HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

2016 Zuglóban

2016.12.29. 20:43 varnai

Mint Zugló egyetlen nem párthoz köthető képviselője megpróbálom összefoglalni a 2016-os év fontosabb önkormányzati eseményeit. Aki csak a jó híreket keresi annak azt ajánlom, olvassa a Zuglói Lapokat.

Az év legmeghökkentőbb eseménye minden bizonnyal Sápi Attila MSZP-s önkormányzati képviselő januári, máig tartó eltűnése. Azaz immár egy éve, hogy a 3. körzetnek nincs egyéni képviselője, más kérdés, hogy a 2015-ben négy hozzászólást abszolváló Sápi mennyire volt aktív és alkalmas képviselőnek. Mint a sajtó kiderítette, Sápi vagyonvédelmis cége rajta volt a 100 milliós köztartozásúak NAV listán és a cég ahol a vagyonnyilatkozata szerint dolgozott az meg nem is létezett. Később az is kiderült, hogy a képviselőt ittas vezetés miatt is körözik. Hogy miért egy ilyen zavaros hátterű embert jelöltek képviselőnek? - ők tudják. A pótlására (ha csak addig elő nem kerül) januárban kell kiírni időközi választást, mely csata minden bizonnyal országos figyelmet fog kapni. 

Márciusban a 2016-os költségvetés elfogadása alkalom volt, hogy rendbe, kiegyensúlyozottabbá tegyük a bizottsági struktúrákat. A jelentős összegekről, ingatlanokról döntő Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság az eddigi 7 MSZP, 3 Fidesz, 1 Jobbik összetételről 4 MSZP, 4 Fidesz, 1-1-1-1 Jobbik, LMP, PM, Civilzugló arányúra változott. Meghökkentő módon azonban a Fidesz által delegált dr. Jelen Tamás  - bár tiszteletdíját felveszi - a tucatnyi ülésből eddig csak egyetlen egyen vett részt.

A költségvetésben a Civilzugló Egyesület három jelentős módosítást is elért, javaslatunkra azóta havi 10 ezer forint bérkiegészítést kapnak az óvodai, iskolai  minimálbéres dolgozóink. Bekerült a költségvetésbe a Csertő parki gyerekorvosi rendelő felújítása és a Vezér út parkosítása. Sajnos egyiket sem valósították meg, a Csertő parki rendelő tervezésének neki sem fogtak őszig, a Vezér úttal ugyan pályáztak a főváros egy pályázatán, de a döntés nem erről szólt. 

Az áprilisi testületi ülésen, az elvtelen alkuk napján már meg is történt a visszarendeződés: a 100 millió alatti közbeszerzések visszakerültek az MSZP bugyraiba, a Városgazdálkodási Zrt-hez, míg cserébe a fideszes Szatmáriné Jahn Angéla (trafiktulajdonos, fia Szatmáry Kristóf a másik zuglói parlamenti képviselő, mindketten a BKIK  cápái) pályáztatás nélkül megkapta a Bosnyák téri önkormányzati piac igazgatói posztját. Írásban kértem a  polgármestert, hogy vétózza meg a két Zuglónak ártó, és saját eddigi elveivel és/vagy nyilatkozataival szembemenő döntést, de ezt nem tette meg.

A költségvetés elfogadásakor a negyedik feltételünk a közbeszerzési tanácsadói státusz pályáztatása volt, az ominózus áprilisi ülésen egy SZMSZ módosítással ezt is elszabotálták, most mind a Fidesz mind az MSZP a saját szakértőjét busásan kifizetjük, de független szakértő továbbra sincs. 

Áprilisban a sok  csatározásba, a folyamatos konfliktusokba belefáradt és lemondott a polgármester által választott új jegyző. Hoffmanné etikai elvei, hozzáállása, általában véve szakmai kontrollja, Városgazdálkodási Zrt. közbeszerzéseinek hivatalba vitele,  a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottságban folyamatosan jelenléte, a terület erős jogi kontrollja, a záporozó oldalas jegyzői törvényességi észrevételek  elfogadhatatlanok voltak a közbeszerzéseket egyedül uralni próbáló MSZP számára.  A jegyző e téren egy év alatt elért eredményeit az áprilisi ülésen  feladta a polgármester.

hoffmanne-dr_-nemeth-ildiko-702x336.jpg

Dr. Hoffmanné lemondott, mert úgy érezte, veszélybe került a tisztességhez szabott mércéje és a szakmai önbecsülése. Az eltávolítása az elmúlt évben nyiltan hangoztatott és tudatos célja volt az MSZP kerületi elnökének.  Sikerült.

A jegyző távozásában szintén jelentős szerepet játszott, hogy a  közigazgatásban tapasztalatlan, politikai életben maradását féltő, ezért konfliktuskerülő polgink helyett a jegyző volt kénytelen felvállalni a vitákat. Nem csak a bizottságokban, de a testületi üléseken, sőt a háttér tárgyalásokon is, pl. a 2016-os költségvetési egyeztetésekkor. 

