HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Tükörjég: életveszélyes járdák, kerékpárutak

2017.01.21. 11:32 varnai

Most egy hete, hogy lehullott a hó. Zugló járdái, kerékpárútjai mégis mindmáig számtalan helyen veszedelmes, tükörsima jéggel borítottak. 

Gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés - talán ez a legközelebbi "tényállása" annak, amit a családi ház, társasház tulajdonosok, közös képviselők, cégtelek tulajdonosok és bizony az önkormányzat  folytatólagosan elkövet a zuglóiak, fővárosiak ellen.

Ki tudja hány esés, sérülés, ficam, akár súlyos csonttörés keletkezik a veszedelmes járdák miatt? Hány idős esik el, hányan egyáltalán nem is mernek kimenni joggal féltve a testi épségüket?

Hogy a hó,  a lefagyott jég eltakarítsa nem lehetetlen azt tisztán bizonyítja, hogy rengeteg teljesen száraz járdát is találunk szerte a kerületben, köszönhetően a gondos lakóknak.

korong_columbus_0572.JPG

Egy a sok ezer sosem takarított társasházi járdából a Korong utca Columbus utca sarkán. A lakó, (tán a közös képviselő volt) akit képviselői mivoltomban  megkértem, ugyan törjék már fel a jeget, minősíthetetlen stílusban kérte ki magának. Hogy a közterület felügyelőink figyelmeztetnek-e, netán büntetnek nem tudom. A jan. 26-i testületi ülésen rákérdezek, hány intézkedés történt.

Persze, kétségkívül joggal mondanák a rendészeknek, hogy az önkormányzat először a saját portája előtt sepregessen - lapátoljon, mert bőven lenne hol:

egressyjarda_0609.JPG

Egy igencsak forgalmas kerületi sarok az Egressy út Vezér út sarka: troli megállók, lakóparkok, és a közértek között sok ezer ember élné napi rutinját. A járdán azonban nagy felületen tükörjég csillog, a felszedésére láthatóan soha nem is tettek kísérletet, még csak egy kis sóder, só homok sem lett rászórva síkosság mentesítési céllal. Hogy a mentesítés a zuglói önkormányzat vagy a fővárosi önkormányzat, az FKF Zrt. dolga lett volna nem tudom. Én mindenesetre a 60-70 közmunkásunk közül egyet sem láttam még havat lapátolni, a ZVK Zrt. szerződéses partnereit sem.

patakpart_kerekparut.JPG

Zugló egyik kiemelt kerékpár és sétaútja a Rákospatakparton. A takarítása vitathatatlanul a zuglói önkormányzat dolga lenne. Az utat felszórták valamiféle zöld csúszásgátló anyaggal, szóval legalább valamit kétségkívül megpróbáltak.

Végül szintén egy zuglói önkormányzati tulajdon, igaz egyesületi gondozásban, a BVSC telke melletti a Rákosrendezőre és Angyalföldre vezető idén épült járda / kerékpárút. 

bvsc_jarda_0600.JPG

 

 

1 komment

Címkék: kerékpárút járda járdatakarítás

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr2712142575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2017.01.24. 09:44:13

Egy időben a Mogyoródin levő gyalogos-kerékpárutat fogadtuk örökbe, és gondoskodtunk róla. Ott három kritikus szakasz volt: a Postás sportpálya melletti, a Lukoil kútnál, végül a Stadionoknál a trolimegálló és a metróállomás közötti.

A benzinkutasokkal sikerült beszélni, nem történt semmi, a közterületeseket rájuk hívva eltakarították. Következő évben már elég volt szólni.
A Postásnál csak a közterületesekkel sikerült eredményeket elérni.

És mit gondoltok, hol volt teljes a kudarc? A tisztán közterület, kizárólag fővárosi kezelésben levő BKK-felelősségű részen. Ott ne akarj gyalogosan átkelni (bringázni meg különben se)!

Amúgy meg az is durva, hogy lényegében földhivatali helyszínrajz kellene hozzá, hogy az ember megmondja, kinek is kellene eltakarítania pl. a Zugló vasútállomás környékét. Meddig Máv (vasútállomás), meddig FKF (főútvonal), hol kerületi (Francia út), és pontosan hol magántulajdonos (kocsma).
süti beállítások módosítása