HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

További 364 millió az Ökoházra? - a decemberi testületi ülés előterjesztései

2022.12.13. 15:13 varnai

54 előterjesztés sorakozik a december 15-i testületi ülés napirendjén. Az előterjesztések a govcenteren ITT olvashatóak el.

Az első napirend egyből egy egy éves csúszásról tudósít. A Körvasútsor, Cserebogár utca, Ráskay Lea, Holics és Zászlós utca eddig földes részeinek leaszfaltozására kaptunk kb. 210 millió forintot, a munkának idén dec. 31-ig el kellett volna készülnie. Az új határidő 2023. dec 31. 

kt_meghivo_2022-12-15_1_-1.jpg

4. Az igazgató beszámolóját érdemes elolvasni, én arra lettem volna kíváncsi, hogy a februári átvilágítás sommás megállapításaiból, (pl. a felesleges ügyvédi szerződések, magas létszám, a feladatok kiszervezése) mit sikerült mostanra megoldania, hány szerződés került megszüntetésre?

Az 5. napirendben szereplő bérpótlékra a Civilzugló Egyesület már 2015-ös költségvetés során tett javaslatot tett, mert a fizikai dolgozók bére már akkor megalázóan alacsony volt,  2019-ben pedig, amikor az ovónők elvándorlása a szomszédos kerületek által adott bérpótlékok miatt kritikussá vált, ( az intézményvezetők segítségkérő levelét elhallgatta a zuglóiak elől a kerület vezetése, médiája ) az ovódapedagógusok bérpótlékára tettünk javaslatot. Ehhez képest csak egy évvel késöbb vezették be, amikorra már az óvodapedagógusok több mint 10%-a elment. Rengeteg rutinos ovónőt vesztettünk el. A mostani előterjesztés 2023 márciusáig biztosítja a pótlékot.

kt_meghivo_2022-12-15_1_-2.jpg

 

A 8. előterjesztés döbbenetes. A hangzatos nevű E-Co-Housing projektről közmédia szintű egész oldalas termelési riport jelent meg nemrég a Zuglói Lapokban, de az építkezés új, még 364 milliós további pénz igényéről valahogy nem volt benne említés.

img_0699.jpg

Immár két milliárd forint ment el az "ökoházra". A projektből évekig megélő rengeteg konzorciumi partner és szakértő, körutazó politikus ennyiből akár fel is is felépíthette volna. Beleillhet a Hadházy Ákos által joggal vizsgált EU-s pénzszórások közé.

A gondosabban figyelők tudják, az EU-tól 1,5 milliárd forintot kaptunk egy új 27 lakásos környezettudatos szociális bérház építésére a Gizella utca 14-16. alatti üres telkünkön, melyen kívül az önkormányzat egyéb anyagi hozzájárulást nem adott - volna. Három év tervezgetés, sunnyogás, új épület beleszuszakolásának kisérletete után a mestergerendából fogpiszkáló lett: egy meglévő, Mexikói út 11. B alatti bérházunk tatarozására futotta, de még arra sem jutott elég, mert a pénz majd felét mostanra elköltötték a hagymázas tervekre, online konferenciákra, önmarketingre. A 1,5 milliárdból mostanra csak 857  millió maradt, ezért 2022-es költségvetésből az összes, a meglévő lakásaink felújítására  elkülönített pénzt, 158,5 millió forintot át kellett csoportosítani az "ökoház" , a 14 lakásos romos ház tatarozására. A lakhatási tanácsnok Vida joggal ellenezte az átcsoportosítást, hiszen az elvett összegből 50-80 üres lakást kiadható állapotba lehetett volna hozni.

Most további 364 millió forintot kérnek, mert újabb költségek merültek fel, azaz a műszaki felmérés nem vol tökéletes. A kudarcos projekt gazdája Szabó Rebeka eközben angolosan továbbállt a parlamentbe. A 9. napirendi pontot ezért  kifejezetten támogatom, kíváncsi vagyok eljutnak-e a felelős megnevezéséig, a hanyag/hűtlen kezelés ügyében megteszik-e a feljelentést.

 kt_meghivo_2022-12-15_1_-3.jpg

 14. A ZESZ felmérte, hogy milyen felújítási munkálatok szükségesek  a két szakrendelő teljeskörű felújításához, korszerűsítéséhez. Amit én még fél éve kértem a ZESZ-től, hogy a hiányzó orvosok, szakdolgozók számáról tájékoztassák a testületet, és hogy különböző szakrendeléseken a várólisták idejét írják össze, mert ijesztő számokat hallani. A két szakrendelőt hozzávetőleg 8 milliárd forintból lehetne teljeskörűen felújítani. Ez a következménye annak, hogy az elmúlt két évtizedben lényegében nem költött az önkormányzat az épületekre. 