Az egész évben folyt a Városligetbe tervezett Múzeum negyed elleni tiltakozás.  Januárban a Párbeszéd Magyarországért alelnökeként polgármesterünk népszavazást kezdeményezett a Liget ügyében, ezt elmeszelte a kúria, és bár a polgármester azt ígérte újra próbálkoznak, ennek nem volt látható nyoma. Az is kiderült, hogy a  kerületi MSZP-nek  csak a választásokig volt fontos a Liget védelme, áprilisban a Fidesszel összefogva egy beépítést elfogadó határozatot fogadtak el. A polgármester vétóval élt, de a két nagy párt másodszorra is átnyomta a határozatot. A Liget körüli médiacirkuszból a polgármester jól, míg a kerületi MSZP rosszul jött ki.

 6qufshqssnqwgwazs.jpeg

Fogtam törököt nem ereszt. Tóth Csaba a zuglói MSZP elnöke és Karácsony Gergő PM alelnök választási Liget körbeölelése 2014 nyarán. Mindenki megkapta amit akart:  Hajdu Florián alpolgármesteré Tóthé lett az önkormányzat gazdasága, a ZVK Zrt.,  Karácsonyé pedig a polgármesterség és az ezzel járó médiaszereplés lehetősége, a politikai rivaldafényben maradás. 

Megjegyzendő a Liget védelmében a valós csatározásokban még véletlenül sem tűnt fel soha egyetlen kerületi MSZP-s sem, se a polgármesterünk, bár ő médiában azt ígérte, ha jönnek a gépek, ha  oda kell magát láncolni, ő  ezt fogja tenni,  - de amikor jöttek a gépek, júniusban, szeptemberben, decemberben, valahogy sose láncolt.

kamion_elott1.jpg

2016 július 6. Ligetvédők és Civilzuglósok. Alelnökünk, Zágon Zsuzsa törökülésben (pirosban) várja hogy a rendőrök polgári engedetlenség okán elcipeljék, én a molinót tartva állok, a többiek a tömegben.

 Szeptember 16-án egyesületünk több országos civil egyesülettel összefogva Zöld Budapest Protestval néven látványos menetet és tüntetést szervezett a Hősök terére a Városliget és általában a fővárosi fák védelmében.

A közbeszerzések körüli folyamatos huzakodásból következett, hogy szeptemberre kiderült:  2016 legnagyobb kudarca a beruházások elmaradása, melyek állását a polgármester maga  is siralmasként jellemezte. A nagy összegű felújítások és egyéb beruházások, közbeszerzések terepe látványos csatatérré vált, az MSZP azt akarta, hogy ezek az általuk kontrollált Városgazdálkodási Zrt-nél maradjanak, míg a jegyző végigverte, hogy létrejöjjön a Főmérnökség -  egymásra mutogatva végül senki nem csinált semmit. A frissen állást kapó főmérnök a jegyzővel együtt távozott, az állást azóta sem írták ki. A csatából végül a jegyző távozása után az MSZP került ki győztesen.

Az év végére a kerületi MSZP-nek mindkét brutálisan nagy összegű közbeszerzés ügyében sikerült leküzdenie a polgármester és a kabinet jogászainak ellenállását. Bár valamelyest finomodott, egymilliárd forintért épülhet ki a két semmire sem jó parkolási zóna, amit feltehetőleg meghökkentően drága parkolóórákkal és brutál drágán fognak majd üzemeltetni és  feltehetőleg csak arra lesz jó, hogy egy utcával odébb parkoljanak a P+R-re vágyók. Sokatmondó volt, ahogy a Fidesz frakció fél éven át vadul tiltakozott a színes kijelző és a full klaviatúra műszaki tartalomba kerülése ellen, végül valamiért mégis elfogadta azt. 

Kétpárti + PM-es támogatással ment át az eddigi háromszorosra növelt keretösszegű zöldterület fenntartási közbeszerzés is.  A zöldterületek fenntartására az elmúlt években +- 500 milliót, jövő évtől akár évi 1,5 milliárdot is költhet a ZVK Zrt. Arányos ez a 21 milliárdos büdzséből?  Az hogy a kapott vállalási ár mennyire drága vagy olcsó sosem tudhatjuk meg, hiszen a pályázatra csak egyetlen konzorcium adott be ajánlatot - azaz nem volt piaci verseny. Ügyes. Nem véletlenül erőltette annó a jegyző, vizsgáljuk egyszer meg, más önkormányzatok mekkora fajlagos fenntartási árakkal dolgoznak, és nem véletlenül sosem tudtuk meg.

ujvidek_9127blog.jpg

Újra és újra termelődő szeméthalmok az Újvidék téren és szerte a kerületben.

A kerületi zöldterületek tisztaságával egész évben baj volt, a Városgazdálkodási Zrt. tehetetlenségében vagy, hogy a jóval magasabb fenntartási pénzt kizsarolja egész évben képtelen volt az előző években megszokott tisztasági szintet fenntartani. Soha a kerületben még ennyi kitett szemetet, feltornyosuló zöldhulladékot nem láttunk.

