HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A leszavazott költségvetés módosítás - a koalíciós partnereknek is kezd elegük lenni a polgármesterből. Közérdekű adatkérés.

2023.10.10. 13:47 varnai

A szeptember 28-i testületi ülésen a képviselőtestület leszavazta az idei harmadik költségvetés módosítását.

koltsegvetes_leszavazas.jpg

A sárga TARTÓKODÁS szavazatok udvarias / bíztató NEM-et jelentenek.                                                                                                                                                                                                                        
Ezért október 8-ára polgármester rendkívüli ülést hívott össze, ahol a koalíció pártjai, akik 28-án mégnem adták a többséghez kellő szavazatukat, immár megszavazták ugyanazt a költségvetést.                                                                                                                                                                                                                                                        
Tudni kell, a költségvetésről szavazás minden esetben afféle bizalmi szavazás, mely túlmutat önmagán.
A szavazás, és a mostani szavazási magatartások a koalíció lassú szétszakadását, a Momentum egyre határozottabb különutasságát,  míg a DK növekvő távolságtartását, részben tanácstalanságát mutatja a produktumot felmutatni képtelen, egyre népszerütlenebb polgármester és az elsüllyedő MSZP-vel szemben.             
A körzetes képviselők érzékelik, hogy a megoldatlan helyi panaszok miatt egyre elégedetlenebb lakosság - a polgármester semmittevése az ő újraválasztásukat veszélyezteti, ezért próbálják elhatárolni magukat az a kerületvezetéstől, a kerületet vezető koalíciótól, melynek részei.                                                                                                                                                                               
A vitában a képviselők - köztük a koalíció képviselői - hosszan sorolták mindazokat a körzetüket érintő ügyeket,  elmúlt évben megfogalmazott kéréseiket, hatályos határozatokat, melyek nem valósultak meg, és melyekről semmit nem tudnak. Faültetésektől kezdve, melyről tavaly ősszel döntöttünk, a körzetek tavaszi bejárásán felírt hiányzó utcabútorokig, közterület rendezéseken át az intézményi karbantartásokig.                                                                           
És e bejárásokon, ebben a probléma listában listában nem esik szó a kerület egészét érintő, általános problémákról. A hozzávetőleg hatvan intézményünk  nagyfelújításának elmaradásáról, a dologi kiadások visszafogásáról, a 2200 önkormányzati bérlakás állapotáról, a 110 bérházunk katasztrófális állapotáról, ( a ciklus alatt egyet sem sikerült felújítani) , a két szakrendelő egyre elfogadhatatlanabb műszaki állapotáról, a kerületi utakon elszaporodó kátyúkról, a zölterületeink általános állapotáról.                                                                                                                                                                                                                                                
A testületi ülésen ( az 45.. perctől https://onkormanyzati.tv/bp14/2023_szeptember_28 ) a polgármester kínjában a ZVK Zrt. vezetőségét és a főmérnököt próbálta faggatni, akik leginkább egymásra mutogattak. Szánalmas jelenet volt, az embernek olyan érzése keletkezett, hogy a polgármesternek a saját öltönygallérjának állásán túl nemigen terjed túl az érdeklődése, a kerületi, sőt a hivatali történésekről fogalma sincs.                                                                                                                               
A koalíciós bedacizásnak mindazonáltal volt valamelyest értelme, mert a rendkivüli ülés előtt a polgármesteri kabinet  egy körzetekre lebontott excel táblázatot küldött ki, melyben minden projekt állásáról kaptunk pár mondatnyi helyzetjelentést. A beszámoló szomorú, de legalább őszinte képet mutat az önkormányzati működésről. Pár megvalósulás, több projekt tervezés alatt, de rengeteg az ilyetén megállapítás:
: "A ZVK Zrt.-nél elakadt a tervezési folyamat.", "A kiviteli terv meg van, de nincs rá forrás, és senki nem foglalkozott az üggyel.", "A bejáráson készült jegyzőkönyvben szerepelt, de senki semmit nem tett azóta. (Jk. Megküldve 03.08) ZVK Zrt. -é a feladat.", "A ZVK Zrt. Állítása, hogy nem kapták meg a képviselőtől/főmérnökségtől a helyszíneket, de azok megküldésre kerültek 2023.06.16-án. 08.24-én ismételten megküldték a levelet a ZVK Zrt.-nek.", " Május 16-án megküldött levelünkben kértük a Főmérnök Úrtól a műszaki tartalom pontosítását a témát illetően. Választ nem kaptunk. A munkafolyamat nem indult el.".
