HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Így döntünk mi! - napirendi pontok előterjesztések nélkül

2022.03.02. 15:44 varnai

A polgármesteri meghívó szerint ötvennyolc előterjesztésről  - plusz a 2022. évi költségvetésről  - döntenénk a március 3-ai testületi üléseken - csakhogy épp a legfontosabb előterjesztések mindmáig nincsenek feltöltve a govcenterre - tehát nem olvashatóak el. Ezekről az el nem készült, netán politikai konszenzussal,  jegyzői, jogi kontrollal  nem rendelkező  anyagokról, sokmilliárdos összegű, a kerület jövőjét évtizedekre meghatározó szerződésekről, telekeleadásokról, beépítésekről kéne döntenünk csütörtökön. 

A testületi ülés nyilvános, minden zuglóit várunk, de az onkormányzatitv.hu oldalon élőben is nyomon követhetitek, miként vitatkozunk, döntünk a kerületetekről, az adóforintjaitokról!

eloterjesztesekmarc3.jpg

A kerület hatályos Szervezeti Működési Szabályzata szerint - és hát nem véletlenül - az előterjesztéseknek  hat nappal a testületi ülések előtt olvashatóaknak kell lenniük a kerület honlapján.  Hiszen csak így van lehetősége a képviselőknek, az általuk felkért szakembereknek, a külső bizottsági tagoknak megfontolt véleményt kialakítani a szavazásuk előtt.

Nem mellesleg a lakosság is ITT a honlapon tud tájkozódni, hogy az általa választott képviselők miről szándékoznak dönteni.

A meghívó alább olvasható.

kt_meghivo_3-1.jpg

 Tappancs Szabó Rebeka szíve csücske Zugló macskaivartalanítási progamja, mely nyilván Zugló egyik akut problémája, ekképpen joggal előzi meg a cégeink felügyelőbizottságainak ügyrendjét, a városközpontot, a telekeladásokat és egyéb bagatel pontokat.

A 4. napirendnél érdemes észrevenni, hogy  legfontosabb cégünk a Városgazdálkodási Zrt ügyében nincs döntés, mert az új felügyelőbizottság munkájának megkezdését, az FB bejegyzését, megalakulását mintegy három hónapja szabotálják a szocialisták. Az Fb februári alakuló ülésére a polgármester mint tulajdonos nem ment el , azért az elmaradt.

kt_meghivo_3-2.jpg

A legfontosabbak, a 8. 9. 10. 11. számú előterjesztések,  egy nappal a testületi ülések előtt sincsenek feltöltve.  A 700 milliós, de valójában akár 1,4 milliárdot érő telek eladása ellen erős lakossági tiltakozás és aláírásgyűjtés alakult ki.  Az áron alul eladás kimerítheti a hűtlen kezelés tényállását. A telekre 260 lakás épülhetne, és ez  ellen joggal tiltakoznak a helyiek. A kerület túlépítése és az ingatlan vagyon elherdálását a Civilzugló Egyesület is elfogadhatatlannak tartja. A telek eladásának szándékára még augusztusban én hívtam fel a figyelmet és vált az előválasztás témájává.

11. A kisebb Kövér Lajos utca 25. alatti telek eladás pályázatát viszont érvénytelenítik. A telekre közparkot kell kialakítani.

12. Tájékoztató a zuglói nemzeti konzultációról. A polgármester tájékoztatni fog a soha nem látott sikerről: 71.500 ív (ennyi lett kinyomtatva)  érkezett vissza, ezek közül 71.499 IGEN válasszal, egyet pedig a kákán is csomót kereső Várnai dobott be. Az előző testületi ülésen közérdekű adatként kikértem a konzultáció költségeit, a holnapi közérdekű felszólalásomban újra kérem. Remélem nem kell kiperelni.

Ilyen nagyipari módon kitöltött ívekből van ezerszámra. Ha valaki az X-ek írásmódjában hasonlóságot látna az csak a képzelete műve - épp így irtakból van még sok-sok... Az igazi lakosok által megfontolással odatett X-ek, az IGEN-ek és NEM-ek egyaránt jól megkülönböztethetőelk voltak a szakmányban, kapkodósan, rutinból behúzkált munkában kitöltött lapoktól. 

274795366_1997707917069798_3343821187638884363_n.jpg

Nem kell grafológusnak lenni...

Ezért aztán 13. napirendként be is terjesztette a tervezési közbeszerzést. 380 milliót költene el egy olyan épület kiviteli tervére, melynek semmiféle financiális megalapozottsága nincs, amelyiknek az építési területe, telke nem a mienk, és mely ellen rengeteg szakmai kétely merült fel, hovatovább a lakossági fórumok szerint a lakosság erősen ellenzi.  Magam részéről azt gondolom, hogy a polgármester fejjel megy a falnak, ha ezt továbbra is erőlteti. Ő tudja.

kt_meghivo_3-3.jpg

 

Pár millió forintokért sorra engedélyezik, hogy az Építési Szabályzathoz képest több lakás épülhessen a telkekre. Így lesz Zugló egyre sűrübb beépítésű, tűnik el a kertvárosias jelleg. kt_meghivo_3-4.jpg26. A Médiacég önvizsgálata, ugyanis a cég működését átvilágító  munkacsoport létrehozását a koalíció megakadályozta. A kerületi  közmédia, mint megállapították magukról, objektív, a MUOSZ etikai elvárásainak megfelelően működik évi 180 millióért...  A valóság ezzel szemben az, hogy a Zuglói Lapok meglehetősen elfogult, leginkább a polgármester véleményét harsogja, imidzsét próbálja építeni. (nem sok sikerrel) A lapot a kerület számos részén nem kapják meg a lakosok...  a régebben kéthetente megjelenő lapot havira változtatták, de a lakossági levelek,  hivatal válaszol rovatot gondosan nem engedélyezik, még valaki problémákról merne írni.  Míg keresztrejtvényre, horoszkópra komplett oldalak jutnak, kétévenként 1000 karaktert kap egy képviselő, hogy a véleményét elmondhassa. Jellemzően Zugló TV-be, melynek év 36 milliót fizetünk, a szocialista képviselőkkel van tele, az elmúlt 7 év alatt egyetlenegyszer hivtak be ellenzéki képviselőket. 

kt_meghivo_3-5.jpg

 A tanácsnokok beszámolói közül különösen érdemes Sógor Lászl óKörnyezetvédelmi Tanácsnok beszámolóját elolvasni. 

kt_meghivo_3-6.jpg

Az 56. 57. 58. előterjesztés z Ajtósi Dűrer sor Zichy  Jenő utca sarokra tervezett "nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűnek" minősített építkezés megakadályozását, lassítását célozza. A Garancsi István oligarcha beruházásában készülő hatalmas épület minden kerüreti szabályozáson átlép, és egyáltalán nem illik Istvánmezőre. A beruházás és a hasonló, a helyi közösségek akarata ellenére erőltetett maximális haveri profitot elősegítő monstrumok ellen,  pl. a Bayer a Bosnyák térre tervezett 950 lakása és 72.000nm irodája, Baán álma a Nemzeti Galéria a Városligetben, stb.  Március 11-én tiltakozunk a Kossuth téren. Gyertek el minél többen!

kt_meghivo_3-8.jpg

3 komment

Címkék: költségvetés közbeszerzés városliget zuglói önkormányzat Bosnyák tér Várnai László Civilzugló Egyesület Horváth Csaba polgármester Dűrer kert Bayer Contruct Kft. Médiaszolgáltató kft.

süti beállítások módosítása