Az év végére a karakán  polgármesteri vétó és hosszú csatákkal elért több garanciális elem szerződésbe erőltetése  után átment az Angol utcai telkeink "hasznosítása" is, azaz újra megindult a kerületi telkeink elkótyavetyélése. 

angolutca.jpg

Angol utca 55-59. Az utolsó forgalomképes helyen lévő  nagy értékű, (5-600 milliós)  telkeink egyike.  Nem készpénzért, hanem lakásért adjuk oda, de vajon kifizetik-e végül és vajon mit kezdünk az érte kapott 22 lakással?

Az itt épülni engedett 120 lakás szembe megy a 2013-ban elfogadott ZKSZT-s alapvetésünkkel, miszerint Zugló megtelt, ezért nem támogatjuk a tömeges lakásépítést. A kerületben amúgy is megindult a lakásépítés, a Levendula lakópark 400 lakása, a Cordia, a HerminaBau "passzív" házmonstrumai okán nemsokára  sok száz bölcsődei, óvodai iskolai férőhelyet kell biztosítanunk.

Az év végén, sokadszori nekifutásra, Szabó Rebekának sikerült elfogadtatnia a kerület új  lakáskoncepcióját: pályáztatás helyett  ezentúl várólistás rendszer lesz. Sajnos azonban nemigen van várni mire, hisz mint kiderült, a ZVK Zrt. bár idén 80 milliót kapott az üresen álló önkormányzati lakások felújítására, de csak egyetlen lakást újított fel. Állítólag a hivatal lakásosztálya nem adott címeket. A szokásos egymásra mutogatás. Hogy a ZVK Zrt. vagy a hivatal volt a hibás, sosem fogjuk megtudni.

Az év folyamán az intézményi kisebb javításokkal, felújításokkal is folyamatos baj volt, melyek  a ZVK Zrt. és a a Zuglói Intézményfenntartó Központ között kallódtak. 

csicsergo_tornaszoba.jpg

A Csicsergő óvoda tornaszobája - hónapokig nem történt semmi.

A kevés, nagy nehezen megvalósuló felújításunkat rossz időzítés és káosz kísérte, az Örökzöld Óvodában a ZVK Zrt. megmagyarázhatatlan okból októberben kezdett neki a fűtésrendszer cseréjének, pedig a felújítás szükségességéről már egy éve is tudtak. Általánosan jellemző az önkormányzati, és cégeink működésére az index cikk alábbi részlete:

Több szülő is megpróbált az önkormányzattól információt szerezni, de szép lassan elvesztek a polgármesteri hivatal különféle mellékeinek tengerében. A válasz gyakorlatilag mindenhol az volt, az ügy nem az ő hatáskörük, de a következő számon elérhetik az illetékest. Egy szülő Karácsony Gergely, zuglói polgármesternek is írt az ügyben, de választ állítása szerint tőle sem kapott. 

A Hajós Alfrédban a tanítási időre csúszó vizesblokk felújítás miatt majd két hónapon át az udvaron felállított Toi-toi vécére jártak a gyerekek, a Kaffka Általános Iskolában az ősszel elkezdett konyha felújítás miatt a 400 gyereknek a szomszédos iskolába kellett naponta masírozni, mindkét iskola gyerekeinek, tanárainak sok kínlódást okozva.

Novemberben  az óvoda és egyéb intézményvezetők megelégelve a helyzetet több oldalas "bejelentett, de el nem végzett javítások" hibalistát állítottak össze. A novemberi testületi ülésen a polgármester a "nem titkos" lista hétfői átadását ígérte, ennek másfél hónapja.

Az októberi ülésen (MSZP-s ellenállás ellenére) de átment az előterjesztésem, mely a kerület zöldítése és a környezettudatosságra nevelés jegyében minden iskolai osztály, óvodás csoport számára egy fa, (összesen 80 csemete) elültetését teszi lehetővé az intézmények udvarán vagy a legközelebbi alkalmas közterületen még az őszi ültetési szezonban. A határozatot azóta sem hajtották végre. 

A kerület hosszútávú fejlődése szempontjából a decemberi ülésen jelentős döntés volt, hogy minimális többséggel, de átment, hogy ne éljünk a Bosnyák téri MUNDO telek visszavásárlásával. A kis többséggel átmenő vétó (az MSZP simán lemondott volna a kontrollról) legalább azt megakadályozta, hogy az új beruházó eltérjen az előző beruházóval kötött megállapodástól. Városközpontról már senki nem beszél,  arra a plázára viszont  nincs szükség a Bosnyák téren. 

Idei utolsó testületi ülésünkön  a baloldal nem vette napirendre az előterjesztésemet, miszerint ne adjuk át az iskoláinkat a KLIK-nek. Megjegyzendő, más, karakánabb, valós ellenzéki, baloldali vagy civil többségű önkormányzatok, Gödöllő, Csömör, stb. voltak olyan bátrak, hogy megtagadták az iskoláik önkéntes átadását. 

Decemberben jelentős, 16%-os köztisztviselői béremelésről is döntöttünk és havi 30 ezer forinttal megemeltük a szociális szférában dolgozók bérét. A bal és jobboldal demagógan egymásra licitálva adott a kerületi nyugdíjasoknak fűtés támogatást,  mindösszesen milliárdos pénzosztással borítván fel előre a 2017-es költségvetést, vagy legalábbis minden kerületi fejlesztés elől elköltvén a pénzt.

