

2018.05.08. 08:52 varnai

Miért viselkedik hatalmi pozícióban mindenki ugyanúgy? Ha a Városliget 250 fájának kivágása ellen kitartóan tiltakozik Karácsony polgármester, a baloldali kerületvezetés, akkor miért nem érzik kínosnak  a 93 fa kivágását, 5300m2 beton térkő lerakását egy nagyságrendekkel kisebb területen? Miért titok, hogy mennyivel csökken a zöldterület?

Nem érzik-e a zöld kerületvezetők, hogy mennyire félrement, felesleges, közpénzköltő a természetes hangulatú, ligetes-kiserdős Pillangó park beton térköves díszparkká alakításának terve?

Hogy mennyire eltúlzott az 590 milliós, egy pályázós közbeszerzéssel elkölteni szándékozott terv, mely éppen a lakótelep belsejét és a lepusztult sportpályákat nem érinti?

ret_8319.jpg

A Pillangó parkban miért nem érvényes a Maradjon liget a Liget!  jelszó?

Lenyomják-e  végül a lakosok torkán a "fejlesztést" vagy engednek? A testületi viták idején a sunnyogást, a testületi döntés kijátszását, negligálását vitte végig a polgármester, és a túlzó tervet végül a bal és a jobb oldal is megszavazta.  Lesz-e józan belátás, engednek-e a lényegi dolgokban, vagy megpróbálják e szép szavakkal kimagyarázni a dolgot?

  Vagy most is csak a a lakossági nyomás, azaz a szavazatvesztéstől való félelem számít?

A környékbeliek az elmúlt héten igazi civil önszerveződésbe kezdtek, online és papír alapú aláírásgyűjtésbe fogtak, mely ezres nagyságrendben lelt támogatásra. Úgy tűnik a lakosság többsége ellenzi a "fejlesztés" e fajta eszetlen, tervezőasztalos módját. 

 

img_3317.jpg

Sűrűn vannak a  fák, némelyik odvas, ferde, felnyurgult, - akár  a természetben, egy  igazi erdőben. Tele is vannak madárfészekkel, kopogó harkállyal, küllővel, cinkével, őszapókkal, madárcsicsergéssel.  A lakótelepiek nagyon  élvezik, szeretik az elmúlt négy évtizedben a szemük láttára kinőtt erdőt.

A  magunk részéről a "fejlesztés" e  rideg módját szintén ellenezzük, ennek indokait EBBEN a blogposzban olvashatják. Ezért igyekszünk a lakosok önszerveződését segíteni, a kerületvezetés és a lakosok közti ÉRDEMI párbeszédet kiforszírozni,  kereteket adni hozzá

 

Civilzugló Egyesület

május 10-én, csütörtökön 18,30-ra, 

lakossági fórumot hirdet,

amelyre várunk minden  környékbeli lakost, információ hiányban szenvedőket, kétkedőt, támogatót és ellenzőt egyaránt.

A helyszín  a Pillangó parki kosárlabda pályák 

(100 méter Pillangó parki metró megállótól a Bolgárkertész utca felé, a Sylvester János Református Gimnázium mellett)

Ígérete szerint Karácsony polgármester is eljön. A hétfői bejáráson nyitottak voltak a változtatásokra, mi több az is  elhangzott, hogy a projekt a költségvetés 15%-ig testületi döntéssel megváltoztatható, tehát érdemes eljönni, alternatív tervet megfogalmazni.

 

Beszéljük meg:

  • Szükséges-e 5330 négyzetméter térkő lerakása?
  • Költségtakarékos megoldás-e a Zuglóban jó minőségűnek számító meglévő több száz méter járda feltörése, térkővel újraépítése?
  • Tényleg elengedhetetlen-e 93 fa kivágása, és 22 fa (Városliget Zrt módra) méregdrágán átültetése/kivágása?
  • Mennyire érték el a lakosság nagy többségét a közösségi tervezéssel, és mennyire értették meg a tervezés során a lakossági kéréseket? 
  • Be kell-e terelni a kutyákat a futtótba, megszüntetik-e a póráz nélküli sétáltatást?
  • Miét nem a lakótelep belsejében lévő a balesetveszélyességig töredezett járdákat, belső zöldterületet  teszik rendbe?
  • Miért hagyták ki a lepusztult sportpályákat a felújításból?

 

hazak_kozt_8360.jpg

 A lakótelep belsejében töredezett utcabútorok, botlatós, balesetveszélyes járdák felújítása meg várhat még ki tudja meddig.   A lakosok mindegyike sokkal fontosabbnak tartaná a házak közti területek , járdák rendbe tételét, de egy sima járdaaszfaltozást, pár új padot sajnos nem lehet avatni.

