HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A lakosság parkokat, zöldterületet akar, a képviselők ellenállnak

2023.07.18. 17:56 varnai

Nemrégiben a Deés utca, Öv utca lakói, előtte pedig a Kiszugló városrészben élők kezdtek aláírásgyűjtésbe, hogy a környékükön lévő önkormányzati telket ne adják el, ne építsenek rá újabb társasházat, maradjon  a terület zöld, legyen közpark. A polgármester és a képvielőtestület többsége mindkét alkalommal negligálta a lakosok kérését.

dees_telek.jpg

A Deés utcai 780 nm-es önkormányzati telek ( a fotó közepén) a volt Zsolnay porcelángyár területének utolsó, be nem épített területe. A telket az önkormányzat tavasszal bár meghirdette, nem tudták eladni.

A Zöld Zug Kör május elején lakossági fórumot szervezett, majd a környékbeliek 240 aláírással nyomatékosították, hogy a területen pihenőparkot, vagy közösségi kertet szeretnének.

A május végi testületi ülésre a Civilzugló Egyesület előterjesztésben javasolta, ITT olvasható, hogy a telket vegyük ki az értékesítésre kijelöltek közül, és a ZVK Zrt. készítsen egy becslést közösségi kert és pihenőparki kialakítására.

Nagyon tanulságos végignézni a testületi vitát. A 42. napirendi pontnál keressék. deesszavazas.jpg

 Az előterjesztés nem ment át, mert bár 8 - 6 arányban megvolt a többség, Momentum és a Fidesz támogatta, a hat fős DK frakciói és Vida képviselő (LMP) leszavazta az előterjesztést. Ez a "zöld" képviselőtől különösen abszurd szavazat. Az MSZP-sek nem nyomtak gombot, de a gépüket sem kapcsolták ki, ezzel a sunyi megoldással szavaztak NEM-et. 

A júniusi ülésen az ominózus Angol - Egressy sarki telek miatt volt hasonló vita.

 

Az Egressy út 102-104-106. telek eladásának és beépítésének erőltetése

Háttérként tudni kell, a környék és benne az Angol utca Egressy sarki 6300nm-es telek beépítési mutatóit folyamatosan emelték az elmúlt években, az eredeti 2014-es 149-ről eljutottak 250-es lakásszámig,sőt a legutolsó 2021-es módosítással, az engedményes mértéket kihasználva akár 288 lakásos házmonstrumot lehetett volna rá építeni.

egressytelek.jpg

Az eladás furcsaságairől ebben a blogban írok, késöbb az index.hu írta meg . A botrány 2021 nyarán az előválasztás idején pattant ki: a bizottságra testálták a 700 milliós döntést... az értékbecslés után került sor a szabályozás változtatására, azaz a beépíthetőség növelésével a telek értékesebbé vált, de ez az értékbecslésben ez már nem jelenhetett meg. A telekre egy ajánlat érkezett, egy Tiborcczal a hirhedt ELIOS-ban közös tulajdonos vállakozó Erdei Bálint cégéé. Végül az önkormányzat ha nyögvenyelősen is, de érvénytelenítette a pályázatot. Hadházy Ákos segített az ügy nyilvánosságra hozásában, a polgármester pedig jó szokása szerint nevetségessé tette magát: feljelentett, közleményt adott ki, sőt még a Civilzuglós lakossági fórumunon - ahogy a tüntetésünkön is -  örökre magánál kívánta tartani a mikrofont.

egressy_telek.jpg

 A Kiszuglóban élők 1193 aláírással tiltakoztak. A petició ITT olvasható és írható alá.

A petíció szövege:

Arra kérjük a zuglói polgármestert, hogy állítsa le az Angol utca/Egressy út sarkán levő több, összefüggő önkormányzati telek eladását és közparkot/ közkertet hozzon létre a telkeken. Ha a telkek eladásra kerülnek, ismét egy több száz lakásos lakópark épülhet Zuglóban, amelyre nincs felkészülve a környék infrastruktúrával, illetve a környéken élők sem. 