Eközben készülnek jó koncepciók, pl. a Mexikói úti tömbrehabilitáció terve,  600 millió forintra emelkedett a "Zuglói modell, azaz a"minimum jövedelem" a szociális céllal szétosztott pénz, és még egyéb jó ötletek is vannak. A megvalósítás, a menedzsment munka meg valahogy semmiben nem sikeredik. Marad az üres kommunikáció, az ATV, a facebook, ahol el lehet mondani, hogy Zuglóban minden milyen példásan működik. 

Azért idén is sikerült  egy újabb PM tagot, a PM alapítványának második kuratóriumi tagját felvenni az önkormányzatba, az újonnan létrehozott Üzemeltetési Osztályvezetői státuszba. Így nem lesz PM-es kifizetőhely Zugló...  A 2104 decemberi index cikk óta két év telt el, de a 2010-14 közti szerződések áttekintése azóta sem készült el.

 Az idei egyetlen siker - ha a macskaivartalanítási programot nem számítjuk-  hogy nem tört ki nagyobb botrány és nem oszlott fel a testület. A polgármester állva maradásának oka, hogy két  vétót kivéve a polgármester végül - hosszabb rövidebb csata után - mindig beadta a derekát és finomításokkal, lealkudva, visszametszve, de az MSZP - és a Fidesz mindig megkapta amit akart, embereik állásba helyezését, az önkormányzati cégeik bőséges ellátmányát, és legfőképp a  sokmilliós, milliárdos közbeszerzéseket, a nagy értékű telkek "hasznosítását". 

A kétpárti együttműködésre és a polgármester konfliktuskerülő hozzáállására egy igen jellemző példa: a Papcsák ciklusban kötött szerződések áttekintésével 2016 tavaszán megbízott MSZP-s külsős bizottsági tag (ez már önmagában is abszurd) tíz hónap alatt nem végzett a munkával, (havi 500e Ft honoráriumért) és úgy tűnik a polgármester sem erőlteti annak elkészültét. Mint ahogy ma épp annyira átláthatóak a kerületi cégek által kötött szerződések, mint az előző ciklusban... hát ennyi lett a ciklus elején nagy dirrel-dúrral bejelentett mintaszerű átláthatóságból.

testuleti2_2016_04_05-702x336.jpg

Az ország legmagasabb tiszteletdíjáért távol maradó frakcióképviselők. Kétpárti obstrukcióval megvalósított határozatképtelenség az április 5-i testületi ülésen. 

Hogy ki az úr a házban arra minden alkalommal emlékeztetik a polgármestert amikor a Fideszes és  MSZP-s képviselők közös távolmaradással teszik határozat képtelenné a testületi ülést, vagy amikor minden bizottságban leszavazzák a költségvetést, a polgármesteri beszámolókat, rendelet tervezeteket, majd valamit cserébe kérve végül támogatják azt a testületin. Tóth Csaba országgyűlési képviselő, aki szó szerint az MSZP frakció háta mögött ülve irányít, a frakciószünetekben tárgyal a polgármesterrel, a fideszes alpolgármesterrel, (netán a Fideszes kerületi elnök Papcsákkal)  igen gyakran revolverez a testület feloszlatásával is.  Karácsony pedig egy 1% alatti párttal a háta mögött, politikai karrierjét féltve meg előbb-utóbb enged.  A tehetetlenség és a zsarolhatóság már akkor eldőlt, amikor belement, hogy az MSZP adja a képviselőjelöltek túlnyomó többségét, a majdani "frakcióját", azaz elfogadta ezt a koalíciós megállapodást. Azóta a bal és jobb közt egyensúlyozva, azok háttér megállapodásai által beszorítva próbál túlélni. 

A kétpárti együttműködésről és a polgármesteri mozgástérről még tavasszal remek összefoglaló cikket írt a 444. ITT.  Értelemszerűen sem a kerületi MSZP-nek, sem a revansra váró Fidesznek nem érdeke, hogy a polgármester sikeres legyen.

A "béke", a látszólagos hatalmon maradás ára pedig jelentős fölösleges közpénz költés (részben feltehetőleg korrupciós felárral) és a Zugló további vergődése, magatehetetlen sodródása.

1 komment

Címkék: Zugló zuglói önkormányzat Karácsony Gergely Papcsák Ferenc Zuglói Városgazdálkodási Zrt Tóth Csaba MSZP Hajdu Florián

Ismét meghallgatták a közt

2016.12.19. 12:18 varnai

Zuglóban is letudták az évi közmeghallgatást. Mára sikerült ezt az amúgy fontos, a demokrácia egyik alapelemét, a lakosság és a képviselőik találkozását forszírozó, évente legalább egyszer kötelező intézményt teljesen kiüresíteni. Pedig lehetne másképp is.

A közmeghallgatást afféle kötelező, "legyünk túl rajta" dolognak érzik az aktuális kerületvezetők, ezért korántsem tesznek annyi energiát, pénzt a meghirdetésébe, mint más, önfényezésre jóval alkalmasabb önkormányzati rendezvények meghirdetésébe. Az ünnephez közeli, nem szerencsés időpont, egy minimál,  1/8-os hirdetés  valamelyik belső oldalon elég a lyukra futtatáshoz. A renitens kérdező-állampolgárok meg előbb-utóbb úgy is feladják, hiszen a feltett kérdéseikre rendre semmit mondó válaszok érkeznek, és a bajok legtöbbször úgysem oldódnak meg.

