HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Térkővel kezelik a drogproblémát

2018.07.25. 21:09 varnai

Zuglóban nyáron sem áll meg az élet - bár a kerület honlapja, a polgármester kitartóan hallgat róla - felmentették a jegyzőt. (a második hozzáértő jegyzőt veszítjük el a ciklusban) Rendkívüli testületi  ülésen engedélyezték több száz lakás megépítését a Bosnyák téri gyepűre, de eközben elmaradt a júliusra ígért  2 milliárdos megtakarítás testület elé hozása.  Az ott lakók kérését félresöpörve dübörög a Pillangó park  "megújítása", 590 milliós látvány beruházással, térkő lerakással próbálják a lakótelepen gyors ütemben terjedő drogproblémát megoldani.

Miután a jegyző nem jelent meg a legutóbbi rendkívüli testületi ülésen és ennek okára, a terjedő pletykákra a képviselők érthetetlen mód nem kérdeztek rá, a legutóbbi Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottsági ülésen megkérdeztem: bizony, Makranci László jegyzőt július 10-vel felmentette a polgármester. A kerület lakosságát, a képviselőket mindmáig nem tájékoztatták, a második jegyző elvesztését nem indokolta az amúgy rengeteg ügyben megszólaló, saját meglátása szerint Zuglót remekül vezető polgármester.

A testületi ülésen engedélyezték, hogy a Mundo beruházást eladják, sőt az MSZP frakció +4 fideszes képviselő ahhoz is áldásukat adták, hogy a terület 15%-án lakások épüljenek. Ki emlékszik már arra a Szabályozási Tervben rögzített elvre, miszerint Zugló megtelt és a tömeges lakásépítés nem segíti a kerület fejlődését?

mundo-center.jpg

A pár évvel ezelőtti látványtervek. Szemfényvesztés volt már ez is, hiszen nemcsak villamos nem lesz, de se az MTK sportcsarnok, sem az új piac épületre semmiféle tulajdonosi szándék, terv sincs.

A Bosnyák tér valaha volt sportpályáján és a tanuszoda helyén 100.000 nm-nyi pláza és több száz lakás is tornyosul majd.  Épp csak a közösségi funkció: a közpark, a  városközpont maradt ki, hisz az ide tervezett közparkból, önkormányzati épületről,  netán új szakrendelőről, rendőrségről, kulturális központról a szerződés módosításkor nem esett szó, a polgármesteri előterjesztés  semmi ilyet nem kért az új beruházótól. 

Ami nem kerül a testület elé az sokszor fontosabb a láthatónál. Ugyanis: hiába szerepelt az elfogadott 2018-as költségvetésben az, hogy a 2 milliárdos betervezett megtakarításról a testületnek döntenie kell, máig nem került a testület elé semmiféle anyag.

megtakaritas.jpg

Vajon mely területeken lett meghúzva a nadrágszíj, lett-e egyáltalán megtakarítás? Ki hozott döntéseket? Hogy áll a költségvetés?

A Pillangó park ügyében látványosan vezették az orruknál fogva az ott lakókat. A Zuglói Lapok-ban arról tájékoztatta a kerület lakóit a polgármester, hogy megállapodott a lakók képviselőivel. Ez sajnos nem igaz, a lakók nem egyeztek meg, hisz a legfontosabb kéréseik:  a rengeteg térkő, a járdák feltörése, a sportpályák felújításának elmaradása nem változott a beruházási tervben. 

37407102_1930916860286591_4242401861279154176_n_1.jpg

A százszor megígért új fakivágási tervvel is lehet egy kis baj, mert úgy tűnik nem létezik, azaz érvényben maradt a régi: 93 fa kivágása, melyből 68 a térkő sétányoknak van útban.

Az elmúlt napokban a kivitelező konzorcium (mely afféle  zuglói ELIOS-ként  a kerület összes zöldterületi munkáját versenytársak nélküli közbeszerzéseken nyeri, érdemes elolvasni az Átlátszó cikkét )  nekilátott a Pillangó park széttúrásának.

Elkerítették a park nagy részét, feltörték a jó állapotú járdákat, és már a a legfontosabb, a rengeteg térkő is megérkezett - nincs mese, ezt mind le kell rakni a parkba. 

kerepesi_jarda_0428.jpg A már feltört Róna utcáig vezető járda hűlt helye, nem volt semmi baja, ettől 3 méterre fog futni az új térkő sétány. Helyett kellett csinálni a megvett 5000 négyzetméternyi beton térkőnek, rengeteg szegélykőnek és más rég beszerzett terméknek.

terko_0432.jpg

Mekkora biznisz már ennyi térkövet rásózni Zuglóra? Nem árulják el.