A Zuglóban élők nem újabb társasházakat, hanem több zöldet szeretnének a kerületben, amiben Kiszugló egyébként is hiányt szenved. 

A terület több, mint 6000 nm, 1000 nm-rel kevesebb, mint a Károlyi-kert az V. kerületben. Zuglóban miért nincs egy Károlyi-kert minőségű kert? 

Ne csak beszéljenek a politikusok a zöld felületek létrehozásáról, hanem tegyenek is érte végre! 

 A júniusi testületire bejövő döntés címe, ahogy azt Kinisch Andea a környék képviselője is megjegyezte, megtévesztő volt, hisz a zöldterület kijelöléssel utat adnánk a beépítésnek, bár a beépítés csökkenne, hozzávetőleg kb. 170 lakást lehetne a telekre építeni. (Hogy el tudjuk képzelni az épülettömeget: ez még mindig egy 4 liftes, 4 lépcsőházas 10 emeletes panelcsík lakásszáma.) A lakosok még ezt, a "csökkentett" lakásszámú épületet sem akarják, ők ragaszkodnak ahhoz, hogy a területen közpark létesüljön.

 A Zöld Zug Kör képviseletében Erdei Móni remek beszédben foglalta össze mit várnak a zuglóiak a képviselőiktől.  Hiába a remek beszéd, a sok tény, a képviselők mennek tovább az eladás, a beépítés irányába.

Pedig a környék, Kiszugló brutálisan túlépült az elmúlt években. Nemrég készült el a Metrodom lakótelep "park" 190 lakása, több 50-70 lakásos társasház lett felhúzva az Angol utcában, a Kövér Lajos utcában, 100 lakásos ház épül a Nagy lajos sarkán és az Angol utca 32-ben már árulják egy új 160 lakásos monstrum lakásait. A rengeteg új épület, a beköltöző több ezer ember élhetetlenné teszi a környéket. Az Egressy úton mára állandóvá váltak a közlekedési dugók, a környék iskolái túlzsúfoltak. (a polgármester és a képviselők többsége ezt a negatív folyamatot nem érzékeli, mert Budán vagy elővárosok családi házas villanegyedeiben élnek, napi megélt kapcsolatuk nincs Zuglóval)

egressy_szav2.jpg

A testületi vita ITT látható, a 13. napirendi pont. Nagyon tanulságos a DK jannusarcú szavazása: a környék DK-s képviselője tartózkodott, (újraválasztását remélve  tart a lakóktól) de a frakciója többi tagja támogatta az előterjesztést. Ha a DK többi képviselője kiáll a frakciótagjuk véleménye mellett az előterjesztés nem megy át.

A vitát azért is érdemes végighallgatni, mert rámutat egy általánosabb hamis szembeállításra is, mely legalább három ciklus óta árt Zuglónak.

Ugyanis a költségvetést rendre  úgy állítják össze, hogy a kerületi felújítások, fejlesztések forrásaként a "felhalmozási bevétel" sort, azaz a vagyonértékesítést adják meg fedezetként. Erre hivatkozik Vida képviselő és a polgármester is, amikor az eladásra szánt teleklistát a költségvetés mellékleteként megszavazó Kinisch Andreát kéri számon.

Tehát azzal érvelhetnek, aki a telek, lakás, bolthelyiség eladásokat ellenzi, az megakadályozza a fejlesztéseket, felújításokat, beruházásokat. Csakhogy ez hamis szembeállítás. A költségvetést úgy kell összeállítani, hogy az fedezze a szükséges felújításokat az ingatlanvagyon felélése nélkül is, hisz gondoljunk bele, az ingatlanvagyon egyszer, hamarosan el fog fogyni, és akkor mi lesz? A környezetvédelmi és urbanisztikai szempontokról, a zöldterületek beépítéséről, a klimaváltozásról, élhetőségről, életminőségről most ne is beszéljünk.

