HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

További 364 millió az Ökoházra? - a decemberi testületi ülés előterjesztései

2022.12.13. 15:13 varnai

54 előterjesztés sorakozik a december 15-i testületi ülés napirendjén. Az előterjesztések a govcenteren ITT olvashatóak el.

Az első napirend egyből egy egy éves csúszásról tudósít. A Körvasútsor, Cserebogár utca, Ráskay Lea, Holics és Zászlós utca eddig földes részeinek leaszfaltozására kaptunk kb. 210 millió forintot, a munkának idén dec. 31-ig el kellett volna készülnie. Az új határidő 2023. dec 31. 

kt_meghivo_2022-12-15_1_-1.jpg

4. Az igazgató beszámolóját érdemes elolvasni, én arra lettem volna kíváncsi, hogy a februári átvilágítás sommás megállapításaiból, (pl. a felesleges ügyvédi szerződések, magas létszám, a feladatok kiszervezése) mit sikerült mostanra megoldania, hány szerződés került megszüntetésre?

Az 5. napirendben szereplő bérpótlékra a Civilzugló Egyesület már 2015-ös költségvetés során tett javaslatot tett, mert a fizikai dolgozók bére már akkor megalázóan alacsony volt,  2019-ben pedig, amikor az ovónők elvándorlása a szomszédos kerületek által adott bérpótlékok miatt kritikussá vált, ( az intézményvezetők segítségkérő levelét elhallgatta a zuglóiak elől a kerület vezetése, médiája ) az ovódapedagógusok bérpótlékára tettünk javaslatot. Ehhez képest csak egy évvel késöbb vezették be, amikorra már az óvodapedagógusok több mint 10%-a elment. Rengeteg rutinos ovónőt vesztettünk el. A mostani előterjesztés 2023 márciusáig biztosítja a pótlékot.

kt_meghivo_2022-12-15_1_-2.jpg

 

A 8. előterjesztés döbbenetes. A hangzatos nevű E-Co-Housing projektről közmédia szintű egész oldalas termelési riport jelent meg nemrég a Zuglói Lapokban, de az építkezés új, még 364 milliós további pénz igényéről valahogy nem volt benne említés.

img_0699.jpg

Immár két milliárd forint ment el az "ökoházra". A projektből évekig megélő rengeteg konzorciumi partner és szakértő, körutazó politikus ennyiből akár fel is is felépíthette volna. Beleillhet a Hadházy Ákos által joggal vizsgált EU-s pénzszórások közé.

A gondosabban figyelők tudják, az EU-tól 1,5 milliárd forintot kaptunk egy új 27 lakásos környezettudatos szociális bérház építésére a Gizella utca 14-16. alatti üres telkünkön, melyen kívül az önkormányzat egyéb anyagi hozzájárulást nem adott - volna. Három év tervezgetés, sunnyogás, új épület beleszuszakolásának kisérletete után a mestergerendából fogpiszkáló lett: egy meglévő, Mexikói út 11. B alatti bérházunk tatarozására futotta, de még arra sem jutott elég, mert a pénz majd felét mostanra elköltötték a hagymázas tervekre, online konferenciákra, önmarketingre. A 1,5 milliárdból mostanra csak 857  millió maradt, ezért 2022-es költségvetésből az összes, a meglévő lakásaink felújítására  elkülönített pénzt, 158,5 millió forintot át kellett csoportosítani az "ökoház" , a 14 lakásos romos ház tatarozására. A lakhatási tanácsnok Vida joggal ellenezte az átcsoportosítást, hiszen az elvett összegből 50-80 üres lakást kiadható állapotba lehetett volna hozni.

Most további 364 millió forintot kérnek, mert újabb költségek merültek fel, azaz a műszaki felmérés nem vol tökéletes. A kudarcos projekt gazdája Szabó Rebeka eközben angolosan továbbállt a parlamentbe. A 9. napirendi pontot ezért  kifejezetten támogatom, kíváncsi vagyok eljutnak-e a felelős megnevezéséig, a hanyag/hűtlen kezelés ügyében megteszik-e a feljelentést.

 kt_meghivo_2022-12-15_1_-3.jpg

 14. A ZESZ felmérte, hogy milyen felújítási munkálatok szükségesek  a két szakrendelő teljeskörű felújításához, korszerűsítéséhez. Amit én még fél éve kértem a ZESZ-től, hogy a hiányzó orvosok, szakdolgozók számáról tájékoztassák a testületet, és hogy különböző szakrendeléseken a várólisták idejét írják össze, mert ijesztő számokat hallani. A két szakrendelőt hozzávetőleg 8 milliárd forintból lehetne teljeskörűen felújítani. Ez a következménye annak, hogy az elmúlt két évtizedben lényegében nem költött az önkormányzat az épületekre. 

 

17. Jelentős mértékben megemelik az önkormányzati lakások  lakbéreit, különösen a költségalapú kategóriákban. Mentségükre legyen mondva, hogy az előző két ciklus polgármesterei Papcsák, Karácsony 5-5 évük alatt nem emeltek lakbért, a szükségszerűen népzerütlen döntést az utódjukra hagyták.  Az emelés azért is lesz meghökkentően magas, mert a ciklus eleji emelés a vészhelyzet alatt idén nem léphetett hatályba, így a lakosok tulajdonképpen most egyszerre két emeléssel egyszerre szembesülnek.
Egy összkomfortos lakásban élő 634 Ft/ nm lakbér helyett 1191 Ft-ot fizet,  azaz egy 46 nm-es szabvány panellakás bérleti díja 29.184 Ft-ról  54.200 Ft-ra, közel a duplájára emelkedik. Ebbe a költségalapú  kategóriába tipikusan azok tartoznak, akik valamikor korrektül bevallották, hogy milyen jövedelmük van, netán  nyugdíjasok, vagy olyanok akik annó 1990-ben nem vették meg az önkormányzati lakásukat. Eközben a szociális lakbérkategóriák alig emelkednek, miközben azok minimálisak, és sokszor csak a legális és nem legális jövedelem  bevallása a különbség, ráadásul a jogosultságot nem is igen ellenőrzik.

bosnyak13audi.jpg

6-10.000 Ft körüli szociális lakbérrel kiadott lakások a Bosnyák utcában sportaudis bérlőkkel.