Bár már százszor kértük a részletes, beárazott szerződést  hogy lássuk mi mennyibe került, nem adja  oda az önkormányzat. lIyen az átláthatóság a valóságban Zuglóban.

terko_jarda0422.jpg

 A karókkal kijelölt térkő sétányok nem képesek ívesen kanyarodni, (nincs a tervezőnek görbe vonalzója se fantáziája) ezért a fák  útban vannak, de  ha szerencséjük van nem vágják ki őket, csak méregdrága gumival kerítik körbe. Két méterrel odébb fut a meglévő, 2014-ben letett tökéletes  minőségű járda, melyet nemsokára szintén feltörnek.

Összehasonlításként pár más zuglói járda, mindenki tud hasonlókat mutatni a kerület bármely pontján. Ajánlom a kerület vezetőinek babakocsival, gyerek biciklivel, tolókocsival kipróbálni. Az idősek ilyen járdákon combcsonttörést,  egy teljesen egészséges ember is csuklótöréses esést kockáztat, ha nem néz a lába elé.

bacskai_jarda_1459.jpg

A Bácskai utca Róna utca Titel utca közti részén 20 méterenként található egy-egy hasonló gyilokárok.

ungvar_lskotelep_1479.jpg

 

mirtusz_jarda1461.jpg
Botlató árok a Mirtusz utca Nagy Lajos felőli végén és egy homemade járdapótlék az Ungvár utcai lakótelepen. Balkáni állapotok.


Mit diktálna a racionalitás, először ezeket a "járdákat" vagy a Pillangó parki 2014-ben készült járdákat kell feltörni és rendbe tenni?

A Pillangó parkiak - mit tehetnének mást? - tudomásul vették a parkjuk fél évre történő lezárását, elkerülhetetlennek tűnő szétrombolását.

A Pillangó parkot ugyanis már nem csak az önkormányzat rombolja, teszi élhetetlenné, hanem az odaszokó drogosok, dealerek, alkoholisták, hajléktalanok is.

Egyetlen nap, a július 23-i lakossági bejárásunk "gyűjtése":

drogo1_1829.jpg

A beszélni alig tudó úriember teljes kómában, kérésünkre odébb támolyog, majd száz méterrel odébb újra elterül. A kihívott rendőrök igazoltatják, majd feltehetőleg mindent rendben találhattak, mert elengedték.

drogo2_1834.jpg

Állandó tanya a Kerepesi út mentén. Annyira ki voltak ütve, hogy észre sem vették, hogy ott vagyunk.

drogo3_1842.jpg

Öntudatlan drogos az Aprók parkja játszótértől 30 méterre. 

fecskendo_1840.jpg

Fecskendő az óvoda kerítése mellett. A kerületi rendészet Padlizsán utcai kirendeltsége 300 méter, az ÁNTSZ ablakai jóformán ide néznek.

drogzacskok_1844.jpg

Drogadagos zacskók a játszótér mellett.

Tehát miközben a valaha jobb sorsú  Pillangó lakótelep, a park és a teljes környék, a Kerepesi úti lakótelep is kezd közveszélyessé válni -  a lakók kínjukban őrjáratokat szerveznek, a Betyársereg fellépését várják - a zuglói önkormányzat a meglévő burkolatok felverésére, térkőre cserélésére költi a pénzt. Bravó.

 

komment

Címkék: költségvetés jegyző Zugló Bosnyák tér Karácsony Gergely MUNDO Pillangó park Drog Zuglóban

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr5314141637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rnz 2018.07.26. 18:38:26

Tehát ne térkövezzenek, de a repedező aszfalt/beton meg szar. B*zdmeg, hogy itt senki nem tud örülni semminek, elképesztő...

A kerepesi környékén meg már 20-25 éve is ugyanúgy voltak már hasonló helyek, csak szólok.

eßemfaßom meg áll 2018.07.26. 19:07:34

...nézd már, megint nincs rajta sapka

Cycmen 2018.07.26. 19:18:46

Joguk van hozzá, az utca mindenkié!

ARABOKAT KIZÁRNI CEU t BEZÁRNI 2018.07.26. 19:19:08

"Drogos fecskendő az óvoda kerítése mellett"

A liberalisok miatt mar ott tartunk, hogy mar az ovodasok is drogoznak.

varnai 2018.07.26. 20:41:54

@rnz: segítek szövegértésben.
A járdák a Pillangó parkban 2014-ben lettek letéve, tökéletes állapotúak, tehát felesleges közpénz költés felverni azokat. A lakosság nem akarja a térkövezést, ehelyett a sportpályák felújítását kérték.

Zugló más területein viszont sok rossz, töredezett járda van, azokra meg , mivel itt elköltenek 600 milliót nem jut pénz, azaz évtizedek óta nem költenek rájuk. Clear?

eßemfaßom meg áll 2018.07.27. 09:18:36

@varnai: "A lakosság nem akarja a térkövezést, ehelyett a sportpályák felújítását kérték."

Ezt A Lakosság mondta neked személyesen?
süti beállítások módosítása