Mit kéne tenni? 1. jóval kevesebbet kéne költeni  másra: pl. propagandára évi 300 milliót költenek, tiszteletdíjakra, haveri kifizetésekre milliók folynak el, hatékonyabban kéne működni, pl. kevesebb pártembert kéne a kifizetni. Jellemzően Papcsák előtt 200 fő alatt volt a hivatal létszáma, most 250 fölötti (miközben számos funkciót elvitt a kormányhivatal) , a ZVK Zrt. 90 alkalmazottal működött, most 150 felett van a létszám, ebből 27 fizikai alkalmazott... 2. A bevételeket növelni: az önkormányzat tulajdonát, pl. a helyiségeit sokkal jobban kéne hasznosítani, (érdemes elolvasni az FB eseti vizsgálatát)  ki kéne adni (jelenleg az 50% nincs kiadva) 3.  a bérleti díjakat be kéne szedni (lásd Thököly 150.), a lakbéreket be kéne szedni, mert jelenleg a lakók 35%-a nem fizet, 5-800 milliós kintlevőségek vesznek el örökre. 4. az egypályázós, túlárazott egypélyázós közbeszerzéseinken, zöldterület fenntartás, útfelújítás, közétkeztetés, parkolás üzemeltetés évi sokszáz milliókat vesztünk, és persze van akik ugyanennyire jól járnak. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: telekeladás Vida Attila Egressy út Zöld Zug Kör Deés utca

"Nem hatékony,...gazdátlan... belső ellenőri vizsgálatot javasolok."

2023.07.14. 12:40 varnai

Mivel nem titok - miért is lenne az, hiszen közpénzről van szó- teljes terjedelmében közzéteszem a ZVK Zrt. Felügyelőbizottságának az ingatlankezelési és ingatlanhasznosítási tevékenységét vizsgáló eseti jelentését.

Nem sok, 6 oldal, de tanulságos, különösen, hogy több, mint egy évig készült, ehhez hozzájött jó másfél hónap, míg a polgink sumákolt, hogy elhalgassa a a jelentést.

Mint a blogomban is írtam, 2022. márciusában négy területen rendelt el vizsgálatot a ZVK Zrt. új felügyelőbizottsága. Ebből egy készült el mostanra, a többi területről néma csend. 

Mostanra eléggé nyilvánvalóvá vált, hogy a felügyelőbizottság. hat tagjából egyedül Ruskal-Klemm Csilla az, aki komolyan veszi a munkáját. (A két szoci tag nyilvánvalóan ellenérdekelt, a többiek pedig hmm...) Pedig az FB tagok, ahhoz képest hogy negyedévente egyszer-kétszer összeülnek egy-két órára elég jól keresnek, eddig havi 150e Ft-ot kaptak, (az elnök 190e Ft-ot) a júniusi testületi ülésen pedig további 20%-al meg is emelték a tiszteletdíjukat.

Az első  vizsgált terület, a helyiségbérbeadás problémáiról és annak állatorvosi lováról, a Thököly út 150. kiadásáról már én is többször írtam. ITT a 2017-es bérbevételi szándék elutasítása és a helyiség megszerzésének kisérlete, ITT pedig arról olvashatnak, hogy miként felejtettek el 2,3 milliót beszedni az előző bérlőktől. 

Jellemzően a ZVK Zrt. hozzávetőleg 900 üres önkormányzati ingatlannal (bolthelyiséggel, raktárral, pincével, tetőtérrel, telekkel)  "gazdálkodik", de ezeknek a fele sincs bérbeadva. Nem csoda, hisz még pár napja még egyetlen meghirdethető ingatlan nem volt a honlapjukon, és most is csak a Miskolci úti iskolánkat hirdetik. 

 

 


zugloizrt_fb_jel_ingatlankezelesi_es_ingatlanhasznositasi_eseti_ellenorzesi_jelentes_vegleges-1.jpg

zugloizrt_fb_jel_ingatlankezelesi_es_ingatlanhasznositasi_eseti_ellenorzesi_jelentes_vegleges-2.jpg

zugloizrt_fb_jel_ingatlankezelesi_es_ingatlanhasznositasi_eseti_ellenorzesi_jelentes_vegleges-3.jpg

zugloizrt_fb_jel_ingatlankezelesi_es_ingatlanhasznositasi_eseti_ellenorzesi_jelentes_vegleges-4.jpg

zugloizrt_fb_jel_ingatlankezelesi_es_ingatlanhasznositasi_eseti_ellenorzesi_jelentes_vegleges-5.jpg

zugloizrt_fb_jel_ingatlankezelesi_es_ingatlanhasznositasi_eseti_ellenorzesi_jelentes_vegleges-6.jpg

Szólj hozzá!

