HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Ketyegő vegyi bomba Zugló közepén

2023.06.18. 12:15 varnai

Tegnap az RTL Hiradóját kalauzoltam körbe volt Reanal gyártelep területén. A valaha világhírű gyár évtizedek óta elhagyatott, őrizetlen, már a kapu is hányzik, a területet birtokló cég hanyagságával komoly veszélynek teszi ki a környéken élőket.

A polgármester, a  Zuglói Lapok az elmúlt három évben nem vette észre, vagy nem vett tudomást a kerület közepén ketyegő vegyi bombáról. Egy magára hagyott vegyi gyártelep, a panaszkodó környékbeliek ügye nem fér bele a havi fizetett ATV-s interjúkba.
A hatósági jogköröket gyakorló kormányhivatal, bár eddig hiába kerestük őket az üggyel, most az nyilatkozta, hogy vizsgálatot indít. Végre elindult valami.
A remek riport ITT látható. 

A szomszédos házakban élők két éve siketelenül próbálják az önkormányzatot, a hatóságokat intézkedésre rábírni. A félelmük jogos, az épületbe beköltöző hajléktalanok rendszeresen tüzet raknak, bármit elégetnek, amit találnak, büdös mérgező füst száll, maly gyakran az egész környéket beborítja. De ez semmi, elég egy figyelmetlenség, egy magára hagyott tábortűz, és az egész telep, és benne a vegyi anyagok bármikor leéghetnek.

Sikerült megszólaltatnunk az oda beköltöző húsz szerencsétlen ember közül is többet. Ezeket a társadalom szélére sodródott reménytelen embereket, sorsokat látva érezni csak igazán, hogy mennyire elszakadt fideszes elit, ez esetben Hende Csaba a magyar valóságtól, akinek azt sikerült pár napja nyilatkoznia,hogy lassan utolérjük Ausztriát. Tele az ország, a falvak széle, Budapest külterületei, erdejei hasonló nincstelen emberekkel.

A terület teli felborított vegyi tartályokkal, rozsdásodó csövekkel, tartályokkal, az épület laborjai ott hagyott vegyszerekkel.  És ez csak ami látható.

A talaj is szennyezett.  REANAL, a valaha világhírű gyógyszer, fotóvegyszereket és orvosi reagenseket gyártó, exportáló vegyigyár az 1920-as évek óta működik ezen a területen. Ki tudja mi minden szivárgott be a talajvízbe azóta, 100 év alatt a talajba, a 20 méterre lévő Rákospatakba. És még mi szivároghat be a feldőlt vegyi tartályokból, szétszórt falkonokból, ha a terület ennyire gazdátlan. Az igen értékes telket birtokló cég felszámolás alatt áll, lehet, hogy ők is a mentesítés költségét akarják megúszni. Kíváncsi vagyok mit állapít meg és hoz-e változást a Kormányhivatli vizsgálat.
A képre kattintva galéria nyílik, érdemes megnézni. 

 

1 komment

Címkék: jegyző Horváth Csaba polgármester REANAL vegyigyár Fővárosi Kormányhivatal

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr9518148634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

127.0.0.1 2023.06.19. 17:37:45

Mi köze ehhez az önkormányzatnak? Kié az épület? Hulladék, szemét, a Hulladék Kezelőhöz (zöldhatóság) tartozik, ami a kormányhivatal alá van rendelve.
süti beállítások módosítása