 

17. Jelentős mértékben megemelik az önkormányzati lakások  lakbéreit, különösen a költségalapú kategóriákban. Mentségükre legyen mondva, hogy az előző két ciklus polgármesterei Papcsák, Karácsony 5-5 évük alatt nem emeltek lakbért, a szükségszerűen népzerütlen döntést az utódjukra hagyták.  Az emelés azért is lesz meghökkentően magas, mert a ciklus eleji emelés a vészhelyzet alatt idén nem léphetett hatályba, így a lakosok tulajdonképpen most egyszerre két emeléssel egyszerre szembesülnek.
Egy összkomfortos lakásban élő 634 Ft/ nm lakbér helyett 1191 Ft-ot fizet,  azaz egy 46 nm-es szabvány panellakás bérleti díja 29.184 Ft-ról  54.200 Ft-ra, közel a duplájára emelkedik. Ebbe a költségalapú  kategóriába tipikusan azok tartoznak, akik valamikor korrektül bevallották, hogy milyen jövedelmük van, netán  nyugdíjasok, vagy olyanok akik annó 1990-ben nem vették meg az önkormányzati lakásukat. Eközben a szociális lakbérkategóriák alig emelkednek, miközben azok minimálisak, és sokszor csak a legális és nem legális jövedelem  bevallása a különbség, ráadásul a jogosultságot nem is igen ellenőrzik.

bosnyak13audi.jpg

6-10.000 Ft körüli szociális lakbérrel kiadott lakások a Bosnyák utcában sportaudis bérlőkkel.

Jellemzően a szociális kategóriát fizető bérlők igen sokan a minimális lakbéreket sem fizetik. (a bérlőink 34%-a tartozik, sokan milliókkal)  Tehát azokat fejjük, akik eddig is korrektül fizettek, és amúgyis a dupláját fizették. 

19kt_meghivo_2022-12-15_1_-4.jpg

19. Az Urbanisztikai Munkacsoport a Civilzugló Egyesület által novemberi testületi ülésre beadott, és a pártok által leszavazott előterjesztésének kiherélt újracsomagolása. Kétlem, hogy egy nagylétszámú, az összes tervtanácsba meghívott építész (24 fő) a hét fős Városfejlesztési Bizottság nem szakember tagjai, és a delegálható hét építész közös megegyezésre tudna jutni. A delegálható építészek nyilván a hatályos szabályzat visszásságainak kiszűrűsére, a beépítési paraméterek csökkentésére törekszik,  míg a főépítész a mundér becsületét, a maga által írt ZÉSZ-t fogja védeni. Hogy a lakosság igen sommás véleménye a jelenlegi építési trendekről miként lesz e munkacsoportba becsatornáva, az erősen kérdéses , továbbá hogy van-e  valós akarat a testületi többségben a beépítések visszafogására ,azt sajnos kétlem. 

És hogy miért van szükség a ZÉSz áttekintésére, újra gondolására arra két durva példa 21-es és 22. előterjesztés. Az Uzsoki utca 40. lakóinak konzultációt igértek, de ez nem történt meg,  és a Bosnyák utca 5-öt két üléssel ezelőtt a testület leszavazta, a novemberin zavaros helyzet alakult ki, most mindkettőt újra beerőltetik. bosnyak_5_homlokzat.jpg

A Bosnyák utca 5. A földszintes, fővárosi védettségű földszintes épület mellett hatszintes, negyven lakásos épület építése engedményes mértékkel... Pár millió forintért (és még ki tudja kinek mennyi pottyan le, hogy ennyire makacsul erőltetik)  örökre tönkre teszik Zugló hagyományos kisvárosias jellgét.