Jellemzően a szociális kategóriát fizető bérlők igen sokan a minimális lakbéreket sem fizetik. (a bérlőink 34%-a tartozik, sokan milliókkal)  Tehát azokat fejjük, akik eddig is korrektül fizettek, és amúgyis a dupláját fizették. 

19kt_meghivo_2022-12-15_1_-4.jpg

19. Az Urbanisztikai Munkacsoport a Civilzugló Egyesület által novemberi testületi ülésre beadott, és a pártok által leszavazott előterjesztésének kiherélt újracsomagolása. Kétlem, hogy egy nagylétszámú, az összes tervtanácsba meghívott építész (24 fő) a hét fős Városfejlesztési Bizottság nem szakember tagjai, és a delegálható hét építész közös megegyezésre tudna jutni. A delegálható építészek nyilván a hatályos szabályzat visszásságainak kiszűrűsére, a beépítési paraméterek csökkentésére törekszik,  míg a főépítész a mundér becsületét, a maga által írt ZÉSZ-t fogja védeni. Hogy a lakosság igen sommás véleménye a jelenlegi építési trendekről miként lesz e munkacsoportba becsatornáva, az erősen kérdéses , továbbá hogy van-e  valós akarat a testületi többségben a beépítések visszafogására ,azt sajnos kétlem. 

És hogy miért van szükség a ZÉSz áttekintésére, újra gondolására arra két durva példa 21-es és 22. előterjesztés. Az Uzsoki utca 40. lakóinak konzultációt igértek, de ez nem történt meg,  és a Bosnyák utca 5-öt két üléssel ezelőtt a testület leszavazta, a novemberin zavaros helyzet alakult ki, most mindkettőt újra beerőltetik. bosnyak_5_homlokzat.jpg

A Bosnyák utca 5. A földszintes, fővárosi védettségű földszintes épület mellett hatszintes, negyven lakásos épület építése engedményes mértékkel... Pár millió forintért (és még ki tudja kinek mennyi pottyan le, hogy ennyire makacsul erőltetik)  örökre tönkre teszik Zugló hagyományos kisvárosias jellgét.

 

kt_meghivo_2022-12-15_1_-5.jpg

27.28. Szerencsére az önkormányzati telkeink többségére - bár kitartóan próbálják eladni azokat - nem volt vevői érdeklődés. Középütt a Thököly út 35-37. Remek kis közpark lehetne belőle. Az összes telkünk eladása gyors vagyonfelélés. Ehelyett a bérleményeink, lakásaink, helyiségeink kiadásából, a bérleti díjak beszédéséből, és a felesleges/korrupt/gondatlan költések visszafogásával - azaz felelős gazdálkodással kell pénzt "csinálni". 

thokol35.jpg

30. Tavaly decembere, de tulajdonképp 2019. vége óta húzzák, hogy a Civilzugló Egyesületnek megadják azokat a pozíciókat, külsős bizottsági helyeket és FB tagságokat, melyek a választási eredmények (10%) alapján járnának nekünk, ahogy a parlamentben is 1/3 arányban kapnak bizottsági helyeket az 1/3-os eredményt elérő ellenzéki pártok.  Ráadásul decemberben -  ahogy megállapodtunk -  mi megszavaztuk a többi párt Fb helyeit, majd amikor az én ZKNP-s helyemről történt a szavazás az MSZP frakció tartózkodott, a polgármester pedig nem nyomott gombot. Korrektség a javából...

kt_meghivo_2022-12-15_1_-6.jpg

 33. A Bosnyák téren építkező Bayer az önkormányzati engedély nélkül használja cégének nevében a Zugló nevet, ezzel megtéveszti a leendő vásárlóit és tőzsdei befektetőit is. Az illegális névhasználat és gazdagodás ügyében írt előterjesztést Victora képviselő.

40. 41. Havonta hozzávetlőeg tucatnyi fellebezést kapunk, mert a rendészek megbüntetnek olyan "zöldterületekre" parkoló autósokat, amelyek hosszú évek óta kitaposott, semmiféle növényzetet nem mutató parkolónak látszanak. Néhány a zöldterületeket látványosan semmibevevő, bárhová felálló autós kivételével a legtöbb hasonló büntetés peches, kényszerű eset. A probléma gyökere, hogy az elmúlt évtizedben a lakótelepen nagyságrendileg több autó lett, mint amennyi parkolóhely a házak között ki van alakítva. Ezért mindig van aki  későn hazaérve, kínjában, gondatlanságból az ilyen kijárt helyekre parkol. 

42-től. A Bayer Contruct Zrt. még a  tömör kerítés létesítését tiltó önkormányzati rendeletet is semmibe veszi. Ezért telkenként 1,5-1,5 millió forintra büntettük a céget, amit megfellebeztek. Nem hinném,  hogy megrengetné a 250 milliárdos fejlesztést a pár milliós büntetés.  

kt_meghivo_2022-12-15_1_-7.jpg

kt_meghivo_2022-12-15_1_-8.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr3417998850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása