HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Mit tett a Civilzugló Egyesület 2018-ban?

2018.12.31. 10:20 varnai

A Civilzugló Egyesület megalakulása, 2007 óta próbál tenni, fellépni Zugló zöldövezeti jellegének megőrzéséért,  zöldterületeinek, épített örökségének védelméért, lakosainak magukért kiálló lokálpatrióta közösséggé formálásáért.

E fennköltnek hangzó célok minden évben konkrét rendezvényekben, cselekvésben öltenek testet. Lássuk melyek voltak ezek 2018-ban.

Az alábbi blogposztban az önkormányzatban, a képviselő-testületben végzett munkánkra, egyéni képviselői előterjesztéseimre, Városliget Zrt-vel, BKK-val vívott kátyúzás, utasvárók, zebrák stb. ügyében vívott csatározásokra,  eredményekre és kudarcokra nem térek ki, azokat egy következő blogposztban sorolom fel, bár nyilván összeér az egyesület keretében végzett és a képviselői munka. 

Ezuton is szeretném megköszönni aktív tagjainknak a rengeteg beletett munkát , szervezést, szimpatizánsainknak, immár ötezer fölötti Facebook követőnknek a segítséget, a részvételt!

 

 Lakossági Fórum a fizető parkolásról - 2017 október 10.

Bár bevezetése és a fórum is 2017 őszén történt, az év és tán a ciklus legjelentősebb önkormányzati döntése a fizető parkolás bevezetése volt, mely autók ezreit zúdította Herminamező eddig csendes kertvárosi utcáira. A Herminamezei, Törökőri lakosok megtöltötték a termet.

parkolas_8386.jpg

Átlag hétköznap reggel. A valaha csendes Korong utca átmenő forgalommal telt meg, a családi házas részen nincs egy üres hely, a parkolóhelyért köröznek az autók.

 

Képviselő-jelölti vita -  március 24.

2018 tavaszán tartották az országgyűlési választásokat. A Civilzugló Egyesület, alkalmat adva a bemutatkozásra a jelölteknek, de nem utolsó sorban, hogy a zuglói lakosok megismerhessék, kérdezhessék a kerületet  a parlamentben képviselni szándékozó a jelölteket,  vitát szervezett. A  vitán nem voltak hajlandóak részt venni a "nagy" pártok emberei: a Jobbik, a Fidesz jelöltje és csapatával látványos kivonulást rendezve távozott az MSZP jelöltje is.

lakforum_2018_2304net.jpg

Mindazonáltal a telt házas rendezvényen  lakosok kíváncsian hallgatták az őket megtisztelő négy jelöltet. Szomorúan kell viszont megállapítanunk, hogy a magas rangot megcélzó jelölteket az azóta eltelt háromnegyed évben nem láttuk, nem hallottuk semmilyen kerületi témában állást foglalni, sem semmiféle kerületi rendezvényen megjelenni.

 

Lakossági fórum a városligeti építkezésekről - május 15.

A Mozgásjavító Intézetben rendezett fórumon sorra vettük, mi történik a Városligettel, mekkora területek vannak elkerítve és miért, mely építkezés milyen stádiumban tart. A fórum vendégei a Ligetvédők és Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke.

31531375_2038387676189959_7349642221253033984_n.jpg

Barbárul visszavágott fák a Magyar Zene Házának tervezett területén.

ligetforum_9855.jpg

A Városliget jelenleg hét helyen van elkerítve - a park használata jóformán ellehetetlenült.

Azt kérdeztük magunktól, mennyire volt sikeres a lakossági és szakmai tiltakozás, milyen eszközökkel, meddig jutottunk? Próbáltuk kitalálni mit kommunikál és mit tesz, mennyit költ a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt., melynek igazgatója kérés ellenére sem volt hajlandó eljönni.

A Civilzugló Egyesület a demonstrációink, a Fogadj örökbe egy fát!, Nem kellenek monstrumok a Ligetbe!, a Protestival szervezése, az összegyűjtött 20.000 tiltakozó aláírás mellett  az elmúlt évben  minden jogi eszközt is megragadott, hogy a parkba nem illő "kiemelt beruházásokat", a liget betonnal beépítését megállítsa.

 

 Szabadtéri Fórum a Pillangó parkba tervezett beruházásról -  május 10.