A beszámoló alapján súlyos káosz a hivatal és a ZVK Zrt. között, pár fegyelmit is simán ki lehetne osztani, egy-két embertől rég ideje lenne elköszönni.
A jelentés megmutatja, hogy hasonló projekt áttekintésekre mily nagy szükség lenne, és a testületnek ilyen státusz jelentéseket kellett volna kérnie és  kapnia az elmúlt években, minden testületi ülés előtt.
Az is végtelenül abszurd, hogy a "polgármesteri körzetbejárás"
20230418-korzetbejaras-vida-attila-7-scaled.jpg(1.) Zuglói Lapokban nagy csinnadrattával beharangozott sétái idén tavasszal-nyáron történtek, azaz a polgármesternek három évvel a megválasztása UTÁN jutott először eszébe, hogy érdemes lenne szisztematikusan bejárnia, tulajdonképpen megismernie a kerületet.
Vida Attila az LMP zuglói potentátja, "igazi zöld" a "szocikkal soha" elv kérlelheteteten képviselője Horváth Csabával körzetbejár.
De, mint látjuk a bejárások leginkább a polgármester (2.)  médiamegjelenéséhez  és (3.)  másik 12... kellettek, és az ott számára jelzett problémák megoldására az eltelt fél évben már nem fordított figyelmet.
20230306-korzet-bejaras-13-1140x570.jpg
2023-05-08-korzetbejaras-busznyak-imre-6-korzet_brp3573-1140x570.jpg
Polgármesteri megtekintések. Kamerakattogás közepette a cégvezetők és a hivatali kisérő slepp gyűrűjében közterületre merészkedik a polgármester. Mindezek okán néz ki Zugló, működik az önkormányzat így, ahogy.
A vitában számos kérdésemre nem kaptam választ, ezért az alábbi közérdekű adatkérést, kérdéssort küldtem október 7-én a polgármesternek. 
Tisztelt polgármester úr, jegyző úr, cégvezető úr!T
Ahogy az október 6-i rendkivűli testületi ülésen is kértem, most írásban is megerősítem, a következő ügyekben kérek tájékoztatást, számszerű adatokat. Tekintsék ezt közérdekű adatkérésnek.
1. 2022-ben és 2023-ban hány közbeszerzése volt a ZVK Zrt-nek?
2. A két időszakban havi bontásban és összesen mennyit fizetett a ZVK Zrt. a Varga Dóra Ügyvédi irodának?
3.  2022-ben és 2023-ban hány közbeszerzése volt a Polgármesteri Hivatalnak?
4.   A két évben havi bontásban és összesítve mennyit és milyen szerződés alapján fizetett a Polgármesteri hivatal a Varga Dóra Ügyvédi irodának?
5.    Milyen közbeszerzés mértékét elérő intézmény felújítások történtek 2022-ben, és 2023-ban?
6.   Kérnék egy ZVK Zrt. által összeállított listát, intézmény, munka/munkák, a közbeszerzésre  meghivott  cégek, egyéb pályázók, nyertes cégek, becsült és vállalási összegek felsorolásával.
---------------------------------
7.   Jelenleg hány intézményi játszóeszköz van lezárás alatt, hány lett kicserélve 2023-ban , hány lett elszállítva és nincs új...?
8.   Jelenleg hány közterületi játszóeszköz van lezárás alatt,  hány lett 2023-ban kicserélve, hány lett elszállítva csere nélkül?
-------------------------------------------
9.  A két Mexikói úti 5-ös busz megállójához utasváró megtervezésére lett forrás elkülönítve a 2023-as költségvetésben. Elkészültek a tervek? Hogy áll a két építés? 
kérem a fővárossal eddig történt levelezés megküldését. 
--------------------------------------------
10. Kérem a Gate tanulmányt megrendelő szerződést megküldeni.  (nem sikerült megtalálni, kb. lehetetlen a ZVK Zrt. számozott PDF-jei között bármit megtalálni) 
Mely cégek közül lett kiválasztva a cég, ki állapította meg az árat?
Mi volt a megrendelés pontos szövege?
Elégedettek a teljesítéssel, önök szerint mennyi a releváns, és mennyi az inreleváns a kapott 220 oldalból? Mekkora részt lehetett tankönyvekből szövegkereséssel beazonosítani? 
-------------------------------------------
 Médiaszerződések.
11. Jelenleg mely médiacégekkel áll az önkormányzat, vagy cégei, a hivatal szerződésben?
(Fiala cége, ATV, Klubrádió, egyéb cégek..?
Kérem e szerződéseket megküldeni.
12.   Ki és milyen szempontok alapján döntött, hogy mely médiával szerződik az önkormányzat?
Válaszaikat várva, 
Tisztelettel,

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr7318231803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2023.10.12. 15:11:08

Nagyon javítana az íráson, ha az első sorokban kiderülne: melyik kerületről is van szó? De akár a címben ...

cattaneo 2023.10.27. 10:19:19

@Motorogre: Nem tudom, hányan ismerik a szerző vagy akár a CivilZugló ténykedését, de ha valaki ide téved, akkor valószínűleg igen. Talán ezért sincs minden cikk elején külön intro ezekkel kapcsolatban. Sokunknak az egyetlen hiteles forrás arról, hogyan is mennek a kerületben a dolgok, amikről publikusan és transzparensen semmi hivatalos tájékoztatás nem történik a lakosság felé a kerületvezetés részéről. Maximum csak utólag, a képv. testületi tájékoztatókban, de ott is csak kódolt nyelven, fontos a körülmények kihagyásával.
süti beállítások módosítása