HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Közösségi kert és a lófej az alpolgármester ágyában

2013.03.03. 16:15 varnai

the_godfather_horse_head.jpgMai nap a ZUG-ról, a kerületben készülő közösségi kertről, erről a lelkes csapatról akartam írni. Erre tessék, Ferdinandy alpolgármester lófejet talál az ágyában. De azért dafke írok a közösségi kertről és a végén az alpolgármester elleni kicsinyes bosszúról, hatásköreinek elvonásáról, az önkormányzatban folyó legfrissebb vendettáról.

A közösségi kert olyan dolog, ami igazán illik és megvalósítható Zugló panelos részében. Van sok (betonban élő) ember és van sok üres, gazdátlan zöldterület. A kerület ennek ellenére az elmúlt két évben a szakemberekre nem hallgatva (mint azt blogomban írtam) egy rossz megoldást erőltetett, egy iskola zárt udvarára tervezett tucatnyi millióba kerülő díszkertet, benne  ráadásul mérgező dísznövényekkel. E közben más kerületekben már sikeresen működnek közösségi kertek, Lecsós kert, a Corvinnál lévő, és az Első Kispesti Közösségi kert és több más kerületben is előkészítés alatt állnak projektek. De hát, mint a kopizott  költségvetési koncepciónkból is tudjuk, Zugló az éllovas. Legalábbis eltűnő milliókban.

A most feltűnő, a facebookon önszerveződő csapat, lelkes értelmiségiek, hozzáértők, biológusok, tájépítészek, kertészkedni, közösségbe vágyó családok -  az önkormányzattal ellentétben - elsőként is áttanulmányozták az eddig a fővárosban létrejött sikeres közösségi kerteket és ez alapján egyből jobb megoldást találtak a felkínált több területi opcióból: a Zsálya és Tihany utca sarkán lévő nagy közterületet választották.

A pénteki cserepesházi  találkozóra 40-50 érdeklődő jött el, harmincasok, családosok, olyan korosztály is, akik általában kerületi közösségi rendezvényekre, pl. lakossági fórumokon nem vesznek részt.. Külön említendő, hogy a találkozóra összeraktak a teremben egy kis játszósarkot, így a gyerekek sem unatkoztak. (megjegyzem az LMP kongresszusain - a pártok közül egyedül -  mindig van játszószoba) Eljöttek a nyugdíjas kertbarátok is, mosolygós, vitalitással teli idősek, öröm volt látni őket. 

Eljött Rozgonyi alpolgármester aki hosszasan beszélt az önkori szerepéről és hogy ők mennyire támogatják a civil kezdeményezéseket. Hát izé, a kerületi költségvetés nem ezt mutatja. (146 millió médiára kontra 10 millió a civilekre) Mindenesetre a labda most az önkormányzat térfelén pattog, fog-e a szavakon túl érdemben és milyen nagyságrendben segíteni.

A kiépítés tulajdonképp pillanatok alatt és minimális költségből megoldható: Lehetne használni a Bosnyák tér felújításakor felszabadult önkormányzati tulajdonú kerítés elemeket, venni a szerszámoknak egy OBI-s kisházat. A terület locsolásához feltehetőleg volt a helyszínen vízcső csonk is, de ha nincs ez is könnyen megoldható. Én a kertnek a tervezett 1000 négyzetméternél  többet kerítenék el, legyen hely továbblépni, és közösségi térnek is.

Március 23-ára terveznek egy PIKNIK-et a leendő közösségi kert helyén, én ott leszek.

385813_134542493388696_1552232448_n.jpg

Na és akkor most a belső leszámolósdiról. A BVSC előterjesztés meg nem szavazása után várható volt, hogy a  retorzió nem marad el. Hisz eddig minden ellenszegülés után, legyen az bármilyen kicsi vagy akár előre jelzett is mindig büntit kapott a renitens. 

godfather_663994c.jpg

- Don tégy igazságot, István elárulta a családot.