Mindez által a fiatalabbak, harmincasok, negyvenesek ezért egyáltalán nem vesznek részt, csak a nyugdíjas korosztály képviselteti magát. Így aztán erősen foghíjas a terem, 25-30 ember jön el egy 123 ezres, 18 négyzetkilométeres városrészből. Szomorú.

kozmeghallgatas2016net_1.jpg

Az évek múlásával egyre foghíjasabb terem.

Nézzük miről volt szó idén:

A Kassai tér félresikerült átalakítása volt az első, amiért az ott lakók  - joggal - szót emeltek. Az önkormányzat (MSZP - Fidesz  - PM szavazatokkal ment át) megállapodott a Vajna féle kaszinóval (másnak nincs is a fővárosban kaszinója), hogy 20 évig 600 négyzetméternyi parkolóért felújítja az elhanyagolt terecskét. Annyira ügyesen sikerült átrendezni a teret, hogy a toronyház lakói ezentúl naponta mintegy négy kilométeres kitérőre kényszerülnek a szervízúton egészen a Rákospatakig meg vissza, ha az M3 kivételével bármerre indulnának. Annak idején amikor a témát tárgyaltuk javasoltam, hogy a közösségi tervezés mantrát oly lelkesen fújó vezetőség tartson lakossági fórumot, tehát kérdezzük meg az ott lakókat, de mind a körzetes képviselő, mind a polgármester elzárkózott ettől.

kassaiter_net.jpg

Road to nowhere... két héttel az ünnepélyes átadás utáni állapotban.

Sikerült még sok milláért csinálni egy a kutyások által nem használt, (oktalanság a nagy zöldterület közepében két méter magas kerítéssel bekeríteni egy 7x20 méteres sávot, egy nagyobb kutya megfordulni sem tud benne) de az ott lakók által utált kutyafuttatót és egy ahhoz, azaz sehová se vezető, 3 méter széles térköves "sétányt". (nem lehetett olcsó) Bravó. Megjegyzendő, a polgármester + MSZP-s országgyűlési képviselős ünnepélyes átadás után még hetekkel is javában folyt az építkezés.

Miért nincs zebra a Hunyadi Általános Iskola előtt az Angol utcában? - tette fel a kérdést egy ott lakó. Valóban, semmiből nem állna ráfesteni a fekvőrendőrre a zebrajelet, ma csak rendességből engedik át - ha engedik - reggelente a 400 gyereket az autósok. 

A közterületi szemétlerakás egyre súlyosabb probléma - mondták többen. Valóban, immár mindent elborítanak a legális és illegális zsákok, a kidobott kommunális szemét, a sitt, a megunt bútorok halmai.

franciaut_szemet_net.jpg

A Mogyoródi út Francia út sarka tegnap. Régebben egy roncsautó is hónapokig állt itt. Ha elviszik pár hét múlva új kupacok képződnek.  MÁV és az önkormányzat közti senkiföldje.

Isten tudja miért, de régebben nem nézett ki ilyen lepusztultan a kerület. Jellemzően a hivatal, a hatósági osztályunk, a rendőrség, a NAV még egy a Tengerszem utcai évek óta létező illegális közterületi hulladékátvevő-lerakó telepet is képtelen megszüntetni, nemhogy a lakók által lelkesen  és makacsul kitett zöldhulladékos zsákok ügyében eljárjon.

A Nagy Lajos Király útja Erzsébet sarkán randalírozó alkoholisták élik életüket, használják vizeldének a kapualjakat. Miért nem tesz a rendészet, a rendőrség semmit? Szereljenek oda kamerát - kérték az ott lakók. Lesz kamera a Róna sarkon, mondta az alpolgármester. A választ nem fogadták el.

A közterületen, a környékbeliek életét megnehezítő hajléktalanok problémáját többen felvetették. "Zugló beengedte a hajléktalanokat". - utaltak a közterületen lakást büntetését megszüntető rendelet módosításra.

Mikor épül fel a Bosnyák téri városközpont, hová lett a telekért kapott 4 milliárd  forint ? - tették fel a kérdést. A jelenlegi helyzetről, legutóbbi döntésekről  ITT olvashat.

Az önkormányzat ne adja bérbe a Tiszta Jövőért Alapítványnak a Bolgárkertész 13. alatti helyiséget, kérték 300 aláírással nyomatékosítva az ott lakók, az ottani óvoda, iskola szülői. (Az alapítvány fiatal drogosokkal foglalkozik) A testületi ülésen Szabó Rebeka alpolgármester előterjesztőként visszavonta az anyagot. Feltehetőleg új helyet keresnek.

Sokan jelezték, hogy nem kapnak Zuglói Lapokat. Én is sok embertől a kerület számos pontjáról hallom a panaszt. 