Mennyi ideig tart három fa összevágása, három keritéselem cseréje?

2023.07.07. 13:05 varnai

A fél hónappal ezelőtti (június 20-i)  vihar Zugló kiszuglói, törökőri részét alaposan megtépázta, az Újvidék téren is kidöntött két fát, melyek összezúzták a játszótéri kerítést. A játszóteret ezért másnap lezárták.

Csakhogy a lezárás immár fél hónapja tart, a helyreállítás, eltakarítás csiga lassan halad, a kifelé álló, szúrós balesetveszélyes kerítésdarabokhoz eddig  - fél hónap alatt - hozzá sem nyúltak, a fák összevágása, elszállítása is immel-ámmal történik. Az elmúlt két nap délelőttjén nem láttam embert a helyszínen dolgozni, bár valamicskét valamikor lehettek ott, mert valamiféle haladás történt. 

A környékbeliek türelme kezd elfogyni, több felháborodott levelet kaptam, a nyári szünetben nagy szükség van a játszótérre. a Lakók nem értik, egy pár napos munkához miért kell fél hónap?  Ezt én sem értem, ezért kérdéseket tettem fel a Városgazdálkodási Zrt. igazgatójának. 

357772163_1634984310319412_1444358330795792712_n.jpg

A tér állapota amúgy is szánalmas, a gazzal felvert botlatós focipálya,   a felállítás után pár nappal eltörő hintaállvány... Nem csak az Újvidék tér elhanyagolt, a ciklus három és fél éve alatt egy közterületi focipályát sem sikerült lerekortánozni, egy játszótér sem esett át nagy felújításon, új építése pedig fel sem merült.

ujvidekter_level.jpg

Az Újvidék teret kettéosztó úttest lezárásával évek óta kampányolnak, milliós EU-s pályázatokkal kommmunikálják,  de a lezárás valójában nem történik meg. Erős a gyanúm, hogy az ezzel kampányolók is felismerték, hogy nem lenne sem praktikus, sem népszerű lépés, mert a forgalom az iskola és a téren lévő házak elé terelődne.

 

 

4 komment

Na ki adná oda Zugló nevét a NER cégének?

2023.07.03. 15:57 varnai

A június végi testületi ülésünk legszimbólikusabb döntése a Zugló Városközpont Kft. névhasználati kérelme volt.

A cég, a Bayer Construct Zrt, Balázs Attila NER milliárdos 340495849_771761971136283_3339216601798842792_n_1.jpgprojektcége. A tulaj, a bekapzsult erdélyi, Balázs Attila Tiborcz vej üzlettársa, és hát abból ahogy az állam törvénykezéssel rendre kisegíti, végül 244 milliárdért megveszi, nincs kétség, a család áll a háttérben.

A cég  immár két éve használja mindenféle engedély nélkül Zugló nevét. Az önkormányzat többször is határozatban szólította fel a céget a jogsértés megszüntetésére, melyet simán negligáltak. Van bőr a képükön, most beadták a hivatalos kérelmet is. 

Tudnivaló, a cég az összes zuglói építési szabályzatot tudatosan megszegi, sokszorosan átlép minden beépítési mutatót és szabályt. Amint valamiféle módon kötelezzük őket pl. változtatási tilalommal, utca vagy telekalakítással a szabályok betartására rohannak a papához és másnap kormányrendelet jelenik meg, kiemelt beruházássá, rozsdaövezetté nyilvántva írják felül az önkormányzati rendeletet. A cég engedély nélkül használja az építkezést szegélyező közterületet, szállítja máshová a betont, építkezik éjszaka, porol, zajt csinál, egyszóval tökéletesen semmibe veszi a környéken élőket és a zuglói önkormányzatot. És ennek a minket semmibe vevő cégnek ki engedélyezné a kerület nevének használatát két év jogtalan használat után? 

nevhasznalat.jpg

A zölddel jelöltek szavaztak a névhasználat engedélyezésére. Az előterjesztő polgármester és a komplett MSZP frakció szépen a fidesz képviselőivel karöltve támogatja a NER bizniszt. "Így ahogy vagytok", mondaná Makk Károly.