 

kt_meghivo_2022-12-15_1_-5.jpg

27.28. Szerencsére az önkormányzati telkeink többségére - bár kitartóan próbálják eladni azokat - nem volt vevői érdeklődés. Középütt a Thököly út 35-37. Remek kis közpark lehetne belőle. Az összes telkünk eladása gyors vagyonfelélés. Ehelyett a bérleményeink, lakásaink, helyiségeink kiadásából, a bérleti díjak beszédéséből, és a felesleges/korrupt/gondatlan költések visszafogásával - azaz felelős gazdálkodással kell pénzt "csinálni". 

thokol35.jpg

30. Tavaly decembere, de tulajdonképp 2019. vége óta húzzák, hogy a Civilzugló Egyesületnek megadják azokat a pozíciókat, külsős bizottsági helyeket és FB tagságokat, melyek a választási eredmények (10%) alapján járnának nekünk, ahogy a parlamentben is 1/3 arányban kapnak bizottsági helyeket az 1/3-os eredményt elérő ellenzéki pártok.  Ráadásul decemberben -  ahogy megállapodtunk -  mi megszavaztuk a többi párt Fb helyeit, majd amikor az én ZKNP-s helyemről történt a szavazás az MSZP frakció tartózkodott, a polgármester pedig nem nyomott gombot. Korrektség a javából...

kt_meghivo_2022-12-15_1_-6.jpg

 33. A Bosnyák téren építkező Bayer az önkormányzati engedély nélkül használja cégének nevében a Zugló nevet, ezzel megtéveszti a leendő vásárlóit és tőzsdei befektetőit is. Az illegális névhasználat és gazdagodás ügyében írt előterjesztést Victora képviselő.

40. 41. Havonta hozzávetlőeg tucatnyi fellebezést kapunk, mert a rendészek megbüntetnek olyan "zöldterületekre" parkoló autósokat, amelyek hosszú évek óta kitaposott, semmiféle növényzetet nem mutató parkolónak látszanak. Néhány a zöldterületeket látványosan semmibevevő, bárhová felálló autós kivételével a legtöbb hasonló büntetés peches, kényszerű eset. A probléma gyökere, hogy az elmúlt évtizedben a lakótelepen nagyságrendileg több autó lett, mint amennyi parkolóhely a házak között ki van alakítva. Ezért mindig van aki  későn hazaérve, kínjában, gondatlanságból az ilyen kijárt helyekre parkol. 

42-től. A Bayer Contruct Zrt. még a  tömör kerítés létesítését tiltó önkormányzati rendeletet is semmibe veszi. Ezért telkenként 1,5-1,5 millió forintra büntettük a céget, amit megfellebeztek. Nem hinném,  hogy megrengetné a 250 milliárdos fejlesztést a pár milliós büntetés.  

kt_meghivo_2022-12-15_1_-7.jpg

kt_meghivo_2022-12-15_1_-8.jpg

Szólj hozzá!

Mennyit költött a tankerület a zuglói iskolák épületeire az elmúlt években?

2022.12.02. 14:07 varnai

Mint zuglói lakos minden alkalommal szomorúan sétálok el a Teleki Blanka gimnázium és a vele egy épületben lévő Angol-magyar Kéttannyelvű Iskolák patinás, műemlékvédelem alatt álló épületei előtt. A bejárataik kb. 2013. óta felállványozva, belül kerítés keríti körbe a fal mentét, elvéve a diákoktól az udvar jelentős részét, hogy a le- lezuhanó pártázat,  homlokzatdarabok agyon ne csapjanak egy gyereket. A Városliget sarkán álló, valaha gyönyörű szecessziós épület Zugló és a főváros, Magyarország szégyene. 

Bár ez kívülről kevésbé látszik, hasonlóan siralmas állapotú a közeli Szent István Gimnázium födémje, tetőszerkezete. A beázások rendszeresek, milliárdos nagyságrendű felújítást már évtizede halasztgatják. 

A tanár és diák sztrájokok rámutatnak a bérezés, és az oktatás tartalmi területén lévő súlyos problémákra, de kevés szó esik a tnítási helyszínekről. Mint tudvalevő 2013-ban az önkormányzatoknak az épületek üzemeltetését is át kellett adniuk az államnak, bár a tulajdonjog az önkormányzaté maradt. Zugló tucatnyi általános iskolát és 5 gimnáziumot adott át üzemeltetésre az államnak. 