Megérjük-e még a Rákospatak revitalizációját? - kérdezte egy hozzáértő. A polgármester elmondta, hogy létrejött a kerületekből álló konzorcium.... továbbá tárgyal egy beruházóval, aki a Paskál háromszögnél birtokol nagyobb építési telket. Meghökkentő, hogy erről a képviselő-testület  a közmeghallgatáson értesül. Az ötlet amúgy a Civilzugló Egyesület választási programjában szerepel.

Mi lesz a Városliget környéki házakkal, ha a Múzeum negyed építkezések három szintes mélygarázsai , pincéi megbolydítják a talajvíz áramlást? - tette fel a jogos kérdést ugyanaz az úr.

Miért tűnt el a kerületből a Karácsonyi díszkivilágítás, kérdezték többen. 

karacsonyi_diszvilagias_net.jpg

 Papcsák idején 13 millióért megvett,  teljes Thököly és Nagy Lajost, Róna utat lefedő díszkivilágítási elemekből tavaly csak ez az erősen személyi kultuszos : ) felirat maradt. 

Tudunk- valamit tenni az évi lomtalanítás kosza, a visszatérő évi vándorzsibvásár ellen? - kérdezte egy tagunk. 

A közmeghallgatás mélypontja volt, amikor egy hölgy bejött majd menten távozott, miután felszólította a polgármestert, hogy "monnyon le", mert  képtelen vezetni a kerületet és a csúcson kell abbahagyni. A polgármester derűsen közölte, hogy még nem ért a csúcsra. Mindkettőjüknek igaza volt.

Végül a csúcspont: a polgármester intézkedjen, hogy a Paskál fürdő melegvizes medencéjében legyen a víz 36 fokos helyett 34 fokos. Az intézkedés folyamatban.

 

1 komment

Címkék: zugló közmeghallgatás

Faátültetés = méregdrága fakivágás

2016.12.14. 10:55 varnai

Kimegyünk, tiltakozunk, hátráltatjuk a munkát, ideig-óráig megvédjük a fákat, feljelentenek, megbírságolnak minket,   - épp csak a lényegről, a Ligetbe kerülő épületekről nem beszélünk.

A Városliget Ztr. tegnap nekiállt átültetni a MAGYAR ZENE HÁZA területére eső fákat. Méregdrágán, német céggel, hatalmas géppel fogtak neki egy teljesen felesleges, de rengeteg konfliktust hozó munkának.

15492348_1305246232850997_558864884168949581_n.jpg

Amit faátültetésről dióhéjban tudni kell. :

  1. Írtó drága mulatság, pár fa átültetése is sok tízmilliónyi költség.
  2. A25 centisnél vastagabb törzsű fák sikeres átültetése szinte lehetetlen, az életben maradásuk esélye minimális.
  3. Az átültetett fák többsége az a gyökérzet nagy részének elvesztése és az erősen visszavágott korona miatt évekig csak vegetál, küzd az életben maradásért.
  4. Hosszabb távon az átültetett fáknak csak a fele marad életben. 

A Ligetvédők, a Civilzugló Egyesület tagjai a profi riadólánc hívására egyből megjelentek, délre már 40-50 aktivista fagyoskodott a helyszínen. A borítékolható konfliktust biztosítandó felsorakozott kb. három tucat készenlétis rendőr is, kamerás autók, sok millió forintnyi ember és munkaóra elpazarlása mindkét részről.

Délután elkezdődött a faátültetés, az aktivisták bejutottak a területre és több fa átültetését megakadályozták. Többet nem sikerült. Sokukat feltehetőleg feljelentik, vagy 50-100 ezer forintos szabálysértési bírságot kapnak. Elismerésem a kitartásukért, bátorságukért, rendíthetetlenségükért. Ma folytatódik az átültetés és vele a gerillaháború.

A csata egyenlőtlen, pénz, paripa, fegyver az ő oldalukon. A Városliget Zrt. közpénzből, az adónkból jól fizetett emberei, milliárdos büdzséje, munkaidőben dolgozása áll, közpénzből fizetett kampány hazudozása, százezres éldányban terített hazugságai állnak szemben az aktivisták munkából, családtól elvett idejével, összedobott tízezer forintokkal.. Őket segíti a rendőrség, veszi el az aktivisták kedvét, lehetetleníti őket el anyagilag a kiszabott százezres bírság, a kriminalizálásuk. Lassan elfogynak, elkedvetlenednek, csak a kemény mag marad, hisz ki szereti ha minusz fokokban rendőrök vezetik el, büntetik meg mindenféle tárgyalás nélkül?

Amiről azóta sem sikerül a kormánnyal, a Városliget Zrt-vel, Baánnal, Persányi úrral érdemben beszélni az alapkérdésről: szükség van-e a Városligetben Múzeum negyedre, 100.000m2-nyi új épületre, és ha igen mekkorákra, és milyen funkciójukra?