A Pillangó-park átépítésének eltúlzott, 700 milliósra felfújt, egy pályázós közbeszerzésen eldőlő, a park adottságait semmibe vevő tervei, a száznál több kivágni tervezett fa  kiverték az ott lakók biztosítékát. A lakosok pár hét alatt több, mint 1000 aláírást gyűjtöttek. 

32187720_10156194327378405_4128215590164758528_n.jpg

A tervező  és a polgármester nagyon próbálta megmagyarázni a terveket, de a lakosokat nem sikerült meggyőzni.

Az ott lakókkal közösen szervezett fórumunkon - melyen több, mint 220 környékbeli vett részt - szót kapott a tervező, a polgármester és persze a lakosok. A fórum ELSŐ és MÁSODIK részként online megtekinthető. Érdemes megnézni. A lakók világosan megfogalmazták, mit szeretnének és mit nem. A lakosok kéréseit végül alig vették figyelembe, a terveken csak kis mértékben változtattak. 

 

Aluljáró festés az Erzsébet Királyné úton  - június 3.

Már megszámolni sem tudjuk, hányadszor festette ki csapatunk és a hozzánk alkalmanként csatlakozó két tucatnyi lelkes szülő és gyerkőc az Erzsébet Királyné úti aluljárót! 

49652854_751712088540042_4535730758748209152_n.jpg

49605998_789631808047258_1812080555114627072_n.jpg

alulljarofestes.jpg

Az összemocskolt, összegrafittizett aluljárót egy-két kemény nap munkával varázsoljuk széppé. Reméljük sokáig így marad!

Ősszel elkezdtük kifesteni a Korong utcai kis aluljárót is, új elemként felfestettünk egy József Attila idézetet, "vasút mellett lakom..." melyet a költő a száz méterre álló Korong utcai házban írt. De  MÁV - hiába kértük -pár napra rá lemeszelte az egészet, mert álítólag már elígérte valakinek a felületet.

Helytörténeti séta, Hermina út, - május 26.

Idén a nagy érdeklődésre tekintettel két városnéző sétát is rendeztünk. Szombat délelőtt Millisits Máté várostörténész kalauzolásában a Hermina úton végig vezető sétán vehettek részt az érdeklődők, melyben a Herminamező kialakulása, az ottani villák, a Lipták, a  Roheim villa, a Sipeki-Balás villa, a Hermina kápolna történetét ismerhettük meg. A rendezvényen hozzávetőleg ötven fő vett részt. 

 161265_roheim_nyito.jpg

A Hermina út egyik elhanyagolt épülete a Roheim villa, itt lőtték le Tisza Istvánt. A hatalmas villa mozgássérült gyerekek bentlakásos otthona volt, a rendszerváltás óta a villa magára hagyottan pusztul.

 

 TÚR De Rákosrendező 5.0 - szeptember 15.

A zuglói Critical Mass immár az aluljáró festéshez hasonlóan a lakosok által várt kerületi eseménnyé vált. 2-300 zuglói bringás vonul végig az őszi szombatokon a kerületi főutakon, élvezi a lezárt utakat  és a közösségi bringázás semmihez nem hasonlítható erejét, hangulatát, sodrását. A felvonulás múlni nem akaró apropója, hogy a MÁV nem csak nem teszi rendbe az üzemi területén átvezető a százméteres szakaszt, de még azt sem hagyja, hogy ezt mások megtegyék helyette.

42154449_2244480462247345_4390458167180394496_n.jpg

Kerékpáros fektetés a Rákosrendezőn - a főváros egyik kerékpáros ütőerén a töredezett kockakő az esések tucatjait okozza. Az útszakasz pár millióból leaszfaltozható lenne.

 Azt is szomorúan kell megállapítani, hogy Zuglóban az elmúlt négy évben sem a főváros, sem a zuglói önkormányzat egyetlen méter kerékpárutat nem épített és nem újított fel.

 

Helytörténeti séta, Thököly út - szeptember 15.

Szeptemberi időutazásunkban Buza Péter, várostörténész, Zugló friss díszpolgára, a Thököly út kialakulásáról, Zugló polgárságának kialakulásáról, múltjáról mesélt, mellékutcáinak villáiról, a hajdanvolt polgárokról, a tulajdonosokról.

templom1227net_1.jpg

Buza Péter mesél. Az érdeklődők számára és a Thököly út dübörgő forgalmára tekintettel kipróbáltuk a megafont. A két sétán több, mint száz fő vett részt. 