Jellemző, hogy a polgármester a médiamegcsabiatv.jpgszólalásaiban, lásd hatmillióért megvásárolt ATV műsoridő, HÍrklikk, stb.  csak dicséri a projektet, gondosan nem említi meg a tüntetést (amin ő is  több-kevesebb sikerrel felszólalt) , nem említi az épület Zuglóba nem illő méretét, a főépítész ellenvéleményét, stb. Csak dicséri a beruházást, nem fura?

Horváth Csaba fizetett interjúja az ATV-ben. Egyenes beszéd?

Az ATV-s szerződés (titkos (szóbeli) záradékában)  láthatólag az is benne van, hogy a kerület ügyében más politikus, pl. az alpolgármesterek nem szólalhatnak meg, pl. a 244 milliárdos vásárlásról az "ellenzéki" médiák közül egyedül az ATV nem számolt be.

A többiek, egységesen NEM-mel utasítottuk el a bizarr, tovább megyek, elvtelen megalkuvást.

A Civilzugló Egyesület a kezdetektől elutasítja a túlépítést, az önkormányzati beruházás a "városközpont" funkcióiról helyi népszavazást tartanánk a legmegfelelőbbnek egy ilyen jelentőségű urbanisztikai, gazdasági döntésnél. Érveinket az október 1-i  tüntetésen mondtam el.

A pártok 2020 novemberében még elvi támogatásukat  adták a két együtt bemutatott, egy újságban reklámozott projekthez, a Bayer magánberuházásához és a polgármester által a Bayer tervezőcégével 40 millióért megrajzoltatott három az egyben városközpont épülethez. Szerveztünk lakossági fórumokat, tüntetést. Mára már minden politikai párt megértette - van amelyik tényleg, van aki csak politikai idomulásból - hogy a lakosok mit szeretnének és mit nem. 

A névhasználat és a fővárossal kötött szerződés kapcsán hosszú vita volt az egész magán és akét éve habosított önkormányzati projektről, melyet ITT  és a 41. napirendi pontnál lehet végignézni. 

A polgármester a céggel Településrendezési Szerződést is kívánt kötni, ezt immár tán ötödször próbálja a testületen áterőltetni. Ezt ismét beterjesztette... majd ismét, ötödszörre levette napirendről. Nem vak ez a ló, csak bátor... Hiába ad ellentétes szakmai véleményt a főépítészi iroda, hiába tiltakoznak a koalíciós társai, hajrá, előre.

A polgármester beruházó céggel két éve egyedül tárgyal, nem vonja be még a koalíciós partnereket sem,  és a minimum 300-350 milliárdos beruházás engedélyezésének ellentételezéseként egy "fantasztikus" 350 milliós ajánlattal sikerül visszatérnie. Ez 1 ezrelék. Szánalmas. Ha a cég a kerület közepének iszonyatos, a következő ötven évet meghatározó túlépítéséért, a Helyi Építési Szabályzat durva és önhatalmú átlépéséért cserébe kifizetné a tervezett önkormányzati városközpont épület 20-25 milliárdos bekerülési költségének a felét, az lenne kb. egy tárgyalóképes ajánlat. 

A polgármesteri kommunikáció része, hogy a beruházó által 2019-ben aláírt háromoldalú szerződésben kötelezően vállalt közterületi beruházásokat, úttest, közvilágítás, csatornahálózat rendbe tételét is 10 milliárdos "adományként" állítja be. Csakhogy ezek a munkák a beruházó eredeti szerződésben vállalt kötelezettségei, hisz hát ő bontja fel a Csömöri, Bosnyák, Rákospatak utat, hogy a közműveket bevezesse, a hozzá kanyarodó sávokat kialakítsa. 

 

 

12 komment

süti beállítások módosítása