  1. Kell-e Budapestnek Magyar Zene Háza, és ha igen, akkor ennek a Városliget belsejében kell-e lennie.
  2. Szükség van-e Új Nemzeti Galériára, (miért nem jó a jelenleg a Várban lévő), és ha kell Új Nemzeti Galéria, akkor ennek a Liget kellős közepén kell-e lennie? Nagyobb lesz-e ezáltal az intézmény  látogatottsága?
  3. Alkalmas-e korszerű, XXI. századi Közlekedési Múzeumnak egy eklektikus, tornyos múlt század eleji épület újraépítése, és nem lenne-e alkalmasabb, ésszerűbb, olcsóbb egy sok szabad területtel rendelkező, bővítésre sokáig alkalmas helyen (pl. a Rákosrendezőn a Füsti-vel összevonva)  új, tágas csarnokokat építeni?
  4. Ésszerű-e a zöldterület rovására egy közparkban építkezni, miközben annyi rozsdazóna áll évtizedek óta üresen Budapesten?
  5. Illik-e ennyire semmibe venni a budapestiek akaratát, akik mind közvélemény kutatások során, mind 24.000 aláírással, mind több demonstrációval világosan kinyilvánították az akaratukat: nem akarnak új épületeket a Városligetbe.

 

 

1 komment

Címkék: Városliget múzeum negyed Persányi Miklós Baán László városliget zrt Ligetvédők

A Bosnyák téri ugar - visszavásároljuk?

2016.12.05. 23:13 varnai

Immár tíz éve, hogy a zuglói önkormányzat eladta a Bosnyák téri sportpályákat és a tanuszoda telkeit. A vevő, az ECHO Investment azóta sem épített semmit. A cég most továbbadná a telket és vele a projektet,  - melyre érvényes építési engedélye is van az év közepéig - a  Bayer-CFE Zrt.-nek. A kerületnek a szerződés szerint elővásárlási joga van a területre, az erről való lemondást terjesztette elő a polgármester a november 24-i ülésen. Nem gondolta, hogy ekkora vihart kavar. A testület kis híján a visszavásárlás mellett döntött, végül - javaslatomra - a döntést elnapoltuk.

A kerület hosszútávú fejlődését, jövőjét tán legjobban befolyásoló döntés igencsak  előkészítetlenül került a Képviselő-testület elé. A frakciók, képviselők nem lettek összehívva egy előzetes megbeszélésre, tájékoztatásra az új befektetővel való tárgyalások állásáról, a lehetséges opciókról. Pedig lett volna erre idő, hisz az  ECHO már október 28-án hivatalosan tájékoztatta az önkormányzatot az elővásárlási opcióról.  Mint a helyszínen kiosztott polgármesteri levélből kiderült az új beruházó jelentősen megváltoztatná a projektet, felmerült az eddig csak kereskedelmi célú telekre lakások építése is.

A kerületnek nem csak az elővásárláshoz van joga, hanem HOZZÁJÁRULÁSI JOGA van a telek tovább értékesítését illetően...hiszen az új befektetőre nem automatikusan vonatkoznak mindazok a feltételek, amikről az ECHO-val már megállapodtunk.

Az elővásárlás a 2006-os eladási árral történhetne, amely 3,2 milliárd forint + ÁFA. Feltehetőleg nem rossz biznisz 2006-os áron telket vásárolni, most, amikor láthatóan felpezsdült a lakás és ingatlan piac. A kerület értékbecslőkkel megvizsgáltatta a telkek értékét, melyek kis mértékben emelkedtek azóta. Persze a telek értéke leginkább attól függ, hogy mi, azaz az általunk megváltoztatható ZKSZT mit és mekkorát enged a telekre ráépíteni.

Kérdés, mit kezdenénk a telekkel késöbb?

De mit is építhetne az ECHO, mennyire lenne ez VÁROSKÖZPONT, és mennyire csak egy sima pláza?

mundo_net.jpg

Látványterv a Csömöri út felől nézve. A kép  nagy része fikció. A bal sarkában álló sportcélú épület fantáziarajz, senki, se Zugló, se az MTK nem fog új sportközpontot építeni. Mint ahogy az új piac épület is.

A MUNDO, a hangzatos "világ" tervben mára se park se közösségi funkció nem maradt, csak egy nagy lapos épület, mely a telek nagy részét kitölti.Nem városközpont ez, hanem egy igénytelen, "occsó"városszéli bevásárlóközpont.

A pláza" épület felénk eső harmada teljes egészében parkolóház. Persze nem P+R.  Az épületek alá viszont nem terveztek több szintes mélygarázst, mert azt költséges megépíteni. A Bosnyák tér, a kerület egy központi részét, luxus,  abszurd parkolóházként használni...ily módon urbanisztikailag elpazarolni 

A telek legtávolabbi részén látható épületek is fikciók, népámító választási politikusi ígérgetések:

IMG_7624.jpg

A 2014-es választáskor mid Rozgonyi mind Karácsony megígérte a "városközpont" megépítését.

A fővárosnak ezzel szemben semmiféle terve nincs a piac épület felújítására. Másodszor, mert a beruházó nem vállalta,  és mi településrendezési szerződésben nem köteleztük, hogy bármiféle  közösségi célú épületet építsen, (rendelőt, önkormányzatot, stb.)  még a parképítés sincs benne a szerződésben. A beruházók titkon azt remélik, hogy azt a területet majd jó pénzért meg, azaz vissza vesszük tőlük. Harmadrészt a kerületnek sincs semmiféle terve, pénze, hogy oda mit és miből építene.