- Nem tisztel engem, vonjátok meg az összes hatáskörét, vezényeljétek el a titkárnőjét.

A polgármester  nem figyel az ellenérvekre, gondolkodás nélkül söpri le őket, és még csak nem is taktikus. Csak az őt gondolkodás nélkül követő hűbéresekben, megvásároltakban és ellenség kategóriákban gondolkodik. Így két évvel a választás után már nem csak a hibákra rámutató ellenzék, a Kedves Vezető tevékenységét nem mindig értékelő lakosság, (nem beszélve a kommentelőkről) került a vádaskodó kategóriába, de a polgármesterrel nagy ritkán egyet nem tértő kormánypárti képviselők is. A bosszú mindenkit utolért, én mindkét bizottsági helyemet elvesztettem mert kritikát mertem megfogalmazni, a  rossz döntésekre előre figyelmeztető Kovács Balázs alpolgármester széke bánta, de hasonló sorsra jutott a kötvény kibocsátás ellen igen tapintatosan tiltakozó Harrach Péter is, aki a frakció vezetőséget veszítette el, nem mellesleg vele együtt mondott le a két helyettese is. A kerületi köztisztviselői, osztályvezetői, vezetői kar mind ráment a tisztogatásra, jegyzőtől a titkárnőkig bezárólag. A hozzáértés nem kritérium, csak a lojalitás, - a hosszú láb csak időszakos védettséget jelent.

 Mára elvesztették a  polgármesteri bizalmat az önállóan gondolkodó kormánypárti képviselők is. Pedig tényleg, amennyire lehet, - szerintem messze túl a tükörbe nézés határán is - igyekeztek lojálisak lenni, belül lejátszani a vitákat, és számos alkalommal  megszavaztak annyi ostobaságot, hogy ihaj, szakrendelő bezárástól és adókivetéstől visszavonásig, erdélyi házon át mindent. Lojálisan és némán ültek, nyomták az igent, engedtek a polgármesteri erőszakosságnak.

Szóval mostanra a három alpolgármesterből egy maradt. Hullanak, mint a tíz kicsi indián. Miközben a polgármester alig jár be, számos munkaköre, titulusa mellett Zuglóval ideje harmadában, negyedében ha foglalkozik, eközben először a városfejlesztéssel, költségvetéssel foglalkozó alpolgármester jogköreit vonta magához. Az eredmény borítékolható volt, azóta e téren lényegében nincsenek döntések, (csak üres sikerkommunikáció) a költségvetéseket meg negyedévente, utólag újraszabják.

Most Ferdinandy István pozíciójának kiüresítésével isten tudja ki fogja az amúgy is, de most az iskola államosításokkal együtt járó átszervezések, az óvoda építések és az unortodox gazdaság-politika miatt egyre súlyosabb szociális problémák miatt rengeteg munkával járó oktatási és szociális területet vinni?  Papcsák? No hiszen. Rozgonyi rendvédelmi kulturális általános helyettes? Egyedül mindent, hisz a polgármester érdemben nem dolgozik, max. avatni megy, már ha valaki megmutatja neki hol van az avatni való. És vajon hagyják-e a zuglói fideszesek, hogy az egyetlen pozícióban maradt és valóban hiteles, rengeteg munkát végző emberüket is kicsinálják?

2 komment

Címkék: zugló testületi ülés bvsc Papcsák Ferdinandy István hatáskör megvonás zuglói alpolgármester

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr535114035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piranya_mama 2013.03.05. 19:02:00

Azért mindkét hír megért volna külön egy-egy bejegyzést.

fish14 2013.03.09. 20:43:14

Immár egyetlen alpolgármesterünk (le)szereplése a Fidesz székháznál...

www.facebook.com/photo.php?v=603158239697938&set=vb.227607593919673&type=2&theater
süti beállítások módosítása