 

 Fórum a zuglói egészségügyi ellátásról - november 14.

A kerületnek - és az országnak -  egyre problémásabb egészségügyi ellátása. Az orvos és nővér hiány országos jelenség, a szakrendelőink műszki állapota viszont huszonéves zuglói önkormányzati hanyagság következménye. A Zuglói Egészségügyi Szolgálat élén történt igazgatóváltás alkalmát megragadva lakossági fórumot tartottunk a Civilzázban. A fórum vendégei voltak az Egészségügyi Bizottság elnöke, dr. Varga Péter, a  ZESZ igazgatóhelyettese, Stella Péter, az Uzsoki kórház orvosigazgatója, és házigazdaként a Egészségügyi Bizottság Civilzuglós tagja, dr. Lengyel István urológus főorvos. 


A lakosok napi tapasztalataikat sorolva számos problémás szakterületről kérdeztek, az angiológiai ellátásról, a háziorvosokról, a gyerekorvosok hiányáról.

 

Mi lesz veled Pillangó-park? - lakossági fórum - november 15.

 A Pillangó-park beruházás nem a parkba illő terveinek megváltoztatásáért a környékbeliek nyár elején több, mint 1000 aláírást gyüjtöttek. A helyiek a májusi fórumon elhangzott kéréseiket egy 10. pontos petícióban fogalmazták meg, melyeket tárgyalódelegációként próbáltak képviselni. A parkban végzett munkákat látva mára kiderült, nem sok sikerrel. Az önkormányzat csak igen kis részben teljesítette a lakossági kéréseket. A park adottságait semmibe vevő értelmetlenül széles térkő sétányok, a fakörbekövezések, kidőlések, a szakszerűnek nem tűnő munka ismét kiváltotta a lakosok tiltakozását.

46457832_2324851070876950_2385362391668883456_n.jpg

A lakossági morgáshoz képest kevesen jöttek el, mint mondták, megunták, hogy hülyének nézik őket, már nem kíváncsiak a mellébeszélésre.

A fórumon téma volt a környék közbiztonságának romlása, a Hős utcai drogosok megjelenése az eddig békés lakótelepen és a parkban és a a fokozódó repülőgép forgalom zaja, füstje és annak egészségkárosító hatása. A fórum ITT megtekinthető.

 

 

komment

Címkék: Városliget fizető parkolás Civilzugló Egyesület Túr de Rákosrendező Zugló Egészségügyi Szolgálat parkolás Zugló Pillangó park beruházás helytörténeti séta

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr9214520978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungryhorse 2019.01.01. 09:21:00

Április nyolcadikán buktatok.
Nem kicsit, nagyot.

Ez véletlenül kimaradt. :)

Az áprilisihoz hasonlóan sikeres idei évet kívánok!

varnai 2019.01.01. 13:54:47

@Hungryhorse: Az megvan, hogy a civilzugló Egyesület nem indult az országgyűlési választáson, és egyik oldalt sem támogatta?

Hungryhorse 2019.01.01. 15:56:26

@varnai: az megvan, hogy ballibbant majmok gyülekezete ez az álcivil banda, akik civil jelmezben tolják a ballibbant mocsok szekerét?

varnai 2019.01.01. 16:27:39

@Hungryhorse: minősítgetés helyett olvassa el április 5-én írt blogposztomat.

varnailaszlo.blog.hu/2018/04/05/szepen_bemutatkoztak

Elolvasta? Most válaszoljon, még mindig úgy tűnik önnek, hogy mi a baloldali álcivilek vagyunk?

Nemtudja elképzelni, hogy lehet olyan ember, olyan lokáálpatrióta közösség, aki nem ide vagy oda tartozik? Aki ugyanúgy korrupciónak tartja, amikor baloldal lop, mint amikor a jobb?

Hungryhorse 2019.01.03. 11:25:37

@varnai: ez nem megrendelésre megy, különösen nem egy cenzornak.
Engem nem a dumája érdekel.
A tettei, az álláspontja sokkal inkább.
Amiről pont itt számol be és amit anno tett, amilyen jelmezben tette és ahol tette:
www.borsonline.hu/aktualis/garazdasagert-iteltek-el-a-kepviselot/126324

No lehet cenzúrázni ezt is.
süti beállítások módosítása