HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Nem támogatta - neki nyilván nem hiányzik

2020.12.13. 16:36 varnai

 Két, a zuglóiak által sok fórumon kért, felpanaszolt egészségügyi témájú előterjesztést vittem a novemberi "testületi ülésre". A polgármester a veszélyhelyzeti egyszemélyes döntési jogkörével élve egyiket sem támogatta. 

A Hermina úton a labort még tavasszal szüntették meg, azóta két hónaposra nőtt várólisták, nap, mint nap tumultuózus jelenetek vannak az egész kerületet ellátni képtelen  Örs vezér téri rendelőben - hisz azt sosem tervezték a 120 ezer zuglói ellátására.

A  helyzet és a várólisták miatt én és a többi képviselői  is számos lakossági panaszt kapunk.

Ezért előterjesztést írtam, hogy állítsák vissza az eredeti állapotot - kerüljön vissza a vérvétel a Hermina rendelőbe. De hiába próbáltam, a polgármester nem támogatta az előterjesztést. Ő a feltehetőleg a Kútvölgyibe, vagy magánrendelőkbe jár... neki nem kell reggel hétkor éhgyomorra kétszer oda, kétszer meg vissza átszállnia (a Covid fertőzésnek fokozottan kitéve magát) két órát utaznia egy rutin vérvételért.

A Hermina rendelőt ráadásul  számos környékbeli intézményük, idősotthonuk okán rengeteg vak és gyengén látó ember használja, akiknek különösen problémás a messzire utazás.

polg_dontesek-36.jpg

 

polg_dontesek-37.jpg

Végtelenül elkeserítő, hogy immár másodszor kell megvédeni a Hermina úti rendelőt. Először nyolv éve, 2012-ben a szintén nem zuglói, (XVII kerületi, autóval járó) a lakosok problémáit nem  Papcsák polgármester tervezte  egy huszáros lendülettel kiüríteni, és az Örsre zsúfolni a szakrendeléseket.

Most a budai hegyvidéken  luxusban élő, sofőrrel járó Horváth polgármester kényszeríti hosszas, több átszálásos tömegközlekedésre a kerületi nyugdíjasokat. Ő taktikusabb,  szép lassú elsorvasztással igyekszik a lakosokat elszoktatni a megszokott szakrendelőtől. 

A 30. számú előterjesztést pedig az orvos és szakdolgozó hiány megoldására írtam. Nem először.

Az alapprobémát ugyanis, a szakember hiányt, a szakrendelők fogyatkozó orvosait, szakdolgozóit, a sorra megüresedő  gyerek és felnőtt körzeti orvosi praxisokat már két éve is érzékeltük. (már aki) 

Akkor,  2018-ban a sok száz lakossági panaszt hallva,  nem utolsó sorban saját és családom bőrén érzékelve,  (ezért kell, hogy a körzetében, a választói  között éljen a képviselő, a polgármester) tettem először javaslatot, hogy az orvos és szakdolgozó hiány megoldását szolgálati lakások biztosításával segítsük elő. Ezt az döntést Hajdú MSZP-s alpolgármester elnapoltatta, mondván, először előkészítik azt. Majd gondosan nem tetttek semmit két éven át. Mert a helyzet nem javult, sőt a várólisták tovább hosszabbodtak - most újra beterjesztettem a szolgálati lakások biztosításáról szóló előterjesztést.

A ZESZ igazgatója amúgy több fórumon is szorgalmazta a szolgálati lakások kialakítását, pl. a 2020-24-es Gazdasági porgramba becsempészve, tudván, hogy a jelentős plusz juttatás, a fővárosi lakhatás megoldása jelentősen segíthet a kerületbe csábítani a kezdő orvosokat. 

zesz_allasok.jpg

Álláspályázatok a ZESZ honlapján. A pártbéli haverokra költött irdatlan pénzt máshogy felhasználva vajon hány orvost lehetett volna Zuglóban tartani?

Most újra kisiklatták az ötletet. Eközben a lakásállomány áttekintésekor is kiderült, hogy kétszázas nagyságrendben állnak üresen önkormányzati lakások a kerületben. Melyek közül monjuk évi öt simán pár hónap alatt rendbe tehető, egy-egy álláspályázathoz hozzá rendelhető lenne. 

És mielőtt elkezdene bárki a pénzhiányra, a valóban létező állami elvonásra hivatkozni, megfontolásra javaslom számára pár nemrég nyilvánosságra került szerződés szükségességének átgondolását:  1. a  kerület  május óta havi 800 ezer forintot költ a polgármester imidzsének építésére, a Zuglói Információs Médiaszolgáltató Kft létrehozására pedig idén 170 milliós összeget biztosítottak, melynek polgármesterrel érkező  vezetője havonta a polgármesternél magasabb, havi egy millió fölötti összeget kap. 2. sikerült havi 500 ezerért megbízni a polgármester ex frakciótársát, az MSZP nyudíjas tagozatának elnökének, Gúr Nándornak a cégét, kiszervezve számára a Városgazdálkodási Zrt. belső ellenőrzését. (szintén fontos kérdés ha haver ellenőriz, az kontroll-e valójában)   3. Havi 300eFt nagyságrendben fizetünk a május óta  átláthatatlanul kinevezett átláthatósági biztosnak...  Tehát van pénz, csak nem a lakosok számára fontos dolgokra, a közszolgáltatásra költik - hanem önmagukra.

1 komment

Címkék: Gúr Nándor Murányi Marcell Békefi László Örs vezér téri szakrendelő Horváth Csaba polgármester Hermina szakrendelő

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr6416335316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2021.01.08. 07:06:43

Azóta annyival lett szebb a helyzet, hogy az egyik gyermek szakrendelésen is elfogytak az orvosok. A pesti ambuláns ügyeleten nem fogadnak, mert akkor az egész országból fogadhatnának betegeket (és amúgy is tele vannak, két hónapos várólistával). Az ottani doktornő szerint lehet a kerületi jegyzőhöz fordulni, mert a kerület dolga lenne biztosítani az ellátást.

Vagy persze lehet menni fizetős magánellátásba. A tőlem levont tb-adó mellett...
süti beállítások módosítása