 

 

komment

Címkék: közbeszerzés városliget Karácsony Gergely Pillangó park s-tér kft Szabó Rebeka alpolgármester parkfenntartó kft

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr513899090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.09. 15:11:59

Tájékoztatásul: nekem úgy tűnik, valami kicsinyes, politikusi bosszúhadjárat folyik a fideSSes maffia részéről a főváros ellen. Ennek egyes eszközei a műemlék jellegű épületek lerombolása, valamint a fák nagy részének kiirtása. Túl sok helyen rombolnak ahhoz, hogy ez véletlen vagy szimplán dilettáns vezetők, tervezők munkája legyen mindez.

ekat 2018.05.09. 15:29:19

Én minden munkanapon reggel átgyalogolok a Pillangó parkon, szeretem, és alá is írtam a petíciót. De... ez nem gátol meg abban, hogy lássam, ez per pillanat nagyon nem park, és nagyon szakadt. Eleve alig van benne egybefüggő fűfelület, na meg fa. Utóbbiak alatt nyáron hajléktalanok szoktak heverészni. A közepére oda..izé... vágták azt az ocsmány buborék teniszpályát, mellette ízléses konténerekkel és mobilvécékkel. (A mellette levő újépítésű ház lakóinak viszont fogadok, hogy előírták, hogy nem rakhatnak ki az erkélyükre városképrontó dolgot!) A hozzá csatlakozó Bánki Donát park nevű aránylag zöldben levő társasházas rész zöldfelülete meg parkolóvá változott, mióta egy-két utcával arrébb fizetős parkolás lett, és mindenki erre csoportosult át. Egyre rendszeresebben állnak autók, kisteherautók meg taxik a fűfelület közepén. Csoda, hogy a Pillangó 'parkra' még nem terjedtek rá.

OkoskaTo:rp 2018.05.09. 15:42:23

Egy park(erdő) fenntartásából nem lehet sokat lopni.
Térkövezésből annál inkább.

Bárminek a fenntartásával nem lehet kampányolni, valaminek az átadásával viszont igen (vö. Városliget szétbarmolása vs Népliget rendbehozásának elmaradása).

@ekat: Mert a Kerületőrség ezzel sem foglalkozik. Mint ahogy a Bosnyák piac környékén uralkodó Balkánnal sem (szintén füvön parkolás, a szél által pár saroknyi sugárban széthordott szemét stb.).

teéjesenmindegy 2018.05.09. 22:26:40

@hullajelölt88:
"Ennek egyes eszközei a műemlék jellegű épületek lerombolása, valamint a fák nagy részének kiirtása."
Te ugye teljesen hülye vagy?
Az megvan, hogy Karácsony a polgármester? Ő a fideszes?
Az megvan, hgoy ha kivágnak 80 fát, akkor 120at ültetnek helyette?
Az agyad már hulla.

OkoskaTo:rp 2018.05.10. 08:16:56

@teéjesenmindegy: Karácsony csak egy kandírozott meggy a szartorta tetején. Nézd meg a képviselő-testület döntéseit: teljes nagykoalícióban szavazzák meg a szétlopást a Fidesz és az MSZP képviselői. Ez utóbbiak élükön a "kormányváltó" Tóth Csabával.

A zöldfelület pedig sajnos nem darabra számolódik, de még csak törzsátmérőre sem (ahogyan azt a természettudományokból is nulla jogászok kitalálták). A biomassza tömege és az oxigéntermelés pl. harmadik hatványa a törzsátmérőnek. Gyengébbek kedvéért lefordítva: egy 30 cm-s fát nem 6 db 5 cm-s csemetével kellene pótolni, hanem 216 darabbal. Vagy 27 db 10 centissel.

2018.05.10. 08:28:20

@teéjesenmindegy: önkormányzat összetétele, Tarlós "független" István, őgazembersége és hasonlók? Megvan?

Gleccsertetű 2018.05.10. 08:29:02

Halál az összes fára

2018.05.10. 08:32:45

@teéjesenmindegy: ja, fideSSes faszfej, a faültetések eredményét megcsodálhatod a XV. kerületben, a Mogyoród útja, Kosd utca sarkán található területen, ahol ha jól emlékszem, 15-20 éve irtották ki és telepítették újra a fákat.

Proud Mary 2018.05.10. 10:09:19

@hullajelölt88: jelentkezzen 3 napi hideg élelemmel a Lendvai utcai székháznál, munkásruhát hozzon. FideSS.

(szánalmas szar, emberek szenvedéséből viccet csináló bohóc vagy)

2018.05.10. 10:19:20

@Proud Mary: majd pont egy takonygerincű, senkiházi náci mondja meg, hogy ki a szar. :D

2018.05.10. 10:20:09

@Proud Mary: hogy abból, amit leírtam, egy szót sem fogtál fel, az már említésre se méltó.

Proud Mary 2018.05.10. 10:21:09

@hullajelölt88: ha zsidó lennék akkor biztos nem hagynám ezt a holokausztrelativizálást, amit lefolytattok

2018.05.10. 16:51:14

@Proud Mary: de te egy takonygerincű vagy, így nincs miről tárgyalni. :D

térbeli pont (törölt) 2018.05.24. 15:49:14

Látom, új írás is van, szóval, érdemes elolvasni

www.facebook.com/sandor.bardoczi/posts/1977484622295419?hc_location=ufi

Bardóczi Sándor címzetes docens, közismert mozgalmi arc, a park- és favédelem hazai címerálltata, tájépítészmérnök, a Levegő Munkacsoport kiemelt elnökségi tagja szerint a fakivágás teljesen rendben van a pillangó parkban. Az emberek nem értik, mit jelent a tér, nem értik, hogy az erdő nem jó a lakótelepre, nem értik, hogy előírás a 3 méteres járda. Az emberek tévedésben élnek. Bardóczi véleményét olyan neves tájépítészek is, mint a a Tájépítészeti Kar docense, dr. Almási Balázs, PhD DLA is osztotta ugyanitt olvasható kommentjében ő is a favágást támogatja.
süti beállítások módosítása