HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Lépjen vissza az első mezőre!

2012.06.13. 13:40 varnai

Nemrég maga a miniszterelnök írt nekem és külön mindenkinek a családban, konzultálnék már vele. (múltkor összefutottam vele a parlament folyósólyán, de nem ért rá konzultálni) Igy marad a levél, de abban a kérdések meglehetősen sugalmazóak, a "Vannak akik" megfogalmazás a kormány, a miniszterelnök már eldöntött szándékait adja a "zemberek" szájába.

Itt Zuglóban is követjük az ukázt, konzultálunk körömszakadtáig. Igaz csak utólag, a tévedést nem belátva, hülyének nézve a fél kerületet.
 A június 7-i Zuglói lapokban a címlapon a polgármester nem csak konzultációra hív a járóbeteg szakrendelő ügyében, de már a második mondatban az előző ciklus politikusaira igyekszik kenni a szakrendelő ügyében eddig általuk elkövetett szerencsétlenkedést.

Ennyire ostobának, becsaphatónak érzik a kerület lakosait,  hisz a testületi döntésekből, de még a Papcsákhírmondó alias Zuglói Lapok előző számait olvasva  is pontosan nyomon lehet követni, rekonstruálni lehet a történteket.


Március 1-i képviselő-testületi ülésen a kormánypárti képviselők a lakosság véleményének a legminimálisabb szondázása nélkül hoztak egy elvi döntést a Hermina úti rendelő bezárásáról, - az ő szóhasználatukban összevonásáról. Ez  részletesen leírta az ÖSSZES funkció (szakrendelés, háziorvosok, vérvétel) máshová helyezését, tulajdonképp az épület kiürítését. .Az alábbi filmben mind az alpolgármester mind a ZESZ igazgatója a kiürítés mellett érvel, azaz tényként közlik, és minden mást elvetnek, ráadásul dehogy érdekli őket a lakosság véleménye, a konzultáció meg az aláírás gyűjtés.

A Március 29-i újság hátoldalán megjelenik a szakrendelő és más polgármesteri döntések elleni tüntetésre hívó hírdetés.

Április 12-én kb. kétezer fő tüntet többek között a szakrendelő bezárása ellen. Rá egy hétre a Tiszta kezek mozgalom újabb tüntetést szervez a Szakrendelő épületéhez. 3-500 fő jelenik meg.

Az ápr. 26-i Zuglói lapok bár a tüntetésről,  - mint a kerület jelentős és eddig sose látott eseményéről - még véletlenül sem számol be, de a címlapon vádaskodásról és merényletről  beszél  benne a polgármester, aki most konzultálni akar ugyanezekkel az emberekkel.

Aztán mind a címlapon mind 6. oldalon  elmondja, hogy a szakrendelő "nem megszűnik, hanem összevonásra kerül". Ugyanazon  az oldalon Rozgonyi Zoltán alpolgármester  is az ellenzékre keni a mostani, általuk meghozott döntést és a szakanyagokra hivatkozik. De ő már kissé mást mond mint a polgármester. Rozgonyi ködösít, már nem  a teljes bezárásról beszél, ami ellentmond a Márc. 1-i határozatnak. Egyrészt magyarázza, hogy a Hermina úti rendelő jellege kizárja a gazdaságos működést, elavult, másrészt már csak a szakellátás Örsre helyezéséről beszél. Hogy ettől az elavult épület mitől lesz gazdaságosabban üzemeltethető azt nem fejti ki. A dolog eldöntött tény jellegét mutatja, hogy a lakosokat a betegszállító kisbusz igénybe vételére biztatja és elmondja, hogy az átalakítás egy évig fog tartani.

Április és május folyamán hozzávetőleg 4000 aláírás gyűjtöttem össze, azaz főként a lakosok önként gyűjtötték  a szakrendelő bezárása ellen. Erről  és a láthatóan nagyarányú lakossági tiltakozásról többször tájékoztattam a polgármestert az alpolgármestert. Ha már ők nem hallják, látják.

A Május 24-i Zuglói Lapokban az Ellenzék hangja rovatban szintén felhívom a figyelmet a lakossági ellenállásra, és arra hogy a lakosság véleményét nem kérdezték meg , továbbá elmondom miért  rossz döntés  a szakrendelő bezárása. Jellemzően az interjútól a szerkesztőség ijedten határolódott el és ezután a képviselők megszólalási lehetőségét a közpénzen fenntartott Zuglói Lapokban a polgármester megszüntette.

A május 31-i Képviselő-testületi ülésen szegény Mogyorós doktorra hárult, hogy a megváltozott koncepciót megmagyarázza. Mind az ellenzéki képviselők, mind Kovács Balázs az épp akkor lemondó alpolgármester erős kritikával illette az előterjesztést, felhívva a figyelmet a háttérszámítások teljes hiányára. Elmondtam, hogy egy hónapja még ugyanilyen vehemensen érveltek a teljes bezárás mellett és hogy nem mellesleg a lakosság véleményét egyáltalán nem kérték ki. Az ülésre 30-40 többségében idős kerületi lakos jött el, akik türelemmel várták végig, hogy a szakrendelő ügye sorra kerüljön, majd  végül mégsem kaptak szót. A kiugrott alpolgármester végül a napirend elnapolását kérte, mely az ellenzéki és a fideszes képviselők felének szavazatával meg is történt.

Most végül a tévedést nem beismerve visszaléptek a kezdőmezőre, ahonnan indulni kellett volna, a lakosság megkérdezéséhez. De persze ezt is csak olyan álságos papcsáki-orbáni nemzeti konzultációs-levelezés módra,  egy rendes lakossági fórumot eszükbe sem jutott megrendezni. Mert ott bizony értelmes, számításokon alapuló koncepciókat kéne letenni és kemény vitákban megvédeni azokat. Ehhez nincs bátorságuk.

Ennek persze így semmi értelme. Hisz a lakosok  érdemi alternatívák nélkül nem tudnak komoly véleményt alkotni, Ők nem ismerik a számokat, nem tudnak tervezni,  és nyilván  mit írnak majd, hogy nem szeretnék hogy bezárják. Valószínű a kapott sok száz ilyen levélre hivatkozva fognak kihátrálni az egészből és minden marad ahogy eddig. Demokráciából 1-es, közgazdaságtanból, menedzsmentből 1-es. Leülhet.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr174585339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2012.06.17. 00:03:25

Ne aggódj, a Zuglói Lapok következő száma már azt fogja megírni, hogy te akartad bezárni a rendelőt, és tőled védték meg Papcsákék a Zemberek érdekében.

Az Erzsébet királyné - Öv utca sarkára tervezett bölcsődével kapcsolatban tud esetleg valaki valami konkrétumot? Mikorra, mennyiből, lehet-e már tudni, hogy kire írják majd ki a pályázatot stb.? És hogy a két tömegközlekedési főút sarkán nem lesz-e túl szennyezett a levegő a kicsik számára.

Andráska8 2012.06.21. 22:46:02

Várnai úr is sokat tett, hogy megbukjon az előző vezetés. Akkor most csend legyen, szívja!
süti beállítások módosítása