Köztük a Teleki  Blanka Gimnáziumot.

teleki4689net.jpg

telekihomlokzat4688net.jpg

A tetőről az esővíz a szecessziós pártázat mögött egyből az épület födémjét, falait áztatja. A vakolat harmada évtizede óta mállik, az balakok lemázolását sem végzik el, így azok javíthatatlanná korhadnak.

Bár az önkormányzatok messze nem voltak tökéletes gazdák, de a helyzet most még rosszabb. Tapasztalatom szerint az iskolaépületek nem kapnak a tankerületben, az Oktatási  Belügyminisztériumban elég figyelmet, kellő ráfordítást, pedig a sorra elmaradó felújítások, karbantartás, az állagmegóvás - melyet amúgy még a magánház tulajdonosok számára is törvényi kötelezettség -  szintén a Tankerületek, az állam dolga lenne. Mondani sem kell az elmaradó felújítások egyre halmozód műszaki problémákat okoznak, és a költségek pedig meghatványozódnak. Arról nem is beszélve, hogy egy beázó, huzatos, penészes falú tanteremben tanulni nem éppen kellemes. A rossz műszaki állapotú épületek, (negyvenéves kazánok, radiátorok, húzó, hiányos ablaktáblák) kifűtése pedig iszonyű költség az állam, azaz mindannyiunk számára.

Két hete kérdéseket tettem a fel a Középpesti Tankerületi Igazgatóságnak,  hogy tájékoztasson, mely épületünkben milyen felújítások, karbantartások történtek az elmúlt három évben. Az adatszolgáltatás határideje lassan lejár.

László Várnai varnai.laszlo14@gmail.com

nov. 19., Szo 19:54 (13 nappal ezelőtt)
címzett: kozeppest
Tisztelt  dr. Házlinger György igazgató úr!
Mint kerületi képviselő, és mint zuglói őslakos rengeteg megkeresést kapok a kerületi iskolák kapcsán.
A szülők az épületek felújításáról, karbantartásáról érdeklődnek.  Kerületi képviselőként azért is kíváncsi vagyok, mert ezek az igen értékes, gyakran műemlék épületek melyeket a törvény az önök üzemeltetésére bízott  mindmáig Zugló önkormányzatának tulajdonát képezik.
Kérem tájékoztasson, az elmúlt három évben, 2019 januárjától  mely épületek lettek felújítva a 31-ből? 
Mely épületben volt tetőfelújítás, kazáncsere, ablakcsere, homlokzat szigetelés, gáz-,  elektromos hálózat felújítás,  teljes mázolás,  nagyobb vizesblokk felújítás,  burkolás, szaniterek,  teljes festés, burkolat csere, parketta csiszolás,  egyéb komolyabb felújítás?.
Kérnék egy listát, a ráfordítás időpontjával,  összegével.
Mikor  tervezi a Tankerület vagy a minisztérium  a Teleki Blanka Gimnázium és az Angol-magyar Kéttannyelvű Általános iskola omladozó műemlék  homlokzatának rendbe tételét?
Mikor tervezik a Szent István Gimnázium régóta beázó tetőszerkezetének rendbe tételét? 
Vannak ezeknek a fontos munkáknak beárazott költségbecslései, esetleges építészeti-műszaki felmérések, jegyzőkönyv a balesetveszély okán?? (tisztában vagyok vele, hogy ezek az épületek már akkor is rossz állapotúak voltak, amikor átkerültek a KLIK-hez)
Válaszát várva, 
Tisztelettel,
Várnai László

A kérdések szomorú apropóját a szintén a Hermina úton lévő, lassan elkészülő Roheim villa adja, melyre  közel hat milliárd forintot költött az állam. A 2200 nm-es épületet a 12 fős Corvin-lánc testület kapja.  (a cikk nem írja, de az épület mozgássárült gyerekek bentlakásos otthona volt, míg ki nem tették őket) A ligetre, a ráadásul meg sem valósuló, felesleges épületek tervezésére költött milliárdokról ne is beszéljünk. Elképzeni sem tudom milyen elegáns, stílusos felújítást, új padokat, udvart, stb. kaphatott volna a két zuglói gimnázium és az általános iskola hasonló összegből. 

kettannyelvu4692net.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Teleki Blanka Gimnázium tankerület iskola felújítás angol-magyar Kéttannyelvű Általános iskola dr. Házlinger Észak-pesti Tankerület

süti beállítások módosítása