Véleményem szerint az itt látható épület a legigénytelenebb pláza típus, (afféle Pólus center) mélygarázs nélküli lapos, olcsó ipari csarnok, mely semmilyen építészeti értékkel nem bír és nem való egy kerület fő terére. Nem mellesleg a beruházó az épületben semmiféle közösség funkció elhelyezését nem biztosítja.

Mennyire van szüksége Zuglónak egy ilyen épületre a kerület fő terén? Szerintem semennyire.

Íme, a 2006-os, a telek eladásakor elfogadott RAS tervek.

ras-terv.jpg

 Új piac, több különálló építészetileg érdekesebb épület,, köztük zöld terület, sétáló passzázsok,  hátrébb irodaépületek, köztük az önkormányzaté, még hátrébb a patak mögött az új sport és szabadidőközpont. Se Weinek sem Papcsák idején nem épült meg, és úgy tűnik Karácsony idején sem fog.

Az új beruházó, valamelyest visszatérve a 2006-os tervekhez, már lakások építését is tervezi, de a  meglévő megállapodás, a hatályos ZKSZT szerint erre nincs lehetősége. Szerintem a Képviselő-testületnek le kéne ülnie és tisztáznia, milyen funkciókat, milyen és mekkora épületeket tart a Bosnyák térre illőnek.

Szerdán a képviselők - a testületi ülésen elmondott kérésemnek megfelelően - tájékoztatást kapnak az új beruházótól, és ezután magunk is elmondhatjuk, mit gondolunk a Bosnyák tér sorsáról. Csütörtökön pedig rendkívüli Testületi-ülés lesz, ahol dönthetünk, visszavásároljuk vagy sem, továbbá milyen feltételekkel engedjük a telek továbbadását.

A zuglóiak meg majd utólag értesülhetnek... például a dec. 15-i közmeghallgatáson arról, hogy a bölcs Képviselő-testület hogy döntött. Szerintem pont az ilyen jelentős, a kerület hosszútávú fejlődését alapjaiban meghatározó ügyek esetében kellene fórum, kerületi közvélemény kutatás, kerületi konzultáció.

 

18 komment

Címkék: városközpont Zugló Bosnyák tér ECHO INVESTMENT MUNDO Bosnyák piac

Apa, ez moslékból van?

2016.12.02. 11:53 varnai

Tegye fel a kezét, aki hallott már a ZSURMóKA levesről. Az óvodai dolgozók és ismerőseim között nem volt ilyen.

Leguglizva az egyetlen a Hungast konyhák menüválasztékában  szerepel - úgymond tájétel - ,de szomorúan kellett megállapítanom, az ott leírt receptnek semmi köze nem volt a tegnap az összes zuglói óvodában, iskoláiban a gyerekeink elé tálalt híg, ízetlen löttyhöz.

zsurmoka_leves.JPG

Ezt kapták a gyerekek tegnap. Gergő fiam a gyerekszáj őszinteségével meg is kérdezte: - Apa, ez moslékból van?

Elsőként egy rántott levesre gyanakodtam de ,mint a kóstolásnál kiderült, a másodikként tálalt paprikás krumpli egy részét darálhatták le és higíthatták fel homeopátiás, 1:10.000 arányban, mert a két fogásnak kiköpött ugyanolyan íze, színe, illata volt:

Derűs, diszkrét illatokkal rendelkező, mely a paprikás rántás, csipetnyi köménymagos illatjegyekkel, lábosban kozmált barikolt utóízzel, pikáns olajkarikákkal, mely a menzás, a katonaságom mosogatásait idéző állott zsírszaggal áll össze kerek egésszé, mely minden Hungast étel sajátja, - ahogy egy végzett somelier jellemezné.

A paprikás krumpli ugyan kissé testesebb volt, ahogy ez el is várható.

És íme, összehasonlításként amit a Hungast Zsurmóka levesként az étlapján kínál.

zsurmoka_net.jpg

Íme a receptjük:

  • 100g tv paprika
  • 100g paradicsom
  • 100g füstölt kenyérszalonna
  • 100g vöröshagyma
  • 100ml tejföl
  • 80g házi tarhonya
  • Só, őrölt feketebors, fűszerpaprika, őrölt kömény

 

Na most ennek a levesnek se látványában, se tartalmában, összetételében az ég adta világon semmi köze nem volt a tegnap az óvodában a gyerekek elé tálalt és általam is kóstolt híg léhez.

A tarhonyán kívül semmiféle szilárd dolog nem úszott a feltálalt lében, a gyerekek szerint ők fejenként 1-1 "tésztát" találtak benne.

Ezúton kérném az önkormányzatot, meg hivatalos levélben is fogom, hogy a tegnapi 7000 adagnyi levest hibás teljesítés okán ne fizessük ki.

A nemrégiben a gyerekeink elé tálalt "Bolognai rizs" - el együtt már azt hiszem eléggé túlfeszítették a húrt. ja, a Hungastnak, mely Bánki Erik fideszes képviselő érdekeltségébe tartozik évi 1,2 milliárd forintot fizetünk ki, mert a bal és jobboldal 2015-ben megújította velük a szerződést. Valakinek biztos megérte.

70 komment

Címkék: Zugló hungast kft zsurmóka leves zugló közétkeztetés

süti